Serie A - preview 31. kola

29.03.2014, 09:44, aktualizováno 31.03.2014, 08:57
Previews
Inter ještě čekají tvrdé boje o pohárové příčky, nerazzurri potřebují uspět na hřišti Livorna. Stejný cíl ale mají i domácí, kteří řeší sestupové starosti. Ve druhém pondělním utkání změří síly Udinese s poslední Catanií. Hosté nyní na záchranu ztrácejí šest bodů.
Udinese Calcio - Calcio Catania  (pondělí 19:00)
Catania nutně musí začít vyhrávat, pokud se chce dostat do bezpečí mimo pásmo sestupu. Důležitý krok směrem ke splnění tohoto cíle by svěřenci Rolanda Marana mohli udělat proti Udinese, kterému se jistota záchrany také ještě vyhýbá.

Osm zápasů má Catania na to, aby se zachránila. Nečeká ji však snadná práce, protože zatím sídlí na poslední příčce. Situace na konci tabulky je však vzácně vyrovnaná a Slonům stále ještě nějaká naděje zbývá. Výrazný impuls by mohla představovat případná výhra na Stadio Friuli. Domácí Zebry jsou daleko za tím týmem, který ještě nedávno bojoval o účast v evropských soutěžích a nyní musí hrát alespoň o klidnější závěr sezony.

V posledním utkání na milánské půdě na sebe narazily týmy Udinese a Interu, ale ani jednomu z nich se nepovedlo dostat míč za záda brankáře regulérní cestou. Napínavý duel tedy skončil bezbrankovou remízou a zejména pro Zebry se jedná o důležitý a pozitivní výsledek. Nevím, jak by věci dopadly, kdyby mezi třemi tyčemi Udinese nestál mladík Simone Scuffet, který několikrát vytáhl perfektní zákroky a tím soupeře připravil o výhru. Talentovaný brankář podává na svůj věk skvělé výkony a právem uvízl v hledáčku několika předních italských klubů. Mimo jiné se o něj budou přetahovat Juventus s AS Řím, neboť oba celky čeká v budoucnosti přemýšlení o novém brankáři.

Ve věku pouhých sedmnácti let se Scuffetovi dostává chvály ze všech stran a nešetří jí ani trenér Francesco Gudolín. Ten po utkání s Nerazzurri vyzdvihl výkon mladého strážce brány a řekl: "Doufáme, že se mu podaří dál se vyvíjet v klidu, protože zatím předvádí velmi dobré výkony. Má všechno, co potřebuje, aby se stal skvělým brankářem i pro národní tým. Teď jsme původně chtěli mít asi o pět bodů víc, což by nám umožnilo přiblížit se k pohárům, ale prostě nám to nevyšlo," uvědomuje si trenér Guidolín.

Udinese dělá největší problém střílení branek, protože Antonio Di Natale, který si v této pozici obvykle vždy věděl rady, již není nejmladší a také ho provází zranění. V týmu není nikdo Di Nataleho formátu, který by byl schopen pravidelně střílet góly. Na těsnou výhru nad nováčkem ze Sassuola, kterou mimochodem zařídil právě "Toto", navázal Guidolinův tým jen remízou s Interem a dál pokračuje ve ztrácení důležitých bodů. Chytí se proti posledním Slonům?

Catania zřejmě dopadne jako poslední tým, protože ani souboje s přímými rivaly o záchranu se jí nepovedly. Prohrála svůj boj s Chievem Verona i podobně ohroženým Sassuolem. Minulé utkání sice z hlediska herního obrazu patřilo k těm lepším, ale přesto si všechny tři body Neapol v klidu pohlídala. Dobrou zprávou pro trenéra Rolanda Marana by mohl být návrat uzdravených Nicolase Spolliho, Sergia Almirona a Alberta Frisona.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Widmer, Badu, Pinzi, Pereyra, Gabriel Silva - Fernandes - Di Natale
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Bellusci, Gyömber, Legrottaglie - Peruzzi, Izco, Lodi, Rinaudo, Monzón - Bergessio, Barrientos
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Livorno - Inter Milán  (pondělí 21:00)
Občas se může zdát, jako by Inter Milán po kvalifikaci do evropských pohárů ani netoužil. Marní jednu příležitost za druhou a úchvatné momenty střídá s chvílemi zcela nevýraznými. O šok se bude nyní pokoušet nováček ligy, který se v Livornu s Interem Milán utká.

Proti Atalantě toho Inter spálil hrozně moc. Do šancí se sice svěřenci trenéra Waltera Mazzarriho dostávali, ale proměnit je - to už bylo horší. S Orobici je na domácím trávníku čekal velmi náročný duel, který nakonec milánský tým nezvládl a všechny body odevzdal soupeři. Na gól Giacoma Bonaventury sice ještě Mauro Icardi odpověděl, ale druhý zásah Bonaventury již zůstal bez odezvy.

A lepší to nebylo ani v minulém kole proti Udinese. Druhé představení Nerazzurri před vlastními fanoušky tentokrát nepřineslo ani jednu branku, což někteří z nich špatně nesou. Ambiciózní tým tím riskuje, že se mu pátá pozice vzdálí a třeba taková Parma si na ni dělá zálusk. Změna mezi pátým a šestým celkem by nemusela být vůbec nereálná, protože Ducali mají zápas k dobru a ztrácí jen jediný bod! I proto musí Inter znovu nalézt cestu k vítězství, chce-li tuto sezonu transformace považovat za alespoň trochu úspěšnou.

Do čela tradičního klubu zasedl indonéský obchodník Erick Thohir, který se z Interu bude snažit v průběhu následujících let udělat vlajkovou loď italského calcia, finančně zajištěnou a vyhrávající mašinu. Možná se nyní tifosi zaměřují spíše na budoucnost, ale ani přítomnost není radno podceňovat. A ta, které byl Thohir při posledním utkání svědkem, jej asi příliš nepotěšila. Vize Interu, který opět dobývá Evropu, nenechává žádného jeho fanouška chladným a prohlášení nového vlastníka naznačuje, že můžeme návrat mezi elitu očekávat v průběhu léta.

"Potřebujeme velká jména. Přivedli jsme Nemanju Vidiće, ale to je jen začátek. Samozřejmě mě napadají konkrétní jména dalších hráčů, které obdivuji, mimo jiné to jsou Fernando Torres nebo Edin Džeko. Pracujeme na posilách již nyní a věřím, že přivedeme skvělé hráče," naznačil prezident před poslední návštěvou Milána.

Livorno se strachuje o záchranu. Klesli totiž až za Bolognu na osmnáctou, tedy sestupovou příčku. Prohra za prohrou snesla Amaranto až do pásma sestupu, ze kterého se teď bude špatně dostávat. Tím spíše, že poslední výhra Livorna se datuje právě k zápasu s Bolognou. Ani ten jim totiž nezaručil vyšší příčky. A kromě toho v posledních deseti utkáních Livorno zvítězilo jen třikrát. Především se trenérovi Di Carlovi nezamlouvá útočná složka. I přes rotaci jeho hráčů se nedaří najít správného střelce, který by byl schopen vystřílet Livornu záchranu. Před sezonou se hodně očekávalo od Paulinha, postupně se k němu přidal také talentovaný Innocent Emeghara. Ani jednomu z nich se příliš nedaří. Napraví si reputaci proti slavnému Interu Milán?
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Ceccherini, Emerson, Castellini - Mbaye, Benassi, Biagianti, Greco, Mesbah - Siligardi, Paulinho
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Rolando, Ranocchia, Juan Jesus - Jonathan, Guarín, Cambiasso, Hernanes, Nagatomo - Palacio, Icardi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.50 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - AS Řím  (neděle 12:30)
Po dvanácté hodině odpolední se na Cittá del Tricolore představí druhý AS Řím s jasným cílem zvítězit a upevnit si druhé místo. Sassuolo by nemělo představovat vážnější problém, ale jeho nedávný zápas s AC Milán přeci jenom varuje, navíc domácí US bojují o záchranu a každý bod má pro ně cenu zlata.

Nedaří se a nedaří. Sassuolo stále nemůže najít vítěznou formu a i nadále zůstává na sestupových příčkách. Nedávno si sice Neroverdi přivezli bod z Boloni a následně porazili Catanii, ale pak přišli opět jen porážky - od Udinese a naposledy doma se Sampdorií Janov. Zvláště v domácím prostředí porážka hodně mrzela, ale nutno podotknout, že Sampdoria byla lepším týmem a tři body si zasloužila.

Sassuolo by v tomto kole rádo zopakovalo něco, co se jim povedlo počátkem listopadu loňského roku. Tehda na Stadio Olimpico bylo jasným outsiderem, přesto velmi překvapivě vyválčilo bod za remízu 1:1. Ve čtvrté minutě nastavení ho pro Neroverdi vystřílel Domenico Berardi.

AS Řím dal okamžitě zapomenout na porážku od Neapole a v následujících třech kolech vyhrál. Doma přestřílel Udinese, pohodlně vyhrál na Chievu a v posledním kole udolal FC Turín 2:1. Středeční vítězství se ale nerodilo vůbec lehce, o zisku třech bodů pro Vlky rozhodl až v nastaveném čase Alessandro Florenzi. Římanům patří v lize stále druhé místo s velkou ztrátou na vedoucí Juventus. Hlavní úkol Garcíových svěřenců je ale druhý flek udržet a kvalifikovat se přímo do základních skupin Ligy mistrů.

Velkým problémem nováčka je početná marodka. Kouč Di Francesco i jeho předchůdce Malesani nemohli vždy nasadit to nejsilnější, spíše naopak. A situace není jiná ani pro toto kolo. Zraněno je celkem deset hráčů! Jmenovitě Cannavaro, Alexe, Acerbi, Brighi, Antei, Manfredini, Marrone, Pucino, Sansone a Floro Flores. Oproti dvěma zraněným hráčům Říma (Balzaretti, Strootman) to vypadá skoro apokalypticky.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Gazzola, Mendes, Ariaudo, Longhi - Biondini, Magnanelli, Missiroli - Zaza, Floccari, Berardi
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Castan, Romagnoli - De Rossi, Nainggolan - Destro, Pjanič, Gervinho - Totti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 4.00 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SS Lazio - Parma FC  (neděle 15:00)
Fotbalisté Parmy přišli o dlouhou neporazitelnost a klubový rekord už tak nevylepší. Na porážku od Juventusu však chtějí co nejrychleji zapomenout, v tomto kole je totiž čeká přímá konfrontace o evropské poháry na půdě Lazia Řím.

Lazio trápí herní nevyrovnanost a důsledkem toho okupuje až osmé místo tabulky. Biancocelesti po remíze s Milánem prohráli na půdě Janova a nyní mají co napravovat. Každopádně ztráta na EL činí stále jen pět bodů, proto je utkání s Parmou nesmírně důležité. Římský celek má v této sezoně s Parmou dobrou bilanci. Po remíze 1:1 na Ennio Tardini jí dokázal vyřadit z italského poháru po výsledku 2:1. Tehdy ale nebyli Ducali v takové formě, v jaké se nacházejí nyní.

Každý příběh jednou končí a ani neporazitelnost Parmy nemohla trvat věčně, zvláště když se Ducali v minulém kole představili na hřišti vedoucího Juventusu. Porážka 2:1 ale pro Donadoniho svěřence zas tak moc neznamená. Parma je stále na šestém místě, které znamená kvalifikaci o Evropskou ligu a navíc má utkání k dobru.

Edy Reja musí oželet starty Edersona, Biglii, Diase, Cianiho a Ledesmy. Absence zkušeného argentinského záložníka je rozhodně největší ztrátou, která se bude jen těžko nahrazovat. Na druhou stranu se ale vrací kanonýr Miroslav Klose, který v útoku hodně citelně chyběl. Parma je na tom obdobně. Zdravotní problémy mají Gargano, Vergara, Pozzi, Munari a Rossini. Za faul loktem v minulém kole byl potrestán Amauri.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Konko, Biava, Novaretti, Radu - Gonzalez, Onazi, Lulič- Candreva, Klose, Keita
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Lucarelli - Molinaro, Acquah, Marchionni, Parolo - Biabiany, Cassano, Schelotto
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hellas Verona - Janov CFC  (neděle 15:00)
Trápící se Hellas se pokusí zlomit výsledkové prokletí doma s Janovem. Mandorliniho svěřenci se propadají tabulkou, doma už nedokázali vyhrát přes tři měsíce, skórovat se jim pak nepovedlo 495 minut!

Jaký to rozdíl mezi první polovinou sezony, ve kterých si Hellas "nahrabal" velkou část svých bodů. Cílem Hellasu bylo vždy získat 40 bodů, což se s předstihem podařilo, ale od té doby jako by na Bentegodi panovalo přílišné uspokojení. Přitom to není tak dávno, co nováček soutěže okupoval místa zaručující Evropskou ligu. Hellas má samozřejmě stále šanci na pohárovou Evropu, ale vzhledem k aktuální formě a starostem to nevypadá příliš reálně. Navíc ze zadních pozice se před Hellas tlačí Turín, Milán nebo právě FC Janov.

Špatné výsledky přicházejí ruku v ruce s mizernou koncovkou hráčů. Hellas nevstřelil branku už 495 minut, což je na tým, ještě nedávno se pohybující v popředí ligové tabulky, velký problém. V kádru je sice obávaný kanonýr Luca Toni, ale i jemu jak se zdá zvlhnul střelný prach. Mandorliniho svěřenci ale nemají problém s vytvářením šancí. Například v onom památném zápase na Sampdorii Janov si jich vypracovali spousty a jenom sám Toni mohl hned několikrát skórovat. Každopdáně zápasy se Sampdorií a Cagliari jsou již minulostí. Nováček soutěže se musí dívat dopředu a pokud možno co nejdříve vstřelit branku a získat pozitivní výsledek, nejlépe hned proti Janovu.

Grifové mají v této sezoně nepředvídatelnou formu a současné třinácté místo je i pro ně velkým zklamáním. Janovští přitom dokáží sehrát vyrovnanou partii naprosto s kýmkoliv, ale podobně jako u Milána chybí výsledková konstantnost. Jak jinak si vysvětlit porážku na Chievu a jen o čtrnáct dní později remízu na Parmě a výhru nad Laziem.

Domácí se musejí obejít bez Gomeze a vykartovaného Romula. Zbytek je Mandorlinimu připraven pomoci. Na druhé straně si trenér Gasperini musí lámat hlavu, koho že to nasadí místo zraněných Matuzalema, Donnarummy, Vršaljka, Antoniniho a Kucky. Aby toho nebylo málo, tak karetní trest do hry nepustí Portanovu.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Moras, Maietta, Agostini - Sala, Donadel, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Marquinho
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - De Maio, Burdisso, Marchese - Motta, Sturaro, Bertolacci, Cofie, Antonelli - Sculli, Gilardino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.10 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Doria již dlouhou dobu Fialky neporazila, naposledy se ze tří bodů radovala před čtyřmi lety. Teď by ráda tuto statistiku napravila a má k tomu ideální příležitost. Opětovné zranění kanonýra Gómeze napomohlo neschopnosti Violy skórovat a naposledy prohrála.

Bylo dost těžké tipovat výsledek minulého klání, protože AC Milán rozhodně neoplývá jistotou. V podstatě se jeho letošní sezona zdá být podprůměrná, což zatím příliš nevylepšilo ani jmenování trenéra Clarence Seedorfa. Každopádně, v duelu proti Viole se týmu holandské legendy dařilo a díky brankám Philippeho Mexése a Maria Balotelliho si Rossoneri připsali tři body. Viola naopak smutní, protože tento výsledek představuje další šrám na její pověsti i snaze dostat se do pohárů.

Milánský Inter se totiž přibližuje a současné čtvrté místo bude Violu stát ještě hodně úsilí. Přesto v něj trenér Vincenzo Montella bezmezně věří a doufá, že svůj celek do evropských pohárů opět dostane. V rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport někdejší střelec AS Řím řekl: "Bude to ještě dlouhá bitva a čeká nás mnoho zápasů, ale já jsem si jistý, že tento tým má dostatek kvality na uhájení svého cíle. Chceme do konce sezony držet čtvrté místo a uděláme pro to vše."

Trenér Montella zároveň reaguje na vynucené absence dvojice útočníků Maria Gómeze a Pepita Rossiho. Oba bojují s časem kvůli světovému šampionátu, ale ani jednomu z nich se zatím vše nedaří. Když se na začátku sezony zranil německý reprezentant Gómez, věděl Montella, že se musí spolehnout na síly Rossiho. Po zranění italského útočníka se sice Gómez na hrací plochu vrátil, ale po dalším zranění je opět mimo hru. Opětovné zranění kolene si vynutí minimálně týdenní klid a poté další vyšetření. Aby toho nebylo málo, marodku zaplnili také Marvin Compper a především kapitán Manuel Pasqual, který si na tréninku natrhl stehenní sval.

"Nechci se vymlouvat, ale sami vidíte, jak náročné je to hrát bez dvou elitních útočníků. S absencí alespoň jednoho z nich se potýkáme prakticky celou sezonu a bez nich v útoku jsme prostě daleko slabší. Vidíte, že se nám zranění nevyhýbají ani v ostatních místech základní jedenáctky. Jsme v obtížné situaci, ale doufám, že se předvedou hráči, kteří dostanou možnost zaujmout místo zraněných. Máme Matriho, který je také velmi dobrý střelec. Musíme být klidní, koncentrovat se na své výkony," dodává Montella.

Proti Dorii jej však nečeká snadná práce, protože tým trenéra Siniši Mihajloviće si již tuto sezonu poradil s většími celky. Příkladem mu může být zápas s Hellasem Verona, který má rovněž pohárové ambice. Ty ale janovský celek smetl pozoruhodným skóre 5:0! I poslední kolo se Dorii povedlo, protože Stefano Okaka rozhodl o třech bodech proti Sassuolu. Sampdoria je nyní devátá a na osmé Lazio Řím ztrácí jen dva body. Mimo hru bude vážně zraněný obránce Costa.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Mustafi, Gastaldello, Berardi - Soriano, Palombo, Renán - Gabbiadini, Okaka, Sansone
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomović, Savić, Diakité, Roncaglia - Fernández, Aquilani, Borja Valero - Cuadrado, Matri, Joaquín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Turín FC - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
V kádru turínského FC se skrývá nejedna hvězda. Mezi nimi zatím září útočník Ciro Immobile, který svádí pomyslný souboj s Carlosem Tévezem o roli známou jako capocannoniere. Proti Cagliari ale tento mladík nenastoupí - jak si jeho spoluhráči poradí bez jeho instinktů?

Velkým problémem by pro domácí tým mohlo být složení útoku. Kromě výše zmíněného Cira Immobileho, který dotváří zajímavou střeleckou dvojici s Alessiem Cercim, je mimo hru také Barreto a Larrondo. Do základu by se tedy mohl postavit zkušený Riccardo Meggiorini. Jak absence klíčového hráče zapůsobí na Turín? Přeci jen je jasné, že jsou hráči Granaty na schopnosti mladého útočníka příliš fixováni. Turín po sérii špatných výsledků spadl až na jedenácté místo, i když chvíli koketoval s pohárovými příčkami.

Z posledních deseti zápasů Granata třikrát vyhrála, k tomu si připsala jen jednu remízu. Hlavní roli má v jejím tažení právě Ciro Immobile, autor osmnácti gólů ve všech soutěžích již figuruje na nákupních seznamech mnoha velkoklubů, ale on sám zatím odcházet nehodlá. Turín naopak považuje za ideální místo pro svůj fotbalový i osobní vzrůst. V rozhovoru pro deník La Stampa Immobile nastínil své další plány, které však nejsou daleko od centra Piemontu.

"Nehledě na zvěsti o mé budoucnosti, myslím, že Turín je pro mě ideálním místem. Granata mi vyhovuje, cítím se spokojený a nevidím jediný důvod proč říct, že bych chtěl odcházet. Naopak jsem velmi vděčný všem lidem kolem klubu, kteří mi věří a podporují mě. Potřebuji jen klid a důvěru, abych mohl růst a cítil se důležitou součástí týmu. Tady v Turíně jsem našel všechno, co je k tomu potřeba. Zůstávám klidný, což je pro mě výsledek tvrdé práce. Co se stane v budoucnosti, to opravdu nevím, ale chci zůstat pokorný a soustředěný na klubové cíle," dodává skromně Immobile.

Turín se zřejmě opravdu stane ideálním místem pro Immobileho kariéru, protože v Itálii běžná forma spoluvlastnictví jednoho hráče dvěma kluby je i Immobileho případ. Jednu část jeho práv vlastní turínské FC, tu druhou o trochu slavnější městský rival. Stará dáma údajně již plánuje, že by svého chlapce přivedla zpět, ale vše zůstává k vyřešení až po světovém šampionátu. I ten je samozřejmě cílem mladého střelce, který bojuje o přízeň trenéra Cesareho Prandelliho.

Cagliari se nachází v obdobné situaci, protože ani v případě Isoliani se nejedná o vyrovnanou sezonu. Dobrý výkon střídá katastrofa, která zavání sestupem. A navíc je zde všudypřítomná nejasná situace ohledně kontroverzního majitele, jeho úmyslů prodat klub a přesídlit do Anglie, či nedostavěného stadionu. V současné chvíli patnácté Cagliari se může těšit alespoň z minulého kola, ve kterém si poradilo s nebezpečným Hellasem Verona. Nováček soutěže také usiloval o evropské poháry, ale poslední dobou se mu přestalo dařit a pomalu se přesunul do klidného středu tabulky.

Ve zmíněném utkání proti Veroně zářil Sebastian Eriksson, který byl po utkání zpovídán klubovým serverem. Švédský záložník vyjádřil radost z výhry i posunu v tabulce: "Pro nás je to velký krok kupředu, protože k dobrému výkonu jsme konečně přidali i dobrý výsledek. Vytvořili jsme si dostatek šancí, i když jsme proměnili jen jedinou. Záchrana se blíží, což je skvělá zpráva," dodal Eriksson.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Rodriguez - Maksimović, Kurtić, Vives, El Kaddouri, Darmian - Cerci, Meggiorini
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Pisano, Rossettini, Astori, Avelar - Dessena, Ekdal, Vecino - Cossu - Ibarbo, Nené
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.20 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SSC Neapol - Juventus FC  (neděle 20:45)
Velký šlágr kola se uskuteční na stadionu San Paolo v Neapoli. Domácí Parthenopei vyzvou už dvaadvacet kol neporaženého lídra a obhájce prvenství Juventus Turín. Stará dáma šlape jako hodinky a od zisku třetího Scudetta jí neschází mnoho. Pokud ale existuje někdo, kdo může sérii Juventusu přerušit a cestu za titulem přibrzdit, pak je to Neapol.

Neapolští totiž stále pomýšlejí na zisk druhého místa a tedy přímou kvalifikaci do základních skupin Ligy mistrů. Druhou pozici má momentáně v moci AS Řím, který má k dobru šest bodů a jedno odložené utkání s Parmou navíc. Do konce sezony ještě zbývá osm kol a stát se může cokoliv.

Parthenopei naposledy zdolali poslední Catanii 4:2 a využili tak zaváhání Fiorentiny, která ze zadních pozic stále představuje určité nebezpečí. Na třetím místě ale mají už celkem pohodlný desetibodový náskok. Neapol by se po tomto kole nejenže ráda přiblížila druhému místa, ale Juventusu taky oplatila listopadovou porážku 3:0.

Juventus neohroženě kráčí za další obhajobou titulu a těžko už mu někdo zkříží cestu. Dominance Staré dámy je v italském fotbale úctyhodná, na čele tabulky má zcela výsostný čtrnáctibodový náskok. Přesto nejsou poslední výsledky nikterak přesvědčivé. Po výhře nad AC 2:0 výhrála Stará dáma vždy jen o jediný gól, většinou 1:0 naposledy však 2:1 nad Parmou. Pochopitelně historie se už na výsledky ptát nebude. Conteho svěřenci zkrátka hrají to, co potřebují a těžko jim něco vyčítat. Je také si uvědomit, že Juve stále bojuje na dvou frontách a je nutné občas šetřit síly.

Už ve čtvrtek se Bianconeri představí na půdě Lyonu, kde si budou chtít připsat co nejlepší výsledek do odvety. Conteho svěřenci už jsou jediným zástupcem italské kopané v evropských pohárech, navíc mají o motivaci postaráno. Finále EL se totiž uskuteční na jejich stadionu.

Trenér Benítez nemůže počítat s tradičními oporami Zuňigou, Maggiem, Mertensem a Behramim. Mimoje rovněž Rafael. Kompletní nebudou ani hosté. Těm bude na San Paolo scházet osmnáctigólový Carlos Tévez, jenž si z utkání s Parmou odnesl karetní trest. Do hry nezasáhnou ani Ogbonna, Peluso, Pepe a Barzagli.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Henrique, Fernandez, Albiol, Ghoulam - Inler, Jorginho - Callejon, Hamšík, Insigne - Higuaín
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Caseres, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Pogba, Pirlo, Marchisio, Asamoah - Llorente, Osvaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.10 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bologna FC - Atalanta Bergamo  (sobota 18:00)
V Bologně již delší čas uvažují nad způsobilostí trenéra Davideho Ballardiniho, kterému se nedaří splnit úkol, se kterým přicházel na lavičku Felsinei. Není divu, neboť Bologna se potácí na samém prahu sestupové zóny a teď ji navíc čeká velmi kvalitní soupeř v podobě Atalanty Bergamo.

Nad Bolognou se stahují mračna sestupu a pokud jim Rossoblu chtějí zabránit, musí porazit Atalantu. Na šestnáctý tým tabulky se totiž nepříjemně dotahuje Livorno, Chievo Verona má náskok jednoho bodu. A vzhledem k tomu, že Bolognu čekají v příštím měsíci zápasy proti týmům jakou jsou Inter Milán nebo Juventus, Atalanta je stále ještě jedním z těch hratelnějších celků.

Bologna stále nenašla svého lídra, protože odchod tvůrce hry Alessandra Diamantiho na ni dopadl možná víc, než si tehdy zainteresované strany hodlaly připustit. Absence střelce a rozeného tahouna Bologně schází stále více a někdo jako Germán Denis na opačné straně by se jí jistě hodil. Bolognu může těšit alespoň fakt, že proti Atalantě na své půdě již poslední tři utkání neprohrála.

Proti Chievu Verona ale již takové štěstí neměla a inkasovala třikrát. Po dvou gólech Alberta Paloschiho a jedné trefě Rigoniho se Chievo odpoutalo od pásma sestupu a opět se může trochu nadechnout. Souboj o vše tedy Bologna nezvládla a připsala si další porážku. K ní se vyjádřil trenér Ballardini dost skepticky. V rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport uvedl: "Vrací se mi na mysl pocity z porážky s Livornem. To byl také klíčový zápas a ani ten jsme nedokázali vyhrát. Další utkání se nám povedlo a výhra nad Cagliari celé mužstvo zocelila, ale teď jsme zpátky tam, kde jsme nechtěli. Stále tvrdě trénujeme a snažíme se nebrat věci příliš pesimisticky, ale je pravda, že se nám hrubě nedaří po výsledkové ani herní stránce," dodal Ballardini.

Pozitivem pro Ballardiniho je alespoň návrat uzdraveného Kokeho, který však zřejmě začne utkání pouze na lavičce. Tou negativní zprávou je jméno soupeře a jeho forma. Orobici se pod vedením trenéra Stefana Colantuona daří a nyní jim patří dokonce sedmá příčka. Případný boj o poháry tedy ještě není úplně ze hry, což by po sérii porážek čekal málokdo. Posledních pět zápasů si ale Atalanta vede výtečně a všechny vyhrála. Svůj podíl na tom má i nalezení střeleckého štěstí Germána Denise, který zaznamenal již jedenáct branek v devětadvaceti zápasech.

Orobici stanovili nový klubový rekord, když v minulém utkání zvítězili popáté v řadě, což trenéra Colantuona samozřejmě těší. V krátkém postřehu pro oficiální klubové stránky jasně sdělil: "Je to hezký pocit a jsem moc rád, že se nám povedlo stanovit nový rekord. Především mě ale těší to, jak jsme si pro body došli - daří se nám kombinace a hra je uspořádaná. Doufám, že se fanoušci baví. Teď nechceme přemýšlet nad poháry, myslíme jen na další zápas s Bolognou."
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Antonsson, Natali, Cherubin - Garics, Krhin, Pérez, Christodoulopoulos, Morleo - Bianchi, Cristaldo
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Raimondi, Stendardo, Yepes, Del Grosso - Estigarribia, Cigarini, Carmona, Bonaventura - De Luca - Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Milán - Chievo Verona  (sobota 20:45)
Po dvou venkovních představení sehrají milánští další kolo doma a soupeřem jim bude Chievo Verona. AC vydolovalo z posledních dvou kol čtyři body a zdá se, že je vše na nejlepší cestě vyhrávat. V letošní sezoně jsme toho ale byli svědky tolikrát...

A nejspíše ani samotní fanoušci si nedělají iluze, že by odteď mělo všechno zase fungovat. AC Milán byl v této situaci letos několikrát. Například po výhře nad Hellasem ve 20. kole následovalo vítězství na Cagliari ale ihned po té domácí ztráta s FC Turínem a porážka na Neapoli. Milánští musejí dát svým výsledkům určitou konstantnost, což doposud postrádají. Nedá se ale upřít, že zápasy na Laziu a Fiorentině se povedly. Rossoneri v nich sice nedominovali, ale koncentrovaným výkonem zaslouženě bodovali. Seedorf a spol. nyní cítí velkou šanci na další zisk tř bodů. Veronské Chievo patří určitě mezi velmi oblíbené soupeře. AC s nim prohrálo naposledy v roce 2005, od té doby vše vyhrálo nebo remizovalo. Dělba bodů byla k vidění i při poslední msetkání. Tehda figurovali Fly Donkeys na posledním místě a pro AC to bylo velkou ostudou, byť sportovní ředitel Adriano Galliani byl s výsledkem překvapivě spokojen.

Chievo má podobně jako Milán zasebou úspěšné vložené kolo. Veronští totiž doma dokázali porazit Boloňu poměrně hladce 3:0 a tím se vzdálit sestupovým pozicím na tři body. Je jasné, že Coriniho svěřenci ještě nejsou z nejhoršího venku. Naopak, do konce soutěže je ještě čeká pořádná dřina. Na San Siru bude favorit zápasu jasný. Chievo nemá absolutně co ztratit, navíc venku se mu letos nedaří.

Kvůli karetnímu trestu se na hřišti neobjeví strůjce vítězství proti Fiorentině Phillipe Méxes, stejně jako Kevin Constant. Na marodce pak nadále zůstávají El Shaarawy, De Sciglio, Petanga, Abate i kapitán Montolivo. V táboře hostí je sitauce mnohem příznivější, vedle zraněného Guany si nezahraje vykartovaný Rigoni.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Zaccardo, Rami, Bonera, Emanuelson - De Jong, Muntari - Honda, Kaká, Taarabt - Balotelli
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Agazzi - Sardo, Dainelli, Cesar, Rubin - Bentivoglio, Guarante, Radovanovič - Hetemaj, Obinna, Paloschi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.33 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC30263167:2081
2.AS Řím29207256:1567
3.SSC Neapol30187557:3261
4.ACF Fiorentina30156949:3351
5.Inter Milán301212647:3148
6.Parma FC291211647:3447
7.Atalanta Bergamo301341335:3943
8.SS Lazio301191037:3842
9.UC Sampdoria301171240:4340
10.Hellas Verona301241443:5240
11.Turín FC301091143:3939
12.AC Milán301091144:4339
13.Janov CFC301091134:3639
14.Udinese Calcio301051533:4235
15.Cagliari Calcio307111228:3932
16.Chievo Verona30761726:4327
17.Bologna FC305111424:4626
18.AS Livorno30661832:5624
19.US Sassuolo30561929:5921
20.Calcio Catania30481823:5420

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (576)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele