Souhrn zápasů Ligy národů - úterý 16.10.

16.10.2018, 18:01, aktualizováno 16.10.2018, 22:45
Komentáře a souhrny
Francie otočila utkání s Německem, vyhrála 2:1 a pojistila si vedení ve své skupině. Wales v ostrovním derby přehrál Irsko, Norsko jedinou trefou porazilo Bulharsko, skvělou reprezentační pauzu podtrhl druhým vítězstvím Gibraltar...
Liga A - skupina 1

Francie - Německo 2:1

16.10.2018 20:45

Góly: 62. Antoine Griezmann, 80. Antoine Griezmann (pen.) - 14. Toni Kroos (pen.)

Francie v domácím prostředí otočila zápas s Německem a udržela se na vedoucí pozici ve skupině. To hosté pokračují ve své letošní mizérii. Oba týmy měly k dispozici po jednom pokutovém kopu, ten francouzský nakonec rozhodl o osudu klání.

Les Bleus před duelem se svým východním sousedem odehráli přátelské utkání proti Islandu, se kterým remizovali 2:2. Oproti tomuto utkání se trenér Deschamps odhodlal ke čtyřem změnám v sestavě. Digneho na levém beku nahradil Hernández, střed zálohy vyztužil na hřišti všudypřítomný Kanté a Girouda na hrotu nově s Griezmannem podporovali Mbappé a Matuidi.

Nationalelf jsou v krizi, což dokumentuje fakt, že před výletem do Francie doma dostali tříbrankový výprask od Nizozemska. Kouč Löw tak usoudil, že taktéž musí zamíchat základní jedenáctkou. Obranu vyztužili Süle se Schulzem, v záloze se vedle Kroose a Kimmicha objevili Kehrer se Saném a útočníka Wernera podporoval nový parťák Gnabry.

Po pěti minutách se střeleckým pokusem prezentoval Griezmann, avšak svatyni hostů netrefil. Za devět minut ztratil Pogba míč ve středu hřiště a při německé protiakci trefil Sané v pokutovém území ruku bránícího Kimpembeho, načež sudí nařídil pokutový kop. K penaltě se postavil Kroos a byť brankář Lloris vystihl směr střely, míči v cestě do sítě již nedokázal zabránit.

Ve 20. minutě se Nationalelf hnali do protiútoku, který Sané pokazil dlouhou přihrávkou na Wernera. O čtyři minuty později se musel činit Lloris, když zasáhl proti pokusu Süleho po rohovém kopu. Akce Francouzů často táhl Pogba, ale bez většího efektu. Krátce před přestávkou demonstroval záložník Manchesteru United nepovedený poločas, když z přímého kopu trefil pouze německou zeď.

Devět minut po změně stran chtěl vstřelit vyrovnávací branku Mbappé, jehož do úniku ze strany vyslal Matuidi, jenže gólman Nationalelf Neuer výborně zasáhl nohou. O pár chvil později zkusil Mbappé štěstí z úhlu, ovšem Neuer byl opět úspěšnější. V 62. minutě se sice Němci ubránili rohovému kopu soupeře, vzápětí však do Hernándezova centru vložil hlavu Griezmann a střelou ke vzdálenější tyči vyrovnal skóre.

V 68. minutě zaváhali Francouzi v rozehrávce, čehož chtěl využít Gnabry, jeho střelu ale pokryl spolehlivým zákrokem Lloris. Na druhé straně se za dvě minuty odhodlal ke střele Pavard a Neuer se opět musel činit. Jedenáct minut před koncem upadl Matuidi ve vápně Němců po kontaktu s Hummelsem. Kontroverzní zákrok posoudil rozhodčí jako penaltový a nařízený pokutový kop s přehledem proměnil Griezmann - 2:1. Na tento zásah již hosté nedokázali v závěrečných minutách odpovědět.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Francie32104:27
2.Nizozemsko21014:23
3.Německo30121:51
Liga B - skupina 1

Ukrajina - Česko 1:0

16.10.2018 20:45

Góly: 43. Ruslan Malinovskyj

Čeští fotbalisté prohráli v Charkově s Ukrajinou 0:1 a budou tak ve skupině B1 Ligy národů hrát už jen o druhé místo se Slovenskem. Ukrajina si totiž třetí výhrou zajistila prvenství ve skupině a postup do nejvyšší ligy.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého nenavázali na sobotní výhru na Slovensku, když zahazovali své příležitosti, zejména Jakub Jankto. Naopak Ukrajina se prosadila ve 43. minutě, kdy z dálky mířil přesně k tyči Ruslan Malinovskij.

Češi tak kromě šance na postup přišli také o možnost získat 1,5 milionu eur (38,8 milionu korun) za prvenství ve skupině, které připadly Ukrajině. V závěrečném duelu ve skupině budou muset v listopadu v Praze bodovat se Slovenskem, aby zabránili sestupu do třetí ligy a udrželi naději na případnou baráž o mistrovství Evropy.

Česká sestava doznala oproti sobotnímu utkání na Slovensku pěti změn. Šanci dostali Pavlenka, Novák, Barák, Jankto a Schick. Tým ale navázal na dobrý výkon z Trnavy. Zatímco před měsícem ho Ukrajina přehrávala, tentokrát šlo o vyrovnaný duel a Češi byli dlouho nebezpečnější.

První dvě šance ale měl domácí Jaremčuk, který dvakrát hlavičkoval pod tlakem vedle. Od 15. minuty měli šance především hosté. Vše začal vydařenou střelou z dálky Pavelka, ale domácí gólman Pjatov ránu k tyči vytáhl na roh.

Krátce nato hlavičkoval Schick jen na brankáře. Největší šanci měli Češi v 18. minutě, kdy Barák kolmicí vysunul Jankta, který byl sám před Pjatovem, ten ale dobře vyběhl a se štěstím vyrazil střelu mimo branku. Neuspěl ani s další střelou Schick.

Ukrajina dobře kombinovala, ale do zakončení se dostávala jen střelami z dálky. Malinovskij se několikrát zastřeloval, ale ve 43. minutě už mířil přesně k tyči a Pavlenka se natahoval marně. Domácí vedení mohl záhy smazat Jankto, který však po akci Schicka s Vydrou přestřelil branku.

Ve druhé půli se pokračovalo v rychlém fotbalu nahoru dolů. Z dálky zkoušeli štěstí Schick a především Pavelka, kterého opět skvěle vychytal Pjatov.

Ukrajincům stačila i remíza, proto se zatáhli a Češi si vytvářeli tlak, jenže bez šancí. Naopak domácí hrozili z brejků, ale Jarmolenko ani Cygankov šance nevyužili.

Češi se dostávali k náznakům příležitostí, ale domácí obrana fungovala dobře a všechny nebezpečné situace stačila odvracet. Nepodařilo se tak zažehnat čtvrtou porážku z posledních šesti duelů

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina33004:19
2.Česko31023:43
3.Slovensko20021:30
Liga B - skupina 4

Irsko - Wales 0:1

16.10.2018 20:45

Góly: 58. Harry Wilson

Irové ani napodruhé nezvládli duel s Walesem a již nyní je jasné, že neskončí na prvním místě. Wales se naopak vyšplhal zpět na čelo. O osudu zápasu rozhodla jediná branka Wilsona z přímého kopu na začátku druhého poločasu.

Hráči ze smaragdového ostrova remizovali o víkendu s Dánskem a proti ostrovnímu rivalovi vyběhla pozměněná jedenáctka hráčů, když do útoku nově naskočili Robinson a O’Brien. Hosté zase dostali v přípravném střetnutí výprask od Španělů. Do sestavy se nyní dostali i Roberts, Chester, Smith, Brooks a Lawrence.

Pozvolný začátek zápasu narušila situace z deváté minuty, kdy hostující Smith podklouzl při rozehrávce a rázem se ve velké šanci ocitl Christie, jehož skvělým zákrokem vychytal brankář Draků Hennessey. Další poznámku přinesla až 36. minuta, kdy zkoušel patou štěstí Roberts, avšak gólman domácích Randolph si připsal snadný zákrok. Na druhé straně hlavičkoval o minutu později Duffy přímo do Hennesseyho.

Dvanáct minut po přestávce fauloval Arter před vlastním pokutovým územím a nabídl Walesu rozehrávku přímého kopu. K míči se postavil Wilson a precizní střelou přes zeď zaskočil Randolpha, který nebude mít úplně čisté svědomí, protože těsně před vysláním rány učinil úkrok za zeď. Hostům to však nevadilo, neboť se díky Wilsonovi dostali do vedení.

V 66. minutě se po Dohertyho přihrávce uvolnil trochu komplikovaně ke střele Hendrick, avšak zamířil přímo do míst, kde stál připravený Hennessey. Patnáct minut před koncem mohl náskok Draků zvýšit Chester, ale zblízka hlavičkoval o kousek vedle. Za dvě minuty se kolem obránců otočil Roberts a vystřelil těsně nad Randoplhovu svatyni.

V nastaveném čase ještě sahali Irové po vyrovnání, když Longův cetr doputoval až k McCleanovi, s jehož volejem si poradil u tyče včas stojící Hennessey. Hosté následně neproměnili brejk dvou na jednoho, který skvělým zákrokem zastavil Randolph. Domácí měli v poslední minutě nastavení k dispozici rohový kop, ale ani z něj se nedočkali vyrovnání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Wales32015:36
2.Dánsko21102:04
3.Irsko30121:51
Liga C - skupina 3

Norsko - Bulharsko 1:0

16.10.2018 20:45

Góly: 31. Mohamed Elyounoussi

Přímý boj o první místo v třetím patře Ligy národů mezi Norskem a Bulharskem dopadl tím nejvíce dramatickým způsobem. Norové totiž Bulharům vrátili předešlou porážku a totožným výsledkem 1:0 ovládli odvetu v Oslu. O klíčový gól se postaral Mohamed Elyounoussi. Oba týmy tak mají po čtyřech odehraných kolech devět bodů, totožné vzájemné zápasy a o postupujícím do Ligy B tak rozhodnou jejich zbylé dva duely proti Slovinsku a Kypru.

Utkání samotné nabídlo spíše tuhý boj ve středu pole než atraktivní podívanou a brankových šancí bylo pomálu. O lecčem vypovídá statistika přesných střel na bránu, jichž si Bulhaři připsali pouhé dvě, přičemž na straně Norů pak šlo dokonce o jeden jediný pokus, a to právě Elyounoussiho gól. Ten padl po půlhodině hry, když se na pravé straně uvolnil v pokutovém území rychlonohý Elabdellaoui a přízemním centrem napříč malým vápnem našel volného Mohameda Elyounoussiho, pro nějž už nebyl problém zabořit míč z bezprostřední blízkosti do sítě. Celou akci nastartoval povedenou kolmicí jeho bratr Tarik, který již o deset minut dříve sahal sám po průlomu skóre, avšak jeho kroucená rána zamířila jen těsně vedle vzdálenější tyče.

Ani po změně stran se takticky svázané utkání nijak nerozběhlo a jednou z mála světlých chvilek bulharské ofenzivy byla akce Ivelina Popova na přelomu hodiny hry. Brankář Jarstein však s jeho nedůraznou ranou zpoza šestnáctky neměl vážnější potíže. Až šest minut před koncem mohli být diváci v Oslu u vytržení, když se po standardní situaci ocitl Joshua King osamocen v hloubi pokutového území před prázdnou brankou, jenže míč nedokázal z voleje řádně trefit, a tak obrovská šance na zdvojnásobení norského náskoku přišla vniveč. Domácí nakonec nemusela tolik mrzet, neboť již výsledek 1:0 uhájili, ovšem vyšší vítězství by jim zaručilo při případné bodové rovnosti v tabulce jistotu prvního místa. Takto se musí Norové spolehnout na vyšší skóre, které mají momentálně o jeden gól lepší.

Více informací k zápasu

Slovinsko - Kypr 1:1

16.10.2018 20:45

Góly: 83. Nejc Skubic - 37. Fotis Papoulis

Fotbalisté Slovinska se z výsledkové bídy dosud neprobudili a v domácím zápase s Kyprem byli nakonec rádi, že odvrátili další hrozící porážku. Remíza 1:1 je ale pro Slovince málo. V utkání s Kyprem měli spoustu brankových příležitostí, ovšem jejich řešení bylo žalostné. Hosty poslal do vedení Fotis Papoulis a za Slovinsko srovnával sedm minut před koncem Nejce Skubić. Hlavní sudí rozdal v zápase celkem tři červené karty.

Byl to zápas, ve kterém mohlo domácí Slovinsko klidně zvítězit a to i výraznějším rozdílem. Obraně Kypru dělal obrovské problémy zejména záložník Atalanty Bergamo Josip Iličić, jenže žádná z jeho akcí gólem neskončila. Poprvé zaměstnal brankáře Panayiho už ve čtvrté minutě jedovatou střelou, kterou opora Kypru vyrazila. Iličić sám šance zakončoval i připravoval pro druhé a Panayi musel zase na přední tyči vyrážet střelu Crnigoje. Do třetice se pak ve 20. minutě po krásné individuální akci uvolnil Iličić, ale z jasné pozice těsně netrefil branku.

Převaha Slovincům k ničemu nevedla a ve 37. minutě hosté nečekaně udeřili. Vyhraný souboj ve středu hřiště vyústil v průnikovou přihrávku Margacy a neomylné zakončení Fotise Papoulise. Kypr vedl 1:0, ale ve druhém poločase ho ještě čekala těžká šichta. Slovince ovšem inkasovaná branka natolik zaskočila, že jejich aktivita z úvodu utkání byla ta tam. Z herní křeče je vysvobodili až sami Kypřané a to hloupým vyloučením Kastanose, který přesněji fauloval dvakrát a po dvou žlutých kartách musel do sprch.

Slovinsko pak obléhalo pokutové území Panayiho, ale dlouho nemohlo zakončit. Až sedm minut před koncem to domácím konečně vyšlo. Zajc vyslal lahůdkový oblouček za obranu a Nejce Skubić v náběhu a střelou z první srovnal na 1:1. Domácí pak vycítili šanci na zvrat, ale vše pokazilo vyloučení i na jejich straně. Josip Iličić ve skluzu fauloval a i on byl po druhé žluté kartě vyloučen. A tím červené karty ještě neskončily, v šesté minutě nastavení sestřelil protihráče Demetriou a sudí kyperského kapitána rovnou vyloučil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Norsko43014:19
2.Bulharsko43015:39
3.Kypr41124:64
4.Slovinsko40133:61
Liga D - skupina 1

Lotyšsko - Gruzie 0:3

16.10.2018 20:45

Góly: 8. Jaba Kankava, 29. Valerian Gvilia, 61. Giorgi Čakvetadze

Ze všech týmů spodního patra Ligy národů, tedy ligy D, se zatím nejlepšími výkony prezentuje národní tým Gruzie. Svěřenci trenéra Weisse opanovali svou skupinu 1 ve velkém stylu, když si ze čtyř zápasů připsali čtyři vítězství se zcela suverénním skóre 9:0 a mají již s předstihem zajištěno postupové první místo. Nyní se o gruzínské formě přesvědčila reprezentace Lotyšska, která na domácí půdě padla výsledkem 2:0, a to přitom hosté na začátku utkání dokonce pohrdli výhodou pokutového kopu.

Papírový favorit na stadionu v Rize s ničím neotálel a od začátku se do protivníka pustil pěkně zhurta. Již po třech minutách nařídil český sudí Ardeleanu penaltu ve prospěch Gruzie, když se obránce Maksimenko nešťastně provinil nastřelenou rukou proti prudkému centru z pravé strany. Brankář Vanins však na úvod svůj tým podržel a neumístěnou ránu Vaka nadvakrát odvrátil do bezpečí.

Lotyšům však čisté konto stejně vydrželo jen o pár minut déle. K odraženému míči se totiž dostal Jaba Kankava, a přestože vypálil z dobrých třiadvaceti metrů, povedlo se mu pumelici pravačkou nasměrovat ideálně pod břevno a Vanins byl proti této prvotřídní ráně zcela bez šance.

Domácí sice inkasovaný gól probral, jenže stejně jako v předešlých zápasech si přese všechno držení míče nebyli schopní vypracovat solidní brankovou příležitost. To Gruzínci byli naopak v zakončení nekompromisní. V devětadvacáté minutě Chakvetadze ideálně vybídl k úniku Gviliu, jenž tváří v tvář Vaninsovi zachoval chladnou hlavu a procedil míč mezi nohama zkušeného osmatřicetiletého gólmana. Do kabin se tak odcházelo za dvoubrankového vedení hostí.

Také po změně stran se pokračovalo v lotyšském ofenzivním trápení a gruzínské efektivitě. Přesně po hodině hry se do velkého sóla pustil Giorgi Chakvetadze, jenž ustál zákrok jednoho bránícího hráče, vyhnul se druhému a obstřelil i vysunutého Vaninse na přední tyč. Gólem na 3:0 Gruzie zlikvidovala i poslední naděje Lotyšů na zvrat a zbytek utkání si již Weissova družina bezpečně pohlídala, stejně jako klíčové první místo ve skupině. Nacházející zápas s Andorrou si tak gruzínští mohou beze zbytku užít.

Více informací k zápasu

Kazachstán - Andorra 4:0

16.10.2018 16:00

Góly: 21. Jerkebulan Sejdachmet, 39. Baurzhan Turysbek, 61. Josep Gómes (vl.), 74. Roman Murtazajev

Kazachstán potvrdil úlohu jasného favorita proti Andoře a poprvé ve skupině 1 zvítězil, udržel si tak naději na první místo zaručující závěrečnou fázi o účast na EURO 2020. Momentálně se posunul na druhou příčku s pěti body a na vedoucí pozici má manko čtyř bodů, po dnešním střetnutí Lotyšska s Gruzií se i přesto mohou jeho ambice definitivně rozplynout. Hosté jsou čtvrtí se dvěma body, úterní zápas dohrávali půl hodiny v oslabení.

Domácí v prvním utkání v Andoře jen remizovali 1:1 a teď to tedy tomuto soupeři oplatili i s úroky. Do vedení se dostali z první větší možnosti krátce po dvaceti odehraných minutách. Na levém křídle se vymanil z obležení tří protihráčů Islamchan a odcentroval ke vzdálenější tyči přímo na hlavu Jerkebulana Sejdachmeta, který zcela zapomenut usměrnil balón hlavou do sítě kolem naprosto bezmocného gólmana Josepa Gómese.

Bývalá sovětská republika vedla o dvě branky v 39. minutě. Po skvělé zpětné přihrávce od Sejdachmeta se do míče opřel z hranice pokutového území Baurzhan Turysbek a parádně zavěsil k pravé konstrukci, Gómes se i v tomto případě natahoval marně. Obrázek hry se příliš nezměnil ani po přestávce. Domácí byli aktivnější a častěji drželi balón, náskok definitivně pojistili krátce po odehrané hodině.

Po dalším ze série centrů z levé strany chtěl chytit míč Gómes, jenomže si ho velmi nešťastným způsobem srazil do vlastní branky - 3:0. Další pohroma pro Andorru přišla v 64. minutě. Během dvou minut totiž obdržel naprosto zbytečné dvě žluté karty Jordi Aláez a kvůli své frustraci byl vyloučen. Hosté se proto stáhli ještě do mnohem hlubšího defenzivnějšího bloku, jenomže ani tato taktika je od čtvrté inkasované trefy neuchránila.

V 74. minutě totiž uzavřel gólový účet střídající Roman Murtazajev, jenž se prosadil po pouhých čtyřech minutách strávených na trávníku. Po překrásném pasu Sujumbajeva téměř od pomezní čáry se uvolnil na hranici brankového území a hlavou nekompromisně zavěsil k levé konstrukci, Gómes se jen naprázdno proletěl vzduchem. V polovině listopadu narazí Andorra na suverénní Gruzii, Kazachstán se utká s Lotyšskem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Gruzie44009:012
2.Kazachstán41216:45
3.Lotyšsko40221:52
4.Andorra40221:82
Liga D - skupina 4

Gibraltar - Lichtenštejnsko 2:1

16.10.2018 20:45

Góly: 61. George Cabrera, 66. Joseph Chipolina - 15. Dennis Salanović

Gibraltar se podruhé za sebou postaral o obrovské překvapení a tentokráte v domácím prostředí přehrál Lichtenštejnsko 2:1, po sobotní senzační výhře v Arménii (1:0) si dokonce udržel šanci na vedoucí příčku zaručující dodatečnou baráž o evropský šampionát. S konkurenčním Lichtenštejnskem sice prohrával, ovšem po změně stran dokázal vývoj během pěti minut otočit a posunul se na třetí místo v tabulce skupiny 4 se šesti body.

Na první Makedonii má manko tří bodů, za druhou Arménií zaostává jen vinou horšího skóre. Naopak hosté klesli na poslední čtvrtou příčku se třemi body a budou mít velké problémy, aby ji opustili. V úterním souboji sice měli častěji míč ve svém držení, nicméně houževnatý protivník je v celkovém účtování přestřílel a především v druhém poločase byl aktivnější. Přitom Lichtenštejnsko začalo skvěle a do vedení se dostalo po čtvrthodině hry.

Krásnou průnikovou přihrávku za obranu vymyslel Marcel Büchel, na kterou si naběhl rychlonohý Dennis Salanović. Teprve dvaadvacetiletý záložník švýcarského Thunu se následnou chytrou kličkou zbavil vyběhnutého brankáře Goldwina a bez větších potíží zamířil po zemi do odkryté branky. V následujícím průběhu si mírně favorizovaní hosté s přehledem hlídali náskok a soupeře vůbec k ničemu nepouštěli.

Po změně stran se výrazně přiostřilo, během deseti minut udělil kyperský rozhodčí Demetriou hned čtyři žluté karty. Gibraltaru se povedlo vyrovnat v 61. minutě. George Cabrera si naběhl před branku na nádherný centr z pravého křídla od Casciara a hlavou z hranice brankového území usměrnil balón k levé konstrukci, gólman Benjamin Büchel se natahoval marně. Neuběhlo ani pět minut a domácí překvapivě otočili vývoj tohoto klání.

Od rohového praporku odcentroval Walker a našel hlavu osamoceného Josepha Chipolina, jenž se zblízka nemýlil a bezmocnému Büchelovi nedal žádnou šanci na úspěch. Ve zbývajícím průběhu se hosté snažili alespoň vyrovnat, nicméně povzbuzení domácí jim už nic nedovolili. Gibraltar přivítá v polovině listopadu Arménii, Lichtenštejnsko se pokusí zaskočit Makedonii.

Více informací k zápasu

Arménie - Makedonie 4:0

16.10.2018 18:00

Góly: 12. Marcos Pizzelli, 67. Jura Movsisjan, 81. Gevorg Ghazarjan, 90+4. Henrich Mchitarjan

Makedonie poprvé v Lize národů naprosto nezvládla utkání a z půdy Arménie si odváží potupnou porážku po výsledku 0:4, lehce si tak zkomplikovala boj o postup do závěrečné kvalifikace o evropský šampionát. I přes neúspěch je stále na čele tabulky s devíti body a právě na druhou Arménii má náskok tří bodů. Ze zbývajících dvou střetnutí s Gibraltarem a Lichtenštejnskem potřebuje k jistotě získat čtyři body.

Domácí o to více musí mrzet nedávná naprosto šokující porážka s Gibraltarem (0:1), kterou nyní odčinili i s úroky. Do úterního zápasu měli naprosto skvělý vstup a již ve 12. minutě šli do vedení. Marcos Pizzelli obdržel přihrávku od Henrika Mchitarjana a opřel se do balónu z dvaadvaceti metrů. Jeho štiplavou ránu nedokázal brankář Dimitrievski udržet ve svých rukavicích a balón mu nešťastně propadl zhruba o půl metru za brankovou čáru.

Arménie mohla navýšit své vedení v nastavení úvodního dějství. Gevorg Ghazarjan obdržel zpětnou nahrávku z pravé strany přímo proti noze, jenže v rozhodující chvíli trefil balón nečistě. V 56. minutě byl hodně blízko k druhé brance domácího výběru aktivní Mchitarjan, nicméně jeho bombu zastavila horní tyčka. Arméni se přeci jen dočkali uklidňující trefy v polovině druhé části zásluhou Jury Movsisjana.

Ten po mírném tlaku protivníka využil rychlého přečíslení a finální přihrávky od Mchitarjana, zblízka pak neměl problém propálit bezmocného Dimitrievskiho. Od tohoto okamžiku začali hrát hosté na obrovské riziko a do závěrečného hvizdu inkasovali ještě dvakrát. Nejprve skóroval v 81. minutě Ghazarjan a znovu to bylo po velké hrubě strážce Makedonie. Dimitrievski neudržel ránu z třiceti metrů a po jeho školácké chybě skončil míč v síti.

Doposud stoprocentní hosté se snažili zaznamenat alespoň čestný úspěch, ale na pozornou defenzívu protivníka nemohli najít recept. Naopak ve čtvrté nastavené minutě se přeci jen dočkal nejlepší muž na hřišti Mchitarjan, jenž využil vyloučení Eljifa Elmase po druhé žluté kartě. Standardní situaci z osmnácti metrů zahrál perfektně, přízemním projektilem obstřelil zeď a balón zkušeně usměrnil k bližší konstrukci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Makedonie43018:59
2.Arménie42026:46
3.Gibraltar42023:56
4.Lichtenštejnsko41035:83

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (35)

Přidat komentář
Minister

Weissovci to valcujú.

Reagovat
smazaný uživatel

Čím to bude? Je Weiss taký dobrý?

Reagovat
smazaný uživatel

Maršal Malinovskij !

Reagovat
smazaný uživatel

Gratulujem futbalistom Madagaskaru k premiérovému postupu na veľký turnaj

Reagovat
masly008

jogi record breaker

Reagovat
ADM

Ta penalta na Matuidiho to bolo akože čo?

Reagovat
Fernando_Torres

Sice smolný, ale penalta jasná, stojnou nohou došlápl na nohu toho skluzujícího hráče a po té mu to podklouzlo, tohle v tý rychlosti prostě nejde ustát...

Reagovat
ADM

No tak o tom, že to nejde ustáť sa samozrejme nehádam, ale dávať za to penaltu? Veď to je čistá náhoda, z oboch strán...podobne ako keď ti z pár centimetrov nastrelia ruku. Ako za stavu 4:0 nech to kludne pískajú, ale nemalo by to rozhodovať zápas na samom konci.

Reagovat
Fernando_Torres

Vždyť to je úplně jasný zmaření brankové příležitosti, za co jinýho bys už chtěl pískat penaltu? Naprostá většina faulů je neúmyslná/plyne z nešikovnosti nebo špatného odhadu... Touhle tvojí optikou bys jako pískal jen nefalšovaný dvojboby na kotníky, nebo jak to mám chápat to tvoje odůvodnění?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Switchback

Nebyla no

Reagovat
smazaný uživatel

Gibraltar jede bomby

Reagovat
smazaný uživatel

A co teprve Gruzie, skóre 9:0

Reagovat
Acrocephalus

To Německo. Vím, že jsem jim na mundialu nepřál, ale takovej sešup do hoven jsem od nich fakt nečekal. Aneb je vidět, že síla kádru není všechno.

Reagovat
masly008

právě že mi přijde že ten kádr je celkem slabý.krajní beci nic moc,kroos vyčpělý a v ofenzívě je snad jenom sané a zbytek průměr.

Reagovat
smazaný uživatel

Do hoven ako do hoven, pokiaľ si všímaš len výsledok.

Dvakrát hrali s majstrami sveta...kontroverzná penalta.Oni sa oklepú.

Reagovat
Acrocephalus

Nedávno jsem viděl kousek zápasu s Nizozemci + sestřihy s Francií. + samozřejmě jejich působení na MS. To není to Německo, na které jsme zvyklí. A náhoda to taky není, kde by rozhodovala jedna pencle, to je teď dlouhodobější stav.

Reagovat
smazaný uživatel

Na ME 2004 Nemci pohoreli. Vaši náhradníci nad nimi vyhrali 2-1.

O dva roky, v roku 2006, na MS u nich doma, už skončili tretí!

Sú úrčité signály, že je kríza hlbšia, ale na dlhodobú by som to nevidel.

Reagovat
Acrocephalus

Dlouhodobý myslím v kontextu od kvaldy na letošní MS, tam začali padat dolů. Předtím to byl vždycky válec.

Reagovat
smazaný uživatel

Pri studiu hry Roberta Baggia jsem si uvedomil pred jakou vyzvou Antoine Griezmann minuly rok stal, kdyz se do sve hry pokousel dostat spontanne umelecke prvky tehle Baggiovy a bohuzel i vseobecne minulosti. Strizlive - muj nostalgicky ton je ale zbytecny, protoze zatimco Baggio mel tuhle umeleckost v sobe, Griezmann se, pravdepodobne i pod vlivem premysliveho Diega Simeone, ktery mel s onim historickym specifikem fotbaloveho a zivotniho projevu primou zkusenost, snazil zavest tyhle prvky do sve hry dodatecne - tedy umele, neprirozene, coz se koneckoncu minulou sezonu v celem tom podzimnim pulrocnim durazu na tuhle transformaci projevilo tak, ze zacal ztracet pro Simeoneho fotbal tak dulezitou efektivitu. Za coz ho nasledne dokonce zacali vypiskavat fanousci. Nicmene nemelo by se opomenout o jak velkolepy pokus se tady jednalo. Timhle chybejicim basnickym prvkem by se stal Griezmann jednim z nejkomplexnejsich hracu historie fotbalu a definitivne by prekonal posledniho velikana tehle kolonky - Wayna Rooneyho, jehoz a vubec tohohle herniho profilu je prave Griezmann nasledovnikem. Co je tomuhle profilu charakteristicke nejjasneji vysvitlo az v porovnani s profesni dokonalosti, kterou do sveta fotbalu na svem nedavnem vrcholu prinesla neomylna rivalita mezi Cristianem Ronaldem a Lionelem Messim. Je tim vlastneni vsech potrebnych schopnosti na vysoke, ale zadne na dokonale, urovni.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokracovani

Rooney byl od Griezmanna vyraznejsi osobnost nepodlehajici jeste tak submisivne a oddane kolektivnim cilum, takze jeho hvezda mohla na nebi popularity svitit daleko univerzalneji. V tomhle svetle ma na tuhle Griezmannovu upozadenost zcela jiste vliv i stin Simeoneho autority. Je ale dost mozne, ze pod jinym vedenim by se stal Griezmann pouze tuctove atraktivnim, a nikoli uz tak kolektivne uspesnym, hracem. Po pravu je Griezmann kritizovan, ze pred smysly divaku v nicem vlastne nevynika. Pri blizsim pohledu tomu tak skutecne je. Pri hlubsim vsak muzeme zjistit, ze se pod Simeoneho pragmatickym vedenim jeho mlady nespoutany talent vyhranil v takrka dokonalou herni uspornost. V tu mrazive dokonalou viteznou uspornost, v kterou svou hru napriklad v hokejovem odvetvi casem promenil Sidney Crosby. Griezmann je tak v soucasnosti na hracskem poli pro svetovy fotbal vyznamny jako skutecna entita sede eminence. Rooneyho hra svou emocionalni zabarvenosti jeste daleko vice odkazovala na stare barvitě rozmanite milenijni paradigma fotbalu, ktere se ve srovnani s dnesnim ponekud utaplym ci zhyckanym obecnym profilem fotbalu s odstupem casu opravdu nezda jen jako detska nostalgie, ale fakt. Rooney svou osobnost do fotbalu jeste vteloval, jeho hra i technika byly remeslnejsi, umnejsi, drzejsi. Griezmann do sveho fotbalu naopak misto pudovosti vteluje cile a zajmy kolektivu. Na pozadi Ronaldova individualismu nebo Messiho talentovosti se tak jeho hvezda prirozene zda jako bezpohlavni. Globalni lidska tendence obdivovat vsak na tom, kdo je obdivovan, rovnocennost bohum vyzaduje. Vzdy to tak bylo. Mame tu tak profil nove hvezdy. Hvezdy sede. Griezmannova osobnost touhle sedosti zcela jasne trpi, to je videt na jeho popovych golovych oslavach ci to lze vycist z jeho rozpacitych ci podrazdenych medialnich vyjadrenich. Nakonec co vsak lze na Griezmannovi skutecne obdivovat, a tim se vracim na zacatek k Robertu Baggiovi, je jeho uvedomeni, uvedomeni o multitalentu, ktere mu ekleticky dovoluje pokouset se ve sve hre o historicke prvky, o herni obrazy, jejichz potencial uskutecneni nikdy nevymrel, jen je tu pritomen jako potencial. A tim se umelcem skutecne stava. Protoze, kde zustala Rooneyho komplexnost prilis anglosaska, tam se Griezmann pokousi o stale novy vyvoj, jemuz neni cizi ani dnes uz takrka exoticka - nespoutana artistni okazalost, treba zrovna ta kouzelna az magicka od Roberta Baggia. Pro predpoklad blizke budoucnosti zapadni civilizace jako pokracovani dominance paradigmatu racionality je tohle spis vecnym faktem nez smutne nostalgickym, i kdyz kdyz clovek kouka na dechberouci bohatost Baggiova fotbalu, postesknout si, jestli mu neni kategorie krasna jedno, musi. Griezmannovi se tahle uvolnenost do nesmirne kreativity ostatne v zime roku 2018 preci jen v nekolika zapasech proti slabsim celkum povedla. Na zaver nezbyva nez vyzdvihnout Ronaldinha, kteremu na jeho vrcholu tenhle artistni zpusob hry vychazel i v tech nejtezsich zapasech. Kdyz bude nekdo proti Ronaldinhove slave argumentovat tim, ze to byl uzasny hrac v podstate asi jen pet let, je treba mu odpovedet, ze jeho umeni spociva prave v intenzite tech peti let.

Reagovat
ADM

Kompletne mi zhorela palacinka pri snahe dešifrovať to.

Ale za Ronaldinha Tak okulahodiaco a bezstarostne od roku 2006 už nikto nehral.

Reagovat
smazaný uživatel

Sory, ono se to neda zjednodusit na vetu: studoval jsem Baggia, Griezmann se pokousel hrat jako on, ale zustal podobnejsi Rooneymu. Kdyz chci myslenku postihnout celou - zcela, ve vsech jejich bodech a podbodech a vystavit ji od zakladu jako pyramidu, nelze nez byt slozity. I kdyz uznavam, slo by to odlehcit od kulturnich pojmu, ktere vyzaduji jejich znalost. Muj jazyk bude ale asi vzdy castecne i exhibice momentalniho stavu poznani.

Ronaldinho je posledni "fotbalovou basni" milenia, fotbalovy svet pak zmenily ty dva stroje, Guardiola, Simeone. Tedy veda.

Reagovat
smazaný uživatel

používej víc odstavce ať se to lépe čte. Srovnáná jinak zajímavé

Reagovat
smazaný uživatel

*srovnání

Reagovat
smazaný uživatel

Diky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Phillipinho

Z Griezmanna se fakt stal naprosto komplexni hrac, ktery dokaze tvorit hru a zaroven i zakoncovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak do tohoto všeho zapadá jeho nafilmovaný přímý kop ve finále MS, ze kterého padl klíčový gól?

Reagovat
smazaný uživatel

Nijak. Protoze ja se pohybuju mimo dobro a zlo.

Reagovat
fenixLFC

ty sa pohybujes mimo

Reagovat
smazaný uživatel

Proc? To ze se Griezmann minulou sezonu snazil neuspesne dotknout vymizeleho profilu fantasisty by nemelo zapadnout. A ja se to takhle snazil spontanne pochopit, zpusobem jaky je mi vlastni. Jedine takove vnuknuti a otevrel jsem si novy svet, nove studium. Nove pojmy, nove taktiky. Rad bych se od tebe nekdy dockal vecne reakce a ne jen opakovanych osobnich utoku. Ale nezlobim se na tebe.

Reagovat
DrQQ

To o čo sa snaží Griezmann, teda o premenu futbalu na umenie, a sem tam sa mu to podarí, tak to dosahuje Messi každý druhý zápas alebo aj častejšie a Neymar každý tretí. V súčasnosti tak túto snahu zosobňuje najmä táto dvojica a možno ešte Hazard. Až po nich nasleduje Griezmann a azda de Bruyne, Mbappé, či ďalší.

Reagovat
smazaný uživatel

Nesouhlasim. Fantasistou se nestavas na zaklade svych schopnosti. Stavas se jim na zaklade artistniho zpusobu mysleni, ktery prevadis na hriste. To Messi ani Hazard nemaji. S Neymarem se souhlasit castecne da, ale s tou namitkou, ze skutecny umelec tohoto typu je predevsim jakymsi cirkusantem na strane lidi, nemam z Neymara pocit, ze by v tomto smyslu fotbal jako lidem ulevujici krasno pochopil. Na to je az moc sobecky. Fantasista ma mit ve skutecnosti filosoficky presah a ma se svym umenim pokouset porazet tizi lidskeho zivota a tim tak vstupovat do samotne povahy lidskeho zivota. Neymarova hra s prvky teatralnosti a falesnosti se prave kvuli nim nemuze dotykat jen okouzleni, ale daleko casteji se dotyka rozpacitosti a zhnuseni, cimz udrzuje svuj fotbal az moc priznacne v realite. Ty dalsi jmena v potaz neberu, ackoli Mbappe vklada svym mladim do reality nadeji na vyjimecnost, jejiz moc konkretne ve Francii reprezentuje napriklad dite - basnik Rimbaud. Jestli me v teto roli dnes nekdo napada tak je to predevsim James pri svem fotbalu za reprezentaci Kolumbie. A na vrcholove rovine jsem mel onen nadrealny pocit dale uz jen asi z turinskeho Pogby, z Dybaly, z Isca, mozna z Iniesty. Mene z Franca Vazqueze atd. Okouzleni vsak dnes uz nikdy neni vyrvano z reality, coz Roberto Baggio a pozice fantasisty driv umela. Proto ten nazev. Griezmann se o prolomeni do tohohle modu pokousel zcela. Pravda, krecovite a neuspesne. Ale prave o tom pokusu je moje uvaha. Protoze fantasista nepredstavuje talent nebo um, ale sverazny druh mysleni.

Reagovat
db18

Gibraltar má za letošek více výher než Německo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele