Serie A - preview 35. kola

25.04.2014, 08:50, aktualizováno 28.04.2014, 09:04
Previews
Pětatřicáté kolo italské ligy dnes dohrávají Sassuolo a Juventus. Zatímco domácí bojují o záchranu, hosté kráčí za titulem. Sassuolo má stejně bodů jako sedmnáctá Boloňa, potřebuje se však posunout minimálně na její pozici. Juventus v tuto chvíli vede před AS Řím o pět bodů.
US Sassuolo - Juventus FC  (pondělí 20:45)
Za jistých okolností může Juventus slavit Scudetto již tento víkend. V cestě mu ale kromě Sassuola stojí především nabitý plán a s tím spojená únava, protože Bianconeri mají za sebou náročné utkání Evropské ligy proti portugalské Benfice.

A jejich účinkování mezi evropskou smetánkou poprvé ostře narazilo. Juventus sice žene touha po trofeji a navíc motivace v podobě finále před vlastními fanoušky, ale to je nyní dál, než se zdálo. Juventus totiž v Portugalsku prohrál o gól a lepší výchozí pozici do odvety má soupeř. Už po třech minutách načal hosty domácí obránce Ezequiel Garay, který vstřelil úvodní gól. Binaconeri sice nehráli špatně, ale nedokázali svoje šance nijak využívat. Povedlo se to až Argentinci Tévezovi, který dvacet minut před koncem srovnal.

To byl důležitý moment, protože gól vstřelený na půdě soupeře může být rozhodující. Přesto má blíže k postupu Benfica, kterou spasil zkušený střelec Lima jen deset minut po Tévezově brance. Trenér Antonio Conte ale soptil, protože jeho tým si prý zasloužil mnohem lepší výsledek. Po utkání řekl úspěšný trenér zástupcům médií toto: "Myslím, že tento výsledek je nefér. Zasloužili jsme si lepší skóre, protože jsme hráli dobře. I když jsme na úvod zápasu inkasovali, nepoložilo nás to. Bojovali jsme a nedovolili jsme soupeři téměř nic. Nemám, co bych svým hráčům vytkl."

Brankáře Artura se pokoušel překonat také obránce Stephan Lichtsteiner, který to ale nedokázal. Po utkání zklamaně prohlásil: "Když prohrajete, nikdy to není dobrý výsledek. Bylo pro nás ale důležité alespoň skórovat a to se povedlo. Měli jsme také víc šancí, ale nedokázali jsme je proměnit. Několikrát jsme mohli srovnat a dostat se i do vedení, ale poté jsme obdrželi lacinou branku, které jsme mohli zabránit. Teď se nedá dělat nic jiného, než soustředit se na ligu a poté udělat maximum před našimi fanoušky," odhodlaně dodává Lichsteiner.

Pokud jde o Serii A, Juventusu se daří mnohem lépe, protože z deseti posledních utkání prohrála Stará dáma jen jedno jediné a ve všech ostatních zvítězila. To jí vyneslo primát jedničky a na druhé AS Řím má pohodlný náskok osmi bodů. To prakticky znamená naději na to, že pokud AS prohraje s AC Milán, měly by v Turíně proběhnout mohutné oslavy.

Sassuolo ale nelze podceňovat. To udělala Atalanta Bergamo i Chievo Verona. A oba týmy nakonec své duely s nováčkem soutěže prohrály. Jedinou branku minulého utkání vstřelil Domenico Berardi, který rozhodl o třech bodech pro Sassuolo. To se díky tomuto bohatému přísunu ocitá na osmnácté příčce a sedmnáctá Bologna má stejný počet bodů. Prakticky to znamená, že Sassuolo stále může věřit v záchranu.

Problémy by mu mohla způsobit absence Domenica Berardiho, který nebude moci proti svému mateřskému klubu nastoupit. Kvůli karetnímu trestu tak Berardi neohrozí brankáře Gianluigiho Buffona. Kdo převezme jeho úlohu? Nováček soutěže se cítí být z poloviny zachráněn, což dokládá také brankář Gianluca Pegolo. Ten v posledním interview pro Sky Sport Italia sdělil: "Získali jsme cenné tři body. Kdyby se nám to nepovedlo, naše situace by byla naprosto kritická. V tomto případě ale můžeme doufat a jsme na padesát procent zachráněni. Teď nás čekají čtyři zápasy, které jsou pro nás jako finále. Chceme z každého alespoň nějaký bod."

"Snížili jsme výskyt chyb, které jsme dělali dříve. A naše defenzíva je stále pevnější. Kdybychom takto nastoupili od úvodu sezony, možná bychom v sestupovém pásmu vůbec nebyli. Teď se ale díváme vpřed a zápas s Juventusem bude pro mnohé z nás vrcholem sezony. Bude to nesmírně těžké, ale třeba se nám povede zázrak. Záchrana by pro nás znamenalo hrozně moc, to by byla krásná chvíle pro celý klub," zasněně dodává brankář Pegolo.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Gazzola, Antei, Cannavaro, Longhi - Chibsah, Magnanelli, Ziegler - Floro Flores, Zaza, Sansone
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Pogba, Pirlo, Marchisio, Asamoah - Llorente, Giovinco
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.75 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hellas Verona - Calcio Catania  (neděle 12:30)
Všechny tři body bude v utkání na Stadio Bentegodi potřebovat Catania, jenž se krčí na samotném dnu ligové tabulky. Sicilané ztrácí na nesestupovou pozici pět bodů, takže jakákoliv další ztráta už je pro klub kritická.

Zato Hellas je ve zcela jiném rozpoložení. Na desátém místě dává záchranářským bojům vale a jakožto nováček se mezi italskou elitou představí i v příští sezoně. Veronský celek navíc stále může pomýšlet na evropské poháry. Na šesté místo totiž ztrácí jen dva body! Hellas je jinak v dobré formě, ze čtyř zápasů třikrát vyhrál, naposledy vybojoval tři body na horké půdě Atalanty. Nyní na Stadio Bentegodi zavítá poslední Catania, takže favorit utkání je jasný.

Catania v minulém kole zlomila dlouhé čekání na vítězství, když porazila Sampdorii 2:1. Vítěznou trefu obstaral Gonzalo Bergessio a naděje na záchranu tak stále žije. Situace Elefantini je však nadále kritická a i v tomto utkání musí získat body, nejlépe všechny tři.

Zápasy Catanie s Hellasem bývají hodně vyrovnané. Koneckonců poslední střetnutí na Sicílii skončilo bezbrankovou nudou. Další zápasy se pak datují až k roku 2006, kdy oba týmy působily v Serii B. Diváci však doufají, že nějaké branky v zápase padnou a že se bezgólová nuda nebude opakovat.

Domácím bude chybět Donati, Romulo a Martinho. Stejný počet hráčů postrádají i Elefantini. Kouč Pellegrino nemůže počítat s Almironem, Andujarem a Belluscim.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Pillud, Marques, Moras, Agostini - Sala, Donadel, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Marquinho
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Frison - Peruzzi, Spolli, Gyomber, Monzon - Izco, Lodi, Rinaudo - Barrientos, Bergessio, Leto
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Tamní FC se těší velké formě, protože z posledních čtyř zápasů neprohrálo jediný a jen jednou remizovalo. Za to Zebry ze čtyř zápasů jen jediné vyhrály a naopak si připsaly dvě porážky.

Osmý Turín těží ze střeleckých schopností oceňovaného dua Alessio Cerci a Ciro Immobile. To by se ale brzy mohlo rozpadnout, protože o oba hráče mají eminentní zájem větší evropské kluby. Hlavní pozornost je věnována mladému střelci Immobilemu, který má na svém kontě již dvacet ligových branek a to mu v současné chvíli stačí na první místo mezi střelci Serie A. Není divu, že se o něj zajímají věhlasnější kluby. Jedním z nich je také německá Borussia Dortmund, která shání posily místo odcházejícího střelce Roberta Lewandowského.

A právě Ciro Immobile by se brzy mohl dostat do jejího kádru. To potvrzuje také jeho agent, který je otevřen přestupovým jednáním a nabídkám. Marco Sommella v rozhovoru pro Süddeutsche Zeitung naznačil: "Ciro Immobile chce hrát za velkoklub s pohárovými ambicemi a to Borussia zcela jistě je." Nebude ale jedinou alternativou, protože se prý již ozvalo také Atlético Madrid, které by se díky případnému zisku Ligy mistrů a triumfu v Primera Division mohlo stát ještě vyhledávanější destinací.

Ciro Immobile se mezi střelce zapsal také v posledním ligovém duelu s Laziem, i když ze tří bodů se jeho spoluhráči nakonec radovat nemohli. Přesto jsou nyní v poklidném středu tabulky. To samé neplatí o ambiciózních Zebrách, v jejichž táboře se navíc spekuluje o možnosti, že po sezoně skončí nejen klubová legenda Antonio Di Natale, ale také věhlasný stratég Francesco Guidolín. Jeho týmu letošní sezona vůbec nevychází a Udinese je zatím na čtrnácté příčce.

Guidolín svou budoucnost zatím nechává otevřenou všem případným variantám. V rozhovoru pro Sky Sport Italia jasně naznačil: "Vždycky jsem měl v téhle otázce jasno. Vztahy mezi mnou a klubem jsou na nejvyšší možné míře profesionality, vládne tu zdravé ovzduší a já klubu věřím. Zatím jsem odmítl všechny další návrhy a nabídky, které jsem dostal. Jistě, mohl bych jít do většího klubu, brát větší peníze, ale nechtěl jse odcházet. Jsem zde šťastný a pokud budou všechny strany chtít, bude tenhle vztah pokračovat."

"Když jste na lavičce nějakého klubu už 551 zápasů, stane se z toho stereotyp. Trochu se vám přitíží a celá ta práce jde trochu hůř. Co se týče budoucnosti, rád poznávám nové věci a nové příležitosti, to mě nijak neděsí. Hlavní pro mě je, aby byl celý tým spokojený, aby fanoušky bavilo chodit na fotbal a abychom měli i dobré výsledky. Uvidíme, co se stane v létě. Udinese nejspíš čeká velká změna," dodává tajuplně zkušený kouč.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Maksimović, Gazzi, Vives, El Kaddouri, Darmian - Cerci, Immobile
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Heurtaux, Danilo, Bubnjić, Gabriel Silva - Badu, Allan, Pinzi - Pereyra, Fernandes, Muriel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Cagliari Calcio - Parma FC  (neděle 15:00)
Ani Cagliari ještě nemá jistou záchranu. V současné chvíli patnáctému celku nejvyšší italské fotbalové ligy zbývá ještě zisk čtyř bodů k dosažení čtyřicetibodové hranice, která je všeobecně vnímána jako potřeba záchrany. Parma ještě nedávno myslela na Evropskou ligu, ale její sen se jí stále více vzdaluje.

Ducali měli na dosah kvalifikaci do Evropské ligy a možná by se jim to i podařilo. Problém nastal v kole číslo 29, kde Parma jen remizovala s Janovem a od té doby se jí nepodařilo navázat na sérii výher. Z posledních sedmi zápasů vyhrála jen jednou a ani minulé kolo neznamenalo pro svěřence trenéra Roberta Donadoniho příliš radostné období. Přijel Inter, který se pomalu drápe zpátky na vrchol. Nějakou dobu mu to zřejmě bude ještě trvat, ale s Parmou si Mazzarriho svěřenci poradili bez větších potíží. Góly Rolanda a Fredyho Guarína znamenaly tři body pro Nerazzurri a konec nadějí Parmy.

Vše ale mohlo být jinak. Stačilo, kdyby Antonio Cassano proti svým bývalým spoluhráčům proměnil nařízený pokutový kop. Ducali museli navíc dohrávat utkání bez vyloučeného stopera Gabriela Paletty, který bude v dalším zápase citelně scházet. Pokud by se ale Parmě podařilo Cagliari porazit, mohly by sny Ducali znovu ožít. Přičtěme k tomu těžký los, který čeká na Inter. Milánský celek se utká ještě s Neapolí, AC Milán, Laziem a ligu uzavře proti Chievu Verona.

Ducali se navíc proti Cagliari daří, protože nad sardinským týmem vyhráli třikrát ze čtyř posledních střetů. Los byl v závěru sezony mnohem přívětivější k Parmě, kterou čeká Cagliari, Sampdoria, Turín a Livorno, tedy všechno týmy ze spodních pater tabulky. Zatímco Parma nemá kromě Paletty žádné větší absence, Cagliari bude jistě postrádat Victora Ibarba a zraněného Albina Ekdala. Nejistý je také zdravotní stav hráčů jako Nene, Adryan a záložník Matias Vecino.

Cagliari se v minulém kole dařilo o mnoho víc, což dokázala výhra nad Janovem. O tu se postarali Marco Sau a Victor Segundo Ibarbo, jehož rána z konce utkání dovršila zajímavý obrat. Stále však Cagliari nemá nic jistého a dobře si to uvědomuje také sportovní ředitel Nicola Salerno. Ten po zápase deníku Gazzetta dello Sport sdělil: "Vítězství je pro nás moc cenné a jsem za něj rád, ale stále ještě nemůžeme polevit - stát se může cokoli a my se nechceme nechat unést předčasně," dodal zkušený činovník.

Cagliari by mělo začít vyhrávat teď, protože jej čeká ještě zápas proti Neapoli a Juventusu Turín. Poslední dvě utkání mezi těmito dvěma týmy příliš mnoho branek nenabídlo, protože po těsné výhře Parmy se na Stadio Ennio Tardini v Parmě body jen dělily.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Silvestri - Pisano, Rossettini, Astori, Avelar - Dessena, Conti, Eriksson - Ibraimi, Pinilla, Sau
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Lucarelli, Felipe, Molinaro - Acquah, Gargano, Parolo - Biabiany, Cassano, Palladino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.30 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Livorno - SS Lazio  (neděle 15:00)
Livorno je předposlední a bojí se o sestup. I proto povolalo staronového kouče Davideho Nicolu, aby svému někdejšímu týmu opět šéfoval a pomohl mu zachovat si prvoligovou příslušnost. Na druhé straně barikády stojí Lazio Řím, které má co napravovat.

Lazio o dvě branky prohrálo s Neapolí a snažilo se získat si diváky v dalším kole. Ani tehdy se mu to ale nepovedlo zcela podle představ, protože remíza s Turínem jeho situaci nijak výrazně nezlepšila. Co bylo mnohem lepší, to byl herní projev Biancocelesti. Římané se nevzdali ani na konci utkání, když těsně prohrávali. Ciro Immobile skóroval až minutu před koncem, ale ani to nesrazilo svěřence trenéra Edyho Rejy na kolena. Odměnou za nastalý tlak ze strany Biancocelesti byla vyrovnávací branka Antonia Candrevy tři minuty po uplynutí základní hrací doby!

Lazio opět ukázalo, že má charakter a je lepší jej nepodceňovat ani tehdy, když prohrává. A to je jedna z vlastností, kterých si na tomto klubu nejvíc váží mladík Balde Keita. Ten patří mezi nejlepší hráč Lazia a i přes svůj mladistvý věk je schopen rozhodovat utkání. V rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport se Keita vyjádřil k situaci v klubu, jeho ambicím a samozřejmě také známé averzi vůči AS Řím.

"Lazio je největší klub v Římě. Neodejdu odtud, protože to tady miluji a jsem hrdý, že jsem hráčem Lazia. V životě každého člověka přichází chvíle, kdy si uvědomíte, na čem záleželo, na čem záleží teď a na čem záležet bude. Také víte, že na některých věcech už nezáleží a můžete je hodit za hlavu. Nezáleží mi na tom, zda budu hvězdou nebo známou osobností. Jediné, na čem mi záleží, je Lazio a to, abych učinil jeho fanoušky šťastnými," dodává emotivně mladý útočník.

Dokázat to může už proti Livornu, které se rovněž trápí. Proto navíc povolalo do zbraně trenéra Davideho Nicolu, který si dopřával odpočinku. Z posledních deset zápasů vytěžilo Livorno jen jednu jedinou výhru. Trenér, jenž nahradil Momma Di Carla na pozici hlavního trenéra, je podle vlastních slov připraven odevzdat vše pro svůj klub a pomoci mu zachovat si prvoligovou příslušnost.

Na tiskové konferenci při svém přijetí řekl: "Jsem motivován a odpočinutý, abych zachránil Livorno. To je jediné, co po nás klub chce. Pokud bychom mysleli na další sezonu, pak by to znamenalo, že jsme se vzdali. A to my nemůžeme. Zůstat v první lize možná bude ta nejtěžší mise, jakou jsem v životě přijal, ale nebude to mise nemožná," dodal nadšeně Nicola. Zachrání po vzoru agenta Hunta Livorno? Chybět mu při tom budou zranění Mbaye a Ceccherini s Lucim, pro něhož sezona skončila.
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Valentini, Emerson, Castellini - Duncan, Biagianti, Greco, Mesbah - Siligardi, Paulinho, Belfodil
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Pereirinha, Biava, Cana, Lulić - Onazi, Ledesma, Biglia - Mauri - Candreva, Keita
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UC Sampdoria - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Sampdoria chce skončit sezonu co nejvýše a proti Chievu nebude chtít nic jiného než zvítězit. Mnohem větší motivaci však mají hosté, ti totiž bojují o holé přežití v nejvyšší soutěži.

Po bezbrankové remíze s Fiorentinou jakoby byla branka soupeřů zakletá. Blucerchiati vyšli střelecky naprázdno jak proti Laziu, tak i proti Interu. Čekání na gól sice v minulém kole zlomil Stefano Okaka, ale na vítězství či na jakýkoliv bodový import to proti poslední Catanii stejně nestačilo. Mihajlovičova družina se v ofenzívě trápí a překonat tento problém se pokusí v domácím zápase s Chievem.

Fly Donkeys bojují o záchranu a v tuto chvíli mají před osmnáctým Sassuolem jen dvoubodový náskok. Zatímco jiný veronský tým Hellas má Serii A pro příští rok zajištěnou, Chievo čeká ještě tvrdá práce. Veronští si pořádně zadělali na problémy v minulém kole, kdy podlehli nejtěsnějším způsobem právě Sassuolu. Utkání rozhodl Domenico Berardi.

Lepší vzájemnou bilanci má Sampdoria. Jako vítěz odešla z utkání ve Veroně. Doma naposledy s Chievem prohrála v roce 2005.

Trenér Siniša Mihajlovič se musí vypořádat s absencemi Sestua a Obianga. Jeho protějšek Corini má situaci složitější, vedle zraněné trojice Rubin, Paloschi, Dramé mu bude chybět vykartovaný Guana.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Fiorillo - De Silvestri, Mustafi, Gastaldello, Regini - Palombo, Krstičič - Gabbiadini, Eder, Soriano - Maxi Lopez
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Agazzi - Frey, Cesar, Dainelli, Sardo - Guarante, Rigoni, Radovanovič - Hetemaj, Obinna - Théréau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.00 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atalanta Bergamo - Janov CFC  (neděle 20:45)
Souboj dvou téměř sousedů v tabulce a aspirantů na střed tabulky zajistí domácí Orobici a hosté z Janova. Ani jednomu z týmů se v poslední době nedaří a situace v Janově se snad dá označit i za krizi.

Čtyři porážky za sebou - to je tristní bilance Grifů, kteří do Bergama přijedou hájit svou reputaci a požádat fanoušky o odpuštění. Vše začala vysoká prohra od Hellasu Verona, na kterou již mužstvo nedokázalo solidně zareagovat. Minulé kolo také nebylo příčinou radosti či náznakem zlepšení. Grifové se sice po brzké brance obránce De Maia dostali do vedení nad Cagliari, ale gól Marca Saua znamenal remízu. A ani bod nebyl domácím přán, protože deset minut před koncem se prosadil Victor Segundo Ibarbo a na jeho branku již domácí nedokázali reagovat.

V dresu Janova září i přes vysoký počet obdržených branek nadějný brankář Mattia Perin. Ten se rozchytával ve druhé nejvyšší lize a tuto sezonu patří k oporám ambiciózního týmu. V současné době je hodnocen jako jeden z nejtalentovanějších mladých brankářů v Evropě a pokukují po něm také další velké týmy. Perin ale uznává, že na přesun do velkého klubu má ještě čas. Deníku Gazzetta dello Sport poskytl krátké interview, v němž se zamýšlí nad postavením brankářů i svého současného týmu.

"S brankáři je to složité. Je to jako u tenistů. Oba trénují odděleně od ostatních, sami. Oba ale potřebují maximální možnou míru koncentrace, aby dosáhli svého a byli dobří v tom, co dělají. Vím to, tenis jsem dlouhodobě hrál a dosud je mým vedlejším sportem. U tenisu je to lehčí, protože tenista musí dávat pozor a zasáhne míček několikrát za minutu. Ve fotbale se vám ale může stát, že si na míč nesáhnete třeba hodinu. Udržet pozornost i potom je snad ještě těžší, protože můžete předvést jen jediný zásah za celé utkání a přitom být hrdinou," nastiňuje Perin.

Atalanta má i nefotbalové starosti, protože musí kromě soupeřů bojovat i s vlastními hráči. A to i hráči, kteří jsou kvůli zranění mimo hru. Příkladem je mladík Marko Livaja, který inzultoval fanoušky a byl dočasně vyřazen z kádru. Navíc se mladý útočník momentálně léčí z těžkého zranění Achillovy paty. Přesto na svůj tým nevzpomíná ve zlém a rád by mu brzy pomohl ke zlepšení. A to bude Atalanta potřebovat, protože poslední tři zápasy prohrála a z týmu, který chvíli bojoval i o poháry se stal tým, který bojuje o střed tabulky.

"Zpočátku bylo všechno ideální - hrál jsem i přesto, že jsme změnili rozestavení, dařilo se celému týmu a hřáli jsme se na výslunní. Pak přišlo několik špatných výsledků, krize a jsme opět dole. Ale nechceme se vzdávat, protože naši fanoušci si zaslouží to nejlepší. Naposledy jsem byl z klubu vyřazen kvůli tomu, že jsem odmítl nastoupit v závěru utkání proti Udinese. Víte, chtěl jsem odejít a měl jsem na stole konkrétní nabídku. Vše bylo připravené, ale nakonec klub couvl a nechal si mě. A proč? Jen proto, abych chodil na hřiště v posledních deseti minutách."

"Pověsti toho zlého se ale nebojím. Mnoho věcí, které média prezentují jako pravdu, je jinak. Některé věci jsem udělal a nechci se vymlouvat. Možná je to otázka mentality. Odejít z domova do ciziny v šestnácti letech je dost náročné pro kohokoli. Ale bylo to dobré rozhodnutí - končila mi smlouva a nikdo mě nekontaktoval ohledně jejího prodloužení. Nevím, co se stane v létě, zda tu zůstanu, nebo půjdu pryč. Se mnou zkrátka nikdy nevíte," tajuplně dodává Livaja.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Raimondi, Benalouane, Stendardo, Del Grosso - Estigarribia, Cigarini, Migliaccio, Bonaventura - Denis, De Luca
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, De Maio, Marchese - Vrsaljko, Sturaro, Bertolacci, Antonelli - Fetfatzidis, Gilardino, Sculli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bologna FC - ACF Fiorentina  (sobota 18:00)
Již příští týden čeká Fiorentinu velké finále Coppa Italia proti Neapoli, ale ještě předtím musí absolvovat nepříjemné utkání s Boloňou. Svěřenci Vincenza Montelly si nemohou dovolit zaváhat, neboť ze zadních pozic je atakuje Inter. Body nutně potřebuje i Boloňa, která balancuje na hranici sestupu a záchrany.

Boloňa je s osmadvaceti body na sedmnáctém místě ale stejný počet bodů jako ona má i osmnácté Sassuolo. Do konce soutěže zbývají poslední čtyři kola a tak se očekává velmi dramatický závěr. Domácí v posledním kole zavítali do Turína, kde se poměřili s obhájcem Juventusem a toto setkání pro ně nedopadlo dobře. Stará dáma zvítězila 1:0 a po dvou "plichtách" z předchozích kol si na další body musí počkat. Ani v tomto kole je ale nečeká snadný soupeř - Fiorentina a situace na konci ligy je čím dál složitější. "Proti Juventusu jsme hráli dobře, ale ne natolik, abychom si odvezli pozitivní výsledek. Jsme v obtížné situaci, ale musíme se soustředit jen sami na sebe. Boloňa musí splnit svojí povinnost a ostatní nás nezajímají. Nevím kolik bodů by matematicky mohlo stačit, ale moji hráčí ví, co mají dělat," rozhovořil se na téma Boloňa a záchrana její kouč Davide Ballardini.

Fiorentina sice záchranářské starosti nemá, ale ráda by proklouzla do evropských pohárů. V držení má aktuálně čtvrtou příčku, nicméně pokud by jí neudržela, ve hře je i pohárová cesta srkze Neapol. Fiorentina naposledy opanovala italský pohár v sezoně 2000/2001, tedy těsně před svým pádem do nižších soutěží. "Jen na Neapol se budeme soustředit až po našem zápase s Boloňou. Vítězství v Boloni nám totiž umožní se na finále připravit tím nejlepším zpsůobem," nechal se slyšel Vincenzo Montella.

Mezitím se vyrojily spekulace, že by Montella po sezoně z týmu odešel. Padaly kluby jako AC Milán, ale samotný "L'Aeroplanino" vše popřel. "Když jsem hrával za Řím, každým rokem mě chtěly jiné týmy a já vždy zůstal. Stejně tak mohu nyní říct, že s definitivou zůstanu ve Fiorentině, bez jakýchkoliv pochybností," prohlásil Montella.

Domácím bude scházet trio Crespo, Della Rocca, Perez. Situace v kádru Fiorentiny je o poznání horší. Zdravotní potíže mají stále Hegazi, Mati Fernandez, Rebič, Rossi a Gomez. V útoku nebude k dispozici ani Matri, který je v trestu. Totéž platí i o Pasqualovi.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Antonsson, Natali, Cherubin - Garics, Krhin, Pazienza, Christodoulopoulos, Morleo - Koné - Acquafresca
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomovič, Rodriguez, Savič, Vargas - Aquilani, Pizarro, Borja Valero - Iličič - Joaquin, Cuadrado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inter Milán - SSC Neapol  (sobota 20:45)
Velice pikantní utkání čeká dvě trenérské persony Rafaela Benízete a Waltera Mazzarriho. Inter Milán totiž na stadionu Giuseppe Meazza hostí Neapol. Benítez v Interu jako kouč neúspěšně působil, Mazzarri si zase pod Vesuvem udělal trenérské jméno. Interu také půjde o důležité body v boji o Evropskou ligu.

Walter Mazzarri, současný lodivod Interu přišel před sezonou z Neapole, kde odvedl během několika let skvělý kus práce. Pohlednou a atraktivní hrou dostal Azzurri několikrát do evropských pohárů včetně Ligy mistrů, a z týmu udělal obávaného soupeře. Ovšem Scudetto nikdy nezískal. Získat titul mistra Itálie se pokusí s Interem kam jakožto za novou výzvou odešel teprve po loňské sezoně, kdy na lavici Interu skončil Andrea Stramaccioni.

Mezitím co Neapol pod Mazzarrim vzkvétala, Inter po odchodu Josého Mourinha čekaly krušné časy. Jeho nástupce Rafael Benítez nedokázal udržet vysoko nastavenou laťku a byť nebyly výsledky úplně katastrofální (získal i prvenství na MS klubů), byl odvolán. Pak už to šlo s vítězem Ligy mistrů v roce 2010 z kopce a vzkřísit velkého giganta se pokusí Mazzarri. Benítez po neúspěšném angažmá trénoval Chelsea a získal s ní Evropskou ligu, není pak divu, že po něm prezident Neapol Aurelio De Laurentis sáhl jako náhradu za odchozího Mazzarriho.

Inter v minulém kole navázal na úspěšné představení na Sampdorii Janov a všechny body bral i v souboji s nevyzpitatelnou Parmou, mimochodem znovu to bylo na hřišti soupeře. Vytvořil si tak na pátém místě už pětibodový náskok a je blízko návratu do evropských pohárů, nikoliv však do Ligy mistrů, ale Evropské ligy. Nerazzurri mají navíc ještě šanci skončit na čtvrtém místě, protože na Fiorentinu ztrácejí jen dva body. Milánské ale ještě čeká těžký los. Vedle Neapole budou dalšími soupeři městský rival AC, Lazio a zachraňující se Chievo.

Neapol už víceméně nemá o co hrát. Na třetím místě má před Violou luxusní desetibodový náskok a naopak ztráta na druhé místo, a tedy přímou účast v základních skupinách Ligy mistrů, činí čtrnáct bodů. Touha Rafy Benítéze uspět na Giuseppe Meazza bude obrovská, přeci jenom neodcházel od Nerazzurri úplně v dobrém. Zatím ho ale určitě může hřát pocit, že Neapol si v příštím roce zahraje o Ligu mistrů, kdežto Inter už je v boji o milionářskou soutěž dávno ze hry.

Walter Mazzarri bude mít problémy zejména se stavbou obranné čtveřice či spíše obranné trojice. Zranění totiž do hry nepustí Juana a Jonathana. A dvojice Samuel, Rolando je v karetním trestu. V obraně se tak s největší pravděpodobností objeví složení Campagnaro (jenž mimochodem také v Neapoli působil), Ranocchia a Andreolli. Beze ztrát se to neobejde ani v táboře Parthenopei, mimo jsou Maggio, Raffael a Fernandez.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Campagnaro, Ranocchia, Andreolli - D'Ambrosio, Hernanes, Cambiasso, Kovačič, Nagatomo - Palacio, Icardi
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Henrique, Albiol, Britos, Ghoulam - Inler, Jorginho - Callejón, Hamšík, Mertens - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Řím - AC Milán  (pátek 20:45)
Velký šlágr mezi římským AS a milánským AC je na programu netradičně už v pátek a pokud domácí AS Řím nezvítězí, může Juventus už o víkendu slavit titul. Římany nečeká vůbec snadná práce, Milán pět kol v řadě vyhrál a body chce i tentokrát, stále mu totiž hrozí, že se příští rok nepodívá do evropských pohárů.

AS Řím už se pomalu smiřuje s "titulem" vicemistra Itálie za sezonu 2013/2014, neboť obhájce trofeje Juventus nadále neomylně kráčí od vítězství k vítězství. Náskok Staré dámy činí osm bodů a to je čtyři zápasy před koncem ligové soutěže zkrátka hodně. I tak ale mohou být v italské metropoli spokojeni. Před sezonou málokdo čekal, že by Giallorossi po letech bojovali o Scudetto, či si zajistili přímou účast v základních skupinách Ligy mistrů pro příští rok. "Kvalifikovat se do Ligy mistrů bylo naším cílem. To je něco, na co můžeme být hrdí," prohlásil kapitán a ikona klubu Francesco Totti.

Dokud to ale jde, chtějí Římané mistrovské oslavy Juventusu odložit. <í>"Musíme vyhrát každý zápas, včetně toho pátečního. Pak uvidíme, co udělá Juventus proti Sassuolu. Doufáme, že Sassuolo udělá to, co má, přeci jenom bojují o záchranu. Je ale jasné, že pokud Juventus zvítězí, pak bude závod o Scudetto u konce,"
věří v poslední šanci trenér Rudi Garcia. Francouzský kouč totiž moc dobře ví, že vzájemná konfrontace se Starou dámou je teprve na programu. AS naposledy porazilo Fiorentinu 1:0 a celkově si připsalo osmou výhru v řadě.

Pět výher v řadě má zase na svém kontě AC Milán, který zažívá hodně nepovedenou sezonu. Seedorfova družina však má stále o co bojovat. Díky hernímu zlepšení se bodově dotáhla na šestou Parmu, se kterou si to rozdá o postup do Evropské ligy. Rossoneri ale mají náročný los. Vedle zápasu na Stadio Olimpico je v dalším kole čeká městské derby s Interem. "Abychom si domů odvezli tři body, budeme muset sehrát velký zápas. Budeme muset prokázat dostatek pozornosti a mít přehled. To je něco, co je v takových zápasech potřeba," nechal se slyšet Clarence Seedorf.

Římané se musejí vypořádat s citelnými ztrátami, mimo jsou Benatia (na kterého se těšil jiný Maročan, milánský Taarabt), Balzaretti, Strootman a Destro. Marodka AC se pro tento zápas výrazně zredukovala. Ve středu pole bude chybět vykartovaný De Jong, kdežto Birsu a Cristanteho trápí zdravotní potíže.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Toloi, Castan, Dodo - Nainggolan, De Rossi, Pjanič - Gervinho, Totti, Ljajič
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Mexés, Rami, Constant - Muntari, Montolivo - Taarabt, Kaká, Robinho - Balotelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.80 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC34293272:2290
2.AS Řím34257269:1982
3.SSC Neapol34208664:3668
4.ACF Fiorentina341771056:3858
5.Inter Milán341414657:3556
6.Parma FC341312953:4451
 AC Milán341491153:4451
8.Turín FC3413101152:4549
9.SS Lazio3413101147:4749
10.Hellas Verona341541552:5849
11.Atalanta Bergamo341441639:4646
12.UC Sampdoria341181541:5141
13.Janov CFC341091537:4539
14.Udinese Calcio341161736:4739
15.Cagliari Calcio348121433:4636
16.Chievo Verona34862030:5030
17.Bologna FC345131627:5228
18.US Sassuolo34772033:6228
19.AS Livorno34672136:6725
20.Calcio Catania34582126:5923

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (454)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele