Serie A - preview 35. kola

28.04.2018, 08:32, aktualizováno 29.04.2018, 08:39
Previews
Juventus na poslední chvíli utrhl výhru nad Interem Milán a nyní čeká na odpověď Neapole, ta před sebou má těžké utkání ve Florencii. Lazio si v Turíně může pojistit pozice zaručující Ligu mistrů, AC Milán hraje s Bolognou a chce ukončit nepovedené období...
FC Crotone - US Sassuolo  (neděle 12:30)
Na stadionu Ezio Scida přivítá sedmnácté Crotone hosty ze Sassuola a potřebuje naplno bodovat. Čtyři kola před koncem soutěže vrcholí boj o záchranu a právě domácí celek je v něm namočen ažaž. Klid nemají ani Neroverdi, i když na třináctém místě by jím záchrana neměla uniknout.

Crotone v posledních kolech pravidelně boduje a to i proti mnohem zvučnějším celkům, nicméně jeho situace je stále vážná. Na sedmnáctém místě má jen dvoubodový náskok, který se v případě neúspěchu může vypařit jako pára nad hrncem. Dobrou zprávou pro Waltera Zengu je aktuální forma Crotone, která je vskutku dobrá. Další tři body získala jeho družina v minulém kole na půdě Udinese. Domácí tak potvrdili, že bod ze zápasu s Juventusem nebyl dílem pouhé náhody.

Soupeřem Crotone bude Sassuolo, což zrovna není oblíbený sok. Jen dvakrát se stalo, že Rossoblu nad svým soupeřem vyhráli. Stalo se tak v letech 2010 a 2011 ještě v rámci druhé nejvyšší soutěže. První letošní duel obou soupeřů skončil výhrou Sassuola 2:1.

Neroverdi jsou, zdá se, z nejhoršího venku. Po nejtěsnější výhře nad Fiorentinou mají na nesestupových pozicích osmibodový náskok. Podobně jako Crotone se i Iachiniho družina pyšní velice dobrou formou, vždyť Sassuolo už osm zápasů nenašlo přemožitele.

Domácí budou bez Benaliho a Budimira, jinak mnohem více trápí marodka hosty. U Sassuola to není nic neobvyklého, takže Giuseppe Iachini i tentokrát musí oželet start Letscherta, Goldanigy, Sensiho, Liroly i potrestaného Adjaponga.
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Faraoni, Ceccherini, Capuano, Martella - Barberis, Mandragora, Stoian - Ricci, Simy, Rohden
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Lemos, Acerbi, Peluso - Rogerio, Mazzitelli, Magnanelli, Missiroli, Del'Orco - Politano, Babacar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.28 - 3.48
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atalanta Bergamo - Janov CFC  (neděle 15:00)
Minulý rok v dubnu oslavila Atalanta na půdě Janova drtivé vítězství 5:0 a za něco podobného by se nikdo z domácích fandů nezlobil ani tentokrát. Bergamaschi přivítají Grify na svém stadionu Atleti Azzurri D'Italia a jen tři body jim s jistotou zaručí další setrvání na pohárových příčkách.

Bergamaschi se posunuli na šesté místo po výhře nad nevyzpytatelným Turínem a také jim nahrál výsledek z Milána, kde AC ostudně prohrálo s Beneventem. Letošní účastník Evropské ligy je tak blízko další pohárové účasti, avšak čtyři kola před koncem ho čeká ještě náročná práce. Atalanta má jen jednobodový náskok na již zmiňovaný AC Milán.

K dobrým výkonům se rozehrál i Janov, se kterým to dlouho vypadalo hodně bledě. Grifové jsou dávno z nejhoršího venku a na stadionu Azzurri v Bergamu mohou udělat poslední krok za jistým setrváním v Serii A. Pokud získají alespoň bod, bude vše zpečetěno. Janov v minulém kole porazil Hellas 3:1 a doma na Luigi Ferraris zvítězil už potřetí v řadě.

Utkání bude pochopitelně velmi pikantní pro Giana Piera Gasperiniho. Současný kouč Atalanty si v Janově udělal skvělé jméno a Grify nejednou dostal do evropských pohárů.

Gian Pier Gasperini bude muset oželet služby Spinazzoly, Rizza, Iličiče a Palomina. Především absence Iličiče se jeví jako klíčová. Podobně jsou na tom hosté, zdravotní potíže mají Izzo, Spolli a Taarabt.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Toloi, Caldara, Masiello, Hateboer - De Roon, Freuler, Castagne - Cristante - Barrow, Gómez
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - El Yamiq, Rossettini, Zukanovič - Lazovič, Hiljemark, Cofie, Rigoni, Laxalt - Lapadula, Medeiros
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.33 - 11.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Benevento Calcio - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Fotbalisté Beneventa se po zbytek sezony budou s nejvyšší soutěží loučit a chtějí svým fanouškům přichystat podobné zážitky, jako ten o minulém víkendu na San Siru. Na půdu jistého sestupujícího zavítá Udinese, poprvé pod novým trenérem Igorem Tudorem, který nahradil odvolaného Massima Odda.

Někdejšího skvělého obránce tak střídá jiný bývalý obránce Chorvat Igor Tudor, jehož kariéra dosáhla vrcholu v dresu Juventusu Turín. Igor Tudor bude mít jasný úkol, zastavit propad Udinese a konečně utnout černou sérii jedenácti porážek v řadě!

Udinese v minulém kole nestačilo na Crotone a proti dalšímu nováčkovi má šanci vše odčinit. Zebry také ještě nemají jistotu účasti v nejvyšší soutěži pro příští rok, nad osmnáctým SPALem mají jen čtyřbodový náskok, což není vzhledem k jejich formě zrovna dostatečný náskok.

Jakkoliv je forma Udinese hrozná, na půdě Beneventa bude tým trenéra Igora Tudora mírnějším favoritem. Poslední tým soutěže před týdnem šokoval milánské San Siro a AC Milán porazil nejtěsnějším rozdílem. Vítězství však mělo velice hořkou příchuť, protože jiné výsledky osud Beneventa tak jako tak zpečetily. Benevento má po čtyřiatřiceti kolech pouze sedmnáct bodů.

Domácí pod vedením Roberta De Zerbiho budou postrádat zraněnou dvojici Antei, Guilherme a k dispozici nebudou ani Lucioni s Diabatém, kteří si odpykávají tresty. Za Udine zase neuvidíme hrát Jakuba Jankta, který nastřádal žluté karty a také zraněného Angellu.
Benevento Calcio - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Sagna, Djimsiti, Tosca, Letizia - Sandro - Brignola, Cataldi, Viola, Djuričič - Iemmello
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Larsen, Danilo, Samir, Widmer - Barák, Adnan, Balić, Perica - Lasagna
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.45 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bologna FC - AC Milán  (neděle 15:00)
Po ostudě s Beneventem zavítá AC Milán na půdu Boloni, kde bude chtít vše odčinit. Milánští také usilují o návrat na pozice zaručující evropské poháry, ze kterých po šesti zápasech bez výhry vypadli. Boloňa si v případě výhry může definitivně zajistit záchranu, bez ohledu na ostatní výsledky.

Boloňa v této sezoně nikterak neoslňovala, ale cíl zajistit si klidnou záchranu nakonec splní. Ještě sice není hotovo, ale představa, že by Donadoniho svěřenci ještě promrhali desetibodový náskok, není příliš reálná. Posledních osm kol se Boloni příliš nepovedlo, protože v nich vyhrála jen jednou. Naposledy si pak přivezla bod ze Sardinie, kde v zápase s Cagliari remizovala bez branek.

AC Milán zrovna nepatří mezi oblíbené soupeře, Boloňa ho doma naposledy porazila před dlouhými šestnácti lety. Od té doby sice dokázala několikrát "vyloupit" San Siro, ale doma na Renato Dall'Ara se jí dlouhodobě s tímto soupeřem nedaří. Jestli má šanci tuto dlouhou sérii přerušit, pak je to nyní, protože Milánští jsou absolutně z formy.

Trenér Gennaro Gattuso musel po zápase s Beneventem pořádně zuřit. Jeho svěřenci podali hrozný výkon a nevyhráli už pošesté v řadě. To si přitom před nedávnem dělali ambice na Ligu mistrů a nyní vypadli i z pozic, které zaručují Evropskou ligu. Absence Milána v pohárové Evropě by nebyla za poslední léta ničím výjimečná, ovšem připomeňme, že kádr před sezonou výrazně posiloval, výsledek to ale žádný nemělo.

AC si bude na Renato Dall'Ara především udobřovat své fanoušky po ostudě s Beneventem. Obejít se přitom musí bez Calhanoglua, Contiho, Romagnoliho i záložníka Biglii. A podobné je to i na domácí straně. Boloňa nemůže počítat s Helanderem, Pulgarem, Donsahem, Torosidisem i Destrem, který milánský dres v nedávných letech oblékal.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mbaye, De Maio, González, Masina - Poli, Crisetig, Džemaili - Verdi, Palacio, Di Francesco
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Calabria, Bonucci, Zapata, Rodríguez - Kessié, Montolivo, Bonaventura, Suso - Cutrone, Borini
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.15 - 3.80 - 1.76
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - SPAL 2013  (neděle 15:00)
SPAL má ideální možnost ještě prohloubit depresi Hellasu Verona, neboť v dalším kole jede právě na stadion Marc'Antonio Bentegodi. V minulém kole se týmu z Ferrary moc nevedlo, ale proti druhé nejhorší obraně první ligy cítí šanci.

Utkání mezi domácím Hellasem a hostujícím SPALem nabídne v neděli odpoledne boj o pověstných šest bodů. Tady je v sázce všechno a kdo prohraje, pravděpodobně už mu nic nepomůže. Oba týmy cítí, že tohle je možná jejich poslední šance a napětí před záchranářským duelem o všechno vrcholí. Hellas je předposlední a na jeho kontě je jen 25 bodů. SPAL je rovněž namočen do boje o záchranu a v tuto chvíli má jen o čtyři body víc.

Na 17. Crotone ztrácí SPAL jen dva body, takže nic není ztraceno. Nesmí si ale dovolit váhat. A trenér Leonardo Semplici to dobře ví. "Tohle je utkání pravdy. Pokud se nám povede zvítězit, máme stále šanci. Nechceme se ohlížet na naše soupeře a dopředu kalkulovat. Záchranu si musíme zasloužit a vybojovat sami. Věřím, že máme dostatečně kvalitní tým a že si poradíme. Očekávám hodně strhující atmosféru a náročný zápas."

Sempliciho trochu limituje sestava, respektive absence v ní. Nemůže totiž počítat s brankářskou jedničkou, mladíkem Meretem. Místo zraněného hráče zaskočí Alfred Gomis. Menší zdravotní obtíže trápí útočníka Antenucciho a rovněž obránce Vicariho, který by ale mohl být do začátku zápasu v pořádku stejně jako Floccari. Hellas má mnohem lepší zprávy, protože po odpykání trestu se do hry vrací Ferrari a zcela fit je také záložník Büchel.

Tím ale dobré zprávy Hellasu prakticky končí. Jeho forma je totiž hodně bídná a za posledních deset soutěžních duelů se týmu z Verony "podařilo" prohrát už sedmkrát. Výjimkou nebylo ani minulé kolo, ve kterém Hellas nestačil na CFC Janov. Domácím Grifům pomohl k jasné výhře nad Hellasem trochu kuriózně kmenový hráč soupeře, mladý záložník Daniel Bessa.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Nícolas - A. Ferrari, Caracciolo, Vuković, Souprayen - Büchel, Zuculini, Valoti - Verde, Cerci, Fares
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Gomis - Cionek, Felipe, Salamon - Lazzari, Kurtić, Everton Luiz, Grassi, Mattiello - Paloschi, Floccari
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.37 - 3.31 - 2.34
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UC Sampdoria - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
O důležité body bude na hřišti Sampdorie usilovat Cagliari, které má před sestupovými pozicemi k dobru čtyři body. Námořníci zase chtějí uspět a přiblížit se evropským pohárům, na které také neztrácejí mnoho.

Jak ze strany Sampdorie, tak i Cagliari půjde o důležitý zápas a favoritem je pochopitelně janovský celek. Sampdoria sice v minulém kole schytala čtyřbrankový debakl, ale předtím ze čtyř zápasů uhrála sedm bodů. Svěřenci trenéra Giampaola ztrácejí na šestou Atalantu Bergamo čtyři body a stále jsou ve hře o Evropskou ligu. Stadio Luigi Ferraris bude v tomto kole svědkem zápasu s Cagliari, které tu přes pět let nezvítězilo. Na druhou stranu výhra Sampdorie nad Cagliari je stará tři roky, takže oboustranně nečeká ani jednoho z nich lehká práce.

Cagliari se drží nad sestupovou propastí, nicméně jeho náskok rozhodně neznamená žádný komfort. Naopak, o čtyřbodový náskok může velmi rychle přijít, zvláště když Sardiňany čeká v dalších kolech AS Řím, Fiorentina nebo Atalanta Bergamo.

Tým trenéra Lópeze si v minulém kole připsal pouze remízu 0:0 s Boloňou a předtím obdržel čtyřbrankový debakl na Interu Milán. Ofenzíva Cagliari tak dvakrát v řadě neskórovala a tento problém by v Janově potřebovala vyřešit, jinak těžko uspěje.

Sampdoria bude až na jedinou výjimku v kompletním složení. Tou výjimkou je zraněný Murru. Na druhé straně barikády budou scházet Farías, Dessena a stále ještě Joao Pedro. Pro boje o záchranu jsou to citelné ztráty.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Bereszynski, Silvestre, Ferrari, Strinič - Barreto, Torreira, Praet - Ramírez - Quagliarella, Zapata
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Cragno - Pisacane, Ceppitelli, Castan - Faragó, Ionita, Cigarini, Barella, Padoin - Sau, Pavoletti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.59 - 4.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - SSC Neapol  (neděle 18:00)
Neapol sní o Scudettu a konec sezony zřejmě bude hodně zajímavý. Poodhalit roušku tajemství ohledně dalšího krále Serie A by mohlo již toto kolo, ve kterém se oba soupeři utkají s těžkými soky. Neapol se chystá do Florencie, kde se jí poměrně daří.

Serie A servíruje svým fanouškům a divákům po celém světě jeden velký šlágr v obou hracích dnech. V sobotu to je duel mezi Interem Milán a Juventusem Turín. O necelých 24 hodin později to bude další utkání, které by mohlo hodně prozradit o budoucím mistrovi. Oba favorité, kteří se ucházejí o mistrovské Scudetto, hrají mimo svůj stadion. A jak poznamenal někdejší obránce AC Milán Antonini, dost možná se o Scudettu rozhodne právě na trase mezi Milánem a Florencií.

Domácí Fiorentině se v soubojích s Neapolí nedaří tak, jak by si její fanoušci přáli. Z poslední výhry na stadionu Artemia Franchiho se Viola radovala naposledy v roce 2009 a od té doby nedokáže proti Partenopei zúročit výhodu domácího prostředí. Neapoli naopak nevadí odvážet si z toskánské metropole body celkem pravidelně. Posledních pět duelů ve Florencii skončilo výhrou Neapole hned třikrát.

Domácí Fialky už ve třech posledních duelech nedokázaly vyhrát a dvakrát prohrály. Po Laziu nastal ještě větší šok v minulém kole, protože si Viola nedokázala poradit s tápajícím Sassuolem. Zápas, který Viola sice měla pod kontrolou, ale nedokázala vyhrát kvůli neproměňování šancí, rozhodla jediná trefa Mattea Politana. Fialky sice nadále bojují o Evropskou ligu, ale na Atalantu ztrácí už pět bodů.

V rozhovoru pro TMW sdělil někdejší hráč a trenér Neapole Luigi Simoni na adresu Violy následující: "Jsem si jistý, že tohle bude další skvělá podívaná plná emocí, gólů a dramatu. Fiorentina je výborný tým, který stmelila velká tragédie. I když se poslední dobou trochu ztrácí v zakončení, nikdy ji nesmíte podcenit. Její hra je náročná pro jakéhokoli soupeře a domácí prostředí pro ni bude motivací navíc," míní Simoni.

Neapol naopak se střelbou branek nemá žádné problémy, i když její útok zaznamenal "až" třetí největší počet vstřelených gólů. Po jednoznačném utkání s Udinese si Neapol poradila v dost možná klíčovém utkání s Juventusem a ačkoli to dlouho vypadalo na dělbu bodů, v 90. minutě přeci jen rozhodl obránce Kalidou Koulibaly o tom, že se oslavy Juventusu přeci jen odloží.

A teď má v úmyslu na to navázat. "Nemáme v závodě o titul co ztratit, můžeme jen získat. Jsem moc rád za to, že jsem mohl být autorem tak důležité branky, ale zásluha a díky patří celému týmu. Všichni se dělíme o radost stejně jako smutek a doufám, že na konci sezony bude převažovat to první. Bylo úžasné sledovat naše fanoušky, kteří čekali dlouhé hodiny, aby si nás mohli vyfotit, zatleskat nám a obejmout nás. Věřím, že budeme dál zdrojem jejich radosti."

Důležitou zprávou pro domácího trenéra Stefana Pioliho je návrat zkušené dvojice Sportiello a Pezzella. Oba hráči si odpykali své tresty po karetním přídělu a jsou opět k dispozici. To naopak neplatí o defenzivním záložníkovi Dabovi, i když domácí stále věří v návrat Milana Badelje. Jedinou starostí jeho protivníka z Neapole je to, zda do hry naskočí od prvních minut Hamšík s Mertensem, nebo zda si své místo vyslouží Poláci Zieliński a Milik.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Milenković, Pezzella, Vitor Hugo, Biraghi - Benassi, Cristoforo, Veretout - Saponara, Chiesa - Simeone
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Mario Rui - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejón, Mertens, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.09 - 4.39 - 1.52
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Turín FC - SS Lazio  (neděle 20:45)
Lazio Řím opět našlo svou formu a po vyřazení z Evropské ligy se může plně soustředit na boj o třetí místo. Využít k tomu hodlá i nejlepší útok ligy, který právem nahání obavy každému soupeři. Tím nedělním se stane domácí FC Turín, jemuž patří až desáté místo.

Boj o třetí příčku Serie A mají zatím na starosti převážně dva odvěcí rivalové, oba římské kluby. Zdá se, že tohle bude souboj až do posledních chvil, protože oba mají vyváženou a stálou formu. Lazio se v rámci 35. kola střetne v neděli večer s turínským FC a jako velkou zbraň vnímá především svůj útok. Biancocelesti nasázeli do sítí soupeřů už 83 branek, o pět víc než Juventus Turín.

Největší podíl na tom má především duo Ciro Immobile (nejlepší kanonýr aktuálního ročníku Serie A) a Luis Alberto, který po strádání v Liverpoolu našel pod obrysy Kolosea novou formu i motivaci. Oba dva ofenzivní hráči navíc těží především z aktivity Sergeje Milinkoviće-Saviće, dalšího produktivního záložníka. A tak ani obrana, která na ambiciózní celek inkasovala už docela dost branek (43), zatím nezavinila pád Lazia na nižší příčky.

Po remízovém derby s AS se Lazio opět dostalo do optimální formy a ta se projevila v minulých dvou kolech. Po těsném vítězství nad Fiorentinou, které Lazio nasázelo čtyři branky, se stejným počtem gólů odvděčilo také Sampdorii Janov. Námořníci ale na rozdíl od Fiorentiny nedokázali překonat obranu sehraného Lazia ani jednou, což trenér Simone Inzaghi rozhodně kvitoval.

Před napínavým duelem s Turínem prohlásil: "Máme za sebou dobře odehraný duel se Sampdorií, který pro nás nebyl tak jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Celý tým ale dřel a výhru jsme si zasloužili. Věřím, že se nám podaří zlepšit také obranu, protože ta je základem ke zlepšení. Turín nebude snadným soupeřem, ale mám z naší přípravy dobrý pocit," dodal uznávaný trenér klubu z Věčného města.

Jeho soupeřem bude trenér mnohem zkušenější, který i přes své zkušenosti zažívá nepříliš povedené období. Walter Mazzarri se vrátil na Apeninský poloostrov, aby se znovu dostal do formy. Turín mu tu šanci dal, ale zatím jsou jeho výsledky spíše průměrné. Za posledních deset soutěžních utkání vyhrál Turín jen třikrát a už v pěti případech odešel poražen. Naposledy se mu vzepřela Atalanta, která na turínské Býky stačila a vyhrála po brankách Freulera s Gosensem.

Remíza se silným AC Milán tak opět upadla do zapomnění, protože Turín nedokáže navazovat na dobré výkony. Navíc se u něj dá pozorovat stále větší závislost na výkonech střelce Belottiho. Pokud se mladý Ital netrefí, jen málokdy dokáže někdo z týmu adekvátně nahradit jeho střeleckou absenci. S Laziem to Turín navíc moc neumí a naposledy se z vítězství nad římským celkem doma radoval před necelými pěti lety.

Přesto je zkušený obránce Emiliano Moretti přesvědčen, že jeho tým může překvapit. "Lazio hraje perfektní fotbal, velmi technický, rychlý a jen těžko předvídatelný. Je velmi náročné takové hráče bránit, jsou perfektně sehraní a v podstatě kdokoli z nich je schopen rozhodnout zápas sám o sobě. Musíme si dávat velký pozor a především v obraně nezaspat. Pokud bychom Laziu dali jen minimum příležitostí, je schopné nás hned potrestat," míní zkušený obránce Býků.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - N'Koulou, Burdisso, Moretti - De Silvestri, Rincon, Baselli, Molinaro - Ljajić - Edera, Belotti
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Caceres, De Vrij, Radu - Marušić, Lulić, Lucas Leiva, Milinković-Savić, Lukaku - Luis Alberto - Immobile
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.92 - 4.15 - 1.72
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Řím - Chievo Verona  (sobota 18:00)
AS Řím se po debaklu v Lize mistrů musí opět zaměřit na Serii A, protože právě jemu patří první sobotní utkání. Program 35. kola nejvyšší italské ligy načne v sobotu v podvečer duel domácích Vlků a Chieva, kterému se v poslední době zoufale nedaří.

Návštěva z Verony se ocitá v hodně vážné situaci. Tamní Mussi Volanti jsou až na 16. místě a na sestupové pásmo mají k dobru jen pouhé dva body! Tým, který měl ještě nedávno pověst defenzivně laděného týmu, kterému se hodně těžko střílejí branky, jich letos dostal už 53. Jeho herní projev se posouvá od špatného k horšímu a obvyklý střelec, který by v klíčových chvílích rozhodl, tentokráte v týmu schází.

Spodní část tabulky je hodně našlapaná a stačí několik málo špatných kroků, aby se tým z předměstí Verony dostal mezi poslední tři místa. Především pak venkovní duely dělají Chievu starosti, neboť Chievo prohrálo už 11 výjezdů a jen dvakrát dokázalo bodovat naplno mimo svůj stadion. Na cestách tak Chievo získalo pouhých 10 bodů. Naposledy si jen rozdělilo body se SPALem, přičemž v minulém kole na domácí půdě nestačilo na Inter Milán.

Jedním z opěrných pilířů, na kterých hodlá trenér Rolando Maran stavět, je mladý obránce Mattia Bani. Ten na tiskové konferenci mimo jiné řekl: "Jsme ve složité situaci, kdy se nám moc věcí nedaří a vypadá to na několik perných týdnů. Chievo už ale tyhle situace zažilo a víme, jak reagovat. Jsme zvyklí na tlak a to, že hrajeme o záchranu. Každý z nás tady dělá maximum a já věřím, že se nám povede získat dostatek bodů. Musíme využít každou šanci, kterou nám AS nechá."

Do Věčného města pojede tým trenéra Marana bez zkušeného beka Gobbiho, ale to je v podstatě jediná větší absence veronského týmu. Domácí mají mnohem větší starosti, protože šrámy z duelů Ligy mistrů si odnesli Diego Perotti a Kevin Strootman. Mimo hru jsou navíc dlouhodobě zranění Rick Karsdorp a Grégoire Defrel, jejichž návrat na trávníky dost možná počká až na další sezonu.

Kromě absencí musí trenér Eusebio Di Francesco urychleně vyřešit, jak namotivovat své hráče k dobrému výkonu. Giallorossi totiž mají za sebou utkání v Liverpoolu, které se jim vůbec nepovedlo. Především obrana trpěla pod suverénním výkonem Mohameda Salaha a Roberta Firmina a její souhra byla oprávněně terčem kritiky. AS se nakonec z Anglie vydalo domů s výsledkem 5:2 pro domácí Reds.

Rozestavení 3-5-2, které fungovalo tak dobře v odvetném utkání s Barcelonou, na Liverpool vůbec neplatilo. Ani v lize si As nemůže dovolit luxus odpočinku, protože konkurence v boji o třetí místo je velmi silná. Stejný počet bodů a lepší skóre má Lazio a poslední slovo neřeklo ani milánské AC. Minulé kolo první italské ligy se Římanům povedlo na výbornou, neboť nasázeli tři branky do sítě SPALu.

Podobný výsledek proti Chievu by moc rád viděl belgický záložník Radja Nainggolan. "Musíme si věřit. Nesmíme ztrácet víru, protože už jednou se nám podařilo otočit utkání a postoupili jsme. Víme, že jsme udělali mnoho chyb, až příliš. Ale dokud nebude konec, nevzdáváme se. Teď bude důležité, jak se postavíme k utkání s Chievem, které má pro nás z hlediska tabulky momentálně stejnou váhu," říká obletovaný záložník na adresu Chieva.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Alisson - Peres, Manolas, Jesus, Jonathan Silva - Nainggolan, Gonalons, Pellegrini - Ünder, Schick, El Shaarawy
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Tomović, Bani, Jarosziński - Castro, Radovanović, Hetemaj - Birsa - Pucciarelli, Inglese
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.94 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Juventus FC  (sobota 20:45)
Horečka sobotní noci v Itálii nabírá na síle. Duel domácího Interu Milán s Juventusem Turín je totiž nejen tradičním a emotivním zápasem, ale aktuálně také jednou z hlavních bitev o mistrovské Scudetto.

Derby d‘Italia je výraz označující zápas dvou rivalů, Interu Milán a Juventusu Turín. Soutěží spolu nejen sportovními výsledky, ale také coby dvě největší města v severozápadní Itálii. Poprvé byl tento výraz použit už v roce 1967 italským novinářem Giannim Brerou. Ačkoli v posledních letech zažíval menší ústup zejména kvůli úpadku Interu, letos by mohl být jedním z klíčových zápasů v boji o titul.

Ne snad proto, že by o něj Inter začal bojovat. O titul bojuje samozřejmě Juventus, který si na první místo za ta léta nadvlády už navykl. Tentokrát je mu ale Neapol více než zdatným soupeřem a vyzyvatelem. To se ukázalo zejména v minulém kole, v němž právě Neapol slavila těsnou výhru nad ne zrovna excelujícím Juventusem. Stará dáma podruhé za sebou klopýtla, když si po remíze s Crotone připsala porážku 1:0, o níž rozhodl stoper Kalidou Koulibaly.

Tím se náskok Juventusu právě na druhou Neapol smrskl na pouhý jeden bod a boj o titul už dlouho nebyl tak těsný. To si uvědomuje také někdejší brankář Sebastian Frey, který v rozhovoru pro RMC Sport řekl: "Inter bude možná posledním týmem, který ještě může Juventus zastavit. Osobně si myslím, že Juventus nakonec potvrdí svou zkušenost a fakt, že umí hrát pod tlakem, ale bude to opravdu hodně těsné. V Juventusu to vypadá na velkou přestavbu kádru, změní se podle mě hodně," míní Frey.

Trenér Massimiliano Allegri, rovněž kritizovaný za vývoj situace s Paulem Dybalou, střídání či špatně volené rozestavení, se bude muset poprat s Interem bez obránce Giorgia Chielliniho. Jeho místo by ve šlágru kola měl zaujmout mladík Daniele Rugani. Do hry se vrací De Sciglio a svou úlohu by měl odehrát rovněž útočník Mario Mandžukić.

Domácí trenér Luciano Spalletti nemá tolik absencí a může v podstatě jen uvažovat o některých variantách. Například o tom, zda nechá hrát Valera, nebo jestli dá důvěru navrátilci Vecinovi. Do hry se hlásí také Yann Karamoh, jemuž dost možná udělá prostor veterán Antonio Candreva. Velmi často rozhodovalo v tomto střetu domácí prostředí a v roli hostitele už dvakrát po sobě vyhrál právě Inter Milán.

Jeho forma letos nenaplňuje ideály vedení či fanoušků tak, jak by si před sezonou a po skvělém startu asi představovali. Milánský celek je v tuto chvíli až na pátém místě a bojuje s Laziem i AS Řím o šanci na přímý postup do Ligy mistrů. Už ve dvou minulých kolech Inter dokázal uhrát vítězství a připsal si tři body po poměrně jasných výkonech, ale jeho soupeři nebyly tak kvalitní týmy.

K zápasu Interu s Juventusem se v rozhovoru pro TMW vyjádřil mimo jiné někdejší obránce AC, Luca Antonini. "Sobotní večer je podle mě klíčem k hádance o tom, kdo se stane mistrem. Pokud Inter dokáže zastavit Juventus, pak se jím dle mého názoru stane Neapol. Juventusu však dávám přeci jen větší šance, i když u něj v poslední době pozoruji slabší formu a občasné výpadky. Trenér Allegri musí namotivovat hráče, aby odevzdali maximum a nespoléhali jen na nespornou kvalitu," dodal Antonini.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Cancelo, Škriniar, Miranda, D’Ambrosio - Vecino, Brozović - Karamoh (Candreva), Rafinha, Perišić - Icardi
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Rugani (Barzagli), Benatia, Alex Sandro - Khedira, Pjanić, Matuidi - Dybala, Higuaín, Mandžukić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.04 - 3.18 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC34274378:2085
2.SSC Neapol34266271:2384
3.SS Lazio34207783:4367
4.AS Řím34207755:2767
5.Inter Milán341812456:2366
6.Atalanta Bergamo341510952:3555
7.AC Milán341591044:3854
8.ACF Fiorentina341491147:3851
9.UC Sampdoria341561351:5351
10.Turín FC341114948:4147
11.Janov CFC341181529:3441
12.Bologna FC341161737:4439
13.US Sassuolo349101525:5337
14.Udinese Calcio341032143:5633
15.Cagliari Calcio34961930:5633
16.Chievo Verona347101730:5331
17.FC Crotone34871932:5931
18.SPAL 2013345141530:5529
19.Hellas Verona34742327:6825
20.Benevento Calcio34522729:7817

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (855)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele