SERIE A - SOUHRN 10. KOLA

25.11.2003, 19:03
Aktuality
Desáté kolo nejvyšší italské fotbalové soutěže přineslo zaváhání Parmy, která prohrála na půdě posledního Empoli, jež si tak připsalo premiérovou výhru v letošní sezoně. Inter rozstřílel Regginu, AS Řím nedělilo čtyři branky Bologni a hořkost porážky ještě nepoznali Juventus a AC Milán. Hodně emocí přineslo utkání mezi Laziem a Perugií, kde sudí vyloučil hned čtyři hráče.

Modena – Juventus 0:2 (0:1). Domácí jsou zatím asi největším překvapením Serie A, favoritem utkání však byl Juventus. V úvodu byli aktivnější domácí a střelami se prezentovali Vignaroli a Kamara. Hosté ale začali postupem času přebírat aktivitu a jejich první příležitost měl Del Piero, jenomže Ballotta dobře zasáhl. Kontroverzní moment přišel po půlhodině hry, kdy Camoranesi zřejmě fauloval ve vápně Milanetta, rozhodčí Gabriele ale k nevoli domácích udělil Milanettovi žlutou kartu za filmování. Až poté o sobě dal vědět také David Trezeguet. Jeho první pokus sice Ballotta instinktivně vyrazil, ve 42. minutě byl však i domácí kapitán krátký na Francouzovu střelu po rychle rozehraném trestném kopu Tacchinardiho a centru Zambrotty. Modenská obrana podruhé kapitulovala pět minut po změně stran, kdy se z pětadvaceti metrů opřel do míče Nedvěd a míč skončil v síti podruhé. Domácí mohli dostat zpět do utkání Kamara a po něm i Amoruso, jenomže prvně jmenovaný zblízka přestřelil a bývalého útočníka Juventusu vychytal Buffon. V poslední šanci zápasu se třináct minut před koncem ocitl po Birindelliho přihrávce Nedvěd, když orazítkoval tyč.

Inter – Reggina 6:0 (2:0). Milánskému celku se pod vedením Alberta Zaccheroniho daří a svou formu chtěl potvrdit i proti “remízovému králi“ z jihu Itálie. Chyběli mu však Emíre, Materazzi, Coco a Recoba, v sestavě se naopak objevil Vieri. Právě on byl nejčastějším střelcem zápasu, jenomže reprezentačnímu se vůbec nedařilo a v průběhu utkání na něho domácí publikum dokonce pískalo. Domácí měli od začátku územní převahu a publikum nadchla především parádní střela van der Meydeho, kterou Belardi s vypětím všech sil vyrazil na roh. Zlomovým momentem první půle byla její poslední dvanáctiminutovka. Ve 34. minutě nevěděl co s míčem Cannavaro, a tak ho z pětatřiceti metrů napálil na hostující bránu a byla z toho fantastická branka. Další parádu předvedl ve 43. minutě Nigerijec Martins, jenž přešel přes tři protihráče a střelou k protější tyči překonal Belardiho podruhé. Hosté kontrovali těsně před přestávkou, kdy Toldo skvěle vyrazil střelu Di Micheleho. Druhý poločas už byl jednostrannou záležitostí a domácí si na San Siru otevřeli střelnici. Vše odstartoval v 51. minutě van der Meyde, jenž přetavil v branku Martinsovu přihrávku. Ve druhé části hry poslal Zaccheroni na hřiště Farinose a ten se mu za jeho důvěru téměř okamžitě odměnil, když v 60. minutě nezaváhal tváří v tvář Belardimu po přihrávce van der Meydeho. Ještě dříve se po příchodu na hřiště podařilo skórovat Cruzovi, jemuž stačily dvě minuty a hned při svém prvním doteku s míčem zvýšil na 5:0. V 76. minutě si pak publikum usmířil Vieri, kterého nezastavilo ani držení za dres a s pomocí levé tyče stanovil konečný rezultát. Inter nakonec dohrával v deseti, protože v době, kdy už měl vystřídané tři hráče, odstoupil kvůli svalovým potížím Martins.

Ancona – Brescia 1:1 (0:1). Stadion Del Conero byl svědkem duelu dvou týmů ze spodních pater tabulky. První velkou příležitost sice měli domácí, ale do vedení šli ve 4. minutě fotbalisté Brescie, když se trefil Baggio. Hosté mohli brzy svůj náskok zvýšit, Caracciolo však neuspěl. Ve 24. se Ancona dožadovala po zákroku Carruse na Vilici penalty, píšťalka sudího Saccaniho však zůstala němá. Domácí měli převahu a vytvářeli si i šance, nepochodili však ani Bruno s Ganzem. Zaslouženého vyrovnání se tak hostitelé dočkali až v 61. minutě, kdy se po Carrusově přihrávce akrobaticky trefil Berretta. V závěru pak hosté uhájili alespoň bod za remízu hlavně díky brankáři Agliardimu, který zlikvidoval šance Parentelo a Sommeseho. Ancona se tak ani na desátý pokus nedočkala tříbodového zisku a propadla se na samotné dno tabulky.

Bologna – AS Řím 0:4 (0:3). Toto utkání mělo zvláštní příchuť prodomácího trenéra Mazzoneho, který dříve seděl na lavičce AS. Při skládání sestavy musel oželet Nerva, Locatelliho, Signoriho a Zaccarda, jejichž neúčast se na hře Boloni hodně projevila. Hosté začali lépe a už v 16. minutě je poslal po Montellově rohovém kopu do vedení kapitán Totti. Domácí se v první půli nezmohli na žádné ohrožení Pelizzoliho branky a v 34. minutě opět kapitulovali. To se mezi několika obránci prokličkoval Cassano a dílo zkázy dokonal Montella. Další ránu mohl zasadit Boloňským Mancini, ale Pagliuca jeho střelu vyrazil. Z následného rohu se však nadvakrát prosadil Panucci a bylo to o tři branky. Jakýkoliv odpor domácích pak v nástupu do druhé půle zlomil po individuální akci Cassano, který se v základní sestavě objevil i přesto, že se v týdnu během tréninku nepohodl s koučem Capellem a předčasně odešel. Další branku mohl přidat Totti, ale jeho volej z několika metrů mířil nad. Až poté se probudili také domácí, jenomže o čestný úspěch se marně snažili Pecchia a Dalla Bona.

Empoli – Parma 1:0 (0:0). Až v desátém ligovém zápase sezony se domácí konečně dočkali plného bodového zisku a odlepili se díky němu ze dna tabulky. Po celý zápas měli více ze hry, ale v dobrých šancích se nevedlo Bellerimu ani Di Natalemu. Střelecké štěstí poté neměli ani znovu Di Natale, Grella a Rocchi, a tak zasloužené tři body sestřelil až náhradník Foggia. Ten přišel na hřiště v 82. minutě a v nastaveném čase stál na správném místě.

Lazio – Perugia 3:1 (1:0). Hosté přijeli do “věčného města“ s vědomím, že zde nikdy nad Laziem nezvítězili. První příležitost si na své konto připsali domácí, ale Stankovicovu hlavičku dokázal jednou rukou zastavit Tardioli. Perugia hrála v první půli dobře a do šancí se dostali Fusani a Margiotta, vedlo se jim však podobně jako na druhé straně Conceicaovi. Do vedení nakonec šli favorizovaní domácí, když Liveraniho akci nekompromisně zakončil Stankovic a hostujícímu celku nepomohly ani reklamace za faul Conceicaa na Ignoffa. O přestávce musel trenér Mancini udělat jednu vynucenou změnu, protože Stam si přivodil svalové potíže. Do druhého poločasu vstoupili lépe hosté a Tedescův nepovedený centr skončil k překvapení všech na břevně Peruzziho brány. Zaslouženého vyrovnání se svěřenci Serse Cosmiho dočkali v 70. minutě, kdy Peruzzi sice dokázal zneškodnit Margiottovu šanci, ale obránci odvrátili míč pouze ke Grossovi, který se nemýlil. Závěrečná dvacetiminutovka přinesla hodně vzruchu a emocí. Chvíli po vyrovnávající brance totiž byl za faul na Favalliho vyloučen Diamoutene, jehož o dvanáct minut později následovala dvojice Conceicao s Ignoffem. Rozhodující okamžik utkání přišel v 87. minutě, kdy o vítězství domácích rozhodl Corradi. Ani závěrečné minuty se pak neobešly bez emocí. Nejprve předvedl ostrý zákrok na Stankovice Ze Maria, ale rozhodčí tentokráte do kapsičky pro červenou kartu nesáhl. Místo něho byl za extempore se Simone Inzaghim vyloučen trenér Cosmi a ve druhé minutě nastavení za nakopnutí Liveraniho do kolena se šel předčasně sprchovat i Di Loreto. O chvíli později pak dal konečnou podobu výsledku Inzaghi.

Lecce – Sampdoria 0:0. Na stadionu Via Del Mare se utkali dva nováčci nejvyšší soutěže. První šanci si vypracovali hosté, ale Bazzani mířil hlavou mimo. Domácí poté přebrali aktivitu a Antonioliho zaměstnal Boijnov. Těsně před odchodem do kabin se domácí dožadovali pokutového kopu, když Carrozzieri zahrál v souboji s Chevantonem rukou, avšak rozhodčí nechal pokračovat ve hře. I po změně stran byli domácí aktivnější, jenomže Boijnovova střela se zastavila na tyči a skórovat se nepodařilo ani Chevantonovi. Rozhodnutí pak nepadlo ani v poslední minutě, kdy chybu Antonioliho napravil Falcone, který obětavě zneškodnil šanci Vucinice.

Udinese – Siena 1:1 (1:0). Do sestavy domácích se po dlouhé době vrátil Pizarro, ani jeho přítomnost však k zisku tří bodů nepomohla. V první příležitosti se ocitl po Jankulovského přihrávce Fava Passaro, ale hlavou minul. V 19. minutě se pak hostující gólman Rossi vytáhl při šanci Jankulovského. Ve 29. minutě se osmělili i hosté a D´aversa z trestného kopu jen těsně minul. Nejlepší střelec domácích v této sezoně, Fava Passaro, se dostával do mnoha příležitostí a ve 41. minutě se konečně prosadil, když hlavou zamířil přesně pod břevno. Sieně se podařilo srovnat chvíli po změně stran, jenomže Taddeiho branka nebyla uznána pro ofsajd. O dělbě bodů tak rozhodl dvanáct minut před koncem Flo, který se vyhnul ofsajdové pasti a překonal De Sanctise.

Chievo – AC Milán 0:2 (0:1). Hostujícímu celku chybělo z nejrůznějších důvodů hned několik hráčů základní sestavy, přesto se konečně mohl radovat ze zisku tří bodů na půdě Chieva. Domácí začali aktivněji a první střelu vyslal na Didovu bránu po čtyřech minutách Lanna, ale minul. Za Milánské kontroval Rui Costa, jehož pokus skončil těsně mimo. Hosté pokračovali v aktivitě a Marchegiani měl co dělat s Ambrosiniho ranou ze třiceti metrů. O osudu utkání se rozhodlo na přelomu první a druhé půle. Nejprve byl totiž vyloučen domácí trenér Del Neri a ve 45. minutě zajistil milánskému celku vedení svou jubilejní stou trefou v jeho dresu Shevchenko. Tentýž hráč pak v 50. minutě přidal další branku poté, co se po přihrávce od Ruie Costy vyhnul ofsajdové pasti a překonal Marchegianiho. Červenočerní na hřišti dominovali a další branky mohli přidat Tomasson a Seedorf. Chievo vyslalo první střelu na Didu až v 86. minutě, ale Amauriho pokus brazilského gólmana příliš nezaměstnal.



KRONIKA SERIE A – 2003/2004
BILANCE: 3-3-3, skóre: 12:11, celkem 36-30-24, skóre 139:101
BRANKY: 240, průměr 2,66 na zápas
DIVÁCI: 235963, celkem 2177917, průměr 24199 na zápas
ŽLUTÉ KARTY: 15:17, celkem 169:186, průměr 3,94 na zápas
ČERVENÉ KARTY: 1:3, celkem 12:21
BRANKÁŘI S ČISTÝM KONTEM: 8 - Toldo (Inter), Pelizzoli (AS Řím), 6 - Dida (AC Milán), 4 - De Sanctis (Udinese), 3 - Frey (Parma), Buffon (Juventus), Antonioli (Sampdoria), Rossi (Siena), Ballotta (Modena), 2 – Scarpi (Ancona), Belardi (Reggina), Pagliuca (Bologna), 1 - Zancope (Modena), Peruzzi (Lazio), Kalac (Perugia), Marchegiani (Chievo), Sicignano (Parma), Agliardi (Brescia), Bucci (Empoli), Amelia (Lecce)

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele