Serie A - preview 9. kola

26.10.2013, 09:41, aktualizováno 27.10.2013, 08:57
Previews
Suverénní AS Řím zajíždí do Udine a další výhrou může stanovit italský rekord. V jeho zaváhání budou doufat Neapol, která hostí Turín, a hlavně Juventus hrající proti Janovu. AC Milán se pokusí potvrdit stoupající formu v Parmě, Fiorentina zajíždí na půdu Chieva a kolo uzavře trápící se Lazio s Cagliari...
SSC Neapol - Turín FC  (neděle 12:30)
SSC Neapol v minulé sezoně ještě pod dohledem Waltera Mazzarriho proháněla Juventus na špici tabulky, dnes tomu není jinak. I přes mnohokráte zmiňované odchody hráčů typu Edinsona Cavaniho nebo Morgana De Sanctise se Neapol opět v plné síle uchází o mistrovský primát. Dalším krokem k němu je výhra nad FC Turín.

Partenopei přišli v přímém střetu s AS Řím o ligovou neporazitelnost, která zahrnovala sedm ligových utkání. Pokud si vzpomínáte na konec minulé sezony, její poslední zápas Neapol prohrála. A hádejte, kdo ji pokořil. Poslední dva duely s římskými Vlky zkrátka Neapoli nevyšly. Přesto mohou být pod Vesuvem vcelku spokojeni, což fanoušci dávají najevo zvláště během atraktivních zápasy milionářské Ligy mistrů. Výletu do Francie na Stade Vélodrome skupiny italských příznivců rozhodně nelitovaly, neboť si Partenopei odvezli všechny tři body domů. Marseille stihla gólem Andrého Ayewa pouze korigovat výhodu, kterou Neapoli daly branky Josého Callejóna a také mladíka Duvána Zapaty.

Budoucnost mladého střelce je ve hvězdách, protože dle mínění mnohých jako záskok za numero uno (Gonzala Higuaina) nestačí. Alespoň částečně však Zapata svou cenu dokázal právě v utkání s Marseille, kde si odbyl střeleckou premiéru. Schopnosti Zapaty i celého týmu budou nyní potřeba více než kdy jindy, protože pokud lze nějaký tým z pohledu Partenopei označit za vyloženě nepříjemný, pak je to právě turínské FC. V posledních osmi vzájemných zápasech totiž svěřenci trenéra Giampiera Ventury vyhráli nad Neapolí hned třikrát, třikrát si oba týmy body rozdělily. Ještě horší formu mají Napolitánci na vlastním stadionu, na jehož půdě neporazili Granatu od roku 1995.

Pro trenéra Rafu Beníteze evidentně nastal ideální čas ke změně této statistiky. Mrzutostí španělského taktika je určitě absence zraněného Juana Zunigy. V plném počtu není ani Turín, Ventura se musí vypořádat se zraněními zkušeného záložníka Mattea Brighiho, obránce Cesare Bova, mladého útočníka Marcela Larronda a také Guillerma Rodrigueze. Přesto se turínskému týmu daří prohánět slavnější kolegy v první desítce a vděčit za to může především formě Alessia Cerciho. Mladý útočník, který fotbalově vyrostl v AS Řím, vytvořil zajímavou dvojici s talentovaným Cirem Immobilem, a nyní se šesti zásahy sídlí na druhém místě tabulky střelců.

Kvality svého týmu vyzdvihl i generální ředitel Granaty, pan Antonio Comi. Bývalý aktivní fotbalista byl očitým svědkem skvělého výkonu svého klubu v posledním utkání proti Interu Milán, v němž Alexandr Farnerud poslal Turín do vedení. Především díky dvěma gólům Rodriga Palacia se ale o bodový příděl domácí museli obávat. Kýženou remízu proti favoritovi zajistil gólem z devadesáté minuty střídající mladík Nicola Bellomo. Připíše si Turín další cenný skalp?
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Mesto, Albiol, Fernandez, Armero - Džemaili, Behrami - Mertens, Hamšík, Insigne - Higuain
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Darmian, Glik, Moretti - D'Ambrosio, Gazzi, Vives, Bellomo, Pasquale - Cerci, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Parma FC - AC Milán  (neděle 15:00)
Širší veřejnost možná AC Milán vytýkala nestálé výkony a pro fanoušky byl herní projev občas určitě zklamáním. Rossoneri však své rány zahojili na půdě soutěže, kterou mají vepsanou do DNA - milionářské Ligy mistrů. Teď je ideální čas pro to, aby v nastoleném trendu pokračovali.

Výhra nad ambiciozními Zebrami ukázala, že AC ještě zdaleka neřeklo své poslední slovo a nadále se s ním musí v boji o evropské poháry počítat. Po utkání s Udinese jej však čekal test nejtěžší - milánský tým prověřila katalánská Barcelona. Souboj starých známých přitahoval pozornost mnohých a domácí hráči museli na San Siru předvést velmi dobrý výkon, aby navázali na předchozí úspěchy. To se jim zčásti povedlo, protože týmový projev pomohl Rossoneri ke konečné remíze 1:1.

Na branku Brazilce Robinha sice odpověděl krátce po inkasovaném úderu Lionel Messi, víc ale flexibilní obrana Martinovu týmu nedovolila. Po problematické sérii osmi zápasů s jedenácti body na kontě se Diavolo, zdá se, opět zvedají. To si ostatně myslí také náhradní brankář Marco Amelia. V rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport muž, který se pyšní titulem mistra světa, uvedl: "Nezačali jsme dobře, ale teď se znovu dáváme dohromady. Proti Barceloně jsme předvedli dobrý výkon a bod je pro nás úspěchem. Naším cílem nyní zůstává snaha přenést dobré výkony také do Serie A a stoupat tabulkou co možná nejvýš. Bod proti Kataláncům je sice dobrý, ale předvedená hra proti tak skvělému týmu je ještě lepší," uvedl zkušený brankář, který v Lize mistrů odchytal celý zápas.

K utkání se slavným protějškem se vrátil také poslední dobou kritizovaný trenér Massimiliano Allegri. Po zápase uvedl, že "i Milán měl své šance na vítězství, ale neproměnil je." Milánští ďáblové dlouhodobě působí jako evropský fenomén na půdě Ligy mistrů, převážně se však jedná o minulé vzpomínky, které činí Milán velkým. Současná pozice slavného týmu již není tak neotřesitelná, což dokazuje právě výpadek formy na úvod Serie A. Především první zápas, který skončil výhrou Hellasu Verona, byl pro Allegriho a spol. velmi skličujícím zážitkem. Nyní se AC postaví Parmě.

Donadoniho svěřenci se také mohou "pyšnit" vzpomínkami na Hellas, v posledním kole je totiž nováček díky dvěma zásahům mladíka Jorginha ze značky pokutového kopu těsným rozdílem porazil. Současné třinácté místo, které Ducali obývají, rozhodně neznamená maximum. Vzpomeňme na minulou sezonu, v níž Donadoniho tým skončil na solidním desátém místě. K tomu můžeme přičíst posily typu Antonia Cassana či Waltera Gargana a vyjde nám velmi nebezpečný celek. Právě uruguayský defenzivní záložník bude jedním z klíčových hráčů celého střetnutí.

On sám si je tohoto faktu vědom, neboť v rozhovoru pro Parma Channel uvedl: "Čeká nás velmi atraktivní a těžká bitva. Musíme jako tým táhnout za jeden provaz. Pokud se nám to podaří, mohli bychom si nějaké body nechat doma. Všichni tady vědí, jak velkým týmem AC je. Když jsem nastupoval za Inter, právě utkání s městským rivalem pro mne osobně bylo skvělým zážitkem. Mají skvělý tým, což dokázali v zápase s Barcelonou. Doufám, že využijeme našich předností a získáme respekt i body," uzavírá zkušený Gargano.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Felipe, Lucarelli - Biabiany, Gargano, Marchionni, Parolo, Gobbi - Cassano, Amauri
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Gabriel - Abate, Silvestre, Zapata, Constant - Montolivo, De Jong, Muntari - Kakà - Matri, Balotelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.30 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Udinese Calcio - AS Řím  (neděle 15:00)
Oba tradiční týmy se utkaly již mnohokrát a téměř vždy se jednalo o atraktivní duel. V neděli odpoledne to bude trochu jiné, protože se nedočkáme souboje veteránů Francesca Tottiho s Antoniem Di Natalem. Prve jmenovaný klenot Římanů je totiž kvůli zranění na měsíc mimo hru.

Po výhře nad Cagliari, kterou zajistily branky Danila a právě snad nesmrtelného Di Nataleho, se Zebry utkaly s milánským AC. Na každou výhru ale reagují svěřenci trenéra Francesca Guidolina prohrou, což je stojí příliš mnoho bodů. Nejinak tomu bylo v Miláně, na San Siru totiž rozhodla jediná branka Valtera Birsy. Rossoneri tak jen potvrdili smutnou venkovní statistiku Zeber, kterým se nepodařilo na poli soupeře zvítězit již čtyři zápasy v řadě. Přesto je podle trenéra Guidolina výsledek nezasloužený.

V pozápasovém rozhovoru sdělil novinářům své pocity: "Myslím, že jsme si zasloužili lepší výsledek. Co teď nutně potřebujeme, jsou další tři body. Musíme zlepšit naši hru, která se mi poslední dobou moc nezamlouvá. I přesto jsem viděl některá pozitiva, jako například zrychlený přechod do útoku, lepšící se defenziva a především nálada týmu - hráči jsou hladoví po úspěchu a je z nich vidět odhodlání," chválí Guidolin své svěřence.

Udinese se často opírá o výkony nestárnoucího kapitána Antonia Di Nataleho, jehož střelecký instinkt již mnohokrát Zebry spasil. Populární Toto skóroval také v posledním vyhraném utkání a na svůj účet si připsal již třetí branku v osmi zápasech. Klasického měření sil s vrstevníkem Tottim se však v nejbližší době nedočká, což by pro domácí tým mohlo být výhodou. K osobnosti Di Nataleho se ve čtvrtečním interview pro Udinese Channel vyjádřila bývalá opora Vlků i Zeber, útočník Abel Balbo.

"Di Natale je podle mne nesmrtelný. Udržuje si skvělou formu, která pomáhá celému týmu už dlouhé roky. Na souboj Tottiho s Di Natalem jsem se vždycky těšil. 'Toto' je inteligentní fotbalista se skvělou technikou a lídr celého týmu, je opravdovým příkladem pro všechny hráče kolem sebe," chválí střelec střelce.

Na příklady hodné napodobení je bohatý také Řím. Ať už to jsou ikony Francesco Totti či Daniele De Rossi. Po jejich bok se možná zařadí stoupající hvězda v podobě Alessandra Florenziho. Po hostování v Crotone se hbitý záložník vrátil už do 'Zemanlandie' a jeho potenciál využívá také současný trenér Rudi Garcia. Když měl Florenzi porovnat styl obou zmíněných pánů, vyzdvihl práci nově jmenovaného Francouze. "Teď se na trénincích tolik nesoustředíme na hru s balonem, trenér po nás nechce ani takovou fyzickou zátěž. Na první pohled to možná nedává smysl, ale na výsledcích vidíte, že to funguje. Utkání si užíváme a já jsem poctěn, že mohu nastupovat vedle hráčů jako jsou De Rossi nebo právě Totti," dodává mladý reprezentant.

O rekordu, kterému se AS může přiblížit, už se psalo mnohokrát. Impresivní skóre 22:1 i 24 bodů na kontě mluví ostatně dost jasnou řečí - Vlkům prospěla změna trenéra a nové posily výborně zapadly do jeho systému. Trenér Garcia se již několikrát zmínil o své motivaci a rozvádí ji také nyní: "Jsem šťastný za hráče a především za naše fanoušky. Chci, aby se obě skupiny bavily a fotbal si užívaly," uvádí jednoduchý recept na štěstí.

Klíčovou roli v posledních utkáních sehrála především ofenzivní vozba v podání Alessandro Florenzi - Francesco Totti - Gervinho. Problém by mohl nastat nyní, když pro zápas s Udinese je schopen nastoupit pouze nejmladší z nich. Místa zraněných hráčů by měli zaplnit Adem Ljajić a Marco Borriello. Souboj Giallorossi s Bianconeri je vždy atraktivní, neboť v posledních šesti vzájemných duelech padly průměrně tři góly na zápas. Dočkáme se dalších brankových hodů?
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkić - Heurtaux, Danilo, Naldo, Basta - Gabriel Silva, Pinzi, Allan, Lazzari - Muriel - Di Natale
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Castán, Balzaretti - Pjanić, De Rossi, Strootman - Florenzi, Borriello, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Juventus FC - Janov CFC  (neděle 15:00)
Ačkoli Bianconeri nezažívají ideální start do nového ročníku, stále je to jeden z nejlepších italských týmů a hlavních favoritů na mistrovské Scudetto. Na hřišti slavného Realu Madrid se neméně slavný italský tým prezentoval výborným výkonem - bude v něm pokračovat i proti Janovu?

Do Madridu možná cestovali svěřenci trenéra Antonia Conteho v roli mírného outsidera, ale hlavní španělské město opouštěli se vztyčenou hlavou. Vzhledem k aktuální formě obou mužstev není divu, že média vesměs Juventus odepisovala. Stará dáma ale opět ukázala svoji sílu a i přes prohru na stadionu Santiaga Bernabéua nadále žije. Výsledek by mohl být lepší, ale cestu Juventusu za třemi body občas přibrzdil přinejmenším sporný výrok sudího Manuela Gräfeho. Německý arbitr pískl penaltu ve prospěch domácích, poté vyloučil obránce Giorgia Chielliniho. K utkání se vyjádřila řada fotbalových osobností. Jednou z nich byl i zkušený milánský obránce Alessandro Nesta, který přes svůj profil na sociální síti napsal: "Zastavte toho rozhodčího! Pískl penaltu, kterou by si v Itálii nikdo nedovolil posuzovat jako možnou. Až do té chvíle hráli Italové velmi dobře. Co dobré nebylo, byl výkon sudího," nebral si Nesta servítky.

Ani poslední ligové utkání nevyšlo Staré dámě zcela podle představ. Tedy, vyšlo by, nebýt několikaminutového výpadku, během něhož na dva obdržené góly reagovala Fiorentina čtyřmi vstřelenými. Hvězdou zápasu byl neoficiálně zvolen Pepito Rossi, autor hattricku. Po dlouhých patnácti letech se Fialky dočkaly revanše a porazily Bianconeri na svém hřišti. Příval špatných zpráv nekončí, mimo hru jsou totiž pro utkání s Grify Mirko Vučinić, Fabio Quagliarella, Stephan Lichtsteiner a Simone Pepe. Od úvodu by naopak měli naskočit Carlitos Tévez a Fernando Llorente.

I přes ztrátu bodů ale Juventus nadále bojuje o přední příčky a na zatím suverénní AS Řím ztrácí Conteho svěřenci jen pět bodů. To Janov má zcela jiné starosti. Jeho současná patnáctá příčka ještě může být vnímána jako úspěch, za který fanoušci vděčí dvojici Alberto Gilardino - Gian Piero Gasperini. Prve jmenovaný střelec konečně prolomil smůlu a v minulém utkání dvěma góly pomohl Janovu ke třem bodům proti Chievu. A zkušený trenér od svého usednutí na lavičku Grigů pro ně získal ve dvou zápasech čtyři body. Po předchozím angažmá neúspěšného trenéra Fabia Liveraniho se jedná o pozitivní změnu, i když výsledky nemohou být zcela směrodatné. Janov se totiž v obou zápasech postavil týmům, které také čelí spodním příčkám Serie A.

Do Turína nezavítá zraněný Emanuele Calaió, doma zůstane také Mario Alberto Santana. V posledním zápase hraném na Juventus Stadium se oba týmy rozešly smírnou remízou 1:1. Favoritem je ale nadále Conteho výběr, protože celek z Janova zde vyhrál naposledy v sezoně 1990/1991. Vylepší si statistiky pod novým trenérem?
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Pogba, Vidal, Pirlo, Marchisio, Asamoah - Tévez, Llorente
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, Portanova, Manfredini - Vrsaljko, Biondini, Bertolacci, Marchese - Kucka, Gilardino, Antonelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 5.75 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Pokud nechce veronský tým postupem času bojovat o samotné přežití v Serii A, jeho pád se musí okamžitě zastavit. V současné době se Chievo nachází v tísnivé situaci, kterou se pokusí vyřešit proti Fiorentině. Fialky ale v minulém kole ukázaly, že rozhodně ještě neskládají zbraně.

O výjimečně atraktivním utkání mezi Fiorentinou a turínským Juventusem jsme nejen my napsali mnoho řádků - nemá tedy smysl podrobněji se k zápasu vracet. Krátké nastínění děje však pro další vývoj Fialek neuškodí. Pro hráče trenéra Vincenza Montelly je důležitý především fakt, že se nevzdali ani za nepříznivé situace. Prohrávat se Starou dámou o dvě branky po poločase, to je velice chmurná vyhlídka na tři body. Ani proti favorizovanému celku ale Viola nevyklidila pole a především díky hattricku skvělého Pepita Rossiho se toskánský tým mohl radovat z cenných tří bodů.

Ty jej posunuly vstříc první pětici nejlepších týmů, neboť na čtvrtého nováčka z Verony ztrácí Viola jen jediný bod. O něj se utká s dalším veronským týmem; v neděli odpoledne totiž přijede pro body na půdu sousedního Chieva. Tamní trenér Giuseppe Sannino nejspíš prožívá velmi nešťastné období, protože jeho týmu se nedaří ani herně, naděje do něj vkládané nenaplňuje ani výsledkově. Série šesti porážek v dosavadních osmi kolech vzdaluje Chievo Verona od první desítky mílovými kroky, v současnosti je tradiční italský celek až devatenáctý.

Strůjcem posledních starostí trenéra Sannina se stal Alberto Gilardino, jenž v minulém zápase dvakrát překonal brankáře Christiana Puggioniho a vystřelil tři body Janovu. Naději na lepší budoucnost sice Chievu krátce po změně stran ukázal Simone Bentivoglio, se štěstím zakončující Gilardino ale opět uvrhl optimismus veronských mimo jejich současné možnosti. Aby potíží nebylo málo, bývalý obránce Fiorentiny Dario Dainelli je zraněn. To se týká také jeho spoluhráčů Alessandra Bernardiniho, Alessia Sesty a Boadua Acostyho. Gennaro Sardo a Luca Rigoni nemohou nastoupit z důvodů karetního trestu.

Zmiňovaný triumf nad Starou dámou vynesl Fiorentinu na šestou příčku a protáhl její neporazitelnost v Serii A na tři zápasy. Trenér Vincenzo Montella ostatně sám prohlásil tuto výhru za jednu z největších ve své kariéře, k čemuž určitě pomohl i fakt, že tři body si Viola nad Juventusem připsala po patnácti letech! Přesto se mladý trenér a bývalý útočník nemůže plně radovat. Jednak musí dělit síly svých svěřenců mezi ligovou scénu a zápasy Evropské ligy. Především se však musí stále obejít bez svých největších hvězd.

Mezi ně patří například Mario Gómez, Ahmed Hegazy, Ante Rebić, Josip Iličić a veterán Massimo Ambrosini. Všichni tito hráči nejsou zdravotně zcela v pořádku, takže místo vedle excelentního Pepita Rossiho pravděpodobně zaujme Joaquin. Historické statistiky také favorizují Violu, která v devíti posledních kláních na stadionu Marc'Antonio Bentegodi zvítězila pětkrát, jen dvakrát se radovali domácí hráči.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Claiton, Cesar, Dramè - Estigarribia, Bentivoglio, Radovanović, Hetemaj - Paloschi, Thereau
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Roncaglia, Rodriguez, Savić - Cuadrado, Aquilani, Pizarro, Borja Valero, Pasqual - Joaquin, Rossi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.40 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Calcio Catania - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Sicilská Catania se bude před vlastními fanoušky pokoušet napravit svou reputaci a zapsat si do tabulky podruhé tři body. Motivací bude pro hráče změna trenéra, protože premiéru na lavičce zažije Luigi De Canio. Pomůže tento tah Slonům k toužebně očekávanému vítězství?

Rolando Maran - jméno v minulé sezoně oslavované, v té současné však převážně zatracované. Ambiciózní trenér převzal Slony po úspěšném Vincenzovi Montellovi a jeho absenci dokázal nahradit téměř okamžitě. Sloni dokonce pomýšleli na evropské poháry. I kvůli odchodům klíčových hráčů ale sicilský tým nedokázal v dobře započaté práci a výsledkem je současná sedmnáctá příčka. Vedení klubu proto bylo donuceno k závažnému rozhodnutí a po dlouhých týdnech plných spekulací trenéra Marana odvolalo. Kormidla se místo něj ujal Luigi De Canio.

Maranovi "zlomila vaz" poslední porážka na hřišti Cagliari. Po brance Gonzala Bergessia se sice hosté dostali do vedení, ale góly Victora Segunda Ibarba a především Mauricia Pinilly definitivně zpečetily Maranův osud. Po prohraném utkání zveřejnila Catania toto jednoduché prohlášení: "Z celého srdce děkujeme trenéru Maranovi za práci, kterou pro klub odvedl, a přejeme mu jen to nejlepší do dalšího angažmá," s tím, že do funkce jmenovalo právě Gigiho De Cania.

Se záchranářskými pracemi má již bývalý trenér janovského CFC několik pozitivních zkušeností, neboť nejprve v sezoně 2002/2003 v první lize udržel Regginu, následující rok se mu totéž povedlo se Sienou. Do boje o příští ročník Serie A vytáhlo také Sassuolo, které zatím ze všech tří nováčků prokazuje nejhorší výkony. Osmnáctý celek tabulky v minulém kole teprve poprvé v sezoně zvítězil, když porazil podobně ohroženou Bolognu. Dva rychlé zásahy dvojice Domenico Berardi - Antonio Floro Flores Rossoblu zaskočily a pro Sassuolo znamenaly první tři body.

Výhra v Catanii by Sassuolu pomohla k úniku z pásma sestupu, navíc by s největší pravděpodobností ambiciozní celek dostal právě na místo svého soupeře. Catania bude mít obtížnou pozici, protože mimo hru jsou zranění Nicolas Spolli a Giuseppe Bellusci. Po červené kartě z předchozího duelu si nezahraje ani zkušený Nicola Legrottaglie. Hosté přijedou bez několika důležitých hráčů - zranění nepustí do zápasu pilíře jako Carl Valeri, Emanuele Terranova, Aladje Gomes a Gaetano Masucci. Oba soupeři se utkali naposledy minulý rok, duel v rámci Coppa Italia skončil těsnou výhrou Catanie. Komu se podaří podruhé v sezoně zvítězit?
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Frison - Capuano, Gyomber, Rolin, Biraghi - Izco, Almiron, Plašil - Castro, Bergessio, Barrientos
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Antei, Bianco, Acerbi - Schelotto, Kurtić, Marrone, Laribi, Longhi - Floro Flores, Berardi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bologna FC - AS Livorno  (neděle 15:00)
Celá Bologna zažívá doslova kritické chvíle. Jako jediný tým celé soutěži zatím Felsinei ještě nevyhráli, jejich skóre dosahuje k téměř hrůzostrašné bilanci 9:22. S pouhými třemi body na svém kontě nyní Bologna dává trenéru Piolimu poslední šanci - využije ji zkušený trenér proti Livornu?

Nyní se Bologna bude snažit svou reputaci napravit a získat první tři body. Minulý zápas byl důkazem jasného zlepšení, které však ještě k výhře nevedlo. Felsinei si vytvořili místy až drtivý tlak, když na bránu Sassuola vyslali sedmnáct přesných ran, k tomu přidali ještě čtrnáct rohových kopů. Ani zvýšená aktivita se ale zatím nevyplatila, takže si Sassuolo mohlo připsat první výhru v sezoně. Nyní by se jí ráda dočkala i Bologna, která opět nastoupí proti nováčkovi letošního ročníku.

Vedení domácího celku dalo jasně najevo, že svému trenérovi nadále věří, čehož si Pioli váží. Také zkušený taktik ale vidí, že jeho práce zatím nenese dobré výsledky. Stále však doufá v brzký zvrat k lepšímu: "Kdybychom hráli proti všem našim dosavadním soupeřů stejně, jako jsme to udělali proti Sassuolu, byli bychom v tabulce mnohem výš. Potřebujeme jen vydržet a co nejdříve zlomit naši smůlu. Jsem přesvědčen, že se to stane již proti Livornu. Tým dal do zápasu se Sassuolem všechno, byl jsme nadšený z našeho výkonu. Patří nám sice poslední místo v tabulce, ale je to hodně nezasloužené," tvrdí Pioli.

Livorno má na svém kontě již dvě výhry, když nejprve v souboji nováčků porazilo Sassuolo poměrem 4:1, dvě branky Brazilce Paulinha potopily také Catanii. Od té doby (třetí kolo) však Livorno nedokázalo zvítězit. K tomu můžeme počítat také minulé utkání se Sampdorií, které Blucerchiati díky dvěma nařízeným penaltám zvládli lépe. Trenéra Davideho Nicolu trápí především ofenzivní složka jeho týmu, neboť Paulinho neskóroval celých pět zápasů po sobě, jeho společník v podobě Innocenta Emeghary se netrefil již šestkrát. Dlouhý půst by mohl být přerušen právě proti poslednímu týmu.

Toho se však v dresu Amaranto nedočká záložník Leandro Greco, který musí zápas vynechat ze zdravotních důvodů. Pokud by Pioliho tým nedokázal vytěžit z jeho absence maximum, mohl by se šedovlasý lodivod stát třetím předčasně vyhozeným trenérem letošního ročníku. Statistiky mohou těšit spíše Bolognu, protože při obou předchozích zápasech italské první ligy se radovali z výhry právě Felsinei.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Sørensen, Natali, Mantovani - Garics, Kone, Khrin, Laxalt, Čech - Diamanti - Cristaldo
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Coda, Emerson, Ceccherini - Schiattarella, Luci, Biagianti, Lambrughi - Emeghara - Siligardi, Paulinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - Cagliari Calcio  (neděle 20:45)
Římskému celku úvod sezony nevychází, což dokumentuje nejen na půdě Serie A, ale také v evropských pohárech. Současná devátá příčka rozhodně není pro náročné tifosi uspokojivá a osud trenéra Petkoviće možná záleží i na nedělním zápase. Lazio bude čelit sardinskému Cagliari.

Pokud by si Lazio stěžovalo na náročný program, musíme mu dát za pravdu. Utkání Serie A jsou v kombinaci s Evropskou ligou velmi těžkým oříškem. Poslední utkání svedlo Biancocelesti dohromady s kyperským Apollonem Limassol, který i přes veškerou snahu hostí vydržel a po konci utkání se mohl radovat z cenného bodu. Ani pouhý bod z Nikósie však Petkovićovy hráče nepřipravil o druhé místo, takže Římané mají ve skupině J nadále postup ve svých rukou.

Matný výkon s podceňovaným soupeřem však ještě posílil spekulace médií o případném odvolání stratéga Petkoviće do té míry, že římský klub musel vydat oficiální prohlášení a zprávu dementovat. Kdyby se ani proti Cagliari nedokázalo mužstvo vzchopit, možná by bylo na místě další prohlášení, tentokrát však opačného rázu. Současné situaci v hlavním městě se podivuje také Massimo Oddo, bývalá to opora laziale.

Po pátečním tréninku se Oddo rozhodl svůj názor ventilovat pomocí médií: "Sice plně nerozumím záměrům majitele a nevím, jestli už dospěl k nějakému závěru, ale současný stav mne velmi znepokojuje. Týmu Lazia chybí osobnost a vůle k vyhrávání, což nelze změnit ze dne na den. Nechci se pouštět do zbytečných a předčasných spekulací o možném odchodu trenéra Petkoviće, ale ptáte-li se mě na názor, možná by Lazio mohl vést Siniša Mihajlović," napovídá někdejší obránce.

Dvanácté Cagliari se po dlouhé odmlce vrátilo na svůj domovský stadion Sant'Elia a navíc byla jeho obnovená premiéra úspěšná. Sicilskou Catanii porazilo díky brankám Segunda Ibarba a Mauricia Pinilly 2:1 a posunulo se výš. Kdyby se Isoliani podařilo zvítězit i nad Laziem, dostali by se do kontextu s první desítkou a svého soupeře by předskočili. Statisticky se ale výhra Lópezova týmu nezdá příliš pravděpodobná, protože z osmadvaceti zápasů zvítězilo Cagliari jen sedmkrát. Rozšíří hosté svou bilanci, nebo Římané zvrátí nepříjemný stav ve svůj prospěch?
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Cavanda, Ciani, Cana, Radu - Candreva, Ledesma, Keita - Felipe Anderson, Klose, Perea
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Agazzi - Perico, Rossettini, Astori, Murru - Cabrera, Conti, Nainggolan - Cossu - Pinilla, Ibarbo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.40 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - Atalanta Bergamo  (sobota 18:00)
Úvod sezony možná Atalantě nevyšel úplně podle představ, ale zejména v posledních třech zápasech se svěřenci trenéra Stefana Colantuona vzepjali k obdivuhodnému výkonu. Devět bodů za tři výhry katapultovalo Orobici na současnou sedmou příčku.

Tu si budou moci pojistit v duelu se Sampdorií, jejíž sezona se zdá ještě negativnější. První výhru totiž tým trenéra Delia Rossiho oslavil teprve v minulém zápase! Domácí Livorno sice nesehrálo s janovským celkem úplně špatné utkání, ale zejména dvě penalty ve prospěch hostí zajistily Livornu porážku. Utkání přitom rozhodně nepostrádalo emoce nebo napětí - dvě branky padly v samotném nastaveném čase druhé půle! Po jeho uplynutí se ale přeci jen z těsného vítězství mohli radovat Rossiho svěřenci.

Trenér Delio Rossi se zapsal k ambicioznímu projektu, jejímž cílem je postupně vrátit Dorii do dob její slávy. Po počátečním neúspěchu bude zkušený trenér doufat, že minulé utkání by mohlo smazat nervozitu z hráčů a že by se z výhry nad Livornem mohl stát zlomový bod. V mnoha případech by se dalo konstatovat, že bude týmu oporou alespoň domácí prostředí. Ne tak v případě Blucerchiati, protože právě oni mají statisticky nejhorší formu před vlastními fanoušky v celé Serii A. Co víc, nejenže se Sampdorii nedaří na stadionu Luigiho Ferrarise sbírat body, ale domácí hráči dokonce ve třech zápasech ze čtyř na tomto stadionu nedokázali skórovat. Ani obranná činnost nefunguje zcela podle představ - ve stejném počtu zápasů totiž Doria inkasovala osm branek!

Nechce-li se Sampdoria potýkat s životem v pásmu sestupu, musí se její forma na domácím hřišti neprodleně zlepšit. Ke znovuzrození tříbodové formy si však Blucerchiati vůbec nevybrali snadného soupeře - Atalanta se totiž potkala se skvělou formou! Tři výhry ze tří zápasů nejsou nijak náhodným počinem, protože Atalanta zvládla porazit třeba Udinese nebo římské Lazio. Především z posledního utkání musí mít fanoušci v Bergamu obrovskou radost: Orobici svého soka obrali o všechny tři body poprvé po dlouhých třech letech.

Atalantě tak prozatím nic nebrání ve snění o nějakém tom místě v evropských pohárech, což by čekal asi málokdo. Colantuono se může opírat nejen o týmový projev, ale především o střelecké schopnosti argentinského útočníka Germána Denise. Ten totiž v osmi zápasech Serie A nastřílel čtyři branky. Všechny své zásahy navíc vměstnal do posledních čtyř utkání a není divu, že se o něj začínají zajímat věhlasnější italské kluby. Dokáže své statistiky rozšířit již proti nevýrazné Sampdorii, nebo janovský celek prolomí domácí smůlu? Atalantě budou chybět Giacomo Bonaventura a Stefano Lucchini. Prve jmenovaný ofenzivní záložník si poranil stehenní sval na levé noze, zatímco jeho spoluhráč z obranných řad si přivodil stejné zranění na noze pravé.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - Gastaldello, Palombo, Costa - De Silvestri, Krstičić, Obiang, Barillà - Bjarnason - Eder, Gabbiadini
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Bellini, Stendardo, Yepes, Del Grosso - Raimondi, Cigarini, Carmona, Brienza - Moralez - Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.10 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inter Milán - Hellas Verona  (sobota 20:45)
Někteří lidé jezdí do Milána na dovolenou či za nákupy, veronský Hellas má ale město módy oblíbené z jiného důvodu: na tamní AC Milán má více než příjemné vzpomínky. Rossoneri byli první překážkou Hellasu po návratu do Serie A. Nyní se postaví jeho městskému rivalovi Interu.

Asi jen málokdo čekal tak úspěšný vstup do sezony, který zažil právě Hellas. Úvodní zápas proti AC Milán měl jasného favorita a to svěřence trenéra Maxe Allegriho. Ti se také dostali po patnácti minutách do vedení, když nedbalou obrannou řadou Hellasu pronikl Andrea Poli a otevřel skóre. Nováček Serie A však nehodlal složit zbraně a jeho aktivní výkon se mu vyplatil. Skoro stejně, jako se mu vyplatil nákup veterána Lucy Toniho. Vysoký útočník byl neustálou hrozbou pro bránu AC a nakonec se dvakrát prosadil. Verona mohla slavit, protože I butei otočili utkání proti favoritovi a vykročili tou lepší nohou. Na ni šlapou svěřenci trenéra Mandorliniho s jemnými přestávkami pořád; série výher poslala Hellas na čtvrté místo!

Nutno dodat, že poslední tři výhry si Hellas připsal vesměs proti papírově slabším týmům (Livorno, Bologna a Parma), ale právě příklad Milána je pro jeho spolunájemce jasným varováním. Stále je však favoritem. Zejména díky pečlivě organizované hře a takticky vyspělému výkonu, který prosazuje nový trenér Walter Mazzarri, se Inter po loňské nepříliš úspěšné sezoně touží vrátit na výsluní. Někdejší vítěz Ligy mistrů se chvíli potácel na okraji první desítky, ale právě po jmenování úspěšného neapolského kouče mohou fanoušci Nerazzurri snít o dalším startu v evropských pohárech.

Dnešní fotbalová scéna je - bohužel - scénou především obchodní. Komerce a byznys udávají směr mnoha fotbalovým velikánům a tato situace nutně postihuje i přední italské kluby. Ty sice uvítaly do svého vedení zahraniční investory, vstoupily na burzu a zahájily nové kampaně pro výstavbu stadionů, ale zároveň nehodlají ztratit svou tradiční tvář (viz Juventus nebo AS Řím). Dalším v řadě je Inter Milán, do té doby ve vlastnictví mistra Morattiho. Kontroverzní obchodník, který ale vtiskl Interu určit ráz a jeho vitrínu zaplnil trofejemi, prodal svůj většinový podíl Indonésanovi Ericku Thohirovi. Sen zahraničního investora jej stál 350 milionů eur, což ale v žádném případě není konečná částka. Podle vlastních slov se Thohir chystá do Interu investovat další peníze a nejbližší možnost bude mít v zimním mercatu.

To je ale vzdálená budoucnost, Inter se snaží soustředit na současnost. Po úvodním rozjezdu však nevypadá úplně ideálně. Prohra s AS Řím nebo remízy s Cagliari a naposledy s Turínem se podepisují i na stavu tabulky. V současné chvíli je dokonce Hellas o příčku lepší. Další obavy musí mít Walter Mazzarri ohledně sestavy. Brankář Samir Handanović vynechá duel kvůli karetnímu trestu, zapojit by se ale opět měl Ricky Alvarez. Větší starosti budou s obranou - Hugo Campagnaro, Javier Zanetti i Cristian Chivu budou scházet. Kromě nich se do dresu neobleče ani Diego Milito.

Hellas se opírá především o formu Lucy Toniho, bývalý střelec Palerma či Fiorentiny ale není jedinou hvězdou. Vedle něj začínají růst mladí hráči jako Jorginho nebo Juan Manuel Iturbe. Oba se do statistik zapisují téměř pravidelně, což dokazuje Jorginhovo vystoupení v minulém kole. Mladý brazilský záložník se nebál dvakrát postavit brankáři Bajzovi a jeho dvě proměněné penalty získaly pro Hellas tři body. Připíše si další proti domácímu Interu, nebo Nerazzurri rozradostní zaplněné San Siro?
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Carrizo - Rolando, Samuel, Juan Jesus - Jonathan, Guarin, Cambiasso, Taider, Nagatomo - Alvárez - Palacio
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Gonzalez, Maietta, Agostini - Romulo, Donati, Jorginho - Iturbe, Toni, Martinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Řím880022:124
2.SSC Neapol861118:619
3.Juventus FC861116:1019
4.Hellas Verona851216:1216
5.Inter Milán843119:915
6.ACF Fiorentina843117:1015
7.Atalanta Bergamo840411:1112
8.AC Milán832314:1311
9.SS Lazio832312:1211
10.Turín FC824213:1310
11.Udinese Calcio83149:910
12.Cagliari Calcio824210:1210
13.Parma FC823313:159
14.AS Livorno82249:128
15.Janov CFC82248:128
16.UC Sampdoria81348:146
17.Calcio Catania81256:135
18.US Sassuolo81257:225
19.Chievo Verona81166:154
20.Bologna FC80359:223

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (578)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele