Serie A - preview 28. kola

09.03.2018, 08:48, aktualizováno 11.03.2018, 08:52
Previews
Juventus hraje doma s Udinese a může se posunout na první místo před Neapol, na tu čeká prověrka na půdě Interu Milán. Lazio jede do Cagliari, AC Milán se představí v Janově, Fiorentina před sebou má snadný terč v podobě Beneventa...
ACF Fiorentina - Benevento Calcio  (neděle 12:30)
Fiorentina se stále vzpamatovává z šoku, který ji postihl v minulém víkendu. Otázkou je, jak si hráči dokáží poradit po sportovní, lidské a psychické stránce se skonem kapitána Astoriho. Čest jeho památce mohou projevit také výhrou nad Beneventem.

Jméno Davideho Astoriho plní plátky novin, stránky seriózních periodik a webových stránek. Už se k němu vyjádřilo množství osobností ze světa sportu i kultury, takže se dál příliš zaobírat jeho skonem nebudu. I když jde v takových chvílích sport stranou a na povrch vyplouvají důležitější hodnoty, Fiorentinu postihuje neúprosný kalendář, který jí nedovoluje truchlit další týden.

Hlavní otázka dne a možná následujících týdnů spočívá v tom, zda a jak rychle se dokáží hráči srovnat s tím, že jejich kamarád a kapitán odešel. Minulé kolo bylo z logických důvodů odložené, tentokrát už ale hráči na trávník nastoupí. A jejich fanoušci doufají, že se po čtvrtečním pohřbu dočkají nějakých pozitivnějších zpráv. Fiorentina k tomku má toho nejlepšího soupeře, protože na stadion Artemio Franchi zamíří Benevento.

Fialky jsou nyní na desátém místě a hodlají jej už jenom vylepšovat, což by teď neměl být takový problém. Turín a Atalanta neprožívají úplně ideální formu, takže prostor pro zlepšení určitě je. A i když se Fiorentina zotavuje z těžké rány, která samozřejmě nevyhnutelně zapůsobí také po sportovní stránce, neboť Astoriho bude hodně těžké nahradit, hráči se musí soustředit opět na svou práci a odevzdat maximální výkon.

Fiorentina jinak větších absencí nemá, Benevento nemůže počítat s diskvalifikovaným Violou a také záložníkem Sandrem, který není úplně fit. Do útoku se vrací Coda, který zřejmě nahradí Diabatého. Benevento je v tuto chvíli na poslední příčce a i kdyby vyhrálo, postavení posledního týmu neopustí. Na 19. Hellas totiž ztrácí devět bodů, takže to dá ještě hodně práce, než se Benevento bude schopné zachránit.

To si uvědomuje také ofenzivní tahoun Guilherme, který prohlásil: "Máme před sebou hodně zápasů, do konce ligy máme ještě čas. Ale vzhledem k tomu, jak velké manko v tuto máme, to bude enormně těžké. Nevíme, jak na tom bude soupeř, ale samozřejmě musíme začít u sebe a udělat maximum, abychom získali potřebné body. Každý z nás musí pracovat na svých výkonech, protože doposud nebyly příliš dobré. Chceme se zachránit, je to náš cíl, ale není to snadné," připouští Guilherme.

Čarodějky z Beneventa nedávno potrápily AS Řím a minimálně herně je na nich vidět od zimní pauzy změna k lepšímu. Výsledkově se ale stále trápí a mnoho na tom nezměnil ani poslední soutěžní zápas. Po výhře nad Crotone se Benevento muselo sklonit před Interem Milán, který mu nasázel dvě branky.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Milenković, Pezzella, Vitor Hugo - Chiesa, Benassi, Badelj, Veretout, Biraghi - Théréau, Simeone
Benevento Calcio - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Sagna, Djimsiti, Tosca, Letizia - Memushaj, Cataldi, Djuričić - Guilherme, Coda, Brignola
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.25 - 9.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bologna FC - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Souboj dvou týmů, které se pohybují ve středu tabulky Serie A, se odehraje v neděli odpoledne na Stadio Renato Dall'Ara. Domácí Bologna je až na dvanáctém místě a není s tím spokojená. Radost ale nemůže mít ani Atalanta, která přestala vyhrávat.

Orobici jsou hodně zajímavý týmem a dokázali to například při své pouti Evropskou ligou. Dostala je až německá Borussia Dortmund, na kterou Orobici nestačili. Zlom v jejich sezoně nastal v tu nejhorší možnou chvíli, protože kromě konce v Evropské lize se Atalanta Bergamo musela rozloučit také s vysněným finále Coppa Italia, odkud ji vyprovodil lepší Juventus Turín.

Ani v lize to navíc poslední dobou úplně nehraje tak, jak by si vedení či zkušený trenér Gianpiero Gasperini přáli. Atalanta v tuto chvíli sídlí na osmém místě, což samo o sobě taková tragédie není. Jenže když už se namlsáte pohárů, jednou vám to nestačí. A to by nyní mohl být problém, jelikož se na pohárové příčky tlačí mnohem více týmů.

Ať už je to skvěle hrající AC Milán, Sampdoria Janov nebo Inter s Laziem. Propast mezi Atalantou a sedmým AC se navíc neustále zvyšuje a nyní je od sebe dělí už šest bodů. V minulém kole Atalanta rovněž nehrála, takže poslední soutěžní duely pro ni bylo právě pokažené utkání s Juventusem v rámci Coppa Italia.

A obránce Mattia Caldara by si rád spravil chuť. "Už v pěti duelech jsme nevyhráli a tlak na naše výkony se neustále zvyšuje. Je ale pravda, že jsme teď byli hodně unavení a více soutěží nás trochu nalomilo. Věřím, že ta vynucená pauza našemu týmu prospěje a že jsme během ní udělali kus práce. Je v těchto dnech těžké se soustředit na fotbal, ale je to naše práce."

Bologna má podobné starosti, protože ani jí se nedaří. Koncem minulého měsíce sice vyhrála nad Janovem a Sassuolem, ale v minulém kole, které jako jeden z mála týmů odehrála, se jí opět nepovedlo navázat na zlepšené výkony. V desáté minutě utkání se SPALem byl vyloučen Giancarlo González a domácí brankou Alberta Grassiho nakonec strhli vedení na svou stranu. V tabulce je Bologna 12. a od Atalanty ji dělí pět bodů.

Domácí prostředí jí ale svědčí a poslední dva domácí duely vyhrála. Ve stejném duchu chce pokračovat mladík Erick Pulgar, který prohlásil: "Vlastně je to jednoduché. Když padnete, musíte vstát. Stejně jako s porážkou. Když se vám nedaří, nemůžete to zabalit, ale udělat pravý opak. Snadno se to říká, mnohem horší a těžší je to skutečně udělat. Věřím ale, že máme dostatečně kvalitní tým, abychom Atalantu porazili."
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mbaye, Helander, De Maio, Masina - Donsah, Pulgar, Dzemaili - Verdi, Destro, Di Francesco
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Tolói, Caldara, Masiello - Hateboer, de Roon, Freuler, Spinazzola - Cristante - Iličić, Gomez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.26 - 3.46 - 1.99
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Cagliari Calcio - SS Lazio  (neděle 15:00)
Cagliari se už dlouho nemohlo radovat z výhry nad Laziem, což bude chtít napravit. Jednak mu na záda dýchají týmy nacházející se v pásmu sestupu a jednak se Lazio nenachází v dobrém rozmaru. Tým z hlavního města Itálie trochu ztrácí dech.

Lazio v novém roce střídá delší období úspěchu s dobou, kdy prohrává a nedaří se mu. Tým trenéra Inzaghiho se musel rozloučit s finále Coppa Italia, v Serii A jej těsně předehnalo AS a vyloženě dobrý pocit nemohl mít ani z Evropské ligy. V minulém soutěžním utkání se na Olympijském stadionu představilo Dynamo Kyjev a k překvapení mnohých si do domácí odvety osmifinále Evropské ligy odváží velmi dobrou remízu 2:2.

Aby to nevyznělo jen negativně, je nutno dodat, že Laziu občas hodně chybí štěstí. Jako v minulém utkání, když třeba Ciro Immobile napálil v závěru zápasu tyč. Nebo jako v minulém kole Serie A, ve kterém dostalo Lazio jedinou branku od Juventusu až v nastaveném čase utkání díky skvělé práci Paula Dybaly. A sami hráči si uvědomují, že tvrdá práce někdy zkrátka nestačí.

Italský kanonýr Ciro Immobile, mimo jiné také aktuálně nejlepší střelec ligy, před zápasem zmínil: "Hodně nás mrzí, jak dopadlo minulé utkání v Evropě. Nezasloužili jsme si dostat dvě branky a naopak jsme mohli dát gólů mnohem víc. Teď prožíváme komplikované období, ale není to jen otázka fyzické připravenosti nebo jen hlavy. Spíš v tom vidím smůlu a kombinaci všeho dohromady. Nakonec nám vždycky něco málo chybí, i když se snažíme a tvrdě pracujeme."

Dřív mělo Cagliari pověst týmu, který doma moc neprohrává a z jehož stadionu se s příliš veselou náladou nejezdí. V posledních měsících to ale přestává platit a Cagliari se ocitá kvůli špatným výsledkům nebezpečně blízko sestupové zóně. Jeho poslední dva duely byly pro sardinský celek znovu špatnou vizitkou, o což se razantně postarala Neapol a pět branek v síti Cagliari.

Letošní obrana Cagliari dostala už 41 branek, což patří k podprůměrným výsledkům ligy. Mluví o tom také někdejší brankář Cagliari Vincenzo Marruocco, který zde chytal v sezoně 2007/2008. "Pro mě byla Serie A snem, který jsem si vždycky přál prožít. Pamatuji si své působení velmi dobře, Cagliari na mě hodně zapůsobilo. Stále má své místo v mém srdci a když můžu, sleduji jej. Je škoda, že se týmu tak nedaří, ale není to jen problém obrany. Za výsledky vždy zodpovídá celé mužstvo."

Cagliari nedávno vyřadilo z provozu dres s číslem 13 na poctu zesnulého obránce Astoriho, ale špatných zpráv neubylo. Naopak, dopingovým testem totiž neprošel João Pedro, autor šesti letošních branek. Chybět trenéru Lópezovi bude také zraněný Cigarini, ale počítat může s navrátilcem Fariasem. Laziu chybí mimo jiné Adam Marušić.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Cragno - Romagna, Ceppitelli, Castán - Faragò, Ionita, Barella, Padoin, Lykogiannis - Han, Pavoletti
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Wallace, de Vrij, Radu - Basta, Parolo, Lucas Leiva, Milinković-Savić, Lulić - Luis Alberto - Immobile
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.35 - 4.02 - 1.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Crotone - UC Sampdoria  (neděle 15:00)
Crotone stále nevzdává svůj boj o záchranu, i když jeho další soupeř bude hodně složitou překážkou. Tým trenéra Waltera Zengy se pokusí o zázrak právě proti Zengově někdejšímu zaměstnavateli, jelikož do Crotone zavítá Sampdoria.

Před dvěma lety vládlo v Sampdorii tak trochu bezvládí, které se ambiciózní a nenapodobitelná figurka italského calcia, prezident Massimo Ferrero, pokusila napravit angažováním holohlavého trenéra Waltera Zengy. Spojení dvou protichůdných a excentrických mužů ale nemělo dlouhého trvání a o úspěšném angažmá se rozhodně mluvit nedalo. I když se zprvu zdálo, že Zenga dá Dorii cosi výjimečného, nebylo tomu tak.

Což si dnes ještě více prošedivělý prezident Dorie uvědomuje. V rozhovoru pro Gazzettu poznamenal: "Je pravda, že jsem za svou kariéru udělal pár chyb. Některé byly menší a moc se neprojevovaly, jiné naopak ano. Když se dívám zpět, tak třeba trenéra Zengu bych už neangažoval. Tehdy se to zdálo jako dobrý nápad a zajímavá změna, ale dnes bych to udělal jinak. Jsem naprosto spokojen s naší současnou situací a věřím, že nad Crotone vyhrajeme," přeje si Ferrero.

Ambiciózní patron má pravdu minimálně v tom, že jeho letošní celek má dobrou formu a pohárové sny nejsou moc daleko. I když se AC Milán dostává do skvělé formy a na Atalantu nikdy není dobře zapomínat, je to právě Sampdoria, která drží klíčovou šestou příčku. A ta by jí mohla zajistit Evropskou ligu, což by pro Dorii bylo splněným snem. Ostře sledovaný duel a boj o Evropu mezi Dorií a Atalantou byl v minulém kole odložen, takže poslední soutěžní utkání Dorie byla výhra nad Udinese.

Ani Crotone svůj duel s FC Turín nesehrálo a mohlo se o to déle koncentrovat na duel s Námořníky. Jeho forma vůbec není přívětivá a za deset posledních duelů vyhrálo Crotone jen jedinkrát, když si poradilo s Hellasem. Jinak se mu ale nedaří a ani poslední soutěžní duel mu mnoho radosti neudělal. Jednalo se o přímou bitvu dvou rivalů a šťastnější byl SPAL, který tak nasbíral důležité body pro boj o záchranu.

Ty by mohly Crotone chybět. Stejně jako několik absencí, se kterými se Zenga musí vypořádat. Chybí mu útočník Ante Budimir coby největší absence. Do hry se ale vrací duo Cordaz a Benali. Ani Sampdoria nebude kompletní, neboť do hry se nemůže dostat zraněný obránce Bereszyński nebo Ramírez. Vrací se Sala s Praetem.

Před duelem se Sampdorií obránce Marco Capuano zmínil, že "Sampdoria hraje velmi atraktivní fotbal, který vychází z rychlé kombinace a kreativity. Připomíná Neapol a není snadné zastavovat její útoky. Věřím ale, že ji dokážeme překvapit a připsat si dobrý výsledek, třeba i díky domácímu prostředí," dodal Capuano.
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Faraoni, Ceccherini, Capuano, Martella - Benali, Mandragora, Barberis - Ricci, Trotta, Nalini
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Sala, Silvestre, G. Ferrari, Murru - Barreto, Torreira, Praet - Ramírez - Quagliarella, Zapata
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.08 - 3.32 - 2.51
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Juventus FC - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Juventus má čerstvě za sebou jedno z nejpovedenějších utkání v sezoně, protože mu výhra nad Tottenhamem Hotspur zajistila postup do další fáze Ligy mistrů. Udinese sleduje milionářskou soutěž jen v televizi, ale se Starou dámou poměří síly velmi rádo.

Ačkoli Juventusu nedávalo šanci tolik lidí, přesto se Stará dáma opět projevila jako velmi zkušená ve svém oboru. Tottenham si do domácí odvety v rámci osmifinále Ligy mistrů přivezl velmi nadějnou remízu 2:2 a především jeho výkon jej postavil do role jasného favorita oproti týmu trenéra Allegriho. Juventus doma nepřesvědčil výsledkově ani herně a měl co dělat, aby uchoval naději na treble.

Přesto to turínský gigant dokázal a změnil úvodní role. Ačkoli domácí ve Wembley ještě po změně stran vedli, v rozmezí tří minut dokázali argentinští hráči Gonzalo Higuaín s Paulem Dybalou otočit vývoj zápasu a postup slaví Juventus. Herně sice příliš neoslnil, ale ukázal kvalitu ve vypjatých momentech a vítěznou mentalitu. Stejně jako v minulém kole nejvyšší italské ligy.

Juventus jako jeden z mála celků minulé kolo ještě odehrál a také proti Laziu se trápil. Trenéra Allegriho vysvobodil hráč, který měl po většinu dosavadní sezony hodně smolné období a do sestavy se nedostával. Paulo Dybala, který dostal šanci od první minuty a bojoval až do té poslední. Právě v nastavení se dokázal dostat až do vápna Lazia a prostřelit přesnou ranou brankáře Thomase Strakoshu, čímž svému týmu vybojoval cenné tři body.

I díky nim Juventus dál pronásleduje Neapol a protože mu v minulém kole pomohlo AS Řím, Juventus má jeden duel k dobru a manko jen jediného bodu! Neapol čeká výlet do Milána, kde se střetne se silným Interem, takže minimálně na pár hodin se Bianconeri mohou dostat na první místo! Trenér Allegri se teď musí obejít bez dvou hráčů, kteří pykají za karty. V Lize mistrů mu Lichtsteiner a Alex Sandro pomohli, tentokrát ne. Jistý není ani start zkušeného Chorvata Maria Mandžukiće.

Když se Juventus utkal s Udinese naposledy, nasázel domácím Zebrám šest branek a naprosto jejich obranu zesměšnil. A to přesto, že se už ve 26. minutě nechal vyloučit útočník Mandžukić. Udinese tenkrát působilo hodně matným dojmem, ale na jeho lavičce ještě neseděl zajímavý trenér Massimo Oddo. Ten nastoupil k týmu po odcházejícím Delnerim až koncem listopadu a z Udinese udělal úplně jiný tým.

Bojující, kvalitní a soustředěný. Takové Udinese udělalo problémy mnoha soupeřům a chvíli se dokonce tajně mluvilo o Evropě. K ní mají ale Zebry teď poměrně daleko, neboť jejich dobrá forma se vytratila a nyní Zebry sídlí až na jedenáctém místě. Na kontě mají jen 33 bodů, což je o jedenáct méně než šestá Sampdoria Janov. Už čtyři zápasy po sobě Udinese nedokázalo vyhrát, tři poslední prohrálo a ve všech z nich dostalo dvě branky.

A to je něco, co by mladý trenér Massimo Oddo rád vyřešil co nejdřív. "Poslední dobou jsme s týmem neměli mnoho štěstí a já cítím, že se přestáváme soustředit. Na začátku se nám to dařilo mnohem lépe, teď jsme ke konci dost unavení a nekoncentrovaní. Proti Juventusu to bude napínavá bitva, ale jedná se o tým, který jakoukoli vaši chybu umí potrestat. Viděli jsme to u Tottenhamu, takže se musíme pokusit udělat těch chyb co nejméně," dodává Oddo jasně.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - De Sciglio, Rugani, Chiellini, Asamoah - Khedira, Pjanić, Sturaro - Douglas Costa, Dybala - Higuaín
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Angella, Nuytinck, Samir - Widmer, Fofana, Behrami, Barák, Adnan - De Paul, Perica
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.52 - 17.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - SPAL 2013  (neděle 15:00)
SPAL se ještě nevzdává a dalším týmem, kterému by rád pořádně zatopil, je Sassuolo. V neděli odpoledne se představí na jeho domovské půdě, Stadio Città del Tricolore, a bude doufat, že se mu konečně podaří nad Neroverdi zvítězit.

To totiž rozhodně není silná stránka nováčka. Od roku 2005 se oba týmy potkaly v rámci soutěžních duelů třikrát. Jednou se zrodila remíza, dvakrát se radoval přeci jen lepší a kvalitnější celek - Sassuolo. Jeho pohárová anabáze pod vedením Di Francesca už je sice dávnou minulostí, ale stále se jedná o tým plný zajímavých a kvalitních hráčů. V této sezoně ale zdaleka ne všechno funguje, a to ani u těch nejlepších hráčů.

Opory jako Lirola, Berardi, Politano nebo Acerbi s Pelusem hrají dlouhodobě pod své schopnosti. Vidět je to například z toho, že Sassuolo se aktuálně usídlilo až na 17. místě a jeho náskok na sestupové pásmo, kam by se Sassuolo hodně nerado dostalo, se smrsknul na pouhé dva body! Může za to mimo jiné hodně nepřesvědčivá koncovka, kterou zatím nevyřešil ani příchod Khoumy Babacara jakožto mladého střelce s velkým potenciálem.

V minulém kole dostali Neroverdi od Lazia Řím tři branky a připsali si další hodně nevýrazný výkon bez energie a nadšení. Dalším problémem by pro Sassuolo teď mělo být nahrazení Domenica Berardiho, který SPAL kvůli karetnímu trestu neohrozí. Do hry se vrací alespoň uzdravený záložník Magnanelli. Úplně fit není v kádru SPALu Cionek a za červenou kartu v minulém kole pyká Mattiello, ale vrací se Salamon.

Ani SPAL rozhodně nevykazuje známky stálého výkonu, ale je pravda, že momentální forma je jednoznačně na jeho straně. Nováček soutěže si zatím připsal stejně jako Sassuolo 23 bodů, což činí jejich vzájemný duel ještě přitažlivějším. Má ale mnohem lepší ofenzívu, protože proti patnácti zásahům Sassuola jich dal 27.

Čtyři góly z toho vstřelil v minulých dvou duelech, protože po výhře nad Crotone si v minulém kole zvládl poradit také s Bolognou. Rozhodla o tom jediná branka, jejímž autorem se stal mladý záložník Alberto Grassi.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Lirola, Goldaniga, Acerbi, Peluso - Missiroli, Magnanelli, Duncan - Ragusa, Babacar, Politano
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Meret - Salamon, Vicari, Felipe - Lazzari, Kurtić, Viviani, Grassi, F. Costa - Paloschi, Antenucci
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.32 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Janov CFC - AC Milán  (neděle 18:00)
AC Milán musí hodit za hlavu nepovedené vystoupení v pohárech a soustředit se na ligu. V neděli v podvečer mu tuto nutnost důrazně připomene CFC Janov. Tým z přístavního města se zatím nepříliš úspěšně snaží udržet v poklidných vodách středu tabulky.

Jednou to přijít muselo. Milánské AC má za sebou první velkou porážku pod trenérem Gennarem Gattusem. Po sérii šesti vyhraných zápasů a jednoho odloženého kola Rossoneri nezopakovali dobrý výkon proti AS Řím a v Evropské lize nestačili na Arsenal. Před domácími příznivci očekávajícími skvělé utkání s dobrým výsledkem se Arsenal přeci jen ukázal kvalitativně někde jinde. Brankář Donnarumma mladší nakonec inkasoval i přes velkou snahu dvakrát.

V londýnské odvetě se tedy AC bude muset hodně snažit, aby mělo alespoň nějakou šanci na postup do další fáze. To ví i někdejší fotbalista Antonio Di Gennaro, který v rozhovoru pro RMC Sport sdělil: "Kolem AC panuje optimismus a jeho projev se mi hodně líbí, ale na Arsenal prostě hráči neměli. Londýnský tým je mnohem zkušenější a kvalitnější než AC, takže šanci na postup vidím jen nepatrnou. Konkrétně tak dvacet procent, víc asi ne. Potenciál je v týmu obrovský, ale zkušenosti zatím chybí."

V rámci ligy se milánskému celku zatím daří držet velmi solidní sedmou příčku a především zvládá držet krok se Sampdorií Janov. Bodově jsou na tom oba celky stejně a šestá příčka v Itálii už znamená Evropskou ligu. Teď by Sampdorii mohl paradoxně pomoci její velký rival. Trenér Gattuso zřejmě protočí sestavu a upustí od své obvyklé jedenáctky. Stejné hráče využil už třikrát v řadě, což se u AC nestalo už dlouhých 26 let!

Janovský celek má v kádru zajímavé jméno, někdejší velký talent italské kopané. Jmenuje se Giuseppe Rossi a po dlouhých zraněních se konečně vrací k plnému tréninku. Zdá se ale, že trenér Davide Ballardini využije přeci jen sehranější dvojici Pandev - Galabinov. Grifové se zatím usídlili na třináctém místě a klesat rozhodně nechtějí.

Po třech výhrách v řadě, které hráče nabudily a motivovaly, se Janov musel sklonit před domácí Bolognou. Minulé kolo pak stejně jako většina týmů Janov neodehrál a zápas s Cagliari by mu mohl přijít vhod. Největší potíže, na kterých musí Ballardini pracovat, se týkají útoku. Střelci Janova zatím dali jen 21 branek, což je třetí nejhorší počin v aktuálním ročníku.

Jedním z hráčů, pro které bude toto utkání hodně emotivní, je záložník Andrea Bertolacci. Současný kmenový hráč AC před duelem s Rossoneri řekl: "Samozřejmě je to pro mě trochu jiné, protože jsem pořád hráčem AC. V Janově jsem jen na hostování a věřím, že tady odevzdávám dobré výkony. AC je pro mě ale trochu osudový tým. Nicméně tentokrát stojím na straně soupeře," varuje záložník.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Biraschi, Spolli, Zukanović - Lazović, L. Rigoni, Bertolacci, Hiljemark, Laxalt - Pandev, Galabinov
AC Milán - pravděpodobná sestava:
G. Donnarumma - Calabria, Bonucci, Romagnoli, Rodríguez - Kessiè, Montolivo, Bonaventura - Suso, Kalinić, Çalhanoğlu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.63 - 3.17 - 2.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inter Milán - SSC Neapol  (neděle 20:45)
Nedělní večer bude patřit lídrovi. Neapol musí dokázat, že si první místo zaslouží, protože po minulém kole jí reálně hrozí, že o něj na delší dobu přijde. Šanci se revanšovat má na půdě Interu Milán, který ale rozhodně nebude snadným soupeřem a Sarriho výběru nic nedaruje.

Neapol hrála svůj duel s AS Řím již v sobotu večer a toužila dát najevo, že umí porážet i další přímé konkurenty v boji o Ligu mistrů. Ta není primárním cílem Neapole v této sezoně a Partenopei nedávno skončil také v Evropské lize. Soustředí se totiž na první italskou ligu a zatím jim to šlo skvěle. Vybudovali si náskok a konečně se o nich začalo mluvit jako o týmu, který umí v klíčových pasážích sezony táhnout za jeden provaz. Tolik propíraná výkonnost a vítězná mentalita se konečně usídlily také pod Vesuvem.

V minulém kole se tam ale usídlilo také AS Řím a to bylo pro Neapol hodně těžkým soupeřem. Pro domácí sice začalo všechno ideálně a jako první se trefil Lorenzo Insigne, jenže hosté z Věčného města dokázali otočit vývoj zápasu a po divokém výsledku 4:2 nechali doma Neapol smutnou a bez bodů. Juventus naopak vyhrál a i když je stále o bod druhý, má jeden zápas k dobru, takže by se dalo říct, že výhoda je teď na jeho straně.

Neapol musí v příštím kole zabrat, i když jejím soupeřem bude Inter Milán s podporou domácího obecenstva. Dobrou zprávou pro trenéra Sarriho je fakt, že jeho hráčům zbývá v rámci jedné soutěže dostatek sil a že se mu do hry vrací všechny varianty. A to včetně kanonýra Areka Milika, který střídal ke konci zápasu již v minulém kole. Právě kolem jeho zařazení do zaběhnutého systému se točí jedna z úvah žurnalisty Massima Ugoliniho.

"Varianta s jediným hrotem, Milikem, v systému 4-2-3-1, je podle mě jen nouzové řešení. Aktuálně sestavený tým velmi dobře funguje a Milika bych tam dával jen v případě, že bude zápas už rozhodnutý nebo že bude potřeba nějaký vysoký hráč pro obranu soupeře. Ani minule Neapol nehrála špatně, ale hlavním důvodem byla teč Maria Ruie. Nikdo mi nevymluví, že to nebyl rozhodující moment zápasu."

Inter Milán sice neprožívá ideální sezonu a jeho výkony jsou přinejlepším hodně zajímavé, ale ani on nezapomněl na Evropu. O Ligu mistrů se naopak pod vedením toskánského taktika Luciana Spallettiho bije pořád. Aktuálně mu patří páté místo v tabulce, ale nemusí věšet hlavu, neboť čtvrté Lazio je vzdáleno jen bod a od třetího AS jej dělí pouhé dva body.

Šlágr 27. kola v podobě milánského derby zůstal odložen, takže posledním soutěžním kláním se pro Inter stalo utkání s Beneventem. V něm si Spallettiho celek poradil i bez kapitána Icardiho výtečně a po gólem Škriniara s Ranocchiou vyhrál 2:0. Icardi se do hry vrací nyní, přičemž šanci od první minuty by měl dostat také Rafinha. Menší potíže má jen stoper Ranocchia.

K současné situaci Interu se v rozhovoru pro RMC Sport vyjádřil někdejší sportovní ředitel Marco Branca. "Myslím, že aktuální odstup Interu od Juventusu a Neapole dobře odráží skutečnou hodnotu kádrů. Zatímco Juventus i Neapol mají kvalitnější týmy, lepší zázemí nebo větší mentální sílu, Inter se neustále točí v kruhu. Přesto věřím, že za jistých okolností Inter může napodobit AS z minulého kola a vyhrát nad Neapolí."
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Cancelo, Miranda, Škriniar, D'Ambrosio - Vecino, Gagliardini - Candreva, Brozović, Perišić - Icardi
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Mario Rui - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejon, Mertens, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.02 - 3.54 - 2.02
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hellas Verona - Chievo Verona  (sobota 20:45)
Horečka sobotní noci tentokrát nastane ve Veroně, kde je na programu očekávané derby. V kulisách stadionu Marc'Antonio Bentegodi se coby domácí postaví Hellas Chievu, přičemž oba soupeři potřebují přímo zoufale body.

Především to platí pro domácí Hellas. Starší z obou veronských (zatím ještě) prvoligových týmů je totiž v mnohem horším postavení. Hellas dlí až na předposledním místě Serie A, což ho zatím odsuzuje k pádu do druhé nejvyšší soutěže. Hellas se hodně trápí především v obraně, která dostala už 51 branek a má velký podíl na tom, že Hellas získal jen 19 bodů! Vzhledem k odloženému minulému kolu měl tým dostatek času vypilovat některé věci a na jiné bude zase chtít navázat.

Naposledy se totiž postavil proti Turínu a k překvapení mnohých dokázal Býky porazit! Rozhodl o tom dvougólový střelec Mattia Valoti. Právě ve zmíněném utkání dostal další žlutou kartu záložník Rômulo, který tím pádem proti Chievu nenastoupí. Trenér Pecchia ale může počítat s uzdravenou dvojicí Heurtaux a Büchel. Hostující dres by měl od první minuty obléci Tomović a také uzdravený Inglese.

Právě kanonýr Chieva v rozhovoru pro Gazzettu prohlásil: "Je jasné, že tohle utkání bude mít úplně jiný náboj a my se moc těšíme, až se dostaneme na hřišti. Musím říct, že mi fotbal po minulém kole víc chybí, ale zase jsme měli víc šancí zlepšit některé věci, které nám nešli. Věřím, že v derby zvítězíme a posuneme se tabulkou nahoru. Bude to ale chtít koncentraci až do poslední minuty a důkladnou obranu. Hellas sází na brejky, takže na ně si musíme dávat extra pozor," varuje zkušený útočník.

Z Chieva už asi nikdo nesundá nálepku týmu, který je přinejlepším průměrný, ale vždy mu to stačí, aby se zachránil v první lize. Tentokrát je situace obdobná a v klíčovém okamžiku Chievo dokáže zabrat. V souboji s Cagliari se mu povedlo urvat tři body, takže může zase na chvíli vysadit a stejně jako to má ve zvyku, se začít snažit zase až před koncem sezony. Nebo tentokrát překvapí a odešle do druhé ligy městského rivala, který se mu dříve často smál?
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Nícolas - A. Ferrari, Caracciolo, Vuković, Fares - Verde, Büchel, Calvano, Matos - Kean, Petković
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Bani, Dainelli, Gobbi - Castro, Radovanović, Hetemaj - Birsa - Inglese, Meggiorini
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.93 - 3.44 - 2.08
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AS Řím - Turín FC  (pátek 20:45)
Trochu netradičně už v pátek se naplno rozjede další kolo Serie A. Malou ochutnávkou bude duel domácího AS Řím a Turína. Vlky čeká náročná odveta v Lize mistrů a rádi by se na ni připravili co nejlépe, zatímco Turín znovu v tabulce padá.

Itálie se stále těžko vzpamatovává z náhlé tragedie Davide Astoriho, zkušeného obránce Fiorentiny. Většina zápasů minulého kola byla kvůli úmrtí obránce odložena, což se týkalo například Turína. Jeho duel s Crotone se odehraje jindy, což Turín nenese úplně dobře.

Crotone pro něj představovalo ideálního soupeře na rozehrání, díky němuž mohlo proti AS Řím stanout mnohem klidnější a s větším sebevědomím. A to Granata zoufale potřebuje. Kromě zmiňovaného utkání s Crotone Turín dva poslední duely prohrál a jeho poslední výhra je datována do poloviny února, kdy si Býci poradili s Udinese.

Aktuálně jim patří až devátá příčka o dva body za osmou Atalantou. Předsezónní cíle, kterými byla snaha dostat se do pohárů, se tímto oddaluje. Na šestou Sampdorii ztrácí Turín už osm bodů a o poslední vstupenku do Evropy je navíc velký zájem.

Přesto by Turín moc rád vyloupil Řím, podobně jako se mu to povedlo na konci minulého roku. V utkání Coppa Italia šlo o postup a radoval se právě Turín, který působil mnohem aktivněji a trestal chyby domácích. Ani branka Patrika Schicka nepomohla Vlkům k postupu do další fáze, což přispělo ke špatné formě přelomu roku. I přes poslední nelichotivé výsledky jsou ale někteří lidé optimističtí, pokud jde o výhru nad Římem.

Například známý fanoušek Tora Gianluca Branco říká: "Je jasné, že vzhledem k posledním zápasům a především přístupu některých hráčů jsou fanoušci znepokojení a unavení tím, co vidí. Pořád je ale čas na nějakou paniku, protože trenér Walter Mazzarri se očividně snaží vytvořit z Turína něco svého. To chce čas, než hráči pochopí jeho metody a nápady. V posledním utkání jsme měli smůlu, ale věřím, že proti AS se vytáhneme."

Jednou z dobrých zpráv pro Turín je fakt, že AS čeká klíčový duel Ligy mistrů, takže by nemuselo být úplně soustředěné. Trenér Mazzarri se navíc může spoléhat na většinu hvězd ve svém kádru. Na operaci s nosem musel M‘Baye Niang, který možná nebude připraven. Jinak se ale vrací všichni hráči. Římané mají absence poněkud vážnější, protože kvůli kartám nemohou hrát stěžejní hráči jako Edin Džeko a Federico Fazio, chybí i Defrel.

Právě v duelu s první Neapolí se zranil také zkušený záložník Daniele De Rossi, který tak zřejmě vynechá další duel s Turínem. Do hry se naopak znovu vrací Maxime Gonalons. Jinak se utkání s Neapolí vyvíjelo pro Vlky parádně. Giallorossi sice pod Vesuvem prohrávali, ale dokázali otočit skóre a především díky dvěma brankám kanonýra Edina Džeka vyhráli nad favoritem 4:2. I díky těmto třem bodům jsou Vlci na třetím místě.

Jedním z hráčů, kteří mají velký potenciál na zlepšení, je mladý Brazilec Gerson. "Už jsem tu nějakou dobu a pozoruji na sobě velké zlepšení. Jsem mnohem všestrannější, protože hraji na více pozicích. Musel jsem ale především pochopit odlišnosti italského fotbalu, více dospět a zesílit. Teď jsem připravený, ochotný hrát kdekoli, kam mne trenér postaví. Teď nesmíme myslet na Šachtar, ale naopak se plně koncentrovat jen na Turín," dodal mladý záložník.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Alisson - Florenzi, Manolas, Juan Jesus, Kolarov - Strootman, Pellegrini, Nainggolan - Ünder, Schick, El Shaarawy
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - De Silvestri, N'Koulou, Moretti, Ansaldi - Acquah, Rincon, Baselli - Iago Falqué, Belotti, Berenguer
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.48 - 6.16
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol27223262:1969
2.Juventus FC26222263:1568
3.AS Řím27165644:2353
4.SS Lazio27164764:3452
5.Inter Milán26149342:2151
6.UC Sampdoria26135846:3444
7.AC Milán26135837:3044
8.Atalanta Bergamo25108737:2938
9.Turín FC26812636:3236
10.ACF Fiorentina2698935:3235
11.Udinese Calcio261031337:3833
12.Bologna FC271031433:3933
13.Janov CFC26861221:2730
14.Cagliari Calcio26741523:4125
15.Chievo Verona26671323:4325
16.SPAL 201327581427:4923
17.US Sassuolo26651515:4623
18.FC Crotone26561523:4721
19.Hellas Verona26541724:5119
20.Benevento Calcio26312218:6010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (320)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele