Serie A - preview 26. kola

01.03.2014, 08:53, aktualizováno 02.03.2014, 08:43
Previews
Římské AS jenom remizovalo s Interem a může se navýšit jeho manko na Juventus, který čeká duel na půdě AC Milán. Fiorentina v dalším zajímavém duelu hostí Lazio, Neapol cestuje do Livorna, Hellas Verona bude chtít potvrdit své postavení v tabulce v duelu s Bolognou...
Cagliari Calcio - Udinese Calcio  (neděle 12:30)
Trápící se Cagliari vyzve čtyři zápasy neporažené Udinese. Oba celky od sebe dělí tři body, přičemž lépe jsou na tom hosté.

Cagliari se po dvou porážkách vytáhlo a ze hřiště Interu Milán si odvezlo bod. Situace sardinského celku ale stále není dobrá. Pět bodů náskok před sestupovými pozicemi nedává příliš klidu, zvláště když za deset kol dokázali vyhrát jen jednou. "Bod proti Interu je pro nás důležitý. Předvedli jsme dobrý výkon a tento výsledek nám nepochybně dodá další sebedůvěru," prohlásil Mauricio Pinilla. Sardiňané očekávají zlepšení a zejména na domácí půdě by měli zabrat.

Udinese se zápas od zápasu lepší, ale do ideální formy má stále hodně daleko. Guidolinovi svěřenci jsou v letošní sezoně nuceni bojovat o záchranu, namísto obligádního boje o evropské poháry. Bianconeri se snažejí dát zapomenout na vyřazení z italského poháru a ve zbytku zápasů Serie A chtějí získat co největší počet bodů a skončit v tabulce co nejvýše. Teoreticky ještě existuje možnost dostat se do Evropské ligy, ovšem na šesté místo ztrácí jedenáct bodů. "V loňském roce jsme měli fantastickou sezonu. Vyhráli jsme osm zápasů v řadě a kvalifikovali se do Evropské ligy. Pokud jde o poslední sezonu, tým se moc nezměnil. Je hodně kvalitní," nechal se slyšet obránce Thomas Heurtaux.

Hosté naposledy remizovali v Janově a doma s Atalantou. Předtím porazili Boloňu i Chievo, aniž by přitom inkasovali.

Trenér domácích Lopez nemá starosti s žádnou marodkou, přesto musí řešit dvě absence. Vykartovaní jsou totiž Conti a Ekdal. Na druhé straně barikády je situace komplikovanější. Zranění do hry nepustí Gabriela Silvu, Lazzariho, Bubnjiče a vykartovaného Domizziho.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Dessena, Rossettini, Astori, Avelar - Vecino, Cossu, Eriksson - Adryan - Pinilla, Ibarbo
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Heurtaux, Danilo, Naldo - Basta, Badu, Allan, Pereyra, Gabriel Silva - Fernandes - Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - UC Sampdoria  (neděle 15:00)
Fotbalisté Turína budou po dalším prohraném derby nabírat sebevědomí a formu v domácím prostředí proti Sampdorii, které se poslední kolo rovněž nepovedlo. Postavení Granaty je na rozdíl od toho janovského parádní. Z osmé pozice stále může pomýšlet na evropské poháry.

Turínskému klubu se letos daří a fanoušci se mohou těšit z bojů o evropské poháry. Granata dokáže potrápit či obrat o body nejednoho favorita, proti úhlavnímu nepříteli se jí ale dlouhodobě nedaří. V derby proti Juventusu vyhrálo Toro naposledy v sezoně 1994/1995 a čekání na úspěch neukončilo ani před týdnem. Juventus byl opět o krok napřed a zápas vyhrál 1:0. Venturovi svěřenci se teď musejí koncentrovat na další zápas, doma totiž vyzvou Sampdorii. "Toužíme získat všechny tři body," prohlásil obránce Bovo, jenž si pochvaluje své působení v turínském klubu. <í>"Turín je zdravý a dobře organizovaný klub s jasnou vizí. Můžete zde vidět plody dlouholeté tvrdé práce."

Sampdoria v minulém kole podlehla AC Milán 0:2 a byla to druhá porážka v řadě. Předtím Blucerchiati podlehli Římu dokonce 0:3. "Co se týče výkonu, koncentrace a týmového ducha, nemůžu své hráče kritizovat. Udělali jsme co jsme mohli, ale oni byli lepší než my," zhodnotil zápas s AC Siniša Mihajlovič. Sampdoria je aktuálně devátá a na sestupové pozice má osmibodový náskok.

Nyní jí čeká zápas s Turínem, tedy soupeřem, který nepatří mezi oblíbence. Sampdoria dokázala Granatu naposledy porazit v sezoně 2008/2009.

Na straně domácích budou chybět Barreto, Masiello, Moretti a suspendovaný El Kaddouri. Ani druhá strana nebude kompletní. Mimo jsou Gastaldello a hned trojice hráčů si odpykává karetní trest - Palombo, Costa a v minulém kole vyloučený Maxi Lopez.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimovič, Glik, Bovo - Darmian, Kurtič, Vives, Farnerud, Pasquale - Cerci, Immobile
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Mustafi, Fornasier, Regini - Obiang, Renan - Gabbiadini, Krstičič, Soriano - Eder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.25 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - Parma FC  (neděle 15:00)
Parma prožívá skvělou sezonu a zatím se jí daří předsezónní plány naplňovat na maximum. Tým trenéra Roberta Donadoniho těží z obnovené formy veteránů Cassana a Amauriho, kteří pomohli týmu na současné sedmé místo. Parma by ráda pokračovala a v souboji s posledním týmem ligy bude jasným favoritem.

Sassuolo začíná pozvolna platit daň přisouzenou nováčkům, což demonstrovala také v utkání proti římskému Laziu. Ani to neprožívá ideální časy, ale Sassuolo těsně porazilo. Neroverdi nestačily ani dvě branky ze závěru utkání, protože o třech bodech následně rozhodl Antonio Candreva s přispěním obránce Cannavara. Nyní čeká domácí hráče další těžký soupeř. Parma se totiž probouzí a tažena dvěma skvělými útočníky pomýšlí na evropské poháry.

A ty rozhodně nejsou nikterak daleko - na pátý Inter ztrácí Ducali pouhopouhé tři body. Sassuolo se ale prezentuje minimálně po herní stránce rozhodně lépe, než co by mohly říkat výsledky. Svědkem toho byl i relativně nový trenér na jeho lavičce. Alberto Malesani má se záchranou v první lize bohaté zkušenosti a uplatnit je bude chtít také v této sezoně. I když tým pod jeho vedením zatím nevyhrává, z nevýrazného systému přechází pomalu na organizovanou hru.

Také proto mohl trenér Malesani po posledním zápase své svěřence více než chválit. V pozápasovém souhrnu pro deník Gazzetta dello Sport devětapadesátiletý stratég poznamenal: "Nebyl to pro nás příliš dobrý zápas, protože jsme nezískali ani bod. Ale musím říct, že moji hráči na mě udělali dojem. Hráli jsme organizovaně a pozorně, na kolena nás srazily spíše individuální chyby. Myslím, že alespoň bod jsme si za náš výkon dnes zasloužili. To je ale fotbal, nikdy nevíte, co přinese další utkání. Proto k tomu s Parmou vzhlížím s optimismem. Práce, kterou hráči na tréninku odvádějí, se pomalu začíná vracet - náš tým hraje s nadšením, chutí a každý ví, co po něm chci," pochvaluje si Malesani.

Malesaniho jméno není pro mnohé fanoušky Ducali žádnou záhadou, neboť zkušený stratég tu již mezi léty 1998 až 2001 působil. Tradiční italský celek dokonce dovedl do Poháru UEFA, k zisku Coppa Italia a následně i Supercoppy. Radostnou zprávou pro fanoušky domácích i pro trenéra samotného je návrat talentovaného Domenica Berardiho, ke kterému se přidává také zkušený záložník Matteo Brighi. Parmě se také vyhýbají zranění, takže Roberto Donadoni může při skládání základní jedenáctky mít naprostou volnost.

Přestože se trenérovi Donadonimu daří udržet vysoká očekávání a jeho tým hraje pohledný fotbal, stále se najdou fanoušci, kteří nejsou spokojeni. Takové jádro dalo svůj nesouhlas najevo mohutným pískotem, kterým reagovalo na nedávnou bezbrankovou remízu s Catanií. Radost jim jejich svěřenci mohli udělat alespoň proti Fiorentině, neboť také s toskánským klubem dokázali srovnat krok. Tento výsledek udělal zkušenému Donadonimu nepochybně radost.

Po skončení zápasu to jasně deklaroval: "Hráli jsme proti jednomu z nejlepších týmů ligy a dokázali jsme s ním remizovat. Nemám nic, co bych svých hráčům vytkl, chlapci se opravdu snažili a naše hra se mi líbila. Dokázali jsme něco skvělého a pozoruhodného," radoval se Donadoni.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Ariaudo, Cannavaro, Mendes - Longhi, Brighi, Magnanelli, Biondini, Rosi - Berardi, Floccari
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Lucarelli - Biabiany, Gargano, Marchionni, Parolo, Molinaro - Cassano, Amauri
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atalanta Bergamo - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Návštěva z Chieva Verona se bude muset hodně snažit, aby získala tři body. Domácí mají jednak výhodu prostředí a jednak si dobře pamatují na minulé utkání. Za prohru o gól bude chtít Chievo nyní satisfakci, takže i Denisova parta se musí mít na pozoru.

Ještě na začátku minulého měsíce se Atalantě dařilo a po utkání s Neapolí se vznášela v oblacích. Z takové výšky po výhře 3:0 ale museli Orobici velice rychle snést zpět do těžké reality prvoligových bojů, protože tři další utkání nevyhrála. Ze dvou z nich si dokonce odnesla porážku. Naději na zlepšení dal týmu trenéra Colantuona až duel s Udinese, neboť Orobici si se Zebrami rozdělili po bodu. Hosté na Stadio Friuli vůbec nezačali špatně a díky brzké brance Davideho Brivia vedli, ale konečné slovo měly Zebry, jejichž kapitán Di Natale dvacet minut před koncem srovnal.

Naopak Chievu se poslední utkání povedlo ještě o něco lépe - sicilskou Catanii odeslala prohra o dvě branky až na předposlední místo sestupového pásma, o což se góly postarali Cyril Théréau a Luca Rigoni. Mussi Volanti tím dokázali, že ještě nejsou odepsáni a pokusí se poprat alespoň o klidné chvíle ve středu tabulky. Postupu k lepším zítřkům věří také trenér Eugenio Corini, který v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport vyjádřil jasnou touhu zlepšovat se a postupovat tabulkou.

"Soupeřům jsme vyslali jasný signál, že tu stále jsme a pokusíme se o další body. Tento zápas se nám velice povedl a já jsem za podobný výsledek šťastný. Hráči bojovali od první minuty až do té poslední a výhru jsme si zasloužili. Když vytvoříme dobrou partu a každý hráč bude pracovat ve prospěch celku, pak najdeme rovnováhu a tyto důležité momenty celé sezony budeme zvládat," uzavírá mladý trenér.

Zklamán z výkonu svých chlapců nebyl ani trenér Stefano Colantuono, který po remízovém utkání médiím sdělil: "Předvedli jsme dobrý výkon proti skvělému týmu, což je výtečné znamení. Rádi bychom v tom pokračovali co nejdéle. Proti Chievu to ale bude dost složité, to je těžký oříšek k rozlousknutí. Já ale pevně věřím, že máme dostatek kvality na to, abychom si odnesli dobrý výsledek."

Atalanta se bude muset smířit s několika výraznými absencemi. Mimo hru je například mladý chorvatský útočník Marko Livaja, který byl z kádru vyřazen kvůli disciplinárnímu porušení. Podle některých médií totiž někdejší hráč Interu Milán odmítl nastoupit jako střídající hráč k poslednímu ligovému klání a byl proto potrestán. Jisté pochybnosti se v tmu Orobici vznášejí také nad startem Moralezovým, protože tvořivý hráč si stěžuje na svalové potíže. Poslední vzájemné utkání rozhodl právě Moralez, který by si jistě rád připsal na své konto další významnou trefu.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Benalouane, Stendardo, Yépes, Del Grosso - Raimondi, Baselli, Carmona, Bonaventura - Morález - Denis
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Dainelli, Cesar, Dramé - Guana, Rigoni, Hetemaj - Paloschi, Théréau, Pellissier
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - Calcio Catania  (neděle 15:00)
Grifové chtějí do první poloviny tabulky a dnes budou mít k přiblížení svému cíli velkou příležitosti, hostí totiž předposlední Catanii. Forma obou soupeřů je zhruba stejná, favoritem ale budou přeci jenom domácí.

Zajímavé výkony předvádí v letošní sezoně FC Janov. Po divoké remíze s Udinese se Grifové předvedli na San Paolo v Neapoli, kde remizovali 1:1. "Není snadné hrát v Neapoli, ale v prvním poločase jsme odvedli dobrou práci. Zasloužili jsme si bod. Jsem spokojený s představením svých hráčů, ale teď musíme jít zase dál," neskrýval radost Gian Piero Gasperini. O další body budou janovští usilovat proti Catanii, proti které se jim nedaří. Za čtyři poslední vzájemné zápasy nevyhráli ani jednou.

Catania se pod Maranem zlepšila a začíná sbírat body. Její postavení v tabulce je ale nadále špatné. Na nesestupové pozice ztrácí dva body a do konce sezony se pochopitelně bude bojovat jen o záchranu. Naposledy Elefantini podlehli Chievu 2:0. "Proti Chievu jsme se zase vrátili o krok zpět. Nehráli jsme dobře a udělali jsme chyby. Ale musíme pokračovat v boji až do konce, zatím jsme ničeho nedosáhli. V příštích několika zápasech potřebujeme předvést dobré výkony a vyšplhat se nahoru. Abychom v neděli vyhráli, musíme předvést větší hlad, než Janov," rozhovořil se kapitán Sicilanů Mariano Izco.

Gian Pier Gasperini nemůže počítat s Gamberinim, Donnarummou, Kuckou, Vršaljkem a Matuzalemem. Také trenér Maran má potíže s poskládáním základní jedenáctky. Chybí totiž Castro, Barrientos, Almiron a potrestaný Bergessio.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, De Maio, Burdisso - Motta, Cofie, Bertolacci, Antonelli - Konaté, Gilardino, Sculli
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Spolli, Bellusci, Rolin - Peruzzi, Izco, Lodi, Rinaudo, Alvarez - Keko, Leto
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - Bologna FC  (neděle 15:00)
Nevyzpytatelný Hellas Verona se přetahuje s Interem o pátou pozici a před tímto kolem na něho ztrácel pouhý bod. Nerazzurri ale zajížděli na půdu druhého Říma, kdežto Veronští přivítají o záchranu bojující Boloňu. Hellas se pak netají tím, že i pro něj představuje záchrana primární cíl.

Po nešťastné porážce s turínským FC se Hellas rychle zmátořil a domácí nezdar odčinil výhrou na půdě Livorna. Veronský celek tak udržel kontakt s pohárovými příčkami a je nadále šestý. "Naším prvním cílem je hájit naše postavení v Serii A a k dosažení tohoto cíle jsme velmi blízko. Ale je zde ještě spousta zápasů a já nechci, aby mí hráči odpočívali. Naší motivací je vést si v této sezoně dobře a v pořadí chceme skončit tak vysoko, jak jen to bude možné," zůstává pevně nohama na zemi trenér Andrea Mandorlini. Nicméně i přes cíl zachránit se, bude Hellas v souboji s Boloňou velký favoritem. Koneckonců forma je jasně na jeho straně.

Boloňa bojuje o záchranu a po těžkém losu v podobě Milána, respektive Říma, jí čeká neméně příjemný soupeř - Hellas. Hosté budou bojovat nejenom o body, ale také o odčinění prvního vzájemného utkání v letošní sezoně. Hellas totiž na hřišti Boloni vyhrál vysoko 4:1.

Velkou ztrátu pro zápas s Boloňou hlásí Hellas. Kanonýr Luca Toni je totiž v trestu a do utkání nemůže zasáhnout. Je to ale příležitost pro Michaela Rabušice, který dost možná dostane šanci od úvodní minuty. Vedle Toniho budou scházet taky Gonzalez a Maietta. Kompletní nebudou ani hosté, ti postrádají Pazienzu, Acquafrescu a Della Roccu.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Marques, Moras, Agostini - Romulo, Donadel, Marquinho - Iturbe, Rabušic, Jankovič
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Antonsson, Natali, Mantovani - Garics, Khrin, Perez, Christodoulopoulos, Morleo - Koné - Bianchi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Livorno - SSC Neapol  (neděle 18:30)
Partenopei mohou slavit postup do další fáze Evropské ligy, ale teď se již musí soustředit na další kolo. V Serii A totiž jedou na půdu nováčka z Livorna, který svou kůži rozhodně nedá zadarmo. Livorno má totiž obrovskou motivaci - snaží se dostat pryč z pásma sestupu.

A k tomuto cíli mu již mnoho kroků nezbývá. Stačí porazit Neapol a doufat, že Bologna zaváhá. Na druhou stranu, rozdíl mezi oběma nedělními soupeři je přímo do očí bijící. I když se zázraky ve fotbale občas dějí, je nanejvýš nepravděpodobné, že by Benítezovi svěřenci utkání s nováčkem ligy podcenili. Otázkou zůstává, jak moc sil stál Neapol postup a zda ještě nějaké hráčům pod Vesuvem na návštěvu Livorna zbudou.

Domácí výhra v poměru 3:1 Neapoli stačila k postupu, neboť v Anglii dokázala se Swansea remizovat bez gólů. Na San Paolu už se rozhodnout muselo a díky brankám Lorenza Insigneho, Gonzala Higuaína a Gökhana Inlera se Partenopei mohou zapojit do boje o další trofej. Dvojutkání se Swans ale nepatřilo ke snadným, což si uvědomuje také trenér Benítez. Ten v pozápasovém rozhovoru dodal: "Bylo mi jasné, že nám soupeř způsobí mnoho problémů a nebude to pro nás snadné utkání. Swansea neměla co ztratit. V náš prospěch rozhodlo několik faktorů. Například máme větší individuální kvalitu a díky působení v Lize mistrů se můžeme pochlubit také větším polem zkušeností. Nicméně, teď je čas soustředit se opět na ligu."

V ní si parta kolem Marka Hamšíka připíše další těžký zápas, protože do hry se opět vrací například mladík Belfodil, který má chuť ukázat, že by v budoucnu mohl patřit k nejlepším hráčům ligy. Proti domácímu týmu ale stojí také historické statistiky, neboť poslední výhra Livorna proti Neapoli je datována do roku 2004. Od té doby si Partenopei na své konto připsali výhru ve všech šesti vzájemných zápasech. Livornu zatím příliš nepomáhá ani změna na trenérském postu, kam se místo odvolaného Attilia Perottiho posadil zkušený Domenico Di Carlo.

Neapol zatím o změně trenéra vůbec uvažovat nemusí, tým totiž spočívá na pohodlném třetím místě hned za druhým AS Řím a lídrem z Turína. Problémem současné Neapole je především neschopnost dovést dílo do konce a občas se jí stane, že v klíčových momentech postrádá jistotu a odhodlání. I to způsobilo již několik nesnadných chvil pro fanoušky Partenopei. Do formy se však pomalu dostává také Slovák Marek Hamšík a vítanou posilou se stal také záložník Jorginho. Jeho příchod z Hellasu Verona zajistil trenéru Benítezovi dostatek středních záložníků a na nedostatek si nemůže španělský stratég stěžovat ani v ofenzivní linii.

Do šancí se zlehka dostává především duo José Callejón a Dries Mertens, čímž často způsobují přečíslení a zrychlení v přechodu do útoku. V souboji s týmem, který neoplývá právě jistou defenzívou, by Neapol mohla zvítězit a přidat trochu tlaku na druhé AS Řím. To má totiž o jedno utkání méně. Livorno nemá na Neapol právě dobré vzpomínky, protože v sedmém kole bylo obětí debaklu o čtyři branky, kterými síť brankáře Bardiho zatížili Pandev, Inler, Callejón a Hamšík. Napraví si Livorno reputaci na Stadio Armando Picchi, nebo se po Evropské lize budou Partenopei radovat také v Serii A?
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Coda, Emerson, Ceccherini - Mbaye, Benassi, Greco, Duncan, Mesbah - Belfodil, Paulinho
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Fernandez, Henrique, Ghoulam - Inler, Jorginho - Callejón, Hamšík, Mertens - Pandev
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.80 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ACF Fiorentina - SS Lazio  (neděle 20:45)
V neděli večer se na italských televizních programech dočkáme dvou velice zajímavých zápasů. Prioritou zřejmě zůstane duel mezi Juventusem Turín a AC Milán, ale ani druhý střet nenechá fanouška Serie A v klidu. Na Artemio Franchi totiž zavítá římské Lazio a svede boj o návrat ke špičce.

Kromě slavného a ostře sledovaného utkání na San Siru se do boje zapojí také toskánská Viola. Ta svede zajímavý souboj týmů, které se v týdnu zapojily do Evropské ligy. Zatímco domácí ale dánský Esbjerg celkově porazili a postupují, Lazio nestačilo na bulharský Ludogorec a se soutěží se loučí.K tomu přispěla zejména šokující domácí prohra, po níž ani tři branky na půdě soupeře nepomohly římskému klubu k postupu.

Na utkání s Esbjergem bude ráda vzpomínat celá Fiorentina a Mario Gómez ze všech nejvíc. Velká předsezónní posila z německého Bayernu Mnichov odehrála proti Esbjergu první úplné utkání po zranění, které si přivodila před dlouhými pěti měsíci. I když se rekonvalescenci věnoval německý reprezentant se španělskými kořeny dost dlouhou dobu, přesto se necítil zcela v pořádku. Bezprostředně po utkání sdělil zvědavým zástupcům médií své pocity.

"Pořád nemám fyzičku. Po pěti měsících pauzy je jasné, že to bude trvat ještě dlouho, než se dostanu do ideální formy. Těžké je pro mě určit, s jakým důrazem můžu chodit do osobních soubojů, nebo když se vracím zpět pro míč. Jde o správné tempo, které by mi mohlo pomoci. Vím, že mě čeká ještě dlouhá cesta, ale tohle přesně chci a mám na to, abych se vrátil ještě lepší," uzavírá střelec dvou ligových branek. A jeho účast na hřišti či nesporný talent budou Fiorentině velice potřeba, protože se ještě delší čas nemůže spoléhat na zraněného Pepita Rossiho.

Rossi není jediným zraněným hráčem, protože z utkání proti Dánům si odnesl zlomené žebro také obránce Manuel Pasqual. Celou Fiorentinou poslední dobou hýbaly vášnivé diskuze o objektivnosti disciplinární komise, která záložníkovi Borjovi Valerovi vyměřila trest na čtyři zápasy za údajné strčení do sudího. Kromě něj se do základní jedenáctky nedostane ani Mobido Diakité, David Pizarro, Ante Rebić nebo Ahmed Hegazy. Právě kritické utkání s Parmou, které skončilo remízou 2:2 se třemi vyloučenými hráči, způsobilo, že Viola nyní ztrácí na třetí Neapol již šest bodů.

Příliš se nedaří ani římskému klubu. Od odchodu záložníka Hernanese se Římané trápí a nyní se dokonce pohybují ve středu tabulky. Ambiciózní a hrdý klub přitom ještě nedávno bojoval v evropských pohárech. Z něj jej ale vyřadila remíza s Ludogorcem. Nestačily ani branky Diaa Keity, Brayana Perey a Miroslava Kloseho. Ani domácí scéna Laziu příliš nefandí, neboť před poslední výhrou nad nováčkem ze Sassuola Lazio k překvapení všech prohrálo s Catanií.

Také trenér Edy Reja byl ze situace nemile překvapen a potěšit jej nemohly ani zprávy o stavu zraněných. Kvůli zranění se do zápasu s Fialkami nezapojí Emiliano Alfaro, Hélder Postiga, Ederson a André Dias. Při posledním vzájemném střetu se body dělily, jinak se ale z minulých šesti duelů Viola radovala pouze dvakrát. Florencie je ale oblíbeným místem trenéra Rejy, jehož dvě poslední návštěvy s Biancocelesti vždy skončily vítězně. Dosáhne na tři body i potřetí za sebou, nebo Fialky naváží na představení s dánským Esbjergem?
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomović, Rodriguez, Savić, Vargas - Aquilani, Ambrosini, Mati Fernández - Cuadrado, Matri, Iličić
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Konko, Biava, Ciani, Radu - Gonzalez, Ledesma, Mauri - Candreva, Klose, Lulić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - Juventus FC  (neděle 20:45)
Šlágr 26.kola italské ligy se uskuteční na milánském San Siru, kam zavítá mistrovský Juventus. Milánští se pod Seedorfem zlepšují a rádi by navázali na výhru z Janova. Stará dáma se ale pyšní fantastickou formou, v lize zatím prohrála jediné utkání.

Dva nejslavnější italské týmy se aktuálně nacházejí ve zcela jiném rozpoložení. Zatímco Juventus tři roky po sobě kraluje apeninskému fotbalu, Milán se zejména v letošní sezoně hodně trápí. Průběžná devátá pozice je pro klub takového formátu příšernou vizitkou. Nicméně nový trenér Clarence Seedorf začíná dávat kdysi obávající Milán do kupy. Z šesti ligových duelů prohrál jen jediný (s Neapolí 3:1) a v tabulce stoupá. Na evropské poháry ztrácí pět bodů, což rozhodně není manko, které by se nedalo dohnat. Juventus je na tom zcela jinak, s devítibodovým náskokem vede celou ligu. V této sezoně se přeci jenom v jedné soutěži dařilo více Milánu. V Lize mistrů se Juventus pakoval už v základních skupinách, kdežto Milán prošel do vyřazovací části, kde je ale blízko vyřazení, neboť domácí zápas s Atléticem Madrid nezvládl. Juventus ale stále živí naději na evropskou trofej, v Evropské lize je považován za největšího favorita.

Rossoneri v posledním kole zdolali Sampdorii Janov a Clarence Seedorf mohl být po výhře 2:0 na výsost spokojen. Především defenzíve začíná pracovat dobře. Jak se Sampdorií, tak i s Boloňou a Hellasem udrželi červenočerní čisté konto, což se v předchozích zápasech pod Allegrim povedlo jen čtyřikrát.

Juventus v lize válí a nemá pořádného konkurenta. Druhý AS Řím má sice zápas k dobru, ale i tak ztrácí na Starou dámu devět bodů. Juventini naposledy porazili v městském derby FC Turín 1:0 a v Evropské lize zvládli i odvetu a Trabzonspor porazili pohodlně 2:0.

Historie vzájemných zápasů je nesmírně bohatá. V posledních sezonách má ale navrch Juventus, který vyhrál třikrát v řadě. Na San Siru ale naposledy vyhráli domácí. "V minulé sezoně jsme prožili kouzelný večer. Vyhráli jsme zápas a od té doby šli nahoru. Doufejme, že prožijeme dobrou noc i tentokrát. Vítězství proti jednomu z velkých týmů by nám dodalo velkou podporu. Máme kvalitu na to Juventus porazit," věří v úspěch kapitán AC Riccardo Montolivo.

AC se musí obejít bez El Shaarawyho, Cristanteho, Balloteliho a Muntariho. Především absence "Supermaria" se jeví jako velkým problémem. V týdnu se vyrojili spekulace, že by Balotelli mohl stihnout zápas, ale momentálně je jeho start spíše nepravděpodobný. Na druhé straně bude trenér Conte postrádat Asamoaha, Chielliniho, Vučiniče, Pepeho i klíčového záložníka Vidala. Právě absence Vidala je jakousi protivahou chybějícího Balotelliho.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - De Sciglio, Bonera, Rami, Emanuelson - Montolivo, De Jong - Poli, Kaká, Taarabt - Pazzini
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Caceres - Lichtsteiner, Marchisio, Pirlo, Pogba, Peluso - Llorente, Tévez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - Inter Milán  (sobota 20:45)
Poslední ligový zápas těchto dvou velikánů italské kopané skončil jasným vítězstvím AS Řím, které si i přes roli hostujícího týmu se svým soupeřem poradilo rozdílem tří branek. O něco podobného se v sobotu večer pokusí Mazzarriho svěřenci na Olympijském stadionu.

Po nadvládě Interu ještě z časů Mourinha se v duelech s AS Řím milánský tým hledá a již osm zápasů v řadě nenašel klíč k vítězství. Ve zmiňovaném počtu zápasů AS pětkrát vyhrálo, třikrát se body dělily. Na čí stranu se štěstí přikloní teď? Když se oba kluby potkaly v sedmém kole probíhajícího ročníku, Římané díky dvěma brankám kapitána Francesca Tottiho a jednomu zásahu mladíka Alessandra Florenziho zvítězili zcela jasně.

Od té doby se postavení na čele tabulky změnilo a římský klub byl vystřídán Juventusem. Přesto mohou Vlci považovat dosavadní průběh sezony za úspěšný, neboť sídlí na druhé příčce, pohodlně brání místo určené pro kvalifikaci do příštího ročníku vysněné Ligy mistrů a mohou ještě pomýšlet na sesazení Bianconeri. A protože ani Starou dámu v tomto kole nečeká nic snadného, musí AS nad Interem zvítězit, chce-li boj o Scudetto zdramatizovat.

Římané mohou spoléhat na dobrou formu, díky níž zvítězili v pěti utkáních ze šesti. Pokud se jim podaří udržet si ji, mohli by seriózně atakovat úspěšný rok 2001, který jim přinesl mistrovský titul naposledy. Nerazzurri může děsit také domácí forma Giallorossi, kteří ve dvanácti zápasech dosud hraných na Stadio Olimpico desetkrát zvítězili a připsali si k tomu dvě remízy. Bude Inter Milán prvním celkem, který AS na jejich půdě porazí?

Inter již tři zápasy neprohrál a zdá se, že konečně nachází svůj vlastní rytmus. Minulé kolo ale rozhodně nebude považovat za úspěch, neboť remíza s patnáctým Cagliari je jen stěží výsledek, který by vedení a fanoušky donutilo tleskat. Domácí tehdy dokonce museli dotahovat skóre, protože jako první se z penalty trefil Mauricio Pinilla. Díky Rolandově zásahu z druhé půle se již Inter mohl radovat, i když jen z bodu. Ten Interu zaručil třetí neprohraný zápas v řadě a souběžně s tím páté místo. Čtvrtá Fiorentina má náskok pěti bodů, ale Mazzariho tým se také musí ohlížet přes rameno na Veronu.

Interu se nedaří především na hřištích soupeřů - z posledních pěti zápasů mimo San Siro Mazzarriho svěřenci prohráli čtyři utkání. Přesto se pro zkušeného stratéga otevírají nové obzory. Jednak může svým hráčům děkovat za krásné představení v podobě poslední výhry nad ambiciózní Fiorentinou a jednak může v kádru přivítat již zcela připraveného záložníka Hernanese, který by měl pozdvihnout zašlou slávu Interu. V týmu Římanů není zcela jistý start kapitána Tottiho, dalším zraněným je Alessandro Florenzi.

Hlavní zásluhu na znovuzrození Římanů má bezesporu především trenér Rudi Garcia, který si stihl získat fanoušky, vedení i hráče samotné. Za všechny z nich hovoří dlouholetý symbol a zástupce kapitána. Reprezentační záložník Daniele De Rossi v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport řekl: "Díky Bohu, že je trenér Garcia tady. Na začátku tohoto příběhu byl sice až čtvrtou volbou na trenérském postu, před ním ještě Max Allegri a Walter Mazzarri. Teď je ale jasné, že to byla skvělá volba a že právě trenér Garcia je ten pravý člověk, který se může zapsat do naší slavné historie," uvědomuje si De Rossi.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Torosidis, Benatia, Castán, Romagnoli - Pjanić, De Rossi, Strootman - Ljajić, Destro, Gervinho
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Rolando, Samuel, Juan - Jonathan, Guarín, Kuzmanović, Hernanes, Nagatomo - Palacio, Milito
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC25213160:1966
2.AS Řím24176149:1157
3.SSC Neapol25156450:2851
4.ACF Fiorentina25136645:2845
5.Inter Milán251010543:2940
6.Hellas Verona251231043:4239
7.Parma FC24910538:2937
8.Turín FC2599739:3236
9.AC Milán2598839:3535
10.SS Lazio2598833:3435
11.Janov CFC2588928:3232
12.Udinese Calcio25841329:3628
13.UC Sampdoria25771127:3728
14.Atalanta Bergamo25841325:3728
15.Cagliari Calcio255101023:3525
16.Chievo Verona25561419:3521
17.Bologna FC25491222:4121
18.AS Livorno25551526:4520
19.Calcio Catania25471419:4319
20.US Sassuolo25451625:5417

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (524)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele