Serie A - preview 33. kola

12.04.2014, 08:57, aktualizováno 14.04.2014, 08:45
Previews
Juventus kráčí za titulem, ovšem stále se musí mít na pozoru, protože AS Řím si o víkendu připsal další výhru. Stará dáma nyní vede o pět bodů a v pondělní dohrávce v Udinese se pokusí náskok navýšit na osm bodů. Domácí se pohybují až ve druhé polovině tabulky.
Udinese Calcio - Juventus FC  (pondělí 20:45)
Utkání domácího Udinese s Juventusem nabídne mezigenerační duel. V bráně staré dámy stojí neomylně hvězdný veterán Gianluigi Buffon, zatímco mezi třemi tyčemi soupeře září vycházející brankářská hvězda - Simone Scuffet. Kdo z nich bude úspěšnější?

Juventus si nakonec poradil s francouzským Lyonem a postoupil do semifinále Evropské ligy. V něm se postaví ambiciózní Benfice, která by slavný klub vyřadila a zahrála si finálový zápas na jeho hřišti. O tom, že je Benfica velmi silným týmem s mnoha hvězdnými hráči, není pochyb. Je o tom přesvědčen také Pavel Nedvěd, který po pátečním rozlosování dodal: "Myslím, že tohle dvojutkání bude nesmírně těžké. Podívejte se, kde až Benfica skončila minulý rok. Patřila k hlavním favoritům a několikrát dokázala, že fotbal hraje velmi pohledný. Samozřejmě máme motivaci navíc, protože finále se hraje na našem stadionu. To je pro nás velký bonus, o který nechceme přijít."

Zbudou Juventusu síly na ligu? V ní jej totiž čeká Di Natale a spol. Udinese se v souboji s Juventusem ze tří bodů radovalo naposledy v roce 2011, když o těsné výhře Zeber rozhodla dvojice Cristián Zapata - Alexis Sánchez, ale v současné době Udinese podobné hvězdy postrádá. Postupný výprodej dokonce vedl k tomu, že tradiční tým, jenž byl ještě nedávno zvyklý na souboj o poháry, nyní musel absolvovat nervózní střety druhé poloviny tabulky. Zachráněn sice je, ale fanoušci jistě čekali mnohem víc.

Pokud někdo prožívá ideální sezonu, pak je to sedmnáctiletý mladíček Simone Scuffet, o něhož se začínají pomalu zajímat nejvěhlasnější kluby. Dost možná jim pomůže, že tento objev v dresu Udinese odjíždí na přípravný kemp trenéra Cesareho Prandelliho a dost možná nezůstane jen u toho. Schopností mladého brankáře si v Udinese dobře všímají a prodávat jej rozhodně nechtějí, ale uvidíme, co při trendu Udinese o výprodeji hvězd s tímto názorem udělá blížící se šampionát.

Na něj by se Scuffet mohl dostat například díky přímluvě svého vzoru v podobě právě Gianluigiho Buffona. Trenér Francesco Guidolin věří, že pokud byl Scuffet pochválen přímo Buffonem, pak z něj bude opravdu hvězda. "Pokud Buffon řekl, že je Simone připraven, pak je připraven. Mám rád Buffona jako člověka i jako brankáře - je rychlý, odvážný a chytrý. Scuffet mi ho v mnohém připomíná - je to syn, na kterého by byl každý rodič hrdý," chválí trenér Guidolin svého chráněnce.

"Čeká nás Juventus, lídr ligy a podle mě nejlepší italský tým. Něco přeci jen můžeme udělat - brát to tak, že každý z nás za něco bojuje. Když budete vědět, že váš status je ohrožen, tak budete mít motivaci a půjdete do zápasu naplno. A to je přesně to, co od svých hráčů chci. Budeme profesionály až do konce a uvidíme, co nám na něm zbude. Myslím, že tato skupina má šanci uhrát padesát bodů, což je pro tuto chvíli náš cíl. Začneme už proti Juventusu," nabádá trenér své hráče.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Heurtaux, Danilo, Bubnjić - Basta, Lazzari, Allan, Pereyra, Gabriel Silva - Bruno Fernándes - Di Natale
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Caceres, Bonucci, Chiellini - Lichsteiner, Vidal, Pirlo, Pogba, Asamoah - Tévez, Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 4.00 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bologna FC - Parma FC  (neděle 12:30)
Domácí Felsinei mají problémy s koncem sezony, protože čas se jim krátí a jejich postavení není ideální. Sice se na chvíli dostali mimo pásmo sestupu, ale zcela v bezpečí ještě nejsou. Hodně by jim mohla pomoci výhra z tohoto těžkého utkání. Na druhou stranu, Parma má hodně o co bojovat.

Už to není ten obávaný celek, který překvapoval dynamickou hrou, bezvadnou obranou a schopností nalézt ve stárnoucích fotbalistech typu Amauriho a Cassana plamen a energii. Parma se po sérii výher propadla až za Inter, což způsobila remíza a následné tři prohry. Je nutné dodat, že zmiňované prohry inkasovali Ducali s týmy jako Juventus Turín nebo oba dva římské kluby. Poslední utkání již znovu Parmu naladilo na vítěznou vlnu a právě včas - zaváhání Interu Milán jí stále dávají naději na případnou kvalifikaci do Evropské ligy.

V to doufá také Ezequiel Schelotto, který do médií vypustil zajímavý slib: "Pokud postoupíme do Evropy, oholím si vlasy." A to bude práce na delší dobu, podíváte-li se na některé jeho obrázky. Schelotto od svého příchodu nastupuje v Parmě pravidelně v základu a těží ze své hlavní přednosti - dokáže hrát na jakémkoli postu v sestavě na jakékoli straně. Od obránce, de začínal, až po krajního útočníka, kterým je teď. "Jsem tu šťastný, od chvíle, co jsem přišel. Máme v týmu například Antonia Cassana, který je podle mě naprosto úžasný hráč. Jeho schopnosti nám v poslední době scházely, což jsme mohli vidět na zápasech s Římany. Velkou zásluhu na našich výkonech má také trenér Donadoni, který nás motivuje a je pro nás jako otec," chválí Schelotto.

Bologna vyměnila trenéra a to jí pravděpodobně zachránilo. Alespoň na nějaký čas. Důkazem vlivu trenéra Davideho Ballardiniho je zejména poslední utkání s Interem Milán, které Bologna dokázala zvládnout a dorovnala manko dvou branek. Cenná remíza by mohla mít cenu zlata, ale stále ještě není konec. To si uvědomuje i trenér Ballardini, který po zápase dodal: "Je to pro nás velmi důležitý výsledek, ale neměl by žádnou cenu, pokud bychom na něm nedokázali stavět. Od nynějška musí být každé utkání bráno jako finále, s podobnou touhou a aktivitou, jakou jsme předvedli proti Nerazzurri," poznamenal Ballardini.

Třicáté derby regionu Emilia-Romagna může začít. A Bologna má další důvod k tomu, aby jej vyhrála. Další gól, který vstřelí, bude gól s pořadovým číslem 3000 v rámci první ligy. Naposledy se body dělily, oba celky vstřelily po jedné brance. Bologna ale není favoritem, protože z posledních sedmi vzájemných duelů vyhrála jen jedno utkání. Podaří se jí vykročit za záchranou jubilejním gólem?
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Antonsson, Natali, Cherubin - Garics, Pazienza, Perez, Christodoulopoulos, Morleo - Kone - Cristaldo
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Lucarelli, Paletta, Molinaro - Acquah, Marchionni, Munari - Biabiany, Amauri, Schelotto
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SSC Neapol - SS Lazio  (neděle 15:00)
Neapol v neděli uvítá na své půdě silné Lazio Řím s vědomím, že případná výhra by hodně posílila její ambice na Ligu mistrů. Lazio bojuje o Evropskou ligu a chybí jí k ní jen dva body, takže o motivaci bude na San Paolo postaráno.

V Neapoli se ale nyní nesoustředí jen na fotbal. Prestižnost utkání s Římem hodně zastírá jednání prezidenta Aurelia De Laurentiise, který měl po posledním utkání potyčku s vlastním fanouškem. Tomu se nelze divit, protože minulé utkání s Parmou Neapol nezvládla, prohrála díky brance Marca Parola o jeden gól a slovy trenéra Rafy Beníteze jí už moc šancí v boji o druhé místo nezbývá.

Po souboji s Parmou (kterou předtím porazili právě Římané) Benítez médiím sdělil: "Klidně můžete napsat, že nám něco chybí. Boj o druhé místo je pro nás u konce, protože nedokážeme porazit týmy, které Římané dokázali porazit bez větších potíží. Tohle je realita, se kterou se musíme smířit. Smířit se ale neznamená nepracovat - naopak. Každý den musíme dál pracovat na naší souhře a mentalitě. Teď je naším cílem zajištění si třetího místa v lize a především se budeme chtít připravit na finálové utkání Coppa Italia proti Fiorentině," ukazuje Benítez následující program.

Třetí místo drží Neapol ve svých rukou právě před toskánskou Violou, která se tak stane jejím soupeřem o další cíl. Partenopei by si mohli třetí místo zajistit již za dalších čtrnáct dní, když se jim podaří oba duely vyhrát s tím, že by Fialky utrpěly ztrátu. Bodovat musí už teď, protože před finálovým klání poháru je čeká velmi náročná série několika venkovních zápasů. A to není zrovna věc, která by trenéra Beníteze mohla těšit. Španělský stratég dobře ví, že Neapol vyhrála z posledních deseti zápasů na půdě soupeře pouze tři.

Římský celek naopak postupně nachází půdu pod nohama a vláda trenéry Edyho Rejy zatím nese ovoce. Evropská liga se přibližuje a tento sen by se mohl brzy stát skutečností. K tomu ale Binacocelesti potřebují zvítězit nad Neapolí a vyvinout tlak na pátý Inter Milán. Problémem by mohly být opět absence týmu z Věčného města, protože mimo hru je zraněný Miroslav Klose. A vzhledem k tomu, že na tuto pozici kandiduje pouze taktéž zraněný portugalský hrot Helder Postiga, je pravděpodobné, že se dočkáme Stefana Mauriho v podobě jakési falešné devítky.

Minulý zápas Lazio zvládlo a poradilo si se Sampdorií Janov, čímž navázalo na předchozí výhru nad Parmou. Po utkání hýřil trenér Reja samými úsměvy, protože ani předvedená hra vůbec nebyla špatná. Pro deník Gazzetta dello Sport Reja řekl: "Jsem nadšený z toho, jak jsme se vypořádali sami se sebou i s našimi absencemi. Těší mě předvedená hra i fakt, že o Evropskou ligu bojujeme až do úplného závěru," pochvaluje si zkušený trenér.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Henrique, Fernandez, Albiol, Ghoulam - Inler, Jorginho - Callejón, Hamšík, Insigne - Higuaín
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Konko, Biava, Cana, Radu - Onazi, Ledesma, Lulić - Candreva, Mauri, Keita
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - Inter Milán  (neděle 15:00)
Velmi zajímavý nedělní duel mezi pátým Interem Milán a dvanáctou Sampdorií. Janovský celek se poslední dobou trápí a naposledy padl proti Laziu Řím, ale ani Inter Milán svým fanouškům neskýtá příliš mnoho radosti. Nevýrazné výkony by jej brzy mohly stát Evropskou ligu.

Sampdoria sice hrála téměř polovinu zápasu proti Laziu Řím v početní výhodě, když byl vyloučen Lucas Biglia, ale ani to jí nepomohlo k bodům. Antonio Candreva poslal Lazio do vedení, které ještě navýšil Senad Lulić. Zatímco Edy Reja mohl slavit, Siniša Mihajlović se trápil. Jeho celek prohrál, ale především neproměnil dost nabízených šancí. Proti Interu bude mít Mihajlović speciální motivaci. Mladý trenér si bezpochyby zaslouží kredit, protože když se tyto dva celky utkaly v letošní sezoně poprvé, stál Mihajlović na lavičce Blucerchiati sotva pár dní.

Jeho nový tým v té době plaval v nebezpečném pásmu sestupu a ze třinácti duelů získal jen deset bodů. Od té doby se ale mnoho věcí otočilo ku prospěchu Blucerchiati a ti mají nyní šanci na zakončení sezony v horní polovině. To se jim povedlo naposledy v sezoně 2009 - 2010, když skončili čtvrtí. Co víc, práce Siniši Mihajloviće nezůstala bez povšimnutí a podle některých italských médií je na seznamu možných kandidátů pro příští ročník jednoho velkého celku. Hádáte správně, Mihajlovićovo jméno je spojováno právě s milánským Interem, který není zcela spokojen se službami trenéra Waltera Mazzarriho.

A vlastně se není čemu divit. Pět posledních zápasů přineslo Interu spíše zklamání v podobě prohry s Atalantou Bergamo a remízami s Udinese, Livornem a Bolognou. Poslední dva jmenované týmy jsou přitom kandidáty na sestup, takže o dobře odvedené práci zde nemůže být řeč. Inter sice měl na dosah jistou možnost na tři body, ale nabízenou penaltu Diego Milito neproměnil a znovu dokázal, že Inter nutně potřebuje finanční injekci a kvalitní hráče, má-li opět konkurovat nejlepším.

Erick Thohir sice vyjádřil trenérovi Mazzarrimu plnou důvěru, ale vzhledem k losu, který Inter čeká, je jasné, že by zaváhání mohlo ještě přibývat. Kromě srbského kouče prý Thohir zvažuje ještě jména jako Frank de Boer z Ajaxu a volný Michael Laudrup. Parma, Neapol, Lazio Řím a sok AC Milán - to jsou nejbližší soupeři Interu, který tak nutně potřebuje bodovat už proti Mihajlovićovu týmu. Problémem by mohlo být vážnější zranění obránce Juana Jesuse, který je kvůli problémům s kolenem mimo hru až do konce sezony. Ani Sampdoria nemá úplný kádr, protože jí chybí zraněný Manolo Gabbiadini, druhý nejlepší střelec týmu. Připíše si Inter potřebné body, nebo nad ním zvítězí Mihajlović a spol.?
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Mustafi, Fornasier, Regini - Renan, Palombo - Eder, Krstičić, Soriano - Maxi López
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Ranocchia, Samuel, Rolando - D'Ambrosio, Alvarez, Cambiasso, Hernanes, Nagatomo - Palacio, Icardi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Livorno - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Na dně ligové tabulky se situace vyvíjí hodně dramaticky. O záchranu bojuje hned několik celků, mezi nimi i Livorno a Chievo. Třiatřicáté kolo svedlo oba celky dohromady, jejich vzájemný duel na Armando Picchi bude nesmírně důležitý.

Livorno po senzační remíze s Interem Milán 2:2 nedokázalo podobný výsledek zopakovat i s dalším favoritem Juventusem a zůstalo v sestupových vodách. Odrazit se k lepším umístěním mohou svěřenci trenéra Di Carla hned v tomto kole, ve kterém přivítají jen o pár bodíků vzdálenější Chievo Verona. Amaranto, jak se klubu přezdívá, ale nemá s Fly Donkeys vůbec dobrou bilanci. V posledních deseti letech na něj nedokázalo ani jednou vyzrát. Jediným "úspěchem" je domácí remíza 0:0 z listopadu 2005. Od té doby se ale oba mančafty notně proměnily.

Chievo cestuje na pobřeží Ligurského moře s jasným cílem - bodovat a nepovolit Livornu, aby ho v tabulce přeskočilo. Rozdíl mezi osmnáctým a šestnáctým místem je pouze dvoubodový. Hostům se podobně jako domácím v lize příliš nedaří. Zvláště na venkovních hřištích je bilance velmi tristní. Pouze dva vyhrané zápasy a čtyři remízy řadí Chievo na sedmnácté místo venkovní tabulky.

Po poslední výhře nad Boloňou se Veronští utkali s Milánem a v derby s Hellasem. Ani v jednom případě však neslavili úspěch. Od AC utržili porážku 0:3 a městské derby nezvládli, když jim v 65. minutě vstřelil gól Luca Toni.

Domácí budou postrádat Luciho a Mbayeho, zatímco hostující tým se na Armando Picchi představí v kompletní síle. Mírnějším favoritem jsou tak hosté, v jejichž prospěch hraje i již zmíněná vzájemná bilance.
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Ceccherini, Emerson, Castellini - Piccini, Benassi, Biagianti, Greco, Mesbah - Paulinho, Emeghara
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Agazzi - Frey, Cesar, Dainelli, Rubin - Guana, Rigoni, Radovanovič - Hetemaj - Paloschi, Théréau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.10 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hellas Verona - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Fotbalisté Fiorentiny sice už na Ligu mistrů stěží dosáhnou, stále však musí bránit postavení zaručující Evropskou ligu. Do pohárů by totiž rádo nakouklo hned několik týmů, včetně veronského Hellasu. Pikantní utkání sehraje proti svému bývalému týmu Luca Toni.

Městské derby proti Chievu domácí zvládli a plnohodnotně se vrátili do bojů o Evropskou ligu. Chvíli už se totiž zdálo, že nováčkovi letošní Serie A došel dech. Po dlouhé sérii bez výhry a hlavně bez vstřeleného gólu je to vítaná satisfakce a naopak momentálně dvakrát v řadě proti svým soupeřům udržel čisté konto (Janov 3:0, Chievo 1:0). Na páté místo ztrácí Hellas jen čtyři body, takže soutěž nabízí až do posledního kola pořádné drama.

I v tomto utkání budou Veronští spoléhat na své střelecké eso Luku Toniho. Obávaný kanonýr si zahraje proti svému bývalému klubu, ve kterém nastřílel v 95 soutěžních zápasech 55 branek! Úspěšné působení ve Florencii mu pak vyneslo přestup do Bayernu Mnichov. Letos už Toni stihl nasázet šestnáct gólů.

Fiorentina sice není už tak suverénní jako v úvodu sezony, ale pořád si udržuje solidní výkonnost. Pochopitelně Liga mistrů už je nejspíše definitivně ztracena, a tak se Fialky musejí koncentrovat na udržení čtvrté pozice. Svým způsobem by jim k tomu měla dopomoci i absence v Evropské lize. O vyřazení Fiorentiny z pohárů se postaral jiný italský klub Juventus.

Pro trenéra Mandorliniho je určitě nepříjemná ztráta Gonzaleze a Romula. Dvě ztráty v porovnání s šesti florencijskými působí možná až směšně, přesto se jedná o citelné absence. Na marodce Violy pak zůstávají Hegazi, Mati Fernandez, Rossi, Rebič, Gomez a velezkušený Ambrosini.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Maietta, Moras, Agostini - Donadel, Hallfredsson, Sala - Iturbe, Toni, Marquinho
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomovič, Savič, Rodriguez, Pasqual - Aquilani, Pizarro, Anderson - Borja Valero - Matos, Cuadrado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.25 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - Janov CFC  (neděle 15:00)
Od tří hodin odpoledne se utkají i fotbalisté Turína a Janova. Domácí jsou blízko historickému úspěchu a sice postoupit v novodobé historii do evropských pohárů.

Turínští mají poměrně slušnou formu, ve čtyřech zápasech porazili Livorno, Cagliari i Catanii, nestačili pouze na druhý AS Řím. Ofenzívu Granaty táhnou zejména dvě jména - Ciro Immobile a Alessio Cerci. Oba dohromady nastříleli už třicet gólů a jsou jednoznačně nejžádanějším zbožím na trhu. Zda po sezoně zůstanou, či odejdou, zůstává nejasné. Každopádně Turínští zažívají vyvedenou sezonu a trenér Ventura může být naprosto spokojen.

Janov se v posledním kole s AC neprezentoval vůbec zle, ale chyběl mu větší důraz a lépe provedená koncovka. Grifové už jsou pochopitelně dávno zachráněni a ve zbytku sezony je čeká jen údržba postavení.

Vzájemná bilance je hodně vyrovnaná. Historicky je na tom lépe Janov, ale poslední tři duely skončily nepříliš záživnou remízou.

Granata se musí obejít bez Larronda, Masiella, Pasquala, Kurtiče, Farneruda a vykartovaného Darmiana. V táboře hostí je situace hodně podobná, na trávníku se tak neobjeví Matuzalem, Donnarumma, Vršaljko, Kucka a Centurion. Aby toho nebylo málo, vykartovaný je útočník Sculli.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Maksimovič, Basha, Vives, El Kaddouri, Vešovič - Cerci, Immobile
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Burdisso, De Maio, Marchese - Motta, Sturaro, Bertolacci, De Ceglie, Antonelli - Fetfatzidis, Calaió
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.30 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AC Milán - Calcio Catania  (neděle 20:45)
Na první jednoznačná záležitost, AC Milán hostí poslední Catanii. Rossoneri se zvedají a ještě se chtějí probojovat do Evropské ligy. Proti Sicilanům budou jistě velkým favoritem, avšak Elefantini hodlají na San Siru bodovat. Koneckonců to už potřebují jako sůl.

Tři výhry v řadě, to se letos Milánským ještě nepodařilo, až poslední zápasy pod Seedorfem napovídají, že by se mohlo vše obrátit k lepšímu. Po remíze na Laziu si Rossoneri připsali výhry nad Fiorentinou, Chievem a Janovem, z toho dvakrát se radovali venku. Clarence Seedorf se sice nechal slyšet, že na poháry nemyslí, avšak aby si AC nekladlo za cíl evropské poháry je přeci jenom trochu alibistické. O čtvrtou výhru v řadě se domácí pokusí proti Catanii, která nejspíše po letech opustí nejvyšší soutěž.

Catania se hodně trápí. Osm kol už nevyhrála, pouze jednou bodovala a pomalu směřuje do Serie B. Elefantini sice situaci ještě nevzdávají, ale budou to mít hodně složité. Na sedmnáctou Boloňu už ztrácí sedm bodů, což je vzhledem k šesti zbývajícím kolům poměrně dost. V dalších kolech se hosté utkají se Sampdorií, Hellasem, Římem, Boloňou a Atalantou.

Není třeba nikterak zvláště připomínat, že favoritem zápasu je AC Milán. Ten má sice letos špatnou sezonu, ale proti Catanii se mu dlouhodobě daří. Elefantini na slavnějšího soka vyzráli jen párkrát. Naposledy v roce 2007 v rámci Coppa Italia. První letošní vzájemný duel na Sicílii skončil výhrou AC 3:1.

AC Milán se dlouhodobě potýká s rozsáhlou marodkou a nejinak tomu bude v tomto kole. El Shaarawy už sice začal trénovat, plně k dispozici však Seedorfovi ještě nebude, stejně jako De Sciglio, Petanga, Amelia, Muntari, Essien a Honda. Hostům budou scházet zranění Almiron s Belluscim a potrestaný Peruzzi.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Bonera, Rami, Méxes, Constant - De Jong, Montolivo - Poli, Kaká, Taarabt - Balotelli
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Izco, Gyomber, Spolli, Rolin - Plašil, Lodi, Rinaudo - Barrientos, Bergessio, Leto
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - Cagliari Calcio  (sobota 18:00)
Další nesmírně důležité záchranářské utkání sehrají fotbalisté Sassuola v domácím prostředí proti Cagliari, které ještě nemá vyhráno. Pokud by totiž Sardiňané zápas na Tricolore nezvládli, rázem by je dělilo od sestupové propasti maximálně pět bodů.

Nováček se rve o záchranu seč mu síly stačí, ale soutěž je vyrovnaná a body potřebuje v podstatě každý. Sassuolo po překvapivé výhře na půdě Atalanty ztrácí na nesestupovou pozici jen tři body, takže do konce soutěže nás čeká ještě velké drama. Neroverdi to v Bergamu neměli jednoduché, Atalanta hrála lépe, ovšem hosté jí dali lekci z produktivity. Výsledek 0:2 je pak nad očekávání dobrý, vždyť Atalanta šest kol v řadě vyhrála a poněkud odvážně vyhlásila útok na evropské poháry.

S dvaatřiceti body patnácté Cagliari zatím může být relativně v klidu, ale pouze relativně. Náskok před osmnáctým Livornem je sice sedmibodový, ale zbývající los je hodně ošemetný. Už v duelu se Sassuolem půjde o hodně a v další kolech na Sardiňany čekají například Parma, Neapol či Juventus. Z týmů hrajících o přežití pak Chievo Verona. Pokud ale svěřenci trenéra Iva Pulgy zvítězí nad Sassuolem, budou k záchraně už velmi blízko.

První vzájemný zápas na Sant'Elia skončil dělbou bodů, ovšem Sassuolo bylo velmi blízko vítězství. V zápase brzy vedlo o dva góly a dva body ztratilo až v samotném závěru díky brance Marca Sau.

Sassuolo má pořád co dělat s rozsáhlou marodkou. K dispozici nebude celá plejáda včetně Alexe, Terranovy, Acerbiho, Brighiho, Manfrediniho, Marroneho, Pucina, Bianca a vykartovaného Cannavara. Beze ztrát se neobejde ani druhá strana, i když zde je marodka zredukována "jen" na čtyři hráče, konkrétně Adryana, Neného, Vecina a Ekdala.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Gazzola, Antei, Ariaudo, Longhi - Biondini, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Zaza, Sansone
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Pisano, Rossettini, Astori, Avelar - Dessena, Conti, Eriksson - Ibarbo, Sau, Ibraimi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Řím - Atalanta Bergamo  (sobota 20:45)
Orobici mají co dokazovat - poslední utkání se Sassuolem prohráli a dokonce nevstřelili ani jeden gól. To budou mít těžké také proti Římanům, jejichž defenzíva je v této sezoně proslulá špatnou prostupností. Problémem by pro Vlky mohly být absence, které jim sebraly téměř polovinu základní sestavy.

Poslední utkání Vlci zvládli díky jedinému jménu. A kvůli tomu stejnému se jejich šance na výhru proti Atalantě povážlivě snižují. Netřeba diskutovat o tom, že útočník Mattia Destro se nachází ve velké formě a od svého zranění neustále udivuje fotbalové experty. Proti Cagliari zaznamenal hattrick, kterým rozhodl o výhře 3:1. V průběhu zápasu se ale dopustil nesportovního gesta simulování faulu vůči obránci Davidemu Astorim. Tento spor se dostal až ke zvláštní komisi, která na základě televizních záběrů útočníka AS usvědčila a potrestala jej zákazem nástupu na hřiště po dobu tří utkání.

Kromě něj se ale na hřišti neobjeví ani dvojice záložníků Alessandro Florenzi - Miralem Pjanić. To už je mnohem citelnější ztráta, protože oba dva jsou zvyklí nastupovat od základu a především Pjanić patří mezi nejlepší hráče letošní sezony. Ztrátou největší je ale bezpochyby klíčového stopera Mehdiho Benatii, jemuž patrně sezona skončila. Na jeho místo se postaví Rafael Toloi, který se chce poprat o budoucnost ve Věčném městě. A jistý není ani start kapitána Francesca Tottiho. Využije Atalanta této indispozice k potvrzení své formy?

Mnoho věcí bude záležet na souhře brazilské stoperské dvojice ve složení Leandro Castan - Rafael Toloi. Druhý jmenovaný byl zpovídán televizí Roma Channel a řekl: "Tohle je krásné místo pro život i fotbalovou kariéru. Když máte kolem sebe tak skvělé spoluhráče, ani vám nepřijde jako těžké nastoupit do utkání a hrát v něm důležitou roli - vše je potom jednodušší. Nemyslím si, že by všechno záleželo jen na mojí práci v dalším utkání, jsme tým. Pomáhají mi brazilští spoluhráči. O mistrovství světa ani neuvažuji, protože celý národní má k dispozici velmi dobré hráče. Ale fandím Maiconovi," dodal Toloi.

Proti Atalantě se bude muset ukázat i Toloi, protože se jedná o nebezpečný tým, který navíc v poslední době zažívá vzestup. Když vynecháme poslední utkání proti Sassuolu, tak je forma Orobici evidentní - z devíti posledních zápasů šest výher a jedna remíza. Tato bilance vynesla Colantuonovy svěřence až na osmou příčku s tím, že na pátý Inter Milán ztrácí jen čtyři body. Evropské poháry tedy ještě nejsou ztraceny.

Orobici se opírají především o formu Germana Denise, které zdatně podporují Giacomo Bonaventura a Maximiliano Moralez. Ti se sice v posledním utkání s nováčkem ligy neprosadili, ale přesto byl generální ředitel týmu na své hráče hrdý. Pierpaolo Marino po utkání řekl: "Ať už se stalo cokoli, tak tato sezona je již nyní považována za úspěšnou. Často jsme bojovali o střed tabulky, teď nejsou příliš daleko ani poháry. Musíme děkovat fanouškům, protože s námi všechno prožívají a jsou klíčem k dobré atmosféře. Milují tenhle tým a je to znát na každém zápase," chválí Marino své věrné.

Bergamo navíc nemá žádné větší obtíže se zraněnými, takže by proti AS mělo nastoupit v nejsilnější možné sestavě. Římané sice na svém hřišti vyhráli nad Atalantou už osm utkání po sobě, ale Orobici se chlubí například skalpem Lazia či Interu Milán. Využijí množství absencí v kádru Giallorossi?
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Toloi, Castan, Romagnoli - Taddei, De Rossi, Nainggolan - Gervinho, Ljajić, Bastos
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Benalouane, Stendardo, Yepes, Brivio - Estigarribia, Cigarini, Migliaccio, Bonaventura - De Luca, Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC32273269:2284
2.AS Řím32237265:1876
3.SSC Neapol32197659:3364
4.ACF Fiorentina32167951:3455
5.Inter Milán321214651:3550
6.Parma FC321311852:4150
7.SS Lazio321391042:4048
8.Atalanta Bergamo321441437:4146
9.Hellas Verona321441447:5246
10.Turín FC321291147:4145
11.AC Milán321291149:4445
12.UC Sampdoria321181340:4541
13.Janov CFC321091335:4139
14.Udinese Calcio321151635:4438
15.Cagliari Calcio327111430:4432
16.Chievo Verona32761926:4727
17.Bologna FC325121526:5027
18.AS Livorno32671934:6025
19.US Sassuolo32662031:6124
20.Calcio Catania32482024:5720

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (453)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele