Sudími paralyzovaná Synot liga. Kluby musí říct, že takovou soutěž nechtějí

22.04.2016, 15:46
Názory a komentáře
Jestliže jsme se před čtrnácti dni rozčilovali nad výkonem sudích v utkání Zlína s Plzní, je fér, abychom se nyní rozčílili znovu. Jestli ovšem ještě má něco podobného smysl. Synot liga se dostala do stavu menší paralýzy, kdy by ona sama chtěla výš, ale brání jí v tom jeden tragikomický soubor.

Tím souborem není nikdo menší než Komise rozhodčích. Jeden by si řekl, že to tak být přeci nemůže, ale ono to v domácí nejvyšší soutěži opravdu stále častěji vypadá, že se liga nemusí rozhodovat sportovně na hřišti, ale ve strahovských kancelářích.

Když se před dvěma týdny zvedla vlna nevole proti výkonu hlavního sudího Michala Patáka a jeho asistentů v zápase Zlína s Plzní, stěžovali si zejména příznivci Sparty. Za jedenáct dní se ale všechno otočilo. Po vystoupení rozhodčího Tomáše Kocourka a jeho kolegů na Dukle je za toho špatného Sparta a hlasitě vykřikují nejen plzeňští a slávističtí fanoušci.

Ani nemá cenu znovu rozebírat situaci, jež Na Julisce proběhla v posledních minutách zápasu, který Sparta potřebovala žalostně vyhrát, ale přitom ještě v 88. minutě prohrávala. Vyjádřili se k ní už asi úplně všichni, povolaní i nepovolaní, a samotní rozhodčí pak hned několikrát, aby celou situaci ještě více zamotali.

Co si z toho můžeme odnést především, je fakt, že takové události zásadním způsobem srážejí českou nejvyšší fotbalovou soutěž k zemi. A to v době, kdy jsou tématem číslo jedna její osamostatnění a velké plány do budoucna, jak z ní udělat co nejatraktivnější artikl, do kterého největší tuzemské firmy posypou peníze.

Jenže jestli se něco nestane a pětice soudců v černém bude mít na výsledky ligových klání často větší vliv než zbylých dvaadvacet mužů, mohou si ligoví manažeři a jednotlivé kluby světlé zítřky jen malovat. Už je jedno, jestli mluvíme o Spartě, Plzni, Slavii, Jablonci nebo o komkoliv jiném.

Před dvěma týdny bychom si mohli pomyslet, že "někdo nahoře" chce vidět titul znovu v Plzni, když hlavní rozhodčí se svým asistentem přehlédli jasnou ruku, což nakonec významně ovlivnilo celý zápas. Pak ale přijede k důležité dohrávce na Duklu Sparta a sudí jí ještě za podivnějších okolností darují tři body v 96. minutě.

Tohle není tzv. tlačenka jednoho klubu, protože i když se jednou může více připískávat Plzni, pak zase přijde na řadu Sparta. Spíš to vypadá, jako by byla komise rozhodčích plná zcela nekompetentních lidí, kteří ať už úmyslně nebo neúmyslně poškozují celou ligu. A to musí přestat.

Jakmile se liga osamostatní (ale klidně dřív), měly by si kluby dupnout a říct, že tohle nechtějí. Rozhodovat by se mělo na hřišti a ne nadarmo se říká, že nejlepší výkon rozhodčí předvádí ve chvíli, když o něm vůbec nevíte.

Majitel Dukly Petr Paukner už po tragikomickém závěru se Spartou vyhlásil, že ho to znovu významně nahlodalo, jestli nemá ve fotbale skončit. Synot liga si přitom takové lidi nemůže dovolit ztrácet. Naopak právě tací by se měli napříč celou fotbalovou mapou, nehledě na barvu dresu, sjednotit a říct, že takovou ligu nechtějí. Nebudou ji takovou totiž chtít ani sponzoři a nakonec ani diváci. A právě pro ně se fotbal hraje.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (123)

Přidat komentář
Kang & Kodos

Článek pro dolara, aby držel píču

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
db18

Reagovat
mistr129

to samý jsem si říkal když jsem viděl nadpis

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Bez toho, abych ho k tomu vyzval, tak by drzel hubu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pepinho2

Zrušte to!

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
arsavin

Vůbec

Reagovat
smazaný uživatel

a co to udelat takle- cesky referees vyslat piskat a kartovat zemana pri navstevach po krajich a pro ligu delegovat iracky krestany.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
milan78

iráčan ti nebude pískat českou ligu.., snad německou.., ale jen velký týmy

Reagovat
smazaný uživatel

Nechte pískat rozhodčí z okresu a nižších soutěží, ti ty zápasy aspoň pustí jenom za klobásu a nemotají se v tom velké prachy

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Losinho

Třeba Vaňkát

Reagovat
arsavin

Reagovat
Kang & Kodos

Někde jsem četl názor, že by měli rozhodčí, stejně jako hráči a trenéři, povinnost chodit na tiskovky. A nosit při zápase mikrofony, jako maj v hokeji. To by bylo super. Díky těm tiskovkám by aspoň neměli čas vymejšlet píčoviny v několika variantách zápisů.

Reagovat
Fairplay

Mikrofony

Reagovat
smazaný uživatel

já si nedělám iluze o hokeji.. ale tohle na tom miluju. hned ten sport vypadá regulérnějc.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Miguel19

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
hefy

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Losinho

Reagovat
Liquid

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Mada

Reagovat
DeformFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fabec1222

Nechte rozhodovat počítače, pryč s lidským faktorem

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle není tzv. tlačenka jednoho klubu, protože i když se jednou může více připískávat Plzni, pak zase přijde na řadu Sparta.

A co teorie, že se Spartě teď nejvíc okatě připísklo aby to každej viděl a neřikalo se že se tlačíj jen Plzeň, když Sparta už titul stejně nezíská.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nejmazanější Berbrův plán

Reagovat
Azazelo RD

Ehm, to už bych spíš věřil tomu, že se posledních pár let připískávalo okatě Plzni, aby se zapomnělo, že se dekády systematicky pískalo pro Spartu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zapomnělo....to se nedá zapomenout Záleží jak si silný v zákulisí, Sparta byla v 80. a 90. letech, teď je Plzeň.

A byl by to za současné situaci nejchytřejší tah od nich, Sparta už titul neudělá a je jedno jestli ztrácí 8 nebo 10 bodů.

Reagovat
C-M@ster

Co červená se Zlínem od Královce? To byl podobnej případ?

Reagovat
arsavin

Pelta - Sparta

Berbr+Damková - Plzeň

Mnohem jednodušší a logičtější vysvětlení než nějaké konspirační teorie, proč se sem tam připískne oběma bez ozdílu

Reagovat
kalla

Tlaky na rozhodčí určitě jsou a občas vědomě tlačí některé týmy, ale pořád jsou to jen lidi a chyby k tomu patři. Ronaldo taky nedá z každý střely góla...

Reagovat
noustres

Slušně řečeno, nemá to verk, všichni ví jak prioritní se jeví přítok oněch natisknutých papírků. Je to alfa a omega v každé sféře dnešního života. A myslím, že to jakým směrem se to ubírá je správné, protože ten směr vede cestou, na jejímž konci dojde k rozuzlení, kdy víceméně všichni přiznají, že tato nemorální necharakterní a břemeny korupce obtěžkaná soutěž nemůže za stávajících podmínek nadále pokračovat. A jako dobrý krok se mi jeví i ona myšlenka pana Pauknera, jejíž dohra v konečném důsledku bude mít významný účinek, protože věřím, že nebude prvním ani posledním, kdo k tomuto rozhodnutí dospěje. Čím víc takových lidí dojde k onomu názoru tím líp pro tuto zem či tuto ligu. Nemá smysl se nadále babrat v marasmu zde nastaveném, on sám musí dojít svého konce a vyschnout. Samotní fanoušci toto jistě moc neovlivní, ale věřím že se dočkáme alespoň nějakých změn, spíše bych rád věřil v totální krach

Reagovat
smazaný uživatel

no stress

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to bylo výše na TEPLITZE

Reagovat
smazaný uživatel

V ceske lize panujou trochu jiny pravidla nez ve fotbale zbytku sveta, minimalne vyspelejch lig. Tady mate nekolik 100% jistot, kterych se v pripadnych sazkach musite vyvarovat, a ne si stezovat, to bylo cinkly, prohral sem tiket. Jsou tady 2 kluby, ktery souperi mezi sebou v tom, kdo bude protezovanej vic - a rikam to jakou dlouholetej fanousek sparty, nechutnost co predvedl lafata je na distanc a to samy vacha v olomouci, kterej se jeste v rozhovoru o polocase priznal ze mic chtel chytit. O plzni se nema cenu bavit, staci jenom zapnout sestrih vetsiny jejich zapasu a clovek se musi jenom smat. Dalsi 100 % jistota je, ze Pribram nikdy nesestoupi z ligy, ikdyz regulerne uz mela sestoupit minimalne 5x starka si to vzdycky pohlidal, stejne tak jablonec nikdy takovy problemy mit nebude dokud u koryta bude to prase pelta, to samy bohemka ta mela sestoupit v sezone kdy sestoupila olomouc a znojmo, ale diky nechutnosti v zapase s jabloncem se zachranila. Dokud se nezmeni pomery, bude vsechno pri starym. Kazdopadne hraci jako lzimbersky, petrzela, kolar, lafata, vacha meli vyfasovat za svoje vykony minimalne 5 zapasovej trest + mastnou pokutu, s tim ,ze petrzela by si s takovou v sezone asi moc nekopl a lafata posledni dobou co predvadi taky.

Reagovat
Rišan

S tím se dá jen souhlasit!

Reagovat
SuperFrankie

Ono je otázkou, jaké nástroje kluby jako takové můžou mít proti Berbrově partě sudí na Strahově v momentě, kdy se osamostatní. Nic mě nenapadá.

Reagovat
Stiksxx

Tak kdyby mely kluby vlastní ligu. Můžou si rozhodovat o rozhodčích ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Chtělo by to tiskovky po zápase, aby si sudí každý svůj diskutabilní zákrok obhájil. Bohužel i rozhodčí jsou pouhý lidé a každý dělá chyby, akorát někdo úmyslně a někdo né a někdo se za ně umí i omluvit.

Reagovat
smazaný uživatel

no když koukám kdo je vlastně největší favofit na nového šéfe komise tak je to jako z deště pod okap. Nevím čim by si to Chládek zasloužil.

Reagovat
Kepy_FCB

Zrovna ten dědek co dotáhl pomník komunismu do ligy za špinavý prachy má co kecat.

Reagovat
REPLIKATOR

Tady vůbec nejde o nějaký trapný český ligový titul, za který jsou jenom drobný. Tady jde o Ligu mistrů, za kterou jsou těžký prachy. Proto se všemožně pomáhá Plzni a Spartě. Plzeň chce první místo, aby měla lehčí los v předkolech a Sparta si to pošéfovala v poslední době, aby uhrála aspoň druhý místo, protože s tou její bídnou formou by ji jinak za chvíli předběhla Boleslav nebo Liberec a to nepřichází v úvahu. Museli jít prostě štěstíčku naproti.

Reagovat
smazaný uživatel

si jako fakt myslíš, že by to Boleslav nebo Liberec dotáhli na druhé místo?

Reagovat
REPLIKATOR

Možný je všechno. Stačí se podívat na los Sparty. Čeká ji doma Plzeň, Liberec nebo venku Teplice a Brno, kde se jim nedaří. K tomu měla být ztráta na Dukle, ve Zlíně, v Olomouci a hned by ta situace vypadla úplně jinak.

Reagovat
smazaný uživatel

konspirátor lvl. replikator

Reagovat
monty25

"Co si z toho můžeme odnést především, je fakt, že takové události zásadním způsobem srážejí českou nejvyšší fotbalovou soutěž k zemi."

Tím se to dá celé shrnout. Mě jako někoho, kdo má českou ligu rád a sleduje ji už řadu let, to strašně mrzí...

Reagovat
ZB 07

Jedno z mála negativ...na druhou stranu si však naši ligu bez takových občasných excesů už snad ani nedokážu představit. A možná je to i jedna z věcí, která té soutěži dává větší náboj a emoce..vždyť už jenom teď se k zápasu Sparty na Dukle vyjádřila snad polovina všech uživatelů eurofotbalu a bylo o tom už zde napsáno minimálně 10 článků..věřím, že kdyby Sparta vyhrála bez problémů 3:0, tak se po tom utkání nikdo ani neohlédne..

Reagovat
monty25

Já bych těch 10 článků teda klidně oželel. Ale samozřejmě se k tomu vyjadřuju, protože pravidelně patřím mezi nejaktivnější uživatele v sekci Synot liga...

Reagovat
ZB 07

Tak to já taky...a zatím se tomu můžu hezky z dálky jen smát, dokud se to netýká mého klubu..

Reagovat
Kang & Kodos

Ale jenom kvůli fanlize a Čuhelový

Reagovat
monty25

Nepodceňuj mě, jo?

Reagovat
Kang & Kodos

Tak ješte nadávání na Vavrušku a Kubáska.

Reagovat
monty25

Reagovat
Posledni Kovboj

chybi USK Praha

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhůru do pohárové Evropy.

Reagovat
Kang & Kodos

Já mám z toho vždycky pocit, že venku se nic takvýho neděje, proto radši všichni budou koukat na Anglii, Španělsko atd., a ignorovat tu naší žumpu. Pak koukám na LM, a vidim Barcelonu, jak mohla proti Atleticu dohrávat v osmi nebo Juventus, kterýmu proti Bayernu neuznali regulérní gól. A nemůžu zapomenout na legendu PL: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/08/06/1407335329036_wps_33_Howard_Webb_Virals.jpg

Reagovat
ZB 07

děje se to všude, jen Češi si myslí, že se to děje jenom u nás..když se kouknu do Španělska nebo Itálie, tak tam to je úplně stejný, ne-li horší..

Reagovat
Azazelo RD

Pro Spartu se píská i v hokeji.

Reagovat
Kang & Kodos

Já myslel, že hokej je čistej.

Reagovat
ZB 07
Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
db18

Reagovat
Mada

Reagovat
GarethBaleCZ

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
F.Torres

Reagovat
Posledni Kovboj

docela borci

Reagovat
rufus

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Manik...

Reagovat
stas87

Ak to znamena,ze sa na Peltu vyjebu sponzori,tak jedine dobre.Sledovat len dedinske sutaze je sice tiez komedia,ale za minimalne vstupne a niekde clovek dostane sj lepsi klobasu ci pivo.Pelta sam ticho akceptuje boj dvoch psov,co si chcu zamrdat.Nebezpecne sa to priblizuje Olympiakosu,len v Grecku je to jeden klub,v Cesku dva.

Reagovat
Blasphemer

Ondřeji prosím

Reagovat
Kang & Kodos

Běž si zapíchat s tesařem.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale houbeles. Všichni do jednoho jste jen přehnaně senzacechtivý, většina těhle kauz jsou jen nafouklý bubliny, v naší lize se nepíská bezchybně, ale rozhodčí si za svou práci rozhodně zaslouží respekt. Být neustále pod tlakem ze strany novinářů a fanoušků-chuligánů, kvůli kterým se bojí na stadion chodit normální vobyčejnej člověk s rodinou a dětma, to není žádná sranda.

Jinak, kdo zná (jako já) Berbra osobně, tak moc dobře ví, že je to normální, férovej týpek, který nezkazí žádnou legraci.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Česká liga JE velká legrace

Reagovat
Azazelo RD

Běž radši žehlit, Dášo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Reagovat
monty25

Ty s Berbrem i spíš, ne?

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
C-M@ster

Trolling, nebo sem fakt chodí i takovíto debilové?

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Manik...

Reagovat
Posledni Kovboj

8/10

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
milan78

co se týče dukla x sparta..., nemyslím si, že by hlavní chtěl něco úmyslně vymýšlet..., nečekal by snad do nastavení...., spíš bych hledal chybu v tom brankovým

Reagovat
smazaný uživatel

já mám podobný názor, kdyby to hlavní chtěl pojistit, tak pískne třeba už tu "ruku" ve vápně Dukly, kterou reklamoval Dočkal...podle mě to prostě jen kolosálně zvoral, což je samozřejmě taky špatně, jen jde o jiný typ selhání, než se tu probírá...stejně jako v jiných zápasech

Reagovat
smazaný uživatel

Ale ty konspirační teorie mají taky svoje kouzlo

Reagovat
Liquid

pro vyváženého Holzmana

Reagovat
Spalovač šancí

Holzman prohlédnul.

Jinak dělat nějaké zásadní změny v komisi rozhodčích nemá cenu. Úplně stačí zrušit Plzeň, spartu, Jablonec a Příbram.

Reagovat
Liquid

a všecky Moravské kluby, které si zápasy pouští vrámci výpomoce

Reagovat
Spalovač šancí

Souhlas. A v tom případě bych vzal spartu zpátky na milost.

Reagovat
C-M@ster

A co mají dělat, když se na nich bodově hojí zmíněné 4?

Na jaře ruka Plzně a následná redka. A proti Spartě byla redka naprosto vymyšlená.

Reagovat
Liquid

tvořit duplicity a utiskovat české kluby je velice podlé

http://www.eurofotbal.cz/clanky/synot-liga-souhrn-25-kola-326192/?forum=1#forum

Reagovat
smazaný uživatel

Počkej, takže měl dostat redku jen Brabec?

Reagovat
C-M@ster

Já se divím, že nepřišel trest, ta červená neměla žádnou oporu v pravidlech.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle vsechno je nic. Az se liga osamostatni, koupi ji Cinane. Slavia bude porad prvni o rozhodcich nikdo necekne.

Reagovat
Spalovač šancí

Zatímco za pomocí Plzni je korupce, tak tlačenka sparty je systémové selhání.

Reagovat
vanGomm

Co musí ještě rozhodčí "udělat",aby se s tím už konečně začlo něco dělat?Jen se divím,že se najdou sponzoři,kteří do tohoto neustále dávají svoje peníze.Ještě větší záhadou je,že se pořád najde tolik lidí co na taková "divadla"chodí na stadióny.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele