Souhrn kvalifikace o postup na MS 2018 - čtvrtek 5.10.

05.10.2017, 19:54, aktualizováno 05.10.2017, 22:42
Komentáře a souhrny
Anglie zásluhou pozdního gólu zdolala Slovinsko. Němci vezou tři body ze Severního Irska, naopak oslabení Slováci nestačili na Skotsko a výrazně si tím zkomplikovali boj o postup na světový šampionát. Češi vezou tři body z Ázerbájdžánu a alespoň částečně tím vylepšili pošramocenou pověst z nevydařeného zbytku kvalifikace. Roli favorita na arménské půdě naplnilo rovněž Polsko, kterému hattrickem pomohl kanonýr Robert Lewandowski...
Skupina C

Severní Irsko - Německo 1:3

05.10.2017 20:45

Góly: 90+3. Josh Magennis - 2. Sebastian Rudy, 21. Sandro Wagner, 86. Joshua Kimmich

Němci si v Belfastu poradili s domácím mužstvem jednoduše 3:1 a připsali si další tři body. O branky se postarali Rudy, Wagner a Kimmich, zatímco v dresu domácích se až v závěru prosadil Josh Magennis.

Severní Irsko už má zaručenou účast v baráži a dnes se chtělo předvést před dalším evropským velikánem. Na programu dne byl střet s Německem, což brali domácí jako velmi prestižní záležitost. K dispozici měli opory jako McAuleyho, Brunta, Davise, Laffertyho nebo Evanse.

Němci vyrukovali na domácí hráče s Boatengem, Hummelsem, Kroosem nebo Müllerem, dočkali se i Wagner, Rudy nebo Goretzka. Byl to právě záložník Sebastian Rudy, terý už ve druhé minutě načal skóre a poděkoval tak trenéru Löwovi za důvěru. Zpoza vápna se totiž opřel do míče a krásnou ranou otřenou o tyč nedal brankáři McGovernovi žádnou šanci - 1:0.

Pro domácí samozřejmě hodně smutný začátek utkání, ale to neznamenalo, že by skládali zbraně. Museli si však dávat pozor na německé protiútoky. Jeden takový předvedl Sandro Wagner, který si naběhl na centr ze strany a dobře hlavičkoval. Brankář McGovern měl štěstí, že jeho úmysl dobře přečetl. Irové sice hráli hodně houževnatě, ale ani to jim nestačilo. Převaha Němců byla evidentní.

Kvalita byla také na straně hostí a ve 21. minutě Němci přidali druhou branku. Na svědomí ji měl útočník Sandro Wagner, který si opět na hranici pokutového území připravil míč na silnější levou nohu a protože ho nikdo příliš nebránil, měl dost času zamířit - 2:0.

I kdyby domácí chtěli reagovat, Němci jim to svou aktivitu prostě nedovolovali. Thomas Müller se málem prosadil díky své technice i dravosti, o to samé se ke konci první půle pokoušel Julian Draxler. Také vzadu Němci neměli mnoho potíží a snad jen časté napadání dvojice Brunt - Lafferty jim nedovolovalo usnout.

Pět minut před koncem prvního poločasu sehráli domácí jednoduchou a rychlou kombinaci po straně, po níž následoval centr do vápna. Obránci Německa nepokryli právě ideálně nabíhajícího Corryho Evanse a ten zakončoval. Jednak ale nebyl v ideální pozici a jednak čaroval brankář ter Stegen, který balon vyrazil!

Koncem první půle si hosté vytvořili ještě dvě zajímavé šance, jenže Sandro Wagner ani jeden z centrů netrefil ideálně. Do šaten šli přesto mnohem spokojenější favorizovaní Němci. Rovněž úvod druhé půle patřil právě jim, i když zakončení Toniho Kroose mělo ke gólu hodně daleko (doslova). I nadále se ale Němcům dařilo elegantně kombinovat.

Pět minut po změně stran se centr Sandra Wagnera dostal k Thomasi Müllerovi, který se málem prosadil! Jeho dobře trefená hlavička ale skončila na skvělém zákroku domácího brankáře McGoverna, který balon do sítě nepustil! Domácí fandové hnali své miláčky do útoku a často jim k bouřlivému potlesku stačilo jen to, když útočníci Irska napadali rozehrávku Němců.

Němcům vedení o dvě branky stačilo a zdaleka již nebyli tak aktivní, jak to vypadalo v prvním poločase. Stále si ale domácí museli dávat pozor. Jako když střídající Emre Can vypálil po nahrávce od Toniho Kroose, nebo když se stejný hráč dostal dvacet minut před koncem k odraženému míči.

Ani domácí nebyli bez šancí. Střídající Conor Washington dostal nahrávku do pokutového území a poté, co se zbavil stoperů, mu zbývalo jen zamířit. Podařilo se mu vypálit, jenže ve vyložené šanci přestřelil bránu! Potrestat jeho zaváhání mohl Leroy Sané, jenže i když překonal Evanse, levačkou netrefil bránu.

Výsledek byl nakonec pro domácí trochu krutý, protože pět minut před koncem završil skóre ještě Joshua Kimmich, jehož volej McGovern nezachytil. Domácí se v závěru dočkali alespoň čestného úspěchu, když centr od rohového praporku přiletěl na hlavu McAuleyho, který hlavičkoval. Jeho pokus tečoval mimo dosah ter Stegena Josh Magennis.

Více informací k zápasu

San Marino - Norsko 0:8

05.10.2017 20:45

Góly: 8. Markus Henriksen, 15. Joshua King (pen.), 17. Joshua King, 40. Mohamed Elyounoussi, 48. Mohamed Elyounoussi, 59. Ole Selnaes, 69. Mohamed Elyounoussi, 87. Martin Linnes

Norsko dle papírových předpokladů snadno přehrálo fotbalového trpaslíka ze San Marina a ještě se drží v boji o konečnou třetí pozici ve skupině. Tentokráte předvedlo možná svůj nejlepší výkon tohoto kvalifikačního cyklu, nastřílelo svému sokovi celkem osm branek, přičemž hattrickem se prezentoval Mohamed Elyounoussi.

Domácí určitě věřili, že si proti seveřanům budou vést lépe, obzvláště, když v prvním vzájemném utkání dokázali na jeho hřišti dokonce skórovat. Jenže plán drhnul už od začátku a v 8. minutě poprvé inkasovali. King poslal přihrávku za vápno, tam se do míče opřel Henriksen, a jeho tečovaný pokus stoperem D. Simoncinim nakonec skončil u tyčky.

Netrvalo dlouho a Norsko se za chvilku radovalo z další branky, King totiž bez větších problémů proměnil nařízenou penaltu. A jen o tři minuty později San Marino obdrželo už svůj třetí gól, to když z blízkosti využil Henriksenovo sklepnutí balónu King. Hosté byli při chuti i nadále a svého soupeře v žádném případě nemínili šetřit.

Pět minut před koncem půle se poprvé na listinu střelců zapsal také M. Elyounoussi, který se trefil parádně ze standardky. A zkraje druhého dějství si své počínání zopakoval, to když našel mezírku v postavené san marinské zdi. Po zhruba hodině hry přidal šestou branku Selnaes, jehož dělovka zapadla nechytatelně pod břevno.

M. Elyounoussi zkompletoval hattrick v 69. minutě. Rohový kop rozehrál Selnaes, který našel na zadní tyči zcela nehlídaného spoluhráče, a ten se hlavou nemohl v koncovce zmýlit. Poslední změna skóre nastala tři minuty před koncem. Střídající Söderlund sklepl míč hlavou pro Linnese, jenž z halfvoleje snadno zacílil.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - Česko 1:2

05.10.2017 18:00

Góly: 55. Äfran Ismayilov (pen.) - 35. Jan Kopic, 66. Antonín Barák

Čeští reprezentanti porazili v kvalifikaci mistrovství světa Ázerbájdžán 2:1 a ukončili sérii tří zápasů bez vítězství. O výhře výběru trenéra Karla Jarolíma, který už byl stejně jako domácí bez šance na postup, rozhodli Jan Kopic s Antonínem Barákem. Za domácí vyrovnal z diskutabilní penalty Afran Ismajlov.

Reprezentace se díky vítězství posunula na třetí místo ve skupině C o dva body před dnešního soupeře a s největší pravděpodobností odvrátila hrozbu historicky nejhoršího umístění v kvalifikaci. V posledním kole Češi přivítají v neděli v Plzni beznadějně poslední San Marino, zatímco Ázerbájdžán čekají mistři světa Němci.

Hosté nastoupili s brankářem Jiřím Pavlenkou, který se v základní sestavě objevil poprvé. Nahradil Tomáše Vaclíka, jenž se podepsal pod oba góly inkasované v Severním Irsku, kde Češi definitivně přišli o šanci na postup. V záloze dostali šanci Josef Hušbauer s Kopicem a vykartovaného stopera Kalase nahradil Jakub Brabec.

Do první šance se dostal už v páté minutě Krmenčík, ale mladoboleslavský brankář Kamran Agajev si s jeho nedůraznou hlavičkou poradil. V 18. minutě zahrozili domácí, když se po rychlém přenesení hry dostal do dobré příležitosti Nazarov. Příliš dlouho ale váhal se zakončením a nakonec vystřelil jen do boční sítě.

Český tým i domácí předváděli v prvním poločase podobně nezáživnou hru, ale hosté alespoň dokázali zahrozit. Ve 30. minutě Jankto netrefil odkrytou branku a vzápětí si s jeho nebezpečnou technickou střelou poradil Agajev. O pět minut později už se Jarolímovi svěřenci ujali vedení - z dorážky se o to postaral Kopic.

Také po přestávce zahrozil jako první Krmenčík, ale v dobré pozici hlavičkoval těsně vedle. Trest přišel v 55. minutě, kdy po rychlém protiútoku odpískal rozhodčí penaltu po zákroku Marka Suchého na Ruslana Gurbanova. Pokutový kop proměnil Afran Ismajlov, ale podle televizních záběrů jeho spoluhráč pád velmi pravděpodobně nasimuloval.

Křivdu však čeští hráči nemuseli cítit příliš dlouho, protože v 66. minutě si po rohovém kopu vzali vedení zpět. Barák zamířil hlavou přesně do horního rohu a vylepšil si skvělou bilanci v národním týmu, ve kterém záložník Udine nastřílel ve čtyřech zápasech čtyři branky.

V 70. minutě mohlo být vyrovnáno. Před Pavlenku se sám dostal Šejdajev, ale debutant v české základní sestavě se blýskl skvělým zákrokem a dorážce poté zabránil pohotovým skluzem Brabec. Chvíli nato mohl přidat pojistku Vladimír Darida, ale místo přihrávky Janktovi před prázdnou branku sám střílel a Agajev ho vychytal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Německo990038:327
2.Severní Irsko961217:519
3.Česko933312:1012
4.Norsko931516:1610
5.Ázerbájdžán93159:1410
6.San Marino90092:460
Skupina E

Černá Hora - Dánsko 0:1

05.10.2017 20:45

Góly: 16. Christian Eriksen

Naděje dánského národního týmu na kvalifikaci na mistrovství světa jsou po předposledním kole ve skupině E znovu o dost vyšší. Dánové totiž v klíčovém boji o druhé místo zvítězili na půdě Černé Hory a mají tak vedle drobné šance na přímý postup přes první Polsko na dosah účast v baráži. O jediný gól zápasu v Podgorici se hned v patnácté minutě postaral Christian Eriksen a nevýrazní domácí se již na odpověď nezmohli. Dánsko tak právě svému čtvrtečnímu soupeři odskočilo v tabulce na rozdíl tří bodů a toto postavení hodlá potvrdit v posledním skupinovém kole doma proti Rumunsku. To Černohorci pojedou na půdu lídra z Polska.

V úvodních minutách se domácí snažili soupeře zaskočit rychlým nástupem, jenže pořádnou střeleckou příležitost si aktivním napadáním ve vysokém počtu hráčů nevytvořili a na přelomu čtvrthodiny hry utrpěli šok, z nějž se již nevzpamatovali. Dlouhý nákop na pravou stranu hřiště udržel taktak na hrací ploše Henrik Dalsgaard, jenž hlavou poslal míč zpět ke středu hřiště, a to příhodně k nohám Christiana Eriksena. Záložník Tottenhamu Hotspur ani v obležení čtyř bránících hráčů neztrácel na klidu a výtečnou přízemní ranou na přední tyč zaskočil brankáře Danijela Petkoviće, přestože se jednalo o střelu jeho slabší, levou nohou.

Ofenzivní snahu Černohorců hned záhy ochromilo zranění kapitána a nejlepšího střelce Stevana Jovetiće, jehož vyřadilo ze hry zraněné stehno, a na hře domácích byla po zbytek zápasu tato ztráta patrná. Šance přibývaly pouze před brankou Petkoviće, jenž se musel vypořádat s tvrdou Sistovou ranou a s úlevou přihlížet, jak další slibné šance zahazují Eriksen či Nicklas Bendtner. Přesto neschopnost navýšit hubený zákrok mrzet Dány nemusí, neboť si bez větších potíží pohlídali stav 1:0 až do konce a pojistili si alespoň cestu do listopadové baráže.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Kazachstán 3:1

05.10.2017 20:45

Góly: 33. Constantin Budescu, 38. Constantin Budescu (pen.), 73. Claudiu Keșerü - 82. Baurzhan Turysbek

Rumunsko zvládlo úlohu favorita a pod vedením nového trenéra Cosmina Contry před vlastními fanoušky skolilo nejslabšího účastníka skupiny Kazachstán. Hosté již pošesté z posledních sedmi případů inkasovali celkem třikrát a na svůj jakýkoli úspěch čekají už skoro rok. Domácí tímto výsledkem naopak stvrdili svou končenou čtvrtou pozici.

Do první větší šance se propracovali Contraovi svěřenci v 18. minutě. Velice dobře napřáhl Chipciu, nicméně jeho pokus nakonec skončil těsně nad břevnem. O pár chvil později si Chipciu své zakončení zopakoval, ani v tomhle případě však nezamířil mezi tři tyče. První branky se diváci v Ploješti dočkali ve 33. minutě.

Grozav přenechal míč Budescuovi, ten si seběhl vedle pokutového území na levou stranu, tam si udělal kužel z bránícího Bejsebekova, jehož elegantně obešel, a i z těžkého úhlu prostřelil brankáře Pokatilova. O pět minut později Rumunsko svůj náskok navýšilo. V souboji dvou čtrnáctek fauloval Murtazajev pronikajícího Budescua ve vápně a kopala se penalta.

Exekuce se chopil sám faulovaný a snadnou střelou do protipohybu Pokatilova přidal na své konto svůj druhý přesný zásah. Ve druhém dějství si balkánský celek pohodlné vedení hlídal. Čtvrthodinu před koncem pak svůj náskok ještě navýšil, to když po rychlé akci a chytrém sklepnutí balónu od Chipciua skóroval nikým nehlídaný Keserü.

Tenhle gól vlastně znamenal definitivní ztrátu nadějí Kazachstánu na odpoutání se ode dna tabulky. Směrem dopředu si toho za celý zápas opravdu moc nevytvořil, párkrát sice gólmana Tatarusanua lehce ohrozil, ale nakonec se snížení dočkal až v 82. minutě. Bejsebekov zprava poslal dlouhý pas do šestnáctky, odkud Turysbek hlavou pohotově zacílil.

Více informací k zápasu

Arménie - Polsko 1:6

05.10.2017 18:00

Góly: 39. Hovhannes Hambardzumjan - 2. Kamil Grosicki, 18. Robert Lewandowski, 25. Robert Lewandowski, 58. Jakub Błaszczykowski, 64. Robert Lewandowski, 89. Rafał Wolski

Polsko potvrdilo roli favorita a bez potíží si poradilo také s domácí Arménií. Hlavní roli v debaklu domácího týmu měl opět střelec Robert Lewandowski, který měl na starosti hned tři branky svého týmu a stal se díky nim historicky nejlepším kanonýrem své země.

Arménie chtěla určitě vydržet co možná nejdéle, než se polskému celku podaří prolomit obranu domácích. Od prvních minut ale bylo jasné, kdo že bude na hřišti šéfovat a udávat rytmus hry. Kamil Grosicki se již v první minutě hnal do zakončení, které se mu ale nakonec nepovedlo. Vše si vynahradil jen o dvě minuty pozdějim, když si připsal brilantní start. Piszczek si seběhl až k hranici šestnáctky a zpětnou nahrávkou oslovil právě Grosickiho - 1:0.

Domácí brankář Grigor Meliksetjan je poměrně zkušeným hráčem a proto dobře věděl, že ho čeká velmi těžký večer. Proti zajímavé hlavičce Jakuba Błaszczykowskiho dobře zasáhl, ale o chvíli později se začal naplňovat jeho černý scénář. Ke standardní situaci Poláků se postavil útočník Robert Lewandowski a ukázal, že mu nedělá potíže ani technické zakončení z volného přímého kopu - 2:0.

Arménie si svou situaci sama zbytečně komplikovala nepřesnou rozehrávkou a až překvapivě pasivní obranou. Soupeři další branku nabídla vlastně sama, protože Polsko dostalo šanci zahrávat nepřímý volný kop přibližně z místa, odkud se běžne kopou penalty. Jakub Błaszczykowski přiťukl míč vedle stojícímu Lewandowskimu, který zamířil přesně a propálil všechno, co měl před sebou - 3:0.

Stále se psala teprve 25. minuta, ale už to zavánělo debaklem. Arménie se trochu překvapivě dočkala snížení, protože na centr si naskočil mladý obránce Vardaru Skopje Hovhannes Hambardzumjan a brankář Wojciech Szczęsny se jen ohlédl - 3:1.

Hambardzumjan byl evidentně namlsán prvním gólem a hned po změně stran se pokoušel o bombu z velké vzdálenosti. Tou ale mířil těsně vedle. V jeho stínu dokonce zůstal i apitán Henrik Mchitarjan, který měl být rozdílovým hráčem domácích. Pouze pasivně sledoval, jak se míče ujal Jakub Błaszczykowski a pár minut po změně stran s ním u vápna udělal několik rychlých kroků. Zamířil a navýšil vedení na 4:1.

Mchitarjan se dostal k balonu a střele z pětadvaceti metrů po hodině hry, jenže dnes zkrátka neměl seřízená mířidla tak, jak by jeho tým potřeboval. Pátou branku Poláků obstaral v podstatě Kamil Grosicki, který si naběhl do vápna na patičku spoluhráče a servíroval balon před prázdnou bránu. Obránci Arménie opět v nedohlednu, takže Robert Lewandowski mohl dokončit hattrick!

Patnáct minut před koncem se Arménie ještě jednou dostala do šance. Mchitarjan uvolnil Malakjana, který postupoval na bránu Polska z velkého úhlu a to nakonec rozhodlo. Brankář Szczęsny zůstal nepřekonán, což ale nejde říct o jeho soupeři v domácí bráně. Arménská obrana neodvrátila balon z vápna, takže střídající Rafał Wolski měl snadnou práci - 6:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Polsko971124:1222
2.Dánsko961219:719
3.Černá Hora951318:816
4.Rumunsko933311:912
5.Arménie92079:256
6.Kazachstán90275:252
Skupina F

Anglie - Slovinsko 1:0

05.10.2017 20:45

Góly: 90+4. Harry Kane

Anglie nakonec doma získala tři body až v samotném závěru a ani herně proti Slovinsku příliš nepřesvědčila. Slovinci velmi dobře bránili, ale v nastaveném čase potrestal chybu brankáře Oblaka Harry Kane. Domácí tak stvrzují první místo a už jim jej nikdo nevezme.

Angličané vyslali do hry hned od úvodu opory jako Sterling, Kane, Rashford nebo Dier, obranné povinnosti si měli plnit především Stones, Cahill nebo Walker. Důvěru mezi třemi tyčemi dostal opět Joe Hart. Slovinsko sázelo na brankáře Oblaka, před nímž v poli stáli Cesar, Jokić, Verbić, Iličić nebo Krhin.

Ve Wembley panovala výtečná atmosféra a domácí hráči cítili obrovskou podporu, jakou je fanoušci zahrnovali. Od prvních minut jejich rychlé útoky vytvářeli hostujícímu týmu Slovinců velké potíže. Především pak duo dvou rychlonožků Rashford - Sterling po stranách nebezpečně pronikalo až k vápnu. Kolem něj ale finální nahrávku Angličanů trochu vázla.

Slovinci se spoléhali především na standardní situace doufali, že Anglie vyrobí nějakou chybu. Ta jim ale ofenzivní výpady netolerovala. Snad první zajímavá akce Slovinců v 11. minutě skončila ranou Josipa Iličiće, který to nemyslel vůbec špatně. Jeho rána ale byla zablokována. A když už musel do akce brankář Hart, se střelami Šporara i Bezjaka si poradil.

Spolupráce tří rychlých útočníků Albionu vypadala na pohled jednoduše a atraktivně, jenže ke gólů nevedla. Když se Harry Kane nemohl spolehnout na větší podporu v ofenzivní fázi, vyzkoušel si ránu z přímého volného kopu. Centr zakončoval obránce John Stones, jenže ani on nebyl přesný.

Pokud už zkušená obrana Slovinců kapitulovala, na svém místě stál vždy spolehlivý brankář Jan Oblak. Poradil si famózním zákrokem například se střelou Jordana Hendersona, který technicky mířil k tyči. Stejně tak brankář Atlética Madrid vykryl rodící se šanci po kombinaci mezi Rashfordem a Sterlingem. A ke konci první půle svedli zajímavý hlavičkářský souboj obránci Cahill s Cesarem.

Druhá půle se stejně jako ta první nesla v duchu anglické dominance především v kombinaci, která ale zřídkakdy vedla k zajímavé šanci. Alex Oxlade-Chamberlain se snažil o velmi dobrou nahrávku mezi obránce na Harryho Kanea, jenže na poslední chvíli zasáhl brankář Oblak! Slovinci se nechtěli spokojit jen s obranou a do hry byl s ofenzivními úkoly vyslán Valter Birsa. První branku dnešního utkání si mohl připsat kapitán Kane, jenže na centr mířící k zadní tyči nebyl dost dobře připraven.

Po hodině hry mohl vstřelit kýžený a celkem očekávaný gól Anglie Marcus Rashford, který se dostal po rychém kontru do samostatného náběhu. Brankář Jan Oblak sice už byl překonán, jenže těsně před brankovou čárou jej zaskočil pohotový obránce Bojan Jokić! Činil se také jeho spoluhráč Boštjan Cesar, který sice nejprve namazal Sterlingovi, ale jeho následnou ránu do prázdné brány vyrazil!

V samotném závěru se ještě málem prosadil střídající Tim Matavž, ale kromě Harta jej zastavil také zdvižený praporek. Slovinci však nakonec přeci jen kapitulovali. V samotném závěru už to vypadalo, že si z Wembley přeci jen odvezou remízu a především jejich obrana by na tom měla svůj podíl. Brankář Jan Oblak ale nezvládl jednu z posledních nahrávek, tu dobře vystihl obránce Kyle Walker a našel Harryho Kanea. Anglický kapitán bez problémů rozjásal nadšené diváky - 1:0.

Více informací k zápasu

Malta - Litva 1:1

05.10.2017 20:45

Góly: 23. Andrei Agius - 53. Vykintas Slivka

Fotbalisté Malty se v tomto kvalifikačním cyklu konečně dočkali a teprve až ve svém devátém zápase ukořistili první bod, když se v domácím prostředí rozešli smírně s konkurenční Litvou po výsledku 1:1. V utkání dokonce vedli po gólu v polovině první půle, hosté srovnali krátce po změně stran a na více se již nezmohli. Malta v tabulce skončí na šesté pozici, právě na pátou Litvu totiž ztrácí pět bodů a ta už také nemůže své umístění vylepšit.

Hosté častěji drželi balón a vyprodukovali i více střeleckých pokusů, ovšem jejich převaha rozhodně nebyla nijak výrazná. Do první větší příležitosti se dostali v 8. minutě, kdy krásnou přihrávku za obranu udržel Matulevičius a postupoval po levé straně pokutového území sám na brankáře Hogga, jenomže místo střely volil zpětnou přihrávku a tam našel pouze protihráče. Malta se z ničeho nic dostala do vedení ve 23. minutě.

Po nahrávce od Zefary převzal balón Andrei Agius, posunul si ho blíže k hostující brance a pak vypálil z více jak třiceti metrů, jeho nádherný kroucený pokus zapadl přesně ke vzdálenější konstrukci a gólman Zubas se natahoval marně. Od tohoto momentu trpaslík této kvalifikace houževnatě bránil, vedení mu vydrželo do 53. minuty. V tento okamžik se totiž prosadil teprve dvaadvacetiletý záložník skotského klubu Hibernian FC Vykintas Slivka.

Ten se po špatné rozehrávce soupeře ve středu hřiště dostal k míči po přihrávce obránce Vaitkūnase a poté nádherně vypálil z hranice šestnáctky, jeho střela parádně zapadla k levé tyči nad letícího Hogga. Domácí si mohli vzít zpět ztracené vedení zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, kdy střídající Failla vypálil z přímého volného kopu z dvaceti metrů a Zubas se musel vyznamenat výtečným zákrokem jednoruč, míč vyrazil do strany.

Malta s přibývajícím časem rozhodně nepolevovala a měla větší odhodlání získat tři body, v 78. minutě ji překazil radost připravený Zubas, jenž byl po teči včas u své bližší tyče. Litva na závěr kvalifikace přivítá jistě postupující Anglii a pokusí se o senzaci, Malta zavítá na Slovensko a bude považována za jasného outsidera, neboť slovenská reprezentace se ještě bude prát o baráž MS v Rusku.

Více informací k zápasu

Skotsko - Slovensko 1:0

05.10.2017 20:45

Góly: 89. Martin Škrtel (vl.)

Dlouho se zdálo, že výtečný Martin Dúbravka a dvojnásobná pomoc brankové konstrukce pomohou k udržení čistého konta slovenského národního týmu, který ve Skotsku i po brzkém vyloučení Maka hájil s vypětím všech sil bezbrankovou remízu. Minutu před vypršením základní hrací doby však Martin Škrtel nešťastně tečoval Anyův přízemní centr do vlastní sítě a stanovil tak konečné skóre 1:0 pro domácí, kteří poskočili na druhé místo ve skupině a mají k postupu do baráže před posledním kolem nejblíže.

Skoti do utkání vlétli a podrobili slovenskou rozehrávku vysokému napadání, s čímž měli hostující hráči značné potíže. Ohlušující atmosféra Hampden Parku hnala své miláčky kupředu, zatímco Slováci se v úvodní půlhodině především bránili a sbírali karty. Vážnou potíž představovala ta z třiadvacáté minuty, neboť Róbert Mak za nafilmovaný pád ve skotské šestnáctce od nekompromisního sudího Mažiće uviděl již druhou žlutou kartu a velmi brzy tak poslal svůj tým do oslabení.

Ještě za vyrovnaného počtu hráčů na hřišti se zaskvěl brankář Dúbravka proti hlavičce obránce Christopha Berry, kterou zvládl s vypětím všech sil vytěsnit nad břevno. Až po třiceti minutách o sobě dali směrem dopředu výrazněji vědět i hosté, když se nejprve málem prodral do slibného zakončení dravý Lobotka a poté zvládla skotská obrana na poslední chvíli zablokovat ránu Marka Hamšíka z hranice pokutového území.

Za poločasový bezbrankový stav mohli Slováci vděčit znovu Martinu Dúbravkovi, jenž devět minut před odchodem do kabin vytáhl další výtečný zákrok proti kroucené ráně Griffithse okolo stínujícího Ďuricy. Zatímco v první půli Slováci neměli jedinou přesnou střelu na branku, po změně stran si brzy připsali hned dvě. První dalekonosný pokus Lobotky ještě postrádal potřebnou razanci, zato Gregúšova rána po přistrčení Hamšíka přinutila Craiga Gordona ke kvalitnímu zákroku.

Po hodině hry ovšem znovu převzali otěže zápasu domácí a Dúbravku znovu pořádně protáhl aktivní Griffiths. Vůbec nejblíže průlomu skóre byl záhy střídající Chris Martin, jenž napřáhl zpoza šestnáctky a krásnou táhlou ranou rozezvučel za již překonaným Dúbravkou břevno slovenské brány. A skotská smůla v zakončení pokračovala i nadále, neboť sedmnáct minut před koncem skončil na břevně i parádní Griffithsův přímý kop a z nastalého závaru na slovenském gólmanovi ztroskotal i James Morrison.

Minutu před vypršením základní hrací doby se však neúnavní Skoti přece jen dočkali. Střídající Ikechi Anya díky skvělé práci Griffithse prchnul po pravé straně a přízemním centrem hledal na přední tyči nabíhajícího Martina. Útočníka Derby County sice stihnul předskočit Martin Škrtěl, jenže ve skluzu tečoval míč nešťastně špičkou kopačky do vlastní sítě a znehodnotil tak svůj jinak výtečný výkon. Skotsko díky výhře 1:0 poskočilo na druhé místo skupiny F a do posledního zápasu ve Slovinsku jdou s dvoubodovým náskokem. Slováci již musí jen doma porazit Maltu a doufat ve skotské zaváhání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie972017:323
2.Skotsko952215:1017
3.Slovensko950414:715
4.Slovinsko942310:514
5.Litva91357:196
6.Malta90183:221

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (133)

Přidat komentář
Knight_in_fire

Cześć. Zrobię teraz zaciatećnik. Lewandowski jest nowym rekordzistą Polski, pokonując Lubańskiego dwoma golami.

Reagovat
smazaný uživatel

Za 10 let budeme mít také nového rekordmana.

Reagovat
smazaný uživatel

Ahoj Štěpáne.

Reagovat
Mirek na tenisu

Krmenčíka?

Reagovat
smazaný uživatel

Lewa je bůh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

lewa hral vcera nenormalne ! fantasticky hrac !

Reagovat
oli9

Reagovat
Knight_in_fire

A co powiecie o Grosickim i Bereszyńskim?

Reagovat
Mirek na tenisu

Grosicki je válec ale pro mě je základ jak se vyspí Krychowiak. To je player! Slabina? Pazdan. Silní soupeři na Mundialu ho vyškolí.

Reagovat
Pipo123

Mak kokot roka

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
norton

Reagovat
oli9

Reagovat
Euphael

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
smazaný uživatel

Škóti úplne zaslúžene. Nezvládli sme to, Mak by sa mal všetkým ospravedlniť. Ďalšiu otázkou je, ako môže obranná dvojica Berra-Mulgrew udržať čisté konto. S drevenými Škótmi by sme si mali poradiť. Hanba.

Dúbravka hráč zápasu. Tesne za ním Lobotka. Záverečné nasadenie Weissa som nepochopil. Gyomber nemôže hrať beka, jednoducho nie. Na stopérovi bol fantastický,

Reagovat
osobnostx

Stopeři měli celkem snadné situace k řešení.... nepříliš přesné nákopy ze stran po zemi od Bennetta. Jednou jim to vyšlo...

Reagovat
Mastný Chobot

fantastický je prehánka, je to drevák, čo dokáže zahrať solídne na stopérovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Eriksen

Kane

Reagovat
osobnostx

Ti Skoti mi herně připomínají současný český tým...nějaká překvapivá myšlenka, dobře provedená trojička...ani náhodou..

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže pro ně je to cesta nahoru, pro nás byla tahle kvalifikace další schod nebo spíše celé patro dolů.

Reagovat
Miguel19

Anglie výhra se středem Dier a Henderson. Slušný

Reagovat
Greny

a to hral jeste Ox ne?

Reagovat
Kenneth

S timhle kadrem na MS max. ctvrtfinale.

Reagovat
cristiano.K.

což s tímhle kádrem nebude neuspech

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

*s jakymkoliv kadrem

Reagovat
kilobyte

Takhle se chovají správní bratři. Slováci si řekli, když na MS nejedete vy, tak ani my.

Reagovat
smazaný uživatel

vtipnejší by bol opačný prípad možno o dva roky

Reagovat
kilobyte

Tak šance že my ani vy se nedostaneme na ME je hodně malá, ale za 4 roky je to v celku reálné.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Emmett Brown

Palec hore pre našich sa snažili hrať futbal aj v desiatich. Bohužiaľ takýto obraz hry som čakal, akí sú Škóti ohromne nefutbaloví, tak to vynahrádzajú bojovnosťou. Prehra žiaľ zaslúžená, aj keď smolným gólom. To bude ostuda futbalu, keď títo kopáči skončia druhí v našej skupine.

Reagovat
Mirek na tenisu

Neboj neskončí.

Reagovat
Shevchenko

Skotská atmosféra mě zase dostala, jim to prostě nešlo nepřát. Dúbravka fantastický, Mak retard roka.

Reagovat
Shevchenko

A Griffithsovy přímáky jsou prostě úžasné

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
CubONE

Mne ta atmosfera prilis praveze slaba, az prekvapivo casto si mohol pocut nasich.

Reagovat
kiwwi

lol

Reagovat
Fabregas@ole

Slovákům k baráži postačí stejně bodů, jako budou mít Skoti?

Reagovat
Shevchenko

No skóre by horší mít už nemohli, takže ano.

Reagovat
F.Torres

ne, pořád můžou být nejhorší tým z druhých míst

Reagovat
Fabregas@ole

Jako, že by 18 bodů nestačilo?

Reagovat
F.Torres

může se tak stát, protože v ostatních skupinách hrajou na 20/19 b druhý týmy. Hodně napoví zítřek a zápas Gruzie-Wales a Irsko-Modavsko a v sobotu Bosna -Belgie a Kypr - Řecko. Pokud vyhraje aspoň někdo z Wales, Irsko nebo z dvojce Bosna, Řecko, tak se slovákům dost přitíží a budou na ně bodově ztrácet s tím, že zbývá poslední zápas a oni by v něm museli posbírat víc bodů jak tyto týmy z daných skupin. Prostě a jednoduše slováci i když budou na druhým místě ve skupině, pořád je velká šance, že to stačit nebude, protože nejhorší celek z druhýho místa nejde ani do baráže. Je tam pořád dost proměnných a pátek a sobota nám hodně napoví o postupu týmů.

Reagovat
smazaný uživatel

Dubravka naprosto boží. Jsem rád, že je u nás.

Reagovat
REPLIKATOR

Skotsko Škrťel Mak

Reagovat
smazaný uživatel

Slovenský komentátor na český seniorský tím: " lvíčata " .

Reagovat
smazaný uživatel

Polska!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mirek na tenisu

Pokud Slovensku uteče baráž bude to velká škoda. Hraje parádní fotbal Věřím ale že toporní Skotové ve Slovinsku nevyhrají.

Reagovat
Setwo

len aby sme nakoniec neboli najhorší tým z druhého miesta... to by bola velká smola...

Reagovat
Knight_in_fire

Co powiecie na grę Litwy?

Reagovat
Artaxerxes

Asi nic

Reagovat
niflheim

Malta

Reagovat
Shevchenko

Kvalifikace v JA neskutečný brutal

Reagovat
Liquid

Paraguay aspoň do baráže, Peru přímý postup a Argentina 7. nebo 6.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Dayman

Ospina Kolumbie teď dost možná kvůli tomu nepostoupí.

https://streamable.com/o88ua

https://streamable.com/i0diq

Reagovat
Tigerinho

Reagovat
mithro

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

to prodali ne? Vždyť se ten závěrečnej protiútok tempem chůze ani nesnažili ubránit

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

strasny kikser

Reagovat
Gareth Bale 11

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
Liquid

to pochytil od Čecha

Reagovat
Ondiis

Reagovat
Coutinho10

neskutečnej závěr ne jen v tomhle zápase....Ekvádor v Chile taky super

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

tam to je uplne iba liga. neskutocne nieco. a to maju takmer kazdu kvaldu takto.okrem BRA a na 99 percent URU nema postup isty takmer nikto. jedina analogia, ktora ma k tymto zapletkam napada su posledne kola nizsich brazilskych lig. tie su tak vyrovnane, ze tam moze postupit a zostupit snad kazdy.

Reagovat
smazaný uživatel

ako by povedal klasik: "takúto drámu by ani hamlet nenapísal"

Reagovat
ADM

Brutal je Sampaoli, ktory nepostavil Dybalu ani Icardiho

Reagovat
Visca el barca

to jsem vůbec nepochopil.

Reagovat
Visca el barca

Teď musej vyhrát v Ekvádoru aby měli klid. Kde vyhráli kolikrát? Dvakrát za dekádu?

Reagovat
Ligter

ani to ne, naposledy 2001 při kvaldě

Reagovat
Visca el barca

Super ale co chtěj víc, neporazit doma Venezuelu a Peru.

Reagovat
Diego2

chudak Leos ten jim toho zase nachystal

Reagovat
Visca el barca

No i sám mohl dát 3 každopádně snad to daj

Reagovat
janinho

kukam ze od 1941 tam vyhrali 2 krat a kurz na 2jku 1,4

Reagovat
Ligter

určitě to tam prdel nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Někde jsem četl, že v tom má prsty Messi, prostě si může určovat s kým chce hrát a s kým ne..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, kdyby se tak nestalo, tak by pravděpodobně Argentina nemusela postoupit na MS

Reagovat
Liquid

v Ekvádoru bude křížit, Paraguay si smlsne na Venezuele a by by Argentina

Reagovat
vladis271

Škóti nie sú 2. najlepší tím v skpuépine ani omylom. Porazili by sme ich nebyť Maka, ale za vymslenie drbnutej prezývky aka. slovenskí sokolíci si to zaslúžime.

Reagovat
Neutron

neskutocne mi ti sokolici idu na nervy

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad tomu sousedovi ta koza chcípne taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Skoti to uz nepustia, Su v takom laufe ze v Slovinsku vyhrajú.

Reagovat
smazaný uživatel

No to by som az tak netvrdil. Slovinsko ma stale sancu postupit. budu hrat doma a v brane Oblak. Skoti, aj ked su neskutocne bojovni a velmi sympaticki, az taku kvalitu nemaju. Su to taki bojovnici na pohladanie bez stipky kreativity. Mali problem doma dobijat nas v 10-tich, v Slovinsku proti 11-tim s Oblakom v brane to budu mat este tazsie.Samozrejme ak k tomu Slovinci pristupia zodpovedne.

Reagovat
vladis271

Nevyhraju tam, ale aj tak schytame cierneho petra.

Reagovat
Liquid

ale musíš uznat že zaslouženě, prohrát 4x z 10 zápasů je na kvalifikování na MS přespříliš

Reagovat
adalbertus

ta čo si

Reagovat
vladino10

Veď aj našich začali tlačiť az okolo 65. minúty, keď už zrejme nevládali, dovtedy sme s nimi hrali o 10 vyrovnaný zapas..slovinci majú väčšiu kvalitu, plus su doma..

Reagovat
Greny

Ale o nic jim nejde

Reagovat
vladino10

Druhi byť ešte môžu a nejakú uplne minimálnu šancu z toho druhého miesta majú, nie?

A aj keby nie, tak fajn, keby hrajú slovinci vonku tak pochopím, ale doma vypúšťať pred publikom zápasy a pozerať sa ako mi tam super oslavuje..

Ja neviem no, možno si to prikraslujem, ale tak ani vy ste nevypustili azerbajdzan, či?

Reagovat
oli9

Ten gol Malty

Reagovat
smazaný uživatel

Kozák na tlačovke čo akože skúšal?

Reagovat
smazaný uživatel

mal co robit aby ich tam vsetkych nezmlatil..haha

Reagovat
Neutron

Mak akoze uplne zbytocne ci uz ten prvy faul na zltu alebo simulovanie, neskutocne to posral, to tam ani nemusel nastupit idiot. Herny prejav sa napriek jeho vyluceniu velmi nezmenil ale od tej 65. minuty nas uz strasne tlacili skoti a vyhrat si dnes zasluzili, celkovo trochu drevenny, ale Chris Martin nam robil tazkosti celkom dost. Kucka je uz vykonnostou dost dolu oproti minulosti, skoda. Dubravka samozrejme super aj s Lobotkom, Hamsik mal viac neprenosti ako by som cakal.

Reagovat
smazaný uživatel

To mal, ale páčilo sa mi ako mu ani dvaja traja skoti nevedeli zobrať loptu, podobne Lobotkovi.

Reagovat
smazaný uživatel

rozhodca to skor dodrbal.... inak nasi hrali dobre aj o 10 o to viac je to skoda ze pre niektorych hracov je to posledna kvalifikacia kvoli veku

Reagovat
Neutron

no neviem, pri zltej karte siel do hraca zozadu a druha zlta bola myslim jasna simulacia a rozhodca nas podla mna neposkodil, to skor sami seba, navyse ten nas prejav hry do tej 20 minuty nebol nijak dominantny, ale zase z toho sa velmi usudzovat neda no, ja si myslim, ze sme si to jednoznacne prehrali sami a aj keby ubranime remizu, tak by to asi moc fer nebolo...

Reagovat
twelwer

No to si dovolim nesuhlasit, Prva zlta bola uplne blbost bez rozmyslania takto tam strihnut hraca odzadu, ktory je otoceny chrbtom k brane a prihrava obrancovi dozadu je neskutocna volovina, a potom zobrat brankarovi na 16tke loptu a mohol s nou bezat zakoncovat, ci prihrat ale on ako kkt rovno napol spicky a padol. Hned na to si uvedomil ze urobil blbost a chcel pokracovat. Jednoznacna blbost Maka.

Reagovat
smazaný uživatel

sku*veny rozhodca takto pokazit rozhodujuci zapas, uz nech tam daju videorozhodcov alebo nieco lebo takto je to fakt nespravodlive.. uz ani prva zlta karta nemala byt a druha tiez nie (o tych kartach pre kucku a hamsika nehovoriac).. potom tá zostava bola az prilis defenzivna na ten zapas podla mna... keby sme prehrali 11v11 nepoviem nic ok boli lepsi zasluzia si ale takto to budem travit este dlho a asi aj vacsina fanusikov

Reagovat
smazaný uživatel

stale nam tam drbnu najhorsieho rozhodcu

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
Neutron

toto nemyslis vazne

Reagovat
janinho

vyvetraj si chlapce... asi mas nedostatok kyslika v mozgu...

Reagovat
Kokesh

Vzdyt tam skocil jako do bazenu.

Volame po trestani simulaci a najednou se ti neco nelibi, protoze ma na sobe slovensky dres. Mak je idiot.

Reagovat
Greny

To je hrozny jak vam furt nekdo ubližuje

Reagovat
smazaný uživatel

,,Vám"

Reagovat
Diego2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Beči

Škoda, přál jsem ten postup do baráže alespoň bratrům Slovákům, ale vypadá to, že obě repre ho budou sledovat jen z gauče

Reagovat
Diego2

Skotove nezvitezi ve Slovinsku

Reagovat
twelwer

Nechapem preco sme tam isli hrat priposrane a nevleteli sme na nich ako na anglicanov. Toto si myslim osobne ze je trosku prekauc od Kozaka. Dalsi vec je uplna pridrbanost Maka. Ako som vyssie pisal dve zlte karty uplne zbytocne za veci, ktore nemusel vôbec urobit. Nakoniec si myslim ze dalsia chyba je mat len 1 utocnika v nominacii na takyto zapas. Proti tym obrancom sa Nemec snazil sklepaval, dokazal prihrat. No uz potom nevladal, prisiel tam Duda a potom sme uz vpredu vôbec nepodrzali loptu.

Reagovat
smazaný uživatel

inak ten gol rudyho bol super asi najkrajsi v kvalifikacii odporucam pozriet

Reagovat
smazaný uživatel

Tuto kvalifikáciu nám posrali červené karty-doma s Anglickom,pričom sa nedokázali otrepať na další zápas v Slovinsku a teraz Mak,aj ked je fakt na porazenie dostávať goly na uplnom konci zápasov. Šancu na baráž by som tipoval teraz na 40:60,Slovinci remíza a možno jedno z druhých miest do baráže.Ale aj tá baráž bude pekelne ťažká,ked pozeráme aké tímy o ňu bojujú. Slabinou tohto mužstva sú jednoznačne krídla,Weiss a Mak a tiež to že za Nemca na hrote nie je náhrada,ked je vyčerpaný, jedine ma napadá Šafranko alebo Zrelák ktorý je ale dlhodobo zranený.Na krídlach by mal skúsiť Rusnáka a aj Dudu ktorého teraz ospevoval tréner Herthy že takého rozohrávača ešte v tíme nemal.

Reagovat
vladino10

Podľa mňa nám to (teda okrem včerajška) posral prvý zápas so slovinskom- tam sme tusim skúšali úplne zbytočne nejakú zostavu s pauschekom, salatom, sventom, gregusom a hrosovskym v 5-3-2 a absolútne nám to nefungovalo..už dokonca na eure a v príprave na euro sme sa snažili zbytočne meniť niečo čo funguje- napr začal hrávať duris na hrote miesto nemca..

Reagovat
F.Torres

stačilo by vám vzít zpět Stocha a křídlo máte vyřešený. O parník nejlepší hráč naši ligy.

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
smazaný uživatel

Bez urážky ale krídlo ktoré nevie brániť už máme.

Reagovat
Spalovač šancí

Neumí, ale poctivě se vrací ...

Reagovat
suldik

Nie nechceme. Keby som povedal že ten chlap má v hlave nasrate, tak by som urazil všetky hovna sveta.

Reagovat
smazaný uživatel

Velkej respekt rozhodčímu, kterej se v 20 minutě nebojí vyloučit simulujícího šoumena..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
blaugrana

Škrteľ je snáď rekordmanov v počte vlastných gólov.

Reagovat
Inter Eterno Amore

a možno aj Carragher

Reagovat
Free_player

Liverpool se nezapře no

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele