Souhrn kvalifikace o postup na MS 2018 - neděle 26.3.

26.03.2017, 22:42
Aktuality
Slovensko veze povinné tři body z Malty, venku uspělo také Polsko. Severní Irsko zvládlo důležitý zápas s Norskem, uspělo rovněž Skotsko. Rumunsko se rozešlo s Dánskem bez branek. Německo vyhrálo rovněž v Ázerbájdžánu a suverénním způsobem zatím kráčí za postupem do Ruska. Češi si vezou povinnou výhru ze San Marina, očekávané tři body má i Anglie, Arménie si poradila s Kazachstánem...
Skupina C

Severní Irsko - Norsko 2:0

26.03.2017 20:45

Góly: 2. Jamie Ward, 33. Conor Washington

Severní Irsko ukázalo, že z jeho půdy se body odvážejí jen v krajních případech, v Belfastu ani na třetí pokus neinkasovalo a získalo doma již své třetí vítězství. Norsku nepomohl ani příchod nového trenéra Larse Lagerbäcka, který nahradil neúspěšného Pera-Mathiase Högmu, a seveřané v podstatě už ztratili naději na postup.

Ačkoli domácí trenér Michael O'Neill nakonec nemohl od začátku počítat s Kylem Laffertym, který v nynější kvalifikaci vstřelil už tři branky, jeho náhradník na hrotu Conor Washington ho poměrně velmi dobře nahradil. Svou druhou trefou totiž pojišťoval severoirský náskok, tu první mimochodem zaznamenal rovněž v půli Jamie Ward.

Právě jeho brzký gól Norn Iron notně uklidnil. Norové vstoupili do tohoto souboje opravdu hodně mizerně a jeho domeček z karet začal mít nestabilní základy už po dvou minutách hry. I když musel Ward couvat dále od branky a byl k ní ještě navíc zády, až příliš snadno si narovnal míč na svou pravačkou a balón usměrnil táhlou střelou přesně k tyči.

Další, kdo se snažil o změnu skóre, byl Davis, ten ovšem v 17. minutě kýžený prostor netrefil. Až ve 24. minutě poprvé zahrozilo také Norsko, konkrétně se King pokoušel o vyrovnání, každopádně gólman McGovern celkem bez problémů zasáhl. O dost nebezpečněji už působil Söderlund, který levačkou z voleje nečekaně orazítkoval břevno.

A pak už na řadu přišla další branka celku z Britských ostrovů. Davis poslal přesně načasovanou kolmici na Washingtona, jenž se pohyboval na hranici ofsajdu, gólman Jarstein proti němu vyběhl ve snaze zmenšit soupeři střelecký úhel, i tak však míč proletěl kolem jeho nohou do sítě. Hosté po přestávce odpověď prostě nenašli.

V podstatě jen jednou jedinkrát se mohli dostat zpátky do zápasu, jenže po čtvrthodině hry vytasil perfektní zákrok McGovern, který zlikvidoval dělovku ze standardky od Nordtveita. Jarstein se přitom musel mít na pozoru jen o pár chvil předtím, znovu se ho snažil překonat z dobré pozice Washington, avšak jeho pokus byl nyní zablokovaný.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - Německo 1:4

26.03.2017 18:00

Góly: 31. Dimitrij Nazarov - 19. André Schürrle, 36. Thomas Müller, 45. Mario Gómez, 81. André Schürrle

Německo získalo své páté vítězství ve skupině a první polovinu kvalifikace na šampionát do Ruska zvládlo podle očekávání. Na půdě Ázerbájdžánu se se svým soupeřem moc nemazlilo, pohodlně zaznamenalo čtyři branky a pojistilo si své vedení. Zároveň také vůbec poprvé inkasovalo, byla to však jediná černá kaňka na jeho výkonu.

Mužstvu kouče Roberta Prosinečkiho se podařilo v prvních třech zápasech udržet čisté konto, jenže v uplynulých dvou kolech dohromady obdrželo celkem osm branek. Defenzíva byla přitom samozřejmě základním stavebním kamenem pro případný senzační úspěch v tomto případě. Jenže favorit možný problém bez obtíží eliminoval.

Hosté se museli obejít během reprezentační přestávky bez svého kapitána a zároveň neotřesitelné brankářské jedničky Manuela Neuera. Jeho trošku překvapivý náhradník Bernd Leno mezi třemi tyčemi příliš práce neměl, přesto nedokázal po půlhodině hry zastavit jedinou střelu na branku svého protivníka.

Svěřenci kouče Joachima Löwa se ujali vedení po devatenácti minutách hry. Po účinné kombinaci ve středu pole se míč dostal na levou stranu, odkud Hector poslal přihrávku do bankového území, a odtud Schürrle snadno skóroval. Ázerbájdžán se však nevzdal, ve vápně dostal až příliš prostoru Nazarov a zamířil ke vzdálenější tyčce.

Vůbec poprvé od semifinále EURO 2016 tak Německo nedohrálo s nulou za svými zády a po sedmi zápasech a po 681 minutách skončila jeho výtečná série. Nicméně nerozhodný výsledek nevydržel příliš dlouho. Schürrle parádní přihrávkou vyslal do běhu Müllera, ten obešel gólmana Agajeva a pohotově zacílil.

Do přestávky bylo vlastně o vítězi rozhodnuto, Kimmich svou pravačkou nacentroval do šestnáctky, odkud Gómez hlavou překonal Agajeva potřetí. Ve druhém dějství si Němci pohodlný náskok pouze udržovali. Navýšit se ho pak podařilo devět minut před koncem Schürrlemu, který snadno zužitkoval přihrávky ze strany od Hectora.

Více informací k zápasu

San Marino - Česko 0:6

26.03.2017 18:00

Góly: 17. Antonín Barák, 19. Vladimír Darida, 24. Antonín Barák, 26. Theodor Gebre Selassie, 43. Michael Krmenčík, 77. Vladimír Darida (pen.)

Čeští fotbalisté rozdrtili San Marino na jeho půdě 6:0 a v pátém utkání kvalifikace mistrovství světa si připsali druhou výhru. Reprezentanti v Serravalle proti jednomu z žebříčkově nejslabších týmů světa jasně dominovali a první půli vyhráli rekordně 5:0 díky dvěma gólům Antonína Baráka a jedné brance Vladimíra Daridy, Theodora Gebre Selassieho a Michaela Krmenčíka.

Po pauze se trefil z penalty ještě Darida a podtrhl nejvyšší českou venkovní výhru v samostatné historii. K překonání rekordního vítězství 8:1 nad Andorrou chyběly reprezentantům dvě branky.

Český celek má po polovině kvalifikační skupiny C na kontě osm bodů. Reprezentanti se dostali na druhé místo tabulky před Ázerbájdžán a Severní Irsko, které ale večer hraje s Norskem. Právě Seveřané budou 10. června v Oslu dalším soupeřem českého týmu.

Skupinu vede bez ztráty bodu Německo. Na mistrovství v roce 2018 do Ruska postoupí přímo jen vítězové skupin, osm nejlepších celků z druhých příček čeká baráž o zbylá čtyři místa.

Několik stovek českých fanoušků vytvořilo reprezentantům na stadionu v Serravalle domácí prostředí. Zatímco v předchozích dvou vzájemných duelech v San Marinu, které Češi vyhráli 3:0, udržel domácí amatérský výběr půlhodinu čisté konto, tentokrát hosté zlomili jeho odpor rychleji. V 17. minutě si Barák narazil s Gebre Selassiem a sám před brankářem poslal míč k tyči. Za necelé dvě minuty se Barák změnil v nahrávače a připravil druhý reprezentační gól pro Daridu, který se prosadil křížným pokusem k tyči.

Češi se uklidnili a na hřišti si dělali, co chtěli. Po další pěkné akci ve 24. minutě sklepl Krejčí nákop k Barákovi a ten ranou pod břevno přidal ve třetím reprezentačním utkání svůj třetí gól. Za další dvě minuty ve skluzu na zadní tyči doklepl balon do sítě Gebre Selassie a zaznamenal druhou branku za národní tým.

Domácí, kteří jsou devátým nejhorším týmem žebříčku FIFA, odpadli. Daridovi po přímém kopu a křížné střele dvakrát zkazila radost tyč, ale do pauzy přesto ještě padl pátý gól, když se ve 43. minutě zblízka prosadil Krmenčík. Poločasovým stavem 5:0 Češi překonali rekord, maximem v samostatné historii zatím bylo vedení 4:0.

San Marino se osmělilo až po pauze, Zafferani utekl Brabcovi, ale Vaclíka nepropálil. Na druhé straně nevyzrál na domácího brankáře v úniku Krmenčík a Novákovi zkazil radost z prvního reprezentačního gólu ofsajd.

V druhé půli česká gólová smršť ustala a pošesté sanmarinský brankář inkasoval až v 77. minutě, kdy proměnil penaltu Darida.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Německo550020:115
2.Severní Irsko531110:210
3.Česko52218:48
4.Ázerbájdžán52123:87
5.Norsko51045:93
6.San Marino50051:230
Skupina E

Černá Hora - Polsko 1:2

26.03.2017 20:45

Góly: 63. Stefan Mugoša - 40. Robert Lewandowski, 82. Łukasz Piszczek

Černá Hora předvedla na domácí půdě poměrně dobrý výkon, ale na favorizované Polsko to bez Stevana Jovetiće nestačilo. V polském dresu totiž o těsné výhře rozhodli svými zásahy Robert Lewandowski a Lukasz Piszczek.

Černá Hora dnes na vlastní půdě nastoupila bez svého klenotu v podobě útočníka Stevana Jovetiće, takže spoléhala především na důraznou obranu. V ní jsme našli hráče jako Stojković, Savić nebo Marušić, teří hlídali brankáře Božoviće. To Poláci měli mnohem víc hvězd. Do hry se od prvních minut zapojili Fabiański, Glik, Linetty, Grosicki, Zieliński a samozřejmě kapitán Lewandowski.

Polsko začalo podle očekávání jednoznačně aktivnějším stylem hry a již ve třetí minutě musel brankář Božović čarovat, aby vyrazil náročnou ránu Grosickiho, jenž pálil z úhlu. Z následného rohového kopu mohli Poláci opět udeřit, protože centr Grosickiho propadl až na stopera Glika, který střelou z první pálil těsně vedle tyče!

I domácí měli své šance, třebaže hru tvořil soupeř. Centrovaný míč ze standardní situace propadl na Bećiraje, který však hlavičkoval jen do skvěle zasahujícího brankáře Fabiańskiho! O pár minut později toho málem hořce litoval, protože Piotr Zieliński si zaběhl za obranu Černohorců a nakonec ztroskotal na brankáři Božovićovi!

Poláci se přeci jen dočkali. Pět minut před koncem první půle jim konečně jedna šance vyšla a opět u toho byl doposud nepříliš viditelný Robert Lewandowski. Hvězdný zakončovatel vydělávající si na chléb v Bavorsku, zahrál volný přímý kop fantasticky a jeho rána prolétla mimo dosah brankáře Božoviće - 1:0 pro hosty.

Domácí museli zabrat a hrát mnohem aktivněji především v ofenzivní fázi. Deset minut po návratu ze šaten se jim to málem povedlo. Vešović se rozeběhl po straně a se štěstím nahrál na volnějšího Mugošu. Ten však měl balon na delší nohu a proto pálil hodně vysoko nad! Po hodině hry mohl Robert Lewandowski navýšit skóre utkání, jenže po obejití brankáře napálil jen obránce Šofranace, který stál na brankové čáře.

Na opačné straně nechala domácí obrana trestuhodně nepokrytého Piszczeka, který však pálil jen do brankáře Božoviće! Obrovskou hrubku ale vyrobila také hostující defenzíva, když zapomněla hned na tři útočící hráče! Centr ze strany propadl na Stefana Mugošu, který hlavou poměrně pohodlně srovnal na průběžných 1:1.

Dvacet minut před koncem domácí málem otočili, když Kojaševićův centr hlavičkoval Šofranac, jenže do nehlídané části brány nezamířil. Pár minut před koncem se však Lukasz Piszczek přeci jen dočkal. Nádhernou průnikovou nahrávku pro něj vymyslel mladý talent Zieliński a sprintující Piszczek s pomocí levé tyče překonal brankáře Božoviće! Do konce utkání už si hosté své vedení v klidu pohlídali.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Dánsko 0:0

26.03.2017 20:45

Góly: -

Důležitý souboj ve skupině E nakonec svého vítěze nepoznal, domácí Rumunsko se rozešlo s konkurenčním Dánskem smírně bez branek. Po pěti odehraných utkáních tak má na kontě stále jen jedno vítězství, v tabulce mu patří čtvrté místo se šesti body. Severský výběr naopak dosáhl na svou premiérovou remízu a se sedmi body se dotáhl na Černou Horu, na třetí pozici je za tímto protivníkem pouze o skóre.

V úvodní čtvrthodině se hrálo z obou stran hodně opatrně, poté se poprvé ozvali domácí. V 18. minutě po zpětné přihrávce téměř od brankové čáry stanul na hranici brankového území zcela osamocený Keșerü, jenže ve stoprocentní možnosti selhal a trestuhodně mířil vysoko nad horní tyčku. Za dalších sedm minut se do velmi podobné pozice dostával Stanciu, jemuž k zakončení ve skluzu chyběl necelý krok.

Nicméně i přes aktivitu Rumunska mohli po poločase vést Dánové, poprvé výrazněji vystrčili růžky ve 43. minutě. Po pasu z levého křídla si na opačné straně pokutového území přehodil balón na levačku Eriksen a z osmi metrů pálil příliš vysoko. Po změně stran se hra hodně vyrovnala a po šancích nebylo ani vidu ani slechu. V polovině druhé půle vystřelil z hranice šestnáctky Marin, brankář Schmeichel, zkrotil jeho přízemní pokus v rukavicích.

Postupem času měli více ze hry hosté a v závěrečné desetiminutovce se probojovali ještě ke dvěma solidním příležitostem. Nejprve v 82. minutě po přímém volném kopu z pravé strany hlavičkoval z osmi metrů Vestergaard a vzdálenější konstrukci minul jen o pár decimetrů. Za dalších pět minut se zrodila největší šance nedělního duelu. Po centru Erinsena se v brankovém území protivníka zjevil Jørgensen a v pádu střílel nad břevno.

Ve zbývajících minutách se oba soupeři soustředili hlavně na defenzívu a nechtěli udělat chybu, výsledek se tedy neměnil. V příštím červnovém kole zavítá Dánsko do Kazachstánu a bude plnit roli favorita, Rumunsko se naopak pokusí překvapit na půdě vedoucího Polska.

Více informací k zápasu

Arménie - Kazachstán 2:0

26.03.2017 18:00

Góly: 73. Henrich Mchitarjan, 75. Aras Özbiliz

Arménie si doma dokázala poradit s Kazachstánem především díky dvěma gólům, o které se postarali Henrik Mchitarjan a Aras Özbiliz. V první půli se domácí Arménie ještě se soupeřem trápila, ale ve druhé už měla více štěstí v zakončení.

Arménie začala hodně zostra a to doslova. Už ve třetí minutě si totiž na centr do vápna nabíhal Gevorg Ghazarjan, který však nepostřehl vyběhnuvšího brankáře Davida Loriju a přeletěl přes něj. Následoval hodně bolestivý pád, který už Ghazarjan nerozchodil po svých a ze hřiště jej museli odnést zdravotníci. Arménie zabrala a nepouštěla svého soka do zakončení.

Naopak se málem dočkali domácí, když si Marcos Pizzelli naběhl do blízkosti branky Kazachstánu, ale po jeho střele byl připraven David Lorija. Marcos Pizzelli dostal šanci zahrávat volný přímý kop po faulu na Mchitarjana, jenže nenaložil s ním moc dobře. Po třiceti minutách se málem měnilo skóre ve prospěch domácích, když krásná nahrávka od Mchitarjana našla aktivního Pizzelliho. Ten se ocitl v pokutovém území, ale tváří v tvář brankáři Lorijovi neuspěl.

Deset minut před koncem první půle Pizzelli uvolnil Henricha Mchitarjana, který se dostal v pokutovém území ke střele. Brankáře Loriju sice překonal, leč za toho zaskočila tyč! Hodně aktivní Pizzelli v samém závěru prvního poločasu pálil z volného přímého kopu pod břevno branky Kazachstánu, ale brankář David Loria balon dokázal vyboxovat do bezpečí.

Kazachstán se ve druhé půli pustil do svého soupeře s mnohem větší vervou a důrazem, takže Arménie chvíli hledala cesta do šancí. Domácím hodně pomohla situace, v níž Serhij Malyj fauloval poměrně ostře a protože už jednu žlutou kartu měl, musel předčasně opustit hrací plochu. Tehdy už hostům moc šancí na zvrat nezbývalo a rovněž jejich aktivita opadla.

Svou přesilovku domácí využili bleskově dvacet minut před koncem. Henrik Mchitarjan dostal krásnou nahrávku k vápnu, míč si zpracoval a postupoval s ním směrem brankáře Lorijy. Zpoza vápna vystřel za obráncem a balon zapadl krásně k tyči - 1:0 pro domácí.

A nebylo to všechno, protože o pouhé dvě minuty později dostal Aras Özbiliz do pokutového území přihrávku od Kama Hovhannisjana a z voleje napálil pod břevno! Brankář Lorija na jeho zakončení neměl nárok a domácí vedli o dvě branky. To jim stačilo, dopředu se nehnali a protože se v samém závěru netrefil Mužikov, proti jehož střele parádně zasáhl Arsen Beglarjan, skóre se už nezměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Polsko541012:613
2.Černá Hora521210:67
3.Dánsko52127:57
4.Rumunsko51316:46
5.Arménie52036:106
6.Kazachstán50233:132
Skupina F

Malta - Slovensko 1:3

26.03.2017 20:45

Góly: 14. Jean Paul Farrugia - 2. Vladimír Weiss, 41. Ján Greguš, 84. Adam Nemec

Hráči Slovenska po špatném vstupu do kvalifikace dokázali potřetí za sebou zvítězit a po polovině odehraných zápasů se posunuli na druhou pozici s devíti body. V tomto střetnutí totiž dokázali zvítězit na půdě outsidera skupiny F z Malty po výsledku 3:1 a nacházejí se pouze za suverénní Anglií. Jejich tříbodový zisk se určitě nerodil lehce, duel provázela mírná nervozita a ta nakonec vyvrcholila hned dvěma červenými kartami.

Malta tak po pěti utkáních nemá na kontě ani bod a je beznadějně poslední šestá se skóre 2:13. Náš východní soused se dostal do vedení už po necelých dvou minutách, kdy se prosadil Vladimír Weiss. Ten využil nádherné přízemní kombinace na jeden dotek a finální přihrávky od Adama Nemce, napřáhl těsně za hranicí pokutového území a ukázkovou trefou s pomocí břevna otevřel skóre nedělního kvalifikačního vystoupení.

Domácí trpaslík však na sebe nenechal s odpovědí příliš dlouho čekat, po necelé čtvrthodině hry totiž vyrovnal Jean Paul Farrugia. Milan Škriniar ve snaze přihrát balón svému brankáři pouze namazal do běhu právě pětadvacetiletému Farrugiovi, který nabídnutou šancí nepohrdl a ze čtrnácti metrů překonal přízemním pokusem bezmocného Kozáčika. Slovensko od této chvíle ještě více přitlačilo na pilu a podruhé do vedení šlo ve 41. minutě.

Po nahrávce od Weisse si posunul míč blíže k brance Ján Greguš a vystřelil z necelých pětadvaceti metrů po zemi. Gólman Hogg chyboval a propustil balón za svá záda do sítě, tento moment si za rámeček rozhodně nedá. Ve druhém dějství se obrázek hry příliš nezměnil, Slovensko si s přehledem hlídalo těsný náskok. Situace se mu ulehčila v 79. minutě, kdy Farrugia při snaze dosáhnout gólu zpracoval míč úmyslně rukou a po druhé žluté kartě byl vyloučen.

Hosté definitivně odrazili snahu soupeře za dalších pět minut, třetí trefu zařídil Nemec. Ten si po rychlé akci naběhl na kolmici od Hamšíka a ve skluzu překonal padajícího Hogga, jenž neměl šanci zasáhnout. Stejný hráč se však zapsal do dějin tohoto zápasu také černým písmem, svůj výběr zbytečně oslabil v první nastavení minutě. Při útočné akci strčil rukama do protihráče a po druhé žluté kartě musel předčasně odejít do sprch.

Více informací k zápasu

Skotsko - Slovinsko 1:0

26.03.2017 20:45

Góly: 88. Chris Martin

Slovinsko dllouho drželo na půdě v Glasgow remízový výsledek, jenže domácí bojovali na rozdíl od svých soupeřů až do konce. A to se jim vyplatilo, protože dvě minuty před konečným hvizdem rozhodl o výhře Skotů Chris Martin.

Slovinsko poprvé v tomto kvalifikačním cyklu prohrálo. V Hampdon Park nestačilo na domácí Skoty, kteří tak nadále živí naději na postup ze skupiny. Domácí začali v silné sestavě, mezi tři tyče se postavil Gordon, před ním se pohybovali Mulgrew, Brown, Snodgrass, Forrest nebo Griffiths. V plné síle nastoupili rovněž hosté, takže jsme viděli Oblaka, Cesara, Kurtiće, Kampla, Iličiće nebo Birsu.

Skotové začali hodně od podlahy, ve druhé minutě se po centru do šance dostal obránce Russell Martin a brankář Oblak musel rychle na zem, aby míč na poslední chvíli vyrazil! Stejný duel se opakoval o pár minut později s tím rozdílem, že Martin skóroval. Jenže jeho radost netrvala dlouho, protože sudí Kuipers odpískal faul právě Martina, takže branku neuznal.

Hosté nebyli příliš aktivní a třebaže mají v záloze několik velmi zkušených a šikovných hráčů, právě mezihra jim dělala velké potíže. Zčásti to bylo jistě i tím, že domácí záloha je dost atakovala a hrála velmi obezřetně. Po patnácti minutách Griffiths hlavičkoval centrovaný míč z pravé strany, balon však skončil vedle levé tyče. Do šance se dostali i hosté, konkrétně si na dlouhý pas za obranu naběhl Roman Bezjak, jenže v tísni pálil jen do Gordona.

Po třiceti minutách se Morrison dostal ke střele a míč skončil vedle levé tyče. Další šance Skotska na sebe nenechala dlouho čekat a opravdu stála za to. Deset minut před koncem totiž osamocený Griffiths v těžké pozici trefil břevno brány a následná dorážka mířila mimo tři tyče! Jen o minutu později Skotové prožívali neskutečnou smůlu, protože z dalšího voleje Griffiths trefil pro změnu tyč!

Smolný zápas v podání Griffithse pokračoval hned po změně stran, protože byl faulován a nakonec musel hřiště opustit. Na gólové šance byl druhý poločas chudší a mnoho krásy jsme v něm neviděli. Na zajímavý centr z levé strany si naskočil Naismith, který v pokutovém území prodlužoval za sebe na zadní tyč, jenže Forrest byl u míče pozdě.

S dobrou a poměrně tvrdou střelou se ukázal Snodgrass, kterému se už trápení Skotů přestávalo líbit. Deset minut před koncem se málem Skotové dočkali, když Snodgrass nahrával po sprintu před úplně prázdnou bránu, jenže tam nakonec nebyl nikdo ze Skotů, kdo by míč uklidil do sítě. Rozhodlo tak zlaté střídání.

Osm minut před koncem totiž ze hřiště odešel James Morrison a do hry byl vyslán Chris Martin. A ten svůj úkol splnil dokonale. Pouhé dvě minuty před koncem totiž Martin využil přihrávku Armstronga a v pokutovém území poslal míč přes brankáře Oblaka do sítě - 1:0.

Více informací k zápasu

Anglie - Litva 2:0

26.03.2017 18:00

Góly: 22. Jermain Defoe, 66. Jamie Vardy

Při absenci Harryho Kanea s Waynem Rooneym naskočili v dresu anglické reprezentace další útočníci, kteří nabídnutou šanci v domácím zápase s Litvou náležitě využili. O průlom skóre se postaral veterán Jermaine Defoe, jehož na přelomu hodiny hry nahradil Jamie Vardy, který sám vzápětí stanovil konečné skóre 2:0. Albion tak v kvalifikaci mistrovství světa zůstává suverénním lídrem skupiny F a stále ještě ani jednou neinkasoval.

Již od úvodních minut nebylo pochyb o tom, kdo je v zápase favoritem. Zatímco si Angličané užívali dominantní držení míče, hosté poctivým obranným blokem dělali vše pro to, aby soupeři znemožnili tvorbu šancí. To se také Litevcům s výjimkou několika nebezpečných centrů podařilo, ovšem pouze po prvních dvacet minut. Pak se totiž dostal ke slovu Jermaine Defoe.

Čtyřiatřicetiletý útočník Sunderlandu se již sice v národním týmu neobjevil bezmála tři roky, ovšem výtečná klubová forma mu znovu přinesla pozvánku do reprezentace a šanci nastoupit v základní sestavě, jíž bezvýhradně využil. Jeho první střela si ještě na brankáře Setkuse nepřišla, avšak hned vzápětí Raheem Sterling dravě pronikl po levé straně do litevské šestnáctky a přízemním centrem připravil Defoeovi brankovou příležitost, kterou anglický forvard chladnokrevně zakončil do odkryté sítě.

Také po průlomu skóre Anglie pokračovala v jasné převaze, ovšem do přestávky již vedení navýšit nedokázala a v první minutě nastavení mohlo být dokonce zničehonic vyrovnáno. Do obrovské šance se totiž dostal Vykintas Slivka, který sice stál jednoznačně v ofsajdu, ovšem rozhodčím tento prohřešek unikl a brankář Joe Hart měl štěstí, že za něj na brankové čáře zaskočil John Stones, který poskakující míč odkopl do bezpečí.

Po změně stran domácí vyběhli na trávník s cílem co nejrychleji navýšit hubený náskok, a hned po dvou minutách k úspěchu neměl daleko Raheem Sterling. Křídelníka Manchesteru City našel na zadní tyči perfektním centrem Ryan Bertrand, avšak Sterlingovi se místo pohotového zakončení zamotal pod tlakem litevské obrany míč pod nohama a z velké šance vzešlo jen chabé zakončení. Pojistka na 2:0 tak nakonec přišla až po pětašedesáti minutách, když Adam Lallana šikovně prostrčil míč střídajícímu Vardymu a útočník Leicesteru již tváří v tvář Setkusovi nezaváhal.

Vardy pak mohl o třináct minut později svůj gólový přínos zdvojnásobit, ovšem tentokrát po výtečné kolmici Rashforda volil v samostatném úniku tvrdé zakončení a vysoko přestřelil. Když pak v závěru proti Setkusovi neuspěl ani aktivní Rashford, skončilo utkání vítězstvím domácích 2:0, které Albion upevňuje na čele kvalifikační skupiny F.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie54108:013
2.Slovensko530210:39
3.Slovinsko52214:38
4.Skotsko52127:87
5.Litva51225:95
6.Malta50052:130

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
ZB 07

ČR > Anglie

Reagovat
pantondavo

V pití piva no.

Reagovat
Uwe háže buly

v šukání ovcí sou asi lepší

Reagovat
pantondavo

Reagovat
HorajzmAmmann

Defoe je nesmrtelnej

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Pan Schurrle se nám nějak rozjel

Reagovat
smazaný uživatel

André 2 fíky...Auba by se měl začít bát o místo

Reagovat
smazaný uživatel

Zostava na Litvu : Kozáčik - Pekarík, Škrteľ, Ďurica, Hubočan - Škriniar, Sabo - Weiss, Hamšík, Duda, Mak

Reagovat
Mariano13

Škriniar nebude hrať ak sa niekto obrany nezraní, HUbočana by som tiež vymenil za ofenzívnejšieho LB, Geguš dostane šancu a v útoku jednoznačne Ďuriš, Maka nemá Kozák rád a ak nedostane viac priestoru v Zenite tak možno ani nezačne ... je to ešte tri mesiace takže je to ťažko predikovať ale za mňa Kozáčik - Pekarík, Škrteľ, Ďurica, Holúbek - Hrošovský, Greguš - Weiss, Hamšík, Mak (Rusnák Duda) - Ďuriš

Reagovat
smazaný uživatel

Maka nemá Kozák rad???

Reagovat
Mariano13

tak ako prestúpil do Ruska mu to Kozák vyčítal, že radšej mal ísť niekam kde by hrával .. a momentálne hrá dosť málo a zas to Kozák na tlačovke pripomínal .. plus teraz podľa mňa nehral vôbec dobrý zápas, takže ak nezačne hrať asi ho posadí

Reagovat
Alan_Shearer

A tak jo, prvni polocas Malta nehrala spatne, ale nakonec se ukazalo, ze Slovensko je o neco malo lepsim tymem

Reagovat
vladino10

veľké tímy nepotrebujú vyhrávať 6:0, dajú v prvom polčase dva tri góly, strážia náskok a šetria sa na ďalší zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy máte ten další zápas?

Reagovat
smazaný uživatel

Kucka mohol rovno povedať že chce mať v júni volno

Reagovat
vladino10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Klucova vyhra v boji o postup, tieto tri body su nesmierne cenne a stali Polsko dost sil. Ale zasa na druhu stranu, za stavu 0-1 spalili dve tutovky snad behom minuty, tam mali dat druhy gol a domacich by zlomili. Co sa ale nestalo, ciernohorci dali asi za dve minuty po tych dvoch tutovkach gol na 1-1 a dost to poliakov utlmilo. Nastastie, potom prisla fantasticka lopta Zielinskieho na Lukasza a ten si poradil ako skuseny mazak, o zrdku to trafil naprosto perfektne.

Pacil sa mi Zielinski, klasicky Grosik a celkovo hra obrany. V tej poliai problemy nemaju, ked to hori, tak to len neodkopnu ale skusi aj konstruktivne rozohrat, vo vzduchu su obaja stoperi dominantni. V buducnu to chce nahradit Maczynskiho Linettym a bude to dobre. Jeden problem ale ostane na RV, tam adekvatna nahrada nie je, bohuzial. Menej vyrazny bol dnes Kuba, neodohral prave najlepsi zapas.

Samostatna kapitola je Lewa. On udrzi 9 lopt z 10, cely zapas je okopavany, superi ho drzaju stale ale aj tak mu tu loptu nezoberu. A prave tieto jeho prednosti pomahaju timu ovela viac ako to, ze obcas neda sancu. Ta hra a prinos pre tim je na obrovskom leveli, takze kritika, ze neda z kazde sance gol, je smiesna. A dneska nechybalo malo a mohol sa na nom vykartovat Sofranac. Ten teda naozaj dohrat nemusel.

Takze sance Polska su vynikajuce, dnesna vyhra a remiza v Bukuresti v podstate stvrdili postup. A ten postup je podla mna zasluzeny a tvrdo vybojovany. Este samozrejme ostava odohrat nejakych pät zapasov, ale v sucasnej forme a pohode tohto timu je rozohdne si tie potrebne body uhrat a nespoliehat sa na ostatne vysledky. Ked sa podari porazit v juni Rumunsko a trebars uhrat plichtu v Dansku, tak uz to asi bude jasne.

Reagovat
smazaný uživatel

Thank you Scotland

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alcantara

https://www.youtube.com/watch?v=JQAFbD4Oxpg

Presne nieco take som ocakaval.

Reagovat
Gunnersaurus

čo sa tam stalo ?

Reagovat
ratusek

Ta skupina E. 4 týmy na jedno místo

Reagovat
Coutinho10

tam to bude pořádná bitka

Reagovat
smazaný uživatel

Skotsko

Reagovat
Spalovač šancí

Německo už asi nestáhneme ...

Reagovat
smazaný uživatel

Kucka u mna po vcerajsku skocil...nic okatejsoe ako to, ze sa chce vykartovat aby mal v lete dovolenku a nemusel sa trepat do Litvy som uz dlho nevidel

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik plati anglie že má vždycky takový mrzáky ve skupině

Reagovat
pistacik11

Veď česko je v inej skupine

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele