Serie A - souhrn 1. kola

19.08.2017, 19:54, aktualizováno 20.08.2017, 22:44
Komentáře a souhrny
AC Milán vyzrál na Crotone, tři body slaví rovněž městský rival Inter, jenž si pro změnu poradil s Fiorentinou. Sampdoria zdolala Benevento, veronské Chievo veze body ze hřiště Udinese. Bologna se rozešla s Turínem smírně a nerozhodně skončily rovněž zápasy na půdách Lazia a Sassuola. AS Řím zásluhou Aleksandara Kolarova vyhrál na hřišti Atalanty. Suverénně zahájil novou ligovou sezonu Juventus. Stará dáma doma přehrála Cagliari. Problémy zkraje ročníku neměla ani Neapol...

Bologna FC - Turín FC 1:1

20.08.2017 20:45

Góly: 27. Federico Di Francesco - 34. Adem Ljajić

Plichtou 1:1 skončilo měření sil mezi Boloňou a Turínem. Domácí se ujali vedení zásluhou Di Francesca, ale hned za pár minut srovnal přesně mířenou ranou Ljajič. Turín měl o něco více ze hry, ale utkání nedokázal ve svůj prospěch rozhodnout.

V začátku zápasu byla o něco lepší Boloňa. Ve 26. minutě pálil Torosidis a Sirigu předvedl parádní zákrok. K jeho smůle však vzápětí Boloňa stejně skórovala. Verdi ještě stihl odcentrovat, balón se dostal k Federicu Di Francescovi a ten krásnou střelou poslal Boloňu do vedení. Donadoniho tým si užil jednobrankový náskok pouhých sedm minut. Obrana Boloni totiž nechala vystřelit z dobré vzdálenosti Adema Ljajiče a Mirante se natahoval marně.

Turín měl následně více ze hry a krátce po změně stran mohl dokonat obrat, nebýt fantastického skoku Antonia Miranteho. Boloňa se do další šance dostala až čtvrthodinu před koncem, kdy ze strany postupoval na branku Sirigua Di Francesco, jehož střela na zadní se do branky nevešla.

V 84. minutě si domácí oddechli, protože Granata dokázala vstřelit druhý gól, ale už dávno po hvizdu sudího, který avizoval útočný faul. To už byl na závěrečných osm minut na place i Ladislav Krejčí, nicméně do žádné větší příležitosti se nezapojil. Zápas vítěze nepoznal, Boloňa remizovala s Turínem 1:1.

Více informací k zápasu

FC Crotone - AC Milán 0:3

20.08.2017 20:45

Góly: 5. Franck Kessié (pen.), 18. Patrick Cutrone, 24. Suso

Jednoznačnou výhrou začal AC Milán, který je považován vedle Juventusu a Neapole za dalšího aspiranta na titul. Zápas se zlomil hned v jeho začátku, kdy byl vyloučen Ceccherini a následnou penaltu proměnil Kessié. Další branky Milána obstarali Cutrone a Suso.

Mnozí byli zvědavi, jak si nové AC s houževnatým Crotone poradí a jestli naváže na povedený pohárový zápas proti Skhendii. A vida, povedlo se, Milán si připsal další jednoznačnou výhru. V sestavě Rossoneri se objevily takřka všechny nové posily jako Bonucci, Musacchio, Rodríguez, Conti, Calhanoglu nebo Borini.

Vůbec to nejpodstatnější se událo v samotném začátku utkání. Rossoneri šli do první šance a Ceccherini ve vápně fauloval Cutroneho, přičemž sudí odpískal pokutový kop. Celou záležitost ale řešil s dalším sudím a především s videotechnologií, která potvrdila verdikt. Pro Ceccheriniho to mělo smutnou dohru, protože sudí mu zároveň udělil červenou kartu.

AC mělo jedinečnou možnost zajistit si vedení a zodpovědnost vzal na sebe Frank Kessié, penaltu proměnil a favorit vedl 1:0. Hosty branka uklidnila a ti kontrolovali hru. V 19.minutě dobře odcentroval Suso a Cutrone hlavou zvýšil na 2:0. Nešťastné Crotone vzápětí inkasovalo potřetí, když tentokrát Cutrone šikovně našel Susa a španělský křídelník dal už na 3:0. Zápas byl v podstatě rozhodnut, byť do jeho konce ještě zbývala velká část.

Milán se samozřejmě nikam nehnal, rychlé tři branky určily zápasu ráz a tak nebylo k vidění příliš závratné tempo. Platilo to i po změně stran. Ze strany Rossoneri sice šly střelecké pokusy, ale neujal se ani jeden. Crotone to mělo těžké, korigovat v oslabení se nepodařilo a tak zápas skončil vítězstvím AC Milán jasně 3:0.

Více informací k zápasu

Inter Milán - ACF Fiorentina 3:0

20.08.2017 20:45

Góly: 5. Mauro Icardi (pen.), 15. Mauro Icardi, 79. Ivan Perišić

Výhru 3:0 si na své konto připsal Inter Milán, který na San Siru přivítal doslova vyprodanou Fiorentinu. Odliv opor byl na hře Fialek znát, Nerazzurri pod vedení Luciana Spalettiho šli velice brzy do dvougólového trháku, který ve druhém dějství ještě navýšili. Dvakrát se mezi střelce zapsal Mauro Icardi a jednou se prosadil Perišič.

Inter tak dal najevo, že se s ním musí počítat na nejvyšší mety. Zápas začal hodně bláznivě, už po čtyřech minutách byl Astorim faulován Mauro Icardi a sudí neváhal odpískat pokutový kop, který následně sám postižený Argentinec proměnil. Už v 15.minutě to navíc bylo 2:0. Na precizní Perišičův centr si naskočil opět Icardi a bylo to 2:0. Inter měl i další šance, ale například Brožovičův pokus zneškodnil brankář Sportiello, který nahradil odchozího Tatarusanua.

Svěřenci Luciana Spalettiho ve druhém dějství kontrolovali hru a třetí brankou chtěli utkání definitivně rozhodnout. Tvrdou ránu Perišiče ze 66.minuty Sportiello vyrazil a Gagliardini zase pro změnu přestřelil.

Jednu z mála šancí Fialek na snížení měl Veretout, jeho krásná rána orazítkovala tyčku. Fiorentina svojí šanci nedala a Inter to záhy potrestal vytouženou třetí brankou. Joao Mario našel přesným centrem hlavu Perišiče a chorvatský křídelník definitivně rozhodl o výhře Interu. Ve zbývajícím čase se už nic podstatného neodehrálo.

Více informací k zápasu

SS Lazio - SPAL 2013 0:0

20.08.2017 20:45

Góly: -

O první velké překvapení v sezoně se postaral nováček soutěže SPAL, který si dovolil získat bod na Olympijském stadionu v Římě. Čerstvý držitel italského Superpoháru Lazio na něj za devadesát minut nenašel žádný recept a diváci se nakonec branek nedočkali.

Lazio bylo posilněné ziskem italského Superpoháru, nicméně výsledkově to Biancocelesti proti SPAL nezvládli. Začátek zápasu byl ze strany domácích hodně nervózní. Inzaghiho svěřenci kupili spoustu nepřesností a po ráně Vivianiho, která jinak lízla tyčku, klidně mohli prohrávat.

Šance domácích začaly přibývat jen pozvolna, hned nadvakrát zakončoval ve 28. minutě Ciro Immobile, ovšem na Gomise nevyzrál. Lazio mělo převahu a to platilo i ve druhém poločase, ovšem vyloženě stoprocentní gólovky scházely. Biancocelesti nováčka pochopitelně přestříleli, ale žádná střela nebyla natolik nebezpečná, aby zaměstnala brankáře Gomise. SPAL si dojel do Říma pro bod a tak se také stalo. Hned na úvod Serie A je to velké překvapení, protože se přeci jenom očekával triumf Lazia.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - Benevento Calcio 2:1

20.08.2017 20:45

Góly: 39. Fabio Quagliarella, 54. Fabio Quagliarella - 15. Amato Ciciretti

I bez Patrika Schicka v sestavě si Sampdoria poradila s nováčkem z Beneventa. Námořníci museli otáčet skóre, neboť jako první se prosadil Ciciretti. Doria dokonala obrat krátce po změně stran, když se druhým gólem v utkání prosadil zkušený Fabio Quagliarella.

Sampdoria byla v zápase velkým favoritem a na hřišti to bylo od úvodních minut znát. První velkou šanci si vytvořil Caprari, ale místo vedení Námořníků přišla studená sprcha a branka Amata Cicirettiho. Benevento předvedlo brejk a Ciciretti uvnitř šestnáctky předvedl parádní kopací techniku a citlivým kopem zajistil Beneventu vedení. Hosté byli navíc při chuti a za chvili musel tasit po ráně Cody pohotový zákrok Puggioni.

Ve 39. minutě rozehráli domácí rohový kop, balón propadl až k Praetovi a dorážející Fabio Quagliarella srovnal na 1:1. Ještě do poločasu mohla Sampdoria otočit skóre, ale pokus Torreiry z úhlu zpacifikoval Belec.

Domácí dokonali obrat až v po změně stran, přesněji v 55. minutě. Chybu Beneventa vystihl Ramírez, který prostrčil balón na Quagliarellu a ten nekompromisně dal na 2:1. Námořníci ale ještě neměli vyhráno. Benevento si dokázalo vytvořit šance a hned ve dvou z nich selhal Puscás. V nastavení se neujala ani rána Cody a Sampdoria nakonec těsné vedení uhájila.

Více informací k zápasu

US Sassuolo - Janov CFC 0:0

20.08.2017 20:45

Góly: -

Nezáživné utkání mezi Sassuolem a Janovem snad ani nemohlo dopadnout jinak. Utkání nabídlo jen jednu velkou příležitost, jinak se na stadionu Cittá del Tricolore vůbec nic zajímavého nestalo.

Sassuolo vykročilo do nové sezony už bez Eusébia Di Francesca, který odešel koučovat AS Řím. Jeho nástupcem se stal Christian Bucci a mnozí byli zvědavi, jak si tento kouč povede.

Od záčátku se hrál vyrovnaný fotbal, bohužel s početnými nepřesnostmi na obou stranách. A za nejnebezpečnější okamžik můžeme označit utaženou Velosovu ránu, kterou Consigli vyrazil na rohový kop. Janovský celek měl i procentuálně vyšší držení balónu, nicméně to nebylo rozhodující.

Vůbec největší šance celého zápasu přišla až ve druhém dějství a postarali se o ní Grifové. Takřka z malého vápna zakončoval z první Biraschi a za Consiglim se zatřáslo břevno. To byla velká gólovka, která měla skončit v síti.

Janov si další šanci už nevypracoval, stejně jako domácí celek, takže utkání skončilo nezáživným výsledkem 0:0. Nutno podotknout, že závěrečný hvizd sudího diváky spíše vysvobodil.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - Chievo Verona 1:2

20.08.2017 20:45

Góly: 37. Cyril Théréau - 15. Roberto Inglese, 54. Valter Birsa

Domácí porážku hned zkraje soutěže zaznamenalo Udinese, v sestavě i s českým záložníkem Jakubem Janktem. Zebry doma nestačily na Chievo, které zvítězilo díky skvělému výkonu Valtera Birsy, jenž jednu branku připravil a druhou vstřelil sám.

Už začátek utkání naznačil, že by se diváci v Dacia Areně nemuseli vůbec nudit a byl to Jakub Jankto, kdo založil první gólovku. Po jeho přihrávce odcentroval De Paul a Nuytinck hlavou těsně minul branku. V 15. minutě se hosté dostali do překvapivého vedení, na rohový kop Birsy si naskočil nikým nehlídaný Roberto Inglese a Chievo vedlo 1:0.

Zebry se tlačily dopředu, ale gólová odpověď z jejich strany přišla až ve 37. minutě. De Paul přihrál do vápna Théréauovi a ten z první překonal Sorrentina. Brankář Chieva neměl zrovna dvakrát čisté svědomí, nepříliš razantní pokus útočníka domácích asi měl vyrážet. Každopádně Fly Donkeys si mohli vzít vedení zpátky, kdyby před koncem poločasu těsně neminul branku aktivní Birsa.

Co se slovinskému záložníkovi nepovedlo na sklonku prvního poločasu, to se podařilo později. Birsa se opřel do míče z velké dálky a parádním kopem pod břevno nedal Scuffetovi žádnou šanci. Opravdu parádní fotbalový okamžik. Znovu vyrovnat mohl Lasagna, jehož tečované ráně nechybělo mnoho. Stejný muž měl minutu před koncem ještě jednu šanci, ale tentokrát skvěle zasáhl Sorrentino. Udinese už vyrovnat nestihlo a doma na začátku ligové soutěže padlo.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - AS Řím 0:1

20.08.2017 18:00

Góly: 31. Aleksandar Kolarov

Vítězně vstoupil do sezony pod Eusébiem Di Francescem AS Řím, i když na výhru na půdě Atalanty se hodně nadřel. Vlci šli v prvním poločase do vedení a výsledek pak zuby nehty drželi a nakonec i přežili velké šance Gómeze.

Hned začátek utkání přinesl dva vzrušivé momenty na obou stranách. Nejprve nevyužil hrubku římské obrany Gómez a svým pokusem nechal vyniknout Alissona a krátce po něm ostře vypálil z úhlu Džeko, ovšem rovněž jako Gómez nebyl úspěšný. Na delší dobu pak byla k vidění spíše bitva o střed hřiště, oba celky si rozhodně nic nedarovaly a to až do 31. minuty. AS Řím totiž zahrával volný přímý kop a nová akvizice Vlků Aleksandar Kolarov přízemní střelou k tyči rozjásal hostující fanoušky. Ještě do poločasu mohl vyrovnat nepolapitelný Gómez, ale Alisson byl opět pozorný.

Atalanta se nedočkala ani krátce po změně stran při velké Petagnově příležitosti. Ten se rychle otočil s míčem a jistotu opět ukázal Alisson. Každopádně Atalanta pomaloučku, polehoučku stupňovala svůj tlak a AS místo aby přidalo druhý gól, se jen bránilo. A úspěšně, protože šance Iličiče skončila opět v rukavicích Alissona. To už kouč hostí Di Francesco věděl, že pokud jeho tým nedá druhý gól, bude v problémech a na plac poslal rychlonohého El Shaarawyho.

Efekt to ale nemělo a Vlkům bylo čím dál větší horko. V 87. minutě si hosté pořádně oddechli, protože ránu Gómeze zastavila tyčka a v nastavení spálil další velkou šanci Heteboer. AS Řím se nakonec úspěšně ubránil a na půdě Atalanty zvítězil nejtěsnějším rozdílem.

Více informací k zápasu

Hellas Verona - SSC Neapol 1:3

19.08.2017 20:45

Góly: 83. Giampaolo Pazzini (pen.) - 32. Samuel Souprayen (vl.), 39. Arkadiusz Milik, 62. Faouzi Ghoulam

Neapol si nijak nelámala hlavu s Hellasem Verona a v pohodě ho přehrála celkovým výsledkem 3:1. Většinu gólových akcí měl na starosti Lorenzo Insigne, avšak mezi střelce se zapisovali jiní. Jmenovitě Milik s Ghoulamem.

Neapol měla utkání od začátku do konce plně pod kontrolou a její brankové příležitosti začaly přicházet velice záhy. Insigneho první střelu Nicolas vyrazil a proti té další už nemusel zasahovat, neboť šla hodně nad. Přízemní ranou neuspěl ani Callejón, ale ve 32. minutě už Neapol stejně vedla. Rohový kop hostů nadělal Veroně velké problémy a Samuel Souprayen si vstřelil vlastní gól. To Neapol pochopitelně posadilo do sedla a za chvíli nováček soutěže podruhé inkasoval. Insignem rychle tažený protiútok zakončil polský kanonýr Arkadiusz Milik.

Sarriho svěřenci si více přát nemohli. Po poločase vedli 2:0 a utkání měli plně pod kontrolou. V 54. minutě měli domácí jednu z mála příležitosti. Verde se ve vápně dostal ke střele a Pepe Reina předvedl skvělý zákrok a ukázal, že rozhodně nepatří do starého železa. Byl to důležitý zákrok, protože za chvíli Neapol zvýšila už na 3:0 a tím bylo utkání definitivně rozhodnuto. Znovu v tom měl prsty Insigne, jehož šanci mu zmařil Nicolas, ovšem s dorážkou Ghoulama už nemohl nic dělat. Od tohoto momentu už se utkání spíše dohrávalo.

Až v 82. minutě se provinil faulem ve vlastní šestnáctce Hysaj, když povalil Bessu a Giampaolo Pazzini dostal jedinečnou možnost snížit. Zkušený útočník si poradil, Reina proti jeho dělovce neměl nárok a Hellas se tak dočkal alespoň úpravy výsledku. Pro Hysaje to zároveň znamenalo vyloučení, důležité však je, že Neapol už výsledek neztratila.

Více informací k zápasu

Juventus FC - Cagliari Calcio 3:0

19.08.2017 18:00

Góly: 12. Mario Mandžukić, 45. Paulo Dybala, 66. Gonzalo Higuaín

Bezproblémový vstup do začátku ligové soutěže zaznamenal Juventus. Stará dáma nastřílela Cagliari tři branky zásluhou Mandžukiče, Dybaly a Higuaína. Největší šanci hostů, penaltu Diega Faríase, zlikvidoval Gigi Buffon.

Juventus začal aktivně hned od začátku a již ve třetí minutě nepříjemně kroutil balón z volného přímého kopu Pjanić. Gólově se však domácí prosadili o deset minut později, Lichtsteinerův centr do šestnáctky si našel Mario Mandžukić a sřelou z první zajistil Juventusu vedení!

Jak důležité je mít v brance Gigiho Buffona, ukázala 38. minuta, kdy si Cagliari vytvořilo ve vápně Juve velký tlak. Ten po faulu domácích ukončil penaltový hvizd sudího, jenomže Diego Farías si na legendárního Gigiho nepřišel. Buffon penaltu zlikvidoval, Juventus díky tomu udržel jednobrankový náskok a navíc těsně před odchodem do šaten zvýšil na 2:0: Paulo Dybala dostal přihrávku za obranu a sám proti Cragnovi věděl, co má dělat.

Svěřenci trenéra Massimilliana Allegriho chtěli zápas co nejdříve rozhodnout ve svůj prospěch a v podstatě se tak i stalo. Dybalovu ránu krátce po změně stran sice zastavilo břevno, ale křižná rána Gonzala Higuaína si už cestu do sítě našla. Třetí branka znamenala definitivní rozhodnutí. Cagliari v zápase mnoho nepředvedlo, ale s velkým favoritem to mělo obtížné.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AC Milán11003:03
 Juventus FC11003:03
 Inter Milán11003:03
4.SSC Neapol11003:13
5.Chievo Verona11002:13
 UC Sampdoria11002:13
7.AS Řím11001:03
8.Turín FC10101:11
 Bologna FC10101:11
10.Janov CFC10100:01
 SPAL 201310100:01
 SS Lazio10100:01
 US Sassuolo10100:01
14.Benevento Calcio10011:20
 Udinese Calcio10011:20
16.Atalanta Bergamo10010:10
17.Hellas Verona10011:30
18.ACF Fiorentina10010:30
 FC Crotone10010:30
 Cagliari Calcio10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (308)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele