SLAVIA A TEPLICE POSTUPUJÍ, ŽIŽKOV SKONČIL

16.10.2003, 21:15
Aktuality
Český fotbal bude mít při zítřejším losu druhého kola Poháru UEFA dvojí zastoupení. Slavia totiž splnila povinnost a po dvou výhrách 2:1 vyřadila Sartid Smederevo. Do druhé rundy evropské klubové soutěže ji pak doprovodí Teplice, které dokázaly porazit německý Kaiserslautern i v domácím prostředí. První kolo naopak nepřežil Žižkov.

Slavia Praha – Sartid Smederevo

Slavia si do odvety přivezla ze Srbska a Černé Hory vítězství 2:1 a o svém postupu rozhodla už během prvního poločasu. "Sešívaní" totiž měli skvělý start do utkání a už v 5. minutě se po Doškově průniku a odraženém míči trefil Dostálek. O chvíli později však mohlo být vyrovnáno, ale trestný kop hostí skvěle vyrazil Kozáček, i když mu při zákroku trochu pomohlo štěstí. Matúš Kozáček pak zachránil Slavii ve 23. minutě, kdy se vyznamenal proti pohotové střele Kočiče. Domácí v první půli dobře kombinovali a ve 29. minutě se dočkali další odměny, když se na výlet vydal Petrouš a ideálně přihrál aktivnímu Adautovi, který podél gólmana rozvlnil síť podruhé. Další branku mohl přidat ve 37. minutě po Adautově úniku a Dostálkově přiťuknutí Bejbl, Žilič ale vyrazil.

Slávisty však zbrzdila delší pauza před začátkem druhého poločasu. Už ve 20. minutě si totiž přivodil obnovení zranění menisku nizozemský pomezní rozhodčí Jantinus Meints. Místo něho se praporku chopil rezervní sudí Peter Oskam. Jeho zraněný kolega pokračoval alespoň za lajnou, jenomže o přestávce se nechal odvézt do nemocnice a začalo tak hledání nového rozhodčího. Podle první varianty se této role měl zhostit jeden z českých arbitrů, kteří zápas sledovali jako diváci, což odsouhlasil i delegát utkání. Nizozemské sudí měl na starost Karel Bohuněk, než se mu ale podařilo někoho sehnat, přišel do kabiny Jiří Ulrych. Ten podobně jako Bohuněk doprovázel rozhodčí pro čtvrteční zápas mezi Teplicemi a Kaiserslauternem a přivedl Hakkana Johanssona, jenž byl pro pozici čtvrtého sudího delegován rovněž pro duel na Stínadlech.

Poločasová přestávka se tak protáhla o deset minut a koncentraci po ní na rozdíl od domácích neztratili hráči Smedereva. Ve 47. totiž usměrnil míč po Panteličově akci do brány Mirosavljevič a hosté ožili. O tři minuty později měl příležitost vyrovnat Pantelič, ale naštěstí pro fotbalisty Slavie si ukopl míč daleko od nohy a Kozáčik mu včasným vyběhnutím šanci zneškodnil. Slávisté sice ani poté nepůsobili zrovna nejpřesvědčivějším dojmem, postup do dalšího kola si však pohlídali. I v něm budou mezi nasazenými týmy a s velkou pravděpodobností tak opět narazí na soupeře z východu.



Viktoria Žižkov – Bröndby Kodaň

Viktorce se v současné době nedaří a úspěch nepřišel ani v Poháru UEFA. Před třemi týdny sice uhrála v Dánsku výsledek, který jí dával slušné šance do odvety, ale ani ve druhém zápase se stejným soupeřem se Žižkovským nepodařilo skórovat. Domácí slavili v den zápasu sto let od založení klubu, na svůj úspěch v loňském ročníku, kdy dokázali vyřadit Glasgow Rangers a podlehli až Betisu Sevilla, po prohře 0:1 však nenaváží.

Bröndby přijela do Prahy podpořit tisícovka diváků a ta jim vytvořila téměř domácí prostředí. Hra samotná příliš krásy nepobrala, na čemž měly zásluhu oba týmy, a dlouho se čekalo na první pořádnou střelu na bránu. Hostující fanoušci měli celý zápas dobrou náladu, jejich tým měl v první půli jenom jednu dobrou příležitost, když si po hrubce Saboua při odkopu sám před gólmanem špatně zpracoval míč Kahlenberg a následně už nedokázal vystřelit. Domácím chyběl dlouhodobě zraněný Stracený, k němuž se navíc přidal i kapitán Aleš Pikl.

Nezáživná podívaná pokračovala i po změně stran, přesto si fotbalisté Viktorie vypracovali dvě obrovské příležitosti. Nejprve však v 78. minutě po Chihuriho obloučku minul vzdálenější tyč Oravec a čtyři minuty po tom si oba své role vyměnili. Oravec v pokutovém území hlavou prodloužil na Chihuriho, který sice překonal brankáře Zazu, ale míč mířící do prázdné brány vykopl na poslední chvíli Kahlenberg. Všechny šance domácích na postup pak definitivně pohřbila 88. minuta, v níž Ščasný neuhlídal v šestnáctce Daugaarda a ten hlavou překonal Pižanowského.



Teplice – Kaiserslautern

Podobně jako na Žižkově, ani v Teplicích se nekonalo žádné fotbalové galapředstavení. V domácí sestavě se nakonec objevil i kapitán Pavel Horváth, jenž měl problémy s třísly. Naopak v hostujícím dresu se před českým publikem nepředstavil zraněný Vratislav Lokvenc. Tepličtí vstupovali do utkání s vědomím, že jim po vítězství 2:1 na hřišti soupeře stačí k postupu vedle výhry i jakákoliv remíza nebo v krajním případě prohra 0:1.

Slušně zaplněné ochozy poprvé pořádně zabouřily v 16. minutě, kdy na Doležalův centr nedosáhl Benčík a odražený míč napálil z první pravačkou Horváth, ale Wiese dobře kryl. Největší šanci prvního poločasu si na své konto připsali ve 20. minutě hosté. To nejprve Poštulka vyrazil střelu Kosowského a dobíhající Klose poté poslal vyražený míč nad domácí svatyni.

Celý první poločas se hlavně bojovalo a obraz hry se příliš nezměnil ani po změně stran. Tepličtí se však s vědomím náskoku nikam nehnali a utkání odehráli skvěle takticky. Dvacet minut před koncem pak předvedli akci jako z fotbalové učebnice. Horváth místo střely zvolil přihrávku na volného Rezka, který našel před opuštěnou bránou Benčíka a ten už neměl problémy se zakončením. Slovenský kanonýr pak mohl přidat ještě jednu branku, když si na prsou zpracoval dlouhý míč , ale jeho ránu zastavil pohotový Wiese. Domácím zatrnulo pouze v 81. minutě, jenomže hlavičku Timma bez problémů zneškodnil Poštulka. V závěru ještě z úhlu postupoval sám na brankáře střídající Zelenka, avšak neodvážil se zakončit sám a po jeho zpětné přihrávce na Horvátha získal teplický kapitán pro své mužstvo pouze roh.

Kaiserslautern tak podruhé za poslední dva roky skončil svou pouť evropskými poháry na Stínadlech. V loňském ročníku Intertoto Cupu totiž po domácí remíze 1:1 dostal v Čechách od Teplic čtyřbrankový příděl.



První kolo Poháru UEFA přineslo řadu překvapení především na úkor německých mužstev. Vedle Kaiserslauternu se totiž stalo úvodní kolo konečnou i pro Hamburk, který nestačil na ukrajinský Dněpropetrovsk, a také pro Herthu, jíž vyřadil polský Grodzisk, v němž působí i čeští fotbalisté Sedláček s Mynářem. Čest německé klubové kopané tak zachránila vítězstvím nad Austrií Vídeň alespoň Borussia Dortmund, v jejímž dresu se na hřišti opět objevil Tomáš Rosický, a Schalke, jemuž k postupu stačilo doma nejtěsnějším rozdílem porazit Kamen Ingrad. Příliš slavně si nevedly ani anglické celky. Southampton nedokázal vyřadit Steau Bukurešť a s tureckým Genclerbirligi vypadl i Blackburn. Naopak na páteční los se mohou těšit Vladimír Šmicer a Milan Baroš, protože Liverpool doma přehrál 3:0 slovinskou Olympii Lublaň.

Možná největší překvapení se zrodilo v souboji italského Udinese s rakouským Salcburkem. Tým Marka Jankulovského dokázal sice v prvním utkání venku zvítězit 1:0 a stejný stav svítil na tabuli i po úvodním poločase v odvetě. Jenomže hosté se nevzdali a brankami Hasslera a Kahramana otočili skóre ve svůj prospěch. Stoprocentní bilancí se mohou pochlubit španělská mužstva. Barcelona napravila zaváhání z Púchova a na Nou Campu nasázela svému slovenskému soupeři osm branek, čímž vyrovnala své pohárové maximum. Dále jdou i Valencia, Villarreal a Mallorca, kteří si poradili s AIK Stockholm, Trabzonsporem a Apoelem Nicosia. Naopak Pohár UEFA bude pokračovat bez slovenské účasti. Vedle Púchova totiž neuspěli ani Žilina s Utrechtem a Petržalka s Bordeaux.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Teplice mají proti Feynoordu šanci, Feynoord hraje špatně a Teplice jsou ve formě. Ale Slavia se Sofií vypadne. Beránek nebyl spokojenej a ví proč. Bulhaři hrají výborně.

Reagovat
PJ

Já bych to s tou Slavií neviděl tak černě, ale Levski bude určitě z jiný kategorie, než byl Sartid. Teplice maji slušnou šanci, pokud jim vydrží forma...

Reagovat
smazaný uživatel

No, bude to zajímavý :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Levski je v Bulharsku sice čtvrtý, ale předvádi pohledný technický fotbal. Hra mužstva je hodně podobná hře Slavie v minulém roce. Dokonce tréner Baranek se prý Bulhárů bál nejvic. Pokud Slaviste budou oba zápasy hrát jako teď se Sartidem, tak nevidím problém. Teplice maji sice ostřilenějšího soupeře, ale v tyhle sezoně ne moc výrazného.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele