Serie A - preview 25. kola

22.02.2014, 08:52, aktualizováno 24.02.2014, 08:35
Previews
Dvěma zápasy dnes bude zkompletováno pětadvacáté kolo nejvyšší italské soutěže. Fiorentina se představí v Parmě a výhrou se pokusí vytvořit tlak na třetí Neapol, na kterou nyní ztrácí šest bodů. SSC následně hostí jedenáctý Janov.
Parma FC - ACF Fiorentina  (pondělí 19:00)
Ducali budou pravou zkouškou, protože jejich forma udivuje nejednoho odborníka. Na druhou stranu, Fialky vezou nadějný výsledek z Dánska, takže minimálně psychologickou výhodu mají na své straně.

Fialky cestují z Dánska jako vítězové, neboť v úvodním duelu Evropské ligy porazily tamní Esbjerg poměrem 3:1. Také výkon vůbec nebyl špatný a to trenéra Vincenza Montellu potěšilo. Po skončení utkání médiím řekl: "Tým mě po prohraném utkání nikdy nezklamal a vždy zareagoval tím nejlepším možným způsobem," narážel Montella na prohru s Interem Milán. "Na hřiště jsme šli s respektem k soupeři a pokorou. Snažili jsme se obstát a zajistit si dobrý výsledek především díky aktivní hře. Mohli jsme vstřelit víc branek, ale také jsme měli štěstí při inkasování. Soupeř vůbec nebyl snadným oponentem, takže jsem za toto vítězství moc rád," dodává bývalý útočník.

A teď zpátky do první italské ligy. Serie A již Fiorentinu netrpělivě očekává a připravila jí hned dvě překvapení. Tím prvním je posunutí termínu na pondělí, aby dokázali hráči bez větších problémů zregenerovat své unavené tělo a dobře se na Parmu připravit. A to je právě to druhé, již ne tak pozitivní překvapení. Ducali totiž rozhodně nejsou odpočinkovým soupeřem a žádné relaxační tempo tedy zřejmě Fialky nečeká. Donadoniho svěřenci už zvládli vyděsit nejednoho fotbalového velikána a případná návštěva pohárů by vůbec nemusela být nereálná.

Pokud jde o italskou první ligu, sbírají Donadoniho svěřenci pouze plusové body. K atraktivní hře přidávají také výsledky, převážně jsou to výhry a remízy. Ze šesti posledních odehraných zápasů má Parma na své poměry skvostnou bilanci pěti výher a jediné remízy! Zarážející by mohl být také způsob, s jakým si poradila s Atalantou. V minulém se střetli například střelci jako Germán Denis a Antonio Cassano, takže se daly čekat brankové hody. Parma ale v těchto týdnech prožívá téměř renezanci dávné slávy a dokázala to také v utkání s Orobici. Těm totiž nastřílela čtyři branky a ještě zvládla neinkasovat. Do střelecké listiny se postupně zapsali Cristian Molinaro, Antonio Cassano a Ezequiel Schelotto. Vlastní branku si vstřelil Benalouane.

A že mají tifosi za aktuální formu děkovat? Walter Gargano vidí situaci jasně - veškerý kredit si zaslouží trenér Roberto Donadoni. Zkušený stratég se těší oblibě u fanoušků i hráčů a prostředí malého, ale velmi ambiciózního klubu, je pro něj prý ideální. "Kompliment si zaslouží pan trenér, který s námi dělá výtečnou práci. Reaguje na toho kterého soupeře, mění taktiku a vždy přesně víme, co po nás žádá. I když ale změníme strategii, výsledky se nemění, dál vyhráváme. Navíc jsme dokázali udržet Jonathana Biabianyho, takže se na něj můžeme spoléhat až do konce šampionátu. Sice se nám teď daří, ale nechceme polevit, budeme v tomto trendu pokračovat až do konce," dodává zkušený záložník Gargano.

K utkání s Fiorentinou se vyjadřuje také další hráč Parmy, který má na svědomí její aktuální formu. Tím je obránce Mattia Cassani, který spatřuje výhodu v nabitém programu Fialek. "Pohárové utkání by mohlo Fiorentině odebrat fyzické síly a unavit její hráče. Na druhou stranu, je to psychologický stimul do dalších utkání, takže nebude snadné proti nim hrát. Je to zkušený tým s mnoha skvělými individualitami, které dokáží rozhodnout celé utkání. Navíc mají ambiciózního a chytrého trenéra. Pro nás to bude důležitý zápas, ale není rozhodující," skládá Cassani soupeři poklonu.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Lucarelli - Biabiany, Gargano, Marchionni, Parolo, Gobbi - Amauri, Cassano
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomović, Compper, Savić - Cuadrado, Aquilani, Pizarro, Borja Valero, Pasqual - Iličić - Matri
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SSC Neapol - Janov CFC  (pondělí 21:00)
Neapol má za sebou utkání Evropské ligy proti anglickému celku Swansea City, po jehož skončení gól na Liberty Stadium diváci neviděli. Teď je však čas opět se soustředit na italskou první ligu. V ní nečeká Benítezovi svěřence nic snadného - na San Paolo zavítají janovští Grifové.

Ještě před nějakým časem svěřenci trenéra Beníteze ztráceli body, ale od začátku února se jim podařilo vyhrát tři soutěžní utkání. Důležitá byla především výhra nad AS Řím, která Partenopei zaručila postup do finále Coppa Italia. O branky se postarali José Callejón, Gonzalo Higuaín a mladík Jorginho. Ofenzivně laděné AS navíc nedokázalo brankáři Reinovi vstřelit ani jednu branku. Poté se Neapol utkala se Sassuolem a díky Blerimu Džemailim a Lorenzovi Insignemu si tři body odvezla také ze hřiště nováčka.

Trenéra Beníteze může těšit především domácí forma, neboť na San Paolu jeho tým vyhrál 21 z dvaadvaceti zápasů. K prodloužení této série bude Neapoli sloužit utkání s Janovem, kterému se forma také zlepšuje. Neapol je stále ve hře o Italský pohár, s trochou štěstí by mohla dosáhnout také na Scudetto a ráda by se výrazněji zapsala také do historie Evropské ligy. První část má za sebou poměrně úspěšně, protože z Anglie veze bezbrankovou remízu. Pozitiva sledoval také manažer Rafael Benítez, který již prostředí Premier League dobře zná.

Po zápase se španělský stratég stanici Sky Sport Italia svěřil: "Jak jsem říkal před zápasem, hrát tady na Ostrovech je vždy intenzivnější a rychlejší. Na to jsme byli připraveni, takže jsme splnili náš cíl. Tento výsledek mi nevadí, i když v odvetě nechává vše otevřené. Swansea je velmi kvalitní tým, a my se mu budeme muset postavit čelem. Jsem spokojený s tím, že jsme neinkasovali, i když mne mrzí, že jsme nedokázali vstřelit branku. Nevytvářeli jsme si příliš mnoho šancí ale chlapci tvrdě pracovali," dodává Benítez.

Problémem Neapole často byly chyby v defenzivní činnosti a také malý počet středních záložníků. Trenér Benítez žádal v lednovém přestupním mercatu více alternativ a od vedení dostal mladého Brazilce Jorginha. Ten zatím svého zaměstnavatele potěšil a středová linie s ním vypadá silnější. Nastoupit by mohl také proti Janovu. Ten nebude moci využít služeb Gamberiniho, Kucky a Vrsajlka.

Hlavní potíží Janova je neschopnost navázat na dobré výkony, takže výhry, remízy i prohry střídá s téměř symetrickou přesností. Přesto platí, že se jedná o nevypočitatelný tým. Pokud má Alberto Gilardino svůj den, popřípadě mu vypomáhá talentovaný brankář Mattia Perin, je pro soupeře vždy těžké odejít ze zápasu coby vítěz. S příchodem zkušeného Nicoláse Burdissa se navíc zlepšila i defenzivní linie, což určitě pocítí hvězdy typu Hamšík, Mertens, Higuaín.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Fernandez, Albiol, Ghoulam - Inler, Jorginho - Callejón, Hamšík, Mertens - Higuaín
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Burdisso, Portanova, Marchese - Antonini, Matuzalem, Bertolacci, De Ceglie - Konaté, Gilardino, Antonelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Livorno - Hellas Verona  (neděle 12:30)
Livorno určitě potřebuje mnohem více body, než Hellas, neboť hraje o záchranu. Hellas ze své luxusní pozice může pomýšlet na evropské poháry, zůstává však skromný. A pokud vezmeme v potaz aktuání formu ze čtyř posledních kol, zjistíme, že je na tom překvapivě lépe Livorno.

Amarantu, jak se Livornu přezdívá, se začíná dařit. Ze čtyř zápasů dokázalo získat sedm bodů a rázem opustilo sestupové pozice. Naposledy se domácím dařilo venku, na horké sardinské půdě zvítězili 2:1. "Vítězství nad Cagliari bylo pro nás velmi důležité. Musíme dát kontinuitu tomuto výsledku. Cesta je dlouhá, ale jsme na správné cestě k uhájení našeho postavení," liboval si po výhře nad Cagliari trenér Domenico Di Carlo.

Hellasu se v letošní sezoně daří a ve městě Romea a Julie panuje obecně velká spokojenost, tedy co se příznivců Hellasu týče. Menší spokojenost zavládla po minulém kole, kdy nováček soutěže prohrál s turínským FC 1:3. Postavení Mandorliniho svěřenců je ale stále luxusní. Osmé místo se stále živými nadějemi na účast v evropských pohárech je dobrým počinem. "Musíme tuto porážku hodit za hlavu. Nebyla to naše noc, musíme přijmout výsledek a jít dál. Moji hráči jsou odhodlání v Livornu uspět. Jsme připraveni tam jet a přivézt tři body," nebere nic jiného než vítězství trenér Mandorlini.

I přestože je Hellas osmý, předsezonní cíl zůstává stejný a sice záchrana. "Víme, že jsme blízko k dosažení našeho cíle a výhra v Livornu bude dalším obrovským krokem," dodal Mandorlini. Cílem Hellasu bylo co nejdříve získat 40 bodů, což by podle propočtů mělo na záchranu stačit.

Domenico Di Carlo se musí vypořádat s absencemi Siligardiho a Luciho. Chybět budou pro karetní tresty i Ceccherini a Benassi. Na druhé straně barikády se na trávníku neobjeví Maietta a Halffredsson.
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Coda, Rinaudo, Emerson - Mbaye, Biagianti, Duncan, Greco, Mesbah - Emeghara, Paulinho
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Marques, Moras, Agostini - Romulo, Donadel, Marquinho - Iturbe, Toni, Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
UC Sampdoria - AC Milán  (neděle 15:00)
Po porážce s Atlétikem se AC Milán musí koncentrovat znovu na domácí soutěž, kde je to stále velká katastrofa. Milánští se na první příčky dívají z veké vzdálenosti, na pátý Inter ztrácejí ale pořád "jen" sedm bodů. Seedorfovi svěřenci cestují do Janova, kde je čeká Sampdoria, tedy tým dalšího bývalého skvělého fotbalisty Siniši Mihajloviče.

Sampdoria po příchodu Siniši Mihajloviče ožila a díky dobrým výsledkům si vypracovala před sestupovými místy už devítibodový náskok. To je ale stále málo. Janovský celek by rád pronikl do první desítky a minimálně v příštích sezonách bojoval o pohárová umístění. Blucerchiati aktuálně nemají vůbec špatnou formu. Minulé kolo se sice výsledkově nepovedlo, ale z šesti zápasů dokázali Mihajlovičovi svěřenci vydolovat deset bodů! Sampdoria zapracovala především na dobré defenzívě, více jak jednou inkasovala za deset zápasů jen třikrát.

Spojení AC Milán a pohárová Evropa pro příští sezonu se čím dál více stává nereálným. Hráčům Rossoneri po vyřazení z Coppa Italia nezbývá než triumfovat v Lize mistrů, nebo v domácí soutěži skončit v nejhorším případě na šestém místě. První cesta se ale výrazně zkomplikovala, neboť Milán úvodní duel na San Siru s Atlétikem prohrál (0:1) a odveta pro něj bude hodně složitá. Snadnější se zdá být druhá cesta prostřednitvím domácí soutěže. V minulém kole porazilo AC Boloňu 1:0 a posunulo se na deváté místo. Na šesté místo, které za jistých okolností znamená start v EL ztrácejí Milánští čtyři body. Na Ligu mistrů je to potom propastných osmnáct bodů!

"Jsem s výkonem svých hráčů velmi spokojen. Myslím si, že bezbrankový výsledek by byl spravedlivější. Viděl jsem na mém týmu spoustu pozitiv ale i nadále musíme tvrdě pracovat, abychom se zlepšili. Nyní musíme obrátit svojí pozornost na Serii A a v neděli domů přivést tři body," prohlásil trenér AC Clarence Seedorf.

Pikantní to mohlo být utkání pro Maxiho Lopeze, jenž jednu sezonu strávil právě v Miláně. Na San Siru se ale neuchytil a nyní řádí v barvách Blucerchiati. Sampdorii bude dále chybět i Sansone, Gastaldello a De Silvestri. Problémy hlásí i Milán. V jednu chvíli se zdálo, že je s věčnýma zraněníma konec, jenže není. El Shaarawy, Cristante, Birsa, Robinho, Silvestre, De Sciglio i Balotelli mají nejrůznější zranění.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - Fornasier, Mustafi, Regini, Costa - Palombo, Obiang - Gabbiadini, Krstičič, Wszolek - Eder
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Bonera, Rami, Emanuelson - De Jong, Montolivo - Honda, Kaká, Taarabt - Pazzini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.10 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Udinese Calcio - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Fotbalisté Udinese se nadechli k dobrým výkonům a v tomto trendu hodlají pokračovat i v zápase s Atalantou Bergamo. Hostům se v posledním měsíci vůbec nedaří, což dosvědčuje blamáž s Parmou. Přesně před týdnem byli Nerazzurri potupěni čtyřmi brankami.

Udinese se v lize rozehrálo k dobrým výkonům a jeho postavení v tabulce stoupá. Po výhrách v Boloni a doma s Chievem přidali Guidolinovi svěřenci další bod v Janově proti FC, kde remizovali 3:3. Současné třinácté místo ale stále nenaplňuje předsezonní očekávání. Severoitalský celek se může ve zbytku sezony soustředit už jen právě na domácí soutěž. Z Coppa Italia vypadl s Fiorentinou a evropské poháry pro Udine skončili sotva začali (vyřazení od Slovanu Liberec v předkole EL).

Atalanta Bergamo počátkem února smetla favorizovanou Neapol 3:0 a do dalších zápasů si nasadila laťku, kterou mohla stěží zvládnout. V dalším kole totiž přišla porážka s Fiorentinou a to nejhorší si nechali Nerazzurri na minulou neděli. Výprask 4:0 od Parmy se totiž rozhodně neočekával, zvláště když se hrálo v Bergamu. Čtrnáctý tým soutěže tak musí znovu začít sbírat body, neboť je nebezpečně blízko sestupovým pozicím. Před osmnáctou Catanií má náskok osmi bodů. Cílem číslo jedna zůstává pro modročerné záchrana.

Na straně domácích budou chybět Gabriel Silva, Bubnjič, Heurtaux a Pereyra. Dva posledně zmiňovaní si odpykávají karetní tresty. Čtyři hráči budou scházet i kouči Colantuonovi. Konkrétně se jedná o Cazzolu, Brienzu, Scaloniho, Nicu a Belliniho.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Naldo, Danilo, Domizzi - Widmer, Allan, Yebda, Lazzari, Basta - Maicosuel - Di Natale
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Benalouane, Stendardo, Yepes, Del Grosso - Raimondi, Cigarini, Carmona, Bonaventura - Moralez - Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.30 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Milánský Inter se v poslední době opět probudil a díky dvěma výhrám se alespoň na krátkou dobu přestalo hovořit o krizi. Slavný klub prochází několika významnými změnami a celkově by se tato sezona dala označit jako transformační. Přesto z ní chce vytěžit co nejvíc. Stejně tak Cagliari, které již několik velkých změn zaznamenalo.

Začněme domácími. Slavný tým, který za Mourinhovy éry likvidoval jednoho soupeře za druhým a nakonec stanul až na trůnu, prochází zvláštní sezonou. Slíbené obrození se prozatím nekonalo, i když v první fázi bylo považováno za probíhající. Přišel nový trenér, který měl zaručit vysokou profesionální úroveň. Změnil systém, který byl dlouho zavedený a po zkušenostech z minulého působení se zdálo, že je to krok vpřed. Navíc klub koupil nový vlastník, který zaručoval dravé mládí, ekonomicky silné zázemí a kapitál potřebný na nákup prestižních jmen. Někde v půli cesty se ale vše zpomalilo a velký nástup Nerazzurri prý máme očekávat až sezonu příští.

To však fanouškům nebrání, aby snili. Sen o Lize mistrů hodně závisí na výkonech nynějšího kádru, který prožívá vzlety a pády celkem běžně. Po kritické fázi, v níž se hra Interu minimalizuje a fanoušci dávají najevo svou nelibost, se tým sepne a odvádí dobrou práci. To jsme mohli vidět v několika minulých týdnech. Světlejším okamžikem bylo poražení nevyzpytatelného nováčka ze Sassuola, který padl díky brance Waltera Samuela. Liknavost útočníků a absence ofenzivních tahounů je v Interu známou věcí, ale také v dalším utkání nakonec tři body Inter nestála.

V souboji sousedů se milánský tým dostal do Toskánska a domácí Fiorentina chtěla pojistit své vedení nad ním. Situace mezi těmito dvěma týmy se však zdramatizovala díky výsledku zápasu. Fialky inkasovaly dvakrát, zatímco Samir Handanović dostal jen jednu branku. Ten se po utkání také radostně usmíval, protože věděl, že by se mohlo jednat o náznak pozitivnější série: "Výhra nad Fiorentinou je skvělý výsledek, i když ukazuje málo. Jde o to, jak jsme se my cítili - znovu v nás koluje entuziazmus a nadšení pro hru. Ve dvou posledních utkáních jsme dostali jen jeden gól, přišel Hernanes a Guarín je opět motivovaný. Z mého pohledu máme samé dobré zprávy," naznačuje brankář Interu.

Střelecky se navíc prosadil kritizovaný mladík Mauro Icardi, který by podle spoluhráčů mohl převzít pomyslnou štafetu po Diegovi Militovi. Ten by mohl nastoupit proti Cagliari, protože Ricky Álvarez je zraněn a tudíž ofenzivní schopnosti Interu klesají. Větší problémy se složením základní jedenáctky bude mít Cagliari. Sardinský klub bude postrádat zraněné Pisana a Astoriho, navíc se kvůli karetnímu trestu do zápasu nepodívá Daniele Conti. Dobrou zprávou je alespoň zdravotní stav dvojice Avelar a Ibrahimi.

Cagliari se před časem rozloučilo s druhým trenérem a v roli hlavního stratéga zůstal Diego Lopez. Prvním propuštěným byl asistent trenéra Ivo Pulga, který v klubu strávil rok a půl. Lopez tedy na chvíli vyhrál pomyslný duel přeživších, ale o dalších krocích se vedení zosobněné Nicolou Salernem rozhodne až po zápase s Interem Milán. Situace sardinského celku totiž není právě růžová. Z deseti posledních utkání vyhrálo Cagliari pouze dva, pět dalších prohrálo. Tím pádem kleslo v tabulce až na současnou patnáctou příčku, s čímž vedení před sezonou asi jen stěží počítalo. Ani zápas s nováčkem z Livorna příliš optimizmu nevzbuzoval, protože góly Émersona a Paulinha určily jednoznačný směr zápasu. Zlepší se situace ambiciózního celku proti gigantu evropské kopané?
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Rolando, Samuel, Juan Jesus - D'Ambrosio, Guarín, Kuzmanović, Hernanes, Nagatomo - Palacio, Milito
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Perico, Rossettini, Del Fabro, Murru - Dessena, Ekdal, Vecino - Cossu - Sau, Nené
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - Calcio Catania  (neděle 15:00)
Chievo již tři zápasy po sobě prohrálo a nyní bude čelit dalšímu těžkému testu. Do Verony totiž přijede stejně ohrožená Catania, jejíž forma má ale vzestupnou tendenci.

Devět zápasů pro Chievo, ale ani jedna výhra a hned šest porážek. To je tragická forma, se kterou se Mussi Volanti potýkají. Posledním týmem, který využil špatnou náladu v kabině veronského celku, byl lídr z Turína. A ten neměl slitování - branky Kwadwa Asamoaha, Claudia Marchisia a Fernanda Llorenteho zajistily tři body Staré dámě, zatímco Chievu nepomohl ani vlastní gól od Martina Cácerese. V současné době se sice Chievo trápí uvnitř sestupového boje, ale stále ještě mu zbývá mnoho zápasů k obrácení této smutné statistiky.

K záchraně chybí Gialloblu dva body, takže výhra proti Catanii by mohla být klíčovým faktorem v boji o prvoligovou příslušnost. To si uvědomuje také prezident Luca Cempedelli, který v rozhovoru pro klubovou televizní stanici optimisticky sdělil: "Můžeme se zlepšit. Jistě, přestupová politika možná mohla hráče trochu zmást, ale podle mého mínění se jedná jen o otázku času, než se dostaneme do optimální formy. Proti Catanii to bude opravdu bitva nervů. Ty musíme držet na uzdě po dobu celého utkání. Musíme znovu objevit ztracený týmový duch a nikdy se nevzdat," hledá činovník klíč k zapeklité situaci.

Chievo má také trochu smůlu, protože už rok nezahrávalo pokutový kop. Dočká se proti Catanii? Sicilský tým poslední dobou ožil a teď se z posledního místa dostal až před svého nedělního soupeře. Čtyři zápasy už Catania neprohrála, v prvních třech z nich získala po bodu. Minulé kolo bylo pro Catanii jako zázrak, neboť Sloni dokázali porazit římské Lazio. Už v první minutě šokoval Massimino Mariano Izco, na něj ve druhé půli navázali ještě Nicolas Spolli a Gino Peruzzi. Výsledná výhra samozřejmě potěšila také trenéra Rolanda Marana, který po skončení zápasu konstatoval: "Teď začíná naše sezona. Děkuji všem, kdo nám pomáhali a my dík nim mohli dosáhnout tak skvělého výsledku. Mnozí říkali, že jsme odepsaným týmem, ale dokázali jsme, že ještě žijeme. Čeká nás ale ještě dlouhá cesta za záchranou," uvědomuje si Maran.

Problémem pro jeho tým by mohl být fakt, že na hřišti soupeře Catania ještě nevyhrála. Pokud by se to změnilo, nepochybně by Catania udělala velký krok k tomu, abychom ji v Serii A viděli v srpnu opět. Oba trenéři díky svým zkušenostem vědí, že právě toto je životně důležité utkání, které pravděpodobně určí směr celé sezony. Přinese totiž nejen případné tři body, ale také psychologickou výhodu oproti svým nejbližším konkurentům. Minulý vzájemný střet zvládla lépe Catania, gólem k tomu přispěl i Jaroslav Plašil.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Canini, Cesar - Sardo, Bentivoglio, Radovanović, Hetemaj, Dramé - Stoian, Thereau
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Peruzzi, Bellusci, Spolli, Rolín - Izco, Lodi, Rinaudo - Keko, Bergessio, Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.00 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - Turín FC  (neděle 18:30)
Velký šlágr má na programu město Turín. Slavný Juventus, poslední italský mistr, přivítá svého méně slavného městského rivala FC Turín. Granata tentokrát cíti velkou šanci na úspěch. V lize se jí daří, dokonce atakuje pohárové pozice. Juventus je ale už třetím rokem králem apeninského fotbalu a dlouhodobě má s FC kladnou bilanci, v derby je tedy jasným favoritem.

Juventus pomalu, ale dalo by se říci jistě, směřuje za další obhajobou mistrovského titulu. Pokud by se to Staré dámě skutečně podařilo, stalo by se tak potřetí zasebou. Dominance Juve je v Itálii vskutku velká, aktuálně má na čele devítibodový náskok, ovšem druhý AS Řím má jeden zápas k dobru. Výběr trenéra Conteho celkově neprohrál už šestnáct kol! Posledním, kdo dokázal vedoucí celek v lize porazit byla Fiorentina 20. října loňského roku.

A přece se tato sezona neobejde bez jednoho velkého šrámu. Vyřazení už v základních skupinách Ligy mistrů je zkrátka neodpustitelné. Juventus ze třetího místa zamířil jen do Evropské ligy, kde má ale o motivaci postaráno. Finále se totiž bude hrát na novém stadionu Juventusu, kde by italský celek nechtěl chybět. Náročnou cestu začal dobře, v prvním zápase vyřazovacího systému porazil Trabzonspor 2:0 a vytvořil si před odvetou na turecké půdě dobrý náskok.

Druhý turínský celek zažívá také dobrou sezonu a obírá o body nejednoho favorita. Svěřenci trenéra Ventury zaujímají velmi dobré sedmé místo s tříbodovým odstupem na pátý Inter Milán. Granata má tedy na dosah evropské poháry pro příští rok, přesto ale vedení včetně trenéra Ventury na pohárovou Evropu nepomýšlejí.

"Procházíme skvělým obdobím, tím nejlepším, se kterým můžeme do derby jít. Vítězství proti Hellasu nám umožnilo připravit se na teno zápas s optimismem. Musíme zůstat soustředění a věřit v naše schopnosti," doufá v úspěch kapitán Turína Kamil Glik. Granatě se v soubojích se slavnějším Juventusem dlouhodobě nedaří a na výhru čeká už několik let. Poslední vzájemná výhra se urodila v sezoně 1994/1995!

Aktuální italský mistr bude postrádat obránce Chielliniho a záložníka Pepeho. Conte ale může vybírat z dost širokého kádru. Platí to i o hostech. Gazzi a Barreto mají zdravotní potíže, Gillet je pak dlouhodobě mimo hru kvůli disiplinárnímu trestu.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Caceres, Bonucci, Ogbonna - Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Asamoah - Llorente, Tevéz
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimovič, Glik, Moretti - Darmian, Vives, Farnerud, El Kaddouri, S.Masiello - Cerci, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - US Sassuolo  (neděle 20:45)
Lazio v týdnu vyhořelo na evropské scéně a v Serii A si bude napravovat reputaci. V domácí soutěži je to ale rovněž bída, koho jiného ale porazit, než poslední Sassuolo. Neroverdi hodlají na Stadio Olimpico konečně prolomit dlouhé čekání na vítězství.

Bulharský Razgrad Ludogorets nepřestává udivovat fotbalovou Evropu. Ještě donedávna nám málo známý bulharský klub pokračuje ve spanilé jízdě Evropskou ligou a vyšlápl si i na italské Lazio Řím. Na Stadio Olimpico zvítězil 1:0 a do odvety má velké šance na postup do další fáze.

"Porážku od Ludogorce jsem nečekal. Je to dobrý tým, ale my si měli počínat lépe. Udělali jsme mnoho chyb a jsem zklamaný z našich posledních vystoupení. Ale máme před sebou ještě 90 minut a stát se může cokoliv," hlásal zklamaný Edy Reja. Lazio teď musí obrátit pozornost opět na domácí soutěž, ve které se Rejovým svěřencům nedaří. Biancocelesti naposledy podlehli o záchranu bojující Catanii 3:1 a v tabulce jim patří až desáté místo.

Sassuolo bude v zápase s Laziem usilovat o přerušení pětizápasové série zápasů bez zisku jediného bodu. Neroverdi prohráli z dvanácti kol hned devětkrát. Jednou remizovali a dvakrát vyhráli. Po odvolání Di Francesca se zatím ani pod Albertem Malesanim nepodařilo začít vítězit a situace hostujícího US se stává čím dál kritičtější. Na Livorno, které je sedmnácté ztrácí už tři body.

"Nesmíme zapomínat, že v posledních týdnech jsme čelili velmi silným týmům, jako je Hellas, Inter Milán a Neapol. Je ale pravda, že se musíme zlepšit. Naše sezona právě teď začíná. Chystáme se do Říma pro tři body," prohlásil sebevědomě Alberto Malesani.

Biancocelesti nastoupí bez Alfara, Postigy a Edersona. Hosté jsou na tom dokonce ještě hůře. Alberto Malesani nemůže počítat s Brighim, Zieglerem, Terranovou, Biondinim, Alexem, Acerbim, Masuccim a Manfredinim.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Konko, Biava, Dias, Radu - Candreva, Biglia, Ledesma, Lulič - Mauri - Klose
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Mendes, Cannavaro, Ariaudo - Rosi, Marrone, Chibsah, Missiroli, Longhi - Berardi, Floccari
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bologna FC - AS Řím  (sobota 20:45)
Z důvodů evropských pohárů se bude plán Serie A trochu měnit, takže namísto tradičních svou duelů se v sobotu dočkáme pouze jediného. V roli hlavních aktérů se nám představí domácí Bologna snažící se o záchranu a hosté Říma, kteří stíhají Juventus.

Felsinei budou muset vydat maximum svých schopností, aby dokázali zastavit rozjetý Řím. I když se rána Maria Balotelliho dala jen těžko chytat a AC Milán těsně vyhrálo, minulé kolo jen potvrdilo krutou realitu - Bologna v tomto kalendářním roce zvítězila pouze jedinkrát! Smolná série pak napomohla Bologně k současnému šestnáctému místu, odkud se sestupové vody blíží jako nemilosrdný příliv. Pokud se v něm Bologna nechce utápět, musí zabrat. K tomu vede jediná cesta - získat co největší počet bodů. To bude ale proti AS Řím velice těžké - historie ani statistiky nejsou Felsinei nijak příznivě nakloněny.

Ani změna trenéra se v Bologně příliš neprojevila, ale pokud chce tým trenéra Davideho Ballardiniho zachovat prvoligovou příslušnost, bodovat zkrátka musí. A páté vítězství v sezoně bude muset přijít dříve či později. Navíc se ani Giallorossi nevyhýbají mnohá zranění, čehož by domácí mohli využít. Mimo hru totiž budou Dodo, Federico Balzaretti, Douglas Maicon a Francesco Totti, takže defenzivní linie by především na becích mohla postrádat jistotu a zkušenost. Za domácí nemohou nastoupit Francesco Della Rocca a Diego Peréz, který je vykartovaný.

Hlavní potíží pro Bolognu bude bezpochyby kreativita, kterou měl doposud na starosti především Alessandro Diamanti. Klíčový hráč Felsinei často diktoval tempo a právě na jeho bedrech se tísnila většina útočných akcí. Diamanti se ale rozhodl pro přestup do Číny a Bologna bude muset bojovat o záchranu bez jeho přispění. Roli Diamantiho zatím nikdo výrazně nepřevzal, i když výkony mladíka Cristaldela se stále zlepšují.

Římany čeká další důležitý zápas bez Tottiho. Ten první zvládli bez větších problémů, v minulém kole si po skvělém výkonu talentovaného hrota Destra zajistili tři body proti Dorii. Janovský celek navíc neskóroval, Destro byl autorem dvou branek a jednu přidal Miralem Pjanić. Oba by se měli objevit v základní sestavě také nyní. Hlavním cílem pro francouzského elegána Garciu je nadále kvalifikování do Ligy mistrů, bez které se římští tifosi musí obejít již delší čas. A kromě toho by Vlci také rádi vytvořili tlak na vedoucí Juventus v boji o Scudetto.

Alespoň v tom smyslu se trenér Rudi Garcia vyjádřil v rozhovoru pro francouzský deník 20minutes. Ten jej vyzpovídal při příležitosti padesátých narozenin bývalého kouče Lille. "Je to v životě jen malý moment. Nejsem nostalgicky zaměřený člověk, i když si minulost samozřejmě uchovávám. Chci, aby za mne hovořily výsledky, kterých jsem již dosáhl. A pokud jde o ty další, chci dostat Řím do Ligy mistrů. Podle toho bude naše sezona úspěšná či nikoliv. Řím musí být opět schopen hrát s těmi nejlepšími, to je cíl můj a doufám že i cíl vedení. Být nespokojený s tím, čeho jste dosáhl, je vždycky dobré, protože vás to posunuje dopředu. Když se snažíte na sobě pracovat a zlepšovat se, můžete dosahovat větších výsledků."

"Samozřejmě jsem ambiciózní typ člověka, to je mi vlastní. Ruku v ruce s tím jdou i ambice celého klubu. Když bylo potřeba, změnil jsem celý klub. V Le Mans několik hráčů odešlo, přišli noví. Tak to dělám vždy, když je to pro dobro týmu. Nezbytná je ale také komunikace. Tu dělím na komunikaci vnitřní a vnější. V kabině a uvnitř klubu můžeme komunikovat nějakým způsobem, hráči vyjadřují své názory, vše zůstává za dveřmi. Mimo klub si ale musíte dávat pozor, co říkáte. Chráníte celý klub i reputaci jednotlivých hráčů," dodává Garcia. Dostane k narozeninám výhru v Bologně?
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Mantovani, Natali, Antonsson - Garics, Krhin, Pazienza, Christodoulopoulos, Morleo - Cristaldo, Bianchi
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Torosidis, Benatia, Castán, Bastos - Pjanić, De Rossi, Strootman - Florenzi, Destro, Gervinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.20 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC24203159:1963
2.AS Řím23166148:1154
3.SSC Neapol24155449:2750
4.ACF Fiorentina24135643:2644
5.Inter Milán24109542:2839
6.Parma FC2399536:2736
7.Turín FC2499639:3136
8.Hellas Verona241131040:4036
9.AC Milán2488837:3532
10.SS Lazio2488830:3232
11.Janov CFC2487927:3131
12.UC Sampdoria24771027:3528
13.Udinese Calcio24831328:3527
14.Atalanta Bergamo24831324:3627
15.Cagliari Calcio24591022:3424
16.Bologna FC24491122:4021
17.AS Livorno24551424:4220
18.Calcio Catania24471319:4119
19.Chievo Verona24461417:3518
20.US Sassuolo24451523:5117

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (379)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele