Serie A - preview 23. kola

14.02.2015, 08:47, aktualizováno 15.02.2015, 08:24
Previews
Krátce po obědě odstartuje nedělní program utkání AC Milán s Empoli. AS Řím přivítá Parmu, městský rival Lazio zajíždí na hřiště Udinese. Hrát se bude rovněž na půdách Chieva, Atalanty, Janova a Turína. Večer pak Cesena před vlastními fanoušky hostí Juventus...
AC Milán - Empoli FC  (neděle 12:30)
Až jedenáctý AC Milán se pokusí vylepšit svojí trýstní bilanci proti Empoli a kdy jindy získat tři body, než proti celku, který hraje o záchranu. Na domácím San Siru ale Milán letos neoslňuje, navíc Empoli v prvním zápase porazit nedokázal.

Minulé kolo AC opět nezvládlo a favorizovanému Juventusu podlehlo 1:3. Od ledna dokázalo vyhrát všudyvšeho jen jednou, jinak pětkrát nevyhrálo. V tabulce už se propadlo až na jedenácté místo a na Ligu mistrů ztrácí propastných třináct bodů. Ani ztráta na EL není malá, činí šest bodů.

"S Pippem Inzaghim jsme analyzovali situaci v týmu. Proti Juventusu jsme viděli rozhodný Milán a i výkon našeho prezidenta uspokojil. Nemůžeme zapomínat, že jsme hráli proti lídrovi Serie A, navíc venku a bez několika zraněných hráčů. Nyní musíme pokračovat v práci, veslujeme společně na jedné lodi," uklidňoval situaci generální ředitel Milána Adriano Galliani.

Společně se Sampdorií a Sassuolem se Empoli řadí mezi týmy s největším počtem zremízovaných zápasů. Hosté si dělili body celkem jedenáctkrát, ale vzhledem k tomu, že jen čtyřikrát za celou sezonu vyhráli, musejí bojovat o záchranu. Náskok před osmnáctým Cagliari je jen čtyřbodový.

Domácí prostředí a stále velký zvuk dělá z Milána favorita, nicméně Empoli není bez šance. Už v prvním zápase dokázalo Rossoneri obrat o body a pokusí se o to i na San Siru. Navíc AC hraje doma opravdu zle a Empoli nemá co ztratit.

Filippo Inzaghi stále nemůže využít služeb některých hráčů základní jedenáctky, zejména De Jonga, Montoliva, Abateho, De Scigilia a El Shaarawyho. K dispozici také nebudou Zapata, Mastour, Agazzi a stále potrestaný Méxés. Empoli je na tom o poznání lépe, scházet bude jen Guarente a také Saponara, který milánské prostředí moc dobře zná.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego López - Rami, Alex, Paletta, Antonelli - Poli, Essien - Cerci, Ménez, Bonaventura - Destro
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Sepe - Hysaj, Rugani, Tonelli, Mario Rui - Vecino, Valdifiori, Croce - Verdi - Maccarone, Pucciarelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - SS Lazio  (neděle 15:00)
Lazio válčí o pohárovou Evropu a aby se vrátilo na pozice, které jí zaručují, potřebuje na Stadio Friuli uspět. Biancocelesti v posledních kolech ztratili skvělou formu a proti domácímu Udinese je nečeká nic snadného. Domácí se v této sezoně prezentují nevyzpitatelnými výkony a výsledky.

Udinese se pod trenérem Stramaccionim nadále trápí a v tabulce mu patří až třinácté místo. Klub ze severu Itálie se po odchodu Francesca Guidolina stále hledá a někdejší kouč Interu Stramaccioni zatím s týmem žádné zázraky nedělá. Na druhou stranu po vítězném zápase s Empoli mělo Udine těžký los, i přesto dokázalo remizovat s vedoucím Juventusem (0:0). Poslední zápas ale Bianconeri nevyšel, Neapoli podlehli 1:3. Udine zatím předvádí hodně nečitelné výkony a projevuje se to i na výsledcích. Sedm výher, sedm remíz a osm porážek, taková je dosavadní bilance Zeber.

Mnohem lépe si vede Lazio, které ovšem poslední dva zápasy rovněž nezvládlo. Zatímco proti Ceseně předvedlo prachbídný výkon, proti Janovu muselo hrát po většinu utkání o jednoho vyloučeného hráče v poli méně. Porážka 0:1 pak vyšoupla římský celek z pozic zaručujících evropské poháry a samozřejmě se zvýšila ztráta na klíčové třetí místo, zaručující Ligu mistrů. "Proti Janovu jsme nezískali žádné body, ale ukázali jsme v tomto zápase velké odhodlání. Co se týče vůle a bojovnosti, tak si můj tým vede dobře," uklidňuje situaci trenér Stefano Pioli.

Lazio má svému soupeři co oplácet. První letošní měření sil na Stadio Olimpico vyznělo překvapivě lépe pro hosty. Tehda ještě mělo Udine solidní formu a Lazio se spíše hledalo, nyní je to přesně naopak.

Andrea Stramaccioni nemůže počítat s Pinzim, Geijem, Domizzim, Koném a potrestaným reprezentantem Pasqualem. Poměrně rozsáhlá marodka trápí i hosty, zdravotní potíže mají Ciani, Pereirinha, Gentiletti, Lulič, Djordevič a Tounkara, nicméně trenér Stefano Pioli má k dispozici rozsáhlý a silný kádr.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Heurtaux, Danilo, Piris - Widmer, Allan, Guilherme, Hallberg, Gabriel Silva - Théréau, Di Natale
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Basta, Mauricio, De Vrij, Radu - Cataldi, Biglia, Parolo - Candreva, Klose, Anderson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AS Řím - Parma FC  (neděle 15:00)
Zažehná AS krizi z lednového programu a získá kromě tří bodů do tabulky také sebedůvěru před klíčovým duelem Evropské ligy? Pomoci by mu k tomu měl návrat několika klíčových hráčů a jedné nové posily. Proti bude stát Parma, jejíž problémy na hřišti i mimo ně nekončí.

Utkání druhého týmu tabulky Serie A s posledním by mělo být jasnou záležitostí ve prospěch římského celku. I Parma ale umí překvapit. A Vlci z hlavního města navíc nejsou v nijak oslnivé formě. V posledním měsíci se dokonce živě debatovalo o krizi, protože tým trenéra Rudiho Garcii ztratil body s mnohem horšími týmy, ztratil naději na zisk Coppa Italia a především ztratil tvář. Podle francouzského trenéra by odpověď zněla dost jasně - AS ztratilo Gervinha. Minulý měsíc jasně ukázal, jak moc je systém trenéra Garcii postaven ne na ikoně Tottim, ale na Gervinhovi. Bez něj a jeho neustálého pohybu totiž hra AS postrádá lehkost, rychlost a tah na branku.

Ztráta Vlků na první tým z Turína činí aktuálně sedm bodů a římský celek může děkovat snad jedině formě Adema Ljajiće a mladíkovi Verdemu za to, že propast mezi první a druhou příčkou není ještě větší. Nyní by absencemi stíhaný celek z hlavního města mohl konečně hrát bez výmluv, protože se mu vrací právě největší klenot v týmu - Gervinho. A vrací se s titulem pro mistra Afriky a také s novou posilou Giallorossi - Seydouem Doumbiou. Reprezentant Pobřeží slonoviny má v týmu zaujmout uvolněné místo po Mattiovi Destrovi, který se pokouší nalézt štěstí v AC Milán.

Dlouhá série zápasů bez výhry trvala čtyři utkání, což rozhodně není dobrá vizitka. Mohlo za to samozřejmě také množství absencí. Mezi ty se na straně AS řadí problémy v obraně způsobené dlouhodobými zraněními Leandra Castána a Federica Balzarettiho. Další zranění, které římské noviny popsaly jako "katastrofální" se týká holandského záložníka Kevina Strootmana, který sotva doléčil zranění minulé sezony, už si jej obnovil znovu. K tomu přidejme nevalnou formu brankáře De Sanctise a obránců Maicona a Astoriho.

Největší krizi ale zažilo AS v útoku. Když Mattia Destro odešel, zůstal po odchodu Marca Borriella jediným hrotovým útočníkem Francesco Totti. Ikona AS ale dostala chřipku, takže v minulém utkání to ani z její strany nebylo ono. Alessandro Florenzi byl přesunut do obrany, zatímco mladý míčový kouzelník Juan Manuel Iturbe se zranil. Jeho místo měl zaujmout Victor Ibarbo z Cagliari, ale ten přicházel pro jistotu už rovnou zraněný. A protože AS cítilo potřebu jej i přesto nasadit, zranění se zřejmě ještě protáhne. Naštěstí se v tu chvíli objevil na scéně mladík Daniele Verde.

Ten nastoupil v minulém kole od začátku a byl to dobrý tah. Jednak byl někdejší produkt neapolské juniorky velmi aktivní a především se právě on blýskl skvělou asistencí na nabíhajícího Adema Ljajiće. I díky němu a premiérové brance Leandra Paredese AS porazilo sardinský celek 2:1. Do dalšího kola mu nepomůže řecký bek José Holebas, který nasbíral přílišný počet karet a jeho místo tak bude muset zaujmout Angličan Ashley Cole. Také Parma bude mít svých starostí dost, protože jí chybí karetní hříšník Daniele Galloppa. Jonathan Biabiany, Andi Lila a Cristobal Jorquera jsou zranění.

Parma prohrála v rámci Serie A posledních pět zápasů. Naposledy ji udolalo Chievo Verona krásnou ranou Ervina Zukanoviće, který rozhodl o tom, že tři body zůstanou Chievu. Problémy posledního týmu Serie A se ale týkají především ekonomické situace. Parma opět změnila vlastníka, kterým je nyní skupina slovinských investorů. Ta má za úkol stabilizovat ekonomickou stránku klubu, který získala za symbolickou cenu jednoho eura.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Torosidis, Manolas, Yanga Mbiwa, Cole - Nainggolan, De Rossi, Pjanić - Gervinho, Ljajić, Florenzi
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Santacroce, Lucarelli, Feddal - J. Mauri, Lodi, Nocerino - Varela, Palladino, Rodriguez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.75 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - UC Sampdoria  (neděle 15:00)
Pod dohledem sudího Peruzza se odehraje další zajímavý duel obra s trpaslíkem. Sedmnácté Chievo Verona, které je mnoha fanouškům calcia trnem v oku za neatraktivní herní styl, se utká se Sampdorií Janov, která má naopak pohárové ambice. Podaří se janovskému celku potvrdit je i na hřišti defenzivně laděného soupeře?

Mussi Volanti nejsou úplně bez šance, protože Sampdoria v posledních týdnech také začala ztrácet. Naposledy se ze tří bodů radovala 18. ledna 2015, když si poradila o dvě branky s Parmou. Od té doby střídá remízy a prohry. Z posledních tří zápasů má navíc negativní skóre 7:3, za což může především výprask od Turína v podobě výsledku 5:1.

V minulém kole se Blucerchiati také moc nedařilo, protože ze zápasu se Sassuolem šlo rozhodně získat víc než jen jeden bod za remízu 1:1. Fanoušci Dorie museli být překvapeni především po dvou minutách. Někteří si ještě asi ani nenašli své místo, ale jejich miláčci už prohrávali, když se trefil Francesco Acerbi. Naštěstí pro domácí vyrovnal o pouhých sedm minut oblíbenec Éder. Dalších 81 minut se čekalo, že Sampdoria vrhne síly do útoku a především s nástupem Samuela Eto'a se útočná síla Dorie zvýšila. Ale branka už nepadla žádná.

Probuzení střeleckých schopností po odchodu hvězdného Manola Gabbiadiniho nyní spadá do povinností nové útočné dvojice Samuela Eto'a a především Luise Muriela. Ten je ale toho času ve stavu nemocných. Přesto věří, že našel konečně klub, který mu naprosto důvěřuje a hodlá mu jeho důvěru splatit. V rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport Muriel uvedl: "Hodně jsem se naučil od té doby, co jsem přišel do Serie A. Pocházím z místa, kde byl fotbal diametrálně odlišný. Mohli jste si míč vyměnit několikrát, aniž by vás někdo napadal a obtěžoval. Tady má fotbal úroveň. Hodně jsem dospěl, co jsme v Itálii. Nečekám na míče, ale aktivně hraji směrem dopředu, neustále napadám a snažím se o střelbu."

"Mrzí mne, že zatím nemohu Sampdorii pomoci, ale slibuji, že až budu fit, zapadnu do týmu velmi rychle a budu skórovat hodně branek. Jsem tady v Janově jen chvíli, ale už jsem se do toho místa zamiloval. A zdejší fanoušci jsou naprosto úžasní. Naučil jsem se, že nemůžu vždycky jen zářit a dělat triky, které bych chtěl, protože jsem součástí celku a nechci, aby byla pozornost upřena jen na mé umění. Vím, že mám talent, ale pouhý talent nestačí. Chci pomáhat spoluhráčům k úspěchu a fanouškům, aby je bavilo na náš tým chodit," dodává Muriel.

Trenér Siniša Mihajlović by měl spoléhat znovu na "starou gardu", takže hráči jako Samuel Eto’o, Luis Muriel, Joaquin Correa, Andrea Coda, Afriyie Acquah nebo brankář Alberto Frison začnou podle informací Sky Sport jen na lavičce. K dispozici nebude ani obránce Ezequiel Muňoz. Chievu nepomůže Ivan Radovanovic, který nemůže hrát kvůli kartám. Riccardo Meggiorini by měl opět začít jen na lavičce, takže vedle Paloschiho se nejspíš postaví Sergio Pellissier. Chievo vyhrálo naposledy v minulém kole proti Parmě, předtím ale třikrát prohrálo.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Zukanovic, Gamberini, Dainelli, Frey - Hetemaj, Izco, Cofie, Schelotto - Pellissier, Paloschi
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Silvestre, Romagnoli, Regini - Palombo, Duncan, Obiang - Soriano, Eder, Bergessio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atalanta Bergamo - Inter Milán  (neděle 15:00)
Stadio Atleti Azzurri d'Italia v Bergamu se stane svědkem atraktivního zápasů domácí Atalanty s Intere Milán. A zatímco domácí budou bojovat o udržení se těsně nad úrovní hranice sestupu, hosté přijedou za účelem zisku druhého vítězství v řadě. Tři body by jim mohly pomoci v honbě za Evropskou ligou.

Na ni Inter Milán aktuálně ztrácí jen šest bodů. Problémem u něj je to, že tým trenéra Roberta Manciniho nedokáže navazovat na dobré výsledky dlouhodobě, chybí mu ustálení výkonů a vyváženost. A dalším problémem Manciniho hráčů je venkovní forma. Mimo San Siro se Interu v poslední době vůbec nedaří. Prvotní nadšení fanoušků Interu poté, co přišel trenér Roberto Mancini a ukázal na několik velmi dobrých fotbalistů, je pryč. Inter prohrál tři z posledních čtyř zápasů a jeho fanoušci opět začínají být neklidní.

Trochu jim ulehčil Mauro Icardi, se kterým se někteří fanoušci sice v lásce nemají, ale minimálně v minulém kole ho vzývali. Inter zvládl náročný zápas s Palermem především díky dvěma trefám mladého střelce Maura Icardiho, který navázal na první trefu utkání. Tu zaznamenal záložník Fredy Guarín, který je prakticky každé přestupové období spojován s odchodem. Zatím se mu ale herně daří. Vztahy mezi Icardim a klubem nyní nejsou ani zdaleka tak růžové, jak by se mohlo zdát. A druhý nejlepší střelec týmu, který byl až donedávna kontroverzní útočník Pablo Daniel Osvaldo, si odešel vyplnit dětský sen angažmá v Boce Juniors.

Pokud se mají věci v táboře Nerazzurri zlepšit a tým má opět kráčet vstříc pohárům, musí Inter zapracovat především na vyhrávání venkovních zápasů. Mimo stadion Giuseppe Meazza porazil letos Inter pouze Chievo a Cesenu, což jsou celky situované kolem 17. až 19. místa. Teď Inter uvítá šestnáctý celek Serie A, což je pro Manciniho a spol. velká výzva. Interu se nedaří pracovat ani v obranné linii, která čítá stále více zraněných. Naneštěstí pro domácí hostitele se všichni tři útočníci - Rolando Bianchi, Mauricio Pinilla a German Denis ocitají na té špatné straně věkové kategorie ideální pro aktivní hráče, takže Atalantě někdy chybí energie a dravost.

To dokazuje také fakt, že jediný tým, který nastřílel menší počet branek než Atalanta, je jen Chievo Verona. Stefano Colantuono, který vede Atalantu v pátém roce za sebou, nikdy neskončil na nižší příčce než patnácté. Nicméně, pokud jeho hráči nedokáží znovu nalézt spolehlivého střelce a nezačnou vyhrávat, velmi brzy by se z toho mohl stát boj o samotné přežití mezi nejlepšími týmy Itálie.

Po slibné výhře nad Cagliari Calcio se Atalantě nepovedlo utkání s Fiorentinou, i když to opět nebyl špatný výkon. Davide Zappacosta poslal Atalantu do vedení, ale Fiorentina si vedení vzala zpět. Sedm minut před koncem se prosadil střídající Richmond Boakye a zdálo se, že má Atalanta Bergamo alespoň bod jistý. Jenže o pět minut později si na centr ze strany do vápna naběhl kapitán Manuel Pasqual a vystřelil Fiorentině tři body! Pokud by Inter utkání pro La Dea zvládl lépe a vyhrál, jednalo by se o druhou výhru v řadě. To se týmu přezdívanému Nerazzurri povedlo naposledy v říjnu minulého roku. Zvládne Inter výjezd mimo svůj stadion, nebo se Atalanta přiblíží záchraně?
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Masiello, Stendardo, Benalouane, Bellini - Zappacosta, Cigarini, Carmona, Moralez - Gomez - Denis
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Santon, Ranocchia, Juan Jesus, Dodo - Brozović, Medel, Kovačić - Shaqiri - Icardi, Puscas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Janov CFC - Hellas Verona  (neděle 15:00)
Fotbalisté Janova výhrou v Římě zlomili smolnou sérii a nyní se co nejrychleji hodlají vrátit zpět do hry o evropské poháry. Na Marassi přivítají nevýrazný Hellas Verona, který pro změnu potřebuje bodovat, aby si co nejdříve zajistil bezpečnou záchranu.

Po sedmi zápasech bez vítězství se fotbalisté janovského FC konečně dočkali. Na horké půdě Lazia zvítězili možná trochu překvapivě 1:0 a vrátili se do hry o pohárové pozice. Grifům aktuálně patří osmé místo, ale na Evropskou ligu ztrácí jen tři body. "Jsem potěšen tímto vítězstvím. Opravdu jsme potřebovali dobrý výsledek, aby se nám vrátila zpět sebedůvěra. Ukázali jsme, že je potřeba k vítězství předvést bojovného ducha. Teď jdeme na Hellas a chceme získat vítězství a dát tomuto výsledku kontinuitu," nechal se slyšet obránce Grifů Facundo Roncaglia. Janov v prvním zápase proti Hellasu remizoval 2:2.

Hosté z města Romea a Julie stále nemohou najít optimální rytmus a vítězství střídají s porážkami. Naposledy dvakrát prohráli, nejprve s Palermem 1:2 a poté s Turínem 1:3. Jejich náskok před sestupovými pozicemi je již jen pětibodový, takže se musejí mít na pozoru, navíc v Janově je rozhodně nečeká snadná práce.

"Dostáváme příliš mnoho gólů. Jsem přesvědčen, že výhra je jediný lék, který nám může pomoci věci zvrátit," doufá v lepší zítřky trenér Andrea Mandorlini. Hellas venku zvítězil zatím všudy všeho jen dvakrát a ani v tomto kole, jak už bylo řečeno, ho nečeká snadná práce. Na druhou stranu není to tak dávno, co na Marassi zvítězil. V roce 2012 v rámci italského poháru vyhrál v Janově 1:2, ovšem nutno podotknout, že až po penaltovém rozstřelu.

Grifové se na domácím trávníku představí bez Marcheseho, Tina Costy a Pavolettiho. Tři hráče bude postrádat i Hellas. Zranění do hry nepustí Rodríguéze, Salu a Obbadiho.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Roncaglia, Burdisso, De Maio - Edenílson, Bertolacci, Kucka, Bergdich - Iago, Perotti, Niang
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Benussi - Pisano, Marquéz, Moras, Brivio - Greco, Tachtsidis, Hallfredsson - Gomez, Toni, Christodoulopoulos
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turín FC - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Turínské FC stoupá tabulkou a i proti Cagliari bude v pozici favorita. Granata chytla formu, ale již brzy bude muset opět kombinovat domácí zápasy s evropskými poháry. Cagliari cestuje na sever Itálie s nadějí, že se mu podaří získat cenné body v boji o záchranu.

Granata válcuje své soupeře a strmě stoupá tabulkou. Ještě nedávno se plácala ve druhé polovině tabulky, navíc s minimálním náskokem na sestupové pozice a nyní pomýšlí na evropské poháry. Turín už nepoznal hořkost porážky devět kol, z toho čtyřikrát v řadě zvítězil. "Opravdu chci pochválit své hráče. To, že jsme získali devět pozitivních výsledků a své čtyři poslední zápasy vyhráli, je jen výsledkem tvrdé práce, kterou v posledních měsících vykonáváme. Nyní jsme odměňováni za své úsilí a nemohu být nyní šťastnější. Tento tým se nikdy nevzdává, je zde ale stále prostor pro zlepšení," chválil své svěřence trenér Ventura.

Turín v minulém kole porazil Hellas na jeho půdě 3:1 a posunul se už na deváté místo. Navíc situace ve středu tabulky je vyrovnaná a ztráta na EL činí jen čtyři body.

Obstojně si zatím vede po příchodu Gianfranca Zoly Cagliari. Poslední dvě kola sice výsledkově nevyšly, ale ztráta na devatenácté místo činí jen dva body. Sardiňané v posledním kole svedli vyrovnanou bitvu s AS Řím, kterému ale nakonec podlehli 1:2.

Favoritem zápasu bude Turín. V jeho prospěch hovoří nejen skvělá forma, ale také fakt, že první zápas na Sardinii vyhrál on. Historicky vzato je však vzájemná bilance vyrovnaná.

Trenéra Venturu může krom pozitivních výsledků těšit i zcela kompletní kádr, což se nedá říci o jeho protějšku Gianfrancu Zolovi. Někdejší skvělý hráč Cagliari či třeba londýnské Chelsea se bude muset obejít bez Pisana a Balzana.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimovič, Glik, Moretti - Peres, Benassi, gazzi, Farnerud, Darmian - Martínez, Quagliarella
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkič - Gonzalez, Rossettini, Capuano, Avelar - Dessena, Conti, Donsah - Ekdal, Mpoku, Sau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Cesena - Juventus FC  (neděle 20:45)
Juventus bude chtít prodloužit svou sérii neporazitelnosti a možná i navýšit své vedení na čele Serie A. V neděli večer cestuje turínský gigant na Stadio Dino Manuzzi a bude jasným favoritem i za toho předpokladu, že nemůže nastoupit Carlos Tévez, nejlepší střelec týmu i ligy.

Hlavní otázka dne spočívá v tom, kdo bude schopen plnohodnotně nahradit Carlose Téveze. Argentinský útočník a nejlepší ligový střelec dosáhl příliš velkého počtu karet, takže bude chvíli odpočívat. Jeho místo by od prvních minut měl zaujmout mladý španělský útočník Álvaro Morata, který se začíná zapracovávat do týmu. Jak se Tévezova absence projeví v nejlépe střílejícím útoku ligy?

Když naposledy Cesena porazila Juventus, měli jsme v naší zemi ještě totalitu. Poslední tříbodová radost Ceseny se totiž uskutečnila roku 1987. Na Juventus Stadium dominovali také domácí. Hrdinou utkání se stal Arturo Vidal, který se trefil dvakrát. Třetí branku v září loňského roku přidal obránce Stephan Lichtsteiner a Cesena odjížděla domů s nadílkou tří branek a bez bodů. A není moc důvodů k tomu, že by se její situace měla dramaticky změnit k lepšímu.

Je pravda, že přelom ledna a února zastihl Cesenu v jasně lepší formě. Nejprve si Cesena poradila s Parmou, které vstřelila dvě branky zásluhou Pulzettiho a Rodrigueze. Následně si pro své fanoušky přichystala ještě větší překvapení, když dorazilo římské Lazio. Přesně po hodině hry se prosadil Gregoire Defrel, druhou trefu si do vlastní brány připsal Danilo Cataldi. Ani korigující branka německého střelce Miroslava Kloseho nemohla odvrátit tříbodovou radost Ceseny, která konečně vyhrála dvakrát po sobě.

Třetí výhru po sobě si už ale Cesena nepřispala, neboť na Stadio Carlo Castellani prohrála s domácím Empoli. Po třiceti minutách se prosadil Massimo Maccarone, další trefu si připsal na své konto Franco Signorelli. Cesena se pyšní smutným jevem, protože čisté konto dokázala v celé sezoně udržet zatím jen jedinkrát. To ostře kontrastuje s obrannou činností Staré dámy, která je nejlepší v Itálii. Daří se jí také ve venkovních utkáních, kde Bianconeri inkasovali jen čtyři branky! Trenér Massimiliano Allegri zatím vede svůj nový tým vstříc čtvrtému Scudettu v řadě.

Ani absence argentinského pokladu jej nijak nezneklidňuje. Na tiskové konferenci před zápasem Allegri jasně řekl: "Tévez je pro nás klíčový a důležitý hráč. Jeho styl hry z něj dělá něco navíc. Nemám ale starosti proto, že nebude hrát proti Ceseně. A víte proč? Mám několik dalších hráčů, kteří dokáží zaplnit jeho místo. Alessandro Matri by měl být znovu fit, pak tu máme Fernanda Llorenteho a také mladíka Álvara Moratu. Takže nemám strach, že bychom neměli adekvátní náhradu," myslí si Allegri.

Někdejší trenér AC Milán pokračuje: "Stojí proti nám tým, který dobře známe. Víme, v jaké se nachází situaci, ale rozhodně jej nehodláme podcenit. Právě naopak. Hráči, kteří dostanou prostor v základu, se budou chtít ukázat a vytáhnout. Takže v konečném důsledku by to pro Cesenu mohlo být ještě horší. Je pravda, že by někdo mohl už myslet na Ligu mistrů, ale my se soustředíme jen na další kolo. Ligu mistrů budeme řešit až ve chvíli, kdy to bude nutné," dodal zkušený lodivod.

Ani Cesena nebude mít kompletní kádr, protože jí budou scházet Guido Marilungo, Luca Valzania a Andrea Tabanelli. Francesco Renzetti má problémy s kolenem a Nico Pulzetti si poslední dobou stěžoval na stehenní sval. Premiérově by se mohl ukázat Gaby Mudingayi, který do klubu přišel v lednu.
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Perico, Capelli, Krajnc, Magnusson - Giorgi, De Feudis, Ze Eduardo - Brienza - Djuric, Defrel
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra - Marchisio, Pirlo, Pogba - Vidal - Llorente, Morata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 15.00 - 6.00 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - ACF Fiorentina  (sobota 18:00)
Sassuolo si ve středu tabulky brousí zuby na cenný skalp, na Stadio Tricolore totiž zavítá Fiorentina, která se v poslední době pyšní vynikající formou. Oba celky pravidelně sbírají body, Viola dokonce už poskočila na čtvrté místo!

Neroverdi v minulém kole potvrdili velké vítězství nad Interem Milán 3:1, když remizovali na půdě silné Sampdorie 1:1 a nadále se pevně drží ve středu ligové tabulky. Sassuolo dokonce nasbíralo shodný počet bodů jako oba upadající milánské velkokluby. Hlavní prioritou domácích je však záchrana a ta se zatím daří na výbornou, Sassuolo má před sestupovými pozicemi luxusní desetibodový náskok.

Svůj předsezónní cíl se daří naplňovat i Fiorentině. Ta sice měla slabší začátek, ale postupně se rozjela a nyní má fantastickou formu, díky které se vyšvihla už na čtvrté místo. Svěřenci trenéra Vincenza Montelly polehoučku pokoukávají po Lize mistrů, na kterou však ještě ztrácejí sedm bodů. "V posledních týdnech jsme ukázali konzistentní výsledky, ale musíme pokračovat v práci. Sassuolo hraje dobře a mají velmi talentovaný útok," varoval před soupeřem trenér Vincenzo Montella.

Fiorentina naposledy přestřílela Atalantu Bergamo 3:2 a to už samozřejmě bez Juana Cuadrada, který se upsal Chelsea, za to však s posilou Alessandrem Diamantim. Zkušený ofenzivní fotbalista také proti Bergamaschi skóroval.

Historie vzájemné bilance není nikterak bohatá. Oba týmy na sebe zatím narazily jen třikrát a vzešlo z toho jedno vítězství Sassuola, jedno Fiorentiny a jeden výsledek 0:0. Bez branek se totiž hrálo v prvním zápase na Artemio Franchi.

Trenér domácího celku Eusebio Di Francesco se musí obejít bez brankáře Pegola, dále Terranovy, Vršaljka a Taidera. Beze ztrát se to neobejde ani v táboře hostí. Na marodce zůstávají Rossi, Bernardeschi, Lupatelli, Octavio a Vargas.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Cannavaro, Acerbi, Longhi - Biondini, Magnanelli, Brighi - Berardi, Zaza, Sansone
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Richards, Savić, Rodríguéz, Alonso - Aquilani, Pizarro, Mati Fernandez - Diamanti, Babacar, Salah
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.30 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Città di Palermo - SSC Neapol  (sobota 20:45)
Domácí Palermo se spolehne na tvrz zvanou Stadio Renzo Barbera, když v sobotu večer uvítá ambiciózní Neapol. Ta bude lačnit po třech bodech, které by jí mohly pomoci k dosažení svého cíle, kterým je druhé místo. Na to aktuálně Partenopei ztrácejí čtyři body.

Sobotní večer bude patřit především střetu dvou ambiciózních týmů. Domácí Palermo bude opět spoléhat na smrtící ofenzivní duo v podání Franca Vázqueze a především Paula Dybaly. Ti budou zaměstnávat velmi dobrou obrannou linii Partenopei, kteří vyhlásili útok na druhou příčku. I Palermo má ale o co bojovat, protože kýžené příčky zaručující evropské poháry jsou vzdáleny jen pět bodů.

Nováček Serie A si na začátku musel zvykat na náročnější tempo první ligy, ale včas se zrodil v jeho týmu nový hrdina. Tím je Paulo Dybala, mladý střelec z Jižní Ameriky. Palermo je samozřejmě známé jako tým, který má čich na mladé hráče z tohoto kontinentu, což v nedávné historii dokázalo především díky skvělým nákupům Javiera Pastoreho a Edinsona Cavaniho. Další v řadě je Paulo Dybala, kterého chce snad polovina fotbalové Evropy.

Jednadvacetiletý hráč byl spojován s přestupem do většího klubu především díky této sezoně, ve které začal splácet důvěru prezidenta Zampariniho. Aktuálně má mladý útočník na kontě jedenáct přesných tref a šest asistencí k tomu. To znamená, že měl Dybala prsty v padesáti procentech branek svého týmu. Rosanero dokázalo skórovat 34 gólů. Ani Dybala ale není všemocný a poznat to bylo především z posledního utkání Serie A.

V něm Palermo nastoupilo na San Siru proti domácímu Interu Milán a tvrdě pykalo za chyby v obraně. První branku měl na svědomí Kolumbijec Fredy Guarín, další dva zásahy si na konto připsal útočník Mauro Icardi. Palermo nedokázalo brankáře Samira Handanoviće překonat ani jednou. Předtím Palermo prohrálo jen s Fiorentinou, ale ani v tomto utkání nebyl Paulo Dybala na hřišti. Přinese Palermu štěstí alespoň nyní?

Palermo bude určitě čerpat výhodu z domácího prostředí. V případě Rosanero to není jen psychická výhoda, nýbrž fakt potvrzený čísly. Celkem 73 procent ze všech branek dalo Palermo právě před vlastními diváky. Problémem je, že doma také hodně inkasuje. A to není dobrá vizitka vzhledem k tomu, že na Sicílii zavítá Neapol. Ta má druhý nejlepší útok v lize, který realizoval celkem 41 branek!

Za posledních deset zápasů prohrála Neapol jen jedno jediné, když nestačila na Juventus. To se psala polovina ledna tohoto roku. Od té doby Neapol vyhrála všech šest zápasů. Přešla přes Inter Milán v rámci Coppa Italia díky brance Gonzala Higuaína a střelecky se jí dařilo také v minulém utkání první ligy. Na stadion San Paolo zavítaly Zebry z Udine a odjížděly se třemi góly ve vlastní síti. Zvláštní utkání prožil Cyril Théréau, který se trefil do vlastní sítě i do brány soupeře. Zápas rozhodly trefy Driese Mertense a Manola Gabbiadiniho. Kdo z nich se trefí nyní?

Zápasy těchto dvou týmu pravidelně nabízejí hodně branek. V každém z posledních tří vzájemných duelů padly vždycky alespoň tři branky. Dvakrát po sobě vyhrála 3:0 Neapol, v minulém klání už se body dělily. Byl to ale zápas nadmíru zajímavý, protože v něm padlo celkem 6 branek! Za domácí v sobotním utkání nenastoupí karetní hříšník Giancarlo González, na opačné straně tábora platí to samé pro Driese Mertense.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Andelković, Terzi, Daprela - Morganella, Rigoni, Jajalo, Barreto, Lazaar - Vazquez, Dybala
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Koulibaly, Albiol, Strinić - Gargano, Lopez - Callejón, Hamšík, De Guzman - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC22165147:1053
2.AS Řím22137236:1746
3.SSC Neapol22126441:2742
4.ACF Fiorentina2298532:2235
5.UC Sampdoria22811328:2435
6.SS Lazio22104837:2634
7.Janov CFC2288630:2632
8.Turín FC2287725:2331
9.Città di Palermo2279634:3630
10.Inter Milán2278733:2929
11.AC Milán2278732:2929
12.US Sassuolo22611528:3029
13.Udinese Calcio2277826:3028
14.Hellas Verona22661024:3724
15.Empoli FC22411721:2623
16.Atalanta Bergamo2258919:2923
17.Chievo Verona22561116:2621
18.Cagliari Calcio22471129:4219
19.AC Cesena22361321:4315
20.Parma FC22311820:479
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (460)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele