Serie A - preview 28. kola

15.03.2014, 09:22, aktualizováno 17.03.2014, 08:51
Previews
AS Řím a Neapol se dnes budou snažit vylepšit svoje vyhlídky na konečnou druhou příčku v italské nejvyšší soutěži. Tu zatím drží tým z hlavního města, který hostí Udinese. Neapol je o tři body zpět a na závěr osmadvacátého kola se představí v Turíně.
Turín FC - SSC Neapol  (pondělí 19:00)
Poslední dva vzájemné zápasy se radovala Neapol, která vyhrála v celkovém součtu sedm ku třem. Turínské FC nyní bude žádat odplatu, ale i když má Neapol velmi náročný program, Venturovi svěřenci si nevybrali právě nejlepší formu.

Poslední tři zápasy totiž Turínu vůbec nevyšly a tím se devátý Turín vzdaluje vysněným evropským pohárům. Nejdřív si s ním v rámci městského derby poradil Juventus Turín, následně se ze tří bodů radovala také Sampdoria. Janovský celek vyhrál díky brankám Stefana Okaky a Manola Gabbiadiniho. A do třetice všeho špatného se Granatě nevedlo ani proti Interu Milán, který zvítězil nejtěsnějším možným rozdílem. Utkání rozhodl Rodrigo Palacio již po půlhodině hry, čímž rozesmutnil návštěvníky z Turína.

Ten se nyní musí pokusit zareagovat co nejlépe a v návrat dobré formy doufá také obránce Matteo Darmian. Ten dlouhodobě patří do základní sestavy a sám si uvědomuje, že se jeho celku nedaří. Je ale přesvědčen, že se celý tým může brzy vrátit do formy a ještě bojovat o lepší výsledky. "Měli jsme trochu smůlu, především v tom posledním utkání. Ale jsem si jistý, že naše pozitivní reakce přijde brzy a dokážeme se z této negativní série včas dostat. Chceme dobře začít již proti Neapoli, ale všichni dobře víme, že nás čeká velmi těžké utkání. Neapol je jedním z nejlepších týmů v Serii A a prokazuje to také v evropských pohárech. Jestli stále chceme do Evropy? Nevím, naším prvním cílem je záchrana," dodává Darmian.

Jeho tým by mohl využít několika faktorů. Tím prvním je domácí prostředí, které hovoří právě pro Granatu. Dalším nezanedbatelným plusem pro Turín je možná vyčerpanost Neapole, která v týdnu sehrála utkání Evropské ligy. V Portugalsku sice prohrála gólem Jacksona Martineze, ale do odvety jí stále ještě zbývá mnoho možností ke zlepšení. A především výkon týmu trenéra Rafaela Beníteze vůbec nebyl špatný. Hlavním problémem Partenopei bylo to, že nedokázali využít několik dobrých šancí.

A do třetice se nedaří ani některým individualitám v týmu Neapole. Jedním z nich je Marek Hamšík, který zatím po zranění nenaplňuje předsezónní plány. A sám si to dobře uvědomuje. Slovenský záložník se právě dobře nezapsal ani proti Portu a je si svých chyb dobře vědom. V pozápasovém interview pro stanici Sky Sport Italia přiznal: "Výsledek není rozhodující a můžeme jej ještě otočit, ale nesmíme podlehnout pocitu, že to bude snadné. Měli jsme mnoho šancí, jenže jsme je nedokázali proměnit. Porto je velmi kvalitním týmem, který sází na ofenzívu, ale nemají mnoho chyb ani v obranné činnosti. Bude těžké najít jejich slabinu, ale musíme to zvládnout," vrací se k minulému utkání.

Mnohém víc Hamšíka trápí vlastní výkony, které opravdu nejsou ideální. "Co se týče mé vlastní kondice, není to příliš dobré. Stále ještě bojuji s důsledky zranění, což je vidět i na mojí hře. Musím se z toho ale co nejdřív dostat, protože mě samotnému to není příjemné. Nejsem tím hráčem, kterým jsem býval. Některé věci, které dřív fungovaly, prostě nemůžete nahodit jen tak zpátky. Není to jen fyzický problém. Ale musím se s tím vyrovnat a brzy najít sám sebe," ví slovenský záložník. Pomůže svému týmu již proti Turínu, nebo Granata překvapí a připíše si další body v cestě za záchranou?
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimović, Glik, Bovo - Darmian, Kurtić, Tachtsidis, El Kaddouri, Vesović - Cerci, Immobile
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Fernández, Albiol, Ghoulam - Inler, Jorginho - Callejón, Hamšík, Mertens - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.30 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Řím - Udinese Calcio  (pondělí 21:00)
Římané pod vedením trenéra Garcii pomalu směřují zpátky do evropských pohárů, ale síly na vedoucí Juventus jim zřejmě chybí. A situace se pro Vlky ještě zhoršuje, protože jeden kousek skládačky záložní řady bude do konce sezony mimo hru. Kdo zastoupí Strootmanovo místo?

Kevin Strootman tvořil hlavní část perfektně složené zálohy, která vedle holandského hráče využívala také služeb zkušeného De Rossiho a talentovaného Miralema Pjaniće. Část z ní však bude nyní do konce sezony muset být nahrazena, neboť Strootman se z reprezentačního srazu vrátil lehce zraněn. Jeho koleno zřejmě nebylo připraveno na minulé utkání, ale důležitost duelu s Neapolí předčila jeho fyzický stav. To se bohužel trenéru Rudimu Garciovi nevyplatilo, takže ještě v začátcích první půle musel být holandský talent nahrazen.

Původní prognózy nabízely hrozivě vysoká čísla v počtu měsíců Strootmanovy absence, nyní se shodují na průměrně 4-6ti měsících. Velký fotbalový svátek v podobě blížícího se mistrovství světa tedy Strootmana mine. Co je však velmi důležitý faktor, je adekvátní náhrada do rozjetého římského expresu. Ten se právě díky Strootmanově zranění menisku povážlivě zpomalil. Když k němu přičteme nucenou absenci Daniele De Rossiho, tak nám v kádru zbývá pouze Miralem Pjanić, Radja Nainggolan a Taddei, což není ideální scénář.

A to především proto, že minulé utkání dodalo tři body třetí Neapoli, která na druhé AS Řím začíná vyvíjet tlak. Teď už jí schází jen tři body na druhé místo. AS sice má jedno utkání k dobru, ale je to duel s Parmou, která chytila druhý dech a po sérii výher se z ní stává nebezpečný soupeř. Dobrou zprávou pro trenéra Rudiho Garciu je alespoň zdravotní stav kapitána a symbolu AS Francesca Tottiho, který by podle posledních aktualit z Říma měl být včas připraven. Dočkáme se souboje dvou velezkušených střelců?

Udinese totiž již dlouhou dobu spoléhá na instinkty a kvality svého kapitána Di Nataleho. Ten sice oznámil konec kariéry, ale většina fanoušků stále věří v opak. Neomylný střelec v sobě živí naději na nominaci trenéra Prandelliho na mistrovství světa, což doložil v minulém utkání. Atraktivní souboj s matným AC Milán totiž jedinou brankou rozhodl právě Di Natale a zajistil svému celku tři body. Díky nim patří Zebrám čtrnáctá příčka. Přesto ještě zachráněny nejsou, což si uvědomuje také zkušený trenér Udinese.

Francesco Guidolin po zápase s AC dodal: "Výhra nad AC Milán je skvělá a potěšila mě. Ale bylo by bláznovství myslet si, že jen díky ní jsme zachráněni. Když si vzpomeneme na pár sezon za námi, tak například klub jako Fiorentina čekal na záchranu až do posledního kola proti Lecce. Musíme na sobě dál pracovat, abychom se dostali k lepším zítřkům. Doufám, že nám to vyjde i proti AS Řím, což je celek, který je mi svou hrou sympatický. Když budeme mít trochu víc štěstí, můžeme získat cenné body," doufá úspěšný stratég.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Torosidis, Benatia, Castán, Romagnoli - Pjanić, Nainggolan, Taddei - Gervinho, Totti, Florenzi
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Basta, Badu, Pinzi, Allan, Gabriel Silva - Pereyra, Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.50 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atalanta Bergamo - UC Sampdoria  (neděle 12:30)
Na horkou půdu Atalanty zajíždí Sampdoria. Oba týmy se mohou pyšnit aktuálně solidní formou, dvě kola po sobě totiž naplno bodovaly.

Začněme nejprve u domácích. Atalanta si po remíza na Udine vyšlápla na Chievo, respektive Lazio a v tabulce se vyšplhala do klidného středu. Před osmnáctým Livornem už má třináctibodový náskok, ale na severu Itálie stále zůstávají pevně nohama na zemi. Do konce sezony stále zbývá jedenáct kol a stát se může cokoliv. "Získali jsme 34 bodů a jsme zase o něco blíže našemu cíli zachránit nejvyšší soutěž. Ale nemůžeme se dívat příliš dopředu. Musíme jít zápas od zápasu a pokusit se do konce soutěže vyhrát co nejvíce utkání," okomentoval situaci domácích trenér Stefano Colantuono.

Stejně bodů jako Atalanta má i Sampdoria. Hosté jsou díky lepšímu skóre o příčku výše a také první vzájemný zápas hovoří pro ně, Sampdoria ho ovládla 1:0. O jedinou branku se tehdy postaral Mustafi.

Sampdoria v minulých kolech předváděla dobrý fotbal. Na půdě nepříjemného Turína zvítězila 2:0 a o záchranu bojující Livorno doma přestřílela 4:2. Zisk šesti bodů ze dvou utkání je pochopitelně dobrý počin a Sampdoria v něm hodlá pokračovat i na Atleti Azzurri d'Italia.

Bergamaschi se budou muset obejít bez Cazzoly, Belliniho a Brivia. Hosté jsou na tom o poznání lépe. Jedinou starostí trenéra Mihajloviče je, kým nahradí zkušeného Palomba.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Benalouane, Stendardo, Yepes, Del Grosso - Raimondi, Cigarini, Carmona, Bonaventura - Moralez - Denis
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Mustafi, Gastaldello, Regini - Obiang, Krstičič - Gabbiadini, Eder, Soriano - Okaka
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.00 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - Parma FC  (neděle 15:00)
Po další ostudě zbyla milánskému AC už jen domácí soutěž a v té to rozhodně žádná sláva není. Desáté místo budou chtít Rossoneri rozhodně vylepšit hned v zápase s Parmou. Koneckonců trenéru Seedorfovi nic jiného nezbývá, prezident klubu Silvio Berlusconi rozhodl, že pokud se AC neprobojuje do pohárů, Nizozemec na trenérské lavičce skončí.

AC Milán sehrál na půdě Atlétika Madrid důležitou odvetu Ligy mistrů a tu nakonec nezvládl. Byla to poslední možnost, jak zachránit alespoň částečně zpackanou sezonu. Milánští prohráli 1:4 a minimálně do podzimu roku 2015 dali Lize mistrů sbohem. To je pro fanoušky Rossoneri velká rána, pořád ale existuje šance dostat se do Evropské ligy, a o to ve zbytku sezony půjde. Prezident klubu Silvio Berlusconi se navíc nechal slyšet, že případná neúčast v pohárové Evropě pro příští rok bude znamenat konec pro Clarence Seedorfa.

Rossoneri se sice po příchodu Seedorfa v lize zlepšili, ale v posledních kolech zaznamenali opět úpadek. Prohráli s Juventusem i s Udinese, aniž by přitom vstřelili jedinou branku. Nyní budou hostit rozjetou Parmu, ale cíl zůstává stejný - vyhrát.

Parma se rozehrála ke skvělým výkonům a momentálně má s Juventusem nejlepší formu z celého Apeninského poloostrova. Ducali naposledy prohráli začátkem listopadu loňského roku, kdy nestačili právě na vedoucí Juventus. Staré dámě podlehli doma 0:1. V této sezoně dokázali porazit i AC Milán. Doma ho přestříleli 3:2 a uspět budou chtít i na San Siru. Není to nemožné.

Milánští stále nemohou využít služeb El Shaarawyho a i dalších mladíků Cristanteho, Petagny a De Sciglia. Nejistý je start Maria Balotelliho, podle nejnovější zpráv by však už mohl být k dispozici. Parmě bude chybět pouze Paletta.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Mexes, Bonera, Constant - Montolivo, Muntari - Honda, Poli, Kaká - Pazzini
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Felipe, Lucarelli, Gobbi - Gargano, Marchionni, Parolo - Biabiany, Amauri, Cassano
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cagliari Calcio - SS Lazio  (neděle 15:00)
Římané jsou nuceni hrát bez podpory fanoušků nejen v zápasech na hřišti soupeře, ale také na svém vlastním stadionu. Olimpico zeje prázdnotou a nezdá se, že by se protesty fanoušků měly jen tak uklidnit. O jejich zájem se pokusí tradiční tým proti odvážnému Cagliari.

Zatímco domácí tým již tři zápasy neprohrál a taková remíza s Interem Milán se dá považovat za velký úspěch, římský klub se naopak trápí. A to nejen na hřišti, kde v minulém kole prohrál s Atalantou Bergamo. Biancocelesti trápí především spory uvnitř klubu, které se odráží v otevřenou válku vedení proti tvrdému jádru fanoušků. A ta, zdá se, bude pokračovat ještě dlouho, řešení je totiž v nedohlednu.

Již poslední utkání odehráli Římané bez divácké podpory a zřejmě si na tento smutný stav budou muset zvykat. Fanoušci totiž nehodlají kvůli sporům s prezidentem Lotitem přerušit "blokádu" stadionu Olimpico a dodávají: "Protesty budou pokračovat, protože víme, co je Lotito zač a nikdy se nesníží ke kompromisům. Fanoušci chtějí slyšet odpovědi a to nejen ti z Curvy Nord. Zasloužíme si víc, pan prezident se schovává za nějaké nadpřirozené síly a proklíná štěstí, ale my chceme znát pravdu," stojí v prohlášení fanoušků. Prezident Lotito sice do médií vyslal jasnou zprávu o stavu věcí, vzpomínal na své úspěchy a chválil především finanční rovnováhu klubu, ale hrdí fanoušci chtějí také jeho sportovní úspěchy. A to při prodeji hvězd nehrozí.

Na druhou stranu, když tomu věnujeme trochu času a přemýšlení, musíme si uvědomit, že postavení Lazia vůbec není špatné a že přes poslední nevydařený zápas s Bergamem je klub Edyho Rejy stále ještě v nadějné pozici. Krátce si shrňme, čeho Lazio v poslední době dosáhlo. I bez Hernanese či adekvátní posily došlo v Evropské lize poměrně daleko. A především poslední zápasy se Biancocelesti povedly skvěle - výhra nad Sassuolem, remíza s lídrem z Turína, remíza s AS Řím v derby nebo výhra nad Fiorentinou - to rozhodně neznačí krizi, za kterou se fanoušci Lazia staví.

Cagliari ale vůbec nebude snadným soupeřem, protože z posledních tří zápasů nasbíralo pět bodů. Remizovalo s Interem, vyhrálo jednoznačným rozdílem na Zebrami z Udinese. Současná patnáctá příčka sice neslibuje zrovna klidný střed tabulky, ale přesto je dost daleko od sestupu. Osm bodů náskoku na pomyslnou propast do druhé ligy je stále poměrně dost.

Trenér Diego López věří, že jeho klub si dokáže uchovat prvoligovou příslušnost a bude pokračovat v dobrých výkonech. "Nebyl jsem vyhozen, takže tým nebyl tak poškozen zevnitř. To sjednotilo veškeré hráče a teď všichni bojujeme a táhneme za jeden provaz," dodává López.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Pisano, Rossettini, Del Fabro, Murru - Dessena, Conti, Vecino - Ekdal - Pinilla, Nené
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Konko, Biava, Ciani, Radu - González, Biglia, Ledesma - Keita, Klose, Lulić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.10 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Livorno - Bologna FC  (neděle 15:00)
Stadio Armando Picchi bude dějstvím zajímavého a především emočně náročného duelu dvou týmů, které se zoufale snaží vyprostit se z okovů sestupu. Zatím je tím šťastnějším sedmnáctá Bologna, kterou ale právě od Livorna dělí pouhé dva body. Bude se měnit osazenstvo zóny sestupu?

Asi jen málokdo čekal, že na konci sezony se bude Bologna potácet tahle nízko nad sestupem. Vše umocnila série špatných výsledků a především odchod hvězdného záložníka Alessandra Diamantiho, který se rozhodl přestoupit do Číny. A tak zatímco jeho současnému týmu Guangzhou se poměrně daří, Bologna bez něj tápe. Těžko říct, co přesně je špatně, ale jistá je jedna věc - pokud Felsinei v neděli prohrají, čeká je pád do pásma sestupu.

Ani Livorno ale své fanoušky netěší, protože vyhrálo pouze dvě utkání z posledních šestnácti a volání druhé ligy je stále silnější. Posledně se díky skvělému výkonu radovala za tří bodů Sampdoria, která sice ještě o poločasové pauze prohrávala poměrem 2:0, ale druhý poločas jí vyšel skvěle a Doria otočila skóre ve svůj prospěch. Čtyři inkasované branky během krátké chvíle rozhodly o další porážce Livorna a odsoudily jej k čekání na utkání s Bolognou.

To má pro nováčka Serie A dvojnásobnou důležitost, protože díky domácí půdě je papírovým favoritem a žádná větší šance na únik z nechvalně známých míst jej už nečeká. Tým trenéra Mimma Di Carla se však nehodlá vzdát, jak sám trenér naznačuje: "Livorno je tým bojovníků, nevzdáváme se. Sice jsme dnes neodvedli dobrou práci a evidentně nám chyběla štěstí, ale dokud není konec, máme stále šanci na záchranu a musíme se jí chopit."

Bologna zavítá do Toskánska v podobném rozpoložení, i když tým trenéra Davideho Ballardiniho alespoň v minulém kole neprohrál. Ani remíza se Sassuolem mu ale příliš mnoho pozitiv neskýtá. Bologna neoplývá dobrou formou a samotný trenér si uvědomuje obtížnost nadcházejícího duelu. "Musíme se zlepšit především v tom, jak si vytváříme šance. Nedělá mi starosti ani tak defenzíva, ale po ofenzivní stránce prostě nestačíme. Někteří naši hráči byli zranění a jiní zase reprezentovali svou zemi v nějakém přátelském utkání, takže se nemůžeme divit, že působí unaveným dojmem," hájí Ballardini své hráče. Dodají mu důvod k radosti alespoň proti Livornu?

Poslední vzájemné utkání dává více optimismu do žil právě Felsinei, kteří vyhráli o jednu branku. Z ní se na počátku tohoto ročníku radoval José Ángel Crespo, který jediným zásahem stanovil tři body pro domácí. Problémem bude především právě ofenzíva, neboť Bologna nevstřelila gól již v devíti zápasech z posledních třinácti v rámci všech soutěží. Napraví svou bídnou bilanci proti nováčkovi?
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Ceccherini, Emerson, Coda - Mbaye, Benassi, Biagianti, Greco, Mesbah - Belfodil, Paulinho
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Antonsson, Natali, Mantovani - Garics, Khrin, Pérez, Christodoulopoulos, Morleo - Koné - Acquafresca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
US Sassuolo - Calcio Catania  (neděle 15:00)
Sassuolo v minulém kole přerušilo dlouhou sérii bez zisku bodu a nyní bude ve veledůležitém zápase hostit Catanii. Oba týmy bojují o záchranu a zisk tří bodů bude nesmírně klíčový.

Po odvolání Alberta Malesaniho se kormidla domácího US chopil znovu Eusebio Di Francesco a rázem přerušil dlouhou sedmizápasovou sérii bez zisku bodu. Na půdě Boloni vybojoval remízu 0:0, která v konečném účtování prakticky nic neřeší. Sassuolo zůstalo s osmnácti body poslední s pětibodovou ztrátou právě na sedmnáctou Boloňu. Čas se krátí a do konce sezony už zas tak moc kol nezbývá. Sassuolo proto nutně potřebuje bodovat, aby oživilo svoje šance na konečnou záchranu.

O holé přežití bojuje rovněž Catania, která je s dvaceti body předposlední. Také Sicilané si v minulém kole dělili body za remízu 1:1 s Cagliari.

Důležitost střetnutí Sassuola s Catanií je obrovská. V prvním letošním vzájemném duelu branka nepadla a remíza 0:0 o něco více nahrává domácím, tedy pokud zvládnout i zápas na Reggio Emilia. V roce 2012 se oba týmy utkaly i v rámci Coppa Italia a úspěšnější byli Elefantini, po výsledku 1:0 postoupili do dalšího kola. Nicméně favorita toto utkání nemá.

Domácí se stále potýkají s početnou marodkou. Chybějí Rosi, Terranova, Alexe, Acerbi, Manfredini, Ziegler, Marrone, Pucino i vykartovaný Berardi. Na druhé straně nejsou ztráty tolik citelné. Mimo jsou Castro, Almiron a Spolli.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Mendes, Cannavaro, Ariaudo, Longhi - Chibsah, Magnanelli, Missiroli - Sansone, Floccari, Floro Flores
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Peruzzi, Legrottaglie, Bellusci, Biraghi - Izco, Lodi, Rinaudo - Keko, Bergessio, Barrientos
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.00 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ACF Fiorentina - Chievo Verona  (neděle 20:45)
Fotbalisté Fiorentiny přivítají v rámci 28.kola Chievo Verona. Hostům patří průběžné šestnácté místo a v žádném případě se nedá říci, že by byli zachráněni. Ba naopak, od sestupu je dělí jen tři body. Viola na opačném konci tabulky bojuje o evropské poháry.

V týdnu nastoupili Montellovi svěřenci do osmifinálového zápasu Evropské ligy na půdě Juventusu a vybojovali velmi nadějnou remízu 1:1. Zápas se pro ně přitom nevyvíjel dobře, ale na brzký Vidalův gól zareagoval před koncem Mario Gómez. "Jsem velmi šťastný za gól, ale také za své uzdravení. Není snadné dostat se po pěti měsících znovu do formy, ale to se pomalu vrací, což je cíl," neskrýval nadšení německý "bomber" Goméz.

Fiorentina nakročila za postupem, ale Juventus nadále zůstává větším favoritem. Fialky teď musí přeorientovat své síly opět na domácí soutěž, kde jim patří čtvrté místo, ovšem s již značnou desetibodovou ztrátou na třetí Neapol. Ze zadních pozic se ale tlačí Inter, Parma i veronský Hellas a proto musejí domácí zvítězit. V minulých kolech se navíc domácím vůbec nedařilo. Po domácí porážce s Laziem 0:1 nestačili ani venku na vedoucí Juventus, kterému podlehli stejným výsledkem.

Chievu se v této sezoně příliš nedaří, ale poslední tři týdny se mu poměrně vydařily. Fly Donkeys nejprve porazili v důležitém záchranářském souboji Catanii 2:0, pak sice prohráli na Atalantě, ale vzápětí zase doma urvali tři body nad nevyzpytatelným Janovem.

Veronští nemají s Violou vyloženě špatnou bilanci, ale v posledních dvou sezonách mají přeci jenom navrch domácí. Fiorentina vyhrála jak první zápas hraný na Bentegodi, tak i střetnutí v rámci Coppa Italia. Vždy se ale jednalo o těsný výsledek.

Fiorentině nemohou pomoci Joaquin, Hegazi, Rossi, Rebič, Mati Fernandez i vykartovaný Borja Valero. Každopádně trenér Montella má k dispozici široký kádr. Ztráty hlásí i Chievo. Na marodce zůstávají Paredes, Guana, Dramé, Théreau a suspendovaný Canini.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomovič, Rodriguéz, Savič, Pasqual - Aquilani, Ambrosini, Anderson - Cuadrado, Gomez, Wolski
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Agazzi - Frey, Cesar, Dainelli, Rubin - Guarante, Rigoni, Radovanovič - Hetemaj - Paloschi, Stoian
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - Juventus FC  (neděle 20:45)
Už dlouhých pět let se Janovu nepovedlo porazit turínského giganta na vlastním hřišti. Zlomit toto prokletí se budou domácí Grifové pokoušet v neděli večer, kdy by úspěch vyrovnal zklamání fanoušků z minulého kola. Inspiraci si Grifové mohou vzít z posledního utkání Evropské ligy.

V něm sice Stará dáma nad Fiorentinou vedla již od třetí minuty, kdy se trefil Arturo Vidal, ale z Turína si nakonec Viola veze celkem pohodlnou remízu 1:1. Tu jí zaručil gól střídajícího Maria Gómeze, který si naběhl na pas za obranu a Iličićovu nahrávku proměnil v důležitý zásah. Nutno říct, že aktivita Juventusu postupem času opadávala a tento trest se jevil jako zasloužený. Naváže Janov na toskánský celek?

Remíza na vlastním hřišti sice bolela, ale přesto trenér Antonio Conte hledal na hře svého týmu pozitiva. Po zápase hodnotil své hráče následovně: "Upřímně, dnešní výkon se mi líbil mnohem víc, než to, co jsme předvedli v neděli proti Fialkám. Tehdy jsme sice vyhráli, ale nehráli jsme dobře. Dnes jsme remizovali, naše hra mě těšila víc. Viděl jsem tým, který si vytvářel mnoho šancí a bavil diváky. Měli jsme také smůlu v zakončení, ale jinak jsme byl spokojen. Samozřejmě, když dostanete gól, vždycky je něco špatně a najdete něco, co můžete napravit," dodává někdejší trenér Sieny.

"Jestli jsme optimistický vzhledem k našim dalším zápasům? Samozřejmě, já jsem vždycky optimista. Je to fotbal - snažíte se vyhrát vždycky a někdy to prostě nevyjde. Je zajímavé, že právě proti Fiorentině se nám moc nedaří a to zejména v závěru zápasu. Možná bychom se neměli ujímat vedení, pak bychom reagovali jinak. Když se brzy dostanete do vedení, pak hrajete jinak. A to je možná náš problém, na kterém budeme pracovat," dodává Conte.

V utkání s Janovem to ale nebude mít snadné, protože celek z přístavního města je velmi nevyzpytatelným soupeřem. Daří se mu porážet favority či s nimi remizovat, ale na druhé straně prohrává s týmy jako Chievo Verona. Přesto vládne v táboře Grifů nadšení a zápas s Juventusem Turín bude pro celé město svátkem. To potvrzují také slova Lucy Antonelliho, který byl zpovídán oficiálními klubovými stránkami.

Antonelli měl lví podíl na obrození janovského celku a jeho univerzálnost patří mezi hlavní zbraně týmu trenéra Gian Piera Gasperiniho. Zároveň si je ale vědom obtížnosti úkolu porazit tým, který prohrál jen jednou v sezoně. "Uděláme všechno, co bude v našich silách. Pokusíme se z nemožného udělat možné. Juventus je samozřejmě favoritem, protože náš tým převyšuje ve všech ohledech. Potřebujeme hrát s energií, nenechat je rozehrávat a vydat ze sebe maximum. Potom uvidíme, zda to bylo dost. Máme v zádech skvělé fanoušky, tohle město je plné fotbalu a cítíte to všude. S jejich pomocí bychom Bianconeri mohli zastavit," doufá adept na nominaci do národního týmu.

Z posledních devíti zápasů ale turínský celek zvítězil pětkrát, ani jednou v nich neprohrál. Díky brankám Artura Vidala a Carlose Téveze se Conteho svěřenci radovali z výhry a budou se snažit své vedení před Římany a Neapolí pojistit. Utkání bude speciálním pro nejednoho hráče, což se týká například Marca Motty nebo Paola De Ceglieho jakožto někdejších hráčů Staré dámy.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - De Maio, Burdisso, Marchese - Motta, Matuzalem, Bertolacci, Antonelli - Konaté, Gilardino, Sculli
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Asamoah - Tévez, Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.33 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hellas Verona - Inter Milán  (sobota 20:45)
Přímý souboj o evropské poháry čeká veronský Hellas a Inter Milán. Lépe jsou na tom v tabulce hosté, kteří drží důležitou pátou pozici. Hellas ztrácí na Nerazzurri čtyři body a doma bude chtít rozhodně uspět. Nezaujatý divák by jistě přivítal podobné utkání, jako oba celky sehrály v prvním duelu na Giuseppe Meazza. To skončilo divokou přestřelkou a vítězstvím Interu 4:2.

Hellas prožívá výbornou sezonu, ale suverénně jako na podzim už si nevede. Veronští stále pravidelně bodují a nadále drží kontakt s celky bojujícími o evropské poháry, mimo jiné také s Interem. Ze sedmé pozice ztrácejí na páté místo čtyři body, přitom to není tak dávno a sami pátou pozici okupovali. Jenomže domácí remíza s Boloňou 0:0 a porážka na hřišti Parmy 0:2 znamenaly propad tabulkou. "Chceme se vrátit na vítěznou cestu. Proti Interu se budeme snažit podat dobrý výkon, protože už je to dlouho, co jsme doma naposledy zvítězili. Chceme se okamžitě od té porážky odrazit. Tento týden jsme tvrdě trénovali, tak doufám, že se to vyplatí," nechal se slyšet brankář domácích Rafael. Hellas naposledy doma porazil Lazio v prosinci loňského roku.

Hlavním cílem Hellasu bylo před sezonou záchránit nejvyšší soutěž, přesněji získat zhruba čtyřicet bodů a to se nakonec podařilo s předstihem naplnit. Domácí od sestupové propasti dělí devatenáct bodů.

Inter Milán v teto sezoně opět nebojuje o titul, ale zatím to vypadá, že by se mohl podařit návrat do pohárové Evropy, přesněji do Evropské ligy, protože na milionářskou Ligu mistrů v tuto chvíli ztrácí jedenáct bodů. O pohárové příčky ale bude ještě tuhý boj. Ze vzdálenějších pozic na něj chtějí zaútočit v Laziu, Miláně, Parmě nebo právě ve Veroně.

Mazzarriho svěřenci se dostávají do dobré formy. V lize neprohráli už pět kol a naposledy porazili nevyzpytatelný FC Turín.

Domácí kouč Andrea Mandorlini se musí obejít bez dvojice Gomez - Gonzalez. Dva hráče postrádá také trenérský protějšek Walter Mazzarri. Zatímco Alvareze do hry nepustí zranění, v případě obránce Juana Jesuse se jedná o karetní trest.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Maietta, Moras, Albertazzi - Romulo, Cirigliano, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Marquinho
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Rolando, Ranocchia, Campagnaro - Jonathan, Guarín, Cambiasso, Hernanes, Nagatomo - Palacio, Icardi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC27233163:1972
2.AS Řím26177249:1258
3.SSC Neapol27167452:2955
4.ACF Fiorentina27136845:3045
5.Inter Milán271111544:2944
6.Parma FC261110541:2943
7.Hellas Verona271241143:4440
8.SS Lazio27108934:3538
9.Turín FC2799939:3536
10.AC Milán27981039:3835
11.Janov CFC27981031:3435
12.UC Sampdoria27971133:3934
13.Atalanta Bergamo271041328:3834
14.Udinese Calcio27941430:3931
15.Cagliari Calcio276111027:3629
16.Chievo Verona27661522:3824
17.Bologna FC274111222:4123
18.AS Livorno27561629:5021
19.Calcio Catania27481520:4620
20.US Sassuolo27461725:5518

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (493)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele