SOUHRN LM: 5. KOLO, ÚTERÝ

22.11.2006, 00:50
Komentáře a souhrny
Na seznam osmifinalistů Ligy mistrů po úterních zápasech přibyla dvě jména, vítězstvím nad Manchesterem United si místo mezi nejlepšími šestnácti zajistil Celtic, druhým je pak AC Milán, jenž se může radovat i přes prohru v Aténách. Lyon remizoval na Realu a zajistil si prvenství, Arsenal otočil s Hamburkem, Porto veze body z Moskvy.


Skupina E

V jednom z nejsledovanějších duelů večera Real Madrid hostil Olympique Lyon, a přestože měly oba týmy již postup jistý, šlo o vítězství ve skupině a výhodnější pozici pro los. Real začal velmi špatně a už v jedenácté minutě prohrával, to když obranou snadno prošel John Carew a trefil k tyči. Dvacet minut nato byli domácí zralí na ručník, přímý kop Juninha totiž před Casillasem tečoval Malouda a bylo to 0:2. Real se ale nevzdal a ještě do přestávky jej vrátil do hry přesnou hlavičkou Mahamadou Diarra. Ve druhé půli byly k vidění šance na obou stranách, radovali se však už jen domácí. Sedm minut před koncem Raúl trefil hlavou tyč, ale míč se odrazil k všudypřítomnému Ruudu van Nistelrooyovi a ten zblízka dorazil - 2:2. Nizozemský kanonýr mohl v závěru ještě strhnout vítězství na stranu svého týmu, ale nedal penaltu.

Ve druhém souboji skupiny šlo o třetí místo a postup do Poháru UEFA, Dynamo Kyjev však potřebovalo na hřišti Steauy Bukurešť vyhrát o čtyři góly. Hosté se sice po půlhodině hry dostali do vedení zásluhou Černata, ale druhý gól jim nebyl uznán pro útočný faul a dvacet minut před koncem parádní trefou srovnal Dica.

Ve skupině E je tak o všem jasno, z prvního místa postupuje Lyon, ze druhého Real, Pohár UEFA si zahraje Steaua Bukurešť a černý Petr zbyl na kyjevské Dynamo. To si může v posledním kole alespoň částečně spravit chuť, hostí totiž Real, Lyon doma vyzve Steauu.

Tabulka:
1. Olympique Lyon541011:213
2. Real Madrid531112:610
3. Steaua Bukurešť51136:104
4. Dynamo Kyjev50143:141



Skupina F

Celtic Glasgow hostil Manchester United a dobře věděl, že by si v případě vítězství mohl zajistit postup. I hosté šli do zápasu s vidinou postupu, stačila jim remíza a o tu také po většinu zápasu hráli. Pozorně bránili, ale i tak byli v úvodu zápasu nebezpečnější. Převahu však nevyužili, Celtic postupně vyrovnal hru a v 81. minutě vyčkávající United potrestal. Jiří Jarošík přifilmoval pád v souboji s Vidičem, k přímému kopu se postavil japonský specialista Shunsuke Nakamura a parádní trefou vymetl šibenici - 1:0. Hosté se hnali za vyrovnáním a dostali k němu tu nejlepší možnou příležitost, Ronaldo z přímého kopu nastřelil ruku vyskakujícího Gravesena, kopala se penalta, tu však Sahovi chytil Boruc.

Benfika potřebovala k udržení naděje doma zdolat FC Kodaň a za svým cílem vykročila hned od začátku. Netrvalo ani čtvrt hodiny, když se k míči dostal obránce Léo, prostřelil obránce a trefil k tyči - 1:0. Ani ne za dvě minuty už to bylo o dvě branky, opět k tyči se po přihrávce Nuna Gomese trefil Fabrizio Miccoli. Benfika hru kontrolovala a do poločasu přidala třetí gól, Gomesovu střelu brankář Christinasen jen vyrazil a osamocený Miccoli pohodlně doklepl. Bylo rozhodnuto, hosté už jen kosmeticky upravili výsledek, minutu před koncem se trefil švédský reprezentant Marcus Allbäck.

Celtic má stejně bodů jako Manchester, ale lepší bilance ve vzájemných zápasech (dva góly vstřelené venku) mu dává jistotu, že v konečném účtování nemůže být na horším než druhém, tedy postupovém místě. Manchester United si s Benfikou zopakují minulou sezónu, kdy v posledním kole portugalský tým uspěl doma a vybojoval tak postup. Domácím bude stačit remíza. FC Kodaň hraje s Celtikem už jen o čest, suverénovi skotské ligy však půjde o pojištění postupu z prvního místa.

Tabulka:
1. Manchester United53027:49
2. Celtic Glasgow53027:69
3. Benfica Lisabon52126:57
4. FC Kodaň51132:74



Skupina G

Čerstvý ruský mistr CSKA Moskva šel do zápasu s Portem s jasným cílem - po vítězství mohla následovat radost z postupu. Hosté však byli připraveni tyto plány překazit a sebevědomí domácích řádně nahlodali už ve druhé minutě, kdy po parádní kombinaci zakončoval prakticky do prázdné branky Ricardo Quaresma. Porto mělo navrch a hráčům CSKA toho mnoho nedovolilo. Nebylo tak moc velkým překvapením, když v 61. minutě přesně k tyči zamířil Lucho González a pojistil tak vítězství Porta.

Arsenal si jediným bodem získaným z dvojzápasu s CSKA zkomplikoval situaci a potřeboval porazit beznadějně poslední Hamburk. Hosté však nepřijeli jen jako kompars a už ve čtvrté minutě zmrazili Emirates Stadium, když se parádně trefil Rafael van der Vaart. Na podobnou situaci jsou Gunners v letošní sezóně zvyklí, nejednou už doma museli dotahovat. V domácí lize po obdržení branky vždy následoval velký tlak, řada šancí a nakonec jen vyrovnání, tentokrát tomu bylo jinak. Tlak se nedostavil, góly však ve druhé půli ano. V 52. minutě po přihrávce Fabregase vyrovnal Van Persie, Arsenal však potřeboval víc. I když si počkal, až do závěrečné desetiminutovky, tak se dočkal. V 83. minutě se kolem obránce prosmýkl Emmanuel Eboué a prostřelil nešťastníka Wächtera, dvě minuty před koncem pak ještě vítězství pečetil hlavou po Wallcottově centru Julio Baptista.

Situace ve skupině je stále dost zamotaná, Hamburk je sice odsouzen k poslednímu místu, zbylé tři týmy ale budou bojovat o postup. Zajímavá situace nastane v případě, že Porto remizuje s Arsenalem a CSKA vyhraje v Hamburku. Tři týmy by měly jedenáct bodů a rozhodovala by minitabulka ze vzájemných zápasů. V té by měly všechny týmy po pěti bodech a došlo by na skóre, které by jako postupující určilo Arsenal a Porto, londýnský tým z prvního místa. Je tedy možné, že oba týmy budou hrát na jistotu a na remízu, Moskvané naopak musí vyhrát v Hamburku a doufat, že utkání v Portu remízou neskončí.

Tabulka:
1. FC Porto53119:410
2. Arsenal FC53117:310
3. CSKA Moskva52212:28
4. Hamburger SV50054:130



Skupina H

Řecký tým AEK Atény hostil favorita skupiny AC Milán a potřeboval vyhrát, pokud chtěl mít postup ve svých rukou. Do hlavní role se v úvodu zápasu obsadil milánský útočník Filippo Inzaghi. Po šancích na obou stranách začal své představení v zahazování gólových příležitostí, během deseti minut se po spálené šanci chytal za hlavu hned třikrát. A přišel trest v podobě přímého kopu Julio Cesara, který skončil v síti milánské branky. Svou vinu na gólu má gólman Dida, očekával střelu přes zeď, Cesar však mířil do jeho poloviny branky, tedy do protipohybu, a brazilský brankář mohl jen zůstat stát. Milánští chtěli vyrovnat, blízko byl znovu Inzaghi, ale trefil jen tyč. Domácí bránili a hrozili z brejků, po jednom takovém se blýskl Dida, při zákroku si však poranil koleno a musel odstoupit. Na výsledku, se kterým mohou být nakonec spokojeny oba týmy, se už nic nezměnilo.

Lille hostilo poslední tým skupiny Anderlecht a na těžkém, deštěm skrápěném terénu s ním svedlo dramatickou bitvu s neslavným koncem. Skóre se poprvé měnilo ve 28. minutě, když Fauvergue využil chyby obránce, od brankové čáry naservíroval míč Peteru Odemwingiemu a ten překonal brankáře Schollena, jenž zaskakoval za zraněného Daniela Zítku - 1:0. Dlouho však domácím radost nevydržela, o deset minut později si Mbo Mpenza naběhl na Bigliovu uličku a se štěstím, o tyč, vyrovnal. Ti diváci, kteří zmeškali začátek druhého poločasu, přišli o hodně. Po dvou minutách pálil Nicolas Fauvergue, zblokovaný míč se k němu vrátil a tentokrát už Fauvergue poslal volej přesně - 2:1. Uběhlo však sotva několik desítek vteřin, když se znovu Mpenza vřítil do vápna a podruhé prostřelil Silvu - 2:2. Vedení mohl na stranu Lille znovu strhnout Fauvergue, ale trefil jen břevno, závěrečný tlak domácích už nic nepřinesl a konečná remíza je špatným výsledkem pro oba týmy.

Lille totiž kleslo na třetí pozici a chce-li postoupit, bude muset minimálně remizovat na hřišti AC Milán a doufat v příznivý výsledek druhého zápasu. Rosonerri sice prohráli, ale i tak si zajistili postup a z prvního místa k tomu, Atény se sice mohou bodově dotáhnout, mají však horší vzájemnou bilanci. Na půdě Anderlechtu budou mít Řekové vše ve svých rukou, pokud zvítězí, budou se radovat z historického postupu. Belgický mistr sice už do osmifinále proklouznout nemůže, ale bude také chtít vyhrát, protože jedině tak může ještě pomýšlet na účinkování v jarních kolech Poháru UEFA.

Tabulka:
1. AC Milán53118:210
2. AEK Atény52124:77
3. Olympique Lille51316:56
4. RSC Anderlecht50325:93



Autor: Petr Starý

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

No, dopadlo to vcelku fajn pre Real. Ten náš stopér, ten ma raz privedie do hrobu , podľa mňa by tam mal normálne stavať Ramosa a vychovať z neho stopérsky pilier, veď tam hrával dobre. Cannavaro je dosť neistý. No a škoda Ruudovej penalty, možno nemala byť, ale zase mala byť tá predtým.

Inak som zvedavý , čo hovorí Roman na CSKA, tam to vyzerá trochu neisto.

No a AC Milan - to je hotová tragédia - a už dobre dlhšie aj v lige.

Celtic ma potešil, neviem prečo, ale mám ten klub vcelku rád. Saha nemal deň a Cristiano moc kľučkoval, vždy chýbal kúsoček.

Reagovat
smazaný uživatel

Dali jsme Lyonu dva góly, o gól víc než loni, takže aspoň nějaké zlepšení... Penalta by stejně nic nezměnila, Lyon skupinu vyhraje a my se budeme modlit, koho vyfásneme v osmifinále. Naštěstí tam nebude Juve... Ale třeba Chelsea a další nechutnosti...

A ještě: Gooool, goool de Baptista!!!

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě jedna: Z celého srdce věřím, že si naše "než se rozhoupu, bude pozdě" vedení uvědomilo, co se stane s týmem, který ve dvacáté minutě opustí jediný konstruktivní hráč... Takže serte na Higuaína a dejte prachy na Gaga, OK? Na tebe to platí taky, ty ulízanej, moc se neschovávej!

Reagovat
smazaný uživatel

Guti nastoupí až za necelé tři týdny proti FC Sevilla, bo má v lize 2x stop (holt každému se nezadaří zrušit trest) a do Kyjeva asi bruslit nepojede...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to budou mít času dost...

Reagovat
smazaný uživatel

A dobrý bol aj Shrek Gravesen za Celtic A naše vedení má asi bohužiaľ iné starosti, vieš, treba nachystať tú formulu, ktorú pomaľujeme našimi symbolmi, vyfasovať čo najviac prachov za tv práva, pochváliť sa historickým zápisom / prvé klubové rádio / a keď ostane trochu času, možno niečo urobí aj s mančaftom...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon si zasloužil 1.místo....Jinak se modlím už teď ať Real nechytne Chelsea,ale šlo by taky s trochou štěstí vyfasovat třeba Porto nebo Celtic....

Reagovat
HOST*nofan

No, to je typická česká povaha. Bát se koho dostanem. Ať dostaneš kohokoli, tak si to s ním musíš rozdat. Jinak to nemá cenu. Ale vypadnout jako chlap nebo bačkora, to je rozdíl.

Reagovat
smazaný uživatel

Já vím že pokud chceš pohár v LM musíš projít přes kohokoliv a bojovat,ale asi je lepší nedostat Chelsea hned v osmifinále....

Reagovat
smazaný uživatel

Beru to z hlediska toho, že pokud by Real vypadl v osmifinále podruhé za sebou, docela by to s ním zamávalo. Navíc vždycky když vyhrál LM, tak nevyhrál ligu... Uvidíme...

Reagovat
HOST*1860

se stava mym oblibenym muzstvem

Reagovat
Shevchenko

To ten Cannavaro má jako vyhrát zlatý míč ??

Reagovat
smazaný uživatel

no stane sa

Reagovat
smazaný uživatel

Naštěstí hlasují novináři a ne odborníci z EF

Reagovat
Xavi

Cannavara jsem měl vždycky rád, bral jsem ho mezi 5nej stopery, ale tahle sezóna byla jeho nejslabší. Nechápu, jak všichni přikládají strašně důležitou hodnotu toho, jak kdo zahrál na MS nějakých pár zápasů (ikdyž to se mu fakt povedlo). Jestli letos vyhraje, bude to snad nejnezaslouženější vítězství v téhle anketě, co já pamatuju.

Reagovat
HOST*ital

Byl suverénní na MS a taky celé jaro.Podzim má teď trochu slabší,ale celkově si to zaslouží.

Reagovat
Shevchenko

jsou někteří, kteří víc

Reagovat
HOST*ital

To je vždycky věc názoru.Nejdůležitější v sezóně bylo MS,které mu vyšlo dokonale.Pokud jsi viděl zápasy Juve,havně v LM,musíš uznat,že neudělal chybu a naopak častokrát hasil chyby spoluhráčů.Nemyslím si,že by si to zasloužil někdo víc.Řekni jména a můžem se o tom bavit.

Reagovat
smazaný uživatel

Pirlo,Tony,Tiery,Messi......

Reagovat
smazaný uživatel

No právě, vždyť on byl na jaře v tom Juventusu jasně nejlepší, jenže když ty zápasy někdo nesleduje, tak to je pak těžký. Ono vidět každou sobotu ve zprávách Henryho, jak dal zase gól, to taky není všechno...

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, asi tak, tady je pro všechny rozhodující, že hrál v korupčním Juve, čímž samozřejmě jeho kvality automaticky upadly... Jak bystré....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele