Synot liga - souhrn 21. kola

11.03.2016, 19:27, aktualizováno 13.03.2016, 16:58
Komentáře a souhrny
Sparta veze tři body z Olomouce a zůstává na druhé příčce za Plzní, která si poradila s Bohemians 1905. Liberec uspěl v Příbrami a dotáhl se na Mladou Boleslav, která veze z Teplice jenom bod. Slavia si poradila se Zlínem, v boji o záchranu si hodně polepšila Jihlava...

Sigma Olomouc - Sparta Praha 0:2

13.03.2016 15:00

Góly: 57. Lukáš Mareček, 90. Lukáš Juliš

Sparta zvládla těžké utkání v Olomouci a po výhře 2:0 zůstává ztráta na čelo neměnná. Letenští se prosadili až po změně stran, kdy se nejprve trefil Lukáš Mareček a v závěru pečetil vítězství Lukáš Juliš.

Iniciativy se v úvodu utkání chopili spíše Sparťané, ovšem zakončení Dočkala bylo nepřesné. Také ve 26.minutě netrefil branku sváteční zakončovatel Brabec a po půlhodině hry se konečně výrazněji přihlásila o slovo i Sigma. Navrátil potáhl míč až k šestnáctce, rozdělil ho na Ordoše, který centrem našel hlavičkujícího Mahmutoviče a toho v nepřehledné situaci nevychytal Bičík, nýbrž Vácha! Středopolař Sparty měl správně vyfasovat červenou kartu a navíc se měla kopat penalta, nicméně situace nebyla úplně přehledná a ani na trávníku nikdo neprotestoval.

Před koncem poločasu si vytvořili šance jak Sparta, tak i domácí Olomouc. Stejně jako proti Laziu zkoušel štěstí Frýdek, branku ale netrefil a na druhé straně nesedla rána Aidinu Mahmutovičovi. V nastavení se pak předvedl golman Buchta, když zmařil šanci Lafatovi.

Jak Sparťané zakončili první poločas, tak začali ten druhý, tedy velkou šancí. Sám na Buchtu postupoval Šural, ale olomoucký brankář výborně zasáhl. Sparta se konečně dočkala v 57.minutě. Váchovu střelu za hranicí šestnáctky tečoval do protipohybu olomouckého brankáře Lukáš Mareček a Letenští vedli 1:0. Domácí ale mohli okamžitě srovnat, ovšem Ordoše vychytal spolehlivý Bičík. Sparťané po zbytek zápasu kontrolovali hru a Sigma se ani v závěru na nic nezmohla, naopak definitivní tečku za utkáním udělal v nastaveném čase střídající Juliš.

Svěřenci trenéra Zdeňka Ščasného ztrácejí nadále na první místo šest bodů, mají však ještě jedno odložené utkání s Duklou k dobru.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905 2:0

12.03.2016 20:15

Góly: 36. Michal Ďuriš, 56. Michal Ďuriš

Viktoria Plzeň vzdala hold plzeňským hrdinům stylově. Doma před zaplněným publikem zvítězila 2:0 a přerušila sérii Klokanů bez porážky, aby sama tu svojí prodloužila. Jediným střelcem utkání se stal Michal Ďuriš alias policista Karel Krosnař, který vstřelil obě branky.

Utkání doprovázel charitativní účel a také poděkování plzeňským hrdinům z řad obyčejných lidí. Hráči oblékli dresy se jmény hrdinů, navíc výtěžek z prodaných piv na stadionu šel rovněž na charitu.

Plzenští se chopili role favorita tak, jak se od nich očekávalo, tedy větší aktivitou. Před brankářem Fryštákem začínalo být čím dál více horko, ve 13. minutě musel brankář Klokanů zasahovat po ráně Hrošovského a o pár minut později zase po stoprocentní šanci Rajtorala. Kovaříkův centr ve vápně propadl a osamocený Rajtoral napálil jen povyběhnutého Fryštáka.

Také Bohemka si připsala obrovskou šanci. Po chybě Limberského rozkmital své rychlé nohy Schick ale v blízkosti Kozáčika nedokázal dostat míč do sítě. Viktoriáni nicméně nadále kombinovali a ve 25. minutě si připsali další šanci. Na Kovaříkův centr si naskočil Hubník a překonaného Fryštáka zastoupil na zadní tyči kapitán Krch! Bohemians se úspěšně bránili až do 36. minuty, kdy domácí poprvé skórovali. Kovařík z levé strany poslal na malé vápno milimetrový centr a Michal Ďuriš se zblízka nemýlil - 1:0 pro Viktorii. Nejlepší střelec aktuálního ročníku Synot ligy mohl ještě do poločasu zvýšit, ale další společnou akci s Kovaříkem nejenže zakončil vedle, ale ještě k tomu byl odmáván ofsajd.

Viktorka chtěla ve druhém poločase utkání co nejrychleji rozhodnout a v 56. minutě se jí to v podstatě podařilo. Obraně Pražanů utekl střídající Petržela a postupoval sám na Fryštáka, nehamounil však a nabídl čtrnáctý ligový gól pro Michala Ďuriše - 2:0. Gólově se mohli prosadit i jiní. Například Kovařík si pohrál s hostující obranou, nikoliv však s Fryštákem, který jeho zakončení vytěsnil na břevno. Každopádně to byla krásná fotbalová akce, která by si proměnění zasloužila.

Ve zbytku hrála Plzeň v naprosté pohodě a zápas v podstatě dohrávala. Bohemce se nepodařilo utkání ani zdramatizovat a ze západu Čech odjíždí s nepořízenou.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Slovan Liberec 0:1

12.03.2016 17:00

Góly: 41. Herolind Shala

Důležité vítězství na půdě soupeře zaznamenal Slovan Liberec. Hosté z pod Ještědu udolali jedinou brankou Shaly Příbram, která nejenže znovu prohrála, ale dokonce opět nevstřelila ani gól.

Příbram už potřebovala zabrat, ale na stadion U Litavky přijel ambiciózní Liberec. Svěřenci Pavla Tobiáše nevstřelili branku už dlouhých 366 minut a po tomto utkání se dostali už na metu 456 minut!

Příbram byla na začátku utkání o něco nebezpečnějším týmem a hrozila zejména po standardkách Vošahlíka. Obrana Liberce v čele s brankářem Koubkem však odolávala, a tak nejzajímavějším okamžikem první půlhodiny bylo žluté napomenutí Bakoše, jenž ostře zajel do Bednáře. Přestože se v prvním poločase mnoho šancí neurodilo, měnilo se skóre. Ve 41. minutě našel Mačucha nadýchaným centrem Shalu, který si nejprve zpracoval balón na prsa a následně tvrdě a neomylně zakončil - 1:0 pro Liberec.

Domácí museli po změně stran přidat a pomoci k tomu měl nově příchozí David Štípek, ale i s ním v sestavě to Příbrami moc nešlo. Až po hodině hry měl obrovskou příležitost Mudra a hned po něm Bednář. Oba jmenované dokázal vychytat výborný gólman Koubek. Hosté se spíše než na ofenzívu soustředili na držení těsného výsledku a to se jim dařilo. Příbram nebyla schopná vytvořit si stoprocentní šanci, natož jí proměnit a nakonec nejenže prohrála, ale opět nevstřelila ani gól.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Vysočina Jihlava 0:1

12.03.2016 17:00

Góly: 62. Lukáš Hroššo (vl.)

Překvapivé vítězství 1:0 si z Julisky odváží Jihlava. Rozhodla o tom hrubá chyba brankáře Hrošša, kterému nepochopitelně míč vyklouzl z náruče a skončil ve vlastní síti.

Dukla chtěla potvrdit vítězství z Ostravy a posunout se do první poloviny tabulky, na druhé straně zase hodlali Jihlavští zopakovat dva roky staré vítězství na Julisce a přilepšit si v boji o záchranu.

Do první velké příležitosti se překvapivě dostali hosté, jmenovitě Voltr, jenž po přihrávce Vaculíka nevyzrál na gólmana Hrošša a neuspěl ani z dorážky. Na druhé straně vyslal směrem na branku Hanuše nepříliš přesný pokus Vašíček. Byly to ale ojedinělé pokusy, na Julisce se hrála vyrovnaná partie, která v prvním poločase branku nepřinesla.

Ve druhém poločase byl jako první nejblíže vstřelené brance Šulek, který dostal pobídku od Hronka, avšak vyznamenal se reflexivním zákrokem Hroššo. O pár minut později nepřesně hlavičkoval Gorkšs, ale nakonec to byli přeci jenom hosté, kdo se ujal vedení a to doslova za tragických okolností Lukáše Hrošša. Brankář Dukly sice lapil střelu Vaculíka, ale míč mu vypadl a to rovnou do vlastní sítě.

Pražané chtěli pochopitelně co nejrychleji vyrovnat, ale vůbec se jim nedařilo. V jejich hře byla patrná nervozita i křeč a Jihlava těsné vedení v celku bez problému hlídala. Až v nastaveném čase to zavánělo vyrovnáním při rohových kopech, ale i to Jihlava přežila. Na Julisce se tak zrodilo překvapení, domácí podlehli Jihlavě 0:1.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Zbrojovka Brno 2:1

12.03.2016 17:00

Góly: 45. Marek Havlík (pen.), 82. Tomáš Košút - 66. Michal Škoda

Jihomoravské derby mezi Slováckem a Brnem vyznělo lépe pro domácí celek. Ten se díky Havlíkově penaltě ujal vedení už v prvním poločase, ale ve druhém dějství dokázal srovnat Škoda. Rozhodující okamžik přinesla 82. minuta a úspěšná hlavička Košúta, jenž dal na konečných 2:1.

Na velké šance se nemuselo dlouho čekat. Nejprve se v 8. minutě dostal do zakončení Biolek, ale netrefil branku a vzápětí na druhé straně pořádně prověřil Heču Lutonský a z dorážky pak orazítkoval břevno Zavadil! Slovácko se z brankové konstrukce poučilo, přidalo plyn a mohlo několikrát skórovat. Civič už dokonce překonal Melichárka, ale toho zastoupil Buchta, krátce na to přestřelil Sadílek a tím akce Slovácka ještě nekončily. Po dobrém centru se propracoval k hlavičce kdo jiný, než Libor Došek a když sám nebyl úspěšný, připravil šanci pro Daníčka, s jehož střelou měl Melichárek jisté problémy. Ve 38. minutě vyzněl souboj Doška s Melichárkem znovu pro brněnského brankáře a skóre se tak opět neměnilo.

Slovácku nakonec k prolomení soupeřovy obrany pomohla penalta. Před koncem poločasu byl ve vápně faulován Šumulikovski a rozhodčí Ardeleanu foukl do píšťalky. Kdo očekával, že se penalty chopí Libor Došek, byl zklamán. Veškeré otěže si na svá bedra naložil Marek Havlík a nekompromisní penaltou do protipohybu zajistil Slovácku důležité poločasové vedení.

Brněnský kouč Václav Kotal se rozhodl pro oživení ofenzívy až osm minut po začátku druhého poločasu, ale ani příchod Michala Škody k okamžité větší aktivitě nevedl. Brno se dostalo do solidní příležitosti až v 62. minutě, kdy Zavadil z rychlého protiútoku našel Řezníčka, jehož pokus skončil na Hečovi. Střídající Michal Škoda však svůj úkol splnil, v 66. minutě dostal od Lacka přetažený centr a střelou z první nachytal Heču - 1:1.

Domácí se však s remízou nespokojovali a osm minut před koncem si vzali vedení zpátky. Centr Havlíka z rohového kopu našel hlavu Košúta a ten zblízka překonal Melichárka - 2:1 pro Slovácko. Na tahu bylo Brno, ale čas kvapil rychle. V nastavení se Zbrojovka dostala k několika rohovým kopům, ovšem kýženého vyrovnání se nedočkala. Jihomoravské derby tak ovládlo domácí Slovácko, které zvítězilo 2:1.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Mladá Boleslav 0:0

12.03.2016 17:00

Góly: -

V Teplicích sice za devadesát minut branka nepadla, ale nehrál se vůbec špatný fotbal. Spousty šancí zejména na domácí straně však ke kýženému gólu nevedla. S konečnou remízou 0:0 mohou být spokojenější spíše hosté, i když i pro ně je to v bojích o poháry ztráta.

Hodně ambiciózní Mladá Boleslav před rokem v Teplicích prohrála 0:5, což se podle slov trenéra Karla Jarolíma již nesmělo opakovat. Forma byla jasně na straně hostů, domácí tak mohli a hlavně chtěli překvapit.

Už v 5. minutě propadl balón v pokutovém území hostí tak, že se do stoprocentní šance dostal Vachoušek, jenomže místo gólu trefil jen bránícího protihráče. Teplice každopádně vstoupily do zápasu aktivněji, ve 20. minutě se předvedl proti Fillovi Šeda. Boleslav postupně srovnala krok a také ona začala být nebezpečná. Chramostu v první šanci na poslední chvíli odzbrojil Ciskaridze, ve druhé si už útočník hostů s bránícím protihráčem poradil, ale Chudý ho skvěle vychytal. Utkání kolem třicáté minuty gradovalo a k vidění byly další šance. Lukáš Magera si zkoušel nafilmovaným pádem vykoledovat penaltu, ovšem sudí Proske se nachytat nenechal. Fillo zase další svojí příležitost rozbil o Šedu a Chramosta trefil jen boční síť. Vzrušení tedy na obou stranách, nicméně skóre se za prvních pětačtyřicet minut neměnilo.

Mladá Boleslav sáhla hned o přestávce k prvnímu střídání. Kouč Jarolím nejspíše nebyl spokojen s výkonem Jana Chramosty a na hřiště poslal Milana Baroše. Překvapit brankáře Šedu se pokoušel z otočky Vachoušek, o několik minut později zase obrana Teplic odvrátila nebezpečný centr mířící na Baroše. Zhruba 3 500 diváků vidělo velmi vyrovnanou partií, navíc se šancemi na obou stranách.

V 75. minutě chyboval brankář Šeda, tomu vypadl míč z rukavic a po lehkém závaru Fillo napálil míč do břevna! To byla vůbec největší příležitost Teplic v utkání. Domácí tým trenéra Vavrušky měl v tu chvíli už velkou převahu a v posledních minutách si vytvořil další šance. Mladá Boleslav se však s vypětím všech sil ubránila a z Teplic si vede alespoň bod.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Fastav Zlín 1:0

11.03.2016 20:15

Góly: 6. Tomáš Souček

Nejtěsnější vítězství 1:0 si na své konto připisuje Slavia, která doma přehrála Zlín. O jedinou branku zápasu se už v šesté minutě postaral Tomáš Souček, jenž zároveň gólově navázal na předchozí vystoupení. Zlín tak pokračuje v jarním trápení, navíc už čtyři zápasy nedokázal vstřelit gól.

Pražané se museli na lavičce obejít bez kouče Dušana Uhrina mladšího, takže kormidla se chopil jeho asistent Petr Čuhel. Souboj Slavie se Zlínem byl hned v několika ohledech zajímavým. Slavia se chtěla revanšovat za výkon v Boleslavi, Zlín chtěl zase prolomit jarní trápení a také vstřelit branku, což se mu tři zápasy v řadě nepodařilo.

Slavia se do Ševců pořádně obula a už po pěti minutách mohl rozjásat poloprázdný Eden Milan Škoda, ale jeho akce ještě skončila rohovým kopem. Nicméně Hušbauer už z rohového praporku našel volného Tomáše Součka, který přesnou hlavičkou zajistil domácím vedení! O to sice vzápětí mohli přijít, ale Pavlenkův špatný výkop Diop nepotrestal. Slavia následně měla několik velmi dobrých příležitostí a v podstatě hned v úvodu zápasu mohla Zlínu odskočit. Škodu obrana hostí na poslední chvíli zablokovala a po ráně Kenii se zatřáslo břevno!

I na začátku druhého poločasu byla aktivnějším týmem Slavia, která chtěla zápas co nejrychleji rozhodnout ve svůj prospěch, ovšem do zakončení se nedostala. Zlín toho v prvním poločase příliš nepředvedl, ale ve druhé půli už dokázal být nebezpečný. Nejprve musel Pavlenka likvidovat hlavičku Vukadina Vukadinoviče a poté i šanci Diopa, kterýho na přední tyči nepřekonal.

Domácí výběr nehodlal těsné vedení jen bránit, o čemž svědčí příchod Mešanoviče, na druhé straně zase posílil ofenzivní řady Fantiš. Šance se ale nerodily a Slavia ani Zlín si v závěru tlak nevytvořili. Výsledek 1:0 se až do závěrečného hvizdu nezměnil.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Baník Ostrava 1:1

11.03.2016 17:30

Góly: 36. Martin Doležal - 30. Lukáš Vraštil

Velmi překvapivým výsledkem skončil první zápas 21.kola Synot ligy. Favorizovaný Jablonec doma nedokázal porazit poslední Baník a jen remizoval 1:1. Domácí prohrávali po brance Vraštila, pak sice Doležal srovnal, ale Tecl ve druhé půli neproměnil penaltu a Ostrava plichtu dotáhla do konce.

Stejně jako se Zlínem, Slávií a naposledy Duklou, šel i tentokrát Baník do překvapivého vedení. Jablonec sice začal dle předpokladů aktivněji, ale ze svého tlaku krom nebezpečné střely Hübschmana a pokusů Hybše a Rossiho nic nevytěžil. Místo toho přišel šok! Přesně po půlhodině hry si na centr ze standardní situace naskočil Lukáš Vraštil a Baník vedl 1:0. Nelichotivý průběh zápasu pořádně namíchl jabloneckého kouče Frťalu, který už v 35. minutě sáhl k dvojímu střídání. Odešli Hübschman a Wágner a jejich pozice zaujali Pospíšil a Doležal. A přineslo to své ovoce. Hned za minutu totiž Tecl našel přihrávkou Doležala, který z otočky na malém vápně překonal golmana Chmiela - 1:1.

I nerozhodný stav byl pro domácí nepřijatelný a Jablonec se hned v úvodu druhého dějství snažil strhnout vedení na svojí stranu. V 51. minutě k tomu měl ideální příležitost, po faulu v pokutovém území odpískal sudí Královec pokutový kop, jenomže Tecl z desítky orazítkoval tyč a výsledek 1:1 tak zůstal v platnosti. Na druhé straně vyslal nepříliš razantní pokus Ožvolda, Bárta však schoval míč do rukavic.

Jablonci se v ofenzívě vůbec nedařilo, Baník dobře bránil a jedenáct minut před koncem mohl dokonce udeřit. Hosté zachytili rozehrávku, Mondek našel De Azeveda, který těsně minul Bártovu svatyni! Každopádně pak se hra znovu přesunula před Chmiela, Jablonec si vytvořil tlak, ovšem ke koncovce se nedostával. V nastaveném čase ještě hlavičkoval Pospíšil, ale překvapivý výsledek 1:1 už se nezměnil. Pro Jablonec je to velká ztráta, naopak Baník přerušil dlouhou sérii porážek na hřištích soupeřů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň21172244:1453
2.Sparta Praha20152343:1247
3.FK Mladá Boleslav21116446:2739
4.Slovan Liberec21116434:2339
5.Slavia Praha21106530:1836
6.1. FC Slovácko2193928:3530
7.Zbrojovka Brno2184922:2928
8.FK Jablonec2169635:2727
9.Dukla Praha2067728:2625
10.Fastav Zlín21731123:3524
11.FK Teplice21651028:3523
12.Vysočina Jihlava21651022:3723
13.Bohemians Praha 190521410723:2922
14.1. FK Příbram21631223:3821
15.Sigma Olomouc21371117:3516
16.Baník Ostrava21221718:448

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (617)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele