Serie A - preview 26. kola

25.02.2017, 09:03, aktualizováno 27.02.2017, 08:43
Previews
Pondělní dohrávka v Itálii se ponese ve znamení dvou celků, které svorně zaostávají za očekáváním, a které rovněž spojuje osoba kouče Sinišy Mihajloviće. Bývalý srbský zadák dříve trénoval Fiorentinu, nyní se ji na jejím hřišti pokusí zaskočit s turínským FC...
ACF Fiorentina - Turín FC  (pondělí 20:45)
Šestadvacáté kolo italské Serie A uzavře pondělní dohrávka mezi Fiorentinou a Turínem. Domácí mají po vyřazení z Evropské ligy co napravovat, ale nečeká je nic jednoduchého. Turín totiž dokázal na Violu v prvním zápase vyzrát.

Hodně hořkou pilulku museli spolknout fanoušci Fiorentiny. Nejprve jejich tým prohrál na půdě AC Milán 1:2 a potom přišlo poměrně šokující vyřazení z Evropské ligy od Mönchengladbachu. Vypadnout s bundesligovým celkem sice není žádná ostuda, ale Fialky si z Německa přivezli jednobrankovou výhru a v odvetě na domácím stadionu vedli už 2:0! Přesto zápas ztratili a vypadli. Borussia totiž vstřelila čtyři branky a utkání nakonec opanovala.

Vyřazení z Evropské ligy ještě pořádně rozviklalo už tak rozviklanou židli trenéra Paula Sousy, protože předsezonní cíl - dostat se do Ligy mistrů - bude s největší pravděpodobností nesplněn. Viola je v lize až osmá a na třetí místo ztrácí propastných čtrnáct bodů.

Daleko k evropským pohárům má i Turín FC, pro který je probíhající sezona zatím velkým zklamáním. Granata je až devátá, navíc na Fiorentinu ztrácí pět bodů. Ani v Turíně se minulý víkend nepovedl, Granata dostala napráskáno od AS Řím 1:4.

Fiorentina bude postrádat zraněného Dragowskiho a také suspendovaného Mattiase Vecina. Na druhé straně Siniša Mihajlović nemůže pro souboj se svým bývalým týmem počítat s Avelarem, Carlaem, Rossettinim, Castanem a Obim.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Sánchez, Astori, Rodríguez - Chiesa, Badelj, Borja Valero, Maxi Oliveira - Bernardeschi, Iličič - Kalinić
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Zappacosta, Ajeti, Moretti, Barreca - Benassi, Lukič, Baselli - Iago, Belotti, Ljajič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.75 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Città di Palermo - UC Sampdoria  (neděle 12:30)
Sampdoria si chce po minulé remíze spravit chuť a vrátit se na vítěznou vlnu. Jen těžko si k tomu mohla najít vhodnějšího soupeře, protože cestuje do Palerma. A sicilský celek rozhodně neprožívá příznivé období.

Lépe řečeno, Palermo se usadilo v sestupovém pásmu a nemůže z něj ven. Pomalu se potácivými kroky blíží k sestupu a na jeho sezoně zatím moc pozitiv nenajdeme. O obranu se opírat nemůže; ta dostala už 49 branek. A útok? Pouhých 21 vstřelených branek, což je celkem třetí nejhorší týmový výkon v letošním ročníku. Dá se předpokládat, že s Palermem se příští rok v Serii A už neuvidíme.

K současnému postavení druhého nejstaršího celku na jihu Itálie "pomohlo” minulé kolo, ve kterém se Palermo muselo sklonit před Juventusem. Od něj dostalo čtyři góly a dvě z nich mu vstřelil bývalý hráč a nynější hvězda Juventusu, Paulo Dybala. I přes velký rozdíl v tabulce jsou ale hráči odhodláni navázat na dobré výsledky vzájemných duelů se Sampdorií Janov a porazit ji.

Útočník Roland Sallai mimo jiné před duelem zmínil: "Proti Juventusu nám utkání naprosto nevyšlo a kazili jsme věci už jen kvůli jménu soupeře. Prohráli jsme už před zápasem, což se nám nesmí stávat, pokud chceme bojovat o záchranu a splnit si tento cíl. Zatím se nám to moc nedaří, ale bojujeme a sám pozoruji, jak se tento tým zlepšuji a mění. Potřebujeme jen trochu štěstí, jeden dobrý zápas a bude to lepší. Třeba se nám podaří vyhrát právě proti Dorii,” přál by si Sallai.

Sampdoria ale nebude vůbec snadným cílem, na kterém by se naděje Palerma mohly přiživit. Blucerchiati jsou pod trenérem Giampaolem konečně konzistentním týmem, který si sedl a našel svůj rytmus. Po hodně kritizovaném úvodu do sezony, kdy dokonce fanoušci volali po odvolání někdejšího trenéra Empoli, se Doria začala postupně zlepšovat a jak se Patrik Schick začal prosazovat, začal rovněž celý tým získávat body. Dokáže po remíze s Cagliari z minulého kola tentokrát porazit Palermo?
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Posavec - Rispoli, Gonzalez, Cionek, Aleesami - Bruno Henrique, Jajalo - Embalo, Čočev, Trajkovski - Nestorovski
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Bereszynsky, Škriniar, Silvestre, Pavlović - Praet, Cigarini, Linetty - Bruno Fernandes - Muriel, Quagliarella
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.04 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Janov CFC - Bologna FC  (neděle 15:00)
Co nejrychleji zapomenout a nejlépe vyhrát. Janov se vzpamatovává z těžkého a potupného debaklu na půdě Pescary, který nakonec odnesl vyhazovem kouč Ivan Jurić. Jeho nástupce Andrea Mandorlini zažije premiéru v souboji s Boloňou.

Na 19. únor 2017 jen tak fanoušci Grifů nezapomenou. Jejich miláčci totiž byli poníženi na nejvyšší možnou mez. Výprask 0:5 od Pescary se nečekal ani v těch nejčernějších snech. Je ale pravdou, že forma Janova byla už před zápasem neexistující a pod koučem Juričem se pořádně kývala trenérská židle. Janov totiž od 15. prosince loňského roku nevyhrál, a že Jurić "nepřežije" ostudu z Pescary, se tedy dalo očekávat.

Jeho nástupcem se stal Andrea Mandorlini, jenž naposledy vedl veronský Hellas. Jeho úkol bude jasný: okamžitě vybřednout z krize a zase začít sbírat body. Janov se totiž vlivem černé série propadl až na šestnácté místo.

V premiéře trenéra Mandorliniho se na Luigi Ferraris představí Boloňa, se kterou to také nevypadá vesele. Sama Boloňa si prožila podobné ponížení začátkem února, kdy schytala debakl od Neapole 1:7! Svěřenci trenéra Roberta Donadoniho se z tohoto direktu nevzpamatovali a následně prohráli další tři zápasy, naposledy doma s Interem 0:1.

Janov stále nemůže počítat s brankařskou jedničkou, reprezentantem Perinem a chybějí i další jako Veloso, Gentiletti, Ntcham nebo Taarabt. Ani Boloňa nebude v žádném případě kompletní, kouč Roberto Donadoni musí oželet Maiettu, Gastaldella, Okwonkwa nebo útočníka Destra.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Lamanna - Izzo, Burdisso, Orbán, Laxalt - Lazovič, Cataldi, Hiljemark, Palladino - Rigoni - Simeone
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Krafth, Oikonomou, Torosidis, Masina - Nagy, Pulgar, Džemaili - Verdi, Petkovič, Krejčí
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.35 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Zebrám z Udine se vůbec nedaří a po posledních výkonech klesají tabulkou. Jejich situaci se pokusí ještě zhoršit Lazio Řím, které ve Věčném městě Zebry přivítá. Také Římané mají hodně důvodů k výhře.

Jedním z nich je například jejich domácí forma. Zatímco mnohé týmy se o domácí formu opírají, Lazio na Stadio Olimpico nepůsobí moc jistě. Prohrálo před vlastními fanoušky například s Chievem Verona a remizovalo tady s AC Milán. Útěchou pro něj může být alespoň fakt, že Udinese je na tom při výjezdech ještě mnohem hůř.

Lazio může těšit také minulé kolo. To se pro Biancocelesti sice nevyvíjelo vůbec dobře a v Empoli s tamním FC prohrávalo, jenže tým trenéra Simoneho Inzaghiho ukázal skvělou reakci a silnou psychickou odolnost. Téměř ihned po inkasované brance se totiž vrátil do utkání po trefě Cira Immobileho a deset minut před koncem dokonce otočil vývoj utkání ve svůj prospěch díky brance mladíka Keity Baldého. I díky tomu mu patří aktuální šestá příčka. To ale Laziu nestačí.

Šesté místo totiž nezaručuje žádné evropské poháry, vez kterých ambiciózní Lazio nemůže být. Naštěstí si římský celek nenechává ujet vlak a od 4. Interu Milán I páté Atalanty Bergamo jej dělí jen jediný bod. A v boji o poháry mu věří i žurnalista Filippo Anastasi. "Lazio má velmi dobrý tým, který má na Evropu. Navíc mají obrovskou podporu od fanoušků a trenéra, který má jasné představy o svém fotbale. Někdy Lazio doplácí na nekvalitní lavičku, ale to je problém, který se dá řešit. Cílem bude souboj s Atalantou,” míní Anastasi.

Laziu bude nadále chybět dlouhodobě zraněný brankář Marchetti, ale z karetních důvodů se Inzaghi bude muset obejít také bez Lucase Biglii. Karetní hříšníky má také soupeř. Udinese přijede bez dua Hallfredsson - De Paul. Zraněn je Faraoni a na dlouhou dobu si bez fotbalu bude muset svůj život představit Gnoukouri. Laziu se proti Udinese celkem daří a za posledních deset vzájemných duelů s ním prohrálo jen dvakrát.

Minulá dvě kola se Udinese moc nepovedla a nezískalo v nich ani bod. Náročný duel teď Zebry čeká i podle někdejšího střelce Bianconeri Roberta Muzziho: "Lazio je v dobré formě a má hodně zkušený tým. Už několikrát ukázalo, že když má den, jen těžko jej někdo zastaví. Bude třeba dát si pozor na duo Anderson - Immobile, které umí proměnit jakoukoli šanci. Udinese nečeká nic snadného, bude to fyzicky i psychicky hodně náročný zápas. Doufám ale v bodový přísun pro Udinese,” přál by si Muzzi, který za něj po roce 2000 hrával.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Patric, De Vrij, Hoedt, Radu - Milinković-Savić, Parolo, Lulić - Felipe Anderson, Immobile, Keita
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Widmer, Danilo, Felipe, Samir - Badu, Kums, Fofana - Matos, Zapata - Thereau
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.30 - 6.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Crotone - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Souboj dvou celků s nepříliš dobrou formou uvidí stadion Ezio Scida, který je domovinou nováčka z Crotone. Na jeho půdu zavítá Cagliari, které čeká na tři body ještě déle než domácí.

Crotone prohrálo čtyři utkání v řadě a jeho šance na záchranu se zmenšují a zmenšují. Navíc v Kalábrii nenasvědčuje nic tomu, že by se mělo v nejbližší době něco změnit. Kouč Nicola má nadále důvěru vedení, ale na jak dlouho ještě? Minimálně inspirací může být krok Pescary, která po výměně trenéra v následujícím kole drtivě zvítězila. Crotone potřebuje tři body jako sůl a na ty nedosáhne, pokud se střelecky neprobudí. Pitagorici vyšly ve všech čtyřech prohraných zápasech střelecky naprázdno, to znamená nedali branku více jak 360 minut!

Soupeřem Crotone bude Cagliari, pro které bude zápas na Ezio Scida velmi klíčový. Ostrované by si rádi co nejdříve zajistili záchranu a výhra nad Crotone by jim k tomu výrazně pomohla. S jejich formou to ale také není nijak růžové. Naposledy sice získali bod na Sampdorii Janov, ale pokud jsme u Crotone zmínili čtyřzápasové čekání na výhru, u Cagliari je pětizápasová série bez vítězství. A ani se střeleckou produktivitou si nemohou vyskakovat, protože mají jen o dva zásahy více.

I přesto všechno budou hosté mírnějším favoritem. Cagliari zvládlo i první vzájemný zápas, který ovládlo 2:1. Domácím nepomůže zraněný Rohden ani potrestaný Ferrari. Situace Cagliari je ještě složitější, na marodce zůstávají Melchiorri, Ceppitelli, Farías a Faragó. Trest si odpykává zkušený Tachtsidis.
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Ceccherini, Dussenne, Dos Santos - Rosi, Barberis, Crisetig, Sampirisi - Tonev, Falcinelli, Stoian
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Gabriel - Isla, Capuano, Bruno Alvés, Pisacane - Padoin, Di Gennaro, Ionita - Joao Pedro - Sau, Borriello
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.17 - 2.87
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
US Sassuolo - AC Milán  (neděle 15:00)
Na půdu velice neoblíbeného soupeře zavítá AC Milán. Rossoneri na stadionu Cittá del Tricolore nikdy nezvítězili, ba dokonce tam nezískali ani bod. Jestli ale chtějí udržet naději na Ligu mistrů pro příští rok, je na čase tuto černou sérii zlomit.

Sassuolo od svého postupu mezi italskou smetánku v sezoně 2013/2014 si především doma oblíbilo slavného soupeře AC Milán. Proti Milánu se už několikrát zapsalo do historie a to zásluhou oficiálního milánského kata Domenica Berardiho. Připomeňme si jeho řádění: V lednu 2014 Neroverdi hostí Milán a vítězí díky čtyřem brankám Domenica Berardiho 4:3, o rok později Sassuolo vítězí 3:2 pro změnu Berardiho hattrickem.

Mladý útočník byl letošní sezonu povětšinou zraněn, takže toho tolik neodehrál a i proto bude mít proti svému oblibenému klubu velkou chuť. Navíc vše se zdá být skvěle načasováno, forma Sassuola má vzestupnou tendenci. Od nového roku prohrálo jen dvě utkání a naposledy si v Dacia Areně poradilo s domácím Udinese 2:1.

AC Milán se bude chtít vzepřít svému osudu a na Sassuolu konečně uspět. Svěřenci Vincenza Montelly si v minulých kolech připsali důležitá vítězství nad Boloňou a Fiorentinou a udrželi se v kontaktu s užší špičkou. Rossoneri na evropské poháry ztrácejí, navíc šestice celků před ním může v tomto kole významně ztratit, proto je duel na Cittá del Tricolore velice důležitý. Ve včerejším utkání padla Neapol a ve večerním šlágru jdou proti sobě Inter Milán a AS Řím.

Sassuolu budou pro zranění chybět Lirola, Magnanelli, Biondini, Ragusa a Antei. Milán zase nemůže počítat s Antonellim, Romagnolim a Bonaventurou.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Pellegrini, Aquilani, Duncan - Berardi, Matri, Politano
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Paletta, Gómez, Vangioni - Kucka, Sosa, Bertolacci - Suso, Bacca, Deulofeu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.46 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chievo Verona - Delfino Pescara  (neděle 15:00)
Na Stadio Bentegodi přivítají fotbalisté Chieva poslední tým Serie A Pescaru. Delfíni ale vyměnili trenéra a jsou odhodlání vzepřít se sestupovému osudu.

Chievo přerušilo svojí třízápasovou sérii bez porážky, když doma nestačilo na silnou Neapol. Partenopei byli ale po celý zápas lepším týmem a tři body si připsali zcela zaslouženě. Svěřenci Rolanda Marana tak nadále okupují střed tabulky, bezpečně vzdáleni od sestupových pozic. V tomto kole se pokusí vrátit na vítěznou vlnu, ale přestože hostí poslední tým soutěže, nečeká je nic jednoduchého. Delfíni totiž zažívají pod novým trenérem renesanci.

Zdeněk Zeman prožil neuvěřitelnou obnovenou premiéru na lavičce Pescary. S týmem, který do té doby ani jednou nevyhrál a byl beznadějně poslední, dokázal vyhrát 5:0 nad Janovem. Delfíni předvedli parádní výkon a nic na tom nemění ani fakt, že Janov proživá herní i výsledkovou krizi.

Situace Pescary je i nadále více než kritická, ztráta na nesestupové pozice činí deset bodů, což mnozí vidí jako neřešitelný problém. Do konce soutěže ale ještě zbývá spoustu kol a podaří-li se Delfínům na vítězství nad Janovem navázat, můžeme se těšit na ještě zajímavou podívanou.

Ačkoliv Pescara v minulém kole zatočila se svým soupeřem, na Stadio Bentegodi bude v pozici jasného outsidera. Fly Donkeys zvítězili už v prvním vzájemném zápase na Adriatico 2:0, když se prosadili Riccardo Meggiorini a Roberto Inglese.

Chievu bude chybět zkušený kanonýr Sergio Pellissier, který sice není nenahraditelný, ale pro Marana se jedná o určitě citelnou ztrátu. Jde však o jedinou absenci, kterou Chievo eviduje. Pescara je na tom hůře, především jí schází zkušenost, neboť se zraněním laborují Campagnaro, Bahebeck a Gilardino.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Dainelli, Cesar, Gobbi - Izco, Radovanovič, Hetemaj - Birsa - Castro, Inglese
Delfino Pescara - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Zampano, Stendardo, Coda, Biraghi - Memushaj, Bruno, Verre - Benali, Cerri, Caprari
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.70 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - AS Řím  (neděle 20:45)
Inter Milán chce udělat další krok směrem k prvním místům v tabulce a teď jej čeká jeden z nejklíčovějších soubojů. Domácí Nerazzurri se totiž na stadionu San Siro utkají s římským AS, které bojuje o tutéž věc.

Zatím jsou kostky vrženy velmi jasně. O titul se v podstatě nebojuje, protože Juventus Turín je až příliš dominantní. Žádný z jeho vyzyvatelů si nedokáže zajistot tak trvalou formu, takže pokud se nestane něco mimořádného, zřejmě o titul boj nebude ani tento ročník. Mnohem zajímavější je to ale za ním. O druhé místo se přetahuje AS Řím a Neapol, které dělí dva body. A hranici 50 bodů se snaží překonat také Inter Milán s outsiderem Atalantou Bergamo.

Teď nastává chvíle, která by mohla mnohé napovědět o druhém a třetím místu. Právě druhé AS Řím bude své místo hájit před ambiciózním Interem, který je pevně rozhodnut vytěžit maximum z únavy soupeře, domácího prostředí a vlastní skvělé formy. Ta totiž vůbec není špatná. Inter už dávno zapomněl na nepovedený nizozemský experiment a svěřil se plně do rukou diktátu trenéra Pioliho. Zkušený italský stratég téměř okamžitě vtiskl svým ovečkám do mysli své představy a výsledky se začaly dostavovat.

Inter jen dvakrát za posledních deset duelů prohrál. Nejprve na úkor Lazia Řím vypadl z Coppa Italia, zatímco pak nestačil na favorizovaný Juventus Turín. Ani s ním ale nepodal vůbec špatný výkon a mohl se se Starou dámou v klidu měřit. V minulém kole si Inter spravil náladu tím nejlepším způsobem - vyhrál nad Bolognou a ještě k tomu se jako jediný prosadil kritizovaný talent Gabriel Barbosa.

Jeho zlepšení i přístupu si trenér Stefano Pioli samozřejmě dobře všímá. "Gabriel roste každým zápasem, ale především mimo zápasy, na trénincích je vidět, jak moc na sobě pracuje. Nechceme ho zatěžovat větším tlakem, než na jaký je zvyklý. Chceme ho do Interu zařazovat postupně, protože v jeho věku je takový tlak příliš náročný. Takticky je tohle mnohem náhorčnější než v Brazílii. Od té doby, co sem přišel, je ale daleko klidnější a více na sobě dře.” chválil trenér Pioli.

Římský celek už několikrát v poslední době na Inter vyzrál. Oba celky pracují především na ustálení formy a na psychické odolnosti. Vítězná mentalita, jakou se pyšní Juventus, je k jeho pronásledování nezbytná. AS Řím na ní pracuje. Překvapivě snadno porazil domácí Villarreal, takže si v poslední odvetě mohl dovolit posadit mnoho hráčů ze základu a šestřit síly na Inter. Přesto jej porážka 1:0 mrzela.

Trenér Luciano Spalletti před utkáním zmínil: "Mrzí mě, že jsme nedokázali vyhrát. Ale ten nejcennější cíl jsme splnili, postoupili jsme. Celkové skóre ukazuje, že jsme předvedli dobrý výkon. Za prohru se omlouvám, v některých případech jsem zvolil špatně. Čeká nás teď daleko náročnější duel, protože Inter je velmi silný a už minule jsme s ním měli velké potíže. Na San Siru se vždycky hraje hodně těžko. Doufám ale, že se nám povede získat dobrý výsledek. Budeme k tomu potřebovat veškeré své schopnosti.”

Spallettiho tým naposledy deklasoval turínské FC čtyřmi góly a Edin Džeko i díky tomu vede tabulku střelců. Na něj by se rád dotáhl domácí kapitán Mauro Icardi s patnácti zásahy. Oba týmy mají nějaké absence. U hostujících Vlků jsou to Florenzi s Nurou, zatímco domácí postrádají karetního hříšníka Mirandu.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D'Ambrosio, Medel, Murillo, Ansaldi - Kondogbia, Gagliardini - Candreva, Joao Mario, Perišić - Icardi
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczeny - Manolas, Fazio, Rüdiger - Bruno Peres, Strootman, De Rossi, Emerson - Nainggolan, Salah - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.40 - 2.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SSC Neapol - Atalanta Bergamo  (sobota 18:00)
Neapol je odhodlaná zvýšit tlak na druhé AS Řím a alespoň na chvíli mu přebrat druhé místo. Mohla by se dočkat už v sobotu, kdy načne 26. kolo zajímavým zápasem. Jejího soupeře ale není radno podcenit, protože Atalanta je letos v úžasné formě.

V sobotu v podvečer se pod Vesuvem uskuteční hodně zajímavý duel dvou velmi ambiciózních celků. Domácí Neapol otevře své brány pro nájezdníky z Bergama a cíl obou skupin je jasný. Vzhledem k tomu, že se oba týmy perou o pohárové příčky, by případné tři body mohly mít cenu zlata. Ačkoli se na první pohled zdá, že jsou domácí jasným favoritem, Atalanta Bergamo rozhodně umí překvapit.

Tým trenéra Gasperiniho to ostatně už s Neapolí jednou ukázal. V prvním střetu těchto dvou týmů v letošní sezoně se domácí Atalanta vytáhla nejen čistým kontem, ale protože k němu přidala ještě jediný gól mladého střelce Petagny, brala trochu překvapivě tři body. Dnes její vítězství už překvapují jen málokoho, protože La Dea od té doby nepřestává podávat dobré výkony. Malý celek, kterému je povětšinou predikován boj o udržení či maximálně střed tabulky, letos válí.

Bergamaschi jsou nyní na skvělém pátém místě a jejich výsledky ukazují, že to není náhoda. Když pomineme pilíře jako Kessie, Gómez, Toloi nebo Caldara s Berishou, největší chválu sklízí trenér Gasperini. Právě tento prohnaný stratég měl tu odvahu sázet na mladé odchovance, z nichž přes pár měsíců vyrostly hvězdy obletované velkokluby. Zatím se klubu povedlo většinu pilířů udržet a prodán byl jen Roberto Gagliardini, třebaže trenér Gian Piero Gasperini zůstává realistou.

V rozhovoru pro média zmínil: "Je hodně náročné udržet své nejlepší hráče, zvláště pro klub, který potřebuje finance a nemá movité majitele. Proto si vážím práce vedení, které jednak odmítá velké částky uprostřed sezony, ale také dokáže hráče nahrazovat z vlastních zdrojů. Chceme až do konce sezony bojovat o nejvyšší možné příčky a zároveň se bavit fotbalem. Teď nás čeká jedna z nejtěžších zkoušek, protože Neapol hraje špičkový fotbal,” vysekl Gasperini poklonu svému následujícímu soupeři.

Atalanta vyhrála potřetí v řadě, naposledy si poradila nejtěsnějším možným rozdílem s Crotone. Něco podobného by jí ale proti Neapoli stačit nemuselo. Neapol i bez dlouhodobě zraněného Milika nasázela už 60 branek, naposledy v minulém kole přehrála poměrem 3:1 domácí Chievo Verona. I díky tomu si udržuje odstup dvou bodů od druhého AS Řím a devíti od prvního Juventusu Turín. Vzhledem k tomu, že Neapol velmi brzy čeká odveta s Realem Madrid, musí rozdělit svou pozornost i své síly na dvě fronty.

Oba celky dělí jen šest bodů, takže by se hráči La Dea v případě výhry hodně posunuli vysněné třetí příčce. A v tom jim věří i žurnalista Luca Bianchini, který zmínil: "Nikdo nečekal, že by se Atalantě mohlo až tak dobře dařit. Vládne v ní ale výtečná atmosféra, hráči jsou soustředění a rostou každým zápasem. Nevidím proto důvod, proč by nemohli proti Neapoli uspět. Doma jsou sice Partenopei hodně silní, ale stát se může cokoli. Přesto si myslím, že Neapol na San Paolu potvrdí roli favorita, trenéra Sarri nemá ve zvyku zbytečně riskovat a nasazovat nerozehrané hráče,” popisuje novinář Bianchini.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Koulibaly, Albiol, Ghoulam - Zieliński, Diawara, Hamšík - Callejon, Mertens, Insigne
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Masiello, Caldara, Toloi - Conti, Kurtic, Freuler, Kessié, Spinazzola - Gomez, Petagna
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - Empoli FC  (sobota 20:45)
Empoli v Turíně proti tamnímu Juventusu ještě nikdy nevyhrálo. A není moc pravděpodobné, že by se to toskánskému celku povedlo právě teď, protože jeho forma je bídná. Lídr tabulky naopak boduje na všech frontách.

Juventus Turín si potřebuje po těžkém programu trochu odpočinout, dát šanci neokoukaným tváří a nabrat síly. Má totiž za sebou vyčerpávající duel Ligy mistrů proti Portu. Minimálně z výsledku může Stará dáma mít radost, neboť v Portugalsku dokázala vyhrát a udržet čisté konto. Stačila jí vyčkávací taktika s trochou štěstí, protože Porto hrálo oslabeno více než poločas. Nakonec se pod výhru 2:0 podepsali dva střídající hráči, Pjaca s Danim Alvesem.

Právě brazilský bek byl po utkání hodně spokojen se svým výkonem i výsledkem celého mužstva. "Přivezli jsme si krásnou výhru, která nás staví do příjemné pozice před domácí odvetou. Já jsem šťastný hlavně za to, že jsem mohl přispět k dobrému výsledku a podpořit cíle týmu. Ještě ale nemáme úplně vyhráno, protože chceme něco podobného ukázat také doma. A mezitím nás čeká další duel s Empoli, který je rovněž nutné vyhrát,” uvědomuje si zkušený obránce.

Juventusu se daří obhajovat první místo také v této sezoně. V ofenzívě je znát, že se Juventus nebojí utrácet a jeho posily se projevují. Vidět to bylo také v minulém kole, když Juventus v Turíně vyřídil Palermo čtyřmi góly. Pod ně se dvakrát podepsal Paulo Dybala, jednou Gonzalo Higuaín a jednu trefu si připsal také Claudio Marchisio. I díky tomu Stará dáma sídlí na čele s pohodlným náskokem sedmi bodů oproti druhému AS Řím. Třetí Neapol pak ztrácí ještě o dva body víc.

Do základní sestavy Bianconeri by se měl vrátit Leonardo Bonucci, který v Lize mistrů seděl po hádce s trenérem Allegrim jen na tribuně. V základní sestavě soupeře naopak neuvidíme Fréderica Veseliho, který je lehce zraněn. Jinak má ale kompletní tým k dispozici také hostující kouč Martusciello. A bude spoléhat na to, že jeho tým podá minimálně tak dobrý výkon, jaký ukázal proti římskému Laziu. V minulém kole se toskánský celek musel popasovat s Laziem a nevedl si vůbec špatně.

Dokonce musel favorit dotahovat po brance Radeho Kruniće. Empoli nakonec prohrálo, ale jeho výkon nebyl špatný. Pravdou je, že poslední čtyři zápasy se Empoli celkově po výsledkové stránce moc nepovedly. Prohrálo totiž s Crotone a Interem, o body díky remíze obralo jen Turín. Na týmu se trochu podepisuje rovněž absence kreativity v podobě odchodu Riccarda Saponary. S Juventusem navíc toskánský tým nemá dobré zkušenosti a od roku 2002 nad ním vyhrálo jen jednou. Přesto si hráči věří.

Zkušený útočník Massimo Maccarone, který se stal postupem let symbolem Empoli, zmínil: "Mrzí mne ta prohra s Laziem, tohle jsme si nezasloužili my ani naši fanoušci. Teď už na to ale nesmíme myslet, protože nás čeká další skvělé utkání. Do Turína se hodně těšíme, protože můžeme jen překvapit. V těch chvílích, kdy od nás nikdo nic moc nečeká, hrajeme mnohem víc uvolněně. Také vyhlížím svůj gól číslo 100 v dresu Empoli a bylo by hezké vstřelit ho právě Juventusu,” představuje si holohlavý střelec. Chybí mu k tomu jediný zásah...
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Dani Alves, Bonucci, Rugani, Asamoah - Rincon, Marchisio - Pjaca, Dybala, Mandzukić - Higuaín
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Bellusci, Costa, Pasqual - Krunić, Dioussè, Croce - El Kaddouri - Maccarone, Pucciarelli
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.40 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC25210453:1763
2.AS Řím25182554:2256
3.SSC Neapol25166360:2754
4.Inter Milán25153740:2448
5.Atalanta Bergamo25153740:2648
6.SS Lazio25145644:2947
7.AC Milán25135736:2944
8.ACF Fiorentina25117742:3540
9.Turín FC2598846:4035
10.UC Sampdoria2597930:3134
11.Chievo Verona25951126:3432
12.US Sassuolo25931335:4130
13.Udinese Calcio25851228:3429
14.Cagliari Calcio25841333:5128
15.Bologna FC25761223:3827
16.Janov CFC25671227:4025
17.Empoli FC25571315:3522
18.Città di Palermo25351721:4914
19.FC Crotone25341820:4313
20.Delfino Pescara25261727:5512

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (436)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele