Serie A - preview 26. kola

24.02.2018, 08:41, aktualizováno 26.02.2018, 09:07
Previews
Juventus v neděli kvůli sněhu nehrál, Neapol tak může po pondělní dohrávce v Cagliari odskočit na rozdíl čtyř bodů. Prodlouží Hamšík a spol. svou sérii neporazitenosti?
Cagliari Calcio - SSC Neapol  (pondělí 20:45)
Cagliari se nebezpečně blíží k sestupové zóně a jeho forma je hodně nevyzpytatelná. Odemknout jeho obranu se v pondělní dohrávce pokusí samotná Neapol, která svádí boj na dálku o první místo. Soudě dle vzájemné historie nás čeká hodně atraktivní a gólově bohaté utkání.

Pondělní dohrávka Serie A slibuje napínavou bitvu, protože hostující Neapol nehodlá ztratit ani jeden bod a dovolit tak Juventusu, aby se dostal blíže k dalšímu mistrovskému Scudettu. Už teď je jasné, že Neapol je prakticky jediným týmem, který se zkušeným Juventusem dokáže delší dobu držet krok.

Bohužel si ale její úporná snaha o zisk Scudetta vybírá daň na účasti v ostatních soutěžích. Vidět jsme to mohli například v Evropské lize, kde Neapol narazila na silné Lipsko. Trenér Sarri před vlastními fanoušky zariskoval a nasadil nepříliš využívané hráče.

I proto německý soupeř nakonec vyhrál 3:1 a právě inkasovaná branka v závěru utkání byla pro Neapol klíčovou ztrátou. Německou odvetu totiž Neapol zvládla mnohem lépe a vyhrála nad domácím týmem o dvě branky! Právě ta jedna jí ale chyběla k dokonalému obratu, takže se s poháry loučí dřív, než by si její fanoušci přáli.

Trenér Sarri dal jasně najevo, že prioritou je pro něj v tuto chvíli liga. A nyní je čas, aby své sliby přeměnil v důkaz. Už v minulém kole bylo na Partenopei vidět, že jsou i oni schopní hrát v trochu šetřícím módu, což diváci vidí neradi. Úsporně hrající Neapoli stačila jediná branka záložníka Allana k tomu, aby si zajistila tři body proti nováčkovi SPALu a dorovnala tak Juventus Turín.

K současné Neapoli se vyjadřuje hráč, který jí byl v éře Zdeňka Zemana velmi blízko a sám oblékal dres pondělního soupeře. Luis Oliveira v rozhovoru pro Radio Kiss Kiss Napoli zmínil: "Je skvělé vidět, jak Neapol hraje. Její fotbal opravdu baví, je synonymem pro skvělou podívanou a atraktivní utkání. Každý její pohyb si musím užívat, protože patří k tomu nejlepšímu, co je v evropské kopané k vidění. Věřím, že Neapol tento rok Scudetto získá."

Neapoli se s Cagliari hraje velmi dobře, už čtyři poslední duely v řadě patří Neapoli. A pokaždé se bylo na co dívat, neboť za tyto čtyři zápasy Partenopei nastříleli celku ze Sardinie už 14 branek! Aktuálně řeší trenér Maurizio Sarri staré známé absence, neboť mimo hru jsou i nadále Milik, Ghoulam a Chiriches. Ani domácí nebudou kompletní, protože jim schází dvojice Cigarini a Farias.

Cagliari má před sebou hodně náročný duel, což velmi dobře ví. Jednak se mu s Neapolí hraje velmi špatně a jednak jeho forma rozhodně není ideální. V posledních deseti soutěžních duelech se sardinský celek radoval z výhry pouze dvakrát, když si poradil s Atalantou a SPALem. Jinak se ale trápí a tabulkou padá stále níž. Aktuálně je až na 14. místě tabulky, což ovlivnila například těsná prohra v minulém kole s Chievem Verona.

Mladý brankář Alessio Cragno, který se nedávno dočkal také prodloužení smlouvy, očekává tvrdý boj. "Mluvíme tu o Neapoli, což je jeden z nejlepších týmů v Evropě a jeho fotbal umí zaskočit kohokoli. Bude to hodně náročné na bránění, protože jsou perfektně sehraní a dokonale znají svou pozici. Jsem ale přesvědčen, že pokud každý udělá maximum, můžeme soupeři utkání hodně znepříjemnit," dodává talentovaný brankář.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Cragno - Andreolli, Ceppitelli, Castan - Faragó, Barella, Ionita, Padoin, Lykogiannīs - Joao Pedro - Pavoletti
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Mario Rui - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejón, Mertens, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.60 - 5.37 - 1.34
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Crotone - SPAL 2013  (neděle 12:30)
Pojem "záchranářská bitva" by snad už ani nemohl být jasnější. Hned v neděli po obědě jej svede Crotone, které doma uvítá SPAL. A pokud domácí získají nějaké body, uvrhnou své hosty do ještě větší deprese.

Už nyní je SPAL v rámci sestupové zóny posazen relativně pevně, protože mu patří 18. místo a na svého nedělního soupeře ztrácí čtyři body. Čili ani v případě výhry se nemůže dostat mimo ohrožení. Motivace je to ale veliká. V mnohem lepší formě je nyní Crotone, které má navíc výhodu domácího prostředí.

Crotone získalo za posledních pět duelů šest bodů a například jeho remíza s Interem Milán nebo Atalantou byla rozhodně pozoruhodná. V minulém kole se ale vše vrátilo do starých kolejí. I když se Crotone dokázalo prosadit hned dvakrát, Benevento jej v samém závěru přestřílelo a jeho naděje dále žijí. V hodně dramatickém utkání na poslední celek tabulky nestačilo, což chce nyní odčinit.

V rozhovoru pro FCTV to vyjádřil Andrea Nalini, který o následujícím souboji prozradil: "Máme před sebou dost možná klíčovou šanci dostat se dál od pásma sestupu a hodláme ji naplno využít. Cokoli nám trenér Zenga říkáme, to posloucháme a plníme. Sami na sobě pozorujeme změnu k lepšímu, i když v minulém kole to na body nestačilo. Věřím, že můžeme SPAL porazit a nakonec se i zachránit," míní mladý útočník.

Crotone nebude úplně kompletní a atmosféru stadionu Ezio Scida dost možná neokusí například Ante Budimir, který na tom není fyzicky úplně nejlépe. Hosté mají větší starosti, protože se musí obejít bez Felipeho, který pyká za karty. Zpět do hry se ale vrací Cionek, přičemž do hry zřejmě nezasáhne Grassi.

V minulém kole se SPAL hodně trápil, protože i když podal dobrý výkon, favorizovaná Neapol si nakonec uměla poradit. SPAL vyhrál za posledních deset duelů jen jednou a v posledních třech kolech navíc nevstřelil ani jednu branku. Právě na tom musí zapracovat nejvíc, i když ani jeho obrana není vyloženě pevnou zdí.
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Faraoni, Ceccherini, Capuano, Martella - Benali, Barberis, Mandragora - Ricci, Trotta, Nalini
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Meret - Cionek, Vicari, Salamon - Lazzari, Everton Luiz, Viviani, Schiattarella, Mattiello - Kurtić - Antenucci
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.16 - 3.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ACF Fiorentina - Chievo Verona  (neděle 15:00)
No, není to úplně pozitivní sezona, kterou se trenér Stefano Pioli snaží ukočírovat. Ligové postavení Violy je pro její dlouholeté a tradiční fanoušky hodně smutným pohledem. Svou situaci se Viola pokusí vylepšit v neděli odpoledne, kdy hostí Chievo Verona.

Viola byla zvyklá produkovat velmi kvalitní fotbal za pomoci hráčů známých i méně známých, ale její ambice vždy měly punc evropských pohárů. Nebo se Viola minimálně pohybovala po větší část sezony v popředí a bojovala o Evropskou ligu. V letošní sezoně se ale zatím herně a především výsledkově trápí, o čemž svědčí pouhý pohled na tabulku. Ta ukazuje Violu na skromném jedenáctém místě!

Výkonnostní forma nemůže trenéru Piolimu ani náhodou dělat radost, protože na jeden krok kupředu odpovídají jeho svěřenci dvěma kroky vzad. Za posledních deset utkání se Fiorentina radovala z výhry jen dvakrát a stále hledá své opory v čase, kdy je pod tlakem. Velmi kritizovaný je také mladý střelec Giovanni Simeone, který měl nahradit Nikolu Kaliniće. Sedm vstřelených branek za 27 odehraných utkání je na prvního útočníka zkrátka málo.

K tomuto názoru se přiklání někdejší hráč obou soupeřů, Christian Manfredini. V rozhovoru pro Europacalcio sdělil: "Když vás koupí jako obrovský talent a předchází vás taková pověst, logicky se od vás očekává mnoho. Tým jako Fiorentina vždycky sázel na mladé hráče s velkým potenciálem, ale se slavným příjmením přichází také větší tlak. Myslím, že ta kritika je oprávněná a Simeone se s ní musí naučit žít. Není rozhodujícím hráčem, jakého Fiorentina potřebuje," míní Manfredini.

Chievo je na tom ještě mnohem hůře. Nyní se dokonce zdá, že se mu obvykle předpovídaný sestup nevyhne. V současné době je Chievo až na patnáctém místě a jeho forma je taktéž hodně nestálá. Alespoň trochu ji zachránilo minulé kolo, ve kterém se Chievu povedlo porazit Cagliari a přiblížilo se mu. Mussi Volanti, kteří byli dříve známí pevnou obranou, už inkasovali 42 branek. V Toskánsku jim nepomůže zraněný Giaccherini. Domácí zase kvůli kartám postrádají dvojici Badelj a Milenković.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Gaspar, Pezzella, Astori, Biraghi - Dabo, Benassi, Veretout - Chiesa, Simeone, Thereau
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Gamberini, Bani, Gobbi - Castro, Radovanović, Hetemaj - Birsa - Meggiorini, Inglese
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.47 - 7.99
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Sampdoria má před sebou klíčový duel s Udinese, ve kterém se chce opět přiblížit k předním příčkám, které znamenají evropské poháry. V minulém kole se jí zápas nepovedl a to samé lze říct i o Udinese. Také Zebry se budou chtít ukázat v lepším světle.

Sampdoria Janov má mnoho důvodů vyhrát. Především to pak platí pro trenéra Marca Giampaola, který sedí na lavičce Námořníků. Jeho osobním maximem v počtu výher v jedné sezoně první ligy je číslo dvanáct (Siena, Empoli a nyní Sampdoria). A pokud vyhraje nad Udinese, už v tomto kole sám sebe překoná. Kromě toho coby trenér Giampaolo ještě nikdy neporazil mladšího kolegu Massima Odda na lavičce soupeře.

Po dobře sehraném utkání s Hellasem Verona Doria v minulém kole nestačila na rozjetý AC Milán a se slavným celkem prohrála o jednu branku. To bude teď chtít napravit, protože se nechce připravit o "svou" šestou příčku. Ta je poslední vstupenkou do Evropy a právě AC Milán se na Dorii hodně tlačí. Dobrou zprávou pro trenéra Giampaola je také fakt, že kromě zraněného záložníka Praeta má kompletní kádr.

Spoléhat se může mimo jiné také na mladého útočníka Gianlucu Caprariho, který v rozhovoru pro Il Secolo XIX sdělil: "Tohle je pro nás zásadní utkání. Nejen z toho hlediska, že jsme minule nedokázali vyhrát, ale také proto, že hrajeme proti silnému soupeři. Dobrou zprávou je domácí prostředí, kde se nám vždycky víc daří a kde cítíme obrovskou podporu našich fanoušků. To by mohl být zásadní faktor. Nesmíme ale nic podcenit, protože Udinese už v sezoně několikrát překvapilo."

Naposledy se utkání mezi Udinese a Sampdorií neslo v jasném duchu pro Zebry, které vyhrály vysoko 4:0. Caprari tedy moc dobře ví, o čem mluví. Udinese se zase moc nedaří v Janově, což dokazuje fakt, že zde proti domácí Dorii vyhrálo za posledních 14 let jen a pouze dvakrát! Tým trenéra Odda má co napravovat, protože ve dvou posledních kolech mu štěstí moc nepřálo.

Turínské FC mu dalo dvě branky a stejný počet inkasovaly Zebry také v minulém kole od AS Řím. V obou případech nedokázalo Udinese vstřelit branku, na čemž má lví podíl také delší zranění tahouna Lasagny. Kromě něj se utkání s Dorií nebude týkat ani Hallfredssona s Behramim, k nimž navíc přibyl vykartovaný Stipe Perica.

A Oddo ví, že bez nich to jeho tým bude mít hodně těžké. "Máme před sebou náročné utkání na půdě, kde se nám dlouhodobě nedaří. Sampdoria se navíc prezentuje vynikajícím fotbalem, na který se špatně hledá odpověď. Opírá se o skvělého trenéra a zajímavé hráče. Největší dojem z nich na mě udělal Lucas Torreira, kterého jsem trénoval v Pescaře a teď z něj vyrostl skvělý hráč."
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Bereszyński, Silvestre, Ferrari, Murru - Barreto, Torreira, Linetty - Ramírez - Quagliarella, Zapata
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Larsen, Danilo, Samir - Widmer, Barák, Fofana, Jankto, Adnan - De Paul - Maxi Lopez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.46 - 3.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - SS Lazio  (neděle 15:00)
Lazio naposledy rozneslo na kopytech rumunského soka a po skvělém výkonu se raduje z postupu do osmifinále Evropské ligy. Římský celek dlouhodobě ukazuje útočný potenciál, na který si teď bude muset dávat pozor domácí Sassuolo. A tomu se v obranné práci moc nedaří.

Římské Lazio muselo v týdnu odvracet nepříjemný výsledek z prvního utkání proti rumunskému celku FCSB, který na domácí půdě těsně vyhrál. Gól vstřelil také na Stadio Olimpico, ale k ničemu mu to už nebylo. Probudil se totiž opět Ciro Immobile, který nasázel za vydatné pomoci zklidněného Felipeho Andersona hattrick. Lazio přejelo svého soka pěti góly a slaví zasloužený postup.

Teď je ale čas opět posbírat síly a zaměřit se na Serii A. V ní tým trenéra Inzaghiho několikrát nepříjemně klopýtl a přišel o třetí místo. Ani současná čtvrtá pozice ale rozhodně není k zahození, protože vede do Ligy mistrů. Konkurence je ale velmi silná a dá se očekávat o tuto žádanou příčku velký boj. Ať už to bude konkurenční AS, zlepšující se AC Milán nebo Inter, který by rád do boje také výrazněji promluvil.

Lazio si musí dávat pozor i na souboje s týmy z druhé poloviny tabulky a obránce Senad Lulić si to velmi dobře uvědomuje. "Máme za sebou krásné utkání, ve kterém jsme splnili cíl. Ale teď na to musíme navázat dobrým výkonem v lize. Bez toho by náš pokrok vlastně nic neznamenal. A je jedno, kdo proti nám stojí. Pokud se chceme udržet v tabulce co nejvýš, každé utkání pro nás musí být jako finále. Ani Sassuolo nám nedaruje vůbec nic zadarmo," dodává Lulić.

Lazio vyhrálo poslední tři duely s Neroverdi a naposled jim nasázelo hned šest branek! Výhodou trenéra Inzaghiho je širší kádr, který přišel jen o obránce Martína Cácerese. Domácí Sassuolo nemůže počítat s Goldanigou, který pyká za karty. V obraně bude chybět také Letschert, který je zraněn. V rámci první ligy se Lazio ve čtyřech duelech proti Sassuolu na jeho půdě pokaždé aspoň jednou trefilo.

Nic nenasvědčuje tomu, že by tentokrát měli Biancocelesti zůstat střelecky na suchu. Jednak je jejich menší výpadek zřejmě zažehnán, což potvrdilo poslední vítězství nad Hellasem. A především se Sassuolu vůbec nedaří. Po pětadvaceti odehraných kolech tráví své chvíle na šestnáctém místě a ani trenér Iachini zatím nepomáhá.

Obránce Federico Peluso v rozhovoru pro Sassuolo Channel zmínil: "Proti Laziu musíme ukázat náš opravdový charakter a naprosto se do utkání ponořit. Pokud nebudeme hrát na maximum a budeme dělat hloupé chyby jako minule, nemáme šanci. Tohle musí být bojovné a odhodlané Sassuolo, které jsme vídali dříve. Zvláštní pozornost věnujeme obraně, protože náš soupeř má skvělou palebnou sílu."
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Lirola, Lemos, Acerbi, Peluso - Duncan, Missiroli, Magnanelli - Politano, Babacar, Berardi
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Bastos, de Vrij, Radu - Marušić, Leiva, Parolo, Milinković-Savić, Lulić - Luis Alberto - Immobile
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.36 - 3.62 - 1.92
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hellas Verona - Turín FC  (neděle 15:00)
Hellas Verona se po delší době opět ponořil naplno do výsledkové i herní krize a jeho postavení v tabulce se nijak nelepší. Teď navíc na Stadio Marc'Antonio Bentegodi přijede turínské FC, kterému se málokde daří tak jako ve Veroně.

Obvykle to bývá tak, že domácí prostředí, fanoušci a známá místa podpoří domácí celek k lepším výkonům. Hellas je v současné době týmem, o kterém se něco takového říct nedá. A zvlášť to platí v případě, že jeho oponentem jsou hosté z Turína. Býci sehráli ve Veroně už řadu zajímavých duelů, ale od roku 2001 se domácí Hellas Verona radoval ze tří bodů jen jedinkrát! A to je hodně tristní bilance.

Celek z Verony prožívá hodně náročné období a sídlí ve společnosti, které by se nejraději vyhnul. Patří mu totiž až předposlední místo v tabulce a jeho obavy, že se v příští sezoně budou prodávat lístky na druhou ligu, jsou každé kolo reálnější. Hellas už tři duely po sobě prohrál a nedal v nich ani jednu branku. Naposledy si s ním velmi jednoduše poradilo domácí Lazio, kterému stačilo mírnější tempo a dvě branky.

Prezident Maurizio Setti podle komentářů tak trochu s druhou ligou už počítá. "Uvidíme, co přinese zbytek sezony, teď už můžeme jen maximálně doufat a pracovat s pílí a skromností. A pokud opravdu skončíme na posledních třech místech, tak je náš cíl jasný - okamžitě začneme pracovat na tom, abychom se co nejdříve vrátili do první ligy. To je nutnost a naše jasná volba. Patříme do první ligy a v případě sestupu budeme dělat maximum."

Turín má odlišné starosti, neboť jeho cílem je primárně zůstat v první desítce. Sice se při příchodu trenéra Mazzarriho mluvilo o možném boji o Evropu, ale ten se zatím nezdá reálný a především to vyžaduje mnohem více času. Mazzarri už má za sebou také první porážku, kterou mu v derby připravil Juventus. Těšit ho ale může fakt, že má kompletní kádr. Domácím naopak schází zranění Ferrari, Zaccagni, Cerci a Bianchetti.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Boldor, Caracciolo, Vuković, Fares - Romulo, Valoti, Calvano - Matos, Petkovic, Kean
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - De Silvestri, N’Koulou, Burdisso, Molinaro - Obi, Rincon, Baselli - Iago Falqué, Belotti, Niang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.96 - 4.19 - 1.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Juventus FC - Atalanta Bergamo  (neděle 18:00)
Už dlouhých 26 zápasů Juventus Turín dokázal proti Atalantě neprohrát a pevně věří, že si s ní poradí také v neděli v podvečer. Druhý celek tabulky Serie A by rád využil také faktu, že na Orobici poslední doléhá úbytek sil.

Stíhací jízda za první Neapolí opět pokračuje a také v tomto kole má turínský gigant menší psychologickou výhodu. Své utkání započítané do 26. kola Serie A odehraje dříve než jeho sok. Konkrétně v 18:00, když arbitr Maurizio Mariani začne svým hvizdem duel na stadionu Allianz Arena. Jeden ze šlágrů kola nabídne duel posledního šampiona s hladovým mužstvem z Bergama, které nedávno ukončilo dlouhou pouť Evropskou ligou.

Jen jednou za posledních deset soutěžních duelů Juventus nedokázal vyhrát. V posledním utkání Ligy mistrů si jen rozdělil body s Tottenhamem, respektive remizoval s ním a čeká jej náročná odveta. Po souboji s Angličany se ale pragmatik Massimiliano Allegri vrátil na ligovou scénu opět vítězně a jeho mužstvo si poradilo s městským rivalem, Turínem. Býci sice nehráli špatně, ale příliš ustrašený výkon jim k bodům nepomohl.

O výhře Juventusu rozhodl jedinou trefou obránce Alex Sandro, který se po menším intermezzu opět vrací k dobrým výkonům a pevnému místu v základní sestavě. Jeho branka znamenala další tři body a další prodloužení boje s Neapolí, neboť také ta zvládla svůj duel. Oba soupeře v honbě za prvním místem tabulky nadále dělí jen jeden jediný bod a my můžeme s napětím dál čekat na zaváhání jednoho ze soupeřů.

Duel s Atalantou nesmí Juventus podcenit, což si uvědomuje například obránce Benedikt Höwedes, který v rozhovoru pro JTV řekl: "Jsem moc rád, že jsem se uzdravil, cítím se naprosto v pořádku a jsem trenérovi k dispozici. Budu hrát kdekoli, kde mě bude potřebovat a kde mi řekne. Věřím, že tu zažiji mnoho úspěchů a krásných momentů. Tohle je výjimečný tým a klub s báječnou pověstí, takže jsem hrdý, že můžu hájit jeho barvy. Atalanta už několikrát ukázala, jak je nebezpečná, takže se musíme maximálně soustředit."

Orobici mají za sebou pouť Evropskou ligou, v níž nestačili na slavnou Borussii Dortmund. Po parádní cestě základní skupinou nestačili na německého soupeře, třebaže ještě pár minut před koncem v domácí odvetě postupovali. Branka zkušeného obránce Marcela Schmelzera však v kontextu s první porážkou v Německu ukončila nadějnou pohádku italského celku.

Ten se ale loučí se zdviženou hlavou, což potvrdil prezident Antonio Percassi. "Zasloužili jsme si postoupit, především za to první utkání. Předvedli jsme, že nás nic nepoloží, že máme silnou psychiku a táhneme za jeden provaz. Je opravdu škoda, že jsme vypadli, ale Borussia nás potrestala jako zkušený tým. Jsem ale hrdý na to, co jsme dokázali, a věřím, že se nám to podaří zopakovat také příští rok. Teď už se musíme soustředit jen na duel s Juventusem, ve kterém hodláme také bojovat."

Bojovat v dresu Atalanty nebude pouze dlouhodobě zraněný záložník Rizzo. Juventus má mnohem více absencí, které trenéra Allegriho trápí. Do hry se nepodívá argentinský šutér Gonzalo Higuaín, mimo hru jsou také zranění Bernardeschi, Cuadrado nebo De Sciglio. Atalanta sídlící na osmém místě si musí dávat pozor na nejlepší útok ligy, který zaznamenal už 62 gólů. A rovnou 35 z nich dal Juventus ve druhých poločasech.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Benatia, Chiellini, Alex Sandro - Khedira, Pjanić, Matuidi - Douglas Costa, Dybala, Mandžukić
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Toloi, Caldara, Palomino - Hateboer, de Roon, Freuler, Gosens - Iličić - Gomez, Petagna
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 4.51 - 10.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - AC Milán  (neděle 20:45)
AC Milán se v týdnu dočkal postupu do další fáze Evropské ligy a ukázal, že se s ním musí počítat. Velkým testem schopností pro něj ale bude nedělní večer, kdy své brány otevře Stadio Olimpico. Domácí Vlci to totiž poslední dobou s Rossoneri umí.

AC Milán si zatím vede nad očekávání dobře a již delší dobu se mluví o prodloužení pracovního vztahu mezi klubem a trenérem Gennarem Gattusem. Tomu při nástupu po mladším a zkušenějším Montellovi věřil málokdo, ale Gattuso ukazuje, že skeptické jazyky se pletly. A to jak v rámci Serie A, tak rovněž v Evropské lize. V posledním soutěžním utkání totiž jeho ekipa pohlídala vedení z prvního utkání a slaví postup do osmifinále.

Ještě než slavný italský velkoklub změří síly s londýnským Arsenalem, musí se ale naplno koncentrovat na ligové střetnutí. Postupně ho čeká hodně nabitý kalendář, který opravdu prověří síly a taktickou připravenost Rossoneri. Prvním na řadě je AS Řím, hned po něm čeká na AC Lazio a později se Rossoneri postaví ještě proti městskému rivalovi Interu, takže žádné snadné utkání v dohledu.

Hned to první, které uzavře nedělní program 26. kola Serie A, by mělo být hodně napínavé. Oba týmy preferují hodně ofenzivní styl a mají ve svém kádru mnoho výborných fotbalistů. Římané spoléhají před utkáním s AC také na to, že jej už čtyřikrát v řadě porazili, naposledy i díky vyloučení Turka Çalhanoğlua poměrem 2:0. Momentální forma se ale u Giallorossi hodně střídá se špatnými výkony.

První poločas zápasu v mrazivém Charkově proti Šachtaru Doněck vycházel lépe Římanům, jenže po změně stran nastoupil úplně jiný tým. Bez energie, nápadu a fyzické formy. Domácí Šachtar pak rychle otočil utkání ve svůj prospěch a má před římskou odvetou lepší postavení. Vlci se nyní musí soustředit opět znovu na ligu, kde jim aktuálně patří solidní třetí příčka. Na ně se ale tlačí jak Lazio, tak Inter nebo právě AC se Sampodorií.

Jedním z hráčů, kteří čekají na svou šanci a mohli by být příjemným oživením základní sestavy AS, je Grégoire Defrel. Francouzský útočník před utkáním s AC poznamenal: "Je velká škoda, že jsme se ve druhé půli se Šachtarem tak trápili. A nebýt famózních zákroků našeho brankáře, mohlo to dopadnout ještě hůř. Jsem ale optimista a věřím, že když si příště dáme větší pozor, postoupíme. Teď se ale musíme především soustředit na AC, které se ohromně zvedlo a hraje výborně. S AC to bude pikantní a hodně náročný souboj."

Římanům nadále chybí obránce Rick Karsdorp, zpátky do kondice se musí dostat také Silva nebo Gonalons. Bez absencí se neobejdou ani hosté, kteří se nemohou spoléhat na služby trojice Kalinić, Conti a Storari. I bez nich si ale trenér Gattuso uměl zjednat respekt ostatních klubů a dál sází na dobře organizovanou hru. Ta se projevila při první demolici Razgradu nebo v minulém kole proti Sampdorii, kdy AC vyhrálo 1:0.

Díky zlepšeným výkonům se AC může těšit na prodloužení jarních bojů v Evropské lize a klubový manažer Christian Abbiati si toho nesmírně váží. "Zasloužili jsme si postoupit, to je bez debat. Mužstvo dře, táhne za jeden provaz a hráči, kteří se dříve nedostávali do popředí, nyní táhnou tým. Mám radost, když vidím, jak se nám povedly minulé zápasy. Musíme ale zůstávat nohama na zemi."
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Alisson - Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov - Strootman, Pellegrini - Ünder, Nainggolan, El Shaarawy - Džeko
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Calabria, Bonucci, Romagnoli, Rodríguez - Kessié, Biglia, Bonaventura - Suso, Cutrone, Çalhanoğlu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.40 - 3.98
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bologna FC - Janov CFC  (sobota 18:00)
Janov má sice problémy s vyhráváním na půdě Bologny, ale jeho současná forma jej vykresluje jako jasného favorita. Mužstvo z přístavního města dostalo za poslední tři duely jen jednu branku a nyní se pokusí jeho obranu vyzkoušet Bologna.

Sobotní program italské nejvyšší soutěže nabídne dva duely, z nichž v tom prvním se jedná o záchranářskou bitvu. Ačkoli mají domácí Bologna i CFC Janov shodný počet bodů, menším favoritem jsou hosté. Jejich forma totiž poslední dobou zažívá velký nárůst. CFC už tři zápasy po sobě vyhrálo, ačkoli se muselo potýkat třeba s Laziem Řím nebo naposledy s Interem Milán, což jsou pohároví adepti.

Inter ale jeho obranu nepřekonal ani jednou a prohloubil svoji krizi, k čemuž mu hodně "pomohli" současní a bývalí hráči. První branku si vstřelil obránce Ranocchia sám a druhou měl na svědomí Goran Pandev. Janov se díky této výhře dostal na metu třiceti bodů, což mu díky lepšímu skóre stačí na 12. místo. Musí si ale dávat velmi dobrý pozor, protože jeho další soupeř je na místě třináctém a má stejný počet bodů.

Výhodou hostí je také plný kádr, který nemá žádné větší absence. Trenér Davide Ballardini řeší snad jen to, zda má vedle Pandeva postavit do útoku Galabinova nebo Lapadulu. To Roberto Donadoni je na tom mnohem hůře. Na delší dobu se totiž musí obejít bez svého lídra a zkušeného hráče, útočníka Rodriga Palacia. Ani obrana nebude kompletní, protože karetní trest si odpykává zkušený stoper De Maio. Obránce Masina už je znovu k dispozici.

Absence však nejsou jediným problémem, se kterým se zkušený trenér Donadoni musí prát. Jeho tým vykazuje hodně nestálou formu, takže jednou překvapí pohodlnou výhrou (Sassuolo, Benevento) a jindy, ve většině případů, prohrává. V deseti posledních duelech prohrála Bologna už sedmkrát a snad jen remízám se vyhýbá. V minulém kole zastavila svůj pád tabulkou a těsně porazila bezradné Sassuolo. Hostům má co vracet, protože naposledy ji na stadionu Dall‘Ara obrali o všechny body.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mbaye, Helander, Gonzalez, Masina - Poli, Pulgar, Džemaili - Orsolini, Destro, Di Francesco
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Rossettini, Spolli, Zukanović - Rosi, Bessa, Bertolacci, Hiljemark, Laxalt - Galabinov, Pandev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 2.93 - 2.94
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inter Milán - Benevento Calcio  (sobota 20:45)
Inter Milán znovu padá tabulkou a nyní by rád konečně zastavil zhoršující se formu. Má k tomu ideálního soupeře, protože na San Siro přijede nováček z Beneventa. Čarodějky už ale několikrát ukázaly, že velmi úporně bojují s osudem.

Jediná výhra za posledních deset soutěžních utkání. To není pro tak slavný a momentálně hodně ambiciózní celek jako Inter vůbec dobrá vizitka. Jeho výkony jsou nestálé a forma klíčových hráčů v mnoha případech klesla na stejný bod, kvůli kterému ráno škrábeme auta. Ať už je to Miranda, Perišić s Candrevou nebo Borja Valero s mladíkem Gagliardinim. Aktuální situace Interu se moc nezlepšuje a korunu jí nasadilo minulé kolo.

V něm Inter cestoval do Janova, aby změřil síly s tamním CFC a navázal na výhru nad Bolognou. K tomu ale nedošlo, protože vlastní branku si vstřelil obránce Andrea Ranocchia a jeden gól přidal zkušený kanonýr Goran Pandev, takže Inter opět propadl. To se projevilo i na jeho ligovém postavení, protože klesl až na současnou pátou pozici za zlepšující se AS Řím a Lazio Řím.

Teď se pokouší o comeback proti nováčkovi z Beneventa, ale ani to nebude snadné. Dobře si to uvědomuje Tarcisio Burgnich, který říká: "Na Benevento bych si dal obrovský pozor. Z hlediska papírových předpokladů se není o čem bavit a Inter by měl soupeře rozstřílet, aniž by si s tím dával práci. Ale viděli jsme, jak Benevento bojuje, jak dokáže třeba 60, 70 minut hrát se slavnějším soupeřem vyrovnanou hru. Má své zbraně, má obrovskou chuť a nové posily se velmi dobře zapracovaly."

V tom má Burgnich pravdu. Benevento je sice stále poslední, ale v minulém kole ukázalo parádní zápas proti Crotone. Jeho živelnost, bojovnost a nasazení hráčů dělaly soupeři obrovské problémy. A ačkoli Benevento s Crotone prohrávalo, minutu před koncem dokázalo gólem Diabatého vývoj zápasu otočit ve svůj prospěch. Na sedmnácté Crotone sice stále ztrácí propastných jedenáct bodů, ale minimálně ukázalo, že bude až do konce sezony bojovat o každý bod.

Trenér Spalletti zřejmě opět nevyužije služeb Mirandy nebo Icardiho, ale nasadit už může Ivana Perišiće. Od první minuty by mohl nastoupit také záložník Rafinha, který je velkým příslibem především pro ofenzívu. V rámci Beneventa není ve formě Guilherme a Cataldi by měl začít na lavičce.

Velkou posilu pak představuje záložník Sandro, který je na Inter přichystán. "Jednou jsem měl možnost jít do Neapole, ale tehdy jsem si vybral něco jiného. Teď vím, že moje kariéra mohla pokračovat úplně jinak. V Itálii se mi moc líbí a jsem z Beneventa nadšen. Pevně věřím v záchranu a vím, že náš tým se nikdy nevzdá. Na střet s Interem se už nemůžu těšit víc," dodal zkušený záložník.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Cancelo, Škriniar, Ranocchia, D'Ambrosio - Vecino, Gagliardini - Candreva, Rafinha, Perišić - Éder
Benevento Calcio - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Sagna, Djimsiti, Costa, Letizia - Viola, Sandro, Djuričić - Brignola, Coda, Parigini
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.57 - 14.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol25213155:1566
2.Juventus FC25212262:1565
3.AS Řím25155540:1950
4.SS Lazio25154661:3349
5.Inter Milán25139340:2148
6.UC Sampdoria25125844:3341
7.AC Milán25125835:3041
8.Atalanta Bergamo25108737:2938
9.Turín FC25812535:3036
10.Udinese Calcio251031236:3633
11.ACF Fiorentina2588934:3232
12.Janov CFC25861121:2530
13.Bologna FC25931331:3830
14.Cagliari Calcio25741423:3625
15.Chievo Verona25671223:4225
16.US Sassuolo25651415:4323
17.FC Crotone25561421:4421
18.SPAL 201325381423:4717
19.Hellas Verona25441722:5016
20.Benevento Calcio25312118:5810

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (347)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele