Souhrn kvalifikace o ME 2016 - sobota 28.3.

28.03.2015, 17:55, aktualizováno 28.03.2015, 22:43
Komentáře a souhrny
Island potvrdil formu a po tříbodovém importu z Kazachstánu se dotáhl ve skupině A na vedoucí Českou republiku, ta jenom remizovala s Lotyšskem. Nizozemsko se rozešlo smírně s Tureckem, stejně jako Bulharsko s Itálií. Chorvatsko si snadno poradilo s Norskem, Wales veze body z Izraele...
Skupina A

Nizozemsko - Turecko 1:1

28.03.2015 20:45

Góly: 90+2. Klaas-Jan Huntelaar - 37. Burak Yilmaz

Nizozemský celek sice dominoval, ale před zraky vlastních diváků nakonec s Tureckem uhrál jen remízu. Po pěti zápasech je tak nizozemský výběr třetí, hned za ním je Turecko. Hosty poslal do vedení Burak Yilmaz, který se trefil deset minut před koncem první půle. Za domácí srovnal Klaas-Jan Huntelaar až v nastaveném čase zápasu!

Pod pečlivým dohledem sudího Felixe Brycha se na hrací ploše objevil kanonýr Klaas-Jan Huntelaar, kterého podporovali například Wesley Sneijder, Ibrahim Afellay nebo Memphis Depay. Turci vyslali do boje trio Töre, Yilmaz a Şen, kteří měli znepříjemňovat život brankáři Jasperu Cillessenovi.

Nizozemsko začalo velmi aktivně, míč drželo na svých kopačkách a často podnikalo nebezpečné útoky směrem k bráně Turků, kterou hájil Volkan Babacan. Ten měl práci po šesti minutách, kdy se k němu s míčem u nohy řítil mladík Memphis Depay, ale jeho ránu zpoza vápna Volkan nakonec se štěstím vyrazil mimo. O tři minuty později se k míči dostal zkušený záložník Wesley Sneijder, ale jeho pumelice prolétla jen těsně vedle tyče!

O pět minut později se ve vápně dostal k míči Yilmaz, který mířil povedenou střelou k tyči, ale tam se zjevil obránce Martins Indi a zabránil jasnému gólu obětavým zákrokem! S dalším střeleckým pokusem přispěchal na bránu Jaspera Cillessena Ozan Tufan, který však mířil těsně vedle. Na opačné straně se dostal k míči rychlík Memphis Depay, který se vyhnul dvěma protihráčům a nakonec také vypálil, ale brankář Volkan Babacan si s jeho projektilem poradil. Stejný hráč o chvíli později pálil, i když měl možná volit nahrávku.

Po půl hodině hry si na míč na začátku vápna počkal Mehmet Topal, ale ačkoli jej chvíli nikdo nenapadal, nezvládl zakončení a poslal míč vysoko nad bránu. To bylo varování, které Nizozemci nezaznamenali. Jen o 4 minuty později ale brankář Cillessen musel lovit míč za svými zády. Po centru ze strany se k míči dostal Burak Yilmaz, který se s ním otočil kolem protihráče, připravil si jej na silnější nohu a pravačkou krásně propálil bezmocného Cillessena!

Nizozemsko ještě přidalo a mohlo brzy srovnat, ale tečovaný míč nakonec brankář Babacan skvěle vyrazil! Do druhého poločasu už nastoupil Luciano Narsingh, který nahradil Wijnalduma. Gökhan Töre poslal míč do vápna domácích, ale tam jej odhlavičkoval Martins Indi. Deset minut mohlo stačit Narsinghovi, aby se stal hrdinou. Stačilo, aby trefil poloprázdnou bránu poté, co brankář Volkan Babacan neudržel míč v náruči. Jenže Narsingh netrefil. Tvrdou ránu poté vyslal na Babacana také Ibrahim Afellay, ale Volkan si poradil.

Nizozemci byli jasně lepší a měli častěji míč, ale nedařilo se jim najít způsob, jak překonat pečlivého brankáře Volkana. Nepodařilo se to ani vyhlášenému střelci Sneijderovi, který pálil ze standardní situace. Brankář Volkan exceloval. Patnáct minut před koncem se na hřišti objevil obránce Jetro Willems, který postupoval sám na brankáře a mířil pod břevno, ale Volkan se překvapit nenechal.

Překonal jej až zkušený veterán Klaas-Jan Huntelaar, který stál ve správnou chvíli na správném místě. Wesley Sneijder se zastřeloval celý zápas, ale teď mu to vyšlo, když pálil tvrdou ránu, tu otřel ještě o Huntelaara a nizozemský střelec se mohl radovat z vyrovnávací trefy! Nizozemci srovnali ve druhé nastavené minutě!

Více informací k zápasu

Česko - Lotyšsko 1:1

28.03.2015 18:00

Góly: 90. Václav Pilař - 30. Aleksejs Višņakovs

Matný výkon z prvního poločasu znamená první bodovou ztrátu Česka v dosavadní kvalifikaci, a to nečekaně doma proti Lotyšsku. Na úvodní branku Višņakovse sice dokázal v samotném závěru zareagovat Pilař, ale víc už český tým nestihnul, a tak pouze remizoval 1:1.

Pavel Vrba se rozhodl nijak neexperimentovat a vložil důvěru do sestavy, které se doposud v kvalifikaci tolik dařilo, tedy s Davidem Lafatou na hrotu a sparťanskými křídly Dočkalem s Krejčím. Zraněného Kadeřábka na pravém kraji obrany nahradil podle očekávání Theo Gebre Selassie.

Hned v třetí minutě málem Čechy zaskočil po rohovém kopu Gorkss, jehož náběh na přední tyč nestihl uhlídat David Lafata a Petr Čech jen úlevně přihlížel, když hlavička lotyšského kapitána prosvištěla vedle jeho pravé tyče. Pak se sice již dostali k územní převaze domácí, ovšem Lotyši i nadále hrozili z nebezpečných protiútoků do nejisté obrany českého týmu.

Až s blížící se čtvrthodinou se začaly dít vzruchy také u Vaņinsovy brány, jenže Lafata po kvalitní zpětné přihrávce Gebre Selassieho nedokázal své ráně dodat razanci a Krejčí zase technickou ranou po kolmici Rosického mířil nepřesně. Za hosty po standardní situaci kontroval Rakels, jehož rána však zamířila pouze náruče připraveného Čecha. Po odvráceném rohu českého týmu to pak chvíli vypadalo, že Šabala dokonce půjde z poloviny hřiště sám na Čechovu bránu, ale David Limberský nakonec stihnul včas zasáhnout.

Co se však nepovedlo Šabalovi, to dokázal do puntíku Višņakovs. Po další české standardce se totiž nevydařený signál obratem proměnil v samostatný únik hned dvojice Lotyšů a právě Višņakovs zkušeně překonal Petra Čecha a poslal svůj tým do překvapivého, ovšem zároveň i zaslouženého vedení. A mohlo být ještě hůře, kdyby Dubra po dalším nebezpečném rohovém kopu zvládnul lépe usměrnit centrovaný míč. Do kabin se tak v poločase šlo za nečekaného stavu 0:1.

Bezprostředně po změně stran se Pavel Vrba rozhodl vyměnit Jaroslava Plašila za Václava Pilaře ve snaze oživit doposud nevýraznou ofenzivu. Ta se hned uvedla Lafatovou hlavičkou, která za Vaņinsova pozorného dohledu škrtla o břevno lotyšské branky. Zvýšená snaha směrem dopředu se sice českému týmu nedala upřít, ovšem vyrovnání, natožpak obrat skóre nepřicházel ani s blížící se hodinou hry, a tak došlo na další ofenzivní střídání v podobě stažení Krejčího za Necida.

V šedesáté minutě se po kvalitním centru Pilaře dostal ke střele Václav Procházka, jenže ke smůle domácích jeho křižná přízemní rána těsně minula lotyšskou branku. Dvě minuty nato se pro změnu dostal k hlavičkovému zakončení Lafata, avšak na Vaņinse si nepřišel. Český tlak v tu chvíli gradoval prudkou ranou aktivního Pilaře, která ovšem postrádala přesnost. Zničehonic pak o sobě dali vědět i hosté pokusem Rakelse, jenž přinutil Petra Čecha ke kvalitnímu zákroku.

Posledním podnětem české lavičky v honbě za vyrovnáním se stal deset minut před vypršením základní hrací doby Václav Kadlec, jenž na hřišti vystřídal Davida Lafatu. Češi se nadechovali za podpory více než třinácti tisíc diváků k závěrečnému nátlaku, ale žádný z mnoha centrů do pokutového území Lotyšů nenašel adresáta v červeném dresu. Předčasně veškeré naděje domácích málem ukončil Šabala, jenž přeloboval vyběhnuvšího Čecha, jenže míč se kvůli boční rotaci nakonec těsně stočil vedle tyčky české brány.

V samotné poslední minutě základní hrací doby se nakonec český tým přece jen dočkal. Krásné kolmice Daridy využil Václav Procházka, jehož střelu sice dokázak Vaņins vyrazit, ovšem po odraženém míči nejrychleji vyrazil Pilař, jenž svůj kvalitní výkon od nástupu na hřiště korunoval vyrovnávacím gólem. Čechův v tu chvíli na dokonání obratu zbývaly pouhé tři minuty nastavení, které sice strávili obléháním lotyšské branky, ale navzdory infarktovému tempu v závěru již další branka nepadla, neboť Necid v obrovské šanci trefil pouze Václava Kadlece.

Více informací k zápasu

Kazachstán - Island 0:3

28.03.2015 16:00

Góly: 20. Eidur Gudjohnsen, 32. Birkir Bjarnason, 90+1. Birkir Bjarnason

Fotbalisté Islandu dokázali potvrdit úlohu favorita na půdě Kazachstánu a po přesvědčivé výhře 3:0 se v tabulce prozatím posunuli na první místo s dvanácti body před náš národní tým, opět oživili svou naději na přímý postup na evropský šampionát. Naopak Kazachstán se po čtvrté prohře z pěti zápasů stále krčí na posledním šestém místě skupiny A s jedním bodem. Hosté rozhodli o svém vítězství už v prvním poločase, kde vsítili hned dvě branky.

Do první šance se nečekaně dostali domácí už v 6. minutě. Po zablokované střele Islamchana se v pokutovém území ocitl zcela volný Sujumbajev, ovšem otálel tak dlouho, až byl v obležení protihráčů a vystřelil velmi slabě do náruče gólmana Halldórssona. V dalších minutách převzali iniciativu hosté a ve 20. minutě šli do vedení. Úspěšným střelcem byl velezkušený Eidur Gudjohnsen, který je i v šestatřiceti letech velkou oporou svého celku.

Gólman Sidelnikov nepřesně vykopl balón na Gudmundssona, který posunul míč do středu hřiště právě na forvarda Boltonu a ten v ideální pozici z dvanácti metrů okamžitě uklidil balón ke vzdálenější tyči. O dvanáct minut později se Island dostal do dvoubrankového vedení. Po přímém volném kopu Sigurdssona z dobrých pětadvaceti metrů z pravé strany vyskočil nejvýše do vzduchu Birkir Bjarnason a nikým nehlídán usměrnil míč z hranice brankového území do sítě.

Hosté mohli přidat svou třetí trefu ihned po změně stran ve 46. minutě. Po krásném pasu Gudjohnsena se ocitl v ideální možnosti Sigthórsson, jenže si míč špatně zpracoval ramenem a do nebezpečného zakončení se nakonec nedostal. Domácí byli velmi blízko snížení krátce po hodině hry. Po přímém volném kopu Smakova hlavičkoval pouze do tyče Abdulin, míč se poté odrazil od nohy brankáře Halldórssona k Sigthórssonovi a ten ho odkopl do bezpečí.

Ve zbývajících minutách hosté kontrovali dvoubrankové vedení a v první nastavené minutě dokázal podruhé v tomto střetnutí skórovat Bjarnason. Na pravé straně to udělal skvěle Bödvarsson, který krásnou nahrávkou našel volného Bjarnasona. Ten po kličce vypálil z hranice pokutového území a míč nešťastně tečoval do vlastní sítě Kantajev. O dvě minuty později se mohl dočkat alespoň čestné branky domácí výběr, ale z bezprostřední blízkosti míč do sítě neprocpal a skóre tohoto střetnutí se tak již nezměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Česko541011:613
2.Island540112:212
3.Nizozemsko521211:67
4.Turecko51226:85
5.Lotyšsko50322:113
6.Kazachstán50144:131
Skupina B

Andorra - Bosna a Hercegovina 0:3

28.03.2015 20:45

Góly: 13. Edin Džeko, 49. Edin Džeko, 62. Edin Džeko

Bosna a Hercegovina slaví hrdinu Edina Džeka! Hráč Manchesteru City vyslal manažerovi Pellegrinimu jasnou zprávu, když dnes v podstatě sám zařídil demolici bezbranné Andorry. Džeko se trefil třikrát díky němu si Bosna připsala tři body. Stále však je teprve na pátém místě. Andorra je bez bodu za ní.

Bosna a Hercegovina prožívá velmi špatný start do soutěže a před utkáním měla na kontě jen dva body. Dnes musela vyhrát a podařilo se jí to především díky dvěma hráčům. Nejvíce snad střelci Edinu Džekovi, který zaznamenal hattrick. A jeho dvornímu nahrávači, kterým byl Senad Lulić z římského Lazia. Ten měl nohy ve všech třech brankách svého celku. Domácí Andorra dokonce ani jednou nevystřelila na bránu.

První minuty dnešního klání byly spíše opatrné a i když se Bosna snažila prosadit, nemohla najít správnou cestu ke vstřelení branky. Známkou toho, jak by to mohlo jít, byla hlavička pozorného Zukanoviće, která ale postrádala přesnost. Neustále se hrálo na polovině Andorry, která snad všechny snahy o útočení nechala už v šatně. Bosna svou dominanci potvrdila také gólově, když se po 13 minutách prosadil Edin Džeko. Někdejší střelec Teplic dostal skvělou nahrávku do druhé vlny od pozorného Luliće a krásnou ranou propálil vše před sebou - 1:0.

Džeko krásnou kolmicí za obránce hledal Višču. Ten míč ještě stihl na hrací ploše, ale vybojoval jen autové vhazování. Po půl hodině hry se do zakončení dostal také veterán Vedad Ibišević, ale trochu překvapivě zmatkoval a nakonec poslal míč několik metrů nad břevno! Další ránu si na své konto připsal Bešić, který ale mířil těsně vedle tyče. Dvě minuty před koncem první půle se do hlavičky položil Vedad Ibišević, ale scházelo mu několik centimetrů. Takto jen míč odskákal do zámezí a mnoho škody nenadělal.

Ve druhém poločase byl k vidění podobný scénář. Bosna a Hercegovina stále tlačila a hrála prim, na Andorru zbyly druhé housle bez snahy o ofenzívu. Dvě minuty po změně stran se do míče opřel Spahić, ale jeho zakončení nemohlo slavit úspěch. Ten znamenala až akce Senada Luliće, který potáhl míč po straně a s hlavou nahoře si všiml nabíhajícího Edina Džeka. Zkušenému střelci stačilo jen nastavit kopačku a Bosna vedla o dvě branky!

O dalších dvanáct minut později se Bosna prosadila ještě jednou. A opět na tom mělo zásluhu hvězdné duo. Senad Lulić nahrál ve vápně volnějšímu Edinu Džekovi a ten v polopádu a trochu v záklonu poslal mí krásnou ranou do sítě brankáře Ferrana Pola potřetí!

Dva následné centry od Miralema Pjaniće nebyly úspěšné. První z nich zastavila zeď domácího celku, na druhý nikdo ze spoluhráčů nezareagoval adekvátně a dostatečně rychle. Ke střele několik metrů za pokutovým územím se dostal Marcio Vieira, ale bránu minul o několik metrů. Patnáct minut před koncem utkání se do zajímavé střelecké pozice dostal Višća, který navíc ještě míč otřel o protihráče, ale brankář Pol si nakonec poradil a míč vyrazil!

Bosna nakonec trochu polevila, ale s tímto stavem si mohla dovolit šetření sil. Na závěr další branku nepřinesla ani střela, kterou ze svých kopaček vypustil Medunjanin, protože mířil těsně vedle tyče. Po třech minutách nastavení se nakonec raduje hostující Bosna.

Více informací k zápasu

Belgie - Kypr 5:0

28.03.2015 20:45

Góly: 21. Marouane Fellaini, 35. Christian Benteke, 66. Marouane Fellaini, 67. Eden Hazard, 80. Michy Batshuayi

Belgie si s kyperským outsiderem nedělala příliš starostí a nadělila mu rovnou pětibrankový příděl. Dvakrát se trefil Marouane Fellaini, skóre doplnili Christian Benteke, Eden Hazard a ve skvělé formě hrající Michy Batshuayi.

Rudí ďáblové získali z prvních tří kvalifikačních duelů pouze pět bodů, dnes jich však bylo od začátku plné hřiště - jako by se svěřenci Marka Wilmotse snažili dokázat, že jejich forma z kvalifikace na mistrovství světa 2014 nikam nezmizela. Ve 21. minutě pak šli zaslouženě do vedení, když Fellaini využil chabého bránění Kypřanů po rohovém kopu a pohotově zakončil. Brankář Tasos Kissas byl prakticky bez šance, zradil ho jeho vlastní spoluhráč, konkrétně laxní obránce Giorgos Merkis.

Deset minut před změnou stran pak favorit udeřil podruhé - po Hazardově výtečném centru hlavičkoval do sítě Benteke, a nutno dodat, že poločasový výsledek 2:0 poměrně přesně odrážel poměr sil na hřišti. Kypřané se zkrátka na nic nezmohli. I po změně stran vydrželi bránit pouze 20 minut, než se jejich obranná fáze opět sesypala.

Třetí gól Ďáblů vstřelil opět Fellaini, který převzal míč na hraně vápna a technickou střelou jej poslal přesně ke Kissasově levé tyči; o chvíli později to bylo už 4:0, když Hazard po pěkné týmové souhře obehrál dva hostující obránce a nekompromisně zakončil.

Exhibiční tempo utkání favorita s trpaslíkem pokračovalo po celých 90 minut. Belgie nakonec opouštěla hřiště po suverénní výhře 5:0, kterou zajistil Batshuayi - mladý útočník Marseille deset minut před koncem převzal míč za vápnem a parádní ránou dokončil kyperskou potupu. Byl to jeho první gól v seniorském reprezentačním týmu.

Více informací k zápasu

Izrael - Wales 0:3

28.03.2015 18:00

Góly: 45+1. Aaron Ramsey, 50. Gareth Bale, 77. Gareth Bale

Gareth Bale úřadoval a Wales porazil dosud stoprocentní Izrael na jeho půdě suverénně 3:0. Křídelník Realu Madrid dvě branky vstřelil sám, třetí připravil pro Aarona Ramseyho. Velšský tým tak učinil zásadní krok směrem k vytouženému postupu..

Hosté od začátku drželi míč, trpělivě čekali na svoji šanci a potýkali se s místy až ohlušujícím pískotem izraelských fanoušků. Izraelci se sice pokoušeli vyrážet do brejků, Wales ale působil nebezpečnějším dojmem a Tibiho chyba dovolila Baleovi poprvé nebezpečně vystřelit. Mimo. V 19. minutě přišla první skutečná šance hostí - Izraelci nedokázali pohlídat jejich největší hvězdu, a Bale toho využil k narýsování perfektního centru na Jamese Collinse. Ten však na zadní tyči z jednoduché pozice selhal.

Pětadvacetiletý madridský legionář byl zapleten i do další akce, nicméně domácí s průběhem času našli své tempo a snažili se donutit velšskou defenzivu k chybám. Eran Zahavi se dostal do dobré šance, gólman Wayne Hennessey ale odolal.

Izraelský nástup však byl ochromen nuceným střídáním Omera Damariho, nejlepšího střelce dosavadního průběhu kvalifikace, který musel uvolnit své místo na hřišti Tomeru Hamedovi. Chvíli před odchodem do kabin pak Velšané udeřili - Bale zpracoval dlouhý míč a poslal jej směrem k Ramseymu, který hlavou poslal hosty do vedení.

Krátce po změně stran potom Tibi poslal Balea k zemi, dostal žlutou kartu, a sám postižený z okraje vápna poslal svůj přímý kop přímo do domácí sítě. Jen o pár vteřin později se Tibi dopustil dalšího prohřešku, a sudí Milorad Mažić jej poslal pod sprchy. V ten okamžik bylo utkání prakticky rozhodnuto.

Hennessey sice musel ukázat svoje umění proti Hemedově ráně na bližší tyč, ale jinak to byl Wales, kdo utkání ovládal - Sam Vokes málem zvyšoval na 3:0. Třetí branku však nakonec vstřelil opět nezastavitelný Bale, který zakončoval po Ramseyho pasu z levé strany.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Wales53207:211
2.Izrael43019:59
3.Belgie422012:18
4.Kypr52039:106
5.Bosna a Hercegovina51225:65
6.Andorra50052:200
Skupina H

Bulharsko - Itálie 2:2

28.03.2015 20:45

Góly: 11. Ivelin Popov, 17. Ilijan Micanski - 4. Jordan Minev (vl.), 84. Éder

Italští fanoušci si dnes určitě ulevili - jejich tým neprohrál celých 44 kvalifikačních zápasů (od roku 2006), dnes však k tomu byl nebezpečně blízko. Remízu 2:2 v Bulharsku vystřelil až v závěru debutant Éder.

Italové přitom nezačali vůbec špatně, Ciro Immobile dokonce šel sám na gólmana Nikolaje Mihajlova, jenže neuspěl; vedoucí trefu hostí tak musel obstarat až nešťastný Jordan Minev, který se sice dostal k míči dříve než útočící Simone Zaza, ale následně se mu podařilo srazit jej do vlastní sítě.

Finalisté posledního Eura zápas ovládali i nadále. Antonio Candreva po přímém kopu z dobrých 30 metrů pořádně provětral Mihajlovovy rukavice, a aktivní Immobile zaznamenal další dvě gólovky, ztroskotal však na nejprve na domácím gólmanovi a posléze na bránícím Stanislavu Manolevovi. Vyrovnávací trefa Bulharů proto přišla jako blesk z čistého nebe - Manolev se probil dopředu a vyslal pas, který byl sice odstíněn, k odraženému míči se však dostal Popov a přesnou ránou propálil překvapeného Salvatore Sirigua.

Gólman PSG podruhé kapituloval o pouhých šest minut později, když Micanski dorážel do sítě Milanovův centr. Italy tento vývoj utkání dokonale zaskočil - Zaza se sice pokusil zareagovat, ale jeho střela byla zblokována, a nadšení Bulhaři nepolevovali. Popov dokonce z přímého kopu napálil břevno.

Ve druhé půli se hosté trochu zvedli, ale k úspěchu to dlouho nevedlo - Immobileho pokus zastavil pozorný Mihajlov, Bertolacciho pro změnu odzbrojila domácí obrana. Vypadalo to, že Itálie míří k potupné prohře, zvláště poté, co si Immobile pokoušel vykoledovat penaltu a byl potrestán žlutou kartou za filmování; nakonec však favorit přece jen vyrovnal. Éderova pravačka zaúřadovala, a oba celky se tak nakonec rozešly s jedním bodem.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - Malta 2:0

28.03.2015 18:00

Góly: 4. Cavid Hüseynov, 90+2. Dimitrij Nazarov

Ázerbájdžán na pátý pokus získal své první body v kvalifikaci. Před vlastními fanoušky skolil Maltu 2:0, a to zásluhou trefy Cavida Hüseynova ze začátku první půle a Dimitrije Nazarova ze závěru druhé. Zároveň si nový domácí stratég Robert Prosinečki odbyl hned na úvod velmi povedenou premiéru.

Hosté v minulém utkání šokovali Bulharsko, na jehož půdě uhráli remízu 1:1. Tentokráte však na soupeřovu obranu recept nenašli. Určitě na jejich pohodě nepřispěla rychlá branka Hüseynova ze 4. minuty. Skvělou práci přitom na pravé straně odvedl Äläsgärov, který dokázal odcentrovat přesně na hlavu svého spoluhráče.

Nicméně Marťané mohli srovnat jen pár chvil na to. Za obranou se trestuhodně objevil Effiong, který se řítil sám na brankáře Agayeva, ten však předvedl fantastický zákrok a míč vyrazil do bezpečí. Jinak byl Ázerbájdžán přece jenom o něco lepším týmem. A například Nadirov po otočce vypálil z dobré pozice nad.

Činit se musel následně i gólman Hogg, který dobře zastavil Ismayilova, v závěru první půle se ještě v jedné slibné příležitosti objevil Gurbanov, jeho hlavička po rohovém kopu ale skončila jen opravdu těsně nad břevnem. Hostující celek zabral vlastně až v posledních minutách, kdy už bylo asi pozdě.

Skórovat se pokusil Pisani, jenže gólman Agayev byl nakonec proti, a asi nejblíže vyrovnání byl Fenech, jehož centr z rohového čtvrtkruhu skončil k překvapení všech na tyčce. V nastavení týmu Prosinečkiho pojistil tři body Nazarov, jenž si zpoza vápna narovnal míč na pravačku a usměrnil ho přesně do šibenice.

Více informací k zápasu

Chorvatsko - Norsko 5:1

28.03.2015 18:00

Góly: 30. Marcelo Brozović, 53. Ivan Perišić, 65. Ivica Olić, 87. Gordon Schildenfeld, 90+4. Danijel Pranjić - 80. Alexander Tettey

Situace v kvalifikační skupině H se na čele začíná stávat čím dál jednoznačnější. Lídr z Chorvatska totiž na domácí půdě rozdrtil třetí Norsko 5:1 a navýšil tak svůj náskok na první nepostupové místo na rozdíl čtyř bodů. Postupně se trefili Brožović, Perišić, Olić, Schildenfeld a Pranjić, za hosty pouze korigoval Alexander Tettey.

Chorvaté přitom hráli poslední čtvrthodinu druhého poločasu o deseti kvůli vyloučení Vedrana Ćorluky, ovšem Norové nabídnuté šance dostat se zpět do zápasu vůbec nevyužili, ba dokonce zahodili pokutový kop. V případě, že Itálie potvrdí roli favorita v zápase s Bulharskem, budou karty v této skupině rozdány jasně a zřetelně.

Lepší vstup do zápasu mělo Chorvatsko, které se málem ujalo vedení hned po pěti minutách hry. Prudká rána Brožoviće však byla zablokována a následný Rakiticův rohový kop sice přistál na hlavě Oliće, ten však svůj pokus nenasměroval mezi tři tyče. Po čtvrthodině hry se k první šanci dostali i hosté, ale brankář Subašić si s ranou Stefana Johansena pohodlně poradil. Oba týmy si pak ještě vyměnily střelecké navštívenky z kopaček Brožoviće a Hogliho, než konečně došlo na průlom skóre.

Olićův centr těsně před uplynutím půlhodiny hry našel dobrých třiadvacet metrů od brány Brožoviće a dvaadvacetiletý záložník se s ničím nerozpakoval. Jeho přízemní rána zapadla do dolního rohu Nylandovy brány a spustila radost na tribunách, s pochopitelnou výjimkou sektoru hostí. Hned trojice norských hráčů si pak z frustrace vysloužila žluté napomenutí, ovšem skóre se již do přestávky neměnilo.

Po změně stran se Norsko málem dostalo k vyrovnání, když Johansenova kroucená rána ztroskotala až na Subašićových nohou, zatímco Dario Srna na opačné straně pouze přestřelil. Ve čtyřiapadesáté minutě se však již domácí dočkali pojistky ve formě druhého gólu, a to zásluhou přesné rány Perišiće zpoza pokutového území. Když pak v šestašedesáté minutě dorazil Ivica Olić z bezprostřední blízkosti Mandžukićovu hlavičku, zdálo se, že je již definitivně rozhodnuto.

O drama se ovšem postaral Vedran Ćorluka, jenž nejprve zavinil pokutový kop, a poté se nechal rovnou vyloučit za dvě žluté karty. Penaltu však Tarik Elyounoussi trestuhodně neproměnil, neboť napálil pouze brankovou konstrukci. Devět minut před koncem Norům přece jen vysloužil snížení na 1:3 dalekonosnou ranou Tettey, jenže střídající Gordon Schildenfeld vrátil domácím pět minut před koncem tříbrankový náskok zpátky. Zoufalé Nory pak ještě v závěru potupil Daniel Pranjić vyvedenou ranou z kraje šestnáctky, a tak Chorvatsko přesvědčivě zvítězilo 5:1 a míří mocnými kroky na EURO.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko541015:213
2.Itálie53208:411
3.Norsko53027:89
4.Bulharsko51226:75
5.Ázerbájdžán51044:113
6.Malta50141:91

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (69)

Přidat komentář
smazaný uživatel

afram island ! island er land þitt !!!

Reagovat
mimi_united

Dnes nech zaberie aj Izrael

Reagovat
smazaný uživatel

preco, si zid?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a pýtaš sa zbytočne,nevidíš komu fandí?

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
*CZE*

nějakej blowjob?

Reagovat
smazaný uživatel

Tento debilek stymi anglickymi slovickami

Reagovat
arsavin

Foukací práce? Asi je to nějaký zaměstnanec sklárny..

Reagovat
fenixLFC

alebo milovnik velkonocnych kraslíc

Reagovat
smazaný uživatel

Muž zápasu je Gebre , druhý nejlepší Rosický nebo Pilař, díky Pilařovi se hra dost oživila...

Reagovat
smazaný uživatel

a Čech a Kadlec zpátky do U21, kde naposledy hráli dobře za nároďák

Reagovat
vrabejka

Mužeme byt rádi za bod. Lotyši fantasticky bránili ala Chelsea. Měli smrtici brejky. Ještě že to Šabala netrefil tak jak měl. Podle meho jsme to prohrali prvnim polocasem. Kdy meli jednoznacne hrat Kadlec a Pilař.

Reagovat
smazaný uživatel

Komedie Celé sparťanské trio by se mělo pakovat ale aspoň, že jsme pořád první

Reagovat
smazaný uživatel

Jako Spartˇan naprosto souhlasím!

Reagovat
vrabejka

jediný kdo neměl hrát v základě byl Krejčí. Jinak ostatní Spartani hráli dobře

Reagovat
smazaný uživatel

třeba Lafata že to bylo něco příšernýho, on snad nic neumí.

Dočkal taky bída, ale ten nás předtím držel, tak si to může dovolit

Reagovat
smazaný uživatel

hráli pyču!

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

proč hrál Lafata v základu???

Reagovat
vrabejka

Lotyši se na něj připravili skvěle

Reagovat
smazaný uživatel

Na něj se nemusí nikdo připravovat, on než se rozběhne tak je balon dávno jinde.

Reagovat
vrabejka

Naopak několikrat se vratil a v obraně vypomohl. Místo si dobře hledal jen prostě chybělo štěstíčko. Ten váš vychvalovaný Necid taky nic moc nepředvedl. Na Davida je tu až přehnaná kritiká.

Reagovat
smazaný uživatel

Štěstíčko není fyzicky silnej, není rychlej, nemá dobrou střelu, nemá techniku. Prostě zbytečný hráč dobrý tak do naší ligy proti Budějkám.

Reagovat
Spalovač šancí

Příště s ním tedy na stopera

Reagovat
Spalovač šancí

Proč ne???

Reagovat
smazaný uživatel

nehraje zrovna ve formě, aby mohl moci národnímu týmu....

Reagovat
Spalovač šancí

Škoda je bohužel zraněný a nikdo jiný lepší není ...

Reagovat
arsavin

Protože v útoku celkem není možný si vybírat

Reagovat
smazaný uživatel

Bale

Reagovat
Spalovač šancí

Dobrý výkon a pěkné dresy

Reagovat
Trand
Reagovat
Gunner14

Ale střídal skrz třísla.. Tak snad bude ok

Reagovat
Kenneth

Ten magor nechal Modrice hrat celej zapas...

Reagovat
Spalovač šancí

No a?

Reagovat
smazaný uživatel

nechtěl to podcenit, když na druhý straně hrál ten váš Messi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
el Principito

Reagovat
Miguel19

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
smazaný uživatel

Ten priatelák so Sudetami vyhráme ľavou zadnou

Reagovat
Spalovač šancí

Reagovat
Hector17

Proboha, co dělají ti Nizozemci?

Reagovat
smazaný uživatel

Ked uz Cesi nemozu, tak Osmani pomozu

Reagovat
smazaný uživatel

dneska nám Turci pomohli hned dvakrát.

Reagovat
Liquid

škoda že to Turci ani Bulhaři nedotáhli k 3 bodům

Reagovat
smazaný uživatel

Fellaini MOTM LVG

Reagovat
alcantara

Messi nenastupil

Reagovat
smazaný uživatel

90 minut

Reagovat
LAM

To je velmi dobře.V téhle části sezony je naprosto zbytečný se unavovat zápasem se Salvadorem.

Reagovat
DieFohlenBMG

hazard to gól jako z fify

Reagovat
Godwinson

Sakra, těch Turků je škoda

Reagovat
smazaný uživatel

Nedal gol nahodou snejder?

Reagovat
bayern987

Huntelaar to hlavou dost výrazně tečoval.

Reagovat
smazaný uživatel

bulharsko - itálie: podle mě souhrn napsanej napiču. bulhaři hráli nejmíň hodinu víc než vyrovnanou partii, byli aktivnější, ačkoliv takticky míň vyspělí. důvody bych viděl 3: 1. po celou dobu zkurvenej chcanec 2. hráli doma 3. dali do toho všecko a taky už pak nemohli, kdežto itálie takticky pošetřila síly. vzhledem k dešti překvapivě dost slušnejch šancí, fajn zápas

postřeh ze stadionu: bylo tam odhadem tak 10k/40k a hnusně chcalo, ale atmoška lepší jak na ludogorec - basilej, kde bylo tak 3x víc lidí a bylo sucho

naši

Reagovat
smazaný uživatel

jo a btw, na půlce stadionu stál lístek směšnejch 5e na kvaldu s věhlasnou Itálií! a stejně nepřišla ani půlka kapacity

Reagovat
GEGE

Conteho Italie

Reagovat
db18

V PD diskuzi si toho asi nikdo nevšimne, tak se zeptám ještě tady: Marca je "promadridská"?

Reagovat
alcantara

AS urcite, Marca tiez, ajked jednu dobu sa chyrovalo, ze idu proti Madridu a vychadzali tam urcite kontroverzne clanky Najlepsie by vedel odpovedat DonJuan alebo merengues, ja ich pozriem raz za cas, a neviem, aky je sucasny trend.

Reagovat
smazaný uživatel

ta jedna doba bylo tehdy, když se chtěli zbavit Mourinha.

Reagovat
smazaný uživatel

Sport a Mundo je zase katalanska . V Spanielsku to maju rozdelene .

Reagovat
PP

Uffff, ti Chorvati ale maji sestavu..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele