Sudí, ten tvrdej chleba má

13.01.2014, 10:54
Fejetony
Neexistuje mnoho tvrzení, na nichž by se fotbaloví fanoušci napříč zeměmi, kulturami i celými kontinenty shodli více: Rozhodčí dělají všechno špatně. Pořád. Většinou se vše spláchne nějakou tou mediální kritikou, ale vyskytly se i zápasy, při nichž se verbální pivní násilí přelilo do mnohem reálnější podoby..

Má vůbec ve fotbale někdo nevděčnější úlohu než muž s píšťalkou? Z hráčů to pravidelně nejvíce "schytávají" brankáři, ale zázračně vychytaný zápas zůstane v paměti fanoušků mnohem déle než perfektní rozhodcovský výkon; tak nějak se očekává, že sudí prostě chyby dělat nebudou. To není nic, za co by měli být chváleni, to je jejich práce. Tito pánové nechodí na hřiště v roli sportovců, nemohou tedy v pravém slova smyslu překvapit, zazářit, předvést výkon nad očekávání - jejich hypoteticky dokonalé představení je pro ně zároveň standardně nastavenou laťkou, zatímco o každé jejich hrubé chybě se bude debatovat dny, týdny, někdy i celé roky.

Dokonce i u těch absolutně nejlepších mužů v oboru hrozí, že dlouhé roky skvělé práce zastíní v očích fanoušků jediný zápas, případně domnělé nadržování jednomu klubu; chybujícím sudím se vyhrožuje smrtí, a i u těch zdánlivě neutrálních se najdou tací, kteří je budou nazývat koňským trusem.

Vše samozřejmě doprovází obrovský tlak ze strany oficiálních zástupců, občas i od klubů, u kterých to mnohým připadá jako vrchol ironie. U nás na vsi se hulákalo "rozhodčí je Hugo a Hugo žere psy" . Ne, muži v černém to rozhodně nemají jednoduché.

Ale dost bylo moralizování na úvod - slíbili jsme šílené zápasy, tady jsou šílené zápasy.


Zápas, v němž padlo 149 vlastních gólů

Kde: Madagaskar
Proč: Protože rozhodčí je ošklivé káčátko.

Náš první příklad sice neobsahuje přímo fyzické útoky, ale do tohoto výčtu se i přesto suverénně kvalifikoval coby nejkřiklavější demonstrace pasivně agresivního přístupu k řešení problémů v dějinách tohoto a všech sousedních vesmírů.

Psal se 31. říjen 2002 a v Madagaskaru právě vrcholil pravidelný turnaj o titul mistra ligy; v závěrečném zápase však už o nic nešlo, neboť prvenství získali hráči AS Adema poté, co předtím uhráli remízu 2:2 proti hlavnímu rivalovi, Stade Olympique L’Emyrne. Formát soutěže nicméně nařizoval všem zúčastněným týmům sehrát vzájemné duely doma a venku, takže musela přijít ještě odveta.

A ani fakt, že oba celky sídlí v hlavním městě Antananarivu a finální střet byl tudíž ostře sledovaným derby, neodradil fotbalisty Emyrne od provedení ďábelského plánu, který ve své zlodušské sluji pokoutně vysoustružil jejich trenér a zároveň majitel nejhůře vyslovitelného jména, které nevzešlo z pera H. P. Lovecrafta. Panu Ratsimandresy Ratsarazakovi se totiž nelíbilo, že sudí v předchozím klání (zmiňovaná remíza 2:2) odpískal kontroverzní penaltu ve prospěch soupeře a de facto tím rozhodl o titulu.

Od samotného výkopu proto svěřenci Ratsimandresy Ramalamadingdonga nedělali nic jiného, než že stříleli jeden vlastní gól za druhým. A jelikož v Madagaskaru zřejmě neexistuje pravidlo, podle nějž by rozhodčí mohl ukončit zápas, když si z něj hráči dělají srandu, stihli jich nasázet celkem 149, což je pochopitelně světový rekord. Hráči AS Adema se tak dostali do Guinessovy knihy coby autoři nejvyšší výhry v dějinách fotbalu a prakticky se u toho nemuseli ani dotknout míče.

Celá událost měla samozřejmě ostrou dohru, ale to už Ratsimandresy Rumplcimprcamprovi vadit nemusí. Slavný už je.


Zápas, ve kterém bylo vyloučeno 36 hráčů

Kde: Paraguay
Proč: Protože děti jsou šílené.

Zatímco v Madagaskaru bojují s nespravedlností tempem 1 vlastní gól za zhruba 36 vteřin, v Paraguayi jsou děti evidentně místo k chytračení vychovávány k hrubému násilí - alespoň tak to vypadalo loni na podzim, kdy se v juniorské lize střetly kluby Teniente Farina a Libertad a rozhodčí raději utekl do kabin, než aby musel krotit vášně dětí, které v závěru utkání proměnily trávník v bitevní pole.

Dětí. Malých kluků. Rozhodčí, pan Nestor Guillen, je dospělý chlap.

Vše evidentně začalo v okamžiku, kdy Guillen vyloučil po jednom hráči na každé straně - zápas se blížil ke svému konci a nic dosud nenasvědčovalo tomu, že v několika následujících minutách zlomí rekord v počtu vyloučených v jediném utkání. Jenže ani jednomu z hříšníků se pod sprchy příliš nechtělo, a tak místo aby poslechli toho dospělého pána, začali se všichni hromadně rvát jako smečka hyen nad zdechlinou koně. Asi takhle:



Úprk páně Guillena i jeho asistentů mimo hrací plochu následně zapříčinil, že nikdo z rozhodcovského týmu neviděl, co se na hřišti vlastně přesně semlelo, takže jediným logickým vyústěním bylo vyloučit úplně všechny včetně náhradníků, protože proč ne.

Prezidenti obou klubů se následně vyjádřili v tom smyslu, že pan Guillen je srababa, zatímco všech 36 mladých Paraguayců dostalo týdenní zaracha na tátův počítač.


Zápas pod taktovkou rozhněvaného mladého muže

Kde: Kuvajt
Proč: Protože některým lidem se prostě neodmlouvá.

Přemýšleli jste někdy o tom, jak těžké musí být fotbalovým rozhodčím? Hráči se vás neustále snaží ošidit, chovají se k vám jako nezodpovědný řidič k dotěrnému policajtovi, co chvíli se někdo dožaduje odpískání faulu, ruky, penalty, hrozivě u toho koulí očima, a vy nemáte právo tuhle drzost jakkoliv opětovat, tedy kromě udělení žluté karty za řeči, což ale skoro nikdo nedělá, protože fotbalová pravidla nedovolují mít na hřišti méně než 6 hráčů a televizním společnostem dost záleží na tom, aby se utkání dohrávala pokud možno do konce. Většina sudích to prostě spolkne a doma pak křičí na psa, mlátí do bicích nebo střílí na létající (nebo živé) holuby; Saad Al Fadhli se rozhodl pro protiútok.

Loni v říjnu se v kuvajtské nejvyšší soutěži střetly celky Al Arabi a Al Naser a pan Al Fadhli záhy odpískal penaltu pro domácí. To se hostům samozřejmě nelíbilo a obsypali sudího jako hrozen dotěrných sršňů, což by snad v kuvajtské lize ještě nebylo nic tak neobvyklého; potom však jeden z protestujících do Al Fadhliho strčil, a to neměl dělat. V rozhodčím se v ten okamžik probudila horká krev a touha po pomstě, pročež vrátil dotyčnému onen žďuchanec ránou pěstí, a kdyby situaci neuklidnil jeho asistent, kdo ví, co všechno by se ještě stalo.

Takhle stačil naštvaný arbitr už pouze nakopnout jiného hráče poté, co jej vyzýval gestem známým po českých maloměstských diskotékách jako "Poď ven! Nebo co!" , a vše završil tím, že oběma aktérům udělil po červené kartě a poslal je pod sprchy (tytéž hráče, které se mu těsně předtím podařilo inzultovat). Na tomto videu můžeme vidět celý incident včetně ojedinělé situace, kdy brankář poškozeného týmu přesvědčuje rozhodčího, aby už nebil další jeho soupeře:



Zápas se nicméně dohrál - pravda, Al Fadhli stihnul ještě vyloučit kompletní lavičku hostujících náhradníků včetně trenéra a ještě jednoho fotbalistu poté, co nakopl míč přímo na něj, ale tým Al Naser dostal i přesto šanci vše zvrátit přímo na hřišti.. a prohrál 1:4.

Nepochybujeme o tom, že Saad Al Fadhli se toho večera na cestě domů vyhýbal postranním uličkám.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (73)

Přidat komentář
ACSMan

To je zase název

Reagovat
celeb

fejEtony?

Reagovat
celeb

tak nic, cestina ma fejeton. Zas som mudrejsi.

Reagovat
ACSMan

Proč padlo 149 gólů? no přeci protože je rozhodčí ošklivé káčátko

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

jsem nejak nepochopil proc zrovna "osklive kacatko"?

Reagovat
domingo

Tak to se rika, ne? nebo "mrkev" jeste

Reagovat
JIMMY-PO

tá rozohrávka po tom góle

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SuperFrankie

Článek pro fandy Plzně.

Reagovat
db18

Přečti si nejdřív aspoň článek

http://tinyurl.com/d4pft9

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PlackaSKS

Reagovat
smazaný uživatel

Spis pro Spartany,ne? Kdyz tady hromadne po kazdym kole breci,ze jsou rozhodci hovada...

Reagovat
twerp

bla bla bla

Reagovat
smazaný uživatel

Neni to pravda? Nerikam,ze zrovna ty...

Reagovat
smazaný uživatel

těch jeptišek tam

Reagovat
ACSMan

Takhle si představuji, že ve skutečnosti vypadají bludičky z warcraftu

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle mě baví, díky

Reagovat
smazaný uživatel

Saad Al Fadhli

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodčí je mrkev

Reagovat
smazaný uživatel

V Paraguaji zrejme citali Pana much

Reagovat
suldik
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Milan.B

Alegri konecne vyhodeny

Reagovat
božský John

mne se libi, jak v tom kuvajtu je rozhodci furt autorita, von sejme typka, druhyho kopne do analu, da jim cervenou a ty v tech vinovejch dresech mu nedaj pres drzku..vlastne jenom jeden dva se chtej prat, zbytek jenom remca

Reagovat
smazaný uživatel

Mně se líbí, jak ten hráč má potřebu simulovat a svíjet se tam i když ho sejme rozhodčí. Kdyby mu dal ránu protihráč, tak to ještě pochopim, chce si vymodlit červenou, ale co si slibuje od simulace po ráně od rozhodčího?

Reagovat
božský John

Jo, to bylo taky dobry

Reagovat
discarda

No dostal rudou tak treba cekal by mohla bejt jenom zluta, kdyz podal tak kvalitni vykon:)

Reagovat
soukup

Reagovat
smazaný uživatel

V tom videu se Starkem a koňským trusem, co to je za krocana jak ho tam uzemňují u vzdálenýho rohovýho praporku? Oficiální maskot nebo nějakej fanoušek?

Reagovat
smazaný uživatel

Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? - Nemůžu, předžvejkávám tvrdej chleba...

Reagovat
smazaný uživatel

nechcu byt hnidopich, ale u toho Madagaskaru je jedna nesrovnalost, i ten druhý tým se musel dotknout aspoň jednou míče a to při rozehrávce v jednom z poločasů, jinak ale směšný článek, díky

Reagovat
domingo

To sice jo, ale to by melo byt vsechno, ne? Po golu rozehrava tym, ktery dostal gol, cili krome uvodni rozehravky v jednom polocase by tam Adema vubec nemusela byt a dopadlo by to stejne.. To uz je skoro jedno

Reagovat
smazaný uživatel

... a jelikož zatím neexistuje pravidlo, podle nějž by rozhodčí mohl ukončit zápas, když si z něj hráči dělají srandu ... CO JE TOTO ZASE ZA VÝMYSL?

Reagovat
discarda

Srandu ze zapasu, ne z rozhodciho, rozume:)

Reagovat
smazaný uživatel

len doplnim vyklad pravidiel:

Rozhodca má právo predčasne skončiť stretnutie:

- pre tmu

- pre zlé poveternostné podmienky, ktoré nastali v priebehu stretnutia

- pre nespôsobilosť hracej plochy, ktorá nastala počas stretnutia

- pre neuposlúchnutie rozhodcu hráčom alebo členom realizačného tímu

- pre vniknutie obecenstva na hraciu plochu

- pre taký spôsob hry, ktorý vylučuje pokračovať v hre podľa pravidiel

- pre trvalý nezáujem niektorého družstva o regulárnosť stretnutia

- pre hrubé nešportové masové prejavy obecenstva

- pri stretnutiach hraných pri umelom osvetlení pre poruchu na zariadení alebo pre prerušenie

dodávky elektrického prúdu zo siete.

Trvaly nezaujem o regularnost zapasu - to je v pravidlach, co som robil rozhodcovsky kurz (2000)

Reagovat
smazaný uživatel

Však to taky nebylo neregulérní, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nad nesmyslama ohledně pravidel, který je tady občas někdo schopnej vymyslet, zůstává rozum stát...

Reagovat
smazaný uživatel

Dyť to píšu, už jsem to 1x udělal. Je to příkladný nezáje o utkání...

Reagovat
smazaný uživatel

to nebylo myšlený na tebe..

Reagovat
smazaný uživatel

ja by som im po nejakom 3-tom vlastnaku povedal ze ak nezacnu hrat odpiskam to cele. to iste mal spravit aj ten rozhodca

Reagovat
domingo

Ja nevim, proc to neukoncil..

Reagovat
REPLIKATOR
Reagovat
Rarášek

Ty šejkové, to je hrozný prostředí na fotbal

Reagovat
Atlético de Madrid

Článek Jinak uplně nejšílenější případ se stal nedávno v jedné amatérské lize v Brazílii. Rozhodčí ukázal jednomu hráči červenou kartu, hráč ho napadl, rozhodčí vytáhnul nůž a zabil hráče. Jeho rodině se to docela pochopitelně nelíbilo, a tak milého rozhodčího odchytli, svázali, kamenovali, rozčtvrtili a jeho hlavu nabodli na kůl. Lovely.

Reagovat
smazaný uživatel

To je ta moderní společnost v Brazílii. Neni nad českou facku.

Reagovat
C-M@ster
Reagovat
Atlético de Madrid

To zase chápu, že v článku jsou jenom případy z profi soutěží. Někde v pralese budou ještě větší konflikty na denním pořádku

Reagovat
domingo

Jednak, a jednak je tohle uz moc brutalni, tyhle zapasy maji byt pro pobaveni, ne ze se lidi vrazdej..

Reagovat
C-M@ster

To jo, ale sedlo by to k nadpisu...

Reagovat
smazaný uživatel

tým Al Naser

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
C-M@ster

Na odlehčení dobrý, ale mně to jen připomnělo tento rozhovor:

http://www.youtube.com/watch?v=zykgme5nQeE

A su smutnej...

Reagovat
Lemond Laws

Doporučuju film Les Arbitres! Výborný dokumentární film o rozhodčích. Je to z EURA 2008. Strašně mě to zaujalo!

Reagovat
C-M@ster

36 hodnocení na čsfd...? už to stahuju

Reagovat
smazaný uživatel

A tady je něco z mezinárodní scény - sice v tom nehraje hlavní roli sudí, nýbrž bafuňáři, ale taky pobaví: http://www.fotbalnaplno.cz/content/fotbal-retro-nejblaznivejsi-zapas-historie-silenost-z-roku-1994-na-barbadosu-nikdy-nic-neprekona-10052013

Reagovat
Talker

Já jsem pro to, aby se rozhodčí choval pravidelně jako ten arab. Máš kecy? Dostaneš červenou a ještě jako bonus červenou.

Hhed by ubyly hádky a nějaké píčoviny kolem a hrálo by se dále. Nesnáším, když se hráči hádají, koulí očima, zkouší rozhodčího atd. Fotbal by byl o moc sympatičtější. Je to vlastně v nějakém jiném sportu takhle? Že se hráči seběhnou k rozhodčímu jako roj sršnů a otravují ho? Dneska jsem sledoval záznam NFL a vůbec se tam nehádali, rozhodčí byl autorita.

Reagovat
smazaný uživatel

No něco na tom je...

Reagovat
fenixLFC

neviem ako je to v iných sportoch, ale predpokladam, ze tam velku ulohu budu hrat kamery a to, ze sa cas zastavuje. sporna situacia? ok, pozrime si zaznam (hokej..)

Reagovat
Swarley

to tvrdím celou dobu, většina sudích si nechá zbytečně srát na hlavu...

Reagovat
Chazy

NFL styl no... konfrontuješ rozhodčího (slovně nebo fyzicky) a v zápase končíš. Je tam naprostej klid, hráči se občas mezi sebou šťouchaj, ale jak tam přijdou rozhodčí, jdou od sebe. Jinak rozhodčí určuje, jak co je a hráči se můžou tak maximálně nasraně tvářit, nebo se rozhodčího zeptat, proč to tak pískli, ale zvýšit hlas, hádat se, neexistuje.

Reagovat
hefy

Reagovat
Swarley

jinak supr věc, rád si to vždy přečtu, parádní pobavení

Reagovat
smazaný uživatel

pobavilo...

Reagovat
pavel.fotbal

Komentář z jinýho soudku, napsal jsem vám to i facebookový stránky.Nevím, proč se Eurofotbal vůbec letos nevěnuje africkýmu národnímu šampionátu ? Ani výsledky natož články, není to škoda, nestálo by to aspoň za malou pozornost ?

Reagovat
suldik

čo je to vôbec za turnaj? nejaká B-kategória Afrického pohára?

Reagovat
smazaný uživatel

Toho turnaje se účastní nároďáky složený jen z ligových výběrů dané země. Já nevím no, ale podle mě ta kvalita nebude nijak obrovská. Takže se tomu ignorování ani nedivím.

Reagovat
smazaný uživatel

Domino. Kedy budu vyvozne artikly?

Reagovat
domingo

Mam tam Digneho, asi nekdy pozdeji v tydnu

Reagovat
smazaný uživatel

budem rád a u teba ako rasistu (proti bielym) si vážim viac, keď urobíš pravého Francúza...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele