Superstar Diego

13.03.2008, 12:57
Životopisy
Brazilský kouzelník Diego už druhým rokem patří mezi největší hvězdy německé Bundesligy. A když vezmeme v úvahu, že mu nedávno bylo teprve 23 let, máme tu čest sledovat jednoho z nejtalentovanějších fotbalistů planety. Pojďme si připomenout jeho prozatím poměrně krátkou kariéru.

Celým jménem Diego Ribas da Cunha se narodil 28. února 1985 v brazilském Ribeirao Preto. Podobně jako většina brazilských kluků snil o povolání fotbalisty a jeho přání se začalo rodit, když bylo Diegovi dvanáct let. To se totiž stal součástí mládežnické akademie slavného Santosu.

Jeho neobyčejného talentu s výbornou fotbalovou technikou si po necelých čtyřech letech všiml kouč Émerson Leão a povolal jej do A-týmu. Stačilo pár měsíců a společně s Robinhem se stali obletovanými talenty, po kterých toužily evropské kluby. Po třech letech, šedesáti čtyřech odehraných zápasech, dvaceti jedna vstřelených gólech a se dvěma mistrovskými tituly v kapse se Diego rozhodl přestoupit do FC Porto, kde měl nahradit odcházejícího Deca.

"Bílý Pelé" nebo také "Nový Zico" se v Portugalsku moc neprosadil. První sezóna nebyla z pohledu Porta ideální. Klub, namotivovaný nejprve ziskem Poháru UEFA a o sezónu později i triumfem v Lize mistrů, chtěl být i nadále na evropské scéně úspěšný, jenže opak byl pravdou. Porto se štěstím nejprve postoupilo ze skupiny, ale v osmifinále už tvrdě narazilo. Po domácí remíze 1:1 a následné prohře 1:3 vypadlo s Interem Milán. Také v domácí soutěži vyšlo naprázdno.

Diego Porto opustil po dvou letech a se zklamáním na tváří. V první sezóně se se svými výkony mezi evropskými hráči neztratil, v té druhé to však bylo jedno velké trápení a dokonce ztratil místo v základní sestavě. Navíc jeho střelecká potence byla na velmi nízké úrovni, a proto se mnoho odborníku divilo, když za něj v roce 2006 vysázel Werder 6,5 miliónů eur.

Německé probuzení

Fyzicky náročná Bundesliga neměla být pro nevysokého Diega to pravé. Stačily ale první zápasy a z mladého záložníka se stala obletovaná hvězda. Jeho fotbalové parádičky a přesné přímé kopy se staly po celém Německu velmi oblíbené a sledované. Navíc s pravidelností začal střílet také góly. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat.

Hned v srpnu se stal hráčem měsíce, stejnou cenu dostal také za celou podzimní část sezóny, a to když pro něj hlasovala téměř polovina všech hráčů. Na svém kontě měl v té době už osm branek a deset asistencí, což z něj dělalo nejproduktivnějšího hráče Bundesligy. Diego zářil i v jarní části sezóny a byl to především on, kdo vedl ofenzívu Werderu. Ten za minulou sezónu nastřílel celkem 76 branek a suverénně se stal nejlépe střílejícím týmem. 23letý ofenzivní záložník se podílel na dvaceti sedmi gólech (13 branek, 14 asistencí) a pochopitelně byl zvolen magazínem Kicker nejlepším hráčem za sezónu 2006/07. Jediným zklamáním bylo až třetí místo, které Brémy po třicátém čtvrtém kole obsadily.

Řada zájemců

Skvělých výkonů si pochopitelně nemohly nevšimnout evropské velkokluby. Nejvážněji se mluvilo především o Realu Madrid. O možném přestupu údajně jednal s Diegovým agentem samotný sportovní ředitel "Bílého baletu" Predrag Mijatovič. "Je to ubohá spekulace. Vůbec nikdo mi kvůli tomu nevolal ani se mnou nemluvil, kromě španělských novinářů. Vím jenom to, co publikovali," zlobil se tenkrát agent Djair Cunha. "Diegovi se ve Werderu daří a líbí se mu jak klub, tak i město. Zároveň je pod smlouvou, takže zájemce musí nejprve jednat s klubem," pokračoval.

Možný přestup zhatila také skutečnost, že Diego snil o jiné lize než Primera Division. "Doufám, že jednoho dne dostanu šanci zahrát si v Itálii, kde je fotbal hodně populární. Sleduji všechny týmy Serie A a líbí se mi AS Řím, který hraje pohledný fotbal. Je to jeden z nejlepších týmů v Evropě," prozradil. Možná také proto Diego odmítl nabídku Juventusu Turín.

Ovšem i další vážný zájemce byl z Itálie. Jednalo se o Fiorentinu. Ta o Diega projevila zájem v průběhu letošního zimního přestupového období. "Fialky" se snaží vybudovat perspektivní tým s velkou budoucností a brazilský kouzelník má být dalším jeho vhodným článkem, peníze v přestupu neměly hrát roli. Do spekulací okolo možného přestupu se zapojil také samotný kouč reprezentace Carlos Dunga. "Fiorentina je skvělé místo pro všechny hráče, ale pro Brazilce je to nejlepší možné místo," prohlásil.

Nikam nejdu!

Diego setrval v Německu a udělal více než dobře. I v letošní sezóně byl po podzimu vyhlášen nejlepším hráčem, druhý Franck Ribéry na něj ztratil více jak 23 procent všech hlasů. Po odehrání sedmnácti kol mu navíc s deseti přesnými zásahy patřilo prvenství také v tabulce střelců. Všechny brémské fanoušky navíc může těšit fakt, že jejich hlavní hvězda má v klubu smlouvu až do roku 2011. Proto hned tak neodejde a pokud by se přeci jen našel nějaký zájemce, určitě se pořádně plácne přes kapsu.

Příznivce zelenobílého klubu však velmi zaskočilo nedávné prohlášení Diega. "Chtěl bych přestoupit do Turína, na podmínkách smlouvy bychom se určitě domluvili," prohlásil. "Prý o mě měl mít zájem i Inter, ale Juventus je záležitost, na které pracujeme," dodal. Po pár dnech toto prohlášení ovšem vetoval. "Je to absolutní výmysl," zlobil se Diego. "Jenom jsem novinářům řekl, že je báječné být oceněn takovým skvělým klubem. Ale ve Werderu je mi dobře a chci se plně koncentrovat na svůj současný tým."

Kanárek

Ve svých 23 letech má na svém kontě už 25 reprezentačních zápasů, ale na jeho poměry pouhý jeden gól. Ve žlutém dresu své země se poprvé objevil už v roce 2003. Výrazněji na sebe však upozornil až proměněnou penaltou ve finále Copa America 2004, které vyhrála právě Brazílie. Přestupem do Porta se ale vše změnilo a Diego z reprezentačního výběru vypadl.

V listopadu 2006, po dlouhých jednadvaceti měsících, jej pro přátelský zápas se Švýcarskem opět nominoval kouč Dunga. Své kvality měl však ukázat především na loňské Copa America, jelikož účast odřekli dvě hlavní hvězdy a tvůrci hry brazilského mužstva – Ronaldinho a Kaká. Diego na své výkony z ligových utkání nenavázal a i přesto, že jeho země opět vyhrála, byl jen stínem toho hráče, jehož znalo celé Německo.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

v chelsea by mu to sedlo

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud v Chelsea zůstane Ballack i Lampard, tak tam pro něj není moc místo a na lavičku je ho škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby už náhodou do Chelsea šel, tak by se spíš měli bát o místo Ballack s Lampardem, než samotný Diego.

Reagovat
smazaný uživatel

v Chelsea by ho akorát zkazili jak se jim to úspěšně daří s každou hvězdou co tam přijde... A anglická liga by mu nesvědčila si myslím...

Reagovat
smazaný uživatel

nejspíš pude do realu

Reagovat
smazaný uživatel

Nech ide do AS Roma.Tento klub sa hernému prejavu podobá Brémam,mieto tam pre neho je určite a takticky vyspele Talianske mužstvo má väčšiu nádej na úspech na európskej scéne.S Mancinim by vytvoril skvelú ofenzívnu dvojičku.

Reagovat
smazaný uživatel

pravda

Reagovat
smazaný uživatel

už mě moc nebaví ty spekulace některých typů ohledně přestupu do Chelsea,protože to sám Grant dementoval

na jeho postě má Chelsea dostatek vhodnějších alternativ,kteří se v silové lize,jakou PL je,mohou líp prosadit

Diego je pro mě skvělý hráč právě třeba pro italskou nebo španělskou ligu,kde je velký důraz na vytříbenou techniku a dobré fotbalové myšlení,tím nechci říct,že by hráči v PL fotbalové myšlení neprokazovali,ale většinou je znát jen u týmů velké 4,u ostatních týmů to nahrazuje velká bojovnost a dobrá souhra kolektivu

Reagovat
smazaný uživatel

Mohol by ist do Slovanu Bratislava. Tam by mu to sedlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hmm, superstar zdaleka ne!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele