Serie A - preview 24. kola

10.02.2017, 08:25, aktualizováno 13.02.2017, 08:56
Previews
Pondělní dohrávaný zápas nabízí rovněž italská Serie A. AC Milán zajíždí na hřiště římského Lazia a případným vítězstvím se může na svého protivníka dotáhnout...
SS Lazio - AC Milán  (pondělí 20:45)
Pondělní dohrávka nejvyšší italské ligy nabídne jen jeden duel, zato však duel velmi chytlavý a emotivní. O tři body a vzestup tabulkou se totiž utkají dva tradiční týmy ligové historie, z nichž oběma se momentálně daří. Do Věčného města přijede k zápasu s motivovaným Laziem AC Milán, které sice ekonomicky i herně přešlapuje na místě, ale hodlá si dojít pro body.

Lazio je aktuálně blíž pohárovým příčkám, protože se trenéru Inzaghimu povedlo najít správný rytmus a vyhýbá se přílišným výkyvům. Koncem ledna sice Biancocelesti nestačili na Juventus Turín a trochu překvapivě si s nimi poradilo i Chievo Verona, ale od té doby už římský celek zase šlape jako hodinky. Možná ne jako rolexky, ale v drtivé většině případů spolehlivě.

Lazio postoupilo do další fáze Coppa Italia přes Inter Milán a v velkou chuť k fotbalu projevilo také v minulém kole. Tým trenéra Simoneho Inzaghiho si především díky čtyřem gólům záložníka Marca Parola poradil s Pescarou a posunul se v tabvulce zas o něco výš. Aktuálně ztrácí na Evropskou ligu ze šestého místa jen dva body a Liga mistrů také není příliš daleko. Za posledních 10 soutěžních duelů Lazio prohrálo jen třikrát.

Své k tomu má co říct třeba Mario Ielpo, který v různých fázích kariéry nastupoval za oba soupeře. "Lazio je podle mě aktuálně silnější než AC, má lepší hráče a hraje stabilně dobře. Nemá mnoho chyb, ustálil sestavu a trenér Inzaghi zatím příjemně překvapuje. Možná má menší problémy v obraně, ale luxusní a rychlý útok to vynahrazuje a je schopen vstřelit několik branek velmi jednoduše," míní Ielpo.

Na marodce týmu z hlavního města není téměř nikdo, zraněni jsou jen Patric s Keitou, ale ty dokáže Inzaghi nahradit. Mnohem horší situace panuje v táboře nepřítele, protože tam už zranění kosí kádr výrazně a podle vyjádření některých fanoušků sezona skončila. Mimo hru jsou Bonaventura, Montolivo, Calabria, Antonelli, De Sciglio a Romagnoli, což už je slušná porce. K tomu je ještě nutné započítat Kucku, který stojí kvůli karetnímu trestu.

Takové AC Milán má větší potíže i v samotné hře. Tým trenéra Montelly už ztratil smysl pro optimismus, který jej provázel na začátku sezony. Tehdy to ještě vypadalo, že se veškeré mimofotbalové starosti vyřeší velmi brzy, že bude na leden dostatek peněz a vůbec že si Montella s hráči rozumí. Trochu chudé mercato z důvodu odložení změny majitele ale dokládá úbytek sil a herní i výsledková krize.

V minulém kole AC přerušilo výhrou nad Boloňou sérii čtyř porážek v řadě, což už je na pováženou. To způsobilo pád Rossoneri na současné osmé místo, dost daleko od vysněné Ligy mistrů. V minulém kole si alespoň AC zlepšilo svou bilanci a především psychiku, protože porazilo Felsinei i přesto, že hrálo v devíti mužích! O třech bodech rozhodl stále se lepšící záložník Pašalić až minutu před koncem.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, De Vrij, Hoedt, Radu - Parolo, Biglia, Milinković-Savić - Felipe Anderson, Immobile, Keita
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Zapata, Gomez, Vangioni - Pasalić, Locatelli, Bertolacci - Suso, Lapadula, Deulofeu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 3.90 - 5.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Crotone - AS Řím  (neděle 12:30)
Crotone nevzpomíná na své první utkání proti AS Řím moc dobře a bude mu chtít debakl oplatit. Mám k tomu výhodu domácího prostředí, ale menší nevýhodu v podobě uzdravujících se hráčů soupeře. Přesto jsou domácí odhodláni pokusit se o překvapení.

To ostatně proti AS není nemožné. V poháru se to málem podařilo Ceseně, kterou popravil Francesco Totti až v 96. minutě penaltou. Jinak ale hrála velmi dobře a místy byla v utkání lepším týmem, na kterém byla vidět chuť hrát. Jen odhodlání samozřejmě nestačí a nestačilo ani Ceseně, ale minimálně je to pro Crotone dobrý základ. Problém je, že Crotone se nedaří v podstatě proti nikomu.

Body sbírá sem tam, jen proti týmům podobně ohroženým sestupem, nebo když má náhodou svůj den. Ten mělo například proti Empoli, kterému ještě nedávno druholigový tým nadělil čtyři góly. Jinak se ale trápí a kromě remízy s Janovem nebo starší výhry nad Pescarou se jeho hra povážlivě nelepší. Možná i proto je Crotone nyní až na předposledním místě a za 23 dosud odehraných duelů nasbíralo pouhých 13 bodů! Spolu s poslední Pescarou si Crotone připsalo už 16 porážek a vyhrálo jen třikrát.

Proti Římu se postaví jeden jeho někdejší hráč. Aleandro Rosi nikdy nepatřil do základu AS a jen stěží si nějaký fanoušek vybaví jeho vyloženě pozitivní zápas, ale v Crotone se statečně bije o záchranu. "Na Řím se hodně těším. Už tam neznám tolik lidí, ten tým se hodně změnil. Ale trenér Spalletti je pořád vynikající osobnost, stejně jako De Rossi s Tottim. Nám bude asi hodně škodit Džeko, což je opravdu vynikající fotbalista. Musíme být maximálně připravení a s trochou štěstí a správného přístupu můžeme uhrát dobrý výsledek," tvrdí Rosi.

Římané mají druhý nejlepší útok po Neapoli a druhou nejlepší obranu po Juventusu, takže jejich aktuální druhé místo se do toho skvěle hodí. Po urputném boji s Cesenou přišla v minulém kole velká úleva, když si AS jednoznačně poradilo s Fiorentinou, ačkoli před zápasem to vypadalo na vyrovnanou partii. Čtyři góly v síti soupeře, z nich rovnou dva vstřelil Edin Džeko. Zkušený útočník se tak posunul na první místo kanonýrů v lize, neboť nastřádal už 17 gólů.

Dobrou zprávou pro trenéra Luciana Spallettiho i fanoušky AS je návrat Mohameda Salaha po druhém místě na APN. V nominaci byl Egypťan už v minulém kole, ale po náročném poháru bude připraven až nyní. Zraněni tak stále zůstávají Florenzi a Nura, Vermaelen je také velkou neznámou. Trenér Davide Nicola bude zřejmě postrádat jen Rohdéna, který ještě není stoprocentně fit. A pokusí se odčinit první vzájemný duel s AS, které v 5. kole vyhrálo i díky dvěma gólům Džeka 4:0.

Vlci z posledních deseti duelů prohráli s Juventusem a trochu překvapivě se Sampdorií, ale jinak jsou spokojeni. A občas se na hrací ploše objeví i veterán Francesco Totti, který doufá v nějaké minuty i proti Crotone: "Jsem rád, že jsem stále důležitou součástí týmu. Nechci hrát nikde jinde a doufám, že zde zakončím kariéru. Ještě nevím, bude po sezoně, rozhodnu se až na konci této. Není kam spěchat. Vím, že bychom mohli hrát lépe a stále doufám ve Scudetto, ale liga je ještě dlouhá," ví legendární útočník.
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Rosi, Ceccherini, Ferrari, Mesbah - Nalini, Crisetig, Barberis - Stoian, Falcinelli, Trotta
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Manolas, Fazio, Rüdiger - Bruno Peres, De Rossi, Strootman, Emerson - Salah, Nainggolan - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.90 - 4.95 - 1.37
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Potvrdit vzestupnou formu bude chtít před vlastními diváky Sassuolo a má k tomu příhodného soupeře z Verony. Chievo sice před nedávnem senzačně vyplenilo Lazio, ovšem naposledy doma nedalo gól a jen remizovalo s Udine.

Sassuolo se pomalu, ale jistě zvedá a v tuto chvíli z pěti ligových zápasů ztratilo jen jediný - s Juventusem. Naposledy svěřenci trenéra Eusébia Di Francesca vyhráli na horké půdě Janova, když svého soupeře udolali jedinou brankou Lorenza Pellegriniho.

Bodovat se před týdnem povedlo i Chievu, i když remíza 0:0 s Udinese není žádným velkým úspěchem. Spíše naopak, protože kolo před tím se veronskému celku povedl husarský kousek - vyhrát na půdě Lazia. Chievo ale může být na průběžné dvanácté pozici spokojeno. Od sestupu ho dělí ohromných patnáct bodů. Nicméně kouč Rolando Maran by rád pronikl do první poloviny tabulky. Bodové manko není vůbec velké, činí pouhý bod.

Chievo dokázalo naposledy vyhrát na půdě Sassuola v roce 2013, jedinou branku dal tehdy Cyril Théréau. Jinak je ale vzájemná bilance vyrovnaná, svědčí o tom minulá sezona, kdy se dvakrát zrodil nerozhodný výsledek. Letos už se Chievo jednou z výhry radovalo, v 5. kole doma zvítězilo 2:1.

Oproti začátku sezony se Sassuolu výrazně vyprázdnila marodka, ale stále je na ní několik důležitých jmen. Především útočník Defrel a záložník Biondini. Mimo jsou i Lirola a Magnanelli. Chievo se zase musí obejít bez svého střelce Sergia Pellissiera a Cesara. Zejména absence Pellissiera může být klíčová, neboť Fly Donkeys nepatří mezi celky s dobrou produktivitou, spíše naopak.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Pellegrini, Aquilani, Duncan - Berardi, Matri, Politano
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Dainelli, Gamberini, Gobbi - Rigoni, Radovanovič, Hetemaj - Birsa - Meggiorini, Inglese
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.43 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turín FC - Delfino Pescara  (neděle 15:00)
Devátý Turín se nachází mnohem níž, než by si jeho fanoušci přáli. I proto potřebuje body jako sůl a na pocit z výhry už málem zapomněl. Připomenout by si jej mohl už o víkendu, protože jeho soupeřem bude tonoucí Pescara.

Turínské FC se zatím matně potácí tabulkou a nechybí mu mnoho, aby se dostalo do její druhé části. Což je meta, na kterou chce tým dosáhnout ze všeho nejméně. Turín ztratil schopnost vyhrávat a rozhodovat zápasy, ale o to víc bude chtít nový rozjezd proti Pescaře. Ta zažívá ještě mnohem horší sezonu a zdá se, že už jí jen zázrak ochrání od sestupu do Serie B. Naposledy jí fotbal bavit ani nemohl.

Spíše než fotbalové klání dvou vyrovnaných celků vypadalo minulé kolo z pohledu Pescary jako noční můra o jedné dezorientované oběti. Pescara se stala obětí Lazia, které jí i přes počáteční potíže nasázelo s lehkostí sobě vlastní šest gólů a královsky se u toho bavilo. Pescara si tak připsala další smutný den a navíc jako první tým v letošní Serii A má na kontě už rovnou padesátku inkasovaných branek!

A protože je Pescara poslední s pouhými devíti body na kontě, fanoušci se začínají nepříjemně ozývat. Jejich zloba je namířena kromě trenéra Odda především na prezidenta Sebastianiho, který podle nich špatně investuje a nečiní důležitá rozhodnutí včas. Podle mnohých činovníků nebo někdejších hráčů Pescary je však Sebastiani stále velmi schopným mužem a měl by v čele Delfínů zůstat i nadále.

Jedním z nich je Ottavio Palladini, který v rozhovoru pro Tuttomercatoweb přiznal: "Sebastiani to má v Pescaře velmi složité a vůbec mu jeho roli nezávidím. Nemá moc prostředků, schopní hráči se prodali a v zimě nový kádr nepostavíte. Je to velmi pohotový a bystrý člověk, má hodně schopností, ale chybí mu zkušenosti a čas. Pescara má skvělé fanoušky, ale poslední projevy násilí či nenávisti jsou až za čarou a škodí celému klubu. Nemůžete v tak negativní atmosféře počítat s úspěchy," míní Palladini.

Mnoho pozitiv se nedá najít ani před duelem s Turínem. Turínské FC je nažhavené na úspěch a konečně na tři body, které už dlouho nezažilo. Přesněji řečeno nevyhrálo už 6 soutěžních duelů, což na klub jeho ambicí je velmi špatná bilance. V italském poháru už nefiguruje a přesto, že se vrátil střelec Andrea Belotti, se Býci trápí. V minulém kole si jen rozdělili body s Empoli, což byl proti remíze se silnou Atalantou krok zpět. S Pescarou ale hrát umí, což dokázali devíti výhrami v 15 vzájemných duelech.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Hart - De Silvestri, Ajeti, Moretti, Barreca - Benassi, Lukić, Obi - Iago Falque, Belotti, Ljajić
Delfino Pescara - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Zampano, Campagnaro, Stendardo, Biraghi - Memushaj, Brugman, Muntari - Benali, Cerri, Caprari
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.75 - 7.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Empoli FC  (neděle 15:00)
Série výher v podání Interu minulý týden skončila a nyní je čas zahájit novou.Favorizovaný Inter vyzve na stadionu Giuseppe Meazzy Empoli, které je sice těsně nad sestupovou propastí, ovšem s poměrně dostatečným náskokem.

Milánskému Interu vstup do nového měsíce vůbec nevyšel. Nejprve přišla v domácím poháru porážka od Lazia a naposledy o víkendu Nerazzurri podlehli vedoucímu Juventusu. Porážku se Starou dámou Pioliho svěřenci hodně těžko trávili, navíc do dalších zápasů přišli o Perišiče a Icardiho. Inter ovšem nemusí zmatkovat, pod Piolim se jinak výrazně zvedl a ještě se vrátil do hry o Ligu mistrů.

Nerazzurri před tímto kolem zaujímají páté místo, které zaručuje Evropskou ligu. To pochopitelně není pro Inter uspokojivá pozice. Na čtvrté Lazio ale ztrácí jen jeden bod, na třetí Řím bodů osm.

Empoli se po překvapivém debaklu v Crotone trochu vzpamatovalo a doma vyválčilo s nepříjemným Turínem alespoň bod za remízu 1:1. Kouč Martusciello, který byl ještě nedávno pod velkým tlak, neboť se týmu Azzurri vůbec nedařilo, má nyní přeci jenom klidnější spaní. Od nového roku jeho tým prohrál jen třikrát, pokaždé venku a doma je tím pádem neporažen.

Empoli teď čeká další výjezd a to na neoblíbenou půdu Interu. Vyhrát tu dokázal všudy všeho jenom jednou. V lednu 2004 jedinou brankou legendárního Tommasa Rocchiho. V minulé sezoně v obou zápasech zvítězil Inter, ale nic přesvědčivého to nebylo, pokaždé jen o jednu branku. První zápas hraný na stadionu Carla Castellaniho dopadl opět lépe pro Inter, který zvítězil 2:0.

O dvojici Perišič, Icardi již šla řeč a oba tedy budou v zápase s Empoli scházet. Další ztrátou je pak absence záložníka Brožoviće. Empoli je na tom podobně, vykartovaného Bellusciho doplňují zranění Pasqual, Costa a Mčedlidze.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - D'Ambrosio, Medel, Miranda, Ansaldi - Gagliardini, Kondogbia, Mário - Candreva, Banega, Éder
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Veseli, Cosič, Dimarco - Krunič, Dioussé, Croce - El Kaddouri - Pucciarelli, Maccarone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.40 - 10.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Città di Palermo - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Palermo se na stadionu Renza Barbery pokusí opět něco ukrojit z bodového manka, které ztrácí na nesestupové Empoli, ale čeká ho překvapení letošní Serie A Atalanta Bergamo. Nerazzurri ve své jízdě za evropskými poháry nepolevují.

Nejprve však k domácím. Palermo od příchodu dalšího nového kouče, tentokráte Davida Lópeze, začalo sbírat body. Ze dvou zápasů udělalo rovnou čtyři a velkou zásluhu na tom má právě nový charismatický lodivod. Nešlo o jednoduché zápasy, nejprve Sicilané vydřeli bod proti favorizované Neapoli, přičemž mohli i vyhrát a poté udolali jedinou brankou Crotone. Sice šlo o předposlední tým soutěže, jenomže zároveň o přímého konkurenta v boji o záchranu. Palermo díky čtyřem bodům stáhlo ztrátu na Empoli na osm bodů, což je ale pořád hodně velká porce.

Zatímco vytouženým cílem Palerma je záchrana, u Atalanty jsou to evropské poháry. Svěřencům Giana Piera Gasperiniho se stále nepřestalo dařit a z posledních sedmi kol našli jediného přemožitele - římské Lazio. Naposledy si Bergamaschi poradili s Cagliari 2:0 a na šestém místě tabulky jsou jen vinou horšího skóre.

Palermo v tomto ročníku mnoho bodů nezískalo, ale jedno z mála vítězství si překvapivě připsalo v Bergamu. Přitom cesty obou týmů se od tohoto duelu zcela rozešly, zatímco Atalanta začala tabulkou stoupat, Palermo klesat. Výhru na Bergamu zrežíroval pozdní brankou z 89. minuty Ilija Néstorovski.

Domácí se budou muset obejít bez Rajkoviče, Fulignatiho, Lo Fasa a Silvy. Úplně stejně jsou na tom hosté. Kouč Gasperini nemůže využít služeb Cabezase, Dramého, Konka a Melegoniho.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Posavec - Rispoli, González, Goldaniga, Pezzella - Henrique, Jajalo, Čočev - Embalo, Néstorovski, Trajkovski
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Toloi, Caldara, Masiello - Conti, Kessié, Freuler, Spinazzola - Kurtič - Petanga, Gómez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.80 - 3.60 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UC Sampdoria - Bologna FC  (neděle 18:00)
Sampdoria Janov na své půdě v nedělní v podvečer uvítá Bolognu, které se naopak vůbec nedaří. Zatímco Doria se v poslední době neustále zlepšuje herně i výsledkově, Bologna se vzpamatovává z neapolského šoku.

Není tomu tak dávno, co se oba týmy od sebe moc nelišily. Ani jeden z nich neměl moc štěstí a kvůli především defenzivním chybám ztrácely body. Ani ofenzíva nezachraňovala reputaci dlouhodobých účastníků Serie A, protože její střelci prožívali impotentní období. Nyní je situace odlišná, protože Sampdoria jen kvete a konečně našla svůj rytmus, zatímco Felsinei se i přes snahu nadále trápí.

Bologna si připsala dvě porážky v rychlém sledu a především ta první jí vzala vítr z plachet. Jednalo se o víkendové utkání s Neapolí, které dopadlo přímo katastrofálně. Neapol se bavila fotbalem, Bologna se těšila na závěrečný hvizd a tajně doufala, že se z té zlé noční můry co nejdřív probere. Po 90 minutách totiž dostala neuvěřitelných 7 branek! Tím jen demonstrovala, v jak velké krizi její obrana je. A protože se s jedním vstřeleným gólem moc nepředvedl ani útok, trenér Donadoni jen nechápavě kroutil hlavou.

V dohrávce 18. kola se ve středu večer navíc Bologna trápila i proti AC Milán, třebaže dostala jen jediný gól. A krize to byla především proto, že Bologna hrála více než 30 minut v početní výhodně dvou (!) hráčů! Sampdoria naopak minule na AC stačila, když se jako jediný trefil dvacet minut před koncem penaltový střelec Luis Muriel a rozradostnil Blucerchiati. A protože Sampdoria vyhrála rovněž předchozí kolo proti AS Řím, stoupá tabulkou.

Bologna sice vyhrála poslední dva vzájemné duely, ale jednalo se vždy o její domácí utkání. V Janově jí to naopak vůbec nejde, protože na stadionu Luigiho Ferrarise od roku 2000 ještě nevyhrála ani jednou! Při její poslední návštěvě se prosadili jen Éder se Sorianem. I pro českého fanouška se jedná o zajímavý duel, protože se střetnou dva čeští reprezentanti. Domácí Patrik Schick s hostujícím Ladislavem Krejčím.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Bereszynski, Škriniar, Silvestre, Regini - Praet, Torreira, Linetty - Djuričić - Quagliarella, Muriel
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Da Costa - Torosidis, Gastaldello, Maietta, Masina - Taider, Viviani, Dzemaili - Verdi, Destro, Krejčí
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.40 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cagliari Calcio - Juventus FC  (neděle 20:45)
Juventus cestuje k upevnění své pozice na ostrov Sardinie, kde se utká s Cagliari. Hosté na Sardinii téměř osm let neprohráli a velkým favoritem budou i tentokrát. Zároveň se pokusí prodloužit sérii soutěžních výher na číslo šest.

Cagliari se před týdnem vracelo s nepořízenou z Bergama, kde prohrálo 0:2. Znamenalo to další venkovní neúspěch. Cagliari má totiž jednu z nejhorších bilancí na hřištích soupeřů. Přesněji řečeno je s bilancí jedné výhry, jedné remízy a deseti porážek po Crotone nejhorší. Doma je samozřejmě situace jiná, zápasy na Sant'Elia tvoří podstatnou část dosavadního bodového zisku. Od ostudného debaklu s Neapolí tu nikdo nezvítězil, prohráli tu Sassuolo i Janov, jen Boloňa si odvezla bod.

I když není domácí bilance Cagliari špatná, Juventus bude na Sant'Elia jednoznačným favoritem a cokoliv jiného, než jeho vítězství bude považováno za velké překvapení. Juventus se z porážky na Fiorentině velice rychle oklepal a okamžitě založil novou sérii bez ztráty bodu. V lize vyhrál čtyřikrát v řadě a k tomu ještě stihl přidat výhru v poháru. Pro Starou dámu začíná klíčová fáze sezony. Vedle ligy totiž startuje milionářská Liga mistrů, ovšem Juventus se utká s Portem až 22. února.

Kouč Rastelli musí řešit hned několik absencí. Vedle zraněného tria Borriello, Melchiorri, Faragó chybějí i potrestaní Joao Pedro a Ceppitelli. Massimiliano Allegri má v tomto velkou výhodu, scházet mu bude pouze zraněný stoper Barzagli.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Rafael - Pisacane, Salamon, Bruno Alvés, Capuano - Isla, Tachtsidis, Dessena - Barella - Di Gennaro, Sau
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro - Pjanič, Sturaro - Cuadrado, Dybala, Mandžukič - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.90 - 5.10 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ACF Fiorentina - Udinese Calcio  (sobota 20:45)
Osmá Fiorentina se těžko vzpamatovává z debaklu, který inkasovala v minulém kole. Los jí pro zlepšení nálady přidělil více než hratelného soupeře v podobě Udinese a navíc Zebry přivítá v domácím prostředí.

Fiorentině se poslední dobou přestalo dařit po herní i výsledkové stránce. Prohrála s Neapolí v rámci poháru, Serie A pro ni také není příliš optimistickou skrýší a vše dokonalo minulé kolo. O tom, že proti AS bude muset odevzdat maximum, aby měla naději na body, věděli všichni. Fialky ale pro domácí Vlky nebyly ani náhodou vyrovnaným soupeřem a s výjimkou prvních dvaceti minut tahaly za kratší konec. Zápas ve Věčném městě skončil ostudným debaklem 4:0 a Viola odjela zklamaná.

Po utkání se v médiích objevila kritika týmu za jeho laxnost a nepozornost projevenou zvláště v obraně a na trenéra Sousu se kritika valila rovněž na tiskové konferenci. Evropské poháry se Viole vzdalují každým kolem a přízeň fanoušků ani výhry nad Pescarou nebo Chievem zkrátka uspokojit nemohou. Přesto se vedení kritizovaného kouče zastalo.

Giancarlo Antognoni, který je členem vedení klubu, prohlásil: "Kritika, která je mířena na našeho trenéra, je přehnaná. Bylo to sice nešťastné utkání a hodně nás mrzí výsledek, jakým zápas skončil, ale kvůli tomu nehodláme dělat radikální či snad hysterické změny. Je pravda, že se nám teď moc nedaří, ale Viola měla vždy lepší a horší okamžiky po celé konání ligy. Procházíme určitou věkovou výměnou a chvíli bude trvat, než si vypěstujeme nové opory. Nesouhlasím ale s názorem, že jsme proti AS vůbec nehráli. Jde o to, že jsme narazili na lepšího soupeře, to je vše."

Teď by tím "lepším" soupeřem měla být právě Viola, kterou čeká domácí utkání proti Udinese. Ani Zebry se neprezentují právě oslnivou hrou, přestože utkání s nimi nikdy nejsou jednoduchá. Aktuálně Zebry sídlí na 11. místě, což je jejich sezónní průměr. Už dávno nejsou týmem, který by produkoval jeden talent za druhým a po očku pomrkával po Evropě. Poháry jsou něco, co teď Zebry neoznačují jako prioritu, místo toho se soustředí na hledání nové osy týmu. Přeci jen, symbol Di Natale stále chybí.

Po třech lednových porážkách se Zebry nakonec úspěšně popasovaly s AC Milán a získaly tři body, které jsou pro ně velmi cenné. V minulém kole si pak připsaly další cenný bod na půdě Chieva Verona, odkud se body také zas tak často nevozí. Trenér Delneri teď řeší absenci Gnoukouriho, který přišel z Interu, ale nově objevená srdeční vada mu minimálně 3 měsíce nedovolí hrát fotbal. Kromě něj mu chybí Faraoni, zatímco Viola postrádá Dragowskiho.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Sanchez, Gonzalo, Astori - Chiesa, Vecino, Badelj, M. Olivera - B. Valero, Bernardeschi - Babacar
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Widmer, Danilo, Samir, Felipe - Fofana, Hallfredsson, Jankto - De Paul, Zapata, Thereau
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.65 - 4.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Janov CFC  (pátek 20:45)
Na Grify čeká hodně náročná zkouška v podobě výletu pod Vesuv. Janovský celek se totiž v hodně nepřátelském prostředí utká s týmem, jehož střelecká potence je obdivuhodná. Neapol i bez typické devítky likviduje jeden tým za druhým a zálusk si dělá právě na CFC.

Janov má před sebou extrémně nabuzebnou Neapol. Neapol, která se pod vedením trenéra Sarriho prezentuje líbivým stylem hry, který nedávno pochválil samotný Zdeněk Zeman. A když dostanete ohledně herního projevu pochvalu od českého ofenzivního fanatika, tak to už něco znamená. Neapol ale nestaví svou hrdost na vodě, protože ji podporuje skutky.

Neapol za posledních deset soutěžních duelů neprohrála ani jednou a co ji dělá zajímavou, je především neustálý hlad a chuť skórovat. A to přesto, že v týmu už dávno není Gonzalo Higuaín, který by mohl k tomuto aspektu říct mnohé. Dlouhodobě byl zraněn také Arkadiusz Milik, k němuž se přidala nová posila v podobě Leonarda Pavolettiho. A od týmu odešel rovněž mladý útočník Manolo Gabbiadini.

A přesto se Neapoli extrémně daří. V Madridu, kam se Neapol již brzy chystá, mnohou bít na poplach, protože za posledních 5 duelů v první italské lize Neapol nastřádala už 15 gólů a nikoho nešetří. Hlavními hvězdami pak jsou Marek Hamšík, Dries Mertens a občasně také Zieliński s Insignem. Neapol se i díky zaváhání AS dostala po drtivé výhře 7:1 nad Boloní na průběžné druhé místo. To si Římané zase vzali po porážce Fiorentiny, ale vše ukazuje, že boj o čelo bude ještě hodně zajímavý.

V minulém kole se uzdravený Milik dostal jen na lavičku, ale jeho chuť hrát je obrovská. Aby ne, když byl mimo hru 119 dní! S Neapolí se ale hrdě hlásí k těm nejlepším týmům Evropy: "Myslím, že se můžeme měřit s kýmkoli. Nevycházím jen z toho, že jsme minule dali sedm gólů, ale z toho, jaký duch tady panuje a jak moc se známe. Víme o svých kvalitách, ale přesto se pořád zlepšujeme. Máme širší kádr, každý tu dostane šanci a chceme neustále vyhrávat," míní Milik.

Zatím ho skvěle nahrazuje belgický šikula Dries Mertens, který už nasázel v Serii A obdivuhodných 16 branek! Janov se naopak silně potápí a trápí se na poli i mimo něj. Navíc má několik absencí, které se jeví jako vážné. Mimu hru bude brankář Perin s Biraschim, kvůli kartám pak nebude smět nastoupit ani Izzo. Neapol má dva karetní hříšníky, kterými jsou Hysaj a Callejón, zatímco uzdraven není Lorenzo Tonelli.

Janov klesá tabulkou a již teď ho tíží blízkost sestupového pásma. Je na 16. místě s 25 body na kontě a mezi ním a 18. Palermem je jen Empoli. Z posledních deseti soutěžních utkání Janov vyhrál jediné, když doma porazil Fiorentinu, ale kromě toho především prohrává. Scénář zůstal neměnný také v minulém kole, když Grifové ani s domácím prostředí těsně nestačili na Sassuolo.

Na majitele a prezidenta Preziosiho dojkonce již dorážejí fanoušci s dotazy, zda klub prodá! Sám se ale brání: "Zatím jsem nenašel žádného kupce, který by byl pro Janov vhodný. Je to má srdeční záležitost a já pro něj chci jen to nejlepší. Takže mnohem spíš budu z vlastních sil dělat pro Janov maximum a věřit, že se z této situace brzy dostaneme. Máme dostatečně kvalitní kádr i trenéra," připomíná Preziosi.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Koulibaly, Albiol, Strinić - Allan, Jorginho, Hamšík - Mertens, Pavoletti, Insigne
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Lamanna - Munoz, Burdisso, Gentiletti - Edenilson, Cataldi, Hiljemark, Laxalt - Pandev, Simeone, Palladino
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.20 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC23190447:1657
2.AS Řím23162548:2150
3.SSC Neapol23146355:2648
4.SS Lazio23134641:2743
5.Inter Milán23133737:2442
6.Atalanta Bergamo23133736:2542
7.AC Milán23124733:2740
8.ACF Fiorentina23107638:3337
9.Turín FC2388740:3332
10.UC Sampdoria2386926:2930
11.Udinese Calcio23851027:2929
12.Chievo Verona23851022:3029
13.US Sassuolo23831232:3727
14.Bologna FC23761022:3427
15.Cagliari Calcio23831232:4827
16.Janov CFC23671027:3325
17.Empoli FC23571114:3122
18.Città di Palermo23351519:4214
19.FC Crotone23341620:4013
20.Delfino Pescara23161619:509

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (489)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele