Souhrn zápasů Ligy národů - pátek 12.10.

12.10.2018, 22:44
Komentáře a souhrny
Bez diváků a také bez branek se odehrálo utkání mezi Chorvatskem a Anglií. Belgie zvládla souboj se Švýcarskem a dvěma zásahy se o to přičinil Lukaku, Rakousko udolalo Severní Irsko...
Liga A - skupina 2

Belgie - Švýcarsko 2:1

12.10.2018 20:45

Góly: 58. Romelu Lukaku, 84. Romelu Lukaku - 76. Mario Gavranović

Belgie zvládla důležitý souboj se Švýcarskem a dostala se do čela skupiny 2. Domácí v zápase dvakrát vedli, a to vždy díky trefám Lukakua, přičemž jeho druhý zásah se nakonec ukázal být vítězným.

Rudí ďáblové vstoupili do soutěže přesvědčivou výhrou nad Islandem, a tak trenér Martínez udělal jen jednu vynucenou změnu v sestavě, když zraněného obránce Vertonghena nahradil Vermaelen. Také reprezentanti z alpské země si na úvod Ligy národů s chutí zastříleli proti ostrovnímu soupeři. K dalšímu zisku tří bodů měla pomoct též trojice hráčů Lang, Schär a Freuler, která proti Islandu nefigurovala v základu.

Belgičané ovšem nechtěli nic takového připustit a již po deseti minutách je mohl do vedení poslat Carrasco, jenže po Meunierově centru na zadní tyč hlavičkoval těsně vedle brány protivníka. Za dalších deset minut se poprvé vážněji ukázala hvězda domácích Hazard, jenž při průniku švýcarskou obranou posunul míč na Tielemanse, jehož rána prosvištěla jen kolem tyče. Ve 25. minutě se vytáhl také brankář hostů Sommer, který vyrazil střelu Carrasca, jenž předtím zakombinoval na levé straně s chutí hrajícím Hazardem.

Borci ze země helvétského kříže tahali po většinu první půle za kratší konec, ovšem ve 28. minutě se mohli dostat do vedení. Shariqimu však míč ve velké šanci na poslední chvíli vypíchl Alderweireld. První branka utkání padla třináct minut po změně stran. Akci Rudých ďáblů začal Hazard, následně se balón dostal přes Mertense a Meuniera k volnému Lukakuovi, jenž míč procedil pod padajícím Sommerem.

Švýcaři toužili po vyrovnání tři minuty po úvodním přesném zásahu. Po rychlém protiútoku se k zakončení uvolnil Zuber, avšak jeho pumelici vyrazil gólman domácích Courtois. V 64. minutě se činil též Sommer na druhé straně, když se blýskl skvělým reflexem proti Mertensovi. Hosté srovnali skóre ze standardní situace v 76. minutě. Shaqiriho přetažený centr vrátil Elvedi před bránu ke střídajícímu Gavranovićovi, jenž neměl problém uklidit míč do prázdné brány.

Belgie si vedení chtěla vzít zpět na svou stranu devět minut před koncem, kdy si na Mertensův rohový kop naskočil Kompany, ale těsně minul Sommerovu svatyni. Ještě větší šanci měl za minutu Lukaku, který po přihrávce Chadliho z levé strany dokázal z malého vápna přestřelit bránu. Za dvě minuty však Lukaku napravil své zaváhání, když si po Hazardově kolmici vyměnil míč s Mertensem, zblízka neměl problém překonat Sommera a tím pádem vrátit Rudým ďáblům jednobrankový náskok.

Těsně před nastavením ještě vypálil z dálky Shaqiri, Courtouis neudržel balón a dostal se do souboje s dotírajícím Gavranovićem, jenž upadl. Španělský sudí však i přes protesty Švýcarů neodpískal penaltu. Tři body tak nakonec přece jen zůstaly v Bruselu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie22005:16
2.Švýcarsko21017:23
3.Island20020:90
Liga A - skupina 4

Chorvatsko - Anglie 0:0

12.10.2018 20:45

Góly: -

Repríza nedávného semifinále mistrovství světa mezi Chorvatskem a Anglií gól nepřinesla. Angličané sice měli na prázdném stadionu v Rijece řadu šancí k průlomu skóre, ovšem pomstít ono vyřazení na letním šampionátu se jim nakonec nepodařilo vinou nedostatečné přesnosti a také trochy potřebného štěstí, neboť rány Kanea s Dierem skončily na brankové konstrukci. Oba týmy tak zůstávají po dvou kolech bez výhry a usnadňují vedoucímu Španělsku cestu k prvnímu místu.

Chorvatský národní tým si odpykával trest za tři roky starý prohřešek v zápase s Itálií, a proto se utkání hrálo v netradičních podmínkách bez diváckého osazenstva. Výjimkou byl jen hlouček anglických příznivců, který se uvelebil na kopci vedle stadionu a snažil se alespoň na dálku zhlédnout dění na hřišti, ovšem chybějící atmosféra se na hře obou celků podle očekávání projevila. Úvodní minuty přinesly minimum vzruchu a první střela na bránu přišla na řadu až po sedmatřiceti minutách. Perišićův pokus po chytrém přepuštění Rebiće si však na brankáře Pickforda nepřišel.

Stejně jako na pár měsíců starém světovém šampionátu v Rusku hrozil anglický národní tým především z výtečně nadrilovaných standardních situací. Dvě minuty před koncem poločasu přizvedl Eric Dier Hendersonův rohový kop vstříc chorvatské brance, jenže míč narazil pouze do tyče a k dorážce se těsně nedostal ani jeden z hráčů Albionu.

Po změně stran se doposud nezáživné utkání zničehonic probudilo k životu a vyšší tempo hry přineslo před oběma brankami o poznání více vzruchu. Nejprve musel Pickford opět zasahovat proti aktivnímu Perišićovi, zatímco na druhé straně kontroval Harry Kane, jehož hlavičku zastavilo až břevno. Hosté se následně dožadovali penalty za zákrok Rebiće na Barkleyho, avšak sudí Brych byl jiného názoru.

Ani v závěrečné půlhodině šance neustávaly. Hned do dvou samostatných úniků se dostal Marcus Rashford, jenže v obou případech si počínal trestuhodně a Dominik Livaković ani nemusel předvést žádné prvotřídní zákroky, aby obě příležitosti forvarda Manchesteru United zneškodnil. Chorvaté pak o sobě dali vědět střelami Kramariće s Rebićem, ale obě nakonec skončily vedle Pickfordovy brány. A když se čtvrthodinu před koncem Kaneovi přece jen povedlo procpat míč do sítě, radost mu zhatil správně zdvižený praporek čárového rozhodčího. V závěru již na bezbrankovém stavu nestihl nic změnit ani střídající debutant Jadon Sancho, ovšem stejně jako Ben Chilwell podal vydařený výkon, s nímž může být manažer Gareth Southgate spokojen. Vrásky na čele mu naopak před nadcházejícím duelem proti Španělsku v Seville dělá vykartování dvojice Henderson-Stones.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko22008:16
2.Anglie20111:21
3.Chorvatsko20110:61
Liga B - skupina 3

Rakousko - Severní Irsko 1:0

12.10.2018 20:45

Góly: 71. Marko Arnautović

Marko Arnautović válí na všech frontách. Rakouský forvard se ve svém 75. startu za národní tým s kapitánskou páskou na ruce postaral v zápase se Severním Irskem o tři body, neboť dvacet minut před koncem vsítil jediný gól zápasu. Hosté vlastní šanci na srovnání v závěru utkání zahodili a jen prodloužili své trápení v posledních měsících, a to především na hřištích soupeřů.

Svěřenci Micheala O’Neilla vyhráli pouze dva z posledních deseti zápasů, přičemž ve venkovním zápase naposledy skórovali z pokutového kopu proti San Marinu - od té doby se táhne nepříjemné střelecké sucho, které nyní nabobtnalo již na 462 minut. Není tedy divu, že Severní Irové jsou v tabulce třetí skupiny B na dně tabulky a v nadcházejícím zápase proti vedoucí Bosně a Hercegovině v Sarajevu mají rozhodně co napravovat, pokud ještě chtějí nepříjemnou situaci ve skupině změnit k lepšímu.

První půle nabídla šancí poskrovnu a jediný pořádný vzruch nastal v sedmnácté minutě, kdy brankář Peacock-Farrell sebral do rukavic přihrávku Jonnyho Evanse, za což si vysloužil žlutou kartu a rakouský nepřímý kop z nebezpečné pozice. Marko Arnautović však hráčskou zeď nepropálil. Když pak krátce před odchodem do kabin Shane Ferguson nezvládl využít excelentního Norwoodova křižného pasu a poslal svou hlavičku příliš vysoko, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Po změně stran bylo před oběma brankami o poznání rušněji. Nejprve se musel předvést Peacock-Farrell, jehož prověřili aktivní Arnautović a Marcel Sabitzer, ovšem v obou případech mladý brankář Leedsu United s přehledem obstál. Na druhé straně měl po zaváhání Prödla průlom skóre na kopačce Steven Davis, jenže jeho rána jen prosvištěla těsně vedle tyče.

V 71. minutě se domácí příznivci na vídeňském stadionu přece jen dočkali gólové radosti a střelcem nebyl nikdo jiný než všudypřítomný Arnautović. Útočník West Hamu United převzal míč od Zulje, snadno si poradil s bránícím McNairem a nekompromisní ranou z hloubi šestnáctky poslal Rakousko do vedení. Hosté se v závěru mocně snažili o vyrovnání a šest minut před koncem je od něj smolně dělily centimetry. Will Grigg totiž nasměroval rohový kop hlavou jen do brankové konstrukce, odkud se míč odrazil okolo střídajícího debutanta Kylea Vassella jen do rukavic brankáře Lindnera a Rakousko tak uhájilo hubenou výhru 1:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bosna a Hercegovina22003:16
2.Rakousko21011:13
3.Severní Irsko20021:30
Liga C - skupina 2

Estonsko - Finsko 0:1

12.10.2018 20:45

Góly: 90. Teemu Pukki

Finové ani napotřetí nezaváhali a zůstávají překvapivým lídrem své skupiny. Estonci svému ugrofinskému rivalovi podruhé podlehli stejným výsledkem a jedinou branku opět obstaral Pukki.

Domácím chyběl lídr obrany Klavan a šanci dostali nové tváře, jako například obránce Baranov, záložník Puri či útočník Sappinen. Hosté udělali oproti utkání v Turku jednu změnu, když Granlunda nahradil Uronen.

Finové vstoupili do duelu aktivně, do výraznější šance se však dlouho nedostali. Na druhé straně se v šestnácté minutě připomněl Vassiljev, který z dálky netrefil bránu soupeře. Po půlhodině hry se k přímému kopu hostů postavil Toivio a povedenou střelou trefil tyč. Dvě minuty před přestávkou vyboxoval bránkář Finska Hrádecký míč pouze k soupeřovi, jehož tvrdou ránu zastavil těsně před brankovou čárou obětavý obránce Výrů.

Po změně stran se jako první připomněl v 56. minutě Tuominen, avšak nesešteloval mířidla a jeho pokus letěl vedle. Do 78. minuty viděli diváci na stadionu jen jednu střelu na bránu, a to z kopaček Finů. Až dvanáct minut před koncem se poprvé mezi tři tyče trefili také Estonci, avšak Hrádecký si s ránou mezi tři tyče bez problémů poradil.

Tři minuty před koncem pálil nebezpečně Kamara a gólman domácích Aksalu musel vytáhnout skvělý zákrok. Když už to vypadalo, že se oba týmy rozejdou smírně, dostal v nastaveném čase přihrávku do pokutového území hostující Pukki a tvrdou střelou překonal Aksalua. Finové tak zůstávají po třech zápasech stoprocentní.

Více informací k zápasu

Řecko - Maďarsko 1:0

12.10.2018 20:45

Góly: 65. Konstantinos Mitroglou

Řekům se vydařila odveta za porážku v Budapešti a v domácím prostředí porazili Maďary. Nepříliš záživné utkání rozhodl jedinou brankou kanonýr Mitroglou.

V dresu To Piratiko se nově objevili krajní beci Bakasis s Tsimikase, záložníci Zeca, Bakasetas a útočník Mitroglou. Do sestavy Maďarů se zase vrátil bek Orban, kterého doplnil též středololař Kalmár.

Jako první se o slovo přihlásil hostující Varga, jenž z přímého kopu v jedenácté minutě protáhl brankáře Řeků Barkase. Na Vargu chtěl za dalších pět minut navázat Szalai, jenže jeho hlavička se nevešla mezi tři tyče. Ve 23. minutě se opět ukázal Barkas, jenž tentokrát bez potíží kryl skákavý pokus Kalmára. O pět minut později dostal další šanci na ohrožení ze standardní situaci Varga, jenže tentokrát mířil příliš vysoko.

Zatímco první poločas nenabídl mnoho nebezpečných akcí a hráči se spíš navzájem faulovali, po přestávce pokračovalo utkání zhurta. Bese dvě minuty po změně stran našel z pravé strany hlavu Szalaie, jenž o fous minul Barkasovu svatyni. Za pět minut si střelu na druhé straně připsal Fortounis, ale zamířil pouze vedle. V 65. minutě si na Tsimikasovu pobídku z levé strany naskočil Mitroglou a přesnou hlavičkou poslal Řeky do vedení.

Vyrovnat chtěl osm minut před koncem zápasu Sallai, jenž z velkého úhlu mířil pouze do boční sítě. V 90. minutě Manolas důrazně odstavil Nagyho v pokutovém území, ale rozhodčí i přes protesty Maďarů penaltu nenařídil. Domácí mohli v nastaveném čase ještě jednou skórovat. Christodolopoulos vystihl rozehrávku soupeře a jeho střelu zastavil Gulacsi, z výhry se přesto radovali Řekové.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Finsko33003:09
2.Řecko32013:26
3.Maďarsko31022:33
4.Estonsko30030:30
Liga D - skupina 2

Bělorusko - Lucembursko 1:0

12.10.2018 20:45

Góly: 43. Anton Saroka

Reprezentanti Běloruska zvládli klíčovou bitvu o první místo s Lucemburskem a díky nejtěsnějšímu vítězství 1:0 se dostali do čela skupiny 2 se sedmi body. O svém úspěchu rozhodli na konci prvního poločasu, kdy rozhodující trefu vsítil Anton Saroka. Domácí tak přeskočili svého pátečního rivala a mají o něco blíže k závěrečnému play-off o evropský šampionát. Hosté naopak poprvé ztratili a současnou situaci si lehce zkomplikovali.

Bývalá sovětská republika byla od samého začátku mnohem aktivnější a do první větší možnosti se dostala krátce po odehrané čtvrthodině. Z pravého křídla parádně odcentroval Poljakov a ve středu pokutového území se dostal k hlavičkovému pokusu Majevski, který jen těsně minul pravou tyč. Stejný hráč vymyslel parádní narážečku zhruba deset minut před přestávkou pro rozběhnutého Staseviče.

Zkušený dvaatřicetiletý záložník BATE Borisov se ocitl sám před brankářem Morisem, ale po vysokém pasu hlavičkoval trestuhodně z hranice brankového území nad hostující branku. Bělorusko se dočkalo zaslouženého vedení ve 43. minutě. Po nabídce z levého křídla nedokázal Moris vyboxovat míč do bezpečí, do balónu se vzápětí z dvanáctí metrů opřel Saroka a jeho skákavý pokus z dvanácti metrů zapadl do sítě.

Ještě do poločasu mohl zvýšit náskok mírného favorita Dragun. Ten po skvělé práci Nechajčika a následné zpětné přihrávce téměř od rohového praporku vypálil z voleje přímo pod břevno a Moris se musel vytáhnout s fantastickým zákrokem, míč odvrátil na rohový kop. Pět minut po přestávce mohl vyrovnat Joachim, jenomže jeho hlavička z deseti metrů proletěla o decimetry vedle vzdálenější konstrukce.

V 64. minutě mohl definitivně rozhodnout Pucila, avšak jeho obstřel z bezprostřední blízkosti skončil v boční síti. Poslední velká příležitost byla k vidění čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Po přečíslení tři na dva se o nebezpečnou střelu z levé strany pokutového území z mírného úhlu postaral Majevski, nicméně na pozorného Morise si nepřišel. Již v pondělí přivítají Bělorusové Moldavsko, Lucembursko se utká se San Marinem.

Více informací k zápasu

Moldavsko - San Marino 2:0

12.10.2018 20:45

Góly: 31. Radu Gînsari, 67. Radu Gînsari

Moldavsko potvrdilo jasnou úlohu favorita proti trpaslíkovi ze San Marina a zvítězilo po výsledku 2:0, ve skupině 2 tak poprvé naplno bodovalo a posunulo se na třetí příčku se čtyřmi body. Hosté naopak potřetí v řadě prohráli a krčí se na poslední pozici s nulovým ziskem a se skóre 0:10. Domácí momentálně ztrácejí na vedoucí Bělorusko tři body a již v pondělí sehrají další důležitý zápas s Moldavskem, San Marino se pokusí překvapit v Lucembursku.

Domácí výběr byl mnohem aktivnější od samého začátku a častěji se tlačil do zakončení. V 9. minutě byl poprvé vidět velmi aktivní Damaşcan, jenž po pasu z pravého křídla pálil z otočky z osmi metrů, ovšem hostující branku trestuhodně minul. Stejný hráč podruhé selhal po dvaceti minutách, kdy na pravé straně pokutového území vybojoval balón, jeho následný lob z mírného úhlu však letěl vedle vzdálenější konstrukce.

Ani do třetice nedokázal Damaşcan otevřít skóre pátečního střetnutí. Ve 23. minutě obdržel přihrávku z levé strany a střílel zcela osamocen z první, nicméně prostor tří tyčí vůbec netrefil. Ihned na to se poprvé musel blýsknout brankář Benedettini, jenž vyrazil do bezpečí nepříjemnou střelu Antoniuca. Moldavsko přeci jen vsítilo vedoucí gól krátce po odehrané půlhodině, kdy se poprvé prosadil Radu Gînsari.

Šestadvacetiletý záložník izraelského klubu Hapoel Haifa se po patičce od Gaţcana elegantně zbavil dvou protihráčů a poté z hranice brankového území zamířil k zadní tyči. Ihned na to mohl stejný hráč navýšit vedení svého výběru, jenomže dalšímu gólu ve své síti zabránil fantastický Benedettini. Ve 35. minutě opět neprolomil smůlu Damaşcan, jeho hlavičku z osmi metrů totiž výtečně vyrazil Benedettini levou nohou.

San Marino mohlo z ničeho nic vyrovnat deset minut po přestávce, avšak hlavičku Hirsche dokázal odvrátit gólman Koşelev pohotově do strany. Domácí definitivně pojistili svůj hubený náskok v polovině druhé části. Po nahrávce od Antoniuca vystřelil z pravé strany šestnáctky Gînsari a opět trefil prostor u vzdálenější tyče. Hostující strážce ještě v závěrečné čtvrthodině dvakrát zasahoval, výsledek se již nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bělorusko32106:07
2.Lucembursko32017:16
3.Moldavsko31112:44
4.San Marino30030:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
ratusek

Na můj vkus až moc vstřelených branek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele