Souhrn zápasů Ligy národů - pátek 7.9.

07.09.2018, 22:44
Komentáře a souhrny
Remízou 1:1 s Polskem zahájila nový dvouletý cyklus Itálie, bod jí zajistil proměněnou penaltou Jorginho. Rusko si veze všechny body z Turecka a venku uspělo rovněž Srbsko, Albánie zdolala Izrael, v Ázerbájdžánu a Rumunsku se na gól čekalo marně...
Skupina 3

Itálie - Polsko 1:1

07.09.2018 20:45

Góly: 78. Jorginho (pen.) - 40. Piotr Zieliński

Itálie zahájila premiérový ročník Ligy národů domácí remízou s Polskem. Do vedení šli v prvním poločase hosté, po změně stran ale domácí vyrovnali z pokutového kopu.

Italové se chtějí po nezdaru v baráži o postup na Mistrovství světa vrátit na výsluní. V tom jim má pomoct mimo jiné záložník Jorginho, jenž má za sebou povedený začátek v londýnské Chelsea. Jeho formy si všiml také nový kouč národního týmu Mancini a Jorginha neopomenul při skládání základní sestavy. Bialo-czerwoni zase chtějí zapomenout na nepovedený šampionát v Rusku. Trenér Brzeczek proti Squadra Azzuře vsadil i na hráče, kteří na mistrovství nehráli prim, jako třeba Bereszyński, Reca nebo Klich.

Do první tutovky zápasu se dostali Poláci. Lewandowski vysunul Zielińskiho, jehož skvělým výběhem a skokem zastavil gólman Donnarumma. Rozhodčí Zwayer poté ukázal, že nebude šetřit žlutými kartami. Během deseti minut potrestal na straně Italů Chelliniho a na straně hostů Klicha a Blaszczykowskiho.

V 19. minutě rozehrál Bernadeschi přímý kop a jeho obstřel pouze proletěl kolem polské svatyně. Stejný muž sedm minut před přestávkou využil chybné rozehrávky soupeře, ale technickou ránou opět netrefil cíl. Pořekadlo nedáš, dostaneš okamžitě zafungovalo za dvě minuty. Jorginho ztratil před vlastní bránou míč, Lewandowski centrem našel Zielińskiho, jenž z první překonal Donnarummu a poslal hosty do vedení.

I druhou půli zahájili lépe Poláci. Blaszczykowski našel u zadní tyče bývalého spoluhráče z Dortmundu Lewandowskiho, jenž přestřelil prostor mezi třemi tyčemi. Italové následně vyrazili na zteč a v 54. minutě se k další střele dostal Bernadeschi, jenže opět nezamířil přesně. Dvacet minut před koncem musel nebezpečí před svatyní Bialo-czerwoných hasit Fabiański na brankové čáře, vzrušení však bylo zbytečné, jelikož pomezní rozhodčí signalizoval postavení mimo hru.

V 76. minutě byl Blaszczyskowski pozdě v souboji v pokutovém území s Chiesou a rozhodčí nařídil pokutový kop pro Italy. Penaltu bez potíží proměnil Jorginho. Po vyrovnávací trefě se oba týmy smířili s remízou a zbytek zápasu se již v poklidu dohrál.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Polsko10101:11
 Itálie10101:11
3.Portugalsko00000:00
Skupina 2

Turecko - Rusko 1:2

07.09.2018 20:45

Góly: 41. Serdar Aziz - 13. Denis Čeryšev, 49. Artjom Dzjuba

Turecko nevstoupilo do Ligy národů dobře a doma nestačilo na ruskou sbornou 1:2. Domácí sice měli větší převahu, ale na rozhodující gól Dzjuby ze 49. minuty už nenašli recept.

V Turecku panovala jako obvykle velmi bouřlivá atmosféra, jenže Rusové se jí nezalekli a publikum v Trabzonu umlčeli už po třinácti minutách. Turci nedokázali odvrátit Kuzjajevův centr a z druhé vlny na zadní tyči rovnou pod břevno zamířil Denis Čeryšev. Pro Rusy to byl ideální začátek a domácí po inkasované brance ještě více znervózněli. Kuzjajev v další velké příležitosti těsně minul tyčku a Dzjubovu hlavičku vychytal Kirintili. Další branky se ale Rusové nedočkali a Turecko ve 41. minutě srovnalo stav. Calhanoglův centr odvrátila obrana hostů jen k Serdaru Azizovi a ten z první propálil Luněva.

A jak první poločas skončil, tak začal ten druhý, tedy brankou. Ve 49. minutě se zjevil za domácí obranou Arťom Dzjuba a sám před brankářem nezaváhal. Rusové v Trabzonu znovu vedli.

Turecko se snažilo o odpověď, ale marně. Özyakup si vylámal zuby na Luněvovi a další krásný Calhanoglův centr skončil nepřesnou hlavičkou. Reprezentace půlměsíce sice Rusy mačkala, ale sama mohla inkasovat. Dobře hrající Dzjuba trefil minutu před koncem břevno.

V nastaveném čase sahal po vyrovnání záložník AC Milán Hakan Calhanoglu, ale Luněv byl na místě. Ruský brankář měl dobré zásahy a byl jedním z tahounů mužstva za cenným vítězstvím v Turecku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rusko11002:13
2.Švédsko00000:00
3.Turecko10011:20
Skupina 1

Albánie - Izrael 1:0

07.09.2018 20:45

Góly: 55. Taulant Xhaka

Jediná branka Taulanta Xhaky rozhodla o vítězství Albánie nad Izraelem. Hosté nehráli v Elbasan Aréně špatně, jenže své šance neproměnili. Trpkou premiéru tak zažil izraelský kouč Andreas Herzog.

Osmá minuta zápasu přinesla první velkou příležitost a na svědomí jí měli hráči domácího celku. Guri odvedl výbornou práci, když se zbavil obránce a pak pořádně prověřil Haimova, který se štěstím střelu vyrazil. Na druhé straně mnoho nescházelo, aby na balón dosáhl Dabbur. Izrael v této fázi zápasu převzal otěže, ale Strakošu překonat nedokázal a to ani po půlhodině hry, kdy domácí obrana zaspala a Strakoša rychlým výběhem problém uhasil. Ve 42. minutě zívala prázdná branka před Zahavim, ale i ten selhal a první poločas tedy skončil bez branek.

Albánci i Izraelci sáhli po změně stran k prvnímu střídání a šťastnější ruku měl domácí trenér. Hyka přiťukl balón na hranici šestnáctky, kde se do něj z první opřel Taulant Xhaka a Haimov se natahoval marně. Izrael po inkasované brance opět zaktivněl, jenže nebezpečnější byli zase Albánci. Memushaj v dobré pozici netrefil branku a Hykovu placírku vyrazil Haimov.

S blížícím se závěrem Izraelci otevírali zadní vrátka, ale domácí žádný nadějný brejk využít nedokázali. Vyrovnat zase nedokázali hosté, takže Albánci v prvním zápase Ligy národů berou důležité tři body za nejtěsnější vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Albánie11001:03
2.Skotsko00000:00
3.Izrael10010:10
Skupina 4

Rumunsko - Černá Hora 0:0

07.09.2018 20:45

Góly: -

Přestože utkání Rumunska s Černou Horou slibovalo zajímavé střetnutí na úvod Ligy národů, vysoká očekávání nakonec zůstala nenaplněna. Kvůli trestu UEFA pro rumunský národní tým se v Ploieşti utkání odehrálo před prázdnými tribunami, ovšem nutno podotknout, že diváci o nic světoborného nepřišli. Domácí favorit se sice těšil převaze, ovšem dominanci v držení míče nedokázal přetavit ve změnu skóre, a to ani v závěrečné čtvrthodině, kterou Černohorci dohrávali v oslabení. Oba týmy se tak musí spokojit s bodem za bezbrankovou remízu.

Hra v atypických podmínkách bez jakékoli divácké odezvy jen přispěla k nezáživnému hernímu projevu obou zúčastněných, kvůli čemuž bylo šancí poskrovnu. Po dalekonosné ráně hostujícího Jovoviče se tvorby hry ujali Rumuni, z nichž na sebe v úvodní půlhodině nejvíce upozornil stoper Vlad Chiriches. Právě jemu v 25. minutě připadla jediná řádná branková příležitost první půle, když se po rychlé a pohledné týmové akci na jeden dotek, kterou sám nastartoval a podpořil náběhem, ocitl zničehonic sám před brankářem Petkovičem. Zakončení pravačkou však obránci Neapole hrubě nevyšlo a míč se jen odkutálel do zámezí. Pár minut nato pak pro Chirichese vinou zranění utkání skončilo.

Krátce po změně stran si domácí vypracovali vůbec první přesnou střelu na bránu, když na přední tyči pokoušel pohotově štěstí Keseru, avšak Petkovič byl připraven. Směrem dopředu o sobě dávali vědět i sparťanští internacionálové Chipciu a Stanciu, ovšem ani jejich útočné akce nepřinášely kýžený gólový úspěch, a tak bezbrankový stav přetrvával. V 77. minutě dostalo Rumunsko novou naději na zlomení soupeřovy obrany, neboť druhou žlutou kartu uviděl Stefan Mugoša a Černohorci zbytek utkání dohrávali v deseti. Přesto závěrečné minuty paradoxně patřily hostům, jimž se málem dokonce podařilo ukořistit všechny body, ovšem brankář Tatarasanu nakonec prvotní zaváhání napravil a zvládl míč na poslední chvíli odkopnout do bezpečí. Nezáživný zápas s pouhými čtyřmi střelami na branku a naopak vysokým počtem dvaačtyřiceti faulů tak skončil zaslouženou dělbou bodů a výsledkem 0:0.

Více informací k zápasu

Litva - Srbsko 0:1

07.09.2018 20:45

Góly: 38. Dušan Tadić (pen.)

Utkání Litvy se Srbskem nabídlo atraktivní podívanou, kterou sice herně ovládli druzí jmenovaná, ovšem vinou opakované smůly v zakončení a zahozené penalty se museli obávat o vítězství až do posledních minut. Nakonec však ze srbského pohledu všechno dobře dopadlo a favorit si tak z Vilniusu odváží všechny body za výsledek 1:0. O jediný gól večera se postaral Dušan Tadić z pokutového kopu.

Přestože bylo cílem Ligy národů postavit proti sobě co možná nejvyrovnanější národní týmy, zrovna souboj Srbů s Litevci stále znamenal výraznou propast přinejmenším co se týče postavení na žebříčku FIFA. Zatímco Srbové po účasti na letním mistrovství světa drží solidní 36. místo, Litva ze 127. příčky naopak jen s odřenýma ušima proklouzla do třetího výkonnostního patra v podobě ligy C. V samotném úvodu domácí ještě sympaticky favoritovi zatápěli, ovšem netrvalo dlouho, než se ke slovu dostalo Srbsko a šance před brankářem Šetkusem začaly přibývat rychlým tempem.

Zprvu ještě měli domácí štěstí, neboť jak Mitrović ve 12. minutě, tak jeho reprezentační kolega Rodić v zahajovací dvacetiminutovce shodně orazítkovali brankovou konstrukci. Neustálý tlak ovšem litevská obrana do poločasu přece jen neudržela. Po faulu na aktivního Mitroviće udělil rozhodčí Madden Srbům výhodu pokutového kopu, který Dušan Tadić ranou do Setkusově protipohybu bezpečně proměnil. Záhy mohl z ojedinělé akce kontrovat Novikovas, ale těsně přestřelil.

Ani s nabytým vedením Srbové neustávali po změně stran v herní převaze a několikrát neměli daleko k navýšení hubeného náskoku. Ani Živkovićův nadějný pokus jim však radost nepřinesl, neboť i tentokráte skončil míč pouze na tyči, a se solidní hlavičkou Mitroviće si Šetkus zvládl poradit. Závěrečná čtvrthodina pak přinesla strhující podívanou, neboť Litevci byli nuceni vrhnout síly do útoku, a tak se hra rychle přelévala ze strany na stranu a gól neustále visel ve vzduchu. Nejprve v obrovské šanci na vyrovnání trestuhodně selhal Fedor Černych, jenž se po perfektním pasu Novikovase ocitl zcela sám před brankářem Dmitrovićem, jenže ranou bez přípravy poslal míč z hloubi šestnáctky jen neškodně do zámezí.

Takřka hned z protiútoku mohl Srby uklidnit Mitrović, jenže k srbské nevíře i jeho rána po centru Kolarova narazila na Šetkusovo břevno - litevský gólman si zkrátka vilniuské tyče a břevna na páteční zápas postavil skutečně bezchybně. Záhy však brankář izraelského Hapoelu Haifa ukázal, že v brance není na parádu, neboť sedm minut před koncem základní hrací doby po faulu Žulpy na Vejlkoviće lapil pokutový kop, k němuž se stejně jako v prvním případě postavil Dušan Tadić. Poté, co Litevci přežili tyto kritické momenty, mohli v 90. minutě dokonat srbský zmar vyrovnáním. Nešťastné podklouznutí Milenkoviće totiž nastartovalo rychlý litevský útok, který Černych ještě vyšperkoval přihrávkou na Vykintase Slivku, jenže ten odkrytou branku zbrkle přestřelil. Bláznivé utkání s potenciálem gólové přestřelky tak nakonec rozhodla jediná trefa, která v Lize národů zaručila Srbsku první body za výhru 1:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Srbsko11001:03
2.Rumunsko10100:01
 Černá Hora10100:01
4.Litva10010:10
Skupina 3

Faerské ostrovy - Malta 3:1

07.09.2018 20:45

Góly: 31. Jóan Edmundsson, 38. René Joensen, 51. Hállur Hánsson - 42. Michael Mifsud

V souboji fotbalových trpaslíků zvítězily Faerské ostrovy nad Maltou zaslouženě 3:1. Domácí celek byl po všech stránkách lepším týmem a náskok, který si vypracoval už do poločasu, po změně stran ještě navýšil. K výhře ostrovanů dopomohly i hrubé chyby maltské defenzívy.

Malta v Tórshavnu nezačala vůbec špatně a utkání se mohlo vyvíjet úplně jiným směrem, kdyby po čtvrthodině hry proměnil stoprocentní příležitost Mifsud. Ten po perfektní kolmici postupoval sám na Nielsena, jenže ten dobře vyběhl, zmenšil střelecký úhel a celou šanci soupeře zhatil. Nenudil se ani Nielsenův protějšek Hogg, který se natáhl po přímáku Hendrikssona.

Po půlhodině hry už ale domácí vedli a zapřičinila se o to obrovská hrubice hostující defenzívy. Joan Edmundsson dostal přihrávku od soupeře jako na zlatém podnose a poradil si i s Hoggem. Následně neuběhlo ani sedm minut a domácí už vedli 2:0. Obrana Malty znovu zaspala a před jejím brankářem si poradil René Joensen. Malta ale po krásném pasu Schembriho rychle snížila, když se trefil Michael Mifsud, to ale ještě nikdo netušil, že je to poslední branka Malty v zápase.

Na začátku druhého poločasu byli zase lepší Faeřané a v 52. minutě si vzali dvoubrankové vedení zpátky. Maltská obrana zazmatkovala, znovu chybovala a Hallur Hansson sám na značce pokutového kopu bezpečně zakončil. Malta odpovědět nedokázala, naopak v závěru mohla ještě jednou inkasovat, ale Bartalsstova vychytal Hoggem.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - Kosovo 0:0

07.09.2018 18:00

Góly: -

Očekávaně vyrovnaný duel mezi Ázerbájdžánem a Kosovem nakonec skončil asi spravedlivou remízou. Mnoho vyložených šancí tohle utkání nenabídlo, a i když domácí většině statistik vládli, především pak držení míče či počtu vyprodukovaných střel, ve finále si nedokázali vytvořit takový tlak, aby jím svého soupeře kriticky zmáčkli.

Kosovu se tak podařilo utnout šňůru devíti porážek v řadě napříč soutěžními kláními, zároveň si udrželo neporazitelnost v rámci roku 2018, v němž v předchozích třech přátelských utkáních hned třikrát vyhrálo. Trenér Gurban Gurbanov zažil na ázerbájdžánské lavičce svou premiéru v ostrém zápase, doufal však v určitě lepší výsledek.

Přece jenom o něco aktivnějším týmem byli domácí, ti se však vůbec poprvé střelecky osmělili až po dvaceti minutách hry, konkrétně se jednalo o Madatova, ten ovšem kýžený a chtěný prostor minul, a stejně dopadl rovněž jeho spoluhráč Medveděv. Na druhé straně v závěru půle hlavičkoval Muriqi, ovšem ani on nemířil přesně.

Druhý poločas byl určitě zajímavější než ten první. Ve 49. minutě byl gólu opravdu hodně blízko Richard Almeida po rohovém kopu Garajeva, ovšem zase míč o kousek minul prostor mezi třemi tyčemi. O dvě minuty později Richard Almeida rozehrál kop z rohu tak, že hlavičkoval Šejdajev, pořád však kosovský brankář Ujkani nemusel napřímo zasahovat.

Zhruba dvacet minut před koncem se Ázerbájdžán dožadoval nařízení pokutového kopu, ve vápně totiž zahrál rukou při zpracovávání míče Paqarada, sudí Nilsen ale na bílý puntík neukázal. V 75. minutě naopak mohlo udeřit Kosovo. Rashica našel svým centrem hlavičku Muriqiho, nicméně jeho pokus skončil jen nad ázerbájdžánskou brankou.

Závěrečná desetiminutovka pak patřila domácím. Ujkani si právě během ní připsal na své konto své jediné dva zákroky, a to po hlavičkových zakončeních Alijeva ze 79. minuty a Gusejnova z 82. minuty. Zvrátit bezbrankový stav se ještě snažili zvrátit Pašajev spolu s Nazarovem, avšak jejich střely zkrátka neměly potřebné parametry.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Faerské ostrovy11003:13
2.Ázerbájdžán10100:01
 Kosovo10100:01
4.Malta10011:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Faeri

Reagovat
smazaný uživatel

Faerske ostrovy jsou na vzestupu :) .. Snad se dostane více hráčů alespoň do dánských nebo norských soutěží..

Reagovat
smazaný uživatel

takovým tempem brzy skončíme v kategorii "C", časem možná "D" a budeme se setkávat s Kosovem, Maltou, San Marinem apod...jediné, co může být pozitivní. že z "D" už nejde nikam jinam spadnout

Reagovat
Stannis Baratheon

tomu sám nevěříš

Reagovat
Acrocephalus

Tak srovnavat nas se San Marinem, Kosovem a spol. uz je fakt uchylny.

Reagovat
smazaný uživatel

tak je v tom jakýsi kus nadsázky...ale ta 3.skupina je momentálně nejvíce reálná...slováci budou složití a s ukrajinou jsme si to doma prohráli...i ve 3. skupině se dá narazit na poměrně vyrovnané soupeře...takže to až takové scifi není..

Reagovat
Puskas

Poláci výborní, dokud nezměnil Zielinského, tak měli navrch. Škoda.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele