Thiago Motta: Nenápadný, ale nepostradatelný

27.02.2014, 08:51
Rozhovory
V konkurenci hvězdných francouzských reprezentantů Matuidiho s Cabayem a mladých pušek Verrattiho s Rabiotem Mottovo jméno příliš nezáří, kouč PSG Laurent Blanc však dobře ví, proč je italský reprezentant pevným článkem jeho sestavy. K bohatým zkušenostem totiž Motta přidává i excelentní přehled na hřišti a taktickou vybavenost.

Rodák z brazilského Sao Paula byl členem Barcelony, která v roce 2006 vyhrála Ligu mistrů, a rád by tento pocit zažil i s Paříží; pokud chce šejk Al-Khelaifi dodržet svoji plánovanou "pětiletku", má na to čas do roku 2016. V takovém případě by si Motta připsal na své konto už třetí zlato, při výhře Interu v roce 2010 však do finále díky trestu za červenou kartu nezasáhl. Loni vystavila PSG čtvrtfinálovou stopku Barcelona, letos už francouzský mistr tento úspěch po výhře 4:0 na Leverkusenu de facto vyrovnal, a míří ještě výše - koneckonců už katalánský gigant postoupil pouze díky pravidlu o brankách na hřišti soupeře.

Barcelona hraje vůbec v Mottově fotbalovém životě výraznou roli, a zkušený středopolař věří, že se jejím unikátním stylem hry nechává inspirovat i Laurent Blanc. "Náš kouč v Barceloně hrál a jsem přesvědčen o tom, že poctivě studoval její hru. Je to velmi inteligentní člověk, takže se od ní přirozeně hodně naučil. Ihned po svém příchodu poznal, že tu má hráče pro podobný systém, technické, ale zároveň dobře fyzicky vybavené, schopné běhat a presovat. Doufám, že v tomto trendu budeme pokračovat," těší jednatřicetiletého záložníka.

Motta strávil v katalánském klubu prvních devět let své profesionální kariéry, takže schopnost bezvadně diktovat hru a určovat její tempo má v genech - a plody jeho výchovy nyní sklízejí v Paříži. "Když držíte míč, nemůžete se uspokojit s tím, že ho máte v moci vy a ne protivník. Je třeba podnikat další kroky, snažit se rozhodit soupeřovo rozestavení a neustále jej nutit k chybě. Když se pak objeví skulinka, musíte ji okamžitě využít," vysvětluje.

"Stejně důležité však je vyvarovat se přílišného tlaku, pokud totiž zmáčknete soupeře natolik, že má všechny hráče ve vlastním vápně, je obrovsky těžké dostat míč do sítě. Musíte být hodně trpěliví, za žádných okolností nedělat chyby a naopak plně těžit z těch soupeřových. Pokud dokážeme i nadále hrát tímto stylem, můžeme způsobit problémy každému - nejen ve Francii, ale také v Evropě," popisuje Blancovy metody Motta.

Přestože jeho hra není na první pohled tak fyzicky dominantní jako u Matuidiho či technicky brilantní jako u Verrattiho, hraje Motta v trojčlenné záloze PSG neméně důležitou roli: podává dlouhodobě stabilní výkony a jeho přínos jedné z nejlepších středních řad světa je nezpochybnitelný. A tutéž skromnost a nenápadnost, díky nimž na něj Blanc nedá na hřišti dopustit, ukazuje i v tomto rozhovoru.

"O záloze PSG se hodně mluví, a je fakt, že spolu s Blaise Matuidim a Markem Verrattim odvádíme velice dobrou práci. Já to však vnímám v širší perspektivě. Například nám kouč řekne, abychom hodně drželi míč, a nám se to daří, protože máme technicky výborně vybavené hráče - v záloze je to například Marco, jehož technika je podle mého názoru jedna z nejlepších na světě. To samé Ibrahimovic, který se často zatahuje do hloubky a posiluje tak střed pole. V obraně zase hrají Thiago Silva s Alexem, což jsou tytéž případy. Nakonec tedy nemluvíme o nějaké záložní trojce, ale o sedmi stejně důležitých hráčích," vysvětluje Motta.

Laurent Blanc tedy bere některé stěžejní prvky své herní filozofie od Barcelony, skutečné kořeny tohoto stylu hry však sahají ještě mnohem hlouběji - konkrétně k legendární generaci Ajaxu, která koneckonců formovala i samotné Blaugranas. "Musíme se nechat inspirovat Ajaxem Johana Cruijffa. Takový fotbal není jednoduchý na provedení a trvá dlouho, než se jej podaří dotáhnout k dokonalosti, ale podívejte se na výsledky - Ajax vyhrával tituly, Nizozemsko vyhrávalo tituly, Barcelona to samé. Všechno je to přitom o jedné metodě. Doufám, že PSG bude dalším jménem v této řadě," pouští se do historického srovnání zkušený záložník.

"Dnes existuje spousta hráčů, kteří by chtěli hrát za PSG, ale to není tak jednoduché. Abyste se v současnosti mohli ucházet o místo v tomto kádru, musíte být skutečným šampionem," dodává Motta a uzavírá: "Všechny naše budoucí posily si budou muset uvědomit, že hrát v Paříži je dnes velká čest a zároveň obrovský závazek, protože PSG teď patří na to úplně nejvyšší úroveň. Jistota, že budete příště hrát, prakticky neexistuje. Za poslední dva roky se tu hodně věcí změnilo."

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (145)

Přidat komentář
oli9

Článek už je tu 3 minuty a Filip nikde

Reagovat
smazaný uživatel

čekáš na větu: "Legenda PSG"?

Reagovat
oli9

jj čekal

Reagovat
smazaný uživatel

Fíla je ještě ve školce

Reagovat
VojtovaChelsea

Reagovat
smazaný uživatel

no PSG nesleduju, takže to hodnotit nebudu, ale v barce byl teda hrozný, ale třeba vyspěl, nevím

Reagovat
smazaný uživatel

Naprosto špičkovej článek, takových bych tu chtěl víc napříč ligami.

Reagovat
herbage

2x vyhrál LM a ani se nedostal do brazilské repre, celkem s podivem

Reagovat
10

protože do doby, než přišel do Itálie, to byl skleněnej průměrák, co akorát prasil...a Brazílie měla v tý době Gilberta Silvu, Emersona, Ze Roberta atd., takže co by tam asi dělal..?

Reagovat
herbage

tak třeba před letošním MS by se jim určitě hodil, už během angažmá v Janově mohl dostat pozvánku a během působení v Interu měla přijít určitě

Reagovat
10

nemyslím si, že by byl lepší, než ty současný hráči kanárků na tomhle postu

Reagovat
herbage

takticky je z nich na tom nejlépe, má nejlepší formu a pravidelně hraje v předním světovém klubu, takže proč ne. Když tam může hrát Lucas Leiva

Reagovat
smazaný uživatel

Takticky je na tom nejlépe Fernandinho.. Thiago dostává úkoly ála nakopej ho, podrž to, naběhni do něj. Není to žádnej taktickej mág, jak se to v článku snaží tvrdit.

Reagovat
herbage

však kde píšu, že by ti dva měli spolu soupeřit o místo? Naopak, tyhle dva bych postavil vedle sebe. Však s Hübschmanem jim to tak v Šachťaru fungovalo a dávalo to ofenzivním hráčům volnost a to při vší úctě k Tomášovi, Thiago Motta je lepší hráč

Reagovat
smazaný uživatel

Píšeš, že je z nich takticky nejlepší.. To fakt těžko, Ramires je takticky taky výborný hráč, Fernandinho je na úplně jiném levelu.. a Lucas, i když je tu strašně vysmívaný, umí udělat naprosto stejnou práci jako Motta.. Navíc je to stejně jedno, když už je "Ital"..

Reagovat
herbage

tak je nesmysl porovnávat taktickou vyspělost Fernandinha s Mottou, když mají na hřišti odlišné úlohy. S Lucasem Leivou je srovnatelný, ale dle mě je lepším hráčem a důraznějším v osobních soubojích. Ramires s Paulinhem jsou dobří hráči, ale přijdou mi moc zbrklí a rozlítaní po celém hřišti. Když máš v týmu na jednom kraji Dani Alvése, na druhém Marcela, kteří defakto lítaj až k rohovému praporku a pak před sebou Lucase, Neymara a Hulka s Oscarem, tak to chce skutečně takticky vyspělého hráče do středu zálohy než někoho, kdo ti lítá furt od vápna k vápně a pak vzadu chybí

Reagovat
smazaný uživatel

O kolik jiné úkoly má Fernandinho od Motty? Jasně, oba týmy hrají jinak, ale defenziva, doplňování, zahušťování prostoru + dynamika a osobní souboje.. Všechno obstarávají jak Fernandinho, tak Motta.. Rozdíl je jen v tom, že Fernandinho toho zvládne víc a líp.

Paulinho je rozlítanej, to máš pravdu.. Jenže Ramires umí hrát přesně tam, kde mu řekne trenér a dokáže týmu dát spoustu nových taktických prvků.. Je to hodně nedoceněný hráč.

Reagovat
herbage

ne, rozdíl je ten, že Fernandinho s Mottou za zády by měl větší volnost. Ramires nikdy nebude dělat čističe před stopery a tak na Fernandinha zbude víc defenzivních úkolů

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže Fernandinho nemůže hrát víc zepředu.. Je potřeba, aby hrál přesně to, co v City, protože na AM má Brazílie extratřídní hráče, ale vzadu v záloze jich tolik nemá. Nemusí se hrát na čističe před stopery.

Reagovat
herbage

já neřikám, aby hrál AM, ale to co v Šachťaru a to mu svědčí nejvíce

Reagovat
smazaný uživatel

On to z poloviny ale hraje takhle i v City, akorát tam má i víc defenzivních úkolů, protože je Yaya lempl. Stejně je to pořád pozice DLP.

Reagovat
herbage

a čistě teoreticky, sestava Júlio César - Dani Alvés, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Thiago Motta, Fernandinho - Hulk, Oscar, Neymar - Diego Costa mi přijde mnohem silnější, než to co staví teď. Případně na stopera Dante a na pravé křídlo možná Willian či Douglas Costa

Reagovat
smazaný uživatel

Mně ani ne.. Hulk snad už povolávanej nebude. Motta mi přijde horší, než další 4 hráči, kteří na jeho postu můžou zahrát, o pravýho beka si to snad rozdá Dani s Rafaelem.. Akorát ten Costa.

Reagovat
Bayern +

A kľudne aj Rafinha môže zamiešať karty na RB. Tohto roku je určite lepší, než Rafael.

Reagovat
smazaný uživatel

To nevim, on je Scolari strašně konzervativní kouč..

Reagovat
smazaný uživatel

ramires prave zadnej extra taktickej hrac neni

Reagovat
smazaný uživatel

Právěže je.

Reagovat
smazaný uživatel

v chelsea to nepotvrzuje, ale jak chces

Reagovat
smazaný uživatel

Proti Barceloně jsem viděl jak je to strašně netaktickej hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

ja zas v mnoha dalsich zapasech

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, s Ramiresem má trenér pestrou škálu taktických prvků, který může použít.. Ať už je to pozice falešnýho křídla veprostřed hřiště, nebo strhávání pohybu hřiště na jednu stranu, osobka, může hrát na brejky, může ho použít jako vířícího hráče, může ho použít do třetí vlny, může zastoupit více postů, nebo posty zdvojovat.. Je toho spoustu, co se s jeho úžasným pohybem na hřišti dá dělat. Jen je potřeba to vidět a neříct si, že když udělá faul před vlastní šestnáctkou, tak že to je netaktický a on sám je teda taky netaktický..

Reagovat
smazaný uživatel

nejde jen o ty jeho hrozne hloupe fauly, ale ramires napriklad i dost casto riskantne zautoci s tim, ze kolikrat si poradne nepromysli, jestli se v pripade ztraty stihne vratit, tohle ti treba motta neudela... v pripade, kdy vedle nej neni predstoper jako mikel ti nastane dost neprijemny precisleni

nerikam, ze je ramires netaktickej lempl, ani ze by nesel variabilne pouzit na vic pozicich (i kdyz kvalitne v podstate jen na dvou, box-to-box CM a na defenzivnim kridle, kde se mi posledni dobou navic libil vic nez ve stredu hriste); jen jsem chtel rict, ze na tom neni takticky nutne hur nez treba motta, ktery svou roli plni vazne dobre, je uplne jedno, ze ramires je lepsi fotbaliste, pokud resime ciste takticky vlohy; fernandinho je pak uplne o parnik jinde nez jakykoliv jiny brazilsky stredak, to je poznat na prvni pohled, i proti barcelone ted byl fantasticky

Reagovat
smazaný uživatel

Ramires musí být někým řízený, jenže to kolik taktických možností trenérovi může přinést, prostě nejde ignorovat.. Já jsem si jeho pozici na hřišti představoval tak, že by mohl být falešná desítka. Něco jako Mchitarjan a Hušbauer.. Ze středový trojice by byl nejčastějí nejvýš. A jeho akční rádisu by hodně pomáhal i do defenzivy..

Reagovat
smazaný uživatel

jako zrovna tohle by slo s oscarem a maticem, no protoze oscar se hodne stahuje, rad vymysli sance uz od zacatku a zaroven mu nedela problem vracet se dozadu, cimz by mohl i kryt ramiresovy ofenzivni vypady (ktere jsou v poradku, pokud je ale tym pripraveny na pripadnou ztratu, treba tim stazenim oscara)

a matic vyborne ovlada cely stred hriste, coz ramiresovi dost uvolni ruce, pak by byl vyuzit naplno

jinak abysme si rozumeli, ja nechtel rict, ze ramires neni taktickej hrac jen ze na tom neni lip jak ten motta, oba lepsi nadprumer v mych ocich, oba pri dobrem vyuziti umi plnit presne to, co po nich trener chce, a delaj to dobre; akorat ramires je kvalitnejsi a variabilnejsi fotbalista

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle by právě šlo i s Brazílií, když vysunou obranu.. Fernandinho bude spojka mezi obranou a zálohou, ale vedle něj vždycky bude třeba Luiz, kterej mu přijde udělat cíp do trojúhelníku. Pak je potřeba dobře využít Lucase, kterýmu se pravděpodobně bude plést do stejných míst s Danim.. Asi by to chtělo, aby Lucas nehrál křídlo, ale šel víc zprostředka a lajnu uvolnil pro Daniho, případně ho jistit.. Nebo ho nahradit Willianem a Lucas by šel na hrot..

Já taktickými hráči nenazývám tyhle Mottáky, kteří dostanou takový to "nakopni ho", "rozeběhni se" apod. nazývám tak hráče, kteří kdy hrají, tak s nimi trenér udělá nějakou taktickou vychytávku..

Reagovat
smazaný uživatel

v pripade tyhle varianty urcite willian misto lucase, on hraje v cfc casto papirove zprava, ale hodne si sbiha do stredu, kolikrat i ve stredu hriste napada, lucas si spis klasicky drzi lajnu mi prislo...

jinak motta treba dostava za ukol osobni braneni klicovyho hrace soupere, ze jo, a tuhle roli dokaze plnit vyborne, psg ma takhle v pripade potreby hlidaciho psa mottu, v pripade potreby rezisera cabayeho a muzou je tocit podle soupere, ja bych si toto jako trener dost pochvaloval

Reagovat
smazaný uživatel

Takovýhle to nakopávající bránění je ale v podstatě jediný, co umí.. Když nastoupí, tak je jasný, že bude okopávat druhý hráče. když nastoupí Cabaye, tak zas trenér ví, že budou víc držet míč.. atd. je to takový dost průhledný zatímco Ramires v sestavě ti neřekne nic..

Reagovat
smazaný uživatel

jo, to asi souhlas, ramires je dost nevypocitatelnej, obcas v dobrym, obcas ve zlym

Reagovat
vlastik

viděl si Mottu hrát poslední dvě sezóny? nezdá se mi, že by byl moc okopáváč, jeho role na hrišti je spíš dělat spojku, prostě když nevíš co z balónem, dej ho Mottovi, málokdy ho ztratí (i když třeba přihraje dozadu). Tím drží protihráče pod tlakem a umožňuje čekání na uvolnění spoluhráče/chybu soupeře.O tom podle mě mluví i v tom rozhovoru, když srovnává PSG s Barcou.

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl, on Motta hraje pořád stejně.. Nikdy nehrál nic jinýho, teď má vedle sebe spoluhráče, kteří dělají výsledek a on jim pomáhá, aby vynikli.. Ale kdyby se nedařilo, byl by první, kdo to schytá.

Reagovat
domingo

Ale to, ze se dari, je i jeho zasluha. Neni to tak, ze by ostatni delali vysledky a Motta mel stesti, ze byl ve spravny cas na spravnem miste a ted tam proste jenom okouni a okopava soupere a ve skutecnosti je k nicemu. Nebo jinak - kdyby se nedarilo, tak to schyta, ale je nepravdepodobne, ze by se nedarilo, protoze tam je.

Reagovat
smazaný uživatel

On si odehraje tak nějak to svoje, je to součástka dobře šlapajícího motoru.. ale není to nic víc, není to hráč, kterej se nedá nahradit, nedělá výsledky, nevyčnívá, není to taktický génius. Nezkazí, neposere..

Reagovat
domingo

Viz niz.. jinak nahradit se samozrejme da, ale PSG nema sebemensi duvod to delat

Reagovat
domingo

Navic statisticky ma Motta nejvic prihravek z tymu, coz mi do koncepu "nakopavajiciho braneni" taky moc nesedi, hele..

Reagovat
smazaný uživatel

A co aktivní přihrávky?

Reagovat
domingo

Tak jasne ze kdyz ma 120 micu za zapas, tak to nejsou zrovna genialni kolmice na Ibru do vapna, to po nem ale nikdo nechce. Podivej, on neni zadny Zidane, to ale nikdo ani nenaznacuje - prestoze je kvalitativne v te zaloze nejslabsi (a to vcetne lavicky), tak je stoprocentne spolehlivy, zodpovedny, takticky vyspely, zkuseny, obetavy a predevsim nikdy nedela chyby. Je to posouvac, ano, ale svetova elita mezi posouvaci.

Fakt nevidim jediny duvod, proc jeho prinos shazovat jenom proto, ze si uvedomuje svoje herni limity a je dostatecne inteligentni, aby se jich drzel a nepoustel se do nejakych zbytecnych nadstaveb.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, ale aktivní přihrávka nemusí být zrovna kolmice.. To už jsou klíčový příhrávky, aktivní přihrávka je, když s ní uvolní spoluhráče, nebo odstaví protihráče. Myslím, že v L1 tyhle statistiky jsou na oficiálu..

Já ho nijak neshazuju, ty limity u něj vidím a nechápu, proč bych se o nich nemohl zmínit. Článek o něm pojednává jako skoro o taktickým géniovi.. přitom to tak není, na to jsem reagoval v první řadě. Je to průměrný hráč, kterého Blanc skvěle využívá.. Pro mě je to průměrák, nebudu ho obdivovat.. nemám proč.

Reagovat
domingo

Ja ho zacal postupem casu mit docela rad, je inteligentni a usporny, takovy stredni zalozniky obecne muzu. Navic je velice zkuseny a herne vyspely. Kvalitativne samozrejme zustane az do smrti prumerakem, brazilska repre ho nikdy nepotrebovala, ale presto nemam problem ho uznavat. On svoji hrou neni az tak odlisny treba od Toulalana.

A clanek je prelozeny, mas tam zdroj

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže Toulalan byl ve svých letech lepší jak dozadu, tak dopředu.. Toulalan ty výsledky dělal, Motta je nedělal nikdy a na vrcholovový úrovni asi ani už nikdy dělat nebude..

Já vim, že to je přeložený.. Nečekal jsem, že by sis volal s Mottou Ale i kdyby jsi takovej článek udělal a já s nim nesouhlasil, tak na tom přece nic není..

Reagovat
domingo

To nemeni, no..

A Toulalan delal vysledky? Jako jo, tim, ze jezdil po zadku, byl vsude, kde mel byt, diktoval tempo, byl to dokonaly metronom, presoval, odebiral mice.. to ale vsechno dela Motta prece taky, jenom hur, protoze Toulalan je zkratka absolutni svetova elita.

Si vem, jak Toulalan vubec hraje - asistence od neho mit nebudes, goly uz vubec ne, a driv kazdy jeho skluz hrozil kartou, protoze tohle tahani za zachrannou brzdu proste neumi. Jak teda delal vysledky, jinak nez neviditelnou praci uprostred pole?

Reagovat
domingo

Jo a "ve svych letech" - to je co? Vzdyt ve Spanelsku byl skvely a letos je zase nejlepsi DM v lize, on mel mozna ke konci v Lyonu vypadek, ale rozhodne u nej neexistuje nejaky vyrazny karierni pokles, spis naopak

Reagovat
smazaný uživatel

Já Malagu tenhle rok vůbec nesleduju.

Reagovat
domingo

To ani nemusis, protoze hraje v Monaku

Reagovat
smazaný uživatel

Tak vidíš.. Ani Monaco jsem tuhle sezonu neviděl..

Reagovat
smazaný uživatel

Jako Malekele.. Pokud by tam poslali někoho jiného, tak by prohráli. On dokázal vyburcovat mužstvo, měl spoustu, opravdu spoustu aktivních přihrávek. Spoustu zisků. On dělal rozdíl ve hře, Motta ho nedělá ani teď ani nikdy jindy..

Reagovat
domingo

To je pravda, ale to je odlisnou roli v tymu, ukoly na hristi maji vazne podobne.

Teoreticky to muzes vzit treba tak, ze nebyt Motty pred stoperama, nemohl by Matuidi delat ty svoje vylety do vapna a davat dulezity goly. Primy vliv na vysledky tymu Motta nema, ale PSG ma uspechy mimo jine i proto, ze tam je..

Reagovat
smazaný uživatel

Protože kdyby tam nebyl, tak hrají v deseti.. Je to spolehlivej hráč, jak už píšu několikrát, opěrnej bod. Nic víc ani nic míň.

Reagovat
domingo

Ja myslim, ze uz se opakujem

Mne slo hlavne o to zdurazneni faktu, ze Motta je dulezitou soucasti sestavy PSG - ty rikas, ze neni nenahraditelny, ja si to nemyslim. Teda momentalne, v tom, co ted Blanc hraje, by jeho vyrazeni ze sestavy znamenalo ztratu dominance. Cabaye, Verratti, Matuidi i Rabiot jsou lepsi fotbaliste nez on, ale takhle jednoduse fotbal proste nefunguje.

Reagovat
smazaný uživatel

Já vím, že ne.. Opěrnej bod je důležitej, ale dá se v pohodě nahradit něčím jiným, nebo součinností právě těch lepších hráčů.

Reagovat
smazaný uživatel

vsak psg ma zajem o pogbu, hadej, misto koho by nejspis hral...

Reagovat
domingo

Respektive takhle - jestli ma PSG nejaky nahraditelny clanek sestavy, je to Vd Wiel. Na jeho pozici muze byt jakykoliv jiny nadprumerne zdatny pravy bek, ktery umi behat dopredu a nedela kiksy. U Motty tohle neplati, to by tam musel byt fakt ten Toulalan nebo Mavuba.

Reagovat
smazaný uživatel

A to jsi dal příklady jen ze španělský ligy.. Já myslim třeba, že by jeho úlohy v klidu zastal stejně dobře i Hubschman.

Reagovat
smazaný uživatel

*francouzský.

Reagovat
domingo

to je docela odvazny

Reagovat
vlastik

ještě Maxwell, snad ho Digne vyštípe, ale přes Silvu nevím nevím

Reagovat
domingo

Jo, ten taky no. Ale Digne muze byt rozhodne dulezitejsi soucast tymu nez View, ktery jenom beha sem a tam.

Reagovat
vlastik

Céara tu pozici prostě zaklel, jinak si nedovedu vysvětlit, jak tam mohl vydržet tak dlouho a jak se tam dokázali zkazit Jallet a vdW

Reagovat
domingo

Ceara to je nostalgie..

Tak Jallet na tuhle uroven nikdy nemel. Je zajimavy, kam to on a Morel dotahli, jeden kapitan v PSG, druhy zaklad v Marseille.. Ted uz vubec nepripominaji ty hrace, kteri platili v Lorientu za spicku ligy. Skoda.

Reagovat
herbage

Busquets krom toho, že má lepší techniku hraje to samé co Motta a přesto se do něj nikdy nenavážíš, že by byl průměrák

Reagovat
smazaný uživatel

uf. To myslíš vážně?

Reagovat
domingo

Marty to podle me mysli spis tak, ze je individualne prumerny hrac, coz je..

Reagovat
herbage

no, ani Busquets není žádná hitparáda. Když ho srovnáš s Yaya Tourém, tak Yaya má lepší kopací techniku, větší dynamiku, lepší zakončení, tvrdší střelu, umí lépe 1 na 1 a zahraje prakticky od stopera po podhrota, přesto v Barceloně zůstal Busquets a Yaya odešel, protože právě dával větší volnost hráčům jako Xavi či Iniesta nebo Messi, protože vždy čistil sprostor před stopery a prakticky nikdy nechodil k vápnu soupeře (krom standardních situací). V tom je jeho přínos pro hru Barcy největší a podobnou roli má i Thiago Motta v PSG, ač je kvalitou o úroveň níže, než Sergio

Reagovat
domingo

Busquets je individualne vyborny..

Se zbytkem vicemene souhlas, jinak ze se Yaya hodi spis do Anglie by melo byt jasne kazdemu, kdo ho nekdy videl hrat

Reagovat
herbage

však je, já neřikám že není. Jen to prostě není tak komplexní fotbalista jako třeba Yaya. On má takřka dokonalé pokrytí míče, vůbec neztrácí, skvělý cit pro kombinaci, pavoučí nohy, ale není to žádný dribbler jako třeba Iniesta. Já mám třeba tyhle hráče děsně rád, podobnou úlohu třeba měl Makelelé v repre Francie či v Realu a Chelsea nebo Gilberto Silva v Arsenalu a fotbalovou veřejností jsou pak nedocenění. Motta sice jejich kvalit možná nedosahuj, ale pro PSG je důležitým hráčem a myslím, že i v repre Brazílie by se neztratil, kde by právě těm ofenzovním hvězdičkám zajistil, aby mohli vepředu kouzlit a méně myslet na zadní vrátka

Reagovat
smazaný uživatel

Yaya nemá lepší kopací techniku.. Je akorát dynamičtější. Busquets je daleko kreativnější, je daleko chytřejší a nepoměrně lépe taktičtější hráč, než Yaya. Bus jednou nahradí Xaviho.

Reagovat
domingo

Vubec srovnavat tyhle dva hrace je uplne na hlavu, Yaya je zvire, hrozne fyzicky silny box-to-box zaloznik s vybornym krytim mice a tvrdou strelou, Busquest je deep-lying playmaker, metronom, na hristi nedominuje takovym zpusobem, o to je jeho prace cennejsi.. to je jako srovnavat treba Inzaghiho s Rooneym jenom proto, ze jsou oba utocnici.

Reagovat
smazaný uživatel

Já třeba víc cením Busquetse, protože je chytřejší, což je ve středu pole největší přednost. Za Yayu musí běhat dozadu další tři hráči, aby tu jeho stupiditu při běhání bez míče dokázali nahradit. Ale zas je Yaya lepší vepředu.. Pokud by Yaya hrál stejnou pozici jako Busquets (nebo Motta), tak bude Yaya o třídu horší, pokud by to bylo naopak.. Tak by pravděpodobně byl zas o třídu horší Bus.

Reagovat
domingo

Prirozene, jak rikam, jsou to uplne jini zaloznici. Muzou hrat spolu, ale ne jeden misto druheho. Yayovu ulohu v PSG zastava Matuidiho, Busquetsovu Motta.

Reagovat
domingo

*Matuidi

Reagovat
herbage

Yaya dal snad z prvních lig nejvíce gólů z přímých kopů. 4 v lize, další jeden přidal v pohárech

Reagovat
smazaný uživatel

Co to dokazuje?

Reagovat
herbage

že má výbornou kopací techniku

Reagovat
domingo

Marty mluvi o diktovani tempa hry, prehledu na hristi a schopnosti zapojovat se bezchybne do kombinace na kratkou i delsi vzdalenost, ty zase o schopnosti kopnout do mice tak, aby doletl presne do zvoleneho bodu B. Oboji se da nazvat kopaci technika, takze mate oba pravdu :))

Reagovat
smazaný uživatel

Nehledě na to, co píše Domingo.. Busquets kope standardky, že to chceš porovnávat?

Reagovat
herbage

nekope, protože to neumí

Reagovat
smazaný uživatel

To nemůžeš vědět, technicky je na tom absolutně skvěle.. Yaya v Barceloně taky nebyl za žádnýho extrašpílera, v PL je lehčí se prosadit.

Reagovat
smazaný uživatel

to me poser, herbe, nejlepsi DM sveta neni zadna hitparada, umis pobavit (a nikoho netrapi, ze ma yaya nektere atributy lepsi, zasadni atributy pro DM ma vsechny lepsi busquets)

Reagovat
herbage

tys mě nepochopil. V tom smyslu, že to není tak komplexní hráč jako třeba Vieira, Yaya, Zidane nebo C.Ronaldo, kteří jsou výborní v každé herní činnosti. Stejně jako se o Messim tvrdí, že neumí hlavičkovat nebo že neumí hrát pravou a stejně je nejlepší hráč světa, tak stejně tak i já Busquetse považuji za nejlepší DM světa, ale ne za nejkomplexnějšího hráče, protože v jiných atributech jsou jeho konkurenti lepší

Reagovat
smazaný uživatel

vieira, yaya a zidane byli dobri ve vsech hernich cinnostech a busquets ne, jo?

Reagovat
herbage

myšleno, jako kdybys hodnotil ve Fifě: zrychlení, rychlost, vytrvalost, přesnost střely, razance střely, apod. Sergio je TOP v několika atributech, které jej předurčují proto být nejlepším DM, ale co do komplexnosti na tyhle uvedené hráče nemá. To si nijak neodporuje a nesnižuje to kvality hráče. Naopak ti nejkomplexnější fotbalisté prakticky bez slabin jako třeba ibrahimović pak mohou vyhořet v týmu jako Barcelona, kde je v daném herním systému lepší i hráč jako Pedro

Reagovat
smazaný uživatel

jakoze treba zidane a vieira meli vysoke zrychleni a byli rychli, jo? nehlede na to, ze treba vieira byl slabsi ve tvorbe hry i v technice nez busquets, tohle tve tvrzeni nejde prijmout jako fakt, protoze neni... podobne cristiano je mozna komplexnejsi v utocne fazi, ale v obranne fazi o tridu slabsi jak bus

Reagovat
domingo

Zidane ne, ale Vieira byl fakt jeden z nejkomplexnejsich hracu, nebo se pletu? (je to mozny)

Reagovat
smazaný uživatel

vieira byl super, famozni hrac a jeden z nejlepsich stredopolaru posledni doby, ale extra rychlej teda fakt nebyl a technicky i rezirovanim nebo citem pro prihravku by ho zrovna probirany busquets strcil do kapsy

Reagovat
smazaný uživatel

jinak pro me je komplexnosti nejlepsi hrac na svete rooney, ten kluk umi proste vsechno, v top forme urcite i steve gerrard

Reagovat
domingo

V defenzive jich bude vic, ale vepredu urcite Rooney, o tom zadna..

Reagovat
herbage

pro mě Rooney taky. Kdybych měl vybrat jednoho hráče, který bych mohl naklonovat a měl z něj postavit jedenáctku, tak by to byl on

Reagovat
smazaný uživatel

Busquets je lepší hráč, než byl kdy Vieira.. A to jsi jsou dost podobní.

Reagovat
fantomas

Ježiš, to sou zas nesmysly. Vieira na vrcholu v Arsenalu se Busquetsovi jen sotva podobal, například o jeho citu pro doplnění útoku z druhý vlny si Busquets může nechat zdát.

Reagovat
Mada

Přestaň už fetovat.

Reagovat
domingo

A je teda fakt, ze se jeho projev pod Blancem dramaticky zlepsil, evidentne si hodne rozumi a Motta presne vi, co se po nem chce. Ty komentare o nestihani, praseni atd. jsou z Ancelottiho sezony, kdy byl fakt mistama na pest a byt tam nekdo schopny na lavicce, tak jde sedet.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak může prasit a nestíhat, když nemusí za nikoho nic hasit? Je tam jako opěrnej bod..

Reagovat
domingo

To je jednoduchy, Blanc hraje na tri stredaky, Ancelotti hral na dva.

Reagovat
smazaný uživatel

A hlavně kreativitu dodává Verratti, dynamiku a sílu Matuidi.. On tam nic přidávat nemá, jen je opěrnej bod.

Reagovat
domingo

No on ty dva zezadu jisti, zejo, proto tam jsou tri a kazdy ma svoji ulohu. Dohromady je to jedna z nejlepsich zaloh planety.

Reagovat
Talker

Tak tady se musím Ramirese zastat, i když ho moc v lásce nemam. Na začátku sezony hrál DM a hrál ho vyborne. Dopredu prakticky nechodil, jenom bránil před stopera a a byl v tom výborný. Ale není pak schopny pridat nic do ofenzivy, no, neumí pořádně prihrat, diktovat tempo hry nebo se zapojit pořádně do kombinace...

Reagovat
smazaný uživatel

no, vyborne... tezko rict, podle me mu ta role dost nesedela, vsak ramires - lampard je nejhorsi mozna stredova dvojice v chelsea, pruchodak, pricemz s mikelem nebo s maticem je ramires razem jak polity zivou vodou; podle me neni dobry na DM, ale zas nekdo to muze vnimat jinak

Reagovat
Talker

Takhle - on když dostane roli, kdy jenom brání vzadu a vyplnuje prostor před stopery a dělá hlídacího psa, tak se přes něj nikdo nedostane. To bylo vidět několikrát právě na začátku sezony, kdy tuhle variantu Mourinho použil a Ramires stál prakticky jen před stopery a čekal, až se někdo s míčem dostane přes půlku, aby ho o ten míč obral. Měl ohromné čísla ohledně získaných míčů, zastavených akcí a podobně.

Problém je ale v tom, že proti slabšímu soupeři to není tolik potřeba, naopak je potřeba, aby dokázal pomoci týmu i dopředu a jediným Ramiresovým přínosem dopředu jsou brejky, průniky atd. Nemůžeš od něj očekávat, že bude pomáhat diktovat tempo hry, že bude rozdávat chytré přihrávky, že zrychlí přihrávkou hru, něco vymyslí. Ne, maximálně se může rozeběhnout (a v tom případě je potom před stopery díra).

Což je rozdíl proti Mottovi, Mikelovi a dalším, kteří té přihrávky jsou schopní a dokáží nějak na míči pracovat, takže najednou máš hráče, který je proti slabému soupeři k ničemu.

Ale proti silným týmům, které nebudou zalezlé může být na téhle pozici výborný, protože díky své běhavosti a rychlosti dokáže obstarat celý prostor před stopery s minimální pomocí od kolegy. Jen kam posunout ten míč, no. S Fernandinhem vedle sebe to může být paráda, protože ten ho posune dál nebo kterýmkoliv jiným ne až tak běhavým deep lying playmakerem, kdy na něm nebude ležet zodpovědnost za to udělat něco s míčem.

Reagovat
smazaný uživatel

proti silnym tymum je ramires nejplatnejsi na pravem kridle, kde vyborne zahustuje stred hriste, na DM nema budoucnost, protoze jak jsi rekl, chelsea potrebuje od tohoto hrace vic nez jen braneni, mikel a hlavne matic maji lepsi rozehravku, luiz kdyz si nehraje na supermana tez

Reagovat
herbage

no, ale na pravým křídle zrovna Brazílii moc platný nebude, leda proti Španělsku. I když on před Dani Alvésem, to by bylo Látal - Pospěch revival

Reagovat
smazaný uživatel

tak brazilie ho hlavne vubec napravo nepotrebuje, toho by si na pravy kridlo misto nekoho ofenzivnejsi troufl dat mozna tak dunga

Reagovat
Talker

Tak proti špičkovým týmům může být právě i to DM, který jen hlídá prostor mezi stopery. Osobně bych ho jinak nenasazoval do zápasů, jen do těch, kdy očekáváme, že budeme slabší.

Reagovat
smazaný uživatel

ja bych nejradsi hral stred mikel matic, pripadne luiz matic, ale prilis neverim, ze by nektery z techto dvou jmenovanych k maticovi dostaval prednost pred ramiresem, on ani matic prozatim nema silnejsi pozici jak on, i kdyz zatim hraje vyborne

Reagovat
Talker

Souhlas, tyhle dvě dvojice se mi líbí taky nejvíce. Osobně furt doufám, že Mikel dostane pořádnou šanci, řádku zápasů a dostane se do formy z roku 2012...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

nehrál na křídle?

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
herbage

a stejnou chybu třeba udělali s Diegem Costou nebo s Fernandem, který na MS nepojede snad ani v dresu kanárků, ani v dresu Portugalska

Reagovat
smazaný uživatel

tak jejich chyba, když budou radši hrát střed Fernandinho,Ramires

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

co se ti na tom nezdá?

Reagovat
fantomas

Já doufám, že ještě Fernanda Portugalci vyzkouší. Nominaci na Kamerun nemůžu zaboha najít, nicméně v kvalifikaci byli herně mizerní, a i když tam do středu zálohy maj solidní mladý pušky, kompletně ignorovat Fernanda by byl šílenej luxus. (Připomínám, že on to portugalský občanství dostal teprve v prosinci 2013, takže moc nechápu, žes už tuhle variantu zcela odepsal.)

Reagovat
herbage

myslel jsem, že má dýl. Teď koukám na TM a prodloužil do roku 2017

Reagovat
Vtáky cez tepláky

Pamätám si ho ešte v boce juniours

Reagovat
Vtáky cez tepláky

bol famózny

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

Hoši je to v prdeli, jeden z mých oblíbených klubů končí. V televizi říkali, že se Syrská armáda musí domluvit do kdy zlikviduje arsenal.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak doufej, že sundají Českou Lípu a budeš v klidu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta už se skoro sundala sama, ani ten Abrahám jim loni nebo předloni nepomohl.

Reagovat
FC Porto FC

Ve fifě mi v PSG vládne záloha Verratti-Matuidi-Cabaye jednoznačně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

je to neviditeľný pracant, ale tie jeho prasárne a zákroky ktoré počas zápasu niesu potrestané

Reagovat
Tomanatura

PSG to ma poskladane obdivuhodne dobre, fakt vsechna cest.

Reagovat
Tywin Lannister

jj prorokuju jim, že za rok dva budou na úrovní Barcy, Realu či Bayern

dokonce bych i řekl, že PSG patří v současnosti mezi 5 nejlepších týmů světa

top 5 podle mě: Real, Barca, Bayern, Manchester City, PSG

top 10:: Real, Barca, Bayern, Man City, PSG, Chelsea, Juventus, Dortmund, Arsenal, Atlético

Reagovat
Hafna

LFC

Reagovat
smazaný uživatel

a kde je Man Utd

Reagovat
Godwinson

Sakra, ja bych Stamboulimu ten Lyon tak pral

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Griezmann s Dignem v nominaci

Reagovat
GEGE

Já myslím,že on je těma jeho prasárnama nápadný až až...

Reagovat
fantomas

"Ne, měl by hrát Cabaye".. no-brainer

Reagovat
FC Porto FC

ja bych postavil Verratti-Matuidi-Cabaye a řikej si co chceš

Reagovat
fantomas

Co bych si měl já co řikat, když bych to postavil stejně.

Reagovat
EAG le grand amour

čím to, že tuhle sezonu odehrál tolik zápasů oproti ostatnim sezonam?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele