Tuchelův risk = žádný zisk

05.10.2015, 12:55
Názory a komentáře
Za nepovedeným výkonem Borussie Dortmund v Allianz aréně se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Michal Šíma. Sedm zápasů, sedm výher. Bayern nastoupil v 8. kole na domácím stadionu jako favorit, pokud se však dalo někomu věřit, že Bayern zaskočí, pak manšaftu Borussie Dortmund. Druhý nejlepší tým ligy, druhý nejlepší útok ligy, fotbal na minimálně stejně líbivé úrovni jako Bayern, ostrostřelec Aubameyang na rekordní gólové šňůře... A ceněný taktik Thomas Tuchel na lavičce.

A zde překvapivě začaly potíže černožlutých. Když hrál Dortmund doma proti jmenovkyni z Mönchengladbachu, kritizoval jsem po jednoznačném zápase trenéra Favreho: "Byl to již jeho 224. zápas v Bundeslize ... jednak svůj tým nedokázal na průběh zápasu připravit ... jednak vůbec nereagoval na tragický vývoj utkání ... Otazník visí i nad nasazenými stopery. Andreas Christensen a Marvin Schulz odehráli do té doby 0 bundesligových zápasů. Alespoň dle soupisky byli k dispozici daleko zkušenější Browers (přímo stoper, 148 odehraných zápasů), nebo alespoň Julian Korb (47 zápasů), jehož zažazení by umožnilo posunout do středu obrany ostříleného Jantschkeho." Thomas Tuchel tehdy slavil výhru 4:0, tentokrát se dopustil podobné chyby jako zmiňovaný Favre. Pět ze sedmi BL zápasů odehrála obrana BVB ve složení Ginter, Sokratis, Hummels, Schmelzer. Jednou hrál místo Sokratise Subotič, jednou místo Gintera Piszczek. Obrana inkasovala za těch sedm zápasů jenom šest branek. A ani jednou neprohrála.

K utkání v Mnichově nebyl k dispozici zraněný Schmelzer, jenže Tuchel ze sestavy překvapivě vynechal i M. Gintera. Pro Dortmund extra citlivé pozice, kraje obrany, které se vždy významně podílejí na hře týmu, prošly změnou zrovna před zápasem s nejtěžším možným soupeřem. Piszczek, který se přesunul zprava doleva, se sice úplně neztratil a v první půli uspěl ve všech sedmi obranných zákrocích. Napravo se však namísto tradičního Gintera objevil Sokratis (naposledy na tom postu nastoupil ve 28. kole loňské sezóny). Tuchel tam chtěl vsadit na jeho rychlost (patří s Aubameyangem a Mchitarjanem mezi tři nejrychlejší hráče), jenže ono to proti D. Costovi moc nešlo. Na Sokratisovu pozici v pravém středu obrany pak byl nasazen Sven Bender, který sice hrál stopera v týdnu v Soluni, ale v BL měl do té doby odehráno všehovšudy šest (!) minut. I jeho statistiky za první poločas sice na papíře vypadají dobře (6 ze 7 obranných zákroků úspěšných), ale realita byla trochu jná. Obrana BVB nedokázala reagoval na dlouhé míče soupeře, byť přesně na to si měla dávat pozor.

Mats Hummels na otázku, zda jej překvapily dlouhé míče: "Ne, to je to špatné. Naše taktika byla jasná, nedat Boatengovi s Alabou prostor pro klidnou rozehrávku. Znemožnit tyhle dlouhé nákopy. Byli jsme v obraně dost vysunutí, ale k tomu se musí přidat tlak na rozehrávku soupeře. Bez toho tlaku to má fatální následky." Další zajímavostí je fakt, že Tuchel poprvé v sezóně přikročil k diamantovému rozestavení zálohy, kde před obranou operoval Weigl, na krajích Gündogan a Castro a za Aubameyangem a Mchitarjanem se měl pohybovat Kagawa, který měl být klíčový pro pomoc s napadáním soupeřovy rozehrávky. Ale ani tento tah nevyšel, protože s výjimkou prvních 10-15 minut se Dortmundu vůbec nedařilo kontrolovat hru a rozehrávku soupeře.

Co jsou platné slušné papírové statistiky (na střely pouze 15:10, držení míče pouze 56 % : 44 % , duely dokonce 44 % : 56 %), když si nechá dát Borussia gól po dvaceti sekundách od zahájení druhého poločasu? Diskutovalo se i o zákroku Alaby v úvodu zápasu. Ano, mohla to asi být klidně i červená karta. Na druhou stranu, pro Davida Alabu, jednoho z nejférovějších hráčů v lize, to byla karta po 105 zápasech! Takový hráč si možná podobnou shovívavost i trochu zaslouží. To však neplatí o výkonu Borussie Dortmund, který byl docela velkým zklamáním.

Osm zápasů, osm výher, skóre + 24. Sedmibodový náskok po osmi kolech, dvanáct Lewandowskiho gólů, přičemž polský kanonýr je první, kdo dal ve třech zápasech za sebou v součtu devět gólů. Bayern na tom nikdy nebyl lépe. A jeho současný největší rival z Dortmundu mu to asi i kvůli riskantní taktice kouče Tuchela usnadnil.

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (50)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ctrl+ c , ctrl +v z eurosport.cz

Reagovat
smazaný uživatel

To je asi jasný, když to psal redaktor eurosportu? Sis myslel, žes objevil Ameriku?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

však on to neodsuzuje, jen řekl, ze ten samej clanek je zkopirovanej z Eurosportu, coz taky je

Reagovat
smazaný uživatel

sis nabehl na vidle

Reagovat
Lifted

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý postřeh, ale zde jde o to, že pravidelná ohlédnutí za Bundesligou vycházejí ze vzájemné dohody serveru eurofotbal.cz a redakce české verze Eurosportu. Stejně jako preview pátečních zápasů, které zase Eurosport přebírá od Eurofotbalu. Vychází se z toho, že skupina návštěvníků obou webů je trochu odlišná, takže se ve výsledku dostane tento obsah k více sportovním fandům.

Reagovat
vacin

Tak nemyslím, že by se s tím psal znovu...

Reagovat
oli9

za to tvůj komentář je plný informací a poznatků

Reagovat
smazaný uživatel

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu (ctrl+c, ctrl+v z místa asi pět cm nad tvym příspěvkem...)

Reagovat
Mrvinho

Masakr

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Volejte policii!

Reagovat
smazaný uživatel

zdejsi redaktori si vydelavaji neskutecny prachy a ani neumi napsat vlastni clanek

Reagovat
smazaný uživatel

spekulovat nad tim jestli je standartka ctyri metry pred vapnem nebezpecnejsi nez roh, pán je profik

Reagovat
Switchback

"...fotbal na minimálně stejně líbivé úrovni jako Bayern..." ne

Reagovat
Rudnevs

Vyzerá že liga je rozhodnutá. Druhé miesto Dortmundu asi vydrží ( ak sa nikto nezrani ).

Reagovat
smazaný uživatel

OT: http://www.ultras-tifo.net/photo-news/3810-hertha-berlin-hamburger-sv-03102015.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Ta Hetrha na tom výborně zapracovala. Ale i přesto, plachta mohla být ještě o něco roztáhlejší a bylo by to top

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Všude máš lidi, kteří ti do plachty zespoda buší, místo toho, aby jí pořádně roztáhli, aby to bylo dobře vidět.

Reagovat
smazaný uživatel

sem měl za to, že tenhle syndrom je jen u nás

Reagovat
smazaný uživatel

Risk, nevím... v určitém smyslu možná jo.

Hlavně mi ale přijde, že právě dostal strach a proto letos hodně ofenzivně laděné beky (Matze a Schmelle) posadil a místo nich tam dal nerozehraného Piszczeka a Manniho. Což se potom ukázalo jako velká chyba. (..to nám všem ale muselo být jasné už předem). Nechápu to.

Asi jedině ten tah s Gonzem mu vyšel... ten se mi docela líbil

Reagovat
db18

Hlavně posazení Gintera jsem nepochopil, jako pro stopera by pro něj neměl být problém se trochu mírnit směrem dopředu...

Reagovat
bayern987

Schmelzer byl zraněný...

Reagovat
OnderCZ

Tuchel chtěl nejspíš Pepa zaskočit a zkusit prostě něco jiného než dosud. Bohužel to nevyšlo a docela mě mrzí, že ta obrana nehrála ve stejném složení, jak to dosud fungovalo. Zajímalo by mě, jak by to dopadlo. Ale to už jsou jen kdyby. Nevadí, na Guardiolovi si vylámali zuby už mnohem renomovanější trenéři než Tuchel (Mou by mohl vyprávět). Snad bude BVB pokračovat jako doteď, nic se neděje, začátek sezony byl parádní, ale pomýšlet na titul už tuhle sezonu je hodně troufalé. Já budu spokojený s umístěním do 3. místa a když hráči budou mít takový "hlad" a energii jako dosud, na ty zápasy se kouká fakt dobře.

Reagovat
slovaňáák

Tohle všechno padá na jeho hlavu prostě... Rozbil něco, co do teď fungovalo a zrovna v zápase s Bayernem. Jestli chce něco měnit a zkoušet nějaké experimenty, tak ať si to zkouší proti papírově slabším soupeřům. Gintera, který se na RB zabydlel a odpočíval v zápase proti PAOKu, nechá sedět na lavičce. Na levém beku mohl být klidně Park a tomu, že nechal Reuse mezi náhradníky, taky úplně nerozumím...

No nic, dostal pořádnou facku, která mu může do budoucna jen pomoci.

Reagovat
smazaný uživatel

tuchelova mast na lysinu past

Reagovat
Rudnevs

http://www.kicker.de/news/fussball/bundesliga/startseite/636535/artikel_fast-50-prozent-stehplaetze-im-neuen-boelle.html

OT - Niečo o novom štadióne Darmstadtu - moc som toho nerozumel nemecky viem len trochu, vedel by mi niekto povedať ako to tam má vyzerať.

Reagovat
smazaný uživatel

Něco jako má Plzen akorat se bude do poloviny tribun stát takže se tam namačká víc lidí

Reagovat
Rudnevs

Diki

Reagovat
smazaný uživatel

Nemohl dělat nic,Bayern má takovou kvalitu ,že by je sundali tak jako tak.Btw BVB hraje víceméně stejný hovno jako loni akorát PEA má životní formu

Reagovat
smazaný uživatel

akym systémom hrala Borussia do zapasu s Bayernom? 4231?

Reagovat
smazaný uživatel

fakt těžko říct.. nejblíže tomu asi bylo to 4-2-3-1 no...

Reagovat
smazaný uživatel

Kagawa kridlo? Lebo podla hracov by som tipol, ze diamant hrate od zaciatku, pricom Reus si beha, kde chce . Kagawa teda lave kridlo a Marco prave?

Reagovat
smazaný uživatel

nene.. Marco přišel do hry až kolem 55. minuty...a vystřídal se právě se Shinjim. Shinji byl ze záložníků asi nejvysunutější i (uprostřed) a snažil se jako první rušit rozehrávku Xabiho a Thiaga.

Když přišel do hry Marco, tak byl na levém křídle a i hodně ve středu a Adnan na levo

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslim zostavu proti Bayernu, ale pred Bayernom je idelna zostava obrana, Weigl-Gundogan, Mchitarjan, Kagawa- Reus, Auba. Tak ako to je s tymito hracmi

Reagovat
smazaný uživatel

jo táák

4-1-4-1. Weigl - Marco, Shinji, Ilkay, Micky - Auba (přičemž Ilkay je o něco více stažený a Shinji zase o něco vysunutější)

přičemž Marcovi i Mickymu je asi jedno na jaké straně hrají..

Reagovat
smazaný uživatel

Takze Micky kraj / respekt. LAM? To som necakal, myslel som, ze to bude hrat skor Sinji. Diky

Reagovat
smazaný uživatel

Ja vám neviem, aj tak si myslím, že BVB ešte ten titul v lige urve.

Reagovat
vaala

Co se týče herního projevu, bych měl stejný názor (vyjma posledního zápasu, obrana byla tragická), ale nějak si neumím představit, kde bude bayern ztrácet body..

Reagovat
smazaný uživatel

Tipujem tak január - marec. Vtedy mávame výpadky posledné sezóny.

Reagovat
vaala

no ale to jenom protože už chybí motivace, když je titul v kapse. :)

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Sokratis patří mezi nejrychlejší hráče? Opravdu?

Reagovat
smazaný uživatel

z obránců je nejrychlejší, o tom žádná.. ale to 3. nejrychlejší mi příjde taky přestřelené. Minimálně Marco a Adnan jsou ještě před ním..

Reagovat
smazaný uživatel

Pozri hore pls

Reagovat
smazaný uživatel

Neven Subotic 28.33

Mats Hummels 31.91

Sokratis 34.09

Lukasz Piszczek 32.55

Matthias Ginter 31.54

Marcel Schmelzer 33.03

Jonas Hofmann 32.48

Ilkay Gündogan 32.77

Adnan Januzaj 30.85

Henrikh Mkhitaryan 34.08

Marco Reus 33.34

Shinji Kagawa 32.58

Gonzalo Castro 30.49

Julian Weigl 28.78

Kevin Kampl 27.90

Pierre-Emerick Aubameyang 34.82

Adrián Ramos 31.16

Reagovat
smazaný uživatel

Údaje "Top speed km/h" před zápasem. Samozřejmě to nic neříká o reakci hráče a o tom, jakým způsobem tu rychlost využije. Zmínka na twitteru BVB po zápase, že se mělo využít Sokratisovy rychlosti byla podle mě jediným smysluplným důvodem, proč to tak Tuchel postavil. Ovšem druhá věc je, že pak si Costa po půli přeběhne zleva doprava a beci si kvůli tomu samozřejmě pozice měnit nebudou...

Reagovat
smazaný uživatel

Tuchel není top trenér.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele