Serie A - preview 36. kola

16.05.2015, 08:48, aktualizováno 18.05.2015, 08:28
Previews
Neapol vypadla z Evropské ligy a vzhledem k víkendovým výhrám římských klubů se jí vzdaluje i Liga mistrů, šance může ještě oživit v případě výhry nad Cesenou. V pohárech minulý týden skončila rovněž Fiorentina, na kterou dnes čeká jiný sestupující tým - Parma...
ACF Fiorentina - Parma FC  (pondělí 19:00)
Fiorentina se jen těžko vzpamatovává z toho, že její sen o finále Evropské ligy zůstal nenaplněn a nerealizován. Fiorentina došla poměrně daleko, ale nedokázala si poradit s favorizovanou Sevillou. Dokáže se vzpamatovat proti týmu, který je již více než jednou nohou v Serii B?

Viola je značně rozladěná, protože její sen o tom, že si zahraje finále Evropské ligy skončil brutálně. Španělská Sevilla byla nad síly výběru trenéra Vincenza Montelly a s přehledem zvítězila. Fiorentina sice ani v jednom zápase nehrála vyloženě špatně, ale jindy ofenzívu vyznávající celek nedokázal najít spolehlivého střelce ani recept na sehranou a dobře fungující defenzívu soupeře. Svědčí o tom také nula v kolonce nastřílených branek. Sevilla postoupila do finále s Dněprem poměrem 5:0, ačkoli na střely byla mnohem aktivnější Fiorentina.

Je jasné, že trenér Montella byl po zápase hodně zklamán. Mrzet ho musela také neproměněná penalta jeho celku, kterou poslal Josip Iličić vysoko nad břevno! V rozhovoru pro Sport Mediaset Montella zmínil: "Neměli jsme ani trošku štěstí. Sevilla neměla moc šancí, ale proměnila z nich skoro 100 procent. My si jich vytvořili několik, ale proměnili nula procent. Fiorentina se vždy snažila hrát na vítězství a bojovala až do samého závěru, i ve chvílích, kdy bylo jasné, že postoupit už nelze. A to mám na svém týmu rád."

"Musíme nechat špatné vzpomínky za sebou a soustředit se na budoucnost. Nemám v plánu odcházet, protože vím, že tady mne respektují. To je věc, která mi trochu chybí od našich fanoušků. Myslím, že naši hráči by si zasloužili více respektu a uznání za to, jak se s osudem poprali. Chtěl bych zůstat, ale je jasné, že ve fotbale si jen málo věcí můžeet naplánovat. Teď se nechci řečmi o přesunu někam jinam vůbec zaobírat, protože je na to čas až po sezoně," dodal někdejší útočník AS Řím.

Fiorentina v minulém kole Serie A ukázala sílu charakteru a zvládla náročné utkání s Empoli. Toskánské derby vyšlo lépe Viole, která se vedení ujala už ve 4. minutě díky Josipu Iličićovi. Ten se prosadil v utkání ještě jednou a byla to trefa vítězná, protože za Empoli zdramatizovali utkání Saponara a Mčedlidze. Viola je nyní na pátém místě a musí vyhrát, pokud se nechce neustále ohlížet přes rameno. Sampdoria Janov, která rovněž touží po účasti v Evropské lize pro příští ročník, totiž ztrácí jen jeden bod.

V boji o tři body bude mít Viola poměrně snadného soupeře. Poslední Parma už odpočítává dny do chvíle, než skončí jedna z nejhorších nočních můr fanoušků Ducali. Tým trenéra Roberta Donadoniho měl původně ještě před sezonou hrát Evropskou ligu, ale nakonec se loučí i s první ligou. Vše začal naprosto katastrofální stav financí, když se zjistilo, v jak kritické situaci se Parma nachází. Na druhou stranu, i Parma umí překvapit. Potvrdit by to mohl mistr ligy Juventus, který na ni nestačil.

A Parma si dokázala poradit i v minulém vzájemném duelu s Violou, když zvítězila o jednu branku. Jejím autorem byl Andrea Costa. Zopakuje něco podobného? Minulé kolo sice Parmě nepřineslo tři body, ale remíza se silnou Neapolí se jistě počítá. K vidění byly celkem čtyři branky, o které se postarali Raffaele Palladino a Cristobal Jorquera za domácí tým a Manolo Gabbiadini s Driesem Mertensem za hosty.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomović, Savić, Basanta, Alonso - Borja Valero, Badelj, Aquilani - Bernardeschi, Gomez, Iličić
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mendes, Costa, Feddal, Gobbi - Varela, J. Mauri, Jorquera, Nocerino, Ghezzal - Palladino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - AC Cesena  (pondělí 21:00)
V pondělní dohrávce se na stadionu San Paolo v Neapoli utkají domácí Parhenopei s Cesenou, která je už jistým sestupujícím. Napolitáni v týdnu vypadli z Evropské ligy a pokud si chtějí uchovat šanci na Ligu mistrů, musí předposlední tým tabulky bezpodmínečně porazit.

Neapol si vyřazením z Evropské ligy výrazně zkomplikovala jeden z hlavních předsezonních cílů a sice zajistit si účast v Lize mistrů. Parthenopei v semifinále překvapivě nestačili ukrajinský Dněpropetrovsk, když v prvním zápase jen remizovali 1:1 a na Ukrajině prohráli 0:1. Pro svěřence trenéra Beníteze existuje už jen jedna cesta a to prostřednictvím ligy. Skončit na třetím místě už ale bude velmi těžké, Azzurri v tuto chvíli ztrácejí na onu pozici šest bodů.

"Měli jsme svoje šance, ale nebyli jsme schopni je proměnit. Klíčem k úspěchu bylo naše šance proměnit a to jsme neudělali. Musíme se zpátky soustředit na Serii A a na naše poslední tři zápasy, protože je stále možnost kvalifikovat se do Ligy mistrů. Jsem si jistý, že můžeme sezonu zakončit dobře," prohlásil optimisticky kouč Rafa Benítez. Neapoli se nedařilo už v minulém kole, remíza 2:2 na půdě poslední Parmy byla velkou ztrátou, které s velkou pravděpodobností budou na konci sezony litovat.

Cesena bude na San Paolo velkým outsiderem, na druhou stranu Cavallucci Marini už nemají co ztratit. Po porážce se Sassuolem spadla z týmu záchranářská tíha a i když už je jasné, že tým v příští sezoně nebude hrát Serii A, může hrát proti Neapoli uvolněně. Hosté budou také usilovat o přerušení několikazápasové série bez vítězství, vždyť hosté nevyhráli už rovných deset utkání.

Domácí se musí obejít bez Michua, Zuňigy a De Guzmana. Také Cesena hlásí ztráty a dokonce je na tom hůře, než domácí celek. Marilungo, Pulzetti, Giorgi, Valzania a Magnusson mají nejrůznější zranění.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Andujar - Maggio, Albiol, Britos, Ghoulam - David Lopez, Jorginho - Callejón, Hamšík, Insigne - Higuaín
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Agliardi - Perico, Capelli, Krajnc, Renzetti - Carbonero, Mudingayi, Cascione - Brienza - Defrel, Djurič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 7.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - AC Milán  (neděle 12:30)
AC Milán se po vítězném zápase s AS Řím představí na půdě neoblíbeného soupeře Sassuola. Neroverdi od svého postupu do Serie A v roce 2013 porazili Milán ze čtyř pokusů hned dvakrát.

Třikrát se přitom tito soupeři setkali v rámci Serie A, jednou pak v Italském poháru, kde bylo úspěšnější AC. Na Sassuolo nemá nejlepší vzpomínky například Massimiliano Allegri, současný lodivod Juventusu. Před rokem, kdy byl na lavičce AC, byl odvolán právě po zápase se Sassuolem. Rossoneri tehdy prohráli 3:4, přičemž v průběhu utkání vedli o dvě branky! A konečně Sassuolo ovládlo i první vzájemný souboj v této sezoně, hraném na San Siru (2:1).

Domácím patří v tabulce až šestnácté místo, ovšem už s jistotou startu v italské nejvyšší soutěži pro příští rok. "Byl to jediný cíl našeho klubu, který je v Serii A teprve druhým rokem. Jsme potěšeni, že jsme se zachránili," prohlásil kouč Eusébio Di Francesco. Jeho svěřenci v minulém kole vyloupili stadion Dina Manuzziho, Cesenu přehráli 3:2 a odsoudili jí k sestupu. Sassuolo má za jisté konstelace stále možnost skončit v první polovině tabulky, od desátého Milána ho dělí šest bodů.

Fanoušci Rossoneri už vyhlížejí konec nepovedené sezony, ale samotní hráči Milána se ještě snaží o jistou korekturu. Minulý týden přerušili třízápasovou sérii bez zisku bodu, když si doma vyšlápli na druhý AS Řím (2:1). Výhra potěší, ale bohužel tak velkému klubu jako je Milán start v pohárové Evropě pro příští rok nezajistí. "Vítězství nad Římem bylo důležité pro nás i naše fanoušky. Byl to těžký zápas proti jednomu z nejlepších týmů v lize, chtěli jsme nechat předchozí tři porážky za sebou a tak jsme také udělali. Nyní musíme na tomto výsledku stavět, chceme se ve zbylých třech zápasech posunout kupředu a získat devět bodů," vyjádřil se Diego López, opora AC mezi třemi tyčemi.

Oba tábory postrádají několik hráčů. Na straně domácích to jsou Donis, Polito, Gazzola, Terranova a Antei. Milánu se sice čerstvě uzdravil El Shaarawy, ale jeho start od úvodní minuty je vysoce nepravděpodobný, určitě pak do hry nezasáhnou zranění Agazzi, Essien, Suso, Montolivo, Cerci, Antonelli, Rami a stále ještě potrestaný Ménez.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Acerbi, Cannavaro, Peluso - Biondini, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Zaza, Sansone
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego López - Abate, Mexès, Paletta, Bocchetti - Poli, De Jong, Van Ginkel - Honda, Destro, Bonaventura
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.30 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Cagliari Calcio - Città di Palermo  (neděle 15:00)
Šance Cagliari na záchranu sice stále existují, ale jsou hodně malé a navíc Sardiňané nemají situaci ve svých rukou. Pokud v souběžně hraném utkání Atalanta zvítězí nad Janovem, bude po nadějích. Stejně tak, pokud Cagliari neporazí Palermo.

Ale domácí ještě flintu do žita nehází. Po drtivém vítězství nad Parmou 4:0 si vyšlápli i na Juventus a na půdě čerstvého mistra a finalisty Ligy mistrů remizovali 1:1. Po příchodu trenéra Festy tým pookřál, byť už s největší pravděpodobností hodně pozdě. "Chceme pokračovat v boji i s vědomím, že osud není v našich rukách. Existuje k dispozici ještě devět bodů a dokud nebudou mluvit čísla jinak, stále budeme v boji o záchranu. Bude to bitva od začátku do konce a jsem si jist, že moji hráči do toho dají všechno a získají tři body," prohlásil odhodlaně kouč Gianluca Festa, jenž nahradil Zdeňka Zemana.

Palermo už nevyhrálo čtyřikrát v řadě a stále zůstává na jedenáctém místě. Záchrana už je dávno v kapse a evropské poháry pro změnu daleko, je tedy otázkou, nakolik budou Iachiniho svěřenci na zápas s Cagliari namotivováni. První duel doma zvládli naprosto suverénně, Cagliari při premiéře Gianfranca Zoly rozdrtili 5:0.

Výhodou domácích bude nejenom prostředí stadionu San't Elia, ale také kompletní kádr. Festa může nasadit to nejsilnější, co má k dispozici. Totéž už se nedá říci o Palermu. Hosté budou bez Bolzoniho, Morganelly a Makienoka. Do utkání nejspíš nezasáhne ani největší hvězda Paulo Dybala, jenž se údajně předběžně dohodl s Juventusem a po sezoně tak změní dres.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkič - Balzano, Diakité, Rossettini, Avelar - Donsah, Crisetig, Ekdal - Mpoku - Čop, Farías
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Ujkani - Vitiello, Gonzalez, Andělkovič - Quaison, Rigoni, Jajalo, Čočev, Lazaar - Vazquez, Belotti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atalanta Bergamo - Janov CFC  (neděle 15:00)
Atalanta Bergamo touží udělat další krok směrem k jistotě záchrany. Matematicky totiž ještě hoši z Bergama zachráněni nejsou, takže potřebují další body. Proti Janovu se ale budou body dolovat jen velmi těžko, protože Grifové si dělají zálusk na Evropskou ligu.

K ní vůbec nemají daleko. Janovské CFC předvedlo poslední dobou několik velmi solidních zápasů a jeho forma roste zápas od zápasu. Nešťastně vyvíjející se klání s římským AS sice nedopadlo podle představ, ale je jen takovou malou kaňkou na jinak působivém závěru letošního ročníku. Za posledních osm zápasů Serie A prohrálo CFC jen dvakrát a směle se drápe vstříc evropským pohárům. Oba janovské celky jsou v tomto směru aktivní, momentální formu má lepší právě CFC.

Jeho snahu brzdí problémy mimo hřiště. Janov totiž žádal o licenci pro případ, že by se dostal do Evropské ligy, ale nedostal ji. To znamená, že ani v případě, že se CFC dostane do pohárů, by je zatím nemohlo hrát. Ani to však nijak neubírá na optimismu klubu, který je pevně rozhodnut darovat svým fanouškům tříbodový dárek již při návratu z Bergama. Hovoří o tom i jedna z největších hvězd týmu, Iago Falqué.

Ten v rozhovoru s deníkem Gazzetta dello Sport uvedl: "Všichni tady doufáme, že se nám proti Atalantě povede sehrát co nejlepší utkání. Rádi si sami sebe představujeme v Evropské lize, kam podle mého tento skvělý klub patří. Poslední dobou se nám opět daří a když pominu zápas s AS, hrajeme velmi dobře. Naše síla spočívá v tom, že tady jeden bojuje za druhého, jsme skvělá skupina a táhneme za jeden provaz."

"Je pravda, že s Atalantou se nám dlouhodobě nedaří vyhrávat. Ale tvrdě pracujeme na tom, abychom si tentokrát poradili a získali tři body. Je naším cílem hrát co nejlépe a dočkat se výhry. Mají silný střed pole, dobrého a perspektivního brankáře a útok, který dost nepříjemně napadá. Víme to a počítáme s tím, že nás čeká hodně náročné utkání plné obětování a osobních soubojů. Ale když nebudeme dělat chyby, můžeme si odvézt tři body," tvrdí mladý útočník.

Na porážku od římského AS odpověděli Grifové naprosto jednoznačně a pozitivně. Po skvělém týmovém výkonu odjížděl z Marassi s pěti brankami v síti Turín! Trefili se Iago Falqué, Andrea Bertolacci, Leonardo Pavoletti a dvě branky si na svůj účet připsal poněkud netradiční střelec Tino Costa. Za Janov nebude moci nastoupit obránce De Maio, který "stojí" kvůli kartám. Mnohem více absencí mají Orobici. Do zápasu s Janovem nezasáhne hned trojice hráčů, které normálně vídáváme v základní sestavě - Denis, Zappacosta a Biava. Vedle toho nenastoupí ani Avramov.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Frezzolini - Bellini, Stendardo, A.Masiello, Drame - Cigarini, Migliaccio, Carmona - D’Alessandro, Pinilla, Gomez
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Roncaglia, Burdisso, Izzo - Edenilson, Rincon, Tino Costa, Bertolacci - Iago, Niang, Perotti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.25 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hellas Verona - Empoli FC  (neděle 15:00)
Hellas i Empoli budou i v příští sezoně hrát Serii A, v té letošní pak chtějí skončit co nejvýše to půjde. Ve zbývajících třech kolech jsou na stejné startovní pozici, mají 41 bodů. Hellas má ale ještě o jednu motivaci postaráno, Luca Toni totiž stále bojuje o korunu krále střelců.

Sedmatřicetiletý forvard nastřílel už devatenáct gólů a na Carlose Téveze ztrácí jediný zásah. Toni se prosadil i v minulém kole, kdy vstřelil druhou branku svého týmu v prestižním veronském derby. Hellas s Chievem remizoval 2:2 a byla to jedenáctá remíza v sezoně. Aktuální forma domácích ale není zrovna nejlepší, tři body klub nezískal už tři kola a v tabulce je i přes bodovou rovnost s Empoli až patnáctý.

Empoli je o dvě příčky výše a i když se mu minulé kole nepovedlo, jeho forma je mnohem lepší. Před porážkou s Fiorentinou 2:3 totiž porazilo Neapol i FC Turín, tedy dva letošní účastníky Evropské ligy. Svěřenci trenéra Sarriho by rádi na tyto výsledky navázali a Hellas konečně porazili. Naposledy se jim to totiž podařilo před více než deseti lety.

Když na sebe tito dva soupeři narazili, nebyla to bůhví jaká podívaná. Vypovídá o tom vzájemná bilance nejen posledního utkání (0:0). Už v Serii B v těchto zápasech padalo velmi málo branek. Ale minimálně ze strany Hellasu o žádného "zanďoura" nepůjde. Jak už totiž bylo řečeno, Luca Toni se stále uchází o titul Capocannoniere.

Trenér Andrea Mandorlini nemůže počítat se službami Ionity a také vykartovaného dua Jankovič - Tachtsidis. Kouč Empoli Sarri má situaci o poznání snadnější, chybět mu bude pouze Mario Rui.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Pisano, Moras, Marquez, Agostini - Sala, Obbadi, Hallfredsson - Lopez, Toni, Gomez
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Sepe - Laurini, Barba, Tonelli, Hysaj - Vecino, Valdifiori, Croce - Saponara - Maccarone, Pucciarelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Chievo Verona čeká další náročný zápas. Sehraje jej s domácím Turínem, který zoufale potřebuje uhrát dobrý výsledek. Chievo se bude muset hodně snažit, jestli chce vyhrát. Navíc mu zápasy proti turínským Býkům nikdy moc nešly.

Turín není příliš oblíbeným soupeřem Chieva. Veronský celek si s Býky dokázal poradit naposledy v roce 2007, kdy jim nastřílel tři branky. Od té doby ale střídá remízy s porážkami. Remízu uhrál defenzivně laděný celek z Verony také v minulém vzájemném utkání. Několikrát se ve zmiňovaném utkání mohl prosadit Kamil Glik, ale sázka na totální defenzívu veronskému celku vyšla. Nikdo z celé Serie A nedal v letošní sezoně méně branek, ale přesto to veronskému celku stačí na 12. místo, takže o sestup se perou jiní. Chievo Verona se se svým defenzivním stylem zachránilo s předstihem.

Z posledních deseti zápasů Chievo prohrálo jen jednou, když nestačilo na Sassuolo. V poslední době si ale dokázalo utrhnout alespoň jeden bod z utkání s Interem Milán, což čekal málokdo. Minulé kolo slavila celá Verona, neboť bylo na programu derby. Domácí Chievo začalo lépe, když se prosadil Alberto Paloschi, ale hosté se nevzdali a vývoj zápasu otočili. Prosadil se Luca Toni a Juanito Gómez. Chievo však ještě do konce první půle srovnalo, úspěšným střelcem se stal autor pokutového kopu Sergio Pellissier.

Obránce Dario Dainelli doufá, že se jeho klubu povede úspěšně dokončit sezonu na co možná nejlepší příčce a poté by rád řešil, co dál. Někdejší hráč Fiorentiny se nijak netají svou touhou vrátit se jednoho dne do Toskánska, ale zatím se chce soustředit na Chievo a nejbližšího protivníka. "Samozřejmě sním o tom, že se vrátím do klubu, který miluji. Viola navždy zůstane v mém srdci a já jsem rád, že jsem mohl být její součástí. Teď se chci soustředit na Chievo, protože se tu cítím dobře. Čeká nás velmi náročné utkání, ale my víme, že když se vyvarujeme chyb, můžeme získat nějaké body. Od desáté příčky nás dělí pět bodů, tak uvidíme, kam se dostaneme. A pokud se třeba za rok naskytne možnost vrátit se do Fiorentiny, budu ten nejšťastnější člověk na světě."

Turín klesl na devátou příčku, ačkoli chtěl konec sezony zvládnout mnohem lépe. Tým trenéra Giampiera Ventury působí poslední dobou jako mužstvo, které ztratilo hlad po úspěchu i energii. Dříve velmi nebezpečně a atraktivně hrající tým vyhrál z posledních pěti klání jen jedno jediné a v minulém kole musel spolknout hodně hořkou pilulku. Od janovských Grifů totiž Býci dostali pět branek a sami stříleli přesně jen jednou! První poločas přitom vůbec špatný nebyl, ale ve druhém dějství inkasoval brankář Padelli čtyřikrát. Podaří se Turínu navázat na dobrou tradici proti Chievu? Nepomůže jim zraněný Fabio Quagliarella, pro kterého sezona skončila.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Ichazo - Maksimović, Glik, Moretti - Darmian, Benassi, Gazzi, El Kaddouri, Molinaro - Martinez, Maxi Lopez
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Dainelli, Cesar, Biraghi - Birsa, Radovanović, Izco, Botta - Paloschi, Meggiorini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - Udinese Calcio  (neděle 20:45)
Na Olympijském stadionu v Římě přivítají domácí Giallorossi fotbalisty Udinese a nebudou chtít nic jiného, než vítězství. Po včerejšku ztrácejí na konkurenční Lazio dva body, v sázce je tedy hodně - titul vicemistra Itálie a přímá účast v základní skupině Ligy mistrů.

Řím nezvládl zápasy na San Siru a po Interu prohrál i s AC Milán. Lazio tak dostalo další možnost dostat se před Vlky v tabulce na druhé místo. Jenže zaváhání na San Siru nedokázalo naplno využít a jen remizovalo. Po včerejšku se však na druhé místo přeci jenom dostalo, na Sampdorii zvítězilo 1:0 a nyní bude doufat v zaváhání AS. Vlci už v žádném případě nepůsobí tak suverénním dojmem jako na začátku sezonu, kdy se přetahovali s Juventusem o prvenství. Po vyřazení z Ligy mistrů a Evropské ligy jakoby ztratili půdu pod nohama a do posledního kola tak musí bojovat o druhé místo.

Minulé kolo nezvládlo ani Udinese, které si nechalo před vlastními diváky nadělit čtyřku od Sampdorie. Svěřenci trenéra Andrey Stramaccioniho vlastně potvrdili trend této sezony, kdy nedokáží dát předchozím úspěchům kontinuitu. Aktuální čtrnáctá pozice a zisk jednačtyřiceti bodů sice zaručuje záchranu, ale s celkovou sezonou nebudou na severu Itálie vůbec spokojeni.

Udinese pocestuje do "věčného města" v pozici outsidera a bude chtít překvapit. Na Olympijském stadionu dokázalo naposledy zvítězit 28. října 2012 3:2 a od té doby čeká na tříbodový zisk proti tomuto soupeři marně.

Římané vyrazí do boje bez zraněné čtveřice Strootman, Castan, Maicon a Gervinho. K dispozici nebude ani ofenzivní Florenzi, nicméně kouč García má dostatečně široký kádr. Ztráty hlásí i Udine, Evangelista, Wague a Hallberg mají zdravotní potíže.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Torosidis, Manolas, Astori, Holebas - Pjanič, De Rossi, Nainggolan - Ibarbo, Totti, Ljajič
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Widmer, Danilo, Domizzi, Piris - Allan, Pinzi, Badu - Guilherme - Théréau, Perica
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.25 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Juventus FC  (sobota 18:00)
Inter Milán otevře brány slavného stadionu San Siro, aby v něm přivítal první celek tabulky. Novopečený mistr Serie A prožívá nevšední euforii po postupu do finále Ligy mistrů, ale bude si muset dávat pozor, protože domácí hrají o hodně.

Evropská liga je stále ještě možná. Inter Milán v jisté části sezóny zřejmě už ani nedoufal, že by si populární soutěž mohl zahrát. Když mu ale "teče do bot", umí zabrat. Do konce Serie A zbývají ještě tři kola a chce-li se Inter poprat o účast v Evropské lize, měl by vyhrát všechna zbývající klání. Aktuálně je Inter na osmém místě první ligy, i když bodově se jeho ztráta jeví jako minimální. Pátá Fiorentina, která aktuálně okupuje poslední pozici účastníka Evropské ligy, má náskok jen tří bodů.

Inter se poučil z porážky od janovské Sampdorie a od 28. kola nepoznal hořkost prohraného duelu. Za posledních pět zápasů Inter třikrát vyhrál a dvakrát si body rozdělil se soupeřem. V předminulém kole se mu zápas příliš nepovedl, když si ambiciózní celek nedokázal poradit s Chievem Verona a získal jen bod. V minulém kole ale opět potvrdil premisu z úvodu článku a zabral. Tři body musel slavit o to víc, že o ně obral Lazio Řím! A velkou satisfakci cítil zejména brazilský ofenzivní tahoun Hernanes, který vstřelil obě branky.

Fanoušci Interu čekají na světlejší zítřky pod vedením obchodníka Ericka Thohira. Indonéský majitel slavného klubu a jeho prezident velmi často diriguje klub ze své země. A výsledkem posílení obchodních vztahů s Indonésií je také příliv fanoušků. Těm vzdal hold i obránce Interu Milán Andrea Ranocchia, který sdělil: "Jsme moc rádi, že nám fandí tolik lidí že země našeho prezidenta. Slyšeli jsme, že mnozí u nich zůstávají dlouho do noci vzhůru, aby viděli naše zápasy, stejně jako to dělá pan Thohir. Chceme vám všem říct, že vaše podpora pro nás hodně znamená," dodal Ranocchia.

Mnoho fanoušků má také jeho sobotní sok. Tradiční italský velikán jich má možná ještě více po středečním zápase s Realem Madrid. Po jeho skončení muselo zaplést každé srdce fanouška Bianconeri, protože jeho milovaný klub vyhrál velmi těžkou bitvu. Do Madridu jel sice s lepším výsledkem z prvního zápasu, ale přeci jen s určitými obavami. Čekal jej totiž odvetný zápas na stadionu Santiaga Bernabéua proti domácímu Realu Madrid!

Po dlouhé době a nadvládě v italském calciu se Juventusu podařilo proniknout i do nejvyšších pater milionářské soutěže zvané Liga mistrů. To se Staré dámě příliš nedařilo ani pod oceňovaným trenérem Antoniem Contem a ještě větší obavy panovaly kolem klubu poté, co byl do funkce hlavního trenéra jmenován nepříliš oblíbený Massimiliano Allegri. Ten se ale nevzdal a přes nepříliš zdařilé začátky povýšil Juventus na tým, který přemohl i Real Madrid, aktuálního obhájce.

Hvězdou tohoto dvojzápasu se stal mladý střelec Álvaro Morata, který vstřelil dvě branky ze tří, které jeho tým zaznamenal. Ve finále Ligy mistrů vyzve Juventus katalánského giganta Barcelonu. I proto si Juventus muže dovolit některé opory šetřit. To se zřejmě bude týkat veterána Andrey Pirla nebo Francouze Evry. Na jejich místech bychom se mohli dočkat Roberta Pereyry či Simoneho Padoina. Šanci možná dostane i Alessandro Matri. Interu nepomůže Brazilec Hernanes, který hrát nemůže. Zahrát by si mohl Xherdan Shaqiri, který rozhodně má co dokazovat.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Jesus, Vidic, Ranocchia, Santon - Brozovic, Medel, Kovačić - Shaqiri - Palacio, Icardi
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Storari - Romulo, Barzagli, Ogbonna, Padoin - Sturaro, Marchisio, Pereyra - Pepe, Morata, Coman
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UC Sampdoria - SS Lazio  (sobota 20:45)
Janovská Sampdoria touží po třech bodech, které by jí pomohly v boji o Evropskou ligu. Na tu ztrácejí svěřenci trenéra Siniši Mihajloviće pouhopouhý bod. Proti je ale Lazio, které se v případě výhry dočasně posune na druhou příčku před svého rivala AS.

Biancocelesti si zatím vedou poměrně dobře, ale v závěru sezóny jim trochu dochází dech. Římský celek z posledních pěti zápasů vyhrál jen jeden zápas. Po porážce s Juventusem Turín, která sice bolela, ale dala se očekávat, si Lazio neporadilo ani s Chievem Verona, kterému nechalo jeden bod za remízu. Následně sice nastřílelo čtyři branky nemohoucí Parmě, ale bojovná Atalanta Římany zase obrala o bod.

V minulém kole nečekal na tým trenéra Stefana Pioliho vůbec snadný sok, když Stadio Olimpico navštívil milánský Inter. Lazio moc chtělo využít ztráty svého úhlavního nepřítele, jenže se mu to nepovedlo. Celý stadion jásal, když domácí poslal do vedení italský rychlík Antonio Candreva, jenže Inter se vzepjal k zajímavému výkonu a vstřelil dvě branky. Výsledek fanoušky Lazia bolel o to víc, že jejich autorem byla někdejší hvězda Lazia, záložník Hernanes.

Pokud jde o absence, které musí trenér Stefano Pioli řešit před zápasem se Sampdorií Janov, není jich zrovna málo. Mimo hru budou suspendovaní Federico Marchetti a obránce Mauricio. Zranění nepustí do hry ani argentinskou hvězdu záložní řady Lucase Bigliu, který stráví v péči lékařů ještě asi týden. Mladý stoper Stefan de Vrij zřejmě také nebude úplně fit, i když by do zápasu nastoupit mohl. Pokud se tak stane, vytvoří spolu s Dušanem Bastou, Michaelem Cianim a Stefanem Raduem třetí nejlepší obrannou linii v lize.

Laziuo zdobí také útočná linie, na kterou trenér Pioli hodně spoléhá. A projevuje se to v číslech. Dvanáct branek má na svém kontě německý veterán Miroslav Klose, který jen potvrzuje, že branky rozhodně střílet nezapomněl. Daleko od není ani Felipe Anderson a záložník Marco Parolo, který zažívá skvělou sezonu. Kromě pracovitosti přidává na svůj účet také devět branek a podporuje útok ze záložní řady, kdykoli je to možné. K tomu připočítejme zkušenosti veterána Stefana Mauriho nebo rychlost Antonia Candrevy a vyjde nám jasný aspirant na poháry.

Není divu, že se o hráče Biancocelesti zajímají největší evropské kluby. Jedním z nich je i Paris Saint-Germain, který cílí na mladého Brazilce Felipeho Andersona. Za něj podle první reakce a s trochou nadsázky prezident Caludio Lotito požaduje 80 milionů eur. Jisté je, že hráč samotný se setrvání ve Věčném městě vůbec nebrání. Prozradil to jeho agent. Stefano Castagna zmínil: "Felipe je tady moc spokojený, hraje prim a patří k nejlepším v lize. Nemá důvod odcházet a když jsme se o tom bavili naposledy, řekl mi, že tu zůstane klidně i v případě, že by Lazio nakonec nehrálo ani Ligu mistrů. Je to ideální prostředí pro jeho růst," dodal Castagna.

Velkou absenci má na svědomí také Sampdoria. Zranil se jí totiž hvězdný útočník Eder, který patřil k tomu nejlepšímu, co janovský celek v letošní sezoně nabídl. Sampdoria konečně v minulém kole zvládla utnout nebezpečnou a velmi negativní sérii špatných výsledků, když si poradila s Udinese. Na stadionu Friuli hrála velmi aktivně, lehce a nasázela domácím čtyři branky. Zebry se zmohly jen na jediný zásah, takže nebylo pochyb o tom, kdo si nechá všechny body. Nechá si je Doria i po zápase s Laziem?
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Romagnoli, Munoz, Regini - Acquah, Palombo, Duncan - Soriano - Muriel, Eto’o
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Basta, de Vrij, Ciani, Radu - Parolo, Cataldi - Candreva, Mauri, Felipe Anderson - Klose
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC35248365:2080
2.AS Řím351713549:2764
3.SS Lazio351961065:3463
4.SSC Neapol35179964:4560
5.ACF Fiorentina3515101052:4455
6.UC Sampdoria351315745:3854
7.Janov CFC3514111054:4153
8.Inter Milán351313952:4052
9.Turín FC3512121141:4248
10.AC Milán3511131148:4646
11.Città di Palermo3510131248:5143
12.Chievo Verona3510121327:3542
13.Empoli FC358171041:4541
14.Udinese Calcio3510111439:4941
15.Hellas Verona3510111443:6041
16.US Sassuolo359131342:5440
17.Atalanta Bergamo357151335:4936
18.Cagliari Calcio356101943:6428
19.AC Cesena354121934:6424
20.Parma FC35662329:6817
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků
Parma FC-2za neuhrazené dluhy vůči zaměstnancům
Parma FC-4za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (548)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele