SERIE A - SOUHRN 7. KOLA

28.10.2003, 02:30
Aktuality
Po sedmém kole se do "trháku" v nejvyšší italské fotbalové soutěži dostali Juventus a AC Milán. "Stará dáma" porazila na domácí půdě i díky brance Pavla Nedvěda Brescii, Milánští si zase hravě poradili se Sampdorií. Ve šlágru kola remizoval Inter na San Siru s AS Řím. Bez vítězství i nadále zůstává trojlístek Perugia, Empoli a Ancona.



Siena – Lecce 2:1 (1:1). V souboji nováčků se Siena musela obejít bez suspendovaných křídelních hráčů Guigoua a Cufreho. Trenér hostí zase řešil problémy s útokem, a tak na hrotu vedle Chevantona postavil od úvodních minut mladičký Valeri Bojinov. Lépe do utkání vstoupili hosté a už v 9. minutě je do vedení poslal Uruguayec Chevanton. Jenomže už o tři minuty později se začínalo od nuly, když se po Chiesově rohovém kopu akrobaticky prosadil Taddei. Hrál se celkem otevřený duel a v šancích se ocitli domácí Flo a Cirillo, ale vedlo se jim stejně jako poté ostrostřelci Chiesovi. Druhý poločas otevřel svým trestným kopem Chevanton, cestě míče do sítě však skvěle zabránil brankář Rossi. Jedinečnou příležitost na to strhnout vedení na stranu Sieny měl v 57. minutě Flo, který se vyhnul ofsajdové pasti a ocitl se tváří v tvář Ameliovi, ale zamířil mimo. Trenér domácích je Papadopulo je znám svým ofenzivním pojetím hry a v průběhu druhé půle poslal do hry třetího útočníka, když se vedle Chiesy a Floa postavil Ventola. Branku však vstřelili opět hosté, jenomže po trestném kopu Chevantona a hlavičce Cassettiho ji rozhodčí pro domnělý faul v pokutovém území neuznal. Rozhodující okamžik tak přišel 14 minut před koncem, kdy se po akci D´Aversy zblízka prosadil Chiesa. V závěru ještě pojistit vítězství Sienských selhal Arito.

Empoli – Chievo 0:1 (0:0). Na lavičku Empoli se poprvé postavil Attilio Perotti, který v průběhu týdne nahradil Baldiniho. První příležitost si na své konto připsali domácí, ale proti Di Natalemu se vytáhl Marchegiani. Na druhé straně se vyznamenal Bucci, když na poslední chvíli zneškodnil pokus Santany. Chievo si v první půli vytvořilo více brankových příležitostí, ke kýženému úspěchu však nevedly ani Cossatova hlavička a rána Zanchetty. Za domácí kontroval dvakrát Di Natale, ve 35. minutě ale přišli o zraněného Cribariho. Poté se do šancí dostali i Carparelli a Rocchi, udeřilo však na opačné polovině hřiště. V 60. minutě totiž zaváhal Lucchini a po Semioliho centru se prosadil Amauri. Domácí byli ve zbytku utkání lepším týmem a o vyrovnání se marně pokoušeli Rocchi a Busce. V závěru se pak ještě fotbalisté Empoli marně dožadovali odpískání pokutového kopu poté, co v šestnáctce upadl po zákroku D´Anny Rocchi.

Juventus – Brescia 2:0 (2:0). Domácí vstoupil do utkání dobře a už v 6. minutě se dostali do vedení, kdy se po akci Zambrotty a Trezegueta trefil Nedvěd. Ten tak potvrdil pravidlo “nedáš-dostaneš“, protože chvíli předtím neproměnil už podruhé v této sezoně pokutový kop kapitán Baggio. I nadále se hrál otevřený fotbal a šance měly oba týmy. Ty největší pak domácí Appiah a hostující Baggio. Prvně jmenovaný však rozvlnil pouze boční síť a útočník Brescie o kousek minul z trestného kopu. Další kontroverzní okamžik přišel chvíli před přestávkou, kdy se v ofsajdové pozici ocitl Miccoli. Po individuální akci Camoranesiho však hrál Trezeguet a francouzský útočník vstřelil domácí uklidňující druhou branku. Další špatná zpráva pro hosty přišla po změně stran, kdy si poranil rameno Filippini. O změnu stavu se pak marně pokoušeli Ferrara (hlavou po Davidově centru mířil nad) a dvojice Miccoli s Trezeguetem, proti nimž se vyznamenal brankář Saja.

Parma – Modena 3:0 (1:0). V zápase s příchutí derby se v domácím dresu od úvodních minut postavil na místo suspendovaného Blasi mladý Donadel a už poněkolikáté v této sezoně pak usedl pouze na lavičku Japonec Nakata. Parma se od začátku usadila na polovině Modeny, jejíž trenér Alberto Malesani v minulosti působil právě v Parmě. První branka byla k vidění ve 28. minutě a radovat se z ní mohli domácí, když se poprvé v sezoně trefila posila z Interu Milán Morfeo. K pojištění náskoku měl pak blízko Adriano, ale toho zastavil zvednutý praporek jednoho z pomezních rozhodčích. O chvíli později pak proti jeho pokusu dobře zasáhl Ballotta. Na druhé straně se v dobré příležitosti ocitl Allegretto, jenomže z několika metrů nedokázal zamířit přesně. Fotbalistům Modeny se na polovině Parmy zalíbilo a další šance měli Bonera a Kamara. Vlastní branku si pak mohl vstřelit domácí Castellini, Frey však reflexivně zachránil. V náporu a možné cestě za vyrovnáním ale Modenu zastavilo vyloučení Scoponiho po zákroku na Juniora. Domácí si své vítězství pojistili až v závěru. Nejprve se totiž v 85. minutě vyhnul ofsajdové pasti a následně skóroval Brazilec Adriano a v 88. minutě dal výsledku konečnou podobu Marchionni.

Sampdoria – AC Milán 0:3 (0:1). Rossoneri si potřebovali nutně napravit reputaci po středeční prohře v Lize Mistrů doma s Bruggami. Chyběla jim však zraněná dvojice Inzaghi a Rivaldo a pouze na lavičce pak trenér Ancellotti nechal Brazilce Kaka. Místo něho se v základní sestavě objevil Seedorf, Inzaghiho nahradil Tomasson. V domácí záloze se místo Doniho představil od začátku Yanagisawa a právě on měl první dobrou příležitost, jenomže Dida jeho pokus zneškodnil. Na druhé straně zahrozili Rui Costa a Shevchenko a ve 38. minutě se poprvé měnilo skóre, když se po Šimičově přihrávce prosadil Dán Tomasson. Hosté po změně stran zvýšili svůj náskok v 59. minutě, kdy po kombinaci Serginha s Tomassonem mířil do černého Shevchenko. Zbytek utkání si už zkušení hosté až na šanci střídajícího Doniho pohlídali a v 90. minutě pečetil jejich vítězství opět Ukrajinec Shevchenko, který proměnil hlavou ve třetí branku centr Kaka. Ještě předtím neuznal rozhodčí Rosetti gól Tomassona pro ofsajd.

Reggina – Ancona 0:0. S Martinem Jiránkem v základní sestavě a jeho jmenovcem Lejsalem na lavičce vstoupila Reggina do utkání s nováčkem s jasným cílem zvítězit. Její trenér Franco Colomba se na její lavičku postavil po 151., čímž se stal nejdéle sloužícím koučem v její historii. Chyběli mu však zraněný kapitán Cozza a distancovaný Di Michele. Ancona přijela bez zraněných zkušených útočníků Hubnera s Ganzem. Od úvodních minut byli aktivnější domácí první příležitosti si připsali Leon a Nakanuta. Na druhé straně odpověděl ve 25. minutě Sommese, jehož pokus jen o kousek minul Belardiho bránu. Další příležitost měl poté chvíli před přestávkou Mozart. Druhá půle žádnou změnu ve vývoji utkání a bohužel pro diváky ani skóre nepřinesla. Větší vůli po vítězství měli domácí, ale pokusy Baiocca, Tedesca a Falsiniho se neujaly.

Perugia – Udinese 3:3 (2:1). Oba týmy vstupovaly do utkání bez klíčových hráčů: domácím chyběl Ze Maria a Udinese se muselo obejít bez Pizarra. Perugia stále čeká na své první vítězstvé v sezoně a k tříbodovému zisku ji mohl přiblížit Grosso, jehož trestný kop však v De Sanctisově síti neskončil. Hostující brankář se pak vyznamenal při střele Fusaniho a sólu Bothroyda. Za hosty pak neúspěšně kontrovali Iaquinta a Jankulovski, ale ve 36. se už mohli radovat. To se po centru Jorgensena ocitl v šestnáctce domácích neobsazený Fava Passaro a loni ještě hráč Triestiny poprvé trestal. Jenomže tento okamžik fotbalisty Perugie nabudil a ještě do přestávky otočili stav ve svůj prospěch. Nejprve se totiž ve 42. minutě prosadil po Grossově trestném kopu Di Loreto a o chvíli později se z dálky parádně trefil Angličan Bothroyd. Po změně stran držel domácí nejprve gólman Kalac, ale v 59. minutě byl i on krátký na střelu Passara, jemuž nabil opět Jorgensen. Svěřenci trenéra Cosmiho poté znervózněli a výsledkem byla v 76. minutě třetí branka v jejich síti, jejíž autorem byl po Diamouteneho zaváhání znovu Fava Passaro. Jenomže ani hostující obránci se nakonec nevyvarovali chyby, a ta je nakonec stála vítězství. V 88. minutě totiž využil slabší chvilku zkušeného Sensiniho střídající Margiotta a hlavou zajistil konečnou dělbu bodů. Na té už nic nezměnila šance Muntariho, který v nastaveném čase tváří v tvář Kalacovi přestřelil.

Lazio – Bologna 2:1 (0:0). Domácí vstupovali do utkání s nutností konečně zvítězit, protože dvě poslední utkání v Miláně a na Chelsea prohráli. Trenéru Mancinimu však chyběli zranění obránci Couto s Cesarem. V útoku Lazia pak dostal dostala přednost dvojice Corradi-Muzzi. Hostujícímu celku zase chyběl kapitán Signori, který dříve působil i v Laziu. Bologna vstoupila do zápasu lépe v první dobrou příležitost měl hlavičkující Guly. Na druhé straně nedosáhl Muzzi na centr Stama ani Fioreho. Ve 22. minutě se před Pagliucou ocitl po Liveraniho přihrávce osamocený Corradi, ale zamířil pouze do gólmanovy náruče. Domácí si i nadále vytvářeli dobré šance a otevřít skóre mohl Muzzi, ale po Fioreho centru mířil zblízka mimo. Do druhého poločasu musel Roberto Mancini udělat jednu změnu, když zraněného Stama nahradil Negro. V 60. minutě měl Pagliuca co dělat, aby zastavil tvrdou střelu Stankovice. Lazio bylo lepším týmem a odměny za svou aktivitu se dočkalo v 83. minutě, kdy si Inzaghi poradil s obráncem Zanchim, který byl tou dobou na hřišti pouhé dvě minuty, a obloučkem překonal Pagliucu. Jenomže už za tři minuty bylo k překvapení téměř všech přítomných vyrovnáno. To Pecchia rozehrál trestný kop a francouzský internacionál Dabo nešťastně poslal míč do vlastní sítě. Fanoušci domácího týmu se už pomalu smiřovali s další bodovou ztrátou, ale v 90. minutě utekl po levé straně Claudio López a jeho centr proměnil v rozhodující branku Corradi.

Inter Milán – AS Řím 0:0. Tečku za sedmým kolem italské nejvyšší soutěže udělal v neděli večer souboj dvou velikánů a aspirantů na titul. Premiéru na domácí lavičce si odbyl Alberto Zaccheroni, který ve středu nahradil ve funkci Argentince Cúpera. Chyběli mu však zranění van der Meyde a Luciano, navíc po pozitivním dopingovém nálezu nemůže hrát Kallon. Naopak poprvé v letošní sezoně nastoupil Coco. Inter se s AS utkal už po 141., přičemž úspěšnější je rozhodně milánský tým. AS Řím dokázal naposledy vyhrát nad Interem na San Siru v roce 1994, kdy si jedinou branku vstřelil obránce Festa. Kdo očekával ofenzivní fotbal s řadou šancí, musel být hodně zklamán. V prvních minutách se o vzruch postaral pouze několika trestnými kopy Recoba a na druhé straně přetaženým obloučkem Cassano. První vážnější střelu vyslal až ve 29. minutě na Toldovu bránu kapitán Římanů Totti. Hosté měli mírně navrch, k čemuž velkou měrou přispěl i obránce Zebina, jenž dokázal uhlídat Vieriho. Po návratu z kabin se nejprve trochu zapotil proti hlavičce osamoceného De Rossiho Toldo. Brankář hostí Pelizzoli si pak poprvé pořádně sáhl na míč až při Recobově pokusu z trestného kopu, který trochu kuriózně odskočil. První velkou příležitost měl v 51. minutě Mancini, ale po geniální přihrávce od Tottiho netrefil sám před Toldem ideálně míč. Poté zkoušeli štěstí i Lima, Totti a De Rossi, avšak jejich snažení vyšlo naprázdno. Oživení do domácí ofenzivy přinesla až 66. minuta, kdy se na hřiště dostal místo Recoby Cruz. V 71. minutě se poprvé připomněl Vieri, jemuž však znemožnil střelu Zebina. Patnáct minut před koncem pak Inter dokonce vstřelil branku, ale Cruz si před svojí střelou z hranice šestnáctky pomohl při zpracování míče rukou. Poté musel předvést něco ze svého umění Pelizzoli, když ho prověřil Almeyda. V 82. minutě se mohlo a zřejmě i mělo červenat před zrakem Manciniho, který dvakrát udeřil dotírajícího Almeydu do obličeje, jenomže píšťalka rozhodčího Colliny zůstala němá. Stejně tak se holohlavý sudí zachoval i v nastaveném čase, kdy se domácí dožadovali odpískání pokutového kopu po zákroku na Vieriho. Poslední šanci měl ještě poté po Cruzově přihrávce Vieri, ale ten nedokázal překonat Pelizzoliho.



KRONIKA SERIE A – 2003/2004
BILANCE: 4-3-2, skóre: 12:9, celkem 26-21-16, skóre 103:74
BRANKY: 177, průměr 2,81 na zápas
DIVÁCI: 248001, celkem 1682502, průměr 26706 na zápas
ŽLUTÉ KARTY: 22:16, celkem 122:126, průměr 3,9 na zápas
ČERVENÉ KARTY: 0:1, celkem 9:14
BRANKÁŘI S ČISTÝM KONTEM: 5 - Toldo (Inter), Pelizzoli (AS Řím), 4 - De Sanctis (Udinese), Dida (AC Milán), 3 - Frey (Parma), 2 – Ballotta (Modena), Rossi (Siena), Buffon (Juventus), Belardi (Reggina), 1 - Pagliuca (Bologna), Antonioli (Sampdoria), Zancope (Modena), Peruzzi (Lazio), Kalac (Perugia), Marchegiani (Chievo), Scarpi (Ancona)

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele