SERIE A - SOUHRN 12. KOLA

08.12.2003, 22:56
Aktuality
Dvanácté kolo italské nejvyšší soutěže přineslo druhou porážku Juventusu Turín v řadě. Toho využily týmy AS Řím a AC Milán, které venku nezaváhaly a na šampiona z posledních dvou let mají již čtyřbodový náskok. Tři body si na své konto připsal i milánský Inter a krok drží i Parma s Laziem. Předsezónní předpoklady naplňuje sedmá Sampdoria, naopak Ancona a Perugia stále čekají na první vítězství.

Empoli – AC Milán 0:1 (0:0). Hosté měli po většinu zápasu více ze hry, do šancí se však zásluhou kvalitní obrany Empoli příliš nedostávali. Tu první měl po přihrávce Ruie Costy Shevchenko, ale Bucci jeho pokus zneškodnil. Nejzajímavější okamžik úvodní půle byl trochu překvapivě vidět před brankou milánského celku. To napálil odražený míč na bránu Di Natale a Dida zachytil onen “kulatý nesmysl“ až za brankovou čarou. Jenomže rozhodčí Racalbuto gól pro ofsajdové postavení Rocchiho, který bránil brazilskému brankáři ve výhledu, neuznal. Po změně stran to zkoušel Shevchenko a chvíli na to i Seedorf, ani jeden ale nemířil přesně. Rozhodující okamžik tak přišel v 81. minutě, kdy se z dobrých třiceti metrů opřel do míče střídající Kaka a Bucci se mohl pouze koukat. AC Milán už tento výsledek udržel a v sedmi po sobě jdoucích soutěžních zápasech na hřišti soupeře nedostal branku.

Lazio – Juventus 2:0 (2:0). Domácí to na turínský klub umí a tento fakt potvrdili i tentokrát. Římský celek byl od úvodu aktivnější a po nepřesné hlavičce Muzziho se dostal ve 21. minutě do vedení, když se po Fioreho centru z pravé strany hlavou trefil Corradi. Poté se zapotil i Peruzzi, který zneškodnil střelu Del Piera a trestný kop Nedvěda, na něhož publikum při každém kontaktu s míčem pískalo. Chvíli před přestávkou podržel hosty při Mihajlovicově trestném kopu Buffon, ale ve třetí minutě nastavení kapituloval podruhé. To si vyměnili role z akce u první branky Corradi s Fiorem a italský záložník propálil Buffona. Ani po návratu z kabin se obraz hry příliš nezměnil. Juventus, jehož trenér Lippi poslal do druhé půle tři čerstvé hráče, se mohl vrátit zpět do hry, ale po ruce Giannicheddy ve vlastní šestnáctce rozhodčí Bolonino penaltu neodpískal. A když se v dobré pozici netrefil ani Di Vaio, Juventus prohrál už třetí soutěžní zápas v řadě, což se mu naposledy stalo před třinácti lety. Kaňkou na vítězství Lazia jsou zranění Muzziho, Lopeze a Mihajlovice.

Bologna – Ancona 3:2 (2:0). Do sestavy domácího celku se po zranění definitivně vrátil Signori a jeho přítomnost byla na hřišti znát. Bologna šla do vedení už ve třetí minutě, kdy se ve vlastní šestnáctce špatně zorientoval Bilica a vstřelil si vlastní branku. O 24 minut později se domácí fanoušci radovali po Nervově výstavní střele z rohu velkého vápna podruhé. Pár minut po změně stran zvýšil na tříbrankový rozdíl Signori a vše se zdálo být jasné. Jenomže Ancona nesložila zbraně a v 71. minutě vlastní brankou Troiseho snížila. Boloňským však toto varování nestačilo a v v 78. minutě už to bylo po individuální akci a pěkném zakončení Pandeva pouze o gól. Více už toho ale hosté nestihli, naopak v poslední minutě přišli o vyloučeného Milaneseho.

Inter – Perugia 2:1 (1:0). Milánský tým začal proti Perugii dobře a po neproměněné šanci Emreho ze začátku zápasu se ve 25. minutě prosadil Vieri, jemuž přihrával Cruz. Pojistit náskok mohl o chvíli později Adani, ale z dobré pozice mířil mimo. Ve druhé půli se hosté mohli dočkat vyrovnání, jenomže Margiotta trefil hlavou pouze tyč. Na druhé straně protáhl Tardioliho Kily González. Poté promarnil další obrovskou příležitost kapitán Perugie Tedesco, za což přišel trest. V 80. minutě totiž hostující obránci špatně rozehráli, Cruz vyslal Vieriho a ten zkušeně překonal Tardioliho. Svěřenci Serse Cosmiho však nehodili flintu do žita a dvě minuty před koncem snížil Tedesco. Šok mohl příznivcům Internu přichystat v nastaveném čase Margiotta, jenomže hlavou přestřelil. Podobně jako Laziu, tak ani Internu se nevyhnuly zdravotní problémy. Pro zranění totiž nedohráli Cordoba, Cristiano Zanetti a Emre.

Lecce – Parma 1:2 (0:0). Hosté přijeli na stadion Via del Mare v pozici favorita a po šanci Gilardina se jim situace usnadnila ve 30. minutě. To totiž Gilardino obešel brankáře Poleksice, který ho fauloval a z rukou rozhodčího Bergonziho uviděl po právu červenou kartu. K exekuci následné penalty se postavil Morfeo, toho však vychytal Amelia. Do vedené se tak Parma dostala v první minutě druhé půle, kdy se k Brescianově přihrávce probil Gilardino a překonal Ameliu. Domácí poté vrhli všechny síly do útoku a vyplatilo se jim to. Tonetto sice nejprve napálil zblízka tyč a o chvíli později neuznal Berzogni Chevantonův gól pro ofsajd. Uruguayský útočník se však nenechal otrávit, v 69. minutě byl ve vápně nedovoleně zastaven Paolem Cannavarem a z nařízené penalty srovnal skóre. Hosté si ale nakonec přece jenom odvezli všechny tři body, protože v 77. minutě využil nedůslednosti domácích obránců opět reprezentant Itálie do 21 let Gilardino.

Modena – Brescia 1:1 (0:0). První poločas nepřinesl příliš záživnou podívanou. Po změně stran mohl se stavem pohnout Maniero, ale z malého vápna přestřelil. Branky tak začaly padat až v závěrečné desetiminutovce a jako první se v 81. minutě radovali po Milanettově centru a Taldově hlavičce domácí. Konečnou dělbu bodů pak zařídil o tři minuty později Bachini, jehož trestný kop se do sítě odrazil od levé tyče Ballottovy brány.

Sampdoria – Siena 2:1 (1:1). Domácí měli do utkání dvou úspěšných nováčků doslova raketový nástup. Už po šestnácti vteřinách totiž pronikl do vápna Diana a Flachi poslal favorita do vedení. V první půli byl hodně aktivní Diana a jeho další dvě příležitosti musel likvidovat až brankář Rossi. Postupem času se však karta začala obracet, hosté získávali půdu pod nohama a Antonioli musel ukázat své umění při dalekonosném trestném kopu D´aversy. Ve 38. minutě však už jejich vzájemný souboj vyhrál fotbalista Sieny, jehož trestnému kopu výrazně pomohla do sítě teč jednoho z hráčů ve zdi. Ve 45. minutě pak mohl obrat dokonat Flo, ale Antonioli jeho hlavičku skvěle vyrazil. Po změně stran se domácí vrátili ke hře z úvodu prvního poločasu a v 73. minutě se dočkali odměny. To Diana odcentroval z pravé strany, Flachi svými polonůžkami z hranice šestnáctky trefil břevno a odražený míč poslal do sítě Bazzani. Ten však stál v době Flachiho střely v ofsajdu, rozhodčí Brighi přesto branku uznal. Sampdoria nakonec dokráčela k vítězství v deseti, protože dvě minuty před koncem byl vyloučen Donati.

Udinese – Reggina 1:0 (0:0). Hostitelé dostali od úvodních minut svého soupeře pod tlak, ale jejich akcím chyběla finální přihrávka. Po změně stran se až před Belardiho dostal Iaquinta, ale hostující brankář skvělým reflexivním zákrokem zabránil pohromě. O majiteli tří bodů nakonec rozhodla 87. minuta, kdy se do míče na hranici šestnáctky z voleje opřel Jancker a překonal Belardiho.

Chievo – AS Řím 0:3 (0:0). Hosté přijeli na půdu Chieva v roli velkého favorita, kterou však v první půli příliš nepotvrzovali. Svěřenci trenéra Capella hráli ve volném tempu a po šanci Tottiho se do vedení mohli dostat domácí, jenomže Franceschiho střele se do cesty postavilo břevno. Až po změně stran přepnuli hosté na vyšší rychlostní stupeň a na hře to bylo znát. Hned ve 46. minutě musel Frezzolini likvidovat nebezpečnou Carewovu hlavičku. Skóre se poprvé měnilo v 67. minutě, kdy po akci Emersona s Mancinim zakončoval do prázdné brány Totti. O tři minuty později už to bylo po Tottiho centru a Manciniho střele o dvě branky a ďábelskou pětiminutovku Římanů zakončil v 72. minutě Cassano, kterému asistoval opět Mancini. Domácí mohli v závěru alespoň zkorigoval, ale Amauriho šanci zneškodnil Pelizzoli.



KRONIKA SERIE A – 2003/2004
BILANCE: 5-1-3, skóre: 12:11, celkem 46-33-29, skóre 167:120
BRANKY: 287, průměr 2,66 na zápas
DIVÁCI: 228633, celkem 2664433, průměr 24670 na zápas
ŽLUTÉ KARTY: 14:19, celkem 198:231, průměr 3,97 na zápas
ČERVENÉ KARTY: 2:1, celkem 14:24
BRANKÁŘI S ČISTÝM KONTEM: 9 - Pelizzoli (AS Řím), 8 - Dida (AC Milán), Toldo (Imter Milán), 5 - De Sanctis (Udinese), 4 - Antonioli (Sampdoria), Rossi (Siena), 3 - Frey (Parma), Buffon (Juventus), Ballotta (Modena), Pagliuca (Bologna), Belardi (Reggina), 2 – Scarpi (Ancona), Peruzzi (Lazio), 1 - Zancope (Modena), Kalac (Perugia), Marchegiani (Chievo), Sicignano (Parma), Agliardi (Brescia), Bucci (Empoli), Amelia (Lecce)

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele