Souhrn kvalifikace o postup na MS 2018 - pátek 6.10.

06.10.2017, 19:59, aktualizováno 06.10.2017, 22:42
Komentáře a souhrny
Itálie klopýtla s Makedonií a na první místo se už nedostane. Mimořádně vyrovnaná je skupina I: Island senzačně vyplenil Turecko a jde do čela, Ukrajinci se zase bodově dotáhli na druhé, ale dnes pouze remízové Chorvaty. Wales výhrou v Gruzii zatlačil na lídra skupiny ze Srbska, od kterého ho nyní po jeho vlastní prohře v Rakousku dělí už jen bod...
Skupina D

Rakousko - Srbsko 3:2

06.10.2017 20:45

Góly: 25. Guido Burgstaller, 76. Marko Arnautović, 89. Louis Schaub - 11. Luka Milivojević, 83. Nemanja Matić

Stejně jako ve svém prvním vzájemném zápase si národní týmy Rakouska se Srbskem přichystaly atraktivní a napínavou pětigólovou přestřelku, kterou v obou případech ovládl domácí tým v poměru 3:2. Tentokráte se tak radovali z výhry Rakušané, jimž sice ani tento úspěch k cestě na světový šampionát nepomůže, ovšem přinejmenším se v závěru kvalifikace rozloučili se svými fanoušky ve Vídni vítězně. Srby naopak ani tato ztráta výrazně mrzet nemusí, neboť mají stále přímý postup na mistrovství světa ve svých rukou, stačí jen potvrdit roli favorita v posledním kola doma proti Gruzii.

První dva nadějné pokusy si připsali domácí Kainz s Arnautovicem, ovšem průlom skóre přišel v jedenácté minutě na opačné straně. Střelcem úvodní branky večera se stal Luka Milivojević, k němuž se dostal míč po odvráceném centru, a záložník Crystal Palace povedenou přízemní ranou zpoza šestnáctky propálil vše, co mu stálo v cestě. Srbskou radost ovšem do čtvrthodiny zchladil Guido Burgstaller, jehož parádním pasem našel za vytaženou obranou soupeře Kevin Danso a rakouský forvard bezpečně v samostatném úniku obstřelil bezmocného brankáře Stojkoviće.

Ještě do přestávky zastavila hlavičku Branislava Ivanoviće branková konstrukce, zatímco na opačné straně zase Stojković vychytal slibný pokus Burgstallera. Do kabin se tak odcházelo za nerozhodného stavu. Po změně stran pokračovali v náporu aktivnější domácí, kteří se čtvrthodinu před koncem zápasu přece jenom dočkali. Na předešlé rány Arnautovice s Grillitschem ještě Stojković stačil, avšak na povedenou akci zakončenou znovu Arnautovicem do odkryté brány již neměl nárok.

Až s jednobrankovým mankem hosté znovu zabrali na plné obrátky a zničehonic to byli oni, kdo přišpendlil svého soupeře k vlastní šestnáctce. Nejprve se do výtečné šance dostal Aleksandar Mitrović, jehož střelu fantastickým zákrokem vyrazil na roh Lindner. Naneštěstí pro rakouského brankáře právě z následného rohu Srbové přece jen udeřili, když se po skrumáži v šestnáctce dostal k zakončení z bezprostřední blízkosti Nemanja Matić a Lindner mohl jen zkameněle přihlížet, jak míč míří po jeho pravici do sítě.

Ani Matićův gól sedm minut před koncem však nebyl poslední. Minutu před vypršením základní hrací doby se totiž Louis Schaub rozhodl zaseknout míč do středu hřiště a krouceným přízemním centrem vybídl k zakončení volného Arnautovice. Ten sice Schaubův povedený centr promáchl, jenže míč přesto zapadl neomylně k Stojkovićově pravé tyči a Rakušané tak v hektickém zápase porazili Srby 3:2.

Více informací k zápasu

Irsko - Moldavsko 2:0

06.10.2017 20:45

Góly: 2. Daryl Murphy, 19. Daryl Murphy

První krok za postupem na mistrovství světa irský národní tým zvládl, další a podstatně těžší bude následovat v pondělí. Irové totiž zvládli na domácí půdě v Dublinu potvrdit roli papírového favorita porazili poslední Moldavsko 2:0. O oba góly se postaral útočník Daryl Murphy ještě do přestávky, poté se již svěřenci Martina O’Neilla mohli mírně šetřit s ohledem na nadcházející klíčové utkání posledního kola ve Walesu, který na druhém místě drží před Iry jednobodový náskok. První navzdory prohře v Rakousku zůstávají Srbové, jež čeká domácí zápas s Gruzií.

Ze zápasu ještě neuběhly ani celé dvě minuty a domácí již šli do vedení. Dlouhé vhazování Stephena Warda ještě hlavou přizvedl Shane Duffy k nohám Daryla Murphyho, jenž pohotově z voleje uklidil míč do sítě. Po čtvrthodině se mohl zapsat na střeleckou listinu také Shane Long, ovšem zpětný pas O’Dowdy přetavil ve střelu, která skončila těsně vedle. Gólové trápení útočníka Southamptonu tak stále nebere konce, Long již nedokázal skórovat ve stěží uvěřitelném počtu třiadvaceti zápasů (či 237 dnů), ať už v klubu či národním týmu.

Ve dvaadvacáté minutě znemožnil Longovi protrhnout střelecký půst brankář Ilie Cebanu, a tak bylo zapotřebí opět snahy Daryla Murphyho, aby se irské vedení navýšilo. U zrodu akce byl znovu Ward, jenž se těší dobré formě i na klubové úrovni v dresu Burnley, tentokráte dvaatřicetiletý bek centroval a Murphy skóroval povedenou hlavičkou.

Po změně stran již domácí upustili od vysokého tempa z první půle a ke slovu se dostali i hosté. Moldavská snaha o tvorbu šancí však přinesla především vysoký počet centrovaných míčů, které suverénně lapal brankář Randolph. To na druhé straně se v další kvalitní příležitosti ocitl Shane Long, jenže i tentokrát po hodině hry trestuhodně nedokázal dopravit míč do odkryté branky po zablokované ráně O’Dowdy.

V samém závěru se Moldavsko zapsalo do zápasu nechvalným způsobem, když se Alexandru Gatcan nepochopitelně pokusil hlavou napadnout Harryho Artera a po právu za svůj zkrat uviděl červenou kartu. Irsko tak zvítězilo 2:0 a v pondělí musí k boji o postup do baráže nutně porazit druhý Wales.

Více informací k zápasu

Gruzie - Wales 0:1

06.10.2017 18:00

Góly: 49. Tom Lawrence

Wales nakonec zvládl utkání v Gruzii a domů si veze tři body. Zajistila mu je jediná branka utkání, o kterou se postaral mladý útočník Tom Lawrence krátce po změně stran. Domácí sice hráli odhodlaně, ale na tuto branku už odpovědět nedokázali. Wales tímto výsledkem vytvořil tlak na první Srby, kteří jsou vzdáleni jen bod.

Už od prvních minut se hosté ujali aktivitu a chtěli utkání co nejdříve rozhodnout ve svůj prospěch. Především duo Ramsey - Allen se za nepřítomnosti hvězdného útočníka Garetha Balea často pokoušelo nahradit jeho přínos pro tým a kvalitu v kombinaci. O chvíli později Lawrence poslal nádherný pas na Ramseyho, který byl úplně sám před brankářem Loriou, jenže balon trefil prachbídně!

Hostující obrana nebyla příliš zatěžována a centry, které občas letěly do jejího pokutového území, zkušení hlavičkáři jako Williams nebo Davies bez potíží odvraceli. Gruzie sice občas převzala aktivitu a hodně kombinovala, ale její finální fáze byla naprosto bez nápadu, takže brankář Wayne Hennessey nemusel řešit nic složitého.

Aron Ramsey se hodně činil a po třiceti minutách poslal nádherný balón do vápna. Pohotový Sam Vokes sice střílel z první, jenže nakonec jen těsně vedle! Deset minut před koncem celkem neakční první půle se opět připomněl Tom Lawrence, který vypálil bez přípravy zpoza vápna. Jeho rána jen prosvištěla kolem břevna domácí brány! Na Walesu bylo hodně vidět, jak moc touží vstřelit první branku.

A to se jim vyplatilo. Do druhého poločasu vystartovali opět aktivnější hosté z Walesu a pět minut po pobytu hráč na trávníku se dočkali zaslouženého vedení. Balon si za vápnem navedl mladý střelec Tom Lawrence, který se nemýlil. Přesnou dělovkou propálil vše před sebou a poslal hosty do vedení - 1:0 pro lepší a nyní již i spokojenější Velšany!

Prakticky deset minut z druhého poločasu už bylo pryč, než se Gruzie alespoň trochu rozkoukala a začala opět hrát. Tou dobou už mohli hosté vést o dvě branky, ale Lawrence druhou trefu z dost podobné situace nepřidal. I když se domácí hráči začali postupem času stále více osmělovat, Velšané bránili s velkým přehledem a klidem. Celý tým se výborně vracel, takže se Gruzii do plných hrálo hodně těžko.

Když už se náhodou domácí dostali do slibné šance, jako například Merebašvili dvacet minut před koncem, vše bylo zakončeno tragikomickým pádem těsně před zakončením. O chvíli později se po individuální akci snažil vystřelit Džaba Kankava, jenže do rány mu skočil obětavý stoper Williams a celou akci domácích tím pohřbil. I proto nakonec hosté odjíždí z Gruzie spokojení a coby vítězové.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Srbsko953119:1018
2.Wales945013:517
3.Irsko944111:616
4.Rakousko933313:1212
5.Gruzie90548:135
6.Moldavsko90274:222
Skupina G

Itálie - Makedonie 1:1

06.10.2017 20:45

Góly: 40. Giorgio Chiellini - 77. Aleksandar Trajkovski

Domácí Itálie si po dalším hodně mdlém výkonu připsala jen bod. Ačkoli se brzy dostala do vedení po brance Chielliniho, ve druhé půli se vůbec nesnažila a výsledkem byl makedonský trest. Vyrovnání zaznamenal útočník Aleksandar Trajkovski.

Italové chtěli doma potvrdit pověst jasného favorita, i když věděli, že Makedonci se nevzdají snadno. Trenér Ventura upustil od kritizovaného systém 4-2-4 a do hry vypustil formaci se třemi obránci a třemi útočníky. Velkou radost musel mít Ciro Immobile, který právě na Stadio Olimpico v Turíně odehrál množství utkání a díky skvělé formě začal od začátku.

Byl to právě někdejší Býk a současný hráč Lazia, kdo se dostal do první zajímavé šance utkání. V osmé minutě ale svou střelou brankáře Dimitrievskiho nevystrašil. Italské poměry velmi zná Goran Pandev, který se skvěl na hrotu makedonského útoku. Právě on byl nejnebezpečnějším mužem pro brankáře Buffona v prvních dvaceti minutách.

Ve 20. minutě se Goran Pandev dostal do zakončení zpoza vápna, které ale namířil jen do legendárního veterána Buffona. Italové se, jak je jim dlouhodobě vlastní, nikam nehnali. Nefungovaly ani dlouhé centry ze strany, jejichž adresátem byl přinejlepším nevysoký Lorenzo Insigne. Právě neapolský princ si proto vzal na starost spíše kombinaci a nakonec balonem našel Zappacostu. Tomu ale balon uskočil a střela mu tudíž nesedla.

Pět minut před koncem první půle se Italové konečně prosadili. Zůstali totiž s vysunutými hráči kolem vápna soupeře, stačila jedna průniková nahrávka na Cira Immobileho a ten se dostal do vápna. Před bránou našel nelogicky nepokrytého obránce Giorgia Chielliniho, jemuž doklepnutí do prázdné brány nedělalo potíž - 1:0.

Začátek poločasu druhého byl orámován nepřesností v podání italského velikána, kterému se opět nedařila kombinační hra po stranách. Diváci moc nadšení být nemohli, protože k jejich dobré náladě nijak nepřispívali ani hosté. Makedonská hra se omezila na nákopy a pobíhání kolem půlky hřiště. Dvacet minut před koncem málem hosté udeřili. Najednou se před brankářem Buffonem zjevil útočící Ilja Nestorovski, který však hlavičkoval jen do Buffona!

To hostům nijak nevadilo a domácí Italy to také neprobudilo z letargie. Následoval proto trest. V 77. minutě Makedonci potrestali velkou pasivitu Italů, když pas od Pandeva našel volnějšího Aleksandara Trajkovskiho. Ten si naběhl až před Buffona, kterého bez větších potíží prostřelil - 1:1! To byl pro turínský stadion velký šok.

Makedonci najednou ožili a Italům se čas rychle krátil. Střídající útočník Federico Bernardeschi ukázal alespoň chuť něco změnit, i když jeho slabá střela brankáře hostí nijak nepřekvapila. Ani snaha Cira Immobileho nevedla k další brance, takže body se nakonec dělily.

Více informací k zápasu

Lichtenštejnsko - Izrael 0:1

06.10.2017 20:45

Góly: 21. Eitan Tibi

Izrael potvrdil úlohu favorita a půdě trpaslíka z Lichtenštejnska, nicméně i přes absolutní statistickou převahu zvítězil nejtěsnějším poměrem 1:0. Jedinou trefu vsítil krátce po dvaceti minutách hry, poté se na více nezmohl. V tabulce skupiny G zůstal na čtvrté pozici s dvanácti body a hůře už skončit nemůže, naopak na třetí Albánii má manko jednoho bodu. Domácí výběr je i po devíti zápasech stále poslední s nulovým bodovým ziskem a se skóre 1:35.

Úvodní dvacetiminutovka byla z obou stran hodně opatrná, vzápětí šel do vedení z první větší možnosti Izrael. Autorem branky se stal Eitan Tibi, který využil rohového kopu z pravé strany a následné hlavičky z osmi metrů. Brankář Jehle fantasticky vyrazil balón do strany, jenže proti dorážce právě dobíhajícího Tibiho již neměl nárok. Neuběhla ani minuta a favorizovaní hosté se mohli dostat do dvoubrankového vedení zásluhou Meliksona.

Ten se odhodlal ke střele z hranice šestnáctky a s brilantním zákrokem se opět musel vytáhnout Jehle. Izrael v celém utkání herně dominoval, míč držel téměř ze sedmdesáti procent a přímo na branku vystřelil hned devětkrát, naopak Lichtenštejnci neprověřili gólmana Harushe ani jednou. Ve 44. minutě se po hezké kombinaci octil ve stoprocentní možnosti Atar, ale jeho zakončení bylo příliš laxní a Jehle si výtečně poradil.

Obrázek hry se vůbec nezměnil ani po přestávce, v 50. minutě měl na kopačce druhý gól Izraele do té doby nevýrazný Hemed. Třicetiletý útočník anglického Brightonu vystřelil z otočky ze zhruba dvanácti metrů a jeho tvrdou ránu mířící přímo pod břevno dokázal famózní Jehle jednoruč odvrátit nad svou branku. Po hodině hry poprvé a naposledy vystrčili růžky domácí, na rohový kop Burgmeiera si naběhl Erne a hlavičkoval do boční sítě.

Ve zbývajícím průběhu se diváci na stadionu Rheinpark ve Vaduzu dočkali ještě jedné velké šance. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem hlavičkoval zcela osamocený Tibi pod horní tyčku a nebýt dalšího neskutečného zásahu Jehleho, tak by to bylo o dvě trefy. Hosté si pak hubený náskok pohlídali až do konce, na závěr kvalifikace přivítají jistě postupující Španělsko. Lichtenštejnsko bude bojovat o premiérové body v Makedonii.

Více informací k zápasu

Španělsko - Albánie 3:0

06.10.2017 20:45

Góly: 16. Rodrigo, 23. Isco, 26. Thiago Alcântara

Bez jakýchkoli pochybností zvládla španělská reprezentace i poslední domácí zápas kvalifikace mistrovství světa a výhrou 3:0 nad Albánií si již s předstihem zajistila přímý postup na nadcházející ruský šampionát. Všechny tři góly vsítili hráči v červeném již během první půle, když se postupně trefili Rodrigo, Isco a Thiago Alcantara. Španělé tak s výjimkou remízy v Itálii proplouvají skupinou G s osmi vítězstvími a závěrečný zápas v Izraeli si již mohou plně užít.

Jediný, kdo si z domácích tento triumf příliš neužil, mohl být Gérard Piqué. Obránce Barcelony se totiž musel celý zápas vypořádat s pískotem a bučením řady fanoušků na tribunách, neboť se španělským příznivcům nelíbilo jeho rozhodnutí zúčastnit se nedávného kontroverzního katalánského referenda o nezávislost. Třicetiletý stoper se poté dokonce nabídl, že z reprezentace odstoupí, pokud bude jeho účast představovat problém, ovšem tým v čele s Julienem Lopeteguim Piquého podpořil, stejně jako někteří diváci na stadionu v Alicante.

Domácí proti zataženým Albáncům na nic nečekali a od prvních minut podrobili soupeře soustavnému tlaku, který brzy přinesl ovoce. Po čtvrthodině hry si Iscův jemný oblouček zpracoval Rodrigo a parádní křižnou ranou z voleje překonal zaskočeného brankáře Berishu poprvé. Od zásahu forvarda Valencie neuběhlo ani deset minut a náskok favorita byl již dvojnásobný. Tentokráte se Isco proměnil z nahrávače ve střelce, když jej v hloubi pokutového území našel skrytou přihrávkou Koke, a záložník Realu Madrid nekompromisní ranou pod břevno nedal Berishovi šanci.

Aby toho pro rozloženou Albánii nebylo málo, ještě do půlhodiny hosté inkasovali i do třetice. Povedený centr debutanta ve španělském dresu Álvara Odriozoly našel v šestnáctce naběhnuvšího Thiaga Alcantaru, jenž s přehledem hlavou uklidil míč k tyči. Od té chvíle již Španělé mohli utkání dohrávat v pohodovém tempu a jedinou otázkou bylo, zda ještě po změně stran už tak vysoké skóre navýší. Ve dvaapadesáté minutě k tomu měl blízko aktivní Rodrigo, ovšem tentokráte na Berishu nevyzrál.

Až během závěrečné půlhodiny se ke slovu dostali také albánští fotbalisté, kteří měli obzvláště blízko ke snížení po hlavičce Armanda Sadikua, jenže Davida de Geu v tu chvíli zachránila branková konstrukce. Gólman Manchesteru United si poté poradil s pokusem Latifiho a skóre 3:0 tak vydrželo až do samého konce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko981035:325
2.Itálie962120:820
3.Albánie941410:1213
4.Izrael940510:1412
5.Makedonie922511:158
6.Lichtenštejnsko90091:350
Skupina I

Chorvatsko - Finsko 1:1

06.10.2017 20:45

Góly: 57. Mario Mandžukić - 90. Pyry Soiri

Skupina I je zase o něco víc zamotaná, protože favorit v Chorvatsku neporazil návštěvu z Finska. Tím dal šanci třetí Ukrajině, která svůj úkol zvládla a rozdíl mezi nimi je již jen ve skóre. Domácí šli zaslouženě do vedení díky brance Maria Mandžukiće, jenže v samém závěru neuhlídali Pyryho Soiriho, který v 90. minutě srovnal!

Na svého soka nastoupili Chorvati v plné síle, takže od začátku jsme v utkání mohli vidět hvězdy jako Vrsaljko, Vida, Modrić, Rakitić, Brozović, Perišić nebo Mandžukić. Finové spoléhali na brankáře Hradeckyho a také na hráče jako Moisander, Hetemaj, Pohjanpalo nebo Skrabb. Chorvatsko bylo v úvodu mnohem aktivnější a Finové měli co dělat, aby jeho kombinace alespoň brzdili.

Málem inkasovali v 11. minutě, když se po zpětné nahrávce za vápno dostal ke střele obránce Matej Mitrović. Jeho bomba ale nebyla přesná a bránu minula. Chorvatsko chtělo kout železo, dokud bylo žhavé. O chvíli později se do míče opřel domácí Andrej Kramarić, ale ani jeho rána přesná nebyla. Do kombinace a následné střely se zapojilo také barcelonské eso jménem Ivan Rakitić.

Se svou troškou do mlýna přispěchal Ivan Perišić, jenže jeho centr do ohně nenašel nikoho ze spoluhráčů, jakkoli byl efektní. Finům vůbec nic nevycházelo a velmi často museli děkovat špatné nahrávce soupeře, protože jinak by snad ani na tři minuty neměli míč pod kontrolou. Jediným hráčem hostí, který se pohyboval v útoku, byl Joel Pohjanpalo, což nestačilo.

Kvalita byla na straně domácích zcela evidentní a Finsko nestíhalo rychlou rozehrávku ani napadat. Brankář Lukas Hradecky měl plno práce také po změně stran, když se do zakončení natlačil Mario Mandžukić. Jeho hlavička ale byla velmi nepřesná a Hradecky ji pokryl. Pozornost zkušeného brankáře vyzkoušel téměř ihned poté také Ivan Rakitić, který vůbec nemířil špatně!

Po jedné z ojedinělých akcí však málem hosté šokovali stadion v Rijece. Tim Sparv se totiž dostal k hlavičce a brankář Subašić měl co dělat, aby jeho pokus vyrazil! A opět platilo staré přísloví o tom, že je lepší šance proměňovat. O minutu později totiž domácí šli do rychlého protiútoku po pokaženém rohovém kopu hostí a před bránou volný Mario Mandžukić doklepl balon do sítě - 1:0!

Chorvatsko drželo balon na kopačkách a po klidnější fázi utkání se ke střele dostal mladý talent Neapole Marko Rog. Nebyl ve špatném postavení, ale rána se mu nepovedla. Deset minut před koncem se tempo hry opět začalo zvyšovat a hodně k tomu přispěl Teemu Pukki. Ten se sice dostal do zakončení hned dvakrát, ale obětavou hradbu domácích těl neprostřelil!

Když se zdálo, že Chorvati udrží vedení, v 90. minutě se vše pokazilo. Dlouhý nákop za obranu domácích našel mladý útočník Pyry Soiri a po deseti minutách na hřišti byl plný energie. Díky tomu se dostal k balonu dřív než obránci a prostřelil brankáře Subašiće - 1:1.

Více informací k zápasu

Turecko - Island 0:3

06.10.2017 20:45

Góly: 32. Jóhann Gudmundsson, 39. Birkir Bjarnason, 49. Kári Árnason

Islandský národní tým zvítězil v Turecku triumfálně 3:0 a díky nečekanému zaváhání doposud vedoucího Chorvatska s Finskem se v nabité skupině I posunul dokonce na první místo. Turci naopak tento klíčový duel katastrofálně nezvládli a vysokou prohrou před domácím publikem vzaly jejich šance postoupit na ruský světový šampionát definitivně za své. Konečné rozřešení otázky kvalifikace nabídne až poslední kolo, kdy Islanďany čeká domácí zápas s Kosovem, zatímco Chorvaté jedou na půdu třetí Ukrajiny, která rovněž živí naději na postup.

Zatímco domácí Turci se v bouřlivé atmosféře během první půle zmohli jen na několik náznaků šancí a nepřesných střel, Islanďané svému soupeři uštědřili lekci z efektivity. První rána Gylfiho Sigurdssona si ještě na brankáře Babacana nepřišla, ovšem po půlhodině hry již na průlom skóre došlo. Dlouhý nákop gólmana Halldorssona skončil až u kopaček Bodvarssona, jenž si to namířil z levé strany do turecké šestnáctky a výtečným přízemním centrem našel před prázdnou brankou volného Gudmundssona.

Než se zaskočení domácí stihli z inkasovaného gólu vzpamatovat, už platilo skóre 0:2. Znovu byl hlavním aktérem gólové akce Jon Dadi Bodvarsson, když si šikovně vyměnil míč s Finnbogasonem a následně v obležení trojice bránících hráčů parádně prostrčil míč nabíhajícímu Bjarnasonovi, který nekompromisní ranou pod břevno propálil Babacana podruhé.

Do kabin se tak odcházelo za pohodlného náskoku hostí a turecký trenér Havutcu hned o přestávce zareagoval nasazením Tufana za Nuriho Sahina, jenže jakékoli poločasové plány na zvrat se minuly účinkem hned po čtyřech minutách. Turecká obrana totiž trestuhodně zaspala při bránění rohového kopu, čehož využil zcela nehlídaný Gunnarsson na zadní tyči, jehož hlavičku ještě kousek před brankovou čarou tečoval do sítě rovněž volný stoper Arnason a bylo hotovo.

Teprve s tříbrankovým náskokem pustili Islanďané protivníka k výraznější převaze a několika slibným šancím na snížení, ovšem ani povedený výkon střídajícího Emreho Mora Turkům nakonec žádný gól nepřinesl. Turecká reprezentace se tedy na mistrovství světa najisto neobjeví, zato Island má díky nečekanému selhání Chorvatů s Finy s dvoubodovým náskokem přímý postup na dosah.

Více informací k zápasu

Kosovo - Ukrajina 0:2

06.10.2017 20:45

Góly: 60. Leart Paqarada (vl.), 87. Andrij Jarmolenko

Opravdu hodně se Ukrajina natrápila na půdě Kosova, kde potřebovala nutně získat povinné tři body, aby se udržela v boji o světový šampionát. Přesně hodinu dokázali domácí držet s favoritem tohoto souboje nerozhodný stav. Jenže pak si nešťastného vlastence vsítil Leart Paqarada a vítězství hostů ještě v závěru pečetil Andrij Jarmolenko.

V tuhle chvíli tak mají Ukrajinci shodný počet bodů jako druhé Chorvatsko, a pokud se chtějí poprat alespoň o druhou barážovou pozici, musejí svého soka v posledním duelu v Kyjevě bezpodmínečně porazit. V jejich neprospěch totiž aktuální hovoří vyšší počet inkasovaných branek, jichž mají na kontě o tři více než celek z Balkánu.

Každopádně do téhle pozice by se Ukrajina vůbec nemusela dostat, kdyby ve Skadaru svůj zápas nezvládla. A že po hodině hry všechny její fanoušky průběžný výsledek vůbec netěšil. Kromě fyzických sil si rovněž zápas vybral hned dva vykartované, a to Artema Kravce a Ivana Ordece, kteří budou chybět právě v posledním utkání s Chorvatskem.

Hostující celek byl za vytrvalého deště přece jenom o něco aktivnějším celkem, že by však svou hrou vyloženě oslňoval a soupeře ukrutně přehrával, to se říci nedá. V 15. minutě se dostal k jakémusi prvnímu nebezpečnějšímu zakončení z dálky Konopljanka, s jeho nepříjemným pokusem si ale dokázal brankář Ujkani poradit.

O dost lépe si pak Konopljanka vedl ve 22. minutě, jehož další dalekonosná střela skončila tentokráte na tyči, a míč se od ní ještě odrazil k zcela nehlídanému Kravcovi, jenž během dorážení trestuhodně minul. Jinak ale Kosovo působilo vzadu hodně kompaktním dojmem. A favorita do nějakého ustáleného tlaku nepouštělo.

Po hodině hry však muselo skousnout svou první inkasovanou branku. Konopljanka z levé strany poslal centr do šestnáctky, který si hodně nešikovně do vlastní sítě srazil hlavou Paqarada. Tři minuty před koncem se stačil ještě prosadit Jarmolenko, jenž byl ve správný čas na správném místě, a z blízkosti zavěsil pod břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Island961214:719
2.Chorvatsko952213:417
3.Ukrajina952213:717
4.Turecko942312:1114
5.Finsko92257:118
6.Kosovo90183:221

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (86)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
Pipo123

No to bola tragédia, záloha Zappacosta, Parolo, Gagliardini, Darmian, futbalovejšie pôsobili aj hráči Macedonska

Reagovat
Kenneth

Island

Reagovat
smazaný uživatel

Srbijaaaaaaaa

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
smazaný uživatel

V klidu, doma tu uz uhrajou

Reagovat
smazaný uživatel

však já slavím postup

Reagovat
smazaný uživatel

...

Reagovat
kattos

Island

Reagovat
ZB 07

Island je krok od postupu do Ruska

Reagovat
smazaný uživatel

Omyl, Island už postúpil. Zo vzduchom s Kosova sa nedá nevyhrať. Vzduch loptu na ceste do siete nezastaví...tip 5:0

Reagovat
Setwo

ak Wales remizuje s Irskom a dajme tomu, žeby aj Slovensko malo 18 aj Wales, tak Wales bude na tom lepšie vďaka tomu, že má o 1 gól lepšie skóre?

Reagovat
Mihi

Wales má horšie skóre, pretože musíš odrátať ich dve výhry s Moldavskom.

Reagovat
Mihi

Keď na to pozerám, tak na postup do baráže potrebujeme neprehru Slovinska a buď remízu v zápase Wales Írsko, remízu v zápase Ukrajinu Chorvátsko alebo jednu stratu Bosny a súčasne aj Grécka, no bude to veľmi ťažké, remíza v Škótsku by nás už prakticky posúvala do baráže.

Reagovat
Mirek na tenisu

Proti Itálii, Ustašovcům nebo Banderovcům? No děkuji pěkně.

Reagovat
Mihi

Tak je to len dvojzápas, hocikto sa dá zdolať, jedine dva tímy kde by sme boli veľkými outsidermi by boli Taliani a Portugalci.

Reagovat
didosh

Itálie

Reagovat
Coutinho10

wow pecka Iceland obrovská šance se dostat na MS z 1. místa...tomu říkám frajeři

Reagovat
Mirek na tenisu

Žádné překvapení. Island má už několik let stabilizovaný manšaft s pár individualitami a výbornými, pracovitými a přemýšlivými trenéry. Že jo, pane Jarolím...

Reagovat
Coutinho10

tak ne vždycky je úplně jednoduchý zopakovat úspěch jako byl na Euru, ale pokud se to povede, tak tohle ho ještě překoná, protože dostat se na MS je mnohonásobně složitější než na ME a obzvlášť pro zem typu Islandu...tohle je prostě pohádka, když si člověk představí, kde byl Island ještě před 5 lety

Reagovat
monty25

A obzvlášť z téhle skupiny, která je jediná, kde jsou čtyři účastníci loňského Eura...

Reagovat
Coutinho10

prave...fakt jsem tomu moc neveril, ze by mohli bejt az takhle konkurenceschopny ve skupine s Chorvatskem, Ukrajinou i Tureckem a bejt malej kousek od takovyho uspechu...proste kloboucek pred nema

Reagovat
monty25

Já doufal aspoň v baráž, ale přímý postup bych taky netipoval. Snad to fakt dají.

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
smazaný uživatel

Nemajú v hlavách nasrate jak naši víz. Weiss, Mak...

Reagovat
oli9

Reagovat
stas87

Island uz si prve miesto postrazi, pretoze uz hra len doma s Kosovom a aj keby sa im nedarilo dlho dat gol, tak loptu do branky aj tak dotlaci a kludne aj s brankarom. Chorvati si kurevsky posrali situaciu, Ukacka doma budu branit a ak im tam padne nieco z brejku ci standartky, tak by tu baraz mohli ukopat oni. No a Srbsko sklamanie ale maju doma Gruzinsko a verim ze prve miesto bude ich.

Reagovat
monty25

Island Jsem si vzpomněl na tu tiskovku Pelty a Vrby po loňském Euru, jak Pelta říkal: "Jsem si jistý, že kdybychom první gól dali my, tak by to Turecko psychicky neustálo." A to se přesně dneska stalo. Islanďani přestáli úvodní tlak Turecka a potom začali hrozit z protiútoků. Vyšel jeden, brzy na to druhý a Turci nevěděli. Pak jsem si říkal, že Islanďani musí přežít začátek druhé půle, ale místo toho přidali třetí gól a bylo po zápase.

Díky remíze Chorvatska s Finskem je Island jednou nohou na MS. Chybí ale ještě jeden krok a ten je třeba udělat v pondělí. Kosovo je sice otloukánek skupiny, ale jak známo, poslední krok bývá nejtěžší...

Reagovat
stas87

Aleee picu...doma to s nimi uhraju na 2-0 ci 3-0. Ak by hrali v Kosove, tak by som nejake problemy cakal ale doma nie. Island je v laufe, dneska asi sami necakali, ze dovezu tri body ale maju ich a mozu to doma oslavit. To sa neodmieta a oni maju navyse velke sebavedomie a vitaznu mentalitu. Su schopni otocit zapas ci dat gol z nicoho, ja im verim ze to zvladnu.

Reagovat
monty25

Však já jim taky věřím. Doma porazili všechny, tak by měli dát i Kosovo. Ale je to takový zrádný zápas, kdy fakt chybí krůček k obrovskému úspěchu a přestože soupeři už o nic nejde, tak očekávám, že Kosovo nic neodevzdá. Ale věřím, že to Islanďani dotáhnou.

Reagovat
stas87

Pozri, ludia na Islande nebudu posrati z toho, ze sa mozu dostat na turnaj a staci porazit posledneho suera. Oni nebudu nervozni vobec, pridu, odohraju zapas, porazi supera a oslavi to. Nebudu to mat tolko v hlavach, su mentalne uplne inde ako cesi ci slovaci. Keby nase rere boli v podobnej situacii, bolo by milion clankov o tom, ze je to posledny krok a bla bla bla. Ked sa vobec nebali anglicanov, tak Kosova uz vobec nie. Skor tipujem, ze noviny na Islande budu pisat len pozitivne po dnesku a vobec nebudu pisat nic o poslednom kroku, nervozite a podobnych veciach.

Reagovat
monty25

Já nechci strašit, ale...

http://www.livesport.cz/zapas/xbRfNHe8/#prehled-zapasu

Jinak ale nechci vypadat jako nějaký pesimista. Já sám se taky strašně těším, že Island postoupí a budu mít na MS komu fandit. Ale jak říkám, ještě je třeba vyhrát jeden zápas. Nic víc, nic míň.

Reagovat
smazaný uživatel

a hlavne si netreba pliesť minulý čas s budúcim..

Reagovat
smazaný uživatel

Konečne múdra reč!

Reagovat
Phillipinho

Odriozola za rok ze Segundy B do zakladu spanelsky reprentace Jenom doufat, ze neskonci v Realu.

Reagovat
Kokesh

Neresit cenu za alternativu, klidne bych si tipl, ze jo. 40+ je ale dost...

Na debut hral vyborne, hlavne prvni polocas vse na co sahl promenil ve zlato. Prvnich 20 minut se hralo jen pres nej, jeden presny centr za druhym...

Reagovat
Liquid

Itálie a Chorvatsko

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
F.Torres

Chorvati

Reagovat
smazaný uživatel

Chorvatsko - Ukrajina bude masakr

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

když se člověk podívá na střelce gólů Islandu - ti hráči skoro nehrají ani v podprůměrných klubech a repre jim přesto tak šlape převrací naruby všechna klišé o formě hráčů, rozehranosti, kvalitě klubu atd...

Reagovat
johnik

jn....oni tam na Islandu vaří nějaký tajný lektvar po kterém to prostě šlape

Reagovat
fantomas

Tak oni hlavně v podstatě fungují jak klub. Ten tým je už hrozně dlouho v podstatě neměnnej, vyhýbaj se mu dlouhodobý zranění, pořád hrajou ve stejných, kosmeticky upravovaných sestavách... to je na repre úrovni hrozná výhoda.

Reagovat
Mirek na tenisu

Přesně! Tohle všechno chybí nám. PELTA dovnitř (Bory), JAROLÍM ven!

Reagovat
Liquid

neházej to na KJVCD, téměř každý v jeho pozici by ty šašky střídal, kvalita u nás chybí a zkoušet se prostě musí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

hlava dělá hodně. Koukni na Wales, kdo tam vyniká kromě Ramseyho, Allena a Balea? Tým podprůměrný a stejně dupou. Poláci se tedka taky vezou na vítězné vlně a přitom to tým není nějak zázračný.

Je to prostě o hlavě všechno.

Reagovat
Mirek na tenisu

Poláci mají Lewu. To je gólostroj. Jako když my jsme měli duo Koller, Baroš. Dále mají Krychowiaka, Grosického, Milika, Blaszczykowského, Piszceka, Glika.......v kase Fabianského nebo Sczensného. Všechno borci o level lepší než Faclik, Darida, Kadeřábek, Gebre, Dočkal, Suchý....

Reagovat
smazaný uživatel

Poláci mají dost dobrý tým.

Reagovat
Rarášek

Tak zrovna Polsko má ten kádr dost našlapanej ..

Reagovat
stas87

Aj bez Lewandowskiho je ten tim dost silny a bude pravidelne postupovat na euro ci minimalne baraz na ms. Lenze poliaci maju trenera, ktory je na taktickej urovni, kde Jarolim snad nikdy ani nebol. Sice nemaju poliaci okrem Glika a starnuceho Piszczeka tak kvalitnu obranu, ale zaloha a utok patri v ramci europy k nadpriemeru. A keby proti sebe niekedy nastupily timy Nawalky a Jarolima, tak Nawalka da Jarolimovi za usi.

Reagovat
F.Torres

o tom nepochybuji, že v současném rozpoložení by nás vypráskali v 8/10 zápasů, ale pořád kromě Lewy je to spíš parádně fungující systém než banda 11 skvěle technicky vybavených hráčů. Je vidět, že ten tým dospěl od Eura 2012, kde byl jen díky domácí půdě a nepředvedl kdoví jaký výkon a to ty základní stavební kameny ze sestavy zůstaly stejný.

Reagovat
REPLIKATOR

Iceland

Reagovat
Black Jagir

Rodrigo

Reagovat
smazaný uživatel

Islamisti potešili

Reagovat
cink

Reagovat
Lorcan

Island !

Reagovat
Jeňa

Pokud Island porazí doma Kosovo, tak se stane historicky populačně nejmenší zemí, která kdy hrála na MS.

Věřím, že když doma porazili Turecko, Ukrajinu i Chorvatsko, tak Kosovo dají. Byla by krutá hříčka osudu kdyby ne.

Úspěch Islandu stojí na třech základních pilířích, které do sebe skvěle zapadly a proto, je Island tam, kde je.

1) kvalita na trenérském postu

Za islandskou pohádku nemůže nikdo menší než Lars Lagerback, podle mě nejlepší reprezentační trenér současnosti. Měl úspěchy všude, kde byl. Dostal na MS Švédsko, Nigérii a Island poprvé v historii na Euro a porazil v osmifinále Anglii. K ruce si vzal o poznání mladšího, vlastně do dnes poloprofesionálního trenéra Heimira Hallgrímssona. To byl další výborný tah. Hallgrímson pomohl Lagerbackovi skvěle se adaptovat a výborně si sedli i osobnostně. Společně sestavili kompaktní disciplinovaný tým v pravém slova smyslu. Přestože hráčský materiál nemají, co si budeme povídat, po individuální stránce nějak skvělý. Hallgrímsson zřejmě něco pochytil, protože tým šlape dál i přes Lagerbackův odchod za novou výzvou do Norska.

2) Gylfi Sigurdsson

Není možné nezmínit nejlepšího hráče islandské historie, který dnes hájí barvy Evertonu. Gylfi neúnavně bojuje uprostřed zálohy, vrací se do obrany, střílí, tvoří. Je absolutně nepostaradatelný. V této kvalifikaci se přímo podílel na polovině islandských gólů.

3) Vítězná mentalita

Nejdůležitější přísada vůbec. Mám pocit, že tahle vlastnost je vlastní všem Seveřenův. Bojovnost, zarputilost, touha urvat zápas za každou cenu. Vlastnost, která tolik chybí třeba českému nároďáku.

Snad to klukům islandským vyjde. Copak to jde nepřát týmu, jehož trenér chodí před každým domácím zápasem do hospody na pivo s nejvěrnějšími fanoušky diskutovat o základní sestavě?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
monty25

Pěkně napsaný

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Kang & Kodos

Jde. Jsou až přehnaně sympatický a všichni je maj rádi, nelíbí se mi to.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak

Reagovat
Kepy_FCB

Jasne, chybi ti tam cmoudi

Reagovat
Kang & Kodos

Jo vlastně, na to jsem skoro zapomněl. Pak jim taky fandí čuráci jako ty, protože pro ně ten tým bůhví proč reprezentuje "bílou Evropu". To mi je taky dost protivný

Reagovat
monty25

A že Spartě taky fandí čuráci, to ti není protivný?

Reagovat
Kang & Kodos

Je, ale to mi jako malýmu bylo celkem u prdele...

Reagovat
mayday

Island - ta aktuální generace je neskutečná. Nejdřív historickej postup na EURO a další neskutečnej úspěch na něm. Teď tohle, z takové skupiny postoupit z prvního fleku... Kosovo doma dají. Chorvatsko ma obrovský problémy, nedávají góly poslední zápasy, na MS bych ale viděl radši je jak Ukrajinu, ale budou to mít těžký. Turecko

Reagovat
Kixi Syhimour

Itálie

Reagovat
Free_player

pěkně si to Chorvati zkomplikovali

Reagovat
Spalovač šancí

A nebude nějaký analytický článek k tomu Kozákově trojstřídání? Osobně nepamatuji v soutěžním utkání na vrcholné úrovni, že by trenér stáhnul v jednom okamžiku 3 hráče.

Reagovat
Carrick

Ferguson to dělal relativně často.

Reagovat
Spalovač šancí

Dík

Reagovat
smazaný uživatel

Udajne už nevládali, tak potom to nie je také nelogické,ale mohol ich dat dole po troch minutách.

Reagovat
Raul=Real

No tak to teda mal, nie mohol...my sme potrebovali nachytat kazdu jednu sekundu a on takyto regulerny sposob zdrziavania len tak odignoruje

Reagovat
vladino10

tiež som tomu veľmi nerozumel, jedno prerušenie hry by tam snáď ešte tí dvaja hráči vydržali..(okrem toho, ak by vedeli, že pri ďalšom prerušení sa strieda znova, tak taký ten psychologický aspekt "sakra, už iba max minútu vydržať makať, už som vydržal 80..")

Reagovat
smazaný uživatel

aj Jose to udelal o polocasu s Realem nekde v LM a dijy tomu to oak votocili, jestli se dobre oamatuju

Reagovat
smazaný uživatel

Island Chorvatsko a Itálie

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Shevchenko

Turecko Island

Reagovat
smazaný uživatel

Pořád jsem ze sebe nestřepal euforii po vyhraném zápase Islandu. Čekal jsem dobře ubráněnou plichtu, nepochyboval jsem o disciplinovaném výkonu, Island však zahrál na 100% a výsledkem byla zasloužená výhra 3:0 na horké půdě. Island Turecko dokoanle odzbrojil perfektním nasazením a koneckonců i individuální výkony Sigurdsona, Bjarnasona, Haldorsona (ten zákrok byl skvělý, střela šla minimálně do tyče) byly na vysoké úrovni. Zkrátka Island musí udělat poslední krok k zaslouženému postupu na MS.

Reagovat
smazaný uživatel

Islandský stát

Reagovat
smazaný uživatel

turecko island made my day

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele