Serie A - preview 25. kola

28.02.2015, 08:50, aktualizováno 02.03.2015, 08:22
Previews
Šlágr 25. kola Serie A je na programu až v pondělí. Pohledy všech fanoušků budou upřeny do Říma, kde místní AS poměří síly s Juventusem. Pro Giallorossi je to zřejmě poslední šance, jak turínskému velkoklubu trochu zatopit...
AS Řím - Juventus FC  (pondělí 20:45)
AS Řím má poslední šanci, chce-li alespoň trochu zdramatizovat boj o mistrovské Scudetto. I v případě, že by nad hosty z Turína zvítězilo, ale zůstane odstup mezi oběma týmy příliš velký. AS se tak musí pokusit uhájit alespoň druhé místo. Juventus se bude muset v zápase dvou elitních týmů obejít bez dvou hráčů základní jedenáctky.

Střed pole. To je přesně místo, které by mohlo rozhodnout. Oba týmy mají středovou linii hodně silnou, ale oba mají zároveň množství absencí právě v této řadě. Tou nejvážnější pro AS je bezpochyby Kevin Strootman. Pro holandského středního záložníka sezona pravděpodobně skončila a snahy svých spoluhráčů bude sledovat jen z tribuny. Záloha je klíčem také pro Juventus, ale i Stará dáma musí počítat absence. Mezi ty nejnovější se řadí Andrea Pirlo a Paul Pogba. Zkušený italský středopolař si v úterním utkání Ligy mistrů proti Dortmundu poranil lýtkový sval a bude mimo hru tři týdny. Pogba má poraněný stehenní sval na levé noze a zřejmě ani on nenastoupí.

Více zraněných má římské AS. Mimo hru jsou nadále Federico Balzaretti, Leandro Castán a Victor Ibarbo. Dobrou zprávou pro trenéra Rudiho Garciu je především fakt, že do hry se úspěšně vrátil mladý talent Juan Manuel Iturbe. A brzy by měl být zpět také Alessandro Florenzi. Při delším zranění brazilského beka Maicona bude Florenzi alternovat jako pravý obránce. Další dobrou zprávou pro fanoušky AS ale bylo především poslední utkání. V rámci odvetného utkání Evropské ligy se Vlci utkali s Feyenoordem Rotterdam.

První zápas skončil remízou 1:1, takže do odvety bylo vše otevřené. A odveta byla stejně napínavá jako první klání. I v ní došlo k nepokojům. Utkání muselo být arbitrem Turpinem dokonce na několik minut přerušeno, protože reakce domácích příznivců po udělení přísné červené karty te Vredemu byly chvílemi v rozporu s normálním zápasem. Na hrací plochu začalo létat množství předmětů, mezi jinými i zapalovač nebo nafouknutý banán, který byl adresován Gervinhovi. Právě ten totiž domácí celek poslal z Evropské ligy pryč.

Nejprve se po centru Torosidise prosadil nejlepší střelec AS Adem Ljajić. Feyenoord sice hrál v oslabení, ale přesto díky Elvisi Manuovi dokázal srovnat. Jen o minutu později znovu aktivní Torosidis poslal centr před bránu a Gervinho rozhodl o postupu svého celku na úkor domácích. AS přesně takový zápas potřebovalo, protože se v novém roce zmítalo v problémech. Jedna remíza za druhou ničily naděje fanoušků na mistrovské Scudetto. Ani historie jim mnoho nadějí nedává. Od té doby, co se za výhru dostávají tři body, se ještě nikdy nestalo, že by tým, který po 24 kolech vede o devět bodů, Scudetto nakonec nezískal.

Alespoň nějaká naděje Vlkům však přeci jen zbývá. Pokud pomineme fakt, že dva skvělí hráči nejspíš v pondělní dohrávce dres Bianconeri neobléknou, pak dalším faktorem je forma Allegriho svěřenců ve venkovních utkáních. Za posledních pět zápasů hrál Juventus na hřišti soupeře dvakrát a ani jednou nevyhrál. Jeden bod si nechaly Zebry v Udinese a jeden získala k překvapení mnohých také Cesena. A trenér Garcia doufá, že jeho hráčům se povede něco podobného.

"Jsem moc rád za výsledek v Holandsku, protože jsme tohle potřebovali. Jsem rád za to, že naše taktika byla úspěšná a sebevědomí hráčů může být zase o něco větší. Teď ale musíme navázat na dobrý výsledek. Je před námi velmi náročný zápas proti Juventusu a ten musíme také zvládnout. Uděláme pro to všechno," dodal Garcia.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Torosidis, Manolas, Astori, Holebas - Pjanić, Keita, Nainggolan - Gervinho, Totti, Ljajić
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Caceres, Bonucci, Chiellini, Evra - Sturaro, Marchisio, Vidal - Pereyra - Tevez, Morata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.25 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Cagliari Calcio - Hellas Verona  (neděle 12:30)
Cagliari i Hellas nutně potřebují body, aby se vzdálily sestupovým příčkám a případná remíza z pohledu domácích nejspíše nic nevyřeší. Domácí doufají v sílu sardinského prostředí, kdežto hosté by rádi potvrdili remízu z těžkého utkání proti AS Řím.

Sardinský celek se sice po nástupu Gianfranca Zoly do funkce hlavního trenéra výsledkově zvedl, ale pořád to nestačí na mimosestupové pozice. Pravdou také je, že v posledních týdnech se muselo Cagliari popasovat s těžkým losem - s Římem, Turínem a Interem získalo dohromady jediný bod, a to za remízu s Granatou 1:1.

Hellasu se stále nedaří podle představ. Špatné výsledky střídají dobré, ale co se týče postavení v tabulce, to je zatím špatné. Patnácté místo a jen čtyřbodový náskok před sestupem nemůže nikoho v klubu, ani trenéra Mandorliniho, uspokojit. Že by se ale mohlo blýskat na lepší časy, ukázalo domácí utkání s favorizovaným Římem. Verona uhrála remízu 1:1, na které hodlá stavět v nadcházejícím klání na Sardinii.

Vzájemná bilance těchto soupeřů je vyrovnaná. Na podzim zvítězil Hellas jedinou brankou Panagiotise Tachtsidise minutu před koncem hrací doby 1:0.

Domácí se musejí obejít bez zraněné dvojice Balzano, Sau, zatímco Hellas vyrukuje na trávník bez Rodrígueze, Saly, Rafaela a Valotiho.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkič - Pisano, Rossettini, Capuano, Avelar - Donsah, Conti, Ekdal - Cossu, Mpoku - Čop
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Benussi - Pisano, Marquez, Moras, Agostini - Obbadi, Tachtsidis, Hallfredsson . Gomez, Toni, Jankovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Janov CFC - Parma FC  (neděle 15:00)
Janov se pokusí vyhrát, Parma se pokusí přijet. Těžko říct, komu dá více práce splnit své cíle. Janov se pokouší udržet se ve hře o Evropskou ligu, na níž ztrácí tři body. Parma je v mnohem náročnější situaci, protože stojí před bankrotem a stále ještě nenalezla řešení, jak ven z této existenční situace. Navíc jí hrozí, že nebude mít prostředky na organizování domácích zápasů.

To se samozřejmě nevztahuje jen na domácí zápasy. Minulý duel s Udinese se nekonal, protože vedení Parmy nemělo prostředky na osvětlení, pořadatele a další běžné potřeby. V současné situaci Parma dokonce prodává vybavení kabiny, aby získala alespoň nějaké finance. V hrožení byly všechny zbylé zápasy do konce sezony, ale hráči Parmy bojují za to, co je jim blízké. Vyplývá to ze slov kapitána Alessandra Lucarelliho, který dokonce poznamenal: "Dnes jsme zahájili přípravu na další zápas s tím, že když nebudou peníze na autobus, vezmeme pět šest aut a pojedeme po vlastní ose. A všechno si zaplatíme sami."

Až takové nasazení ale možná nebude potřeba. Prezident Parmy Giampietro Manenti totiž uvedl, že bojuje proti zrušení jakéhokoli dalšího zápasu. V rozhovoru pro Radio Parma Manenti zdůraznil: "Usilovně na tom pracujeme. Pokud všechno vyjde tak, jak jsme si to naplánovali, pojedu do Janova osobně a hráči samozřejmě nic platit nebudou. Dnes ráno jsme všechno vyřešili a zaplatili jim cestu. A co se týče naší situace, chceme ukázat, že Parma je solventní a bude dál bojovat," nastínil Manenti.

Proti Manentimu se ale ozývají negativní hlasy z vlastního tábora. Například Massimo Gobbi řekl: "Prezident Manenti jen svolává další a další meetingy, ale vlastně se nic neděje. Nic se nezlepšuje. Dosud nám nedal žádné záruky, takže nevíme, co bude zítra. Ale samozřejmě jsme profesionálové a nenecháme se tím odradit. Připravujeme se na každý další zápas," dodal Gobbi.

Janov má jiné starosti. Moc rád by se dostal na příčky znamenající Evropskou ligu. Na ty ale zatím ztrácí tři body, protože v minulém utkání remizoval. Janov v minulém kole zachvátila horečka zvaná Derby della Lanterna, tedy městské derby mezi Sampdorií a CFC. Po sedmnácti minutách se trefil Iago Falqué, ale Grifové se tří bodů nakonec nedočkali. O dvě minuty později totiž Facundo Roncaglia chyboval, když neuhlídal za svými zády Edera. Ten mu míč jednoduše sebral a prostřelil brankáře Mattiu Perina. Body se nakonec dělily, i když oba celky měly ještě šanci na zvrat.

Parma má druhý nejhorší útok, protože nastřílela jen dvacet branek. Ke všemu ještě Antonio Cassano opustil klub, takže rapidní zlepšení se asi čekat nedá. Problémy vepředu měl také Janov, když pustil do Juventusu Alessandra Matriho. Místo něj přivedl Marca Borriella, ale ten zatím moc šancí nedostává. To je i díky raketovému startu mladíka M'Bayeho Nianga z AC Milán, který dvěma góly přispěl k demolici Hellasu Verona v předminulém kole. Zápas začne o 15 minut později.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Roncaglia, Burdisso, De Maio, Rincon - Kucka, Bertolacci, Edenilson - Falque, Perotti, Niang
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Costa, Lucarelli, Gobbi - Mauri, Mariga, Nocerino - Varela, Rodriguez, Palladino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 3.90 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atalanta Bergamo - UC Sampdoria  (neděle 15:00)
Střet dvou týmů, jejichž forma se každým zápasem zhoršuje, se odehraje na Stadio Atleti Azzurri d'Italia. Domácí Atalanta Bergamo z posledních pěti zápasů prohrála čtyři a sestupové příčky se ozývají stále hlasitěji. Sampdoria nemá takové starosti, ale také ona ještě nedávno okupovala příčky evropských pohárů. Nyní je až sedmá.

Jejího nejbližšího soupeře (v rámci tabulky i v rámci geografie) čeká na první pohled snadný duel s Parmou, takže pokud chce Sampdoria získat zpět možnost hrát evropské poháry, musí porazit Atalantu a doufat, že se Parma v utkání s městským rivalem CFC třeba vytáhne. Problém je, že ani Sampdorii se příliš nedaří. V novém roce vyhrála Doria jen dvakrát, když jednou porazila AC Milán a jednou těsně vyhrála nad Cagliari.

Mnoho optimismu jí nedodalo ani derby. Janov byl v minulém kole po většinu utkání lepším týmem a jeho hra byla organizovanější. Takticky vyspělejší CFC si nakonec ale přeci jen body se Sampdorií dělilo, čímž Blucerchiati ukázali, že bojovat do poslední chvíle jim není cizí. První branku utkání vstřelil v 17. minutě Iago Falqué, ale jen o dvě minuty později vyrobil hrubku obránce Facundo Roncaglia, kterého o míč obral Eder. Ten následně musel překonat už jen brankáře Mattiu Perina, což se mu povedlo. Oba celky se rozešly smírně a mají stejný počet bodů.

Oba trenéři budou mít hodně práce především se složením základní jedenáctky. Trenér Siniša Mihajlović bude postrádat hráče jako Eder, Roberto Soriano a Pedro Obiang kvůli kartám. Zranění jsou Alessandro De Vitis a Fabrizio Cacciatore, zdravotně není zcela fit ani Angel Correa nebo Djamel Mesbah. Ti by však nakonec měli být připraveni. V kádru Atalanty je situace hodně podobná. Zraněna je řada hráčů, mimo jiné se do hry nepodívají Davide Zappacosta, Maxi Moralez, Nicolo Cherubin, Marcelo Estigarribia, Cristian Raimondi a Giuseppe Biava.

Domácí jsou přesvědčení o tom, že výhra nad Sampdorií je v jejich moci. Alespoň to tvrdí útočník Alejandro Papu Gomez, který v rozhovoru pro Sky Sport Italia zdůraznil: "Sampdoria je skvělý tým a umí hrát dobrý fotbal, ale na samotný vrchol nepatří. Naše situace vzhledem k tabulce také není ideální, ale mohli bychom si výrazně polepšit, kdybychom nad Dorií vyhráli. A myslím, že to v našich silách určitě je. Máme výhodu v tom, že hrajeme před našimi fanoušky. A doma jsme poměrně silní. Sampdoria navíc není ve formě. Viděl jsem derby a myslím, že trochu lepším týmem bylo CFC. Nakonec se zrodila remíza, tak uvidíme, co se stane v zápase s námi," dodal Gomez.

Ani Atalanta rozhodně nezáří. Poslední tři zápasy prohrála a nejinak tomu bylo také v minulém kole. Orobici narazili na Juventus, ale byli mu poměrně zdatným soupeřem. Giulio Migliaccio je dokonce na Juventus Stadium poslal do vedení, ale domácí díky brankám Llorenteho a Pirla otočili vývoj a vyhráli. Povede se Orobici lépe na domácí půdě?
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Masiello, Stendardo, Benalouane, Bellini - Emanuelson, Carmona, Cigarini, Gomez - Baselli - Pinilla
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Silvestre, Romagnoli, Regini - Acquah, Palombo, Duncan - Correa - Okaka, Muriel
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Cesena - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Předposlední Cesena bude proti Udinese usilovat o důležité body, které by alespoň částečně zlepšily její, již kritickou, situaci v boji o záchranu. Hosté se rovněž pohybují až ve druhé polovině tabulky.

Po porážce v Miláně zůstali "Cavallucci Marini" nadále na předposledním místě Serie A. Jejich ztráta na sedmnáctou pozici činí již sedm bodů a i když do konce sezony zbývá stále hodně kol, čeká domácí celek těžká honička za záchranou. Na druhou stranu přelom ledna a února byl pro Cesenu hodně úspěšný. Domácí porazili Parmu a překvapivě i Lazio a s mistrovským Juventusem dokonce vybojovali cennou remízu 2:2. Domenico Di Carlo věří, že prohraný zápas s Milánem je minulostí a v dalších kolech jeho svěřenci naváží na již zmiňované výkony.

Hodně nemasné a neslané výkony zatím podává Udinese. Tým otřískaný evropskými poháry nemůže pod vedením Andrey Stramaccioniho najít optimální tempo a v lize se víceméně trápí. Minulé kolo Udine nehrálo, neboť byl zápas s Parmou odložen, předtím si ale Bianconeri nevedli příliš dobře, prohráli s Laziem i Neapolí. Překvapivě se hostům nedaří na vlastní půdě Stadia Friuli, což pod Francescem Guidolinem nebývalo zvykem.

Domácí kouč Domenico Di Carlo má problémy se složením základní jedenáctky, na vině je rozsáhlá marodka, nejrůznější zranění totiž mají Valzania, Cazzola, Pulzetti, Marilungo, Tabanelli, Moncini a Cascione. Aby toho nebylo málo, tak trojice Volta, Giorgi, Lucchini si odpykává karetní trest. Udinese je na tom o poznání lépe, scházet mu budou jen Geijo a Domizzi.
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Perico, Capelli, Magnusson, Renzetti - Carbonero, De Feudis, Zé Eduardo - Brienza - Djurič, Defrel
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Heurtaux, Danilo, Piris - Widmer, Koné, Guilherme, Allan, Pasquale - Théréau, Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.10 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
US Sassuolo - SS Lazio  (neděle 15:00)
Lazio touží po Lize mistrů. Zatím se ale musí spokojit s příčkami, které mu zaručují Evropskou ligu. Nyní Biancocelesti v boji o body čeká poměrně atraktivní soupeř. Sassuolo možná jménem a reputací nepatří mezi absolutní špičku ligy, ale hraje ofenzivní fotbal a umí překvapovat i ty největší soupeře.

Vyprávět by o tom mohly především oba celky z Milána. V 17. kole zvítězilo Sassuolo na San Siru o jednu branku. A o pár kol později na svém stadionu přivítalo také jeho městského rivala. Inter Milán ale dopadl ještě hůř, protože prohrál 3:1. K zahození nejsou ani remízy s týmy jako CFC Janov nebo Sampdoria. Poslední dva zápasy ale Sassuolu nevyšly. Nad síly týmu trenéra Eusebia Di Francesca byla Fiorentina a nic snadného nečekalo na Neroverdi ani v minulém kole. Sassuolo zavítalo na půdu slavné Neapole a narazilo. Prsty v obou brankách měl Duván Zapata, který první branku vstřelil, na druhou nahrával Markovi Hamšíkovi.

Aktuální forma, která poslala Sassuolo až na současnou dvanáctou pozici, ale není jedinou špatnou zprávou. Těch obdržel trenér Eusebio Di Francesco v poslední době hned několik a všechny pocházely od jeho zdravotnického personálu. Při pohledu na dlouhou listinu zraněných či vykartovaných hráčů trenér Di Francesco zřejmě dost špatně usíná. Mimo hru bude několik hráčů základní jedenáctky, mimo jiné Gianluca Pegolo, Alessandro Longhi, Emanuele Terranova, Sime Vrsaljko, Federico Peluso, Luca Antei a Paolo Cannavaro. Kvůli kartám chybí také kapitán Francesco Magnanelli.

Možnou útěchou pro Di Francesca a jeho hráče může být snad jen to, že ani Lazio nemá k dispozici plnou ofenzivní sílu. Zranění jsou Pereirinha, Santiago Gentiletti, Senad Lulic, Filip Djordjevic, Mammadou Tounkara a také Abdoulay Konko. Především v útoku má Lazio co dělat a bude spoléhat na to, že se třeba německý ostrostřelec Miroslav Klose dobře vyspí. Aktuálně má římský celek na svém kontě přesně 40 bodů, což je při mých výpočtech přesně o bod víc než Fiorentina. Biancocelesti se tedy musí ohlížet přes rameno.

Dobrou zprávou je forma týmu z hlavního města. V minulých dvou zápasech si Lazio poradilo se svými soupeři a přerušilo tak dva zápasy, ve kterých prohrálo. Nejprve Lazio zavítalo na půdu Zeber z Udine, kde hostům pomohl Antonio Candreva. Jeho jediná penalta rozhodla o tom, že tři body poputují do Věčného města. A Candreva našel své jméno na střelecké listině také v minulém kole, kde Lazio přivítalo ambiciózní Palermo. Za hosty se sice jako první trefil hvězdný talent Paulo Dybala, ale veterán Stefano Mauri srovnal po půlhodině hry. Patnáct minut před koncem to byl právě Antonio Candreva, kdo rozhodl.

Lazio má vysoké ambice a chtělo by do Ligy mistrů. To potvrzují také slova brankáře Federica Marchettiho, který v rozhovoru pro Sky Sport Italia uvedl: "Líbí se mi spolupráce s trenérem Piolim. Dodal nám odvahu, vtiskl nám jednotný herní styl a umí nás motivovat. Vždycky je skvěle připraven a ví, co nás čeká. Podle mého názoru je Lazio teď nejsilnější za poslední sezony. Nikdy jsme neměli tak vyrovnaný tým v obraně i útoku."

"Máme jediný cíl a tím je Liga mistrů. Ne že bychom pohrdali Evropskou ligou, ale cítíme, že máme na to být mezi nejlepšími. Vhodné investice, organizovaná hra a skvělé individuality by mohly vést k tomu, že se Lazio opět probojuje do Ligy mistrů. Nedávno jsem četl také o tom, že mne trenér Antonio Conte zvažuje do reprezentace, čehož si vážím. Myslím, že by tam mohlo být hodně římských hráčů. Ale to v tuto chvíli není moje priorita," dodal Marchetti.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Acerbi, Bianco, Biondini - Taider, Chibsah, Missiroli - Berardi, Zaza, Floro Flores
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Mauricio, De Vrij, Radu - Parolo, Biglia, Mauri - Felipe Anderson, Klose, Candreva
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.90 - 3.40 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Città di Palermo - Empoli FC  (neděle 15:00)
Loni tyto týmy spolu bojovaly v Serii B, nyní patří k příjemným překvapením nejvyšší italské soutěže. Palermo na svém stánku Renzo Barbera přivítá Empoli, které si bezpečně drží odstup od sestupových pozic.

I když je Palermo až jedenácté, tak patří vůbec k nejnepříjemnějším soupeřům letošního ročníku. Ofenzíva vedená Paulem Dybalou či Vazquézem si během několika kol získala zvučné jméno a každý soupeř se teď musí mít na pozoru. Zejména doma je Palermo zvláště silné, což pocítilo hned několik klubů, ale také venku předvádí dobré výkony (vyhraný zápas na půdě AC Milán).

Nicméně minulé kolo se Palermu nevydařilo. Sicilané sice sehráli s Laziem na Stadio Olimpico vyrovnanou partii, ale Biancocelesti byli na konec přeci jenom o kousíček lepší. Domácí mají na svém kontě 33 bodů, což je shodný počet jako mají FC Turín nebo AC Milán, na evropské poháry pak ztrácejí svěřenci trenéra Iachiniho rovných šest bodů.

Empoli je sice v tabulce o pár pater níže, ale i ono může být s dosavadním učinkováním v Serii A spokojeno. Před sestupovými pozicemi má náskok sedmi bodů a pyšnit se může slušnou formou. Čtyři kola v řadě totiž neprohrálo a to hrálo s Římem či Milánem. Doma pak v záchranářských duelech porazilo jak Cesenu, tak i veronské Chievo.

Sicilanům budou chybět zranění Bolzoni a Lazaar a k dispozici nebude ani vykartovaný Barreto. Empoli je na tom lépe, trenér Maurizio Sarri nemůže počítat jen s dlouhodobě zraněným Guarentem.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Morganella, Gonzalez, Andělkovič, Daprelá - Rigoni, Maresca, Della Rocca . Quaison, Vazquéz - Dybala
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Sepe - Hysaj, Rugani, Tonelli, Mario Rui - Vecino, Valdifiori, Croce - Saponara - Tavano, Maccarone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - ACF Fiorentina  (neděle 18:00)
Šlágr italské Serie A se v tomto kole odehraje na stadionu Giuseppe Meazzy, kde Inter Milán přivítá ambiciózní Fiorentinu. Oba týmy mají za sebou úspěšný postup do další fáze Evropské ligy, oba týmy se také netají cílem probojovat se do milionářské Ligy mistrů.

Trenér Nerazzurri Roberto Mancini dal při svém nástupu do funkce jasně najevo, že chce s týmem postoupit do Ligy mistrů a že pro něj existují dvě cesty, jak vytyčeného cíle dosáhnout - buďto domácí soutěží a obsazením třetího místa a nebo triumfem v Evropské lize. Zatím se zdá, že reálnější je spíše druhá cesta, neboť na třetí Neapol už Inter ztrácí deset bodů.

Inter v týdnu dokázal vyřadit skotského mistra Celtic, po výsledcích 3:3 a 1:0 postoupil do další fáze a čtvrteční los mu postavil do cesty velmi těžkou překážku - německý Wolfsburg. Aktuálně druhý tým Bundesligy je považován za jednoho ze spolufavoritů na celkové prvenství. Inter to proti němu bude mít velmi složité, ale ještě než se očekávaný dvojduel uskuteční, čeká na milánský celek domácí soutěž a v ní další těžké překážky. Fiorentina patří k italské špičce, což koneckonců potvrdila v prvním vzájemném utkání této sezony. Fialky totiž porazily Inter hladce 3:0. Jinak se ale zdá, že Nerazzurri nabírají formu. Mimo postupu do další fáze EL vyhráli tři ligová klání v řadě a opět se přiblížili pohárovým příčkám. Naposledy si poradili s Cagliari, když na jeho půdě zvítězili 2:1.

Fiorentina si v EL zajistila postup přes anglický Tottenham, který po remíze 1:1 v Anglii dokázala na domácím stánku Artemio Franchi porazit 2:0. Bohužel, jak už to občas bývá, los svedl dohromady dva italské týmy, takže Viola v dalším kole poměří síly s římským AS.

První vzájemné utkání s Interem již bylo zmíněno, v odvetě na Giuseppe Meazza se ale očekává podstatně rozdílnější boj, už jenom proto, že domácí chytli formu a na rozdíl od prvního zápasu je na lavičce lombardského celku Roberto Mancini. Na druhou stranu forma Fiorentiny je skvělá, několikazápasová série neporazitelnosti zapříčinila rychlé stoupání tabulkou. Viola je totiž pátá a na Ligu mistrů ztrácí šest bodů.

Nerazzurri se budou muset obejít bez brankáře Handanoviče, jehož mezi třemi tyčemi nahradí Carrizo. Scházet budou rovněž Andreolli, D'Ambrosio, Nagatomo a Jonathan. Viola se zase pro změnu musí vypořádat s absencemi Tatarusana, Rossiho, Bernardeschiho, Lupatelliho, Gómeze a Octavia.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Carrizo - Santon, Ranocchia, Juan Jesus, Dodó - Guarín, Medel, Brožovič - Shaqiri - Icardi, Podolski
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Richards, Savić, Rodríguez, Pasqual - Fernandez, Badelj, Aquilani - Diamanti, Babacar, Salah
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Turín FC - SSC Neapol  (neděle 20:45)
Turín slaví důležité vítězství v Evropské lize a postup do další fáze. Po dramatickém utkání ve španělském Bilbau se hráči Býků vrátili domů jako hrdinové. Podobné pocity, snad jen s menší dramatickou zápletkou, však slavil také jejich nejnovější soupeř - Neapol. Jak dopadne střet dvou úspěšných?

Neapol má velkou motivaci k tomu, aby vyhrála. Pokud se jí to podaří a druhé AS padne v utkání s Juventusem Turín, dostanou se Partenopei na druhou příčku právě namísto celku z Věčného města! Svěřence trenéra Rafaela Beníteze ale nečeká nic snadného, protože domácí FC Turín také slaví. Svou sílu ukázal i v zápase, kde zas takovým favoritem nebyl. A přesto dokázal zvítězit.

Turín v prvním utkání na domácí půdě remizoval s Athleticem Bilbao 2:2 a před odvetou dávali experti šance spíše domácímu celku. Ten byl v evropských pohárech rozhodně zkušenější a na domácí půdě se mu taktéž dařilo. Turín ale dokázal bojovat a po herní stránce byl rozhodně svému soupeři vyrovnaným oponentem. V prvním poločase se trefili za hosty Quagliarella a Maxi López, za domácí se prosadil Andoni Iraola. Ve druhém poločase srovnal de Marcos, ale rozhodující trefu měli na svědomí hosté. Pouhých šest minut poté rozhodl Matteo Darmian o tom, že se tato sezona zapíše do dějin Býků tučným písmem!

Turín i díky tomu potvrdil, že jeho forma má stoupající tendenci. Prohry se mu vyhýbají už od poloviny ledna, kdy v rámci Coppa Italia Granata nestačila na římské Lazio. Od té doby se začal prosazovat také Maxi López, který přišel doplnit stavy v útoku. A daří se mu to náramně, protože střílí důležité branky. V celkem osmi zápasech se López prosadil už čtyřikrát a ukázal, že v tom správném týmu umí být jednou z hlavních postav. Proti Neapoli ale bude potřeba něco víc než jen dobrý střelec.

Nedávné výsledky totiž Turínu v souboji s Neapolí příliš nefandí. Za posledních pět vzájemných zápasů se urodila jedna remíza a hned čtyřikrát po sobě Neapol vyhrála. Poslední radost ze tří bodů zažili fanoušci Býků až v roce 2009, kdy jejich miláčky spasily trefy od Rolanda Bianchiho a Alessandra Rosiny. Dobrou zprávou pro Turín je fakt, že jeho marodka je jen velmi sporadicky zaplněna. Mimo hru budou Alvaro Gonzalez a Giuseppe Vives. To hosté z Neapole mají mnohem větší problémy.

Trenér Rafael Benítez nemůže počítat s dlouhodobě zraněnou trojicí Michu, Lorenzo Insigne a Juan Zuniga. Dries Mertens obdržel v minulém kole červenou kartu a také nebude moci do hry zasáhnout. Dále je zde značný počet hráčů, kteří jsou jednu žlutou kartu od diskvalifikace. Jde o hráče jako Faouzi Ghoulam, David Lopez, Raul Albiol a Gökhan Inler, takže si španělský lodivod bude muset pořádně rozmyslet, koho z nich nasadí.

Některé hráče šetřil už v utkání Evropské ligy proti tureckému Trabzonsporu. Do něj mohli jít domácí Partenopei v klidu, protože se jim výjimečně povedlo první utkání. Na půdě soupeře vyhráli 4:0 a odvetné utkání už bylo jen formalitou. To potvrdil také výsledek tohoto zápasu, protože na Stadio San Paolo se jediným střelcem stal domácí záložník Jonathan de Guzmán. A trenér Benítez mohl právem chválit defenzívu, která ve dvou zápasech nedostala ani gól.

"Povedlo se nám něco skvělého a já jsem na své hráče moc pyšný. Není snadné na takovéto úrovni nedostat ani jeden gól ve dvou zápasech. Jde o hodně a oba týmy se snaží. Jsem moc rád, že jsme udrželi čisté konto. Navíc jsme bavili fanoušky dobrým fotbalem. Teď nás čeká další náročné utkání a my se s tím musíme vyrovnat. Turín odvedl kus práce, takže zápas s ním bude hodně napínavý," uvědomuje si španělský stratég.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Moretti, Glik, Maksimovic - Darmian, Farnerud, Gazzi, Benassi, Peres - Quagliarella, Maxi López
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Andujar - Maggio, Koulibaly, Albiol, Strinić - Gargano, López - Callejon, Hamšík, De Guzman - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.25 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chievo Verona - AC Milán  (sobota 20:45)
AC Milán ztrácí na evropské poháry šest bodů a proto povinnost velí na půdě Chieva zvítězit. Milánští mají v této sezoně velké problémy, ale proti Fly Donkeys se jim pravidelně daří a to i ve Veroně na Stadio Bentegodi.

Milán totiž naposledy podlehl Chievu v prosinci roku 2005! Takřka deset let nedokázali hráči Fly Donkeys na svého slavného soupeře vyzrát, přitom AC v posledních letech zažívá strmý ústup ze slávy. Jako pomalu každý rok, bojuje Chievo o záchranu. Aktuálně mu patří v Serii A až šestnáctá pozice se tříbodovým náskokem před osmnáctým Cagliari. Veronští v minulém kole naprosto vyhořeli s Empoli a po porážce 0:3 si ještě více zkomplikovali záchranářské starosti.

Problémy má, jak je známo, také AC Milán. Rossoneri sice před týdnem porazili Cesenu 2:0, ale byla to teprve druhá výhra za posledních devět kol! Díky špatným výsledkům se tak velmi výrazně vzdálila nejenom Liga mistrů, ale také Evropská liga, takže reálně hrozí, že Rossoneri budou bez evropských pohárů už druhý rok v řadě.

Nicméně Filippo Inzaghi i sportovní ředitel Adriano Galliani a vlastně celý Milán doufají ve zlepšení a v navázání na vítězné utkání s Cesenou. Jak už bylo zmíněno, proti Chievu se hráčům Rossoneri dlouhodobě daří a i přes veškeré problémy budou i nyní papírovým favoritem.

Domácímu Chievu bude scházet zraněný Frey a vykartovaný Botta, jinak má kouč Rolando Maran k dispozici kompletní kádr, což se rozhodně nedá říci o jeho trenérském protějšku Filippu Inzaghim. Výčet zraněných totiž nemá konce - Zapata, Abate, De Sciglio, Armero, El Shaarawy, Agazzi, Mastour, Zaccardo a Rami.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Mattiello, Cesar, Dainelli, Zukanovič - Schelotto, Izco, Radovanovič, Hetemaj - Meggiorini, Paloschi
AC Milán - pravděpodobná sestava:
López - Bonera, Méxés, Paletta, Antonelli - Montolivo, De Jong, Poli - Bonaventura - Ménez, Destro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.10 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC24176151:1357
2.AS Řím24139237:1848
3.SSC Neapol24136544:3045
4.SS Lazio24124840:2740
5.ACF Fiorentina24109536:2439
6.Janov CFC2499636:2936
7.UC Sampdoria24812430:2736
8.Inter Milán2498739:3135
9.AC Milán2489735:3033
10.Turín FC2489727:2533
11.Città di Palermo2489738:3933
12.US Sassuolo24611729:3529
13.Udinese Calcio2377926:3128
14.Empoli FC24512725:2727
15.Hellas Verona24671127:4325
16.Chievo Verona24661218:3024
17.Atalanta Bergamo24581121:3523
18.Cagliari Calcio24481231:4520
19.AC Cesena24371423:4716
20.Parma FC23321820:4710
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (709)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele