TABULKA FIFA A SKUTEČNOST

06.07.2006, 18:32
Aktuality
Málokdy se podívám na pořadí zemí, které každý měsíc připravuje FIFA. Tak jako většina mu totiž nepřikládám velký význam. Tabulka je hodně zkreslená a nevystihuje poměr sil ve světovém fotbale. Ale je docela zajímavé porovnat skutečnost, tedy výsledky na MS, s tím, co nám FIFA předkládá. Jak je na tom doopravdy Evropa a zbytek světa?

Do skončení MS 2006 chybí sehrát dva poslední zápasy, které rozhodnou nejen o vítězi tohoto turnaje, ale samozřejmě také o medailistech a o tom, na koho po všem snažení nezbyde zhola nic. Tedy kromě pár miliónků v pokladničce. Ale dozajista strhující závěr šampionátu již nic nezmění na rozložení sil ve světovém fotbale.

Zjednodušený pohled nám říká, že Evropa zazářila a ostatní vybouchli. Ale je tomu tak doopravdy? Vyhrála to na celé čáře celá Evropa, nebo jenom její určitá část? Jak jsou na tom jednotlivé světadíly? A jaké jsou rozdíly mezi tabulkou FIFA, která ovlivňuje nasazení týmů do různých košů při losování, a skutečností, kterou jsme viděli na vlastní oči? Zde je několik čísel pro porovnání.

Evropa měla na MS 2006 největší zastoupení. Samotného šampionátu mělo právo zúčastnit se hned 14 zemí, včetně pořádajícího Německa. Sečteme-li jejich umístění podle tabulky FIFA, dostaneme číslo 261. To není až tak směrodatné, proto ho vydělíme počtem zastoupených týmů, tedy čtrnáctkou, a dostaneme její, tedy evropské, průměrné pořadí na tomto žebříčku. Vyšlo vám také 18,64? Výborně.

Pojďme se podívat na jihoamerickou čtveřici, kde září Brazílie, v tabulce první, a Argentina, ta na místě devátém. Ale zbylá dvojice jim to pěkně kazí! Paraguay (33) a Ekvádor (39) mají na svědomí astronomický narůst součtu na konečných 82! Znovu si zadělíme, je to jednoduché, průměrné pořadí FIFA nám vyjde 20,5. Horší než to evropské, ale to zase není tak velkým překvapením.

To přijde při pohledu na účastníky ze zóny CONCACAF, tedy ze Severní a střední Ameriky a Karibské oblasti. Z této části světa se poprvé probojovaly týmy 4 zemí. Součet jejich umístění? 82! Ano, věřte nevěřte, úplně stejný, jako je tomu u Ameriky jižní, tedy té fotbalově vyspělejší! Asi nejpřekvapivější je zjištění, že dva nejlepší, USA a Mexiko, mají dohromady umístění 9, o jedno výše než Brazílie a Argentina! Je to logické?

Pokračujme, je zde Asie, ke které jsme přiřadili mužstvo Austrálie, ať se to zeměpiscům líbí nebo ne. Máme zde pětici, součet jejich umístění podle FIFA je 147, průměr 29,4. Afrika je na tom, asi překvapivě, mnohem hůř. Její "pětka" nasbírala 219 bodů, což jí dává konečné umístění 43,8! Zcela jasně nejhorší!

Nebudeme si hrát na obrovské zastánce Evropské unie a pro odhalení rozdílu v samotné Evropě, jí rozdělíme na dvě nestejné části. Jak množstvím zemí, tak jejich kvalitou. Tedy tou fotbalovou. Zeměpisně na východ a západ a jako dělící čáru vezmeme naší hranici s Německem. A hned uvidíme, kdo situaci zachraňuje a kdo jí, na druhé straně, kazí! Ta východní část, tedy Česko, Polsko, Ukrajina, Chorvatsko a Srbsko a Černá Hora má podle FIFA součet umístění 144 a to nám dává průměr 28,8! Bum! Zbylých 9 zemí? 117 : 9 = 13! Tak tady je světová fotbalová elita, tedy alespoň podle tabulek FIFA. Ale zanechme pány z vrcholného fotbalového orgánu v klidu spát. Podívejme se na to, jak se dařilo vyvoleným a zatracovaným na samotném MS. A hned tu máme překvapení, snad dokonce VÝBUCH!!

Brazílie, Česko, Nizozemsko, Mexiko, USA, Španělsko, Portugalsko a Francie. Taková je vedoucí osmička podle FIFA. Na MS 2006 se do semifinále probojovali jen ti dva poslední! V boji o slávu je pak doprovází Itálie, ta z třináctého místa, a Německo, které je dokonce až devatenácté. Podle tabulek FIFA je z účastníků MS na 13. místě, hned za Japonskem!

Vraťme se ještě k oné první osmičce. Brazílie se dostala do čtvrtfinále, Mexiko, Nizozemsko a Španělsko mezi posledních šestnáct. Ve skupinách pak zůstaly celky Česka a USA.

A jak jsou na tom jednotlivé světadíly? Nejlépe si vedla Jižní Amerika. Průměr 10 jí řadí před Evropu. Ale pozor, Evropu jako celek. Ta má totiž průměr o dva stupínky vyšší, 12! Rozdělíme-li náš kontinent znovu na západ a východ, vyjde nám něco ale úplně jiného. Devět "zápaďáků" nasbíralo 65 bodů, sečteme-li jejich umístění, což znamená průměr 7,22. A máme vítěze! Kde je východ? 103 bodů, děleno pěti účastníky, průměr 20,6 tedy přesně tam kde se nachází Česko a Polsko! A zase jim to kazíme!

Afrika a Asie jsou na tom stejně, jejich průměr je 22,4, o dvě místa za východní Evropou. Nejlepší z nich? Austrálie, která tam ani nepatří! CONCACAF vyhořel, má průměr nejvyšší, 23,5. Jasně se ukázalo, že tři postupová místa a jedna šance z baráže neodpovídají fotbalové kvalitě zemí z této části světa. A právě tak, zejména v případě USA a Mexika, také jejich postavení v žebříčku FIFA.

Samozřejmě, jedná se jen o čísla, o náhodu, o subjektivní pohled. Dá se diskutovat o tom, zda opravdu Itálie, Francie, Německo a Portugalsko jsou dnes nejlepší na světě, nebo zda má pravdu FIFA a mnohem lepší jsou Brazílie, Česko, Nizozemsko a Mexiko. Zda rozhodovala momentální forma, štěstí, osud, postavení Marsu a Saturnu, nebo Merk, Michel a Medina Cantalejo! Jaký je váš názor? Skončila éra Brazílie, právě tak jako Česka? Nevrátí se Nizozemsko na výsluní sedmdesátých let? Je Španělsko odsouzeno mít ligu hvězd a národní tým končící v polovině každého šampionátu? Co člověk, to názor. My se těšíme právě na ten váš!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

hmm..moc tech nazoru tu jeste neni

Reagovat
HOST*Dack

Helo kamo uz hodne zemi na ten zebricek Fifa ze je blbe udelanej tak se bude predelavat a my skoncime spatne vsechno je to kvuli brucnerovi dava uz 3roky ty stejny hrace mel by se podivat hlavne nekam jinam hlavne bere ze sparty ale jiny tymy maji taky dobry hrace napr:Pitak chci videt jak genarece:Poborsky,Nedved,Koller,Smicer kdo je nahradi kdyz nekou na jiny hrace a dodnes nechpu proc nevzal Skacela na MS kdyz to valel ve skotsky lize

Reagovat
HOST*Dack
Reagovat
HOST*alesh

A co to ma spolecneho s vyse napsanym clankem?

Reagovat
smazaný uživatel

asi reklama

Reagovat
HOST*jiri

Ty debile! Co to tady meles?! Kdo tam byl ze Sparty? Akorat Sivi,kterej byl jako pripadna nahrada... A koho bys tam dal ty? Vlcka s Jarolimem ne?

Reagovat
HOST*

Ne ale hlavne hrace berou ze sparty kteri hrali aspon za spartu tak jdi do pici

Reagovat
HOST*jiri

jo,berou hrace ktery hrali za spartu,to jo. rosicky,nedved,cech...koho jinyho bys tam dal?nikdo takovej v seshitcich nebyl a neni...

Reagovat
smazaný uživatel

tebe hodně baví matika, co? :)

Reagovat
HOST*nofan

Takovýhle počítání bodů je nanic. Myslim, že lepší než umístění na 1. místě jako např. Řecko na Evropě, je když někdo hraje hezkej fotbal, kde se fanoušci baví. To mě tedy zklamala Brazilie s jejím přízemním trenérem. Potěšila mě např. Austrálie, velice Němci, Sloni, Italové, Francouzi a Češi ve dvou zápasech.

Reagovat
HOST*int

cesi ve 2? proti italii jakz takz /sak hrali proti nejkvalitnejsimu celku ms/ ale proti usa? snad jen euforie ze 3 golu, hra nicmoc

Reagovat
HOST*

kokutek

Reagovat
HOST*dub

Tak dobrý hráče, který si za reprezentaci ani nekopli má ČR a Bruckner bere pořád ty samý. Už jsou starý a pomalý. Proč nevzal třeba Jarošíka, Šírla, Hubschmana, Skácela, Romana Bednáře nebo Svěrkoše. Nechápu

Reagovat
HOST*Dack

To sme dva

Reagovat
HOST*

Na MS byli vybrání a hráli hráči za "zásluhy"!!! Bez ohledu na to,jestli jsou v pořádku (zdravotně),nebo ne ! Doufám,že tu chybu tréner příště opakovat nebude!?

Reagovat
HOST*

Jarošík=pomalý,Hübschman=nerozhodný,Šírl=málo zkušený,Skácel=OK,Bednář´=OK,Svěrkoš=OK !

Reagovat
PJ

Svěrkoš OK? Kolik dal letos gólů? Kolik odehrál zápasů?

Reagovat
smazaný uživatel

Musim říct, že naprosto souhlasim s tim článkem na superslavia.com - fakt je to už trochu moc! Moji hráči na vyzkoušení: ZÁPOTOČNÝ !!!, LATKA (ale je až hodně vzadu, přece jenom ucházejících stoperů máme dost), SKÁCEL !!! (tady neni o čem mluvit), FILLO (v duelech s celky typu Andorra by si klidně na pravém křídle zahrát mohl), R. BEDNÁŘ !!! (přesně ten podle mě chyběl na MS, což je bohužel až neskutečná fikce), SVĚRKOŠ, ZB. POSPĚCH (uvidíme jak se Košťálovi bude líbit příští rok) a ještě bych doplnil dvojici forwardů pro doufam, že ne tak vzdálenou budoucnost - NECID, J. BLAŽEK...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele