Serie A - preview 27. kola

27.02.2016, 09:07, aktualizováno 29.02.2016, 08:56
Previews
Hned dvě dohrávky nabízí pondělní program Serie A. Lazio poměří síly se Sassuolem a Fiorentina se posléze střetne s Neapolí, která potřebuje naplno bodovat, aby se držela za vedoucím Juventusem...
SS Lazio - US Sassuolo  (pondělí 19:00)
Sassuolo při posledním měření sil dokázalo tým trenéra Stefana Pioliho porazit a v osmém kole tím přispělo k jeho nejistotě. Teď se Sassuolo vrací do Říma k utkání s vyčerpaným Laziem, které musí sebrat všechny síly.

Lazio Řím má za sebou náročné utkání Evropské ligy, které muselo zvládnout lépe než soupeř. Jedině tak mohlo přes turecký Galatasaray postoupit, protože v prvním utkání jen remizovalo. Nakonec se to však týmu trenéra Pioliho povedlo a před vlastními fanoušky Lazio slaví postup do další fáze. Do střelecké listiny se za domácí Biancocelesti zapsali Marco Parolo, Felipe Anderson a také Miroslav Klose.

Teď už je jasné, že dalším soupeřem jediného italského klubu, kterému se povedlo postoupit, bude česká Sparta, takže další položku ze seznamu důležitých událostí si Lazio může odškrtnout. Nemá času nazbyt, protože už v pondělí jej čeká náročné klání se Sassuolem. Kořením tohoto zápasu je také přítomnost hostujícího trenéra Eusebia Di Francesca, který vzhledem ke své hráčské minulosti rozhodně nemá Lazio Řím moc v lásce.

Dalším důvodem, proč vyhrát tento duel, je fakt, že se jedná o nejbližší sousedy v tabulce Serie A. Sedmé Sassuolo má o bod víc a bude doufat, že se mu podaří tento náskok navýšit. Lazio Řím zase chce hrát poháry i další rok, a pokud nechce spoléhat na vítězství v Evropské lize, pak si nesmí nechat utéct týmy před sebou. Sassuolo bude jistě odpočinutějším týmem a hovoří pro něj také momentální forma.

Sassuolo dokázalo porazit nebezpečné Empoli a v minulém kole se stalo vítězem zajímavé přestřelky. Především díky dvěma brankám Gregoireho Defrela se radoval tým trenéra Di Francesca, který tak vyhrál poprvé po dlouhých sedmi zápasech. Lazio mělo větší šance na výhru, ale k překvapení mnohých nevstřelilo nováčkovi z Frosinone ani jeden gól. Lazio tak čeká hodně dlouhá cesta, protože na pátý Inter již teď ztrácí 11 bodů!

Při pohledu na marodku Lazia nacházíme opět stará známá jména. Zraněni totiž jsou obránci Gentiletti a de Vrij. Ani Neroverdi nebudou kompletní. Kvůli kartám nemůže nastoupit Missiroli, zraněn je navíc Laribi. Přesto jsou hosté odhodláni využít možné únavy Lazia a navýšit svůj náskok na pondělního soupeře. Hovoří o tom alespoň mladý záložník Alfred Duncan, jeden z pilířů záložní řady Sassuola.

"Jedeme do Říma uhrát dobrý výsledek. Lazio je skvělý a zkušený tým, ale my máme vlastní představy o výsledku. Máme svůj herní styl, kterého se chceme držet. Podle mého názoru to, že hrají poháry, není pro hráče Lazia nevýhodou. Je to naopak, protože jim to dodalo sebedůvěru a praxi. Musíme si dát pozor na každý jejich útok stejně jako na prostředí, protože jejich fanoušci dokáží být skvělým impulsem," dodal mladík Duncan.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Konko, Biševac, Mauricio, Radu - Parolo, Biglia, Milinković-Savić - Candreva, Matri, Keita
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vrsaljko, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Pellegrini, Magnanelli, Duncan - Berardi, Defrel, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - SSC Neapol  (pondělí 21:00)
Do Florencie se v pondělí večer budou upínat oči mnoha fanoušků, protože stadion Artemio Franchi se stane dějištěm napínavého duelu. Domácí Fialky si chtějí udobřit fanoušky po nepodařeném pohárovém kole a stejně je na tom také Neapol.

Pro oba soupeře se jedná o šanci na vykoupení. Neapol byla velkým favoritem na finále Evropské ligy a soupeřem jí byl minimálně hratelný Villarreal. Fiorentina měla úlohu trochu těžší, protože se utkala se zlepšujícím se Tottenhamem Hotspur. Šance měla menší, zvláště po nepříliš povedeném prvním utkání, ale v minulém roce už Kohouty jednou z Evropy vyprovodit dokázala. Tak proč by se to nemohlo opakovat?

Faktem je, že jakkoli si tábory obou fandů přály dostat se do další fáze Evropské ligy, nepovedlo se to ani jednomu z těchto dvou týmů. Neapol remizovala s Villarrealem a to jí nestačilo. Fiorentina na tom byla ještě hůře, protože z White Hart Lane odjížděla s výpraskem tří branek. Domácí slavili postup zaslouženě a trenér Paulo Sousa jen nevěřícně kroutil hlavou. Fiorentina i Neapol teď svorně vyhlížejí další šanci.

Šanci ukázat, že jejich výpadek formy byl jen chvilkový. Především Neapol se snaží dokázat, že to s výzvou Juventusu Turín myslela hodně vážně. Možná je to dost překvapivé, ale faktem je, že Neapol už čtyři zápasy nevyhrála! V Serii A podlehla Juventusu a nedařilo se jí ani proti AC Milán. V generálce na Evropskou ligu sice byla jasně lepší a vedla, jenže chvíle nepozornosti umožnila skórovat i milánskému soupeři.

Navíc se na oba týmy nepříjemně dotahuje zlepšující se AS Řím, které pomalu překonává mediální bublinu ohledně sporů Tottiho s trenérem Spallettim, a sbírá pravidelně body. Neapol musí zabrat, ale stále není důvod panikařit. Pyšní se titulem nejproduktivnějšího útoku v lize a druhé nejlepší obrany. Trenér Sarri teď nebude moci počítat jen s Albertem Grassim. Mladý záložník léčí zranění, které utrpěl hned po přestupu.

Sám se ale na duel těší a nemůže si vynachválit prostředí i spoluhráče. "Za celou tu dobu, co jsem byl zraněný, mě všichni podporovali. Je tady skvělá atmosféra, jsme jako jedna velká rodina. Trenér Sarri se zajímá o každého osobně, je skvělý v přípravě na zápasy a výborně taktizuje. Jsem tu chvíli a všechno je pro mě nové, ale už jsem si to tu zamiloval. Doufám, že dosáhneme něčeho velkého, už kvůli našim fanouškům," přál by si mladík.

Také Fiorentina bude mít několik absencí. Zraněný je stoper Benalouane a kvůli kartám si ještě dvě utkání bude muset odpočinout Mauro Zárate. Což trenéra Puala Sousu hodně mrzelo. Teď se ale portugalský trenér musí soustředit především na Neapol a na fakt, že jeho celek už s Neapolí prohrál ve čtyřech posledních duelech. Fiorentina naposledy v lize vyhrála nad Atalantou a bude se snažit předvádět podobné výsledky i nadále.

Co tedy Viole chybí? Podle někdejšího hráče toskánského celku Luciana Venturiniho je to návaznost. "Velké týmy jako například Juventus umí navazovat na své výkony, jsou stabilní a nerozhodí je jeden špatný krok. Můžete se spolehnout, že najdou vždycky sílu urvat body. A to Fiorentina ještě neumí. Má sice skvělé hráče, ale tohle se musí učit. Stavět na dobrých výkonech, protože jedině tak něco opravdu vyhraje," dodává někdejší hráč. Zvládne to Viola už proti silné Neapoli?
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Roncaglia, Astori, Rodriguez, Alonso - Vecino, Valero - Tello, Iličić, Bernardeschi - Kalinić
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejon, Higuaín, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.30 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Città di Palermo - Bologna FC  (neděle 12:30)
Na stadionu Renza Barbery přivítá Palermo hodně nepříjemného soupeře z Boloni. Hosté sice budou větším favoritem, ale na Sicílii se jim v novodobé historii ještě nepodařilo zvítězit.

Vzpamatovat se z pětigólového debaklu a doma konečně potěšit své fanoušky bude mít za úkol Palermo. Sicilané po další trenérské rošádě a dalším fiasku spadli už na šestnácté místo a od sestupového pásma je dělí pouhé tři body. Pro staronového kouče Giuseppe Iachiniho to na Stadio Olimpico proti AS Řím byla těžká obnovená premiéra a ještě těžší pro prezidenta Zampariniho, který si od další výměny trenéra sliboval zlepšení. Těžko říci, co by současnému Palermu mohlo pomoci. Časté změny trenérů tomu příliš nepomáhají. Domácí nevyhráli už pět kol v řadě a i proto by rádi tuto sérii uťali v zápase s Boloňou.

Hosté měli na začátku sezony příšernou formu, nedařilo se jim a vypadalo to, že se jim boj o záchranu nevyhne. Změna nastala až s příchodem Roberta Donadoniho, od té doby tým šlape a v minulém kole dokonce přerušil dlouhou sérii výher mistrovskému Juventusu, když si připsal remízu 0:0. Boloňa pravidelně sbírá body a v tabulce už se vyšplhala do její první poloviny.

Bylo už řečeno, že Boloňa na Sicílii ještě nikdy nevyhrála, ale nedá se říci, že by vzájemná bilance hovořila ve prospěch Palerma. Historie zápasů vypovídá o vyrovnanosti, naposledy se z výhry radovalo Palermo, které na severu Itálie zvítězilo nejtěsnějším rozdílem.

Sicilané se budou muset obejít bez své brankařské jedničky Stefana Sorrentina, jehož mezi tyčemi nahradí Alastra. Díru musí zalepit i obranná řada, ze které vinou zranění vypadl Goldaniga a konečně, k dispozici nebude ani Lazaar. Boloňa má méně starostí a scházet jí budou jen Krafth a Masina.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Alastra - Vitiello, Gonzalez, Andělkovič - Morganella, Hiljemark, Maresca, Jajalo, Pezzella - Vázquez, Gilardino
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mbaye, Gastaldello, Maietta, Morleo - Donsah, Diawara, Taider - Brienza, Destro, Giaccherini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.25 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Udinese Calcio - Hellas Verona  (neděle 15:00)
Hellas zvítězil ve veronském derby a svojí situaci na dně tabulky ještě nevzdává. Verona teď pocestuje k důležitému utkání do Udine a pokud zvítězí, může stáhnou manko i na čtyři body. Zebry také potřebují bodovat, na patnáctém místě rozhodně nejsou v klidu.

Už osm zápasů čeká Udinese na vítězství. Tradiční italský celek se dostal do výsledkové krize a v tabulce se potápí a potápí. V tuto chvíli má před sestupovými vodami jen čtyřbodový náskok a bije na poplach. Přitom se Zebry neprezentují vyloženě špatnými výkony, v minulém kole v Janově dokonce sahaly po bodech. V zápase nejenže vedly, ale před koncem odmítly vyrovnat, když neproměnil penaltu Di Natale.

Hellas bojuje seč mu síly stačí a stále se nehodlá smířit s tím, že by snad měl opustit nejvyšší soutěž. Hosté jsou v tabulce pořád na posledním místě, ale díky výhře v derby si bodově polepšili a navíc získali potřebné sebevědomí. Hellas porazil Chievo 3:1, když se prosadili Toni, Pazzini a Ionita. Na nesestupovou pozici pak ztrácejí už "jen" sedm bodů. Hellas za posledních deset kol prohrál jen třikrát, takže by bylo předčasné ho odepisovat.

Domácí trápí poměrně rozsáhlá marodka. Kouč Colantuono nemůže počítat s Merkelem, Pasqualem, Domizzim, Waguem a potrestaným Hallfredssonem. Přitom právě pro Hallfredssona to mělo být pikantní utkání, neboť do Udine přestoupil právě z Hellasu. Hosté se pak na Stadio Friuli představí bez Vivianiho, Souprayena a potrestaného Morase.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Piris, Danilo, Felipe, Armero - Badu, Guilherme, Kuzmanovič - Fernandes, Di Natale, Théréau
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Gollini - Pisano, Bianchetti, Helander, Fares - Wszolek, Marrone, Ionita, Jankovič - Siligardi, Pazzini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Carpi FC - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Carpi bije na poplach. Maličký celek se zatím nedokázal plně přizpůsobit vyšší kvalitě ligy a jejímu tempu, takže je v současné chvíli až na předposledním místě. Zklamáním je letošní sezona také pro hosty z Bergama, kteří bojují rovněž o záchranu.

Předposlední Carpi je jedním z jasným kandidátů na sestup, což potvrzuje prakticky každé kolo. Tým trenéra Castoriho je na předposledním místě, za 26 zápasů posbíral jen 20 bodů a jeho hra se prakticky nezlepšuje. Carpi začátkem roku jásalo a zdálo se, že není úplně bez šance. Podařilo se mu totiž vyhrát nad Udinese a Sampdorií, navíc remizovalo s Palermem a Interem Milán. Jenže v posledních týdnech se vše vrací zpátky do "normálu."

Los nebyl ke Carpi právě přívětivý, takže po Fiorentině se Carpi utkalo i s Neapolí a římským AS. V minulém kole pak dokázalo získat alespoň bod za bezbrankovou remízu s FC Turín, což také není k zahození. Přesto má Carpi ještě plno práce před sebou. A ví to i sportovní ředitel Giancarlo Romairone. V rozhovoru pro média se rozpovídal o situaci v Carpi a možnostech, které mu nabízí tato práce.

Mimo jiné prozradil: "Uvědomujeme si, že tato sezona pro nás nebude jednoduchá a že nestačíme na zápasy s většími celky. Náš rozpočet je oproti nim dost malý, takže musíme finance nahrazovat větší pílí a schopnostmi. Snažíme se na tom pracovat. Bod s Turínem byl pro nás skvělý. Paradoxně jsme podali horší výkon než v zápasech, kdy jsme prohráli. Víme ale, že pro záchranu musíme udělat ještě mnohem víc, než co děláme doposud," dodal Romairone.

Teď hostí Atalantu, které se přestalo dařit úplně. Jeden špatný výsledek střídá druhý, tým opustilo několik opor a trenér Reja v sobě musí najít dostatek schopností, aby Orobici vytáhl alespoň do středu tabulky. Vzhledem k aktuální formě to totiž nemusí dlouho trvat, než se Atalanta ocitne v přímém ohrožení. Ani minulé kolo jí moc nepomohlo. Atalanta zabrala až příliš pozdě a ze tří bodů se radovala Fiorentina.

Jedním z hráčů, kteří čekají na šanci, je mladý útočník Gaetano Monachello. Ten si připsal teprve sedm ligových startů a jednu branku. Sám doufá ve víc: "Je pravda, že nehraje zase tak často, jak bych chtěl. Teď nám odešli někteří útočníci, tak se to třeba změní. Jsem mladý, musím se učit a musím hrát. Zároveň vím, že můžu Atalantě hodně pomoci. Mým snem vždy bylo hrát první ligu, což se mi teď povedlo a jsem za to moc rád," dodal mladý útočník Orobici.
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Belec - Zaccardo, Romagnoli, Gagliolo, Letizia - Sabelli, Bianco, Cofie, Di Gaudio - Lollo - Mbakogu
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Raimondi, Toloi, Masiello, Dramè - Cigarini, De Roon, Kurtić - D’Alessandro, Pinilla, Diamanti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UC Sampdoria - Frosinone Calcio  (neděle 15:00)
Trápící se Sampdoria přivítá Frosinone a za každou cenu potřebuje zvítězit. Námořníci se nebezpečně přiblížili sestupovým pozicím a pokud nezvládnou konfrontaci s osmnáctým Frosinone, bude zle. Naopak pro hosty je to velká příležitost, jak se přiblížit záchraně.

Vincenzo Montella si angažmá v Sampdorii představoval určitě jinak. Po úspěšném působení ve Fiorentině se čekalo od ještě pořád mladého manažera mnohem více. Sampdoria nevyhrála už osm zápasů v řadě a její situace v lize začíná být hodně nebezpečná. Na sedmnáctém místě má jen dvoubodový náskok před svým soupeřem Frosinone a pokud i s ním prohraje, bude po sedmadvaceti kolech na sestupovém místě. Námořníci nehodlají tuto skutečnost podcenit. Však to není tak dávno, co nejvyšší soutěž překvapivě opustili a nikdo nechce, aby se sezona 2010/2011 opakovala. Jenže Sampdorii se výsledkově vůbec nedaří. Naposledy prohrála na Interu Milán jasně 1:3 a v novém roce vyhrála jen derby s Janovem.

Frosinone bylo od svého postupu do Serie A považováno za hlavního kandidáta na sestup a stále mezi ně patři. Stelloneho svěřenci však chtějí překvapit a vytouženou záchranu vybojovat a nutno podotknout, že se jim v posledních kolech poměrně daří. Ze čtyř duelů prohráli jen jeden na Juventusu a o body obrali Boloňu, Empoli nebo Lazio. Není divu, že si věří i na Sampdorii, která v tomto zápase bude pod tlakem.

Sampdoria sice bude mírnějším favoritem, ale čeká jí nepříjemný soupeř, jehož v prvním zápase nedokázala porazit. Frosinone doma vyhrálo 2:0 díky brankám Paganiniho a Dionisiho.

Domácí se budou muset obejít bez Saly, Pedra Pereiry a Carbonera, kdežto hostům bude scházet pouze Russo.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Silvestre, Ranocchia, Moisander - De Silvestri, Soriano, Fernando, Dodo - Correa - Alvarez, Quagliarella
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Leali - Rosi, Ajeti, Blanchard, Pavlović - Sammarco, Gori, Frara - Tonev, Ciofani, Dionisi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - Janov CFC  (neděle 15:00)
Z druhé poloviny tabulky na sebe narazí Chievo Verona a FC Janov. Domácí v minulém kole ztratili veronské derby, zatímco Janov doma konečně zvítězil a udělal důležitý krok k úniku ze sestupových pozic. Na Stadio Marc'Antonio Bentegodi se očekává vyrovnaný duel.

Chievo v této sezoně střídá špatné výsledky s dobrými a zatím se pohybuje na klidných pozicích ve středu tabulky. Rozpoložení Fly Donkeys poměrně dobře charakterizují poslední tři kola - výhra v Turíně nad FC, remíza se Sassuolem a porážka v derby s posledním Hellasem. Zkrátka výsledky tohoto týmu jsou hodně nevyzpytatelné.

Janov je na tom sice v tabulce hůře, než jeho hostitel, ale v minulých kolech se prezentoval poměrně dobrými výkony. Z osmi zápasů prohrál jen dva, na Juventusu a v Miláně a co je důležitější, v minulém kole konečně zvítězil (2:1 nad Udinese) a vylepšil si nepříliš dobré postavení v tabulce. Výhra nad Udinese se ale nerodila vůbec lehce a Janov měl v utkání spoustu štěstí. Nejenže musel otáčet skóre, ale v nastaveném čase dokonce přežil pokutový kop.

V prvním vzájemném utkání na Marassi padlo celkem pět branek a kdyby se něco podobného podařilo i ve Veroně, diváci by se jistě nezlobili. Jinak je ale vzájemná bilance velmi vyrovnaná.

Chievo bude postrádat Gamberiniho a Pepeho. Oba hrači mají zdravotní problémy. Spolli a Pinzi si zase odpykávají karetní tresty. Na druhé straně bude scházet Pavoletti, což je hodně citelná ztráta a také Muňoz s Izzem.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Dainelli, Cesar, Gobbi - Rigoni, Radovanovič, Castro - Birsa - Inglese, Meggiorini
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - De Maio, Burdisso, Ansaldi - Fiamozzi, Rincón, Džemaili, Laxalt - Cerci, Matavž, Suso
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.00 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Juventus FC - Inter Milán  (neděle 20:45)
Další z ligových šlágrů je na programu v neděli večer v Turíně. Tam směřuje Inter Milán a bude doufat, že tentokrát bude mít více štěstí. Nerazzurri zoufale potřebují navázat na poslední dobrý výkon z ligy, aby mohli psotupovat tabulkou. Juventus zase sbírá síly po utkání Ligy mistrů.

Juventus Turín a Inter Milán. Oba kluby patří mezi historicky nejúspěšnější týmy Itálie a tradičně mezi nimi panuje velká rivalita. Zároveň se poslední dobou stává stále častěji, že na sebe tyto dva celky pravidelně narážejí napříč různými soutěžemi. Na konci ledna se Inter Milán s Juventusem Turín utkal poprvé po delší době a zrovna dobře to pro něj nedopadlo. O to větší motivaci teď Manciniho tým bude mít.

Jednalo se o první zápas semifinále Coppa Italia. Milánský Inter tehdy hrál v Turíně dvacet minut bez vyloučeného obránce Jeisona Murilla, ale dost možná by mu ani plný počet nepomohl. Interu se tehdy utkání moc nepovedlo a první duel s Juventusem prohrál rozdílem tří branek. Do odvety, která je na programu již 1. března, nemá moc dobré vyhlídky. Přesto ještě neskládá zbraně.

První možnost, jak se Staré dámě "revanšovat", má Manciniho celek již v neděli večer. Opět jede do Turína a tentokrát bude doufat, že se mu zpátky pojede s veselejší náladou. První ovoce náročného tréninkového programu a dlouhého soustředění, které trenér Roberto Mancini nařídili, už jsou na světě. Inter Milán v minulém kole dokázal zapnout a nepříjemnou Sampdorii v pohodě přehrál poměrem 3:1.

Do sítě brankáře Emiliana Viviana se trefil i Mauro Icardi, který v této sezoně zaostává za všeobecným očekáváním. V zápase si připsal jedenáctou branku tohoto ročníku, což mnohým lidem v kombinaci s jeho výkony nestačí. Sám Icardi jakožto kapitán ale burcuje své spoluhráče. A to jak před ligovým duelem, tak rovněž před odvetou. Coppa Italia a Serie A jsou jedinými soutěžemi, ve kterých může Inter ještě pomýšlet na nějakou trofej.

Ani v jedné z těchto soutěží mu ale současná forma moc nepřeje. Přesto Icardi médiím sdělil: "Do odvety Coppa Italia jdeme v mnohem horší pozici. Ale vzpomeňte si, co se stalo v roce 2005 mezi Liverpoolem a AC Milán. Jsme Inter a my se nikdy nevzdáváme. Je jasné, že Juventus je favoritem, ale to ještě není vše. Tvrdě trénujeme a víme, že je v našich silách porazit Juventus v lize i v poháru," nabádá mladý Argentinec.

Juventus se opět usadil na čele italské nejvyšší ligy a právě Inter Milán na něj ztrácí už deset bodů. Pokud by Starou dámu mohlo něco zastavit, tak je to náročný program. Po minulém kole, které se Juventusu moc nepovedlo, se Stará dáma utkala s Bayernem Mnichov. A toto utkání ji stálo opravdu hodně sil. Bayern Mnichov totiž v Turíně vedl o dvě branky, ale nakonec se Bianconeri vzepjali ke skvělé koncovce.

Góly Paula Dybaly a Stefana Sturara jim sice nestačily na výhru, ale minimálně za téměř heroický výkon si domácí Juventus pochvalu zaslouží. Teď bude na trenéru Allegrim, aby našel tu správnou sestavu. Do ní se mu vrací Giorgio Chiellini a Alex Sandro, mimo hru pak zůstává záložník Claudio Marchisio. Italský záložník si poranil stehenní sval a přijde o důležitý zápas. Historicky je jasným favoritem Juventus, který za posledních deset utkání prohrál s Interem jen jedinkrát!
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Bonucci, Barzagli, Chiellini - Lichtsteiner, Sturaro, Hernanes, Pogba, Alex Sandro - Mandzukić, Dybala
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D’Ambrosio, Miranda, Murillo, Nagatomo - Biabiany, Medel, Felipe Melo, Perišić - Icardi, Eder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 3.80 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Empoli FC - AS Řím  (sobota 18:00)
Program 27. kola nejvyšší italské ligy otevře zajímavý duel mezi domácím Empoli a hosty z Říma. Mezi oběma týmy panuje čilý obchodní ruch a můžeme se těšit na střet několika starých známých, kteří se postaví někdejšímu zaměstnavateli.

V Římě teď panuje hodně zvláštní atmosféra. Přispívá k ní především napjatý a nevyjasněný vztah mezi trenérem Lucianem Spallettim a kapitánem Francescem Tottim. Hvězdný hráč prohodil pár slov na téma "trenér-hráč", což se dotklo oblíbeného stratéga. Ten ikonu AS posadil na tribunu v utkání, do něhož měl podle prvních zpráv Totti vyběhnout od úvodu. A tím se, typicky po italsku, rozvířila debata plná komentářů zaujatých i nezaujatých osobností.

Francesco Totti je symbolem Říma a o jeho spojení s týmem z Věčného města nemá cenu se rozepisovat. Důležitý je fakt, že vzniklá situace hodně komplikuje ostatní a mnohem pozitivnější jevy. Otázka, zda bude Totti jako miláček davů pokračovat v dresu milovaného Říma, nebo jestli již týmu nemá co dát, a půjde o dům dál. Otázka, na kterou zřejmě teď nikdo nezná odpověď, a to včetně všech hlavních aktérů.

Pár slov o tom zmínil také majitel a prezident AS Řím, kterým je Američan James Pallotta. Ten v rozhovoru pro média sdělil: "Celek je vždycky na prvním místě před jakýmkoli hráčem. My spoléháme na trenéra Spallettiho, který odvádí skvělou práci. Naším cílem je vytvořit skvělý evropský velkoklub. A jsem přesvědčen, že k tomu nepotřebujeme koupit Messiho nebo Ronalda. Myslím, že při správné organizaci je Řím týmem, který může aspirovat na mistrovské Scudetto," dodává majitel Vlků.

Oči na stopkách budou mít fanoušci AS Řím kromě Tottiho především kvůli dvěma hráčům, kteří se proti němu postaví. Jedná se o polského brankáře Lukasze Skorupskiho a mladého záložníka Leandra Paredese. Ani jeden z nich nedostával pod trenérem Rudim Garciou mnoho prostoru, zatímco v Empoli se i přes počáteční nerozehranost dostávají do hry. A především z Paredese je nepostradatelná součást týmu, které se dostává chvály snad ze všech stran. I díky tomu je o mladého Argentince velký zájem.

A tomu se sportovní ředitel Empoli Marcello Carli vůbec nediví: "Skorupski zažívá velkou změnu, protože je jedničkou týmu. Roste každým zápasem a potřebuje jen praxi. Leandro Paredes je výjimečný talent, který má skvělé schopnosti od přírody i charakter. Před obranou si neumím představit nikoho lepšího, kdo by tak skvěle dirigoval hru. Podle mého názoru z něj může být jeden z nejlepších záložníků v Evropě, pokud dostane prostor a čas," uzavírá Carli.

Minulé kolo se více povedlo AS Řím. Vlci totiž rozdrtili Palermo pěti góly a dva z nich měl na svědomí střelec Edin Džeko, pro něhož to byla velká úleva. Ve stínu hádek okolo Tottiho se na hřiště po velmi dlouhé agónii dostal také záložník Kevin Strootman. Zraněnými hráči jsou tak jen Gyömber a Daniele De Rossi. Chřipku dostali Alessandro Florenzi a Kostas Manolas.

Velké ztráty hlásí Empoli, které nemůže spoléhat na služby stopera Lorenza Tonelliho. Obránce italského klubu je trestán především za své chování po vyloučení v duelu se Sassuolem, když neudržel nervy na uzdě a vypustil nevhodné poznámky na adresu sudího. Nezahraje si tři zápasy. K dispozici nebude ani Saponara. Empoli čeká na výhru už sedm utkání a v tom minulém jej porazilo právě Sassuolo, které se i díky dvěma gólům útočníka Defrela stalo vítězem přestřelky o pěti brankách.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Ariaudo, Cosic, Mario Rui - Maiello, Paredes, Buchel - Zieliński - Pucciarelli, Maccarone
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Florenzi, Zukanović, Rüdiger, Digne - Perotti, Nainggolan, Vainqueur, El Shaarawy - Totti - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.20 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Milán - Turín FC  (sobota 20:45)
AC Milán přivítá na San Siru fotbalisty Turína a cokoliv jiného než výhra bude velkým zklamáním a komplikací v ambicích o Ligu mistrů. Ztráta na milionářskou soutěž je velká, ale pokud Milán zvládne souboj s Granatou, může se výrazně zmenšit, neboť konkurence hraje v tomto kole mezi sebou.

I přes lepšící se výsledky a osmizápasovou sérii bez porážky se Milánu vzdaluje vysněná Liga mistrů. Svěřenci trenéra Mihajloviče ztrácejí na klíčovou třetí pozici osm bodů a stáhnout takové manko nebude vůbec jednoduché. Přesto je ještě šance a to právě v tomto kole, neboť největší konkurenti hrají mezi sebou. Inter cestuje na půdu mistrovského Juventusu, Fiorentina hostí Neapol a snadné to v Empoli nebude mít ani AS Řím.

AC si v minulém kole přivezlo cenný bod z Neapole a natáhlo svojí sérii neporazitelnosti už na osm ligových, respektive devět soutěžních zápasů. "Remíza nám dala důvěru v naše schopnosti. Jsme tým s duší, který je těžké porazit," liboval si kouč Siniša Mihajlovič. "Musíme se snažit vyhrát, protože další tři-čtyři zápasy budou rozhodovat naši sezonu," neopomněl důležitost klání srbský kouč.

Připomínáme, že Milán v prvním semifinálovém zápase Italského poháru s Alessandrií zvítězil 1:0 a je blízko postupu do finále. Odveta je na San Siru na programu už v úterý a Milán se může případnou finálovou účastí velice přiblížit návratu do evropských pohárů. V lize je totiž v tuto chvíli na šestém místě s poměrně pohodlným šestibodovým náskokem, a jelikož druhý semifinálový pár Coppa Italia tvoří Juventus a Inter, kteří momentálně okupují pohárové pozice, připadlo by další pohárové místo oné šesté příčce.

FC Turín je, zdá se, z bojů o Evropu již venku. Doma naposledy jenom remizoval s Carpi 0:0 a na šestý Milán ztrácí propastných dvanáct bodů. Pro svěřence trenéra Ventury to není úplně vydařená sezona, přeci jenom očekávání byla zcela jiná. Granatě se v posledních týdnech nedaří vyhrávat, výsledkům chybí kontinuita, a tak je průběžné jedenácté místo adekvátním umístěním. Nejisté je také setrvání kouče Ventury, o kterém se čím dál více spekuluje v souvislosti s vedením reprezentačního výběru Squadry Azzury.

Milánu v tomto důležitém souboji nepomohou zranění Mexés, Diego López, Ely a Luiz Adriano. Mimo hru je kvůli karetnímu trestu i kapitán Montolivo. Kompletní kádr nebude mít k dispozici ani Giampiero Ventura. Zdravotní potíže hlásí obránce Bovo, stejně jako Gazzi a Avelar. Pro Benassiho pak platí totéž, co pro milánského Montoliva.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Alex, Romagnoli, Antonelli - Honda, Kucka, Bertolacci, Bonaventura - Bacca, Niang
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimovič, Glik, Moretti - Zappacosta, Acquah, Vives, Baselli, Bruno Peres - Belotti, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC26184446:1558
2.SSC Neapol26176354:2157
3.ACF Fiorentina26164647:2652
4.AS Řím26148452:2750
5.Inter Milán26146634:2348
6.AC Milán26128638:2844
7.US Sassuolo26911632:3138
8.SS Lazio26107934:3437
9.Bologna FC261041229:3134
10.Empoli FC26971032:3734
11.Turín FC26881033:3332
12.Chievo Verona26871131:3631
13.Atalanta Bergamo26781125:3029
14.Janov CFC26771227:3128
15.Udinese Calcio26761322:4027
16.Città di Palermo26751427:4726
17.UC Sampdoria26671337:4625
18.Frosinone Calcio26651526:5123
19.Carpi FC26481423:4320
20.Hellas Verona262121224:4318

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (518)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele