Soukup: Arabsky se učit nebudu!

04.01.2008, 08:12
Rozhovory
Nový trenér egyptské dvacítky a asistent trenéra Brna poskytl rozhovor pro server EuroFotbal.cz. Ptali jsme se kouče, který dovedl české mladíky ke stříbru na MS dvacítek, na to, jak s odstupem času vzpomíná na stříbrné tažení v Kanadě. Dále byla řeč například o přípravách Brna na jaro nebo proč si vybral zrovna Egypt jako další své trenérské angažmá.

Rok 2007 byl pro vás po sportovní stránce rokem veleúspěšným. Jak vzpomínáte s odstupem času na stříbrné tažení české dvacítky na MS v Kanadě?
Samozřejmě, že ten odstup už je půlroční, takže se nám to jakoby všem už určitě rozleželo v hlavě. Musím říct, že vzpomínky jsou moc pěkné, hlavně když se blíží takové akce, jakou je anketa Sportovec roku a my jsme se tam dostali mezi nejlepší tři nominované družstva. Takže je vidět, že ta odezva odborné veřejnosti je i dobrá a že se nezapomenulo na tu naší finálovou účast na MS hráčů do 20 let. Samozřejmě je to příjemný a hlavně musím říct, že právě teď u toho půlroku s jednadvacítkou jsem si znovu uvědomil, jak je těžké se na ty šampionáty dostat, natož tam uspět.

Zmínil jste Sportovce roku 2007, myslíte si, že můžete být první v kategorii nejlepší kolektiv?
To rozhodnou novináři, jestli máme šanci vyhrát a samozřejmě v konkurenci českého národního týmu a fotbalistů Slavie určitě to nebudeme mít jednoduché. Zase na druhou stranu si myslím, že jsme nemuseli být ani bez šance, ale znovu říkám, to posoudí sportovní odborníci a mám radost za ten tým dvacetiletých, že jsme měli vůbec možnost se do té ankety mezi nejlepší tři dostat. A samozřejmě pokud bychom uspěli, tak by to byla pro nás jenom taková třešnička na dortu za tím celým uplynulým rokem.

Pro některé talentované hráče to byl obrovský krok k získání atraktivního angažmá. Jan Šimůnek nyní hraje za německý Wolfsburg a k západním sousedům se také přistěhoval před několika dny Martin Fenin, který bude oblékat dres Frankfurtu. Jak se vám líbily výkony teplického kanonýra v podzimní Gambrinus lize?
Tak už jsem uváděl, dalo se očekávat, že po stříbrném úspěchu bude o naše mladé hráče zájem a prostě se potvrdilo, že Honza Šimůnek je velká osobnost zadních řad dvacítky, Martin Fenin zase takový lídr útočné řady, takže jsem naopak byl zvědavý. Nebál jsem se toho, že o ně nebude zájem, spíš jsem čekal, jak budou schopní se s tím vyrovnat po návratu a všechny jsem upozorňoval, že je čeká určitě těžké období. Na to jak to oba, ale i ostatní hráči, zvládli, by si zasloužili ještě větší odměnu. Ti kluci vlastně bez přestávky hned po skončení jarní části sezony byli 40 dní v Kanadě a vrátili se v době, kdy začala Gambrinus liga a většina z nich se chytla ve svých klubech velmi dobře. Jak se vrátil Martin Fenin a rozběhl ten kolotoč ohledně nabídek k přestupům, teď navíc byl povolán do dospělé reprezentace, to znamená další obrovský krok kupředu a velká změna. Jak říkám, zvládnul situaci bravurně poté, co se mu nepodařilo odejít v létě z Teplic Možná někdo jiný by zatrpknul a byl naštvaný, on naopak dokázal, že si zaslouží dostat angažmá. Stal se se sedmi brankami jedním z nejlepších střelců ligy a znovu říkám, klobouk dolů před tím, jak on a ostatní mladí to zvládli.

Myslíte si, že se prosadí Fenin ve Frankfurtu jako tehdy Rosický v Dortmundu?
Zrovna Německo jsem mu i doporučoval, jako útočník má daleko větší šanci se prosadit v Německu než třeba v Itálii - s ohledem na kvalitu obran. Domnívám se, že určitě dostane dostatek šancí v mistrovských utkáních.

V Brně, kde děláte asistenta Petru Uličnému, máte možnost na vlastní oči vidět hned čtveřici mladíků, kteří se podíleli na zisku stříbrných medailí. Nejvíce se v ligovém týmu dařilo Luboši Kaloudovi, u kterého vrcholila skvělá forma zejména na závěr podzimu. Jak hodnotíte tuto mladičkou hvězdu? Myslíte si, že v nejbližší době odejde do zahraničí?
Je pravda, že po návratu z Kanady tady máme čtyři hráče, kromě Kaloudy je tu Střeštík, Kubáň a Okleštěk. Musím říct, že i Lukáš Kubáň poté, co přišel ze Slovácka do Brna, v tom úvodu začal nastupovat pravidelně na postu krajního obránce a odehrál tam taky větší část podzimní sezony a myslím si, že velmi dobře. Jediný, kdo, nechci říct, že nedostal šanci, ale on přijel zraněný z Kanady, byl Tomáš Okleštěk, který měl problém s ramenem a v době, kdy byl v pořádku a měl nastoupit, u něho došlo ke zranění kotníku. To znamená, že jediný šanci nedostal ze zdravotních důvodů, ale věříme, že dostane šanci na jaře. Luboš Kalouda skutečně poté, co ve zbytku jarní části uplynulého ročníku dostal příležitost místo Tomáše Polácha, dokázal, že by na ligu měl, proto jsem ho vzal do Kanady. Dal jsem mu tam důvěru a myslím si, že mě ani celé mužstvo nezklamal. Důvěru také dostal v závěrečných bojích ligového podzimu a myslím si, že on zrovna za ten uplynulý rok udělal největší pokrok, protože Marek Střeštík jak na podzim, tak zjara nastupoval velmi pravidelně již v ligovém kádru Brna. Těžko říct, určitě svými výkony a brankami na MS dvacítek si řekl o to, že je univerzál v záloze, také navíc gólový hráč a po takových je velká sháňka. Myslím si, že jeho cena a renomé se zvedlo natolik, že je to jeden z možných kandidátů, který by mohl v brzké době odejít. Musím říct, že s ohledem na strategii Brna by musela být částka hodně vysoká, aby klub měl zájem Luboše pustit.

Pojďme nyní k podzimní Gambrinus lize a jejímu hodnocení. Je Brno po šestnácti kolech spokojeno s dosavadním pátým místem?
V případě, že bychom neměli cíle hrát evropské poháry, určitě bychom byli s pátým místem spokojeni. Závěr sezony se nám povedl velmi dobře a poté, co se vrátili kluci z Kanady a Honza Trousil doléčil zranění ruky, jsme začali hrát v optimální sestavě a sezóna se dařila. K úplné spokojenosti nám samozřejmě chybí být v tabulce do třetího místa. A myslím, že bychom při hodnocení podzimní části byli spokojenější s minimálně třemi body navíc.

Takže pomýšlíte na ty nejvyšší příčky?
Vedení Brna nám stanovilo za cíl pro letošní sezonu účast v evropských pohárech. Cesta do nich vede z ligy do třetího místa anebo výhrou Poháru ČMFS. Zatím jsme ve hře v obou variantách. Chceme dopadnout co nejlépe a budeme se snažit splnit cíl.

Překvapila vás v něčem podzimní část Gambrinus ligy?
Ne že by mě v něčem vyloženě překvapila, ale musím říct, že podobně jako v loňském ročníku je soutěž velice vyrovnaná, je tam dostatek mužstev se šancí hrát v popředí. Na druhou stranu tam není nějaký jasný sestupující. I z fotbalového pohledu se mi zdá, že se trošku nepatrně zvyšuje celková úroveň české ligy, možná by se našlo více kvalitních utkání než v loňské sezoně. Pro nás trenéry mládežnických reprezentací je pozitivní, že znovu pokračuje trend dávat více šancí mladým hráčům a samozřejmě nám to dělá radost.

V rámci zimní přípravy se zúčastníte Tipsport Cupu v Bratislavě. Na úvod vás čeká Artmedia, pak Trnava a na závěr Inter. Jak moc prestižně berete tento zimní turnaj?
Samozřejmě kvitujeme, že se turnaj letos pro změnu odehraje na Slovensku, budeme tam mít velmi kvalitní soupeře a jedním z nich je Trnava, kterou vede Pepa Mazura, takže to budou určitě zajímavé zápasy. Jak moc prestižně? Každý trenér chce určitě vyhrát i přípravné zápasy, protože je pak atmosféra v týmu vítězná a vítězný duch panuje dál i dál. Ale na druhou stranu je příprava krátká. V úvodní části musíme dát šanci těm hráčům, o kterých nejsme úplně přesvědčeni, že patří do ligového áčka, aby se mohli ukázat v přípravných duelech. Na herní soustředění do Turecka bychom měli odjíždět s týmem, který bude připravený pro jarní část sezony. To ovšem nevylučuje dobré výsledky, i když nebudou hrát jakoby hráči v základní sestavě.

V čem se budete chtít zlepšit během zimní přestávky tak, abyste mohli bojovat o nejvyšší příčky v tabulce?
Měli jsme vcelku dobrou střeleckou produktivitu, dokázali jsme v dosti zápasech vstřelit více jak jednu branku, to je určitě pozitivní pro každý tým. Na druhou stranu jsme v úvodu dostávali poměrně dost branek a určitě bychom chtěli zapracovat na zlepšení defenzivní činnosti, abychom méně inkasovali.

Klub před několika dny představil novou posilu, Brazilce Liru. Jakou roli bude plnit tato nová tvář v týmu?
Mně se osobně líbil na testech v létě, kdy byl v Brně na zkoušce, a to z několika důvodů. Zaprvé je to trochu takový typ Mariána Hada, který zde působil zhruba před dvěma roky. Je to vysoký, štíhlý, rychlý a levonohý obránce, slibuji si od něho právě zmiňované obranné řady. A jestli chceme zlepšit defenzivní činnost, musíme v ní zvýšit konkurenci.

S čím půjdete do druhé poloviny ligy?
Už jsem to naznačil. V druhé polovině nás čeká velmi těžký los, jedeme na úvod do Plzně, hrajeme doma se Slavií a jedeme do Teplic. Pokud se chceme udržet na špici a hrát o poháry, musí se nám úvod povést. V jarní části není čas na výkyvy ve formě, takže se chceme hlavně dobře připravit v zimní přestávce. Je třeba stabilizovat tým na jednotlivých postech a vstoupit úspěšně do jarní části, protože by to byl takový úspěšný odraz do závěru ligy. Ten bude jistě hektický, protože nás čeká ještě dvoukolové čtvrtfinále domácího poháru. Bude to hodně náročné jaro.

Tři kola před koncem tohoto ročníku Gambrinus ligy končíte na lavičce moravského mužstva a odcházíte do Egypta trénovat tamní národní dvacítku. Proč tři kola před koncem, a proč zrovna tato exotická země?
Proč tři kola před koncem? Protože bych tam jinak odešel 15. května a to je jakoby skoro o měsíc déle, protože Egypt o mě měl zájem už od ledna letošního roku. Nakonec mně i egyptské straně klub vyhověl v tom, že budu moct odejít po 30. dubnu. Budu tak moci absolvovat celý květen v Egyptě. Proč odcházím do Egypta? Má to několik důvodů. Zaprvé se mohu podruhé za sebou zúčastnit MS dvacítek. To je ohromná výzva po možnosti být v loňském roce v Kanadě s naší dvacítkou. Druhá věc je, že z egyptské strany přišla naprosto konkrétní nabídka a usilovali o mě už od Kanady, bylo tedy vidět zřejmý a dlouhodobý zájem. Další důvod je, že jsem se nikdy netajil ambicemi pracovat jako hlavní trenér a podobnou nabídku jsem z českého prostředí, až na jednu výjimku, nedostal. Takže jsem se rozhodl pro Egypt.

Co na to říkala vaše rodina, že budete působit na africkém kontinentu? Pojedete sám, nebo s rodinou?
To angažmá není dlouhé, protože tam bych měl působit jen více než rok. Navíc vytíženost je tam velká. Adaptace rodiny by byla složitá. Střídavě tedy budu létat domů a střídavě rodina za mnou na takové kratší dovolené. Takovým způsobem by to mělo rok a něco fungovat.

Kdy poprvé vyrazíte do země pyramid?
Egyptská strana má zájem, abych v průběhu ledna přiletěl do Kataru na velký turnaj, jehož se zúčastní egyptská dvacítka, podívat se aspoň na jeden nebo dva zápasy. Jinak komunikuji s vedením Egypta mailem, teď mi budou posílat některá DVD z přípravných zápasů, takže uvidím. Pokud mi to Brno umožní, letěl bych se tam jednou podívat během čtyř měsíců. Ale jinak bych tam měl odlétat 2. května.

Už jste si prostudoval kádr egyptských mladíků?
Ano, mám kompletní seznam, popis hráčů, v jakých klubech působí, na jakých postech hrají, mám termínový plán, který je připravený někdy do března a budeme na něm dál pracovat tak, abychom ukončili celý kalendářní rok 2008 co se týče všech přípravných zápasů nebo kempů jak v Egyptě, tak i v zahraničí. Téhle práce budu mít až dost a budu vytížený na obou frontách.

Jak se budete dorozumívat s egyptskými hráči? Budete se učit arabštinu?
Nepředpokládám, že budu schopen zvládat arabštinu během čtyř měsíců nebo během toho roku, to určitě ne. Bude mi tam někdo tlumočit z češtiny do arabštiny a já sám se budu snažit do konce dubna vylepšit si angličtinu natolik, aby základní komunikace probíhala v angličtině.

Máte svůj cíl, kterého byste chtěl dosáhnout? Například být hlavním trenérem dospělé reprezentace?
Můj nejbližší cíl je s Brnem dohrát sezonu na pohárových příčkách a potom dobře vstoupit a aklimatizovat se v Egyptě. Tak daleko prostě nevidím, samozřejmě bych chtěl být hlavním trenérem a dělat svou fotbalovou práci podle vlastních představ, to je takový můj nejbližší cíl. A jestli to bude v zahraničí nebo u některé mládežnické reprezentace nebo u některého ligového oddílu u nás, nad tím v tuhle chvíli nepřemýšlím, protože do srpna 2009 mám v tomhle jasno.

Za několik měsíců se uskuteční Euro 2008 v Rakousku a Švýcarsku. Jaké vidíte postupové naděje Česka v základní skupině? A pokud postoupíme, jak daleko dojdeme v playoff?
Naše skupina vypadá jako relativně příznivá, protože jsme mohli hrát s daleko těžšími soupeři. Na druhou stranu, ten, kdo si vybojuje účast na ME či MS, svoji kvalitu má. A těžko si vybírat. Určitě bude hrát velkou roli aktuální forma, zdravotní stav klíčových hráčů naší reprezentace a samozřejmě potřebná dávka štěstí, to vše má obrovský vliv na finální úspěch. Tohle se dá těžko prognózovat, všichni si přejeme, aby náš tým dopadl co nejlíp. Osobně věřím v semifinálovou účast.

Kdo je podle vás největším favoritem na titul?
Nechci být alibista, ale viděli jsme třeba Rumunsko, že postoupilo před Holandskem, opět spolu hrají ve skupině, potom jsme viděli velký výpadek Anglie a její nepostup. Musím říct, že z osmi účastníků letošního Eura má "šanci" uspět kdokoliv, jenom doufám, že mezi těmi úspěšnými bude naše reprezentace.

Autor: David Křížka

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

hodně štěstí

Reagovat
smazaný uživatel

jj... at se mu dari

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že odchází z Brna

Reagovat
smazaný uživatel

...no asi to má kluk srovnané-postupné cíle ...víc takových potřebuje ČR!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele