Serie A - preview 26. kola

09.03.2015, 08:35
Aktuality
Po včerejším zaváhání Neapole ještě vzrostl význam dnešního utkání Lazia a Fiorentiny, oba celky by ji rády postupně vystrnadily ze strategické třetí pozice. To vedoucí Juventus může udělat další krok k titulu, když program šestadvacátého kola uzavře domácím zápasem proti Sassuolu...
SS Lazio - ACF Fiorentina  (pondělí 19:00)
V pondělí podvečer se utkají dva týmy, kterým jde o všechno. Oba potřebují tři body, aby uchovaly naživu své naděje na Ligu mistrů. Oba mají šanci poškodit svého nejbližšího rivala. Italský fotbal zpestří podívaná na Stadio Olimpico, kde domácí Lazio vyzve hosty z Fiorentiny.

Lazio i Fiorentina se připravují na zápas pravdy, ve kterém jim půjde o vše. Jsou svými největšími konkurenty nejen v boji o tři body z tohoto utkání, ale především o kýženou Ligu mistrů. Boj nejbližších sousedů může hodně napovědět o tom, jak se bude vyvíjet další závod o start v neprestižnější fotbalové soutěži Evropy. Při pohledu do historie je to spíše Lazio, které by mohlo být blíže, protože římský klub s tím toskánským prohrál naposledy před dvěma lety. Od té doby si Lazio vzalo tři body ve dvou zápasech a jednou se zrodila remíza.

Fiorentina ale nemusí mít zas tak velké obavy, protože když 10. března roku 2013 navštívila Věčné město, odvezla si tři body za výhru 2:0. O góly se postarali dva hráči, z nichž ani jeden v Toskánsku už nepůsobí. Nejprve se prosadil černohorský střelec Stevan Jovetić, který se snaží zapůsobit na svého manažera Pellegriniho, druhou branku přidal Adem Ljajić, kterému se to pod působením Rudiho Garcii daří podstatně lépe. Lépe se v posledních zápasech dařilo Viole, která se i díky sérii tří výher ze čtyř zápasů dostala velmi blízko Lize mistrů.

První italská liga ale není jedinou soutěží, ve které se Fiorentině daří. Sebevědomí mohl toskánský celek získat především zápasem s londýnským Tottehamem Hotspur. Doma jej totiž porazil 2:0 góly Maria Gómeze a Mohameda Salaha, takže nakonec přes anglického soka postoupil do další fáze. Následně díky Salahovi zvítězil také v lize nad Interem Milán a do třetice všeho dobrého se mu povedlo v prvním semifinálovém klání s Juventusem Turín zvítězit. Opět to bylo zásluhou egyptského útočníka Mohameda Salaha, jehož obdivuhodný start v dresu Fialek zřejmě nikdo nečekal. V sedmi zápasech vstřelil Salah už šest branek!

Do utkání s Laziem musí jít Fiorentina bez několika klíčových hráčů. Zranění jsou Ciprian Tatarusanu, Nenad Tomovic, Stefan Savic a Khouma Babacar, zatímco dlouhodobé ztráty představuje duo útočníků Federico Bernardeschi a Giuseppe Rossi. Ani Lazio nemá úplný kádr a chybět mu budou například Senad Lulic, Santiago Gentiletti, Lorik Cana, Abdoulay Konko, Michael Ciani, Bruno Pereirinha, Mamadou Tounkara a také střelec Filip Djordjevic.

V dobré formě se poslední dobou ocitl Danilo Cataldi, který funguje v záložní řadě jako pevná skála. A před zápasem s Fialkami očekává velmi náročné utkání. "Proti Fiorentině to bude hodně vypjatý zápas a určitě náročný. Jednak hraje Fiorentina velmi namáhavý fotbal a má mnoho rychlých hráčů, ale především je to náš přímý konkurent v bitvě o Ligu mistrů. Trenér Vincenzo Montella má k dispozici mnoho skvělých hráčů a přestupy se Fiorentině povedly, ale my hrajeme před našimi diváky a to nás motivuje ještě víc," dodává Cataldi.

Lazio pod vedením trenéra Pioliho prokazuje zlepšující se výkonnost a poslední tři zápasy v Serii A vyhrálo. Poradilo si postupně s Udinese, Palermem a Sassuolem, kterému nastřílelo tři branky. Minulé soutěžní utkání už zvládlo o trochu hůř, když jen remizovalo s Neapolí v rámci prvního semifinále Coppa Italia. Jedinou branku domácích dal Miroslav Klose, za hosty ve druhé půli srovnal Manolo Gabbiadini. Jak se Lazio předvede proti ambiciózním Fialkám?
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, De Vrij, Mauricio, Radu - Onazi, Biglia, Cataldi - Candreva, Klose, Felipe Anderson
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Richards, Rodriguez, Basanta, Pasqual - Matias Fernandez, Pizarro, Borja Valero - Salah, Gomez, Joaquin
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Juventus FC - US Sassuolo  (pondělí 21:00)
Juventus Turín bude chtít nechat zapomenout na pohárovou porážku a znovu najet na vítěznou vlnu. Zároveň si dobře pamatuje, jak jej Sassuolo naposledy nemile překvapilo. Ambicióznímu celku, v němž figuruje několik někdejších a kmenových hráčů Juventusu, se ale v poslední době vůbec nedaří.

Největší hrozbou Sassuola je bezesporu Simone Zaza. Mladý útočník se díky tvrdé práci, nasazení a talentu prosazuje a všiml si toho také trenér italské reprezentace Antonio Conte. Simone Zaza vstřelil v devatenácti zápasech již osm branek a je hlavním postrachem pro obrany soupeře. Nyní pro něj nadchází velmi zajímavý duel, protože je spoluvlastněn právě turínským Juventusem. Ten po něm pokukoval již v lednu, ale Zaza chtěl dohrát sezonu u Neroverdi.

V rozhovoru pro Sky Sport Zaza uvedl: "Bude to pro nás hodně náročné utkání. Hrajeme s lídrem ligy, který je ve formě. A my zrovna moc ne. Bude to těžké, ale my se pokusíme překvapit našeho soupeře a uhrát nějaké body. Bude potřeba, abychom využili každou šanci, kterou nám soupeř dovolí. Pokud budeme dělat chyby, Juventus je skvělý v potrestání jakéhokoli zaváhání," uvědomuje si Simone Zaza.

Vzhledem k jeho vztahu k Juventusu je logické, že byl dotázán také na šance Staré dámy s ohledem na utkání Ligy mistrů. Dvojzápas s Borussií Dortmund má dobře rozehrán, po utkání na své půdě vede 2:1 a do odvety v Německu pojede v lepší pozici. Zaza bude logicky v odvetě fandit "svému" Juventusu. "Samozřejmě budu fandit Juventusu, protože je pro náš fotbal lepší, když postoupí italský tým. A samozřejmě je Juventus můj klub, takže to má více důvodů. Doufám, že v Lize mistrů dojde co možná nejdál," přeje si talentovaný střelec.

Sassuolu se nepovedly tři poslední zápasy a rázem se to projevilo na tabulce. Nejprve si rozdělilo body se Sampdorií, poté už začala série tří porážek v řadě. Všechny tři body si odnesly Fiorentina, SSC Neapol a Lazio. To nastřílelo tři branky a potvrdilo, že hlavní slabinou týmu je především obrana. Za poslední tři zápasy obdržela nepevná obrana Sassuola už osm branek. Aktuálně je Sassuolo dvanácté, což ostře kontrastuje s postavením Juventusu Turín. Stará dáma si naposledy odnesla bod z utkání s římským AS, ale vzhledem k chabé formě římských Vlků se i s tím může Stará dáma spokojit.

Poslední utkání ale turínskému Juventusu nevyšlo podle představ. Ve čtvrtek večer nastoupili Bianconeri k utkání semifinálového klání Coppa Italia proti Fiorentině a stali se obětí schopností vycházející hvězdy Fialek. Obě branky soupeře totiž zaznamenal nedostižný Mohamed Salah. Mezi jeho úspěchy patří také sprint přes téměř celé hřiště po odvráceném rohovém kopu a následné prostřelení Marca Storariho. Odvetné utkání se navíc hraje v Toskánsku, což je další nepříjemnost pro turínský klub.

Oba celky se budou potýkat s množstvím zranění. Vysoké číslo inkasovaných branek pro Sassuolo je také vinou toho, že chybí kompletní obranná linie. Zranění jsou obránci Sime Vrsaljko, Federico Peluso, Paolo Cannavaro a Luca Antei. V obraně tak zaskakuje také záložník Davide Biondini. Ani Juventus nebude mít kompletní kádr, protože mu budou chybět hráči jako Kwadwo Asamoah, Romulo a Luca Marrone. Především ale není stále k dispozici mozek záložní řady Andrea Pirlo. Připraven by ale mohl být Paul Pogba. Zopakuje Zaza a spol. úspěch z posledního vzájemného utkání?
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Caceres, Bonucci, Chiellini, Lichtsteiner - Pereyra, Marchisio, Vidal, Evra - Morata, Tévez
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Biondini, Acerbi, Bianco, Longhi - Taider, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Sansone, Zaza
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.50 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Cesena - Città di Palermo  (neděle 12:30)
Cesena bojuje o záchranu a v případě domácího vítězství nad Palermem se může ztráta na nesestupové pozice zase o něco zmenšit. Na druhé straně hosté umějí zahrát a na Ceseně budou chtít o to více uspět, neboť v předchozích dvou zápasech nedokázali naplno bodovat.

Situace Ceseny se pomalu lepší, Cavallucci Marini ztrácejí na nesestupové sedmnácté místo už jen čtyři body a jejich šance na záchranu žijí. Domácí celek dokázal za posledních šest kol třikrát vyhrát a jednou remizovat na hřišti mistrovského Juventusu Turín. Také v minulém kole se domácí radovali, před vlastními diváky udolali jedinou brankou Udinese Calcio. "Víme, že nás proti Palermu čeká těžký zápas, ale naše sebedůvěra roste. Když ukážeme stejnou intenzitu jako proti Udinese, tak se můžeme zachránit," věří ve šťastný konec kouč Domenico Di Carlo.

Palermo v minulém kole jen remizovalo a v tabulce mu patří jedenácté místo. Sicilané totiž doma nedokázali vstřelit branku dobře organizovanému Empoli a jelikož sami udrželi čisté konto, skončil zápas nudnou remízou 0:0. Iachiniho svěřenci tak podruhé v řadě nevyhráli, ale není důvod propadat panice, se svými 34 body jsou výrazně blíže evropským pohárům, nežli sestupovým pozicícm. "Víme, že nás čeká na Ceseně těžká zkouška, ale pokud budeme stejně hladoví a odhodlaní jako v domácích zápasech, tak nevidím jediný důvod, proč bychom si nemohli odvézt tři body," prohlásil sebevědomě obránce Palerma Roberto Vitiello.

První zápas na Renzo Barbera ovládlo Palermo výsledkem 2:1, ale tehda šlo o dosti vyrovnanou podívanou. Také starší vzájemné zápasy vypovídají o vyrovnané bilanci, ale mírně navrh má přeci jenom Palermo.

Domácímu kouči Di Carlovi budou scházet Cazzola, Marilungo, Tabanelli, Zé Eduardo, Yabré, Valzania i vykartovaný Capelli. Na druhé straně nezasáhnou do hry zranění Gonzalez, Lazaar. Morganella a potrestaný Rispoli.
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Agliardi - Perico, Krajnc, Lucchini, Renzetti - Giorgi, Mudingayi, De Feudis - Brienza - Defrel, Djurič
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Vitiello, Terzi, Andělkovič, Daprelá - Rigoni, Maresca, Barreto - Quaison, Vazquez - Dybala
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chievo Verona - AS Řím  (neděle 15:00)
Tři poslední zápasy mezi těmito dvěma týmy jasně demonstrují největší slabinu Chieva. Ani v jednom z nich nedokázali Mussi Volanti vstřelit AS branku a prohráli všechny tři s celkovým skóre 6:0. Pokud bychom postupovali podle přísných matematických zákonů, pak by skóre nedělního zápasu mělo výt 4:0 pro AS. O něčem takovém samozřejmě Chievo nechce ani slyšet.

Za posledních deset zápasů vyhrálo Chiveo jen tři. Kupodivu má ale AS v kolonce výher za stejné období stejné číslo! Přesto je mezi oběma týmy obrovský rozdíl. Zatímco AS hájí druhou příčku, Chievo se na šestnáctém místě snaží nespadnout do sestupových pozic. Chievo se pokoušelo v minulém kole napravit svou reputaci po ostudném debaklu od Empoli, které mu nadělilo tři branky. Soupeřem o body bylo Chievu AC Milán a domácí museli zvolit hodně defenzivní taktiku. Ta nakonec slavila úspěch, protože AC gól nevstřelilo a domů odjíždělo jen s bodem.

Zápas Chievu vlil krev do žil a cítí to také Perparim Hetemaj. Osmadvacetiletý záložník patří k oporám týmu a také jemu udělala remíza s AC radost. V rozhovoru pro místní novináře zdůraznil: "Odvedli jsme velký kus práce. Proti AC se nám dařilo, hráli jsme dobře a měli jsme šance na vstřelení branky. Bohužel pro nás je ale střílení branek pořád trochu problém, takže na tom musíme pracovat. Ale z celého týmu je cítit touha a nadšení pro hru. Získali jsme bod, který by nám v konečném zúčtování mohl být hodně dobrý. Teď nás ale čeká ještě větší výzva."

"Před několika týdny by AS mohlo být hratelným soupeřem, ale teď se zase dostává do formy. Remíza s Juventusem ukázala, že opět nabírá na síle. Mám rád herní projev AS, protože to je skvělý tým. A má jednu z nejsilnějších záložních řad na světě. Chceme samozřejmě vyhrát a nebudeme jen bránit. Hrajeme navíc doma, takže nás to motivuje. Nejsme favority, ale uděláme všechno, co budeme moci, abychom zvítězili. Byl by to krásný výsledek naší tvrdé práce," dodává zkušený záložník Chieva.

AS možná má velmi dobrou záložní řadu, ale to platí jen v případě, že jsou všichni zdraví a ve formě. Zranění jsou totiž v případě AS velkým strašákem této sezony. Dlouhodobě jsou mimo hru zranění obránci Leandro Castán a Federico Balzaretti. K nim se v poslední době z obranné linie přidal také veterán Maicon, který se léčí v Barceloně. Záložní řadu nejvíce postihlo opětovné zranění Kevina Strootmana, který si v letošní sezoně už nezahraje. S formou se nepotkává duo Daniele De Rossi a Miralem Pjanić. Dlouho chyběl také Juan Manuel Iturbe a fit není Victor Ibarbo. A do hry se nezapojí ani novic Seydou Doumbia.

AS se povedlo odčinit nevydařenou sérii zápasů v tomto ročníku postupem přes holandský Feyenoord Rotterdam, který Vlci udolali na jeho hřišti dvěma góly. Poté následovalo ostře sledované klání s Juventusem Turín. Před sezonou to měl být rozhodující duel o mistrovské Scudetto, ale teď je jasné, že se římský tým soustředí spíše na obhajobu druhého místa. V zápase padla červená karta, kterou si prohlédl Vasilis Torosidis a po jeho faulu se prosadil Carlos Tévez. AS se ale nevzdalo a Seydou Keita srovnal na konečných 1:1. Vzhledem k oslabení je konečná remíza dobrým výsledkem. Alespoň to tvrdí uzdravený útočník Juan Manuel Iturbe.

V rozhovoru pro Mediaset Premium Iturbe sdělil: "AS je zpátky. Mým cílem je, abychom hráli co nejlépe a došli daleko v Evropské lize. Vím, že začátky mého angažmá nebyly ideální, ale myslím, že díky zraněním jsem nyní silnější. Teď se nám pomalu začíná dařit. Není to ideální, ale myslím, že krizi máme za sebou. Odteď chceme už jen vyhrávat další zápasy a dělat našim fanouškům radost," dodal mladý Argentinec. Podaří se mu to už ve Veroně?
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Mattiello, Cesar, Dainelli, Zukanovic - Schelotto, Izco, Radovanovic, Hetemaj - Meggiorini, Pellissier
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Florenzi, Manolas, Astori, Cole - Keita, De Rossi, Nainggolan - Gervinho, Ljajić, Iturbe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.25 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Udinese Calcio - Turín FC  (neděle 15:00)
Strmý pád tabulkou prožívá kdysi obávané Udinese. Severoitalský celek se pod Stramaccionim trápí a proti Turínu by nutně potřeboval tři body. Na Stadio Friuli však zavítá soupeř, který si drží dlouhou sérii ligové neporazitelnosti a který stále bojuje v evropských pohárech.

Granata se po matném začátku vyšvihla a momentálně patří mezi nejsilnější týmy Serie A. Její momentální forma je obdivuhodná a co víc, tým stále bojuje v evropských pohárech. V prvním kole vyřazovací části totiž vyřadil španělské Athletic Bilbao a ani proti ruskému Zenitu Petrohrad nebude bez šance.

Turínští jsou v lize na osmém místě a na páté pohárové, ztracejí šest bodů. Toro by v tabulce rádo vyšplhalo co nejvýše to půjde. "I když to nebude snadné, protože Udinese se chce vrátit k vítězství, tak si chceme i nadále vést dobře a jsme přesvědčeni, že můžeme. Tento měsíc pro nás bude zasádní a uvidí se, kam až můžeme dojít," nechal se slyšet brankář Granaty Padelli. V minulém kole si hosté připsali vítězství 1:0 nad třetí Neapolí a tento výsledek budou chtít potvrdit i na půdě trápícího se Udine.

To prožívá výsledkovou krizi. Vyhrát dokázalo naposledy koncem ledna a posléze tři kola v řadě prohrálo. Zebry postupně nestačili na Neapol, Lazio i předposlední Cesenu. "Zasloužili jsme si na Ceseně prohrát. Můj tým se potřebuje dívat dopředu a stoupat tabulkou," nešetřil kritiky Andrea Stramaccioni. Mladý kouč, jenž před tím neuspěl při angažmá v milánském Interu je pod palbou kritiky, neboť zatím zdaleka nenaplňuje očekávání.

Bez dvou členů základní sestavy se bude muset obejít Udinse, zranění totiž do hry nepustí Domizziho a Heurtauxe. Stejně je na tom i Granata, která nastoupí bez Alvára Gonzaleze a Masiella.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Wague, Danilo, Piris - Widmer, Allan, Pinzi, Guilherme, Pasquale - Koné, Di Natale
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Bovo, Glik, Moretti - Peres, Benassi, Gazzi, El Kaddouri, Darmian - Martínez, Maxi Lopez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.00 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Empoli FC - Janov CFC  (neděle 15:00)
Fotbalisté Empoli pod vedením Maurizia Sarriho pravidelně bodují a úspěšně unikají sestupovým příčkám. Na svém kontě už mají pětizápasovou neporazitelnost, kterou budou chtít proti janovským Grifům ještě prodloužit.

Empoli se zatím úspěšně daří naplňovat předsezonní cíl, kterým byla jednoznačně záchrana. Svěřenci Maurizia Sarriho zaujímají třinácté místo s prozatím bezpečným náskokem na sestupové pozice. V lize už nenašli přemožitele pět kol a v tomto trendu hodlají pokračovat i proti Janovu. Naposledy se jim podařilo přivézt cenný bod z Palerma, kde remizovali 0:0.

"Vedeme si dobře a jsem s našimi výkony velmi spokojen. Bojujeme o záchranu a že jsme nedostali gól proti Palermu a přivezli domu z obtížného stadionu cenný bod je fantastické. Ale musíme v této cestě pokračovat. Víme, že musíme ještě odvést spousty práce a překonat hranici čtyřiceti bodů," rozhovořil se domácí záložník Marco Valdifiori.

Grifové překonali menší výsledkovou krizi a podobně jako Empoli nastolili serii bez porážky. Ta činí rovná čtyři utkání, minulé kole Janov, kvůli probléům Parmy, nehrál. Posledním úspěchem tak byla remíza 1:1 s městským rivalem Sampdorií Janov, předtím dokonce Janov zvítězil nad Hellasem i Laziem. "Očekáváme v Toskánsku těžký zápas, ale chceme-li v této sezoně dosáhnout něčeho významného, tak musíme jet do Empoli přesvědčeni o našich kvalitách," řekl Andrea Bertolacci.

Janov ale v žádném případě nepocestuje do Empoli v roli favorita, byť je na tom v tabulce lépe. Grifové totiž letos na Empoli neumí. Svěřenci Giana Piera Gasperiniho v prvním vzájemném utkání jen remizovali a v italském poháru se od tohoto soupeře nechali vyřadit.

Empoli se bude muset obejít bez dlouhodobě zraněného Guarenteho a také Hysaje, jenž si odpykává jednozápasovou stopku. Stejný počet hráčů bude chybět i Grifům, Tino Costa i Ariaudo laborují se zraněním.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Seppe - Laurini, Rugani, Tonelli, Mario Rui - Vecino, Valdifiori, Croce - Saponara - Tavano, Maccarone
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Roncaglia, Burdisso, De Maio - Edenílson, Rincón, Bertolacci, Bergdich - Iago, Perotti, Niang
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Parma FC - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Parma se ocitla ve výsledkové, finanční a vůbec existenční krizi a k předchozím dvoum kolům vůbec nenastoupila a přestože problémy stále pokračují, v tomto kole už své domácí utkání odehraje. Na Ennio Tardini nastoupí Atalanta, která na tom v tabulce také není zrovna nejlíp.

Domácí fotbalisté neodehráli zápasy s Udinese a Janovem a je jasné, že stále setrvávají na samotném dně ligové tabulky. Jejich situace je již opravdu kritická, na nesestupovou pozici ztrácí i přes dvě neodehraná utkání, již třináct bodů! U týmu stále setrvává Roberto Donadoni, i přestože se výsledkově vůbec nedaří. Na druhou stranu při posledním odehraném zápase dokázala Parma obrat o body AS Řím a to na jeho půdě. A právě na tento výsledek by Ducali rádi navázali. Doma proti Bergamu, kterému se rovněž nedaří by to byla velmi dobrá příležitost.

Bergamaschi prohráli čtyři zápasy v řadě, propadli se na sedmnáctou pozici a klubové vedení tuto situaci začalo okamžitě řešit. Nakonec dospělo k trenérské rošádě, kdy byl po poměrně dlouhé době u týmu odvolán Francesco Colantuono a nahrazen známým Edym Rejou. Ambiciózní kouč má jasný cíl - zachránit Atalantě Serii A i pro příští rok. Atalanta má totiž k dobru před sestupovými pozicemi jen tři body.

Ducali nastoupí bez dlouhodobě zraněného Biabianyho, dále Haraslina, Feddala i útočníka Palladina. Ještě o něco hůře je na tom Atalanta. Nový kouč Edy Reja se musí vypořádat s absencí Estigarribii, Raimondiho, Moraleze, Biavy, Zappacosty, Gomeze a vykartovaného Stendarda.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Costa, Lucarelli, Gobbi - Mauri, Mariga, Nocerino - Varela, Coda, Rodríguez
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Bellini, Benalouane, Cherubin, Dramé - Carmona, Cigarini, Baselli - Emanuelson, D'Alessandro - Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SSC Neapol - Inter Milán  (neděle 20:45)
Inter Milán je celkem, který díky posilám i ambicím rozhodně budí pozornost. Stále však nedokáže navazovat na svém úspěchy a jeho forma je značně proměnlivá. Nyní jej čeká náročný úkol, protože bude muset zastavit rozjetou Neapol. Proti Partenopei navíc nemá ideální bilanci.

Když se Inter Milán naposledy radoval ze tří bodů proti Neapoli, psalo se datum 9. prosince roku 2012. Na San Siru tehdy panovala dobrá nálada a po osmi minutách to bylo ještě lepší, protože se do sítě Neapole prosadil Fredy Guarín. Ještě větší radost udělal domácím tifosi hvězdný střelec Diego Alberto Milito, který se prosadil pět minut před koncem první půle. Neapol utkání zdramatizovala, když se pět minut po změně stran prosadil hvězdný zakončovatel Edinson Cavani, ale víc už Partneopei nedokázali.

Od té doby ale hledají recept na úspěch snadněji a z dalších pěti zápasů neprohráli ani jednou. Poslední utkání mezi Interem a Neapolí dopadlo opět lépe pro tým trenéra Rafaela Beníteze, když si jeho svěřenci poradili s Interem 1:0 v rámci Coppa Italia. Bylo to drama až do posledních chvil, ale nakonec rozhodl jediný gól Gonzala Higuaína z nastavení druhé půle o tom, že do semifinále postoupí právě Neapol. Inter má tedy svému soku co vracet.

Pokud jde o Serii A, Inter moc nepomáhá ani návrat trenéra Roberta Manciniho. Hlavním problémem je nalezení formy a ustálenosti výkonů. Z pohledu na poslední utkání je to jasně vidět - šest zápasů, tři porážky a tři výhry. Nerazzurri moc nepomohlo ani minulé kolo, když na stadion Giuseppe Meazza přicestovala toskánská Viola. Utkání nakonec rozhodla nová rodící se hvězda Mohamed Salah, který se jako jediný prosadil a Viola se mohla radovat ze tří bodů. Inter je po porážce od Fiorentiny na devátém místě.

Trenér Roberto Mancini zřejmě udělá pár změn oproti tomuto nešťastnému utkání. Místo Nemanjy Vidiće by měl nasadit Andreu Racnocchiu. V ofenzívě se také dočkáme změn, protože Mateu Kovačiće spolu s německým útočníkem Lukasem Podolskim by mělo nahradit duo Xherdan Shaqiri a Rodrigo Palacio. Na Mateu Kovačiće se všeobecně píská a mladý chorvatský záložník příliš nehraje ani díky rozhodnutím trenéra Manciniho. Snaží se tomu ale nevěnovat příliš mnoho pozornosti.

V rozhovoru pro Mediaset Premium sdělil: "S trenérem Mancinim máme skvělý vztah, je to velký profesionál a dokonale své práci rozumí. Teď se mi moc nedaří, ale je to také tím, jak nároční jsou tady v Itálii všichni fanoušci. Je normální, že se hráčům nepovede všechno, ale tady je na ně vyvíjen hrozně velký tlak. Všichni jsou moc kritičtí. Ale snažím se tomu nevěnovat pozornost. Do týmu přišli noví hráči a to je dobře, protože v konkurenci skvělých hráčů musím taky pracovat," uvědomuje si Kovačić.

Mnozí diváci se zřejmě těší na střet dvou skvělých útočníků. Proti sobě se postaví dva argentinští střelci - Gonzalo Higuaín z Neapole a hostující Mauro Icardi. Ten první nastřílel dvanáct ligových branek, Icardi přidal ještě o dva zásahy víc. Neapol má o čem přemýšlet, protože poté, co v pohodě přehrála turecký Trabzonspor v Evropské lize, prohrála v minulém kole s FC Turín. Minulý soutěžní zápas ji svedl dohromady s římským Laziem v semifinále Coppa Italia a oba týmy se prosadily jednou. Dočká se Neapol do třetice výhry, nebo se Inter zbaví svého prokletí?
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Andujar - Maggio, Koulibaly, Albiol, Ghoulam - Jorginho, Inler - Callejon, Hamšík, De Guzman - Higuaín
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Campagnaro, Ranocchia, Juan Jesus, Santon - Guarín, Medel, Brozović - Shaqiri, Icardi, Palacio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - Cagliari Calcio  (sobota 18:00)
První zápas dalšího kola italské nejvyšší ligy hostí Janov. Tamní Sampdoria je stále jedním z aspirantů na pohárové příčky, i když se jí v novém roce příliš nedaří. Hostit bude návštěvu ze Sardinie, která má rozhodně o co bojovat. Cagliari Calcio je totiž namočené v sestupových vodách.

Dlouhých pět zápasů to trvalo, než se Dorii povedlo opět vyhrát. Nakonec si ale trenér Siniša Mihajlović může gratulovat a zhluboka se nadechnout, protože v minulém kole opět jeho hráči zažili tříbodovou radost. Po remízovém derby s CFC se Doria utkala s Atalantou Bergamo a nevedla si špatně. První poločas sice pro její fanoušky byl spíše jako z hororu, protože Námořníci prohrávali o jednu branku. O to větší radost měli fanoušci Dorie z poločasu druhého a zejména z dramatického závěru zápasu. Luis Muriel totiž dvacet pět minut před koncem srovnal a Stefano Okaka Chuka nakonec vstřelil rozhodující gól na 2:1 až sedm minut před koncem!

Pokud myslí Sampdoria svůj útok na evropské poháry vážně, musí na tomto výsledku pracovat. Právě schopnost navazovat na své výkony jí v posledních týdnech chyběla. Dobrou zprávou pro srbského trenéra je také fakt, že se Dorii vyhýbají zranění, takže Mihajlović bude schopen postavit tu nejsilnější možnou sestavu hráčů. Jeho zraky se upínají především k obávanému triu v podání Edera, Stefana Okaky a Luise Muriela. Vzhledem k tomu, že na svou šanci na lavičce čeká ještě zkušený matador Samuel Eto'o, má se obrana Cagliari na co těšit.

Doufá v to i Luis Muriel. Nové posile z Udinese chvíli trvalo, než se zapracovala do týmu a zvládla se naplno dostat do formy po delším zranění, ale v posledním utkání to už byl opět ten starý dobrý Muriel. Jeho neustálý pohyb před bránou, technická zdatnost a velká rychlost dělají z Muriela obávaného střelce. Za Dorii zatím nastoupil ke třem zápasům a v nich si připsal tři branky. A nyní by rád rozšířil svou sbírku gólem před vlastním publikem. V rozhovoru pro klubovou televizi kolumbijský hráč sdělil: "Celý týden jsme se připravovali na utkání s Cagliari. Mrzí nás, že jsme nezvládli první poločas zápasu proti Atalantě, kdy jsme hráli opravdu špatně. Ale uděláme všechno pro to, aby se něco podobného neopakovalo."

"Moc se mi tu líbí, klub má velké ambice a skvělého trenéra. I se spoluhráči vycházím dobře. Když jste obklopeni tak skvělými lidmi a hráči, je snadné s nimi vycházet. A rozumíme si i na hřišti. Cagliari není zrovna na vrcholu, ale z vlastní zkušenosti vím, že odtud vede cesta jen nahoru. Doufám, že se zlepšením Cagliari počká alespoň po zápase s námi. Mým cílem je vstřelit branku před našimi fanoušky. A hlavně vyhrát další zápas," dodal Muriel.

Cagliari je nyní až na 18. místě, což vyvolalo řadu nepokojů. Italská média navíc přinesla zprávu o tom, že vedení Cagliari uvažuje o změně trenéra. Gianfranca Zolu by podle nich mohl nahradit český trenér Zdeněk Zeman, který byl vyhozen právě před Zolou! Tomu moc radosti nepřidal ani seznam zraněných, na kterém jsou mimo jiné i záložník a kapitán Daniele Conti, Joao Pedro nebo nejlepší střelec týmu Marco Sau. Za posledních pět zápasů nevyhrálo Cagliari ani jeden, poslední dva navíc prohrálo.

Nejprve jej o body připravil milánský Inter, následně se domácí Cagliari utkalo s Hellasem Verona. Za něj se prosadili Luca Toni a Juan Goméz. Prapor domácích pozdvihl kontaktním gólem Daniele Conti, ale v 90. minutě už bylo pozdě. Po tomto utkání došlo k setkání vedení klubu, na kterém byl přítomen trenér Zola i prezident Tommaso Giulini. Podaří se Zolovi získat čas vítěstvím nad favorizovanou Sampdorií?
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Silvestre, Romagnoli, Regini - Acquah, Palombo, Obiang - Muriel, Okaka, Eder
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkic - Gonzalez, Rossettini, Diakite, Murru - Ekdal, Crisetig, Donsah - M’Poku - Longo, Cop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - Hellas Verona  (sobota 20:45)
Až desátý AC Milán přivítá na svém stánku San Siro veronský Hellas, který je v tabulce patnáctý. Rossoneri stále herně ani výsledkově nepřesvědčují, kouč Filippo Inzaghi dostal údajně od vedení ultimátum. Podaří se mu na lavičce AC přežít i po tomto utkání?

V minulém kole AC opět ztratilo a evropské poháry se zase o něco více vzdálily. Remíza 0:0 na půdě Chieva byla neúspěchem, zvláště když se soupeř pohybuje na hraně sestupu. Milánští teď mají na svém kontě 34 bodů a na páté místo ztrácejí už osm bodů. S touto situací pochopitelně není nikdo v klubu, ani fanoušci, spokojen. Vedení slavného celku dokonce dalo ultimátum Filippu Inzaghimu, který zatím nebyl schopen vtisknout týmu určitou tvář. Okamžitě se také začalo spekulovat o možném nástupci. Nejčastěji jsou skloňována jména jako Jürgen Klopp, Marcelo Lippi či Maurizio Sarri. Jak nakonec celá situace dopadne, je otázkou, nicméně jistotou zůstává, že AC se doma v dalším kole představí proti Hellasu Verona a ve hře bude jak Inzaghiho budoucnost, tak samozřejmě také důležité body, které potřebují oba celky doslova jako sůl.

"Musíme si vyhrnout rukávy a zapracovat na vítězném návratu - začínáme v sobotu. Pokud bychom zvítězili, jsem si jistý, že budeme v jiné pozici. Jsme první, kdo ví, že si musíme vést lépe, protože my jsme Milán," rozhovořil se kouč Inzaghi.

Dobře si nevede ani Hellas, který, i přestože v posledním kole na hřišti Cagliari vyhrál, zaujímá v tabulce až patnácté místo. Svěřence trenéra Andrey Mandorliniho dělí od sestupové příčky osm bodů, takže zdánlivě mohou být v klidu, nicméně oproti minulé sezoně je vystupování Hellasu zklamáním.

Favoritem zápasu bude Milán, ale Hellas se nemá čeho bát. Po svém návratu do Serie A dokázal hned v prvním zápase AC porazit a v dalších zápasech byl minimálně vyrovnaným soupeřem. spoléhat bude opět na kanonýra Luku Toniho, který v podstatě rozhodl i již zmiňovaný zápas na půdě Cagliari.

Zatímco hostům bude scházet pouze Valoti, domácí jsou, co se týče absencí, ve velkých problémech. Na marodce totiž zůstávají Zapata, Abate, De Sciglio, El Shaarawy, Agazzi, Armero, Zaccardo, Mastour, Rami, Albertazzi, Montolivo a De Jong.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego López - Bonera, Paletta, Bocchetti, Antonelli - Poli, Muntari, Bonaventura - Cerci, Destro, Ménez
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Benussi - Pisano, Marquez, Moras, Agostini - Sala, Tachtsidis, Hallfredsson - Gomez, Toni, Jankovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.80 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC25177152:1458
2.AS Řím251310238:1949
3.SSC Neapol25136644:3145
4.SS Lazio25134843:2743
5.ACF Fiorentina25119537:2442
6.UC Sampdoria25912432:2839
7.Janov CFC2499636:2936
8.Turín FC2599728:2536
9.Inter Milán2598839:3235
10.AC Milán25810735:3034
11.Città di Palermo25810738:3934
12.US Sassuolo25611829:3829
13.Empoli FC25513725:2728
14.Udinese Calcio24771026:3228
15.Hellas Verona25771129:4428
16.Chievo Verona25671218:3025
17.Atalanta Bergamo25581222:3723
18.Cagliari Calcio25481332:4720
19.AC Cesena25471424:4719
20.Parma FC23321820:4710
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (756)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele