Serie A - preview 24. kola

14.02.2014, 10:05, aktualizováno 17.02.2014, 08:34
Previews
Na hřiště Hellasu dnes přijíždí Turín, který by rád napravil své poslední zaváhání. V minulém kole totiž prohrál s Bolognou, což jistě před utkáním čekal jen málokdo. Teď bude chtít zdramatizovat boj o poháry, na něž ztrácí tři body. Jeho nejbližším soupeřem jsou právě domácí.
Hellas Verona - Turín FC  (pondělí 20:45)
Na Stadio Marc'Antonio Bentegodi do Verony přijíždí Turín, který by rád napravil své poslední zaváhání. V minulém kole totiž prohrál s Bolognou, což jistě před utkáním čekal málokdo. Teď bude chtít zdramatizovat boj o poháry, na něž ztrácí tři body. Jeho nejbližším soupeřem jsou právě domácí.

Domácí tým sice v posledním utkání nevyhrál, ale když vezmeme v potaz, že jeho protivníkem byl lídr z Turína, který navíc po dvaceti minutách vedl o dvě branky, je konečná remíza jasným úspěchem. To si jistě říkal i protřelý trenér Andrea Mandorlini, který však po prvním poločase nemohl mít příliš radosti. Nejprve se Tévez trefil po pěti minutách, druhou branku vsítil argentinský střelec o čtvrthodinu později. Verona ale nehodlala rezignovat a díky skvělé druhé půli a brankám Toniho s Juanitem Gómezem si s turínským gigantem body dělí. Góly ze závěru utkání proti lídrovi se dají považovat za enormní úspěch.

I když se díky čtyřem bodům ve dvou posledních utkáních Hellas přiblížil možnosti kvalifikace do evropských pohárů, trenér Mandorlini nechtěl dělat ukvapené závěry a šance svého týmu ponechával v přísných mezích předsezónních představ. "Jediná věc, na kterou teď myslím, je dosáhnout na 40 bodů a zlepšovat se. Když budeme definitivně zachráněni, teprve potom se můžeme podívat, co by se ještě dalo udělat. Další věci budou jen bonusy. Dalším cílem celého týmu je pouze výhra v utkání s Turínem," skromně dodává úspěšný stratég.

Vzhledem k faktu, že Hellas má v současné době k dispozici již 36 bodů, zisk dalších čtyř, obvykle považovaných za metu potřebnou k záchraně, zřejmě bude pouze formalitou. Fanoušci týmu, který ještě v minulé sezoně hrával Serii B, tedy mohou volně vzhlížet k případnému účinkování v Evropě. To se Hellasu podařilo naposledy před více než pětadvaceti lety! Podobnou úlohu však má také soupeř Veneta. Turínské FC totiž na svého konkurenta ztrácí jen tři body a jedinou příčku. Po zápase s Milánem čekala na Granatu relativně snadná úloha - porazit Bolognu, která v té době patřila ke spodním patrům tabulky. Utkání začalo pro Turín dobře, když mu vedení již po pěti minutách dodal dvanáctigólový Ciro Immobile. Jenže fotbal je nevyzpytatelný a to se prokázalo také v případě Bologně.

Dvě branky Jonathana Cristalda totiž zapříčinily obrat v utkání a Turín musel domů bez bodů. Nicméně, stále se jednalo o teprve druhou porážku Turína v posledních jedenácti zápasech. Výsledek by podle trenéra Giampiera Ventury mohl sloužit jako účinná a dobře načasovaná facka: "Prohrané utkání by nám mohlo pomoci si uvědomit, že prostě máme své limity a nesmíme na nich přestat pracovat. Nemyslím na Evropskou ligu, myslím jen na to, abychom se zlepšovali a pracovali na sobě. Jsem rád, že se fanoušci baví a doufám, že i výsledky budou potěšující," dodává zkušený trenér. Před jeho zraky se bude rozvíjet také zajímavý duel. O letenku do Ria budou soutěžit dva útočníci italské reprezentace, kvůli kterým sem zavítá samotný trenér Prandelli. Jmenovitě se jedná o Cira Immobileho, který Prandelliho potěšil již v minulém kole. Dalším v řadě je také jeho kolega Alessio Cerci a nesmíme zapomenout ani na veterána Lucu Toniho, který usiluje o restart své bohaté kariéry. Který ze střelců trenéra národního týmu zaujme natolik, aby se dočkal případné nominace?
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Marques, Moras, Albertazzi - Romulo, Cirigliano, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Janković
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimović, Glik, Moretti - Darmian, Basha, Vives, Farnerud, Masiello - Cerci, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Calcio Catania - SS Lazio  (neděle 12:30)
Poslední Catania se pokusí vzchopit proti Laziu, které venku nemá zrovna nejlepší bilanci. Biancocelesti slavili venkovní vítězství jen dvakrát, což je na celek s pohárovými ambicemi hodně málo. Každopádně Catania je v krizi, stále se jí nedaří pravidelněji vyhrávat.

Elefantini se sice pod Maranem lepší, koneckonců neprohráli tři kola v řadě, ale vzhledem k záchranářským starostem je zisk početných remíz prakticky nic neřešící. Catania je stále na samotném dně ligové tabulky, ale na nesestupové pozice ztrácí jen dva body. Ty by mohla umazat v zápase s Laziem, kterému se venku celkově nedaří. Vraťme se ještě k předchozím zápasům domácího výběru. Catania postupně remizovala s Interem (0:0), Livornem (3:3) a Parmou (0:0). "Získali jsme kontinuitu výsledků, ale jen jsme zastavili porážky. My potřebujeme vyhrávat. Tým od začátku roku ukázal velké odhodlání. Musíme hrát perfektně," doufá konečně v zisk tří bodů trenér Rolando Maran. Jeho svěřence Alexis Rolin následně dodává: "Lazio je dobrý tým a my uděláme všechno proto, abychom uhráli dobrý výsledek."

Lazio se po jmenování trenéra Rejy zvedá, k ideálu to má ale stále hodně daleko. Řeč byla o špatné venkovní bilanci, ale právě na ní Reja a jeho svěřenci hodně zapracovali. Dvě venkovní výhry se totiž urodily z dvou posledních výjezdů. Na Udinese vyhráli 3:2 a ve Veroně nad Chievem 2:0. Celkově pak římský celek šest zápasů neprohrál a z osmi ztratil jen jediné. Lazio se tak s velkou pravděpodobností ještě zapojí do bojů o evropské poháry, koneckonců mělo by to být v jeho zájmu.

"V první polovině sezony jsme postrádali motivaci. Pak jsme ale udělali trenérskou změnu a znovu jsme získali patřičný hlad po úspěších. Stále zbývá spousta zápasů a jsem si jistý, že Lazio si může vést dobře," liboval si ve zlepšení prezident klubu Claudio Lotito.

Domácím bude chybět brankář Frison, mezi tyčemi bude připraven Andujar. Horší už je absence Almiron a Leta, ale i za ně má kouč Maran adekvátní náhradu. Lazio je na tom podobně. Alfaro s Postigou jsou zranění, ale ani jeden z nich nepatří do základní sestavy. Citelnější je v tomto ohledu ztráta Edersona.
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Peruzzi, Bellusci, Spolli, Rolin - Izco, Lodi, Rinaudo - Bergessio, Barrientos, Castro
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Konko, Dias, Biava, Radu - Candreva, Biglia, Ledesma, Lulič - Mauri - Klose
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.20 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Cagliari Calcio - AS Livorno  (neděle 15:00)
Dva trápící se celky - Cagliari a Livorno, se utkají na sardinské půdě a půjde o velmi důležité měření sil zejména pro druhého jmenovaného. Livorno je v pásmu sestupu a body potřebuje jako sůl. Cagliari ale také nemá vyhráno, byť náskok právě před Livornem činí sedm bodů.

Současná forma domácích je totiž otřesná. Sardiňané z osmi zápasů vyhráli jen jediný a neustále se propadají tabulkou. K dobru před osmnáctým Livornem sice mají sedm bodů, ale o tento náskok mohou velmi brzy přijít. Zvláště pokud nezvládnou vzájemnou konfrontaci. Ostrované ale nepropadají panice. V posledním zápase sice prohráli, ale herně si nevedli vůbec špatně.

"O víkendu to bude určitě těžký zápas. Nicméně pokud budeme hrát se stejnou touhou jako proti Sampdorii a při našem vítězství nad Fiorentinou, tak uspějeme," věří ve tři body obránce Luca Rossettini.

Ani hosté na tom nejsou dobře. Livorno sice bylo po vítězství nad Sassuolem psychicky posíleno, ale tuto výhodu nedokázalo přetavit v další body. V Catanii sice remizovalo 3:3, jenomže v zápase pokaždé vedlo a takřka vyhraný zápas doslova promrhalo. Před týdnem se navíc hosté znovu vrátili k porážkám, neboť doma nestačili na Janov.

Davida Astoriho, hlavní oporu zadních řad Cagliari, trápí zranění a jeho nástup do utkání je vysoce nepravděpodobný. Chybět budou také Avelar, Pisano a Ibraimi. Na druhé straně barikády nebudou k dispozici Siligardi a Piccini.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Perico, Rossettini, Del Fabro, Murru - Dessena, Conti, Ekdal - Cossu - Sau, Nené
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Ceccherini, Emerson, Castellini - Mbaye, Benassi, Luci, Greco, Mesbah - Paulinho, Emeghara
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.25 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Janov CFC - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Udinese v týdnu prohrálo s Fiorentinou a vypadlo z Coppa Italia, takže vidina případné trofeje se rozplynula. O to větší pozornost teď bude tým kolem kapitána Di Nataleho soustředit na ligovou scénu. Navíc, jeho soupeř nebude nijak snadným oponentem - Janov se totiž postupně zvedá.

Udinese v posledním soutěžním zápase prohrálo s Fiorentinou a díky dvěma krásným brankám soupeře vypadlo z prestižního italského poháru. Tento výsledek může dalekosáhlé následky, neboť může znamenat jednoznačnou negativní odpověď kapitána Di Nataleho na žádost o prodloužení kontraktu, ale především by to mohla být stopka pro Udinese a jeho sen o evropských pohárech. Na pátý Inter Milán totiž Zebry ztrácí již deset bodů a devět příček. Nyní je navíc čeká CFC Janov.

Naštěstí mají Zebry také devět bodů k dobru nad sestupovými příčkami. Přesto ale vedení jásat nemůže, protože současné příčky jsou jednoznačně daleko za očekáváním. Udinese musí odpovědět veškerým možný arzenálem na nedávnou prohru a celý tým věří, že je toho schopen. Jedním z klíčových hráčů je defenzivní univerzál Gabriel Silva, který v rozhovoru pro Gazzetta dello Sport prohlásil: "Proti Fiorentině jsme měli velkou smůlu. Teď nám zbývá jediná věc a tou je soustředit se pouze na první ligu. Pokud budeme v jejím zbytku hrát se stejným zápalem, jaký jsme ukázali dosud, můžeme střílet hodně branek a bodovat," přeje si Silva.

Janovský celek ožívá a důkazem může být také jeho současná pozice. Grifové se usadili přesně na desátém místě a mají v plánu pokračovat ještě výš. Za tuto dobrou vyhlídku může několik skvělých výsledků z minulých týdnů, ať již se jedná o výhru nad Livornem či Interem Milán, nebo ať je to remíza s Violou. Stejně tak je ale optimismus v Janově jen otázkou relativní, neboť stačí série několika špatných výsledků a Janov se posune opět ke spodním patrům tabulky. Příkladem snah Janova o stálou podporu diváků a boj o přední příčky může být obměna hráčského kádru.

Janov se v předchozích letech stával často terčem posměšných vtipů na téma neustále rotace kádru i trenérů, nyní však sází na osvědčené tahouny. A s některými z nich dokonce prodlužuje smlouvy. Příkladem může být krajní univerzál Luca Antonelli, který si dobrými výkony řekl nejen o reprezentaci, ale také o přestup do většího klubu. I když byl konkrétní zájem Neapole či Zenitu Petrohrad, Antonelli se rozhodl zůstat a podle posledních zpráv bude za tento krok odměněn novou smlouvou. Klíčem k bodům bude pro Grify také souhra obranné trojice, která se postupně formuje v podání Burdisso, Antonini, Portanova. A neméně důležitým prvkem bude to akceschopnost Alberta Gilardina.

K úspěchu janovského klubu se vyjadřuje také žurnalista Giovanni Porcella, který o Janovu napsal: "Největšími zbraněmi je soudržnost a pragmatismus. Gasperini dal týmu tvář, jasný herní styl a nové posily by mu měly pomoci v dosažení požadovaných výsledků. Důležité také bude, jak se prosadí Alberto Gilardino, který hraje o nominaci do Brazílie," krátce shrnuje Porcella.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, Portanova, Burdisso - Vrsaljko, Matuzalem, Bertolacci, De Ceglie - Konaté, Gilardino, Antonelli
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Basta, Pereyra, Badu, Lazzari, Gabriel Silva - Maicosuel - Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.00 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atalanta Bergamo - Parma FC  (neděle 15:00)
Poslední dvě vzájemná utkání se Atalantě nepodařilo vyhrát, což by svěřenci trenéra Stefana Colantuona rádi napravili co nejdřív. Ideálně už v nedělním zápase na vlastní půdě, protože případné tři body by jim zajistily postup ke klidnějšímu středu tabulky.

Oba celky dělí šest bodů, což není mnoho. Jednoznačně veselejší budou hosté, kteří sídlí na osmé příčce a případná vítězná série by je mohla dostat do kontextu s evropskými poháry. Na straně Ducali stojí také statistiky, neboť poslední dvě vzájemné střety s La Dea přinesly Parmě šest bodů. O ty další se bude Parma chtít poprat právě v Bergamu. Atalanta je ale tým, u kterého se forma jen těžko odhaduje. Nejprve díky brankám Denise a Moraleze porazí Neapol, poté však prohrají s toskánskou Violou o dvě branky. Který ze scénářů se uplatní v neděli odpoledne?

Branky Rafala Wolskiho a Josipa Iličiće byly dostatečnou zárukou, že Fiorentina zvítězí, což se ale hrubě nelíbilo trenérovi Colantuonovi. Jeho tým dokázal na soupeřových hřištích zvítězit jen jednou, což je tristní bilance. Z dosavadních šestatřiceti možných bodů má tedy Atalanta na svém kontě jen čtyři, což trenér Colantuono nese přinejmenším nelibě. Sám po prohraném utkání prohlásil: "Řeknu to ještě jednou, jsem silně znepokojen. To, co předvádíme na hřištích soupeřů, je nepřípustné. Opět jsme selhali a nedokázali vyhrát. To už je jako prokletí, jsem zvědavý, kdy se to zastaví. Opravdu mne to vytáčí, i když je pravda, že díky naší formě na domácím stadionu se nemusíme tolik obávat a v tabulce nám stále patří celkem solidní místo," prohlásil rozčilený stratég.

A má pravdu, domácí forma Atalanty nedává spát téměř každému oponentovi. Vždy na Stadio Atleti Azzurri d'Italia prohrála La Dea jen dvakrát - body si odvezly týmy Fiorentiny a Juventusu Turín. Problémem by mohla být absence ofenzivního záložníka Lucy Cigariniho, který má příliš velký počet karet. To Parmě nic podobného nehrozí a má k dispozici celý kádr. A ten bude třeba, chce-li Atalantu na jejím hřišti po dlouhých třinácti letech porazit. Ducali mají další velkou motivaci a tou je série bez prohry. Tři body Parma ztratila naposledy v polovině listopadu a i díky tomu se nyní pohybuje v dobrých pozicích. Parma má ve svých rukou navíc zápas k dobru, protože její duel s druhým AS Řím byl z důvodů dešťových srážek přesunut na pozdější termín.

Možná i tato nečekaná změna zarazila hráče, kteří s poslední Catanií nedokázali uhrát předpokládané tři body a brali z nich jen jediný. Bezgólová remíza se Slony byla jistě velkým zklamáním a na něj si musel dlouho zvykat také trenér Roberto Donadoni. Zkušený lodivod Ducali po utkání sdělil: "Před tímto zápasem jsme zažili zvláštní a nezvyklý týden. Proti Římu jsme zápas neodehráli, takže jsme vypadli z tempa. Jiný systém tréninků nám také nepomohl, takže se nedivím, že hráči byli rozladěni. Ale tohle pro nás nemůže sloužit jako výmluva a důvod pro to, že jsme nedokázali vyhrát," uzavírá Donadoni. Podaří se jeho celku prolomit prokletí Bergama?
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Benalouane, Stendardo, Yépes, Del Grosso - Raimondi, Baselli, Migliaccio, Bonaventura - Morález - Denis
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Lucarelli - Biabiany, Gargano, Marchionni, Parolo, Gobbi - Amauri, Cassano
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.10 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
US Sassuolo - SSC Neapol  (neděle 15:00)
Sassuolo kráčí od porážky k porážce a ani další vyhlídky nevypadají růžově. Na Cittá di Tricolore se totiž představí pohárový aspirant, čerstvý finalista Coppa Italia SSC Neapol. Hosté se mohou přiblížit druhému místu a také si pojistit to třetí, neboť Fiorentina své utkání nezvládla.

Sassuolo se stále nemůže vymanit z výsledkové krize a nepomohlo mu ani lednové mercato, které do řad domácích vneslo patřičnou zkušenost i kvalitu. Nefunguje zatím ani kouzlo Alberta Malesaniho, který nahradil Di Francesca. V Sassuolu je zkrátka něco špatně. Velký vliv má i početná marodka, která se opět rozrostla. "Nejsme vyčerpaní. Hrajeme dobře, jenom potřebujeme vítězství a všechny věci se pak obrátí k našemu prospěchu," věří v lepší zítřky trenér Alberto Malesani.

Neapol postoupila do finále Coppa Italia a zůstává tak ve hře na všech frontách. Už v týdnu jí čeká Evropská liga, ještě předtím ale musí splnit povinnost a vyhrát na půdě předposledního Sassuola.

"Proti Římu jsme odehráli perfektní zápas. Nedarovali jsme jim vůbec nic. Dost jsme si toho vypracovali a nakonec jsme byli hodni vítězství. Ale musíme nadále zůstat pokorní a tvrdě pracovat. Tento úspěch nám může v lize pomoci, ale nesmíme zapomínat, že Serie A je zcela jiná soutěž," neskrýval radost Rafa Benítez.

Azzurri mají zkrátka výbornou formu a tu si chtějí přenést i do utkání se Sassuolem. Soupeři mají rozhodně co oplácet, neboť první vzájemný duel na San Paolo skončil senzačně remízou 1:1.

Velkým problémem Sassuola je již zmíněná marodka. Neroverdi trápí zranění a to se pochopitelně na výsledcích projevuje. Sami posuďte, proti Neapoli si nezahrají Terranova, Biondini, Alexe, Acerbi, Masucci, Magnanelli, Manfredini a vykartovaný Rosi. Velké ztráty počítá také Neapol, i když spíše vinou karetních trestů. Tento problém má hned trojice hráčů - Jorginho, Inler a Callejón. Zdravotní problémy pak mají Zuňiga a Mesto.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Mendes, Cannavaro, Ariaudo - Gazzola, Chibsah, Brighi, Longhi, Berardi - Floro Flores, Sansone
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Fernandez, Albiol, Ghoulam - Behrami, Džemaili - Insigne, Hamšík, Mertens
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 4.00 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Juventus FC - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Juventus Turín by rád zvýšil svůj náskok na druhé AS Řím a nyní k tomu bude mít ideální příležitost. V neděli totiž na svém stadionu hostí Chievo Verona, kterému se v poslední době absolutně nedaří sbírat body.

A výhoda domácího prostředí je pro Juventus jednoznačně srdeční záležitostí. To také potvrdil prezident klubu Andrea Agnelli, který v interview pro časopis Polizia moderna přiblížil čtenářům pozadí výstavby Juventus Areny. "Nápad postavit moderní stánek pro fotbal vznikl již v polovině devadesátých let, protože Juventus je klub, která má v samotné DNA zakódovanou snahu být lepší, vidět dál a pokoušet se o inovace. Tento projekt navíc představoval skvělou možnost investovat finance. Když jsem se stal prezidentem, projekt již byl v plné proudu, ale měl jsem tu čest pokřtít stadion a stát při jeho otevření. Struktura je převzata z anglického modelu, co se týče konstrukce, tak jsme hledali ty nejlepší varianty po celé Evropě," uvádí hlavní šéf vedení Staré dámy.

Po jejím vzoru se o stavbu nového stánku začínají zajímat falší italské kluby, za všechny jmenujme Udinese, AS Řím či Fiorentinu. Pokud se má italský klubový fotbal opět dostat do období slávy, tak právě otázka kvalitního zázemí je jednou z hlavních cest k ní. Výstavba nových stadionů a tréninkových center ostatně slouží také jako stimul pro klubové pokladny a jejich ekonomickou rovnováhu. Výhody nového stadionu popisuje Agnelli takto: "Nikdy jsme neměli problémy s územím kolem stadionu. Jistě, nějaké epizodní nedorozumění jsme řešili, ale naneštěstí se spíše jednalo o nevychovanost určitých skupin fanoušků. Myslím, že když do toho zahrneme také bezpečnost, tak se fanoušci budou cítit víc jako doma a tím pádem se budou chovat zodpovědněji. Teď máme skoro každou noc vyprodáno a navíc se náš stadion využívá celý týden. Různé večírky, soukromé akce i obchodní schůzky, to vše nabízíme a z toho všeho profitujeme. Když vlastníme náš stadion, můžeme také pořádat různé události a dělat pro fanoušky v den zápasu věci, které byste na pronajatém místě dělat nemohli," uzavírá Agnelli. Bude příklad Juventus následován i dalšími předními týmy?

Bianconeri v poslední době zažívají opět trochu pád ze slávy, neboť po prohře od AS Řím a tedy vypadnutí z Coppa Italia je hlavním krokem zpět minulá remíza s Hellasem Verona. K tomu připočtěme remízu s druhým římským klubem a náskok do té doby suverénního týmu se zmenšuje. Stále je však dosti pohodlný na to, aby byl trenér Antonio Conte znepokojen. A postavení Chieva jej z rovnováhy nejspíš nevyvede, protože Mussi Volanti jsou až sedmnáctí. Co víc, z posledních pěti ligových utkání hned třikrát prohráli, k tomu přidali jen dvě remízy.

Velký návrat do oblasti důvěrně známé zažívá Victor Obinna. Reprezentant Nigérie působí ve Veroně jako hostující hráč z Lokomotivu Moskva, ale s Veronou má již své zkušenosti. Na soupisce Chieva se objevil již v sezoně 2008/2009. Teď by rád na své vzpomínky navázal a pomohl Chievu k vzestupu. V rozhovoru pro Chievo TV Obinna řekl: "Zkušenosti ze zahraničních angažmá mi pomohly, abych vyrostl jako hráč i jako člověk. Bylo pro mne příjemným překvapením, když mi nabídli dres s číslem deset a já si toho moc vážím. Řekl jsem fanouškům, že toho nebudou litovat. Všichni jim vděčíme za podporu, když se nám nedaří. Slibuji, že se celý tým bude snažit vydat ze sebe vždy to nejlepší, aby fanoušci mohli zase z fotbalu chodit nadšení," dodává vděčný střelec.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Ogbonna - Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Asamoah - Llorente, Tévez
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Canini, Bernardini - Sardo, Bentivoglio, Rigoni, Hetemaj, Dramé - Thereau, Paloschi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 7.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - UC Sampdoria  (neděle 20:45)
Janovská Sampdoria zavítá na slavné Stadio Olimpico s jediným účelem - využít momentálního poklesu formy domácích k případným bodovým žním. Římanům se příliš nepovedla odveta pohárového utkání proti Neapoli a přišli o naději na finále.

Zmar, kritika a ztráta nadějí na trofej - to vše se míchalo v hráčích AS po prohraném utkání s domácí Neapolí. Partenopei sice první duel prohráli, ale díky dvěma vstřeleným gólům nebyla jejich šance vůbec mizivá. Naopak, proti Vlkům se na domácí půdě vytáhli a zcela v poklidu eliminovali útoky soupeře. Především mu však dokázali vstřelit tři branky, což jim otevřelo brány římského finále. Giallorossi se nyní mohou soustředit pouze na ligovou scénu, v níž by rádi potvrdili, že se jednalo o chvilkové zaváhání. To by naopak ráda prodloužila Sampdoria.

Sampdoria je v současné chvíli na slušné dvanácté pozici a chvála se za tento úspěch line především na konto trenéra Siniši Mihajloviće. Právě po jeho příchodu se Blucerchiati začalo dařit a důkazem jsou i poslední dvě výhry. Srbský trenér a někdejší slavný hráč si ale uvědomuje, že tým nedělního soupeře má ve svém středu několik výjimečných osobností, na něž je třeba dávat si obzvláště pozor. Za všechny jmenuje kapitána Vlků. O Tottim dokonce prohlásil: "Chci po hráčích, aby hráli naši hru. Když do hlav hráčů dostaneme tuto mentalitu, bude pro nás snazší vítězit proti našim rivalům. Proti Římu nám budou možná víc sedět protiútoky, ale o to se přesně nestarám. Možná bych bral i remízu, ale jsem si jistý, že dáme gól. Když jsem dorazil do Sampdorie, měl Řím stejně bodů jako my teď. Ale nevidím důvod, proč bychom se neměli pokusit je porazit. Osobně si vážím Tottiho a považuji jej za svého přítele. Byla tu doba, kdy jsme spolu nemluvili, protože nepřišel na moji rozlučku a já považuji respekt za důležitou věc. Neozval se, ale už je to pryč. Považuji Francesca za nejlepšího italského fotbalistu všech dob. Řím s ním nebo bez něj, to není stejný tým. Je to skvělý hráč," skládá Tottimu poklonu.

Ani Řím ale není neporazitelným týmem, což naposledy dokázala právě Neapol. Po utkání neminula vlna kritiky ani trenéra Garciu a jeho hráče. Za všechny z nich promluvil na veřejnosti záložník Daniele De Rossi, který nechtěl skládat zbraně. "Tohle je fotbal, musíte skórovat. Když se vám nepodaří vstřelit branku, máte problém. My se v druhé půli zatáhli až příliš na svou polovinu a zaplatili za to. Když se silný tým jako Neapol dostane do vedení, je moc těžké nějak reagovat. Obdrželi jsme dva rychlé góly a tehdy se nám hra zhroutila. Nesmíme ale skládat zbraně nebo být smutní. Sice nás mrzí, že jsme nedosáhli na první z našich předsezónních cílů, ale v lize jsme stále druzí a vedeme si dobře. Vlastně pouze Juventus je na tom ještě lépe. Když prohrajete v této fázi sezony takovým způsobem, stále na to můžete reagovat. Nezapomeňme, že když jsme prohráli s Juventusem, následně jsme několikrát vyhráli," doplňuje De Rossi.

O tom, že římští fanoušci mají stejný náhled na vývoj událostí, svědčí velký transparent, který se objevil před tréninkovým centrem AS. Na něm bylo obřími písmeny napsáno: "Jedna porážka nemůže překazit lásku, kterou ke klubu cítíme. Říme, milujeme tě." O své lásce budou ultras moci přesvědčit své hráče již proti Dorii, která by ráda navázala na rok starou výhru 3:1.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Castán, Torosidis - Strootman, De Rossi, Pjanić - Florenzi, Totti, Gervinho
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Gastaldello, Mustafi, Regini - Palombo, Obiang - Gabbiadini, Soriano, Éder - Okaka
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 4.75 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Inter Milán  (sobota 20:45)
Přímý souboj o pohárová místa uvidí Florencie, kam zavítá Inter Milán. Nerazzurri by se rádi vrátili nejen do pohárové Evropy, ale zejména do Ligy mistrů, na kterou ztrácejí jedenáct bodů. Viola má ale stejné plány, navíc jde do utkání s Interem v psychické výhodě. V týdnu si Montellovi svěřenci totiž zajistili postup do finále Coppa Italia.

Fiorentina má letošní sezonu dobře rozehranou a stále válčí na všech frontách. V Serii A je na dostřel třetí Neapoli, v Evropské lize vyzve Esbjerg a v domácím poháru dokonce dokráčela už do finále, když v týdnu porazila v odvetném utkání Udinese. "Byl to pro nás skvělý týden a chceme ho zakončit vítězstvím proti Interu. Naše tvrdá práce se vyplácí a jsme rádi, že jsme dosáhli na finále poháru," liboval si brankář Neto. V lize si Viola naposledy poradila s Atalantou Bergamo, když se gólově prosadili Iličič a Wolski. Inter Milán by měl ale představovat tvrdší oříšek. Celek z Florencie nemá s Interem dobrou bilanci. Hosté dokázali Fiorentinu porazit i v tom prvním utkání na Giuseppe Meazza, na druhou stranu výhoda dobré formy je spíše na straně Fialek.

Inter sice přerušil pětizápasové čekání na ligové vítězství, ale znovu to od něj nebyl optimální výkon. Mazzarriho svěřenci udolali předposlední Sassuolo jen 1:0, ale v tomto případě byl veledůležitý tříbodový zisk, který zároveň znamenal udržení pohárových pozic před Hellasem. Milánští Tifosi s příchodem Hernanese a po vítězství nad Neroverdi konečně doufají v herní a výsledkové zlepšení. Jak už bylo řečeno, Interu se proti Viole dlouhodobě daří, takže i v tomto kole si Mazzarriho svěřenci pojedou pro body.

Fiorentina se ve šlágru kole musí vypořádat s několika absencemi. Zraněný je stále nejlepší střelec Giuseppe Rossi. Ale také jeho kolegové Savič, Hegazi, Rebič a Ambrosini. Španělského středopolaře Borju Valera zase do hry nepustí karetní trest. Na druhé straně se v základu neobjeví Cambiasso a Alvarez.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomovič, Rodriguéz, Compper - Cuadrado, Anderson, Pizarro, Mati Fernandéz, Vargas - Iličič - Matri
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Rolando, Samuel, Juan Jesus - D'Ambrosio, Guarín, Kuzmanovič, Hernanes, Nagatomo - Palacio, Milito
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - Bologna FC  (pátek 20:45)
Jestli má Bologna nějakého opravdu neoblíbeného soupeře, pak je to milánské AC. Jen považte - poslední výhra Felsinei nad AC je datována do roku 2008! Od té doby si body zpravidla nechává milánský velkoklub. Ten bude o výhru bojovat také pod novým trenérem.

V netradičním čase se otevřou brány San Sira, aby uvítaly diváky a oddané fanoušky obou celků. Kvůli náročnému programu Ligy mistrů, v níž AC stále figuruje, se první duel přesouvá ze soboty již na dnešní večer. Co přinese zápas Bologně s domácími Ďábly? AC Milán pod novým trenérem Clarencem Seedorfem ochutnalo pachuť první porážky, když v minulém kole nestačilo na Neapol a prohrálo s ní o dvě branky. Když se zdálo, že do týmu AC se opět dostává sebevědomí a nějaký herní styl, přijelo na půdu mocné Neapole a góly Gökhana Inlera a Gonzala Higuaina prohrálo. První brankou v novém angažmá sice vstřelil Adel Taarabt, dokonce se tři minuty zdálo, že to bude branka vítězná, ale tři rychlé odpovědi pohřbily naděje AC.

Bylo toho málo, co mohl holandský trenér a někdejší slavný hráč udělat, aby zvrátil negativní stav. Ten dobře dokumentoval Mario Balotelli, který se po vystřídání na lavičce neubránil slzám. Není jasné, co na něj tak hluboce zapůsobilo. Přitom právě na něj se celý tým dlouhodobě spoléhá. Logicky tedy i na něj míří největší vlna kritiky za výkony celého týmu. Tu ale trenér Seedorf nevidí jen v Balotellim a naopak se svého chráněnce zastává.

"Jsme hráči, ale jsme také obyčejní lidé. Nevidím nic špatného na tom, že dáte průchod svým emocím. Někdy je to prostě potřeba. I mně se to občas stalo. Mario potřebuje vyrůst, učit se. A já jsem moc rád za to, že se potřebuje a chce zlepšovat. Jsem tu proto, abych mu s tím co nejlépe pomohl a to hodlám udělat. Proti Cagliari hrál velmi dobře, v utkání s Neapolí už nedostával tolik příležitostí a prostoru. Celkově jsem ale rád za jeho přístup. Máme na čem pracovat a týká se to nás všech," uzavírá holandská hvězda.

Bologně se nedaří a jednu výhru "maže" několika remízami, popřípadě prohrou. Stále stejný opakující se scénář teď napovídá, že na San Siru buď body ztratí, nebo se o ně podělí s domácími. V posledním utkání jako by si Bologna vybrala štěstí na Turínu a tamní FC porazila. Ciro Immobile sice poslal domácí do vedení, ale náznaky zlepšení se v Bologně projevily již záhy a dvě branky Jonathana Cristalda jí přinesly tři body. Co je však významné, v Turíně vyhrála Bologna poprvé od roku 1980! Jedno prokletí má tedy úspěšně za sebou. Zlomí to další na San Siru a po dlouhých letech vyhraje?
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Rami, Zapata, De Sciglio - Essien, Montolivo - Poli, Honda, Taarabt - Balotelli
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Antonsson, Natali, Mantovani - Garics, Christodoulopoulos, Pérez, Krhin, Morleo - Bianchi, Cristaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC23193156:1860
2.AS Řím22156145:1151
3.SSC Neapol23145447:2747
4.ACF Fiorentina23135542:2444
5.Inter Milán2399540:2736
6.Hellas Verona23113939:3736
7.Turín FC2389636:3033
8.Parma FC2289532:2733
9.SS Lazio2388729:2932
10.Janov CFC2386924:2830
11.AC Milán2378836:3529
12.UC Sampdoria2377927:3228
13.Atalanta Bergamo23831224:3227
14.Udinese Calcio23821325:3226
15.Cagliari Calcio2359921:3224
16.Bologna FC23491022:3921
17.Chievo Verona23461316:3218
18.AS Livorno23451422:4117
19.US Sassuolo23451423:4917
20.Calcio Catania23371316:4016

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (439)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele