Synot liga - souhrn 18. kola

27.02.2015, 19:56, aktualizováno 01.03.2015, 17:54
Komentáře a souhrny
Příbram porazila Mladou Boleslav, tři body z Budějovic si pak odváží Brno. Sparta si veze z Ostravy pouze bod za remízu 1:1 a na druhý Jablonec, který naprosto jasně přehrál Bohemians 1905, má k dobru už jen dva body. Navíc jí utekla Plzeň, která vyhrála v Hradci. Slavia remizovala s Teplicemi...

FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň 2:3

01.03.2015 16:00

Góly: 7. Aleš Čermák, 63. Emir Halilović - 4. Daniel Kolář, 51. Ondřej Vaněk, 76. František Rajtoral

Západočeši nedokázali navázat na skvělé představení s Českými Budějovicemi a na hradeckém trávníku se na vítězství řádně natrápili. "Votroci" hned dvakrát srovnali krok, třetí branka však rozhodla...

Viktoria vstoupila do utkání snad nejlépe, jak mohla. Psala se čtvrtá minuta, když Limberský oslovil Koláře, jenž překvapivou střelou poslal hosty do vedení - 0:1. Zanedlouho se však začínalo od nuly. Po chybě Kozáčika s Hubníkem střílel Halilović, jeho pokus sice dokázal Kozáčik vytěsnit, ale na padáček Čermáka už byl i slovenský brankář krátký - vyrovnáno na 1:1.

Ve zbytku prvního dějství se hrálo bez výraznější převahy na jedné či druhé straně, oba týmy postrádaly moment překvapení. Přesto mohl otočit kormidlem utkání Chleboun, jeho hlavičku ale reflexivní zákrok Kozáčika vytěsnil mimo prostor ohraničený třemi tyčemi!

Druhé dějství pak začalo stejně jako to první. Tentokráte se Kolář obsadil do role asistenta a Vaněk za pomoci tyče poslal mičudu do sítě - 1:2. Vzápětí mohl vyrovnat Dvořák, pohotovým zakončením však vymezený prostor nenašel. To už však neplatilo pro Haliloviče, jenž zpoza šestnáctky zakončil vydařenou kombinační akci východočeského mužstva - 2:2.

Po hodině hry sáhl Miroslav Koubek ke střídání: Milan Petržela uvolnil místo Janu Kovaříkovi, který hned dvakrát ohrozil soupeřovu branku, nejdříve však skvěle zasáhl Koubek, aby o chvíli později levonohý univerzál pro změnu třemi tyčemi vyznačený prostor minul.

Nakonec se však bývalá opora Jablonce svému kouči přece jen odvděčila: Kovařík ostrým centrem našel ve vápně Rajtorala, jenž pohotově usměrnil mičudu do branky - 2:3.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Teplice 2:2

28.02.2015 20:15

Góly: 19. Milan Škoda, 55. Tomáš Grigar (vl.) - 12. Roman Potočný, 23. Roman Potočný

Slavia plně nevyužila zaváhání Mladé Boleslavi a v souboji o evropské poháry jen remizovala s Teplicemi 2:2. Sešívaní přitom museli dvakrát dotahovat. Dvakrát skóroval teplický Roman Potočný.

Utkání v pražském Edenu začalo dost aktivně, oba týmy se snažily překvapit svého soupeře, ale jako první zahrozila domácí Slavia. Grigar si neporadil s centrem, ale na druhou stranu dokázal zasáhnout proti hlavičce Milana Škody. A hned ve 12. minutě poprvé udeřilo, Roman Potočný z velké dálky napřáhl a povedenou ranou vsítil krásnou branku.

Pro Slavii to nebyl šťastný vstup do utkání, ovšem domácí se rychle vzpamatovali a na svojí odpověď nenechali dlouho čekat. Po centru Tamase ještě hlavičkoval mimo Škoda, ale jen o chvíli později už se dočkal. Hrubého přesný centr skončil na hlavičce Škody a bylo to 1:1. To se psala 19. minuta a za další čtyři minuty se měnilo skóre potřetí a znovu to bylo ve prospěch hostujících Teplic. Roman Potočný se dostal ve vápně k míči a nekompromisní dělovkou nedal Hrubešovi žádnou šanci. Nicméně domácí se zlobili a oprávněně, ještě než Potočný obdržel přihrávku, míč už opustil hrací plochu.

Teplice vedly po prvním poločase 2:1, ale druhá půle ještě slibovala velmi napínavou podívanou. Slavia totiž směrem dopředu nehrála špatně, měla své šance, ovšem vytěžit zatím dokázala jen jednu branku.

A Slavia začala druhý poločas náporem. Deliho hlavičku vyrazil Grigar a Zmrhal ve 49. minutě orazítkoval tyč, načež po centru z levé strany a zásahu jednoho z teplických obránců zazvonilo i břevno. Sešívaní se tlačili dopředu a v 55. minutě zaslouženě vyrovnali. Dlouhý aut se dostal až ke Škodovi, jenž z těžké pozice trefil břevno a od nešťastníka Grigara se následně odrazil míč do sítě - 2:2.

Ve zbytku utkání měly oba týmy ještě své šance, skóre se ovšem už nezměnilo.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FK Mladá Boleslav 2:0

28.02.2015 17:00

Góly: 33. Tomáš Pilík, 78. Roman Bednář

Příbram proti Mladé Boleslavi ukázala, že zejména na domácí půdě je hodně silným soupeřem. Svěřenci Karla Tobiáše zvítězili 2:0 a posunuli se do první poloviny tabulky. Naopak hosté v bojích o poháry ztratili a jejich náskok se na čtvrtém místě může ztenčit.

Do první větší šance se dostali svěřenci Karla Jarolíma, jmenovitě Skalák, s jehož střelou ale gólman Boháč neměl problémy. V 15. minutě zase zahrozili domácí a Hrušku v boleslavské brance zachránila branková konstrukce! U Litavky se hrála vyrovnaná partie a až ve 33. minutě došlo poprvé ke změně skóre. Martin Zeman se po straně zbavil Bořila, přesným centrem našel hlavičkujícího Tomáše Pilíka, který překonal brankáře Hrušku - 1:0 pro Příbram. Martin Zeman si na levé straně hřiště dovoloval hodně, o několik minut později dostal přesnou přihrávku, ovšem v šanci pohořel.

První poločas skončil těsným vedením Příbrami, ale Mladá Boleslav rozhodně neskládala zbraně a na začátku druhého dějství měla šance na vyrovnání. Po hodině hry se dostal do zakončení Wágner, ale netrefil branku.

Každopádně Příbram rozhodně nehrála "zanďoura" a boleslavská defenzíva se musela mít na pozoru. Po faulu na Bednáře se domácí dožadovali pokutového kopu, ale sudí jejich prosby nevyslyšel. Příbram si mohla výrazně oddechnout až v 78. minutě, kdy Zeman poslal do vápna skvělý přízemní centr a Roman Bednář na zadní tyči vstřelil svůj první gól v příbramském dresu po svém příchodu z pražské Sparty.

Utkání bylo v podstatě rozhodnuto, v nastavení se mohl podruhé mezi střelce zapsat Bednář, Hruška jeho samostatný únik zlikvidoval. Příbram ve středočeském derby porazila Mladou Boleslav 2:0.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Zbrojovka Brno 1:3

28.02.2015 17:00

Góly: 88. Jiří Kladrubský - 11. Jan Sýkora, 51. Jakub Jugas, 78. Jan Malík

České Budějovice si komplikují boj o záchranu. Jihočeši dnes před vlastními diváky nestačili na Zbrojovku Brno, se kterou prohráli 1:3.

Na půdě Dynama se měnilo skóre už ve 12. minutě, obrana domácích dala Sýkorovi nepochopitelně mnoho prostoru, ten se na hranici vápna dostal ke střele a zamířil přesně do černého - 1:0 pro Zbrojovku. Zanedlouho mohlo Brno zvýšit, Moukanza odvedl skvělou práci, zbavil se dvou hráčů a naservíroval míč Sýkorovi, který však střílel těsně vedle. Dynamo se dostalo do první vážnější šance až ve 39. minutě, kdy se dostal k odraženému míči Volešák, ovšem netrefil odkrytou branku.

Budějovice doma prohrávaly po prvním poločase s Brnem 0:1, ovšem k případnému bodovému úspěchu musely vstoupit lépe do druhého dějství, což se nakonec nestalo. V 52. minutě dostal Jakub Jugas příliš mnoho prostoru a dokonale toho využil, přesnou ranou zvýšil na 2:0 a se šancemi domácích to vypadalo hodně bledě. Zbrojovka dominovala a měla i další šance, třetí branky se nakonec dočkala v 78. minutě a tím bylo prakticky rozhodnuto. Vávra se dostal do rychlého brejku, Kerekeš zakončoval a gólman Křížek skvěle zasáhl, ovšem na dorážku Jana Malíka už byl krátký - 3:0 pro Zbrojovku.

Domácí se dočkali alespoň čestného úspěchu. Dvě minuty před koncem si naskočil na rohový kop Jiří Kladrubský a dal výsledku finální podobu. Zbrojovka vyhrála na jihu Čech 3:1.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Sparta Praha 1:1

28.02.2015 15:00

Góly: 65. Milan Baroš - 39. Václav Kadlec

Bitva dvou velkých rivalů skončila smírně. Zápas rozhodli dva velcí navrátilci, protože za hosty se trefil Václav Kadlec, který v klubu působí na hostování z Eintrachtu Frankfurt. Domácí se ale nevzdali a nakonec se radovali alespoň z jednoho bodu, když se trefil někdejší reprezentant Milan Baroš.

Celá Ostrava se hodně obávala nájezdu sparťanských fanoušků, ale nakonec se bojovalo jen na hřišti. A nervy to byly pořádné. K vidění byla v dramatickém závěru také penalta, díky které mohla jít Sparta opět do vedení. I takový kanonýr, jakým je David Lafata, ale někdy dokáže neproměnit jasnou příležitost. Dnes k tomu výrazně přispěl brankář Pavlenka, který předvedl vynikající zákrok a pokutový kop pět minut před koncem vyrazil mimo tři tyče!

Druhý tým Synot ligy tímto výsledkem nabídl první Viktorii Plzeň šanci dostat se na čele na náskok tří bodů. Sparta se od úvodních minut tlačila do koncovky a z toho rezultovalo několik zajímavých šancí. David Lafata spolupracoval s Václavem Kadlecem, který se dostal do skvělé šance, ale na poslední chvíli byl o balon připraven. Spartu proháněl chorvatský záložník Davor Kukec, ale jeho akce zpravidla končily nepovedenými centry na obsazené spoluhráče. Střelecky se Baník trápil a brankář Marek Štěch zase tak často do práce nemusel.

Sparta zkoušela pozornost brankáře Pavlenky mnohem častěji a například střelecké pokusy Bořka Dočkala a Marka Matějovského vůbec nebyly špatné. Strážce tří tyčí v domácím dresu si ale vždycky poradil. Brankář Marek Štěch byl hlavní postavou další akce, když se míč dostal ve vápně k Milanu Barošovi a ten už byl před Štěchem sám. Hostující brankář ale předvedl skvělý zákrok a míč za svá záda nepustil. A neinkasoval ani v další akci domácích, kdy míč skončil jen těsně vedle tyče.

Za brankáře Pavlenku zaskočila deset minut před koncem jeho obrana, která míč zpacifikovala. Ani ta mu ale nepomohla o chvíli později, když se k míči na středu vápna dostal Václav Kadlec. Balon sice skákal, ale Kadlec jej krásnou ranou z první poslal neomylně do sítě - Sparta vedla krátce před odchodem do šaten o jednu branku.

A Sparťané vlétli impozantně také do druhého poločasu. David Lafata hledal povedenou nahrávkou Bořka Dočkala a obránci Baníku jeho nahrávku nepustili. K míči se ale dostal Václav Kadlec, který byl však ze střeleckého úhlu vytlačen. Stejně se mladému útočníkovi vedlo také o pár minut později, když jeho zajímavá rána mířila těsně vedle Pavlenkovy tyče. Na druhé straně se ho pokusil napodobit Foltýn, ale střela z voleje mu nesedla. O chvíli později prováhal velkou šanci Milan Baroš, který nenahrál lépe postavenému spoluhráči.

Po hodině hry se ukázal ve skvělém světle Davor Kukec, který se zbavil několika protihráčů a když se zdálo, že o míč přijde, obhodil si další dva. Nakonec ale nestihl míč na hrací ploše. To ale Baníku zas tak vadit nemuselo, protože o chvíli později přišla hvězdná chvíle Milana Baroše. Ten si naskočil na skvělý centr do vápna a pohotově hlavou překonal brankáře Štěcha - Baník srovnal na 1:1.

Dvacet minut před koncem měl hodně práce brankář Pavlenka, který musel likvidovat střelu u tyče, ale ránu z bezprostřední blízkosti nakonec udržel ještě před čarou. Sparta přidala a Baník dostala pod tlak. Nakonec se mohla radovat ze tří bodů, ke kterým měla hodně blízko. Přesněji řečeno jedenáct metrů. Sedm minut před koncem totiž Sukup ve vlastním vápně fauloval a sudí Kocourek nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil ostrostřelec David Lafata, ale selhal. Svou dvanáctou branku v letošním ligovém ročníku nedal, protože skvělým zákrokem jeho pokus zneškodnil Pavlenka!

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Bohemians Praha 1905 3:0

28.02.2015 14:00

Góly: 54. Martin Pospíšil, 61. Jan Kopic, 67. Vít Beneš

Domácí Jablonec na svém stadionu roznesl Bohemians Praha a připsal si tři body do tabulky. První půle nepřinesla mnoho šancí ani branek, ale ta druhá byla o poznání záživnější. Za Baumit se prosadili Martin Pospíšil, Jan Kopic a také Vít Beneš.

Domácí Jablonec byl před zápasem favoritem, měl dobrou formu a vyhrál také minulé utkání. Z celkem 23 vzájemných duelů s pražskými Klokany vyhrál Baumit Jablonec 15, což ho také stavělo do pozice favorita. Za Jablonec nastoupila i nová posila Valerijs Šabala, která prožila úspěšné minulé kolo proti Slovácku. Bohemians vsadili na dvojici Mikuš, Bratanovič.

Utkání v prvních minutách postrádalo rytmus a množství zajímavě vypadajících nahrávek končila mimo. V desáté minutě Pospíšil zahrával první rohový kop zápasu, ale ten odvrátil pohotový Gajič. Do další šance se postupně probíjel Crnkić, ale podle sudího si pomohl faulem. Přímý volný kop po předchozím zákroku Bratanoviče zahrával Novák, ale jeho pokus nebyl vůbec povedený a brankář Milan Švenger si poradil.

Po pětadvaceti minutých vzal odpovědnost na svá bedra Matúš Mikuš, který proběhl k vápnu. Následně vypálil a jeho střela zamířila těsně nad břevno brány gólmana Vlastimila Hrubého. O chvíli později Greguš zahrával přímý volný kop, ale nedal do střely příliš mnoho razance, takže brankář Švenger neměl mnoho práce s chycením jeho pokusu. Do poslední šance první půle se hnal Matúš Mikuš, ale brankář Vlastimil Hrubý včas vyběhl a celou akci tím ukončil.

První půle příliš mnoho krásy nepředvedla, ale ta druhá ji plně nahradila. Pět minut po změně stran se k míči po ruce Víta Beneše dostali hosté, ale standardní situace se jim vůbec nepovedla. Domácího toho využili rychlým brejkem, který zakončil Martin Pospíšil přesně k tyči - 1:0.

Přesně po hodině hry už domácí vedli o dvě branky. Šabala ještě neskóroval, protože jej vychytal hostující brankář Milan Švenger, ale ten už na dorážku Jana Kopice neměl nárok a znovu inkasoval. Drtivý tlak rozložená obrana hostí vůbec nezvládala a znovu inkasovala. Po sedmi minutách už to bylo 3:0, o což se zasloužil Vít Beneš. Ten se dostal v pokutovém území k přesné hlavičce a nedal brankáři Švengerovi sebemenší šanci zasáhnout!

Domácí sice vedli o tři branky, ale ani s tím se nehodlali spokojit. Další ránu z dílny Greguše ale tentokrát brankář Milan Švenger chytil bez větších problémů. Po kanonádě se tempo zápasu trochu umírnilo a domácí v poklidu kontrolovali průběh hry. Pět minut před koncem mohl dát čtvrtou branku střídající Doležal, ale Švenger byl na místě včas a díky skvělému zákroku se skóre zápasu už neměnilo. Domácí jsou na třetím místě, Bohemians zatím na příčce dvanácté.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - 1. FC Slovácko 0:1

27.02.2015 20:15

Góly: 12. Luboš Kalouda

Vysočina Jihlava nakonec nestačila na Slovácko a prohrála s ním. Domácí sice podali velmi dobrý výkon ve druhé půli, ale ani to nestačilo. Rozhodla jediná branka, jejímž autorem byl už po dvanácti minutách Luboš Kalouda. Jihlava je po páteční předehrávce jedenáctá, zatímco Slovácko stouplo na sedmou příčku.

O první střelu zápasu se postaral Milan Kerbr, ale Slovácko ani díky tomu nešlo do vedení. Na svém místě stál Jaromír Blažek, který si poradil bez větších problémů. Veterán Blažek musel zasahovat také po střele Šimka, který vypálil v poměrně dobré vzdálenosti, ale ani on se neprosadil. Jeho projektil postrádal přesnost i razanci. Přesto však brankář Blažek nebyl samospasitelný a nakonec i on inkasoval. První ránu soupeře ještě vyrazil, ale na místě byl včas Luboš Kalouda, který míč pohotově a hlavně přesně dorazil do sítě - 1:0 pro hosty z Moravy.

Slovácko vedlo zaslouženě a chtělo přidat i další branky. Dlouhán Libor Došek ale prováhal ideální střelecký moment. Mezi tři tyče se nevešla ani následná Hlúpikova dělovka, která jen těsně minula domácí svatyni. Došek pálil tvrdě a především hodně přesně také po půlhodině hry, když natáhl ke střele z větší vzdálenosti, ale opět narazil na výtečného brankáře Jaromíra Blažka! Ten se dnes rozhodně nenudil a několikrát zachránil svůj tým před další inkasovanou brankou. Došek se dostal k zakončení také po následném rohovém kopu, ale ani tentokrát Blažka nepřekonal.

Do konce první půle jsme se dočkali převážně mnoha nepochopených přihrávek a několika faulů, ale žádná povedená akce se v první půli už neudála. O mnoho atraktivnější děj nám přichystali hráči v poločase druhém. Vaculíkův parádní centr mířil na neobsazeného Mešanoviče, ale tomu se zakončení nepovedlo. O další ránu se postaral Hlúpik, který v krkolomné pozici napálil jen Jaromíra Blažka. Brankář Heča se také nenudil a musel zneškodnit projektil od Vaculíka, ale vše nakonec zvládl.

Další velkou šanci Slovácka na gól spálil střelec první branky Luboš Kalouda, který se ocitl ve stoprocentní šanci. Nakonec ale nedal! Po hodině hry se zajímavý míč snesl na hlavu Kerbra, který ale mířil hlavou těsně nad břevno. Jihlava, ač prohrávala, nedokázala dostat Slovácko pod tlak. To se málem povedlo až zakončení Vladimíra Kukoľa, který ale napálil jen břevno! Deset minut před koncem ještě velkou šanci spálil Jaroslav Diviš, ale mrzet ho to nakonec nemuselo, protože i bez jeho branky si Slovácko ponechalo tři body.

Nic na konečném skóre nezměnila ani šance Augusta Batiojy, který pálil nepřesně. Stejně tak se vedlo také Havlíkovi, který Jaromíra Blažka pět minut před koncem neprostřelil.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Slovan Liberec 3:1

27.02.2015 18:00

Góly: 61. Roman Polom, 70. Erich Brabec (vl.), 83. Jakub Mareš - 50. Josef Šural

Fotbalisté Liberce v předehrávce 18. kola první ligy prohráli na hřišti Dukly 1:3 a zůstávají na předposledním místě. Slovan nebodoval ani ve druhém utkání pod trenérským duem Jiří Kotrba, Josef Csaplár. Severočechy poslal na Julisce do vedení po přestávce Josef Šural, ale Pražané otočili zápas po gólu Romana Poloma a vlastním zásahu Ericha Brabce, kterému tak nevyšel debut za Slovan. V závěru ještě potřetí skóroval Jakub Mareš. Dukla v neúplné tabulce poskočila na pátou pozici.

V základní sestavě Liberce nastoupily i dvě posily ze začátku týdne - zkušený stoper Brabec a slovenský záložník Breznaník, hostující ze Sparty. První zajímavější možnost si vypracovala v osmé minutě Dukla, Bergerovu střelu z otočky ale zneškodnil brankář Kolář. Slovan pak domácí na chvíli zatlačil. První Pavelkovu ránu zblokoval Gedeon a druhou z úhlu už musel vyrazit gólman Rada.

V dalších minutách úvodní půle už diváci moc šancí neviděli, dominovaly obrany a hra byla často přerušovaná. Jen krátce před pauzou z dálky těsně minul liberecký Fleišman.

Severočeši výborně vstoupili do druhého poločasu. Pět minut po pauze se postavil k přímému kopu Šural a povedenou střelou přes zeď překonal Radu. Liberecký útočník dal osmý ligový gól v sezoně.

Dukla pak přidala. Nejprve tvrdý pokus střídajícího Mareše vyrazil Kolář, ale v 61. minutě už bylo vyrovnáno. Po rohu vznikl před libereckou brankou závar, v němž se nejrychleji zorientoval hlavičkující Polom. Obránce, hostující ze Sparty, dal první ligovou branku za Duklu.

V 70. minutě Pražané skóre otočili. Po Považancově centru do pokutového území se Brabec snažil odvrátit míč před Blažkem, ale nešťastně hlavou překonal vlastního gólmana.

Naděje Liberce na bodový zisk prakticky skončila v 84. minutě. Kolář sice vyrazil Bergerovu hlavičku, ale na Marešovu dorážku už byl krátký. Útočník Dukly se trefil poprvé v tomto ligovém ročníku. Slovan v nejvyšší soutěži pošesté za sebou nevyhrál.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň18142242:1444
2.Sparta Praha18132331:941
3.Baumit Jablonec18123335:1539
4.FK Mladá Boleslav1883723:1627
5.Dukla Praha1875622:2526
6.FK Teplice1867527:2225
7.1. FC Slovácko1873827:2624
8.Slavia Praha1866626:2524
9.Baník Ostrava1865713:2223
10.1. FK Příbram1864822:2822
11.Zbrojovka Brno1854920:2619
12.Vysočina Jihlava1854915:2319
13.Bohemians Praha 190518531020:2918
14.České Budějovice1846816:3918
15.Slovan Liberec1829721:2415
16.FC Hradec Králové18261016:3312

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (904)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele