SOUHRN POHÁRU UEFA - 3. ZÁPASY

24.11.2006, 01:21
Komentáře a souhrny
Pohár UEFA zná po třetím kole jména prvních pěti postupujících. Dál jdou všechny anglické týmy, Tottenham, Blackburn i Newcastle, ostrovní úspěch korunují skotští Rangers, pátým je Parma. Překvapením kola je vítězství Hapoelu Tel Aviv na hřišti PSG, nejvíce branek bylo k vidění v Barceloně, kde Espanyol rozstřílel belgický Waregem 6:2.


Skupina A

Jako první si postup do jarního třetího kola vybojovali fotbalisté Glasgow Rangers. Na hřišti Auxerre sice dvakrát prohrávali, v obou případech však dokázali odpovědět. Domácí vedli trefou Jelena, pak trefili břevno a Rangers prakticky z protiútoku srovnali, v 62. minutě se prosadil Nacho Novo. Pak sice na 2:1 dal svým prvním dotekem hlavou střídající Niculae, poslední slovo však měli opět hosté - Kris Boyd využil zaváhání obrany a zajistil svému týmu postup. Blízko je i izraelský Maccabi Haifa, utkání s Partizanem Bělehrad rozhodl jedinou brankou hlavou po rohovém kopu Xavier Anderson.

Tabulka:
1. Glasgow Rangers32107:47
2. Maccabi Haifa32014:36
3. AS Livorno20113:41
4. Partizan Bělehrad20111:21
5. AJ Auxerre20113:51



Skupina B

Tottenham Hotspur v lize tápe, ale v Poháru UEFA své skupině jednoznačně vévodí. Na hřišti Leverkusenu, kam se v dresu Kohoutů poprvé od svého letního přestupu vrátil Dimitar Berbatov, to byl právě bulharský útočník, který jediným gólem ze 36. minuty rozhodl o výsledku. Pro Tottenham to bylo vítězství zasloužené, Berbatov měl několik dalších šancí, domácí se probrali až po přestávce a nejblíže byl Schneider, trefil tyč. V druhém utkání se měly postupu přiblížit Bruggy, ovšem doma podruhé jen remizovaly. Tentokrát si bod odvezlo Dinamo Bukurešť. V oboustranně ofenzivním utkání se hosté dostali do vedení zásluhou Niculeska, domácí srovnali ve druhé půli, kdy Vermant nejprve zařídil a následně i proměnil penaltu.

Tabulka:
1. Tottenham Hotspur33006:19
2. Dinamo Bukurešť21103:24
3. Club Bruggy30213:52
4. Bayer Leverkusen20111:21
5. Besiktas JK20021:40



Skupina C

Slovan Liberec po velmi dobrém výkonu zaslouženě rozstřílel švýcarský Grasshoppers Curych 4:1 a dostal se v tabulce na postupové třetí místo, za obhájce Sevillu. Ta hostila portugalskou Bragu a přesvědčivě si s ní poradila. Řadu neproměněných šancí utnul pět minut před přestávkou vedoucím gólem Luis Fabiano, pojistku pak čtvrt hodiny před koncem přidal střídající Ernesto Chevantón, když do sítě dopravil brankářem vyraženou Renatovu střelu. Liberec má vše ve svých rukou, k jistotě postupu však potřebuje za týden vyhrát na hřišti vedoucího Alkmaaru. Teoreticky, při příznivé shodě dalších výsledků, si může dovolit i prohrát.

Tabulka:
1. AZ Alkmaar22008:26
2. Sevilla FC21102:04
3. Slovan Liberec31114:54
4. Sporting Braga31024:53
5. Grasshoppers Curych20023:90



Skupina D

Italská Parma odehrála teprve svůj druhý zápas, ale už si zajistila postup. Na její hřiště přijel Heerenveen a bylo se na co dívat. Hosté se dostali ve 21. minutě do vedení po trefě Daniela Pranjiče, ale dlouho jim nevydrželo, už za tři minuty hlavou vyrovnal Igor Budan. Šance se střídaly na obou stranách, šťastnější nakonec byla Parma - v 73. minutě se znovu hlavou trefil chorvatský útočník Budan. Dánské Odense, které v minulém kole překvapivě uspělo v Heerenveenu, hostilo Racing Lens a i tentokrát sahalo po vítězství. Vedlo po brance Tobiase Lahna, ale v závěru neustálo tlak soupeře a na konečných 1:1 vyrovnal tři minuty před koncem tuniský záložník Issam Jemaa.

Tabulka:
1. FC Parma22004:26
2. Racing Lens21104:24
3. Odense BK31114:34
4. Osasuna Pamplona20111:31
5. SC Heerenveen30121:41



Skupina E

Dalším anglickým jistým postupujícím je Blackburn Rovers. Ke svému třetímu utkání zajížděl na hřiště Feyenoordu a uhrál tam bezbrankovou remízu, která je asi spravedlivým výsledkem vyrovnaného souboje. I druhý souboj skončil dělbou bodů, Basilej doma nedokázala porazit francouzské Nancy a byla za bod nakonec hodně ráda. Tři ze čtyř gólů padly v rozmezí čtyř minut, na vedoucí trefu hostujícího Kima odpověděl hned za minutu Chipperfield, vedení na stranu Nancy vrátil parádním přímým kopem Berenguer. Další vyrovnání přišlo v 56. minutě, kdy se po přímém kopu Petriče trefil Sterjovski. Útočník Mladen Petrič se pak v závěru zápasu blýskl v hodně netradiční roli, po vyloučení gólmana Costanza si oblékl rukavice a zneškodnil penaltu Michaelu Chrétienovi.

Tabulka:
1. Blackburn Rovers32105:17
2. AS Nancy-Lorraine21104:34
3. Feyenoord Rotterdam20201:12
4. FC Basilej30213:62
5. Wisla Kraków20022:40



Skupina F

Belgický Zulte-Waregem, jenž v prvním kole vysokým rozdílem vyhrál na hřišti Rapidu a pak doma zdolal Spartu, ztratil své kouzlo - na hřišti Espanyolu Barcelona dostal šest branek. Zápas byl prakticky rozhodnutý už po první půlhodině, na úvodní branky Corominase a Pandianiho sice odpověděl autor hattricku z Vídně Tim Matthys, ale pak začal úřadovat Luis García, na 3:1 zvýšil hlavou a čtvrtou branku přidal z penalty po faulu na Rieru. Ve druhé půli sice snížil střídající D'Haene, ale brzy nato svůj hattrick završil García a sedm minut před koncem ještě jednu trefu přidal Pandiani. Ve druhém utkání naopak diváci na góly čekali marně. Sparta předvedla další matný výkon, příliš dobře se neukázal ani Ajax, jenž hrál dlouhou dobu v deseti a spokojil se s bodem. Ačkoli má Sparta po třech zápasech pouhý bod, naději ještě má. Musí však vyhrát na hřišti Rapidu, Ajax musí prohrát oba své zbývající zápasy a navíc musí ve prospěch Pražanů hrát skóre.

Tabulka:
1. Espanyol Barcelona22008:26
2. SV Zulte-Waregem32019:86
3. Ajax Amsterdam21103:04
4. Sparta Praha30121:51
5. Austria Vídeň20021:70



Skupina G

O něco lépe než Sparta dopadli hráči Mladé Boleslavi. Sice také vydolovali jen bod, ale ze hřiště Rapidu Bukurešť se dá považovat za úspěch. Za týden Boleslav hostí PSG, a přestože bude utkání v boji o postup klíčové, za jistých okolností nemusí ani porážka znamenat konec nadějí. Druhé utkání skupiny G přineslo největší překvapení kola, domácí porážku Paris Saint-Germain od izraelského Hapoelu Tel-Aviv. Ještě než se domácí rozkoukali, už prohrávali o dvě branky a o obě se postaral jediný muž, Salim Toama. A stály za to, v obou případech nedal brankáři Landreauovi šanci ranami z 25 metrů. Domácí se však oklepali a za dalších dvacet minut se mohlo začínat znovu, snížil Frau a vyrovnání zařídil krásnou kroucenou střelou Pauleta. Vyrovnání mohlo hosty srazit do kolen, stal se však pravý opak - Izraelci znovu převzali otěže zápasu a minutu před přestávkou znovu vedli, po Toamově přihrávce se trefil Badir. V 57. minutě pak na 4:2 zvýšil z hranice šestnáctky Barda, PSG se už na další zvrat nezmohlo.

Tabulka:



Skupina H

Stoprocentní úspěšnost anglických týmů završil Newcastle United. Vítězství nad Celtou Vigo se však nerodilo snadno, Španělé už od deváté minuty vedli po trefě Uruguayce Ernesta Canobbia. Ještě do poločasu bylo srovnáno, na Milnerův centr si naskočil Antoine Sibierski a dal svůj letošní třetí pohárový gól. Utkání směřovalo k remíze, domácí věděli, že jim bod stačí a kontrolovali hru, nakonec však brali body všechny - po Luqueho rohu dal svou první branku v černobílém dresu Steven Taylor. Newcastlu se v lize nedaří a v Evropě ano, o italském Palermu se dá říci pravý opak. V Serii A se přetahuje o čelo tabulky s Interem, ale v Poháru UEFA je na pokraji vyřazení. Na hřišti Fenerbahce prohrálo rozdílem třídy, o vítězi nebylo od dvacáté minuty, kdy vedoucí branku vstřelil Stephen Appiah, prakticky žádných pochyb. Turci měli dál navrch a ve druhé půli své vítězství zvýraznili zásluhou Lugana a Tuncaye. Palermo musí v posledním kole porazit Vigo a doufat, že ostatní výsledky nebudou hrát v jeho neprospěch.

Tabulka:
1. Newcastle United33004:19
2. Fenerbahce SK21013:13
3. Citta di Palermo31022:53
4. Eintracht Frankfurt20112:31
Celta Vigo20112:31



Autor: Petr Starý

Komentáře (5)

Přidat komentář
Mata

Teda PSG jsou fakt zebraci. Tak bohaty klub a takovehle vysledky. V lize jsou asi 14 a v poharu je doma vypraskaj Izraelci. Nechapu

Reagovat
HOST*Peťan

to sme dva

Reagovat
smazaný uživatel

tři

Reagovat
HOST*

čtyři

Reagovat
HOST*

pět

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele