Serie A - preview 22. kola

01.02.2014, 08:50, aktualizováno 03.02.2014, 08:41
Previews
Druhý z velkých šlágrů tohoto kola čeká italskou Serii A dnes večer, v městském derby se totiž utkají Janov CFC a Sampdoria. Grifové, kteří jsou pro tento zápas vedeni jako domácí, jdou mírnými favority, momentálně totiž okupují jedenáctou příčku a před patnáctou Dorií mají k dobru pět bodů...
Janov CFC - UC Sampdoria  (pondělí 20:45)
Slavné utkání mezi dvěma janovskými celky Sampdorií a CFC nás čeká již v tomto kole, pondělní večer je vyhrazen právě k tomuto slavnému a tradičnímu střetu. Oproti očekáváním se v lepší pozici nachází Janov, který se pod novým trenérem rapidně zlepšil a šplhá tabulkou vzhůru.

Každé derby s sebou přináší mnoho napětí a vzrušujících momentů, mnoho emocí a očekávání. O jedno z nich se postaral také italský fotbalový svaz, když určil, že výkop atraktivního utkání bude stanoven na 12:30. Toto rozhodnutí se ale nesetkalo s nadšenými ovacemi ze strany fanoušků. Například proto, že ve stejnou dobu probíhají ve městě tradiční trhy, což by kolidovalo s fotbalovým svátkem. Zástupci obou táborů fotbalových nadšenců proto vyhlásili bojkot utkání v případě, že se komise nerozhodne přeložit jej na více vyhovující termín. Nakonec se však fanoušci mohou těšit na pondělní večer.

Janovští Grifové mají za sebou opravdu velmi těžký los. V posledních čtyřech zápasech se třikrát postavili týmu, který je považován za favorita na evropské poháry pro příští sezonu. Nejprve se museli vypořádat s římským AS, poté uvítali milánský Inter a nakonec se v minulém kole potkali s Fiorentinou. Bilance těchto tří střetů není nijak působivá - jedna porážka provázena jednou remízou a jednou výhrou. Výhru si Janov připsal proti Interu Milán, načež poslední utkání proti Fialkám jim vyneslo jeden bod. Zvláště nezaujatý divák bude na utkání v Toskánsku vzpomínat ještě dlouho - padlo v něm totiž šest branek. CFC se dokonce dostalo do vedení, když penaltu proměnil Alberto Gilardino. Díky skvělému představení Alberta Aquilaniho však ke konci utkání prohrávalo a až vyrovnávací branka Sébastiana De Maia znamenala přísun jednoho bodu.

To znamená, že Janov je prozatím jedenáctý. A podíváme-li se na téměř tragický vstup do sezony, je jasné, že Grifové udělali velký pokrok. V něm by rádi pokračovali také výhrou nad nesmiřitelným rivalem. Blucerchiati ovšem také nezáří a jejich forma je snad ještě hůře zmapovatelná a předvídavá, než jak je to v případě jejich městského soupeře. Výhra nad Udinese se sice cení, ale ani na dobré představení nedokázali svěřenci trenéra Siniši Mihajloviće navázat. Od té doby totiž prohráli s Juventusem poměrem 4:2 a naposledy remizovali s Bolognou. Díky brance Manola Gabbiadiniho sice Sampdoria vedla, ale proměněná penalta Alessandra Diamantiho znamenala dělbu bodů.

Po utkání se trenér Mihajlović netvářil právě přívětivě, když poznamenal: "Mělo jsme lépe kontrolovat tempo hry i celý její obraz. Bylo by dobré, kdyby si z dnešního výsledku vzali hráči ponaučení pro příští utkání," řekl srbský trenér. Ten má k dispozici kompletní kádr, po jednozápasovém trestu se vrací také Vasco Regini. To Janov nemůže počítat se zraněnými Jurajem Kuckou a Alessandrem Gamberinim. Své štěstí odešel do Portugalska hledat také zkušený Mario Alberto Santana.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - De Maio, Burdisso, Marchese, Antonini - Matuzalem, Bertolacci, De Ceglie - Fetfatzidis, Gilardino, Antonelli
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Mustafi, Gastaldello, Regini - Palombo, Obiang - Gabbiadini, Krstičić, Soriano - Éder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.10 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - Parma FC  (neděle 15:00)
V neděli odpoledne na sebe narazí dva týmy s velice dobrou formou. Na Olympijský stadion v Římě totiž zavítá Parma, která už deset zápasů v řadě nepoznala pachuť porážky. Ani v táboru domácího týmu ale nemusí vládnout pesimismus.

Po úspěšně se rozvíjejícím mercatu se Římané mohou opět soustředit pouze na zápasový rytmus. Serie A vstupuje do další, po-přestupové fáze a pozice na čele tabulky vůbec nevypadá marně. Mistrovský Juventus má k dobru pouhých šest bodů, za druhým AS se plíží také Neapol. A pokud bude střelecká forma nadále na straně Alessandra Matriho, ani Fiorentina se nemusí příliš obávat absence v evropských pohárech.

Giallorossi jsou zatím druzí a po minulém zápase s Veronou se začalo hlasitě mluvit o možnosti Scudetta. K tomu přispívá zejména trenér Rudi Garcia, který vtiskl Římanům jednoznačný herní styl a velkou zásluhu si může připsat také sportovní ředitel Walter Sabatini. Ten svému trenérovi v zimním přestupovém období přinesl do týmu hráče jako Radja Nainggolan, Michel Bastos či naposledy také Rafael Toloi. Vzhledem k dlouhodobému zranění krajního obránce Federica Balzarettiho a nově také Doda, který nebude schopen proti Parmě nastoupit, by si Michel Bastos mohl připsat první start v novém dresu. Vzpomínaný zápas na půdě Hellasu rozhodly tři zásahy AS, o které se postupně postarali Adem Ljajić, Gervinho a Francesco Totti. Veronskému týmu nepomohla ani trefa Emila Hallfredssona zkraje druhé půle.

Radja Nainggolan přenechá své místo mozku záložní řady Miralemu Pjanićovi, neboť je suspendován. Kromě výše zmíněných obránců nemusí Římany trápit žádná větší absence. Podobně se situace vyvíjí také v táboře Ducali, kterým budou chybět zranění Joel Obi s Vergarou a karetní hříšník Felipe. Fanoušci Parmy se ale jinak zlobit nemusí, protože jejich tým prožívá výkonnostní vzestup. Parma již deset zápasů za sebou neprohrála a velký podíl na tom má zejména útočné duo v podání Brazilce Amauriho a "věčného talentu" Antonia Cassana. Opěvované duo již ambiciózní Parmě zajistilo bezpočet bodů a díky nim nyní Donadoniho svěřenci ztrácí pouhý bod na pátý Inter Milán!

Parma by ráda svému soupeři oplatila minulou porážku, když v Římě o dvě branky prohrála. To by nyní trenér Roberto Donadoni rád odčinil, což dokazují jeho slova na předzápasové tiskové konferenci. "Naše utkání s AS bude jedním z vrcholů sezony. Náš oponent má výbornou formu a patří mezi nejrespektovanější kluby celé Itálie. Podle jmen a asi i technické vyspělosti nás Řím převyšuje, ale fotbalový zápas začíná za stavu nula nula a jedenáct na jedenáct. Já se chci soustředit pouze na můj tým, ne na tým trenéra Garcii. Pokusíme se sehrát s domácími vyrovnanou a krásnou partii. Jsem rád, že se nám podařilo zvládnout přestupové období a jsem zvědavý na to, jak do týmu zapadnou nové posily. Náš systém měnit nehodlám, protože podle mého názoru dobře odpovídá týmu, který mám k dispozici," doplňuje Donadoni a je rád, že Jonathan Biabiany zůstal jeho součástí.

Proti Vlkům se ale v Římě nehraje snadno. Giallorossi totiž na vlastním stadionu neinkasovali už 511 minut, brankáře Morgana De Sanctise naposledy překonal Vargas z Fiorentiny. Brány Olimpica střeží také vítěznou sérii AS, to doma neprohrálo již čtrnáct oficiálních duelů. Ani Parma ale není bez šance. Poslední tým, který ji obral o tři body, byl lídr tabulky z Turína.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Castán, Torosidis - Pjanić, De Rossi, Strootman - Florenzi, Totti, Gervinho
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Lucarelli - Acquah, Gargano, Marchionni, Parolo, Gobbi - Amauri, Cassano
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atalanta Bergamo - SSC Neapol  (neděle 15:00)
Čerstvý semifinalista italského poháru Neapol zavítá na horkou půdu Atalanty Bergamo a nebude chtít nic jiného než zvítězit. Minulá kola se Benítezově družině příliš nevyvedla a její ztráta na druhý AS Řím rázem vzrostla. Tlak na Neapol stále vytváří Fiorentina, která je se tříbodovým odstupem čtvrtá.

Zastavme se nejprve u domácí Atalanty. Celku z Bergama se daří střídavě, což dosvědčuje výhra s Catanií a s Cagliari a naopak porážka s Turínem. Každopádně na dvanáctém místě mají Nerazzurri sedmibodový náskok před sestupovými pozicemi a zatím tedy mohou být spokojeni. Utkání s Neapolí bude pro Atalantu nejen příležitostí k bodovému zisku, ale také k odplatě, neboť se jí ve vzájemných zápasech v poslední době vůbec nedaří. Naposledy Atalanta vypadla s Neapolí v poháru, což je zhruba čtrnáct dní stará záležitost.

Neapol v posledních kolech zbytečně poztrácela body (2:2 v Boloni, 1:1 s Chievem) a ambice na Scudetto tak musejí jít stranou. Primárním cílem je momentálně zisk druhého místa a tedy přímá kvalifikace do základních skupin Ligy mistrů. Azzurri ztrácejí na Řím šest bodů, na vedoucí Juventus pak propastných dvanáct bodů. Svěřenci Rafaela Beníteze navíc proklouzli už do semifinále italského poháru, když vyřadili po jediné brance Gonzala Higuaína Lazio 1:0. Ještě předtím mimochodem dokázali vyřadit v již zmíněném utkání i Atalantu Bergamo. A v neposlední řadě se Neapol bude pokoušet o celkový triumf v Evropské lize.

Domácím bude chybět Scaloni a Bellini, oba mají zdravotní potíže. Trenér Colantuono nemůže počítat také s potrestanou dvojicí Brivio - Carmona. Kompletní nebude ani Neapol. Mimo hru jsou Zuniga, Mesto a Behrami.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Benalouane, Stendardo, Lucchini, Del Grosso - Raimondi, Cigarini, Migliaccio, Bonaventura - Moralez - Denis
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Fernandez, Albiol, Reveillére - Inler, Jorginho - Callejon, Hamšík, Mertens - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.25 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Calcio Catania - AS Livorno  (neděle 15:00)
Na dně ligové tabulky se krčí celky Catanie a Livorna a právě tyto dva týmy svede dohromady 22. kolo italské nejvyšší soutěže. Ve hře je tedy hodně a případná dělba bodů prakticky nic neřeší. Jak Elefantini, tak i Livorno v minulém kole překvapily.

Sicilská Catania stále nemůže najít optimální tempo a nadále kráčí od porážky k porážce. Přitom se zdálo, že Slonům svítá na lepší časy a to poté, co si poradili doma s Boloňou (2:0). Jenomže Maranovi svěřenci na tento výkon v dalších kolech nenavázali a po dalších porážkách zůstali přikováni na posledním místě. V minulém kole Catania zabrala a ze hřiště Interu Milán si přivezla překvapivě bod za bezbrankovou remízu.

Minulé kolo se vyvedlo i Livornu. To ukončilo dlouhou sérii bez vítězství, když doma triumfovalo proti rovněž sestupem ohroženému Sassuolu 3:1. Situace Livorna je ale nadále kritická, nicméně konečná záchrana je stále reálná. Utkání proti Catanii bude z tohoto hlediska nesmírně důležité. První vzájemný zápas skončil výhrou Livorna 2:0, a tak bude pod větším tlakem Catania. Nesmí se také zapomínat, že se hraje de facto o šest bodů a konečný výsledek může být na konci sezony klíčový.

V lepším rozpoložení budou domácí, kterým bude chybět pouze zraněný Alvarez. Na druhé straně jsou ztráty početnější. Kvůli zdravotním potížím nenastoupí Gemiti a Siligardi. Suspendovaní jsou pak Coda a Greco.
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Frison - Bellusci, Spolli, Rolin - Izco, Lodi, Rinaudo, Barrientos, Biraghi - Bergessio, Leto
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Mbaye, Ceccherini, Emerson, Castellini, Mesbah - Benassi, Luci, Duncan - Paulinho, Emeghara
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chievo Verona - SS Lazio  (neděle 15:00)
Na minulý vzájemný zápas nebude Chievo Verona vzpomínat v dobrém. V Římě totiž prohrálo s tamním Laziem rozdílem tří branek a také tato porážka přispěla k nelichotivému postavení Mussi Volanti. Tentokrát je situace obdobná, Chievo nadále nevyhrává.

Nedělní program bude servírovat další zajímavý duel, v němž zlepšující se Biancocelesti přivítají stagnující Chievo Verona. Svěřencům trenéra Eugenia Coriniho se nespí úplně dobře, protože při vzpomínkách na poslední ligovou výhru musí v paměti zapátrat až do začátku prosince minulého roku! Bez výhry již v šesti zápasech, taková bilance vskutku nevzbuzuje příliš mnoho radosti. Jedním z mála pozitivních náznaků může být alespoň minulé utkání, ve kterém se minimálně herní projev Chieva zlepšil. Dokonce stačil na to, aby si Mussi Volanti odnesli bod proti silné Neapoli. Díky brzké brance Gennara Sarda se dokonce dostali do vedení, o které je až v závěru zápasu připravil obránce Raul Albiol.

Jedním z hlavních problémů ztrát Chieva je špatná forma na domácím hřišti. Stadion Marc'Antonio Bentegodi se příliš často výhry nedočkal - tamní fotbalisté si ze třiceti možných bodů nechali doma pouze osm, což je tristní bilance. Ve skutečnosti se jedná o zdaleka nejhorší statistiku z celé ligy. Trenér Eugenio Corini se protentokrát může alespoň pyšnit plným kádrem, z něhož nechybí kvůli zranění ani jiné absenci žádný hráč. S Neapolí má mnohem horší zkušenosti Lazio, které na ni nestačilo v pohárovém klání.

O čtvrtfinále Coppa Italia, které jedinou brankou rozhodl Argentinec Gonzalo Higuain, trenér Edy Reja prohlásil: "Po celý první poločas se nám dařilo se soupeřem držet krok, míč jsme mu téměř nepůjčili. Měli jsme dost sil a líbil se mi především výkon mladíků jako jsou Brayan Perea či Felipe Anderson. Byli sice vyčerpaní, ale odvedli svou práci. Bohužel jsme postrádali až příliš mnoho klíčových hráčů. Kvůli nemoci nemohl nastoupit například Miroslav Klose, dobře se necítili ani Hernanes s Antoniem Candrevou. Myslím, že pokud bychom nastoupili v plné síle, Neapol bychom porazili a postoupili," dodal bývalý trenér mimo jiné právě Neapole.

Co se týče výkonnosti v Serii A, tam se již Lazio Řím úspěchem pyšnit může. V minulém kole totiž neprohrálo s Juventusem Turín, s nímž díky penaltovému zásahu Antonia Candrevy vybojovalo cenný bod. I když pohled na tabulku může vypadat nevábně, je potřeba vzít v úvahu fakt, že na pátý Inter Milán ztrácí Lazio pouhých pět bodů. Stále je tedy ve hře o evropské poháry. Neštěstím pro Římany je jejich venkovní forma - Biancocelesti totiž na hřišti soupeře vyhráli v této sezoně pouze jedinkrát. To by mohlo hrát do karet domácímu Chievu Verona, které by rádo odčinilo minulou prohru ze vzájemného duelu v Římě.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Dainelli, César - Sardo, Radovanović, L. Rigoni, Hetemaj, Dramé - Paloschi, Thereau
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Biava, Cana, Radu - Cavanda, Gonzalez, Biglia, Lulić - Candreva, Klose, Keita
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.00 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - Hellas Verona  (neděle 15:00)
Fotbalistům Sassuola začíná nová éra. Kouč Di Francesco byl odvolán a jeho místo zaujal zkušený Alberto Malesani, jenž bude mít jasný cíl - zachránit nováčka v nejvyšší soutěži. To jiný nováček Hellas je na tom o poznání lépe a místo bojů o záchranu se tlačí do pohárové Evropy.

Porážka s Livornem 1:3 odstartovala v Sassuolu novou éru. Kouč Di Francesco byl odvolán a na jeho místo zvolen Alberto Malesani. Nováček soutěže totiž po porážce spadl na osmnácté místo, které znamená sestup. Malesaniho úkol bude více než jasný - zachránit pro Neroverdi prvoligovou příslušnost. Vedení zeleno-bílých navíc v přestupním období nezahálelo a na Tricolore přivedlo hned několik zajímavých jmen, jedním z nich je například někdejší kapitán Neapole, stoper Paolo Cannavaro, nebo Davide Biondini.

Hellas Verona má zcela jiné problémy. Místo bojů o záchranu čekají veronský celek boje o pohárovou Evropu. Hellasu se první polovina sezony podařila na výbornou, ale vstup do té druhé už tak dobrý nebyl. Svěřenci trenéra Mandorliniho prohráli třikrát v řadě, nejprve s Neapolí, poté s Milánem a naposledy s římským AS. Pravdou ale je, že šlo o velmi obtížný los. V dalším utkání už se na další neúspěch ohledy brát nebudou.

Hosté se s domácími Neroverdi velmi dobře znají a to pochopitelně z předchozího společného působení v Serii B. Vzájemná bilance hovoří mírně ve prospěch Hellasu a i díky lepšímu postavení v tabulce bude veronský tým favoritem.

Na marodce Sassuola zůstávají Terranova, Alexe, Acerbi, Masucci, Magnanelli, Gazzola i vykartovaný Antei. Na druhé straně barikády je situace o poznání lepší. Mimo jsou pouze Agostini a Maietta.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Cannavaro, Manfredini, Ariaudo - Rossi, Brighi, Marrone, Biondini, Longhi - Berardi, Floccari
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Gonzalez, Moras, Albertazzi - Romulo, Cirigliano, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.30 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Juventus FC - Inter Milán  (neděle 20:45)
Juventus Stadium čeká poměrně prestižní utkání, neboť v neděli večer se domácí Stará dáma postaví hostům z Milána. Inter se pod vedením trenéra Waltera Mazzarriho spíše trápí a dokladem může být poslední ligová remíza. Ani Juventus ale nebodoval naplno a náskok na druhé AS se snižuje.

Po napínavém utkání s janovskou Dorií, které Stará dáma vyhrála 4:2, cestovali Conteho svěřenci do Říma v celkem optimistické náladě. Tamní hráči jim však nepřipravili právě vřelé uvítání a nakonec si Bianconeri odváželi zpět do Turína pouze udřenou remízu 1:1. Ta přerušila úchvatnou sérii dvanácti vyhraných zápasů v rámci první ligy za sebou. Přesto jedna důležitá série nekončí - Juventus již od poloviny října (zápas s Fiorentinou) neprohrál a dál se pokouší získat Scudetto. Utkání v Římě se Juventusu příliš nepovedlo. Již po dvaceti čtyřech minutách musel do kabin zkušený veterán Gianluigi Buffon, který si zblízka prohlédl červenou kartu. Z následně nařízené penalty se trefil domácí záložník Antonio Candreva a dostal Olimpico do varu. Cenný bod zachránil pro Starou dámu gól Fernanda Llorenteho po hodině hry a trenér Conte neskrýval, že vzhledem k okolnostem se s bodem smířil.

Krátce po utkání totiž bývalý obránce prohlásil: "Právě jsme ukázali důvod, proč jsme na prvním místě v tabulce. Máme v sobě vítěznou mentalitu a ta nám nedovolila se vzdát ani tehdy, když jsme museli dohrávat v oslabení. Moji hráči ukázali charakter a to, že jsou to opravdoví chlapi," ocenil někdejší trenér Sieny.

V neděli večer bude muset Stará dáma zvládnout těžký test proti Interu Milán bez obranných pilířů v podobě Gainluigiho Buffona (suspendován po červené kartě) a Giorgia Chielliniho, který je stále zraněn. Obranná fáze ale Juventus nemusí příliš trápit, evidentně ne proti Interu. Nerazzurri totiž od přelomu roku skórovali pouze jedinkrát a v tomto kalendářním roce stále ještě čekají na vítězství. To se nedostavilo ani v utkání s Catanií, přestože se jedná o celek poslední. Nicméně, jako již bývá zvykem, konečná remíza nebyla ani tak dílem skvělého výkonu brankáře Frisona, ale spíše za to lze vinit neschopnost útočníků Interu.

Výsledkem je to, že se Inter bude muset ohlížet přes rameno, jak na jeho váhání budou reagovat Turín, Parma a Hellas Verona. I trenér Walter Mazzarri si je dobře vědom, že jeho tým musí podobný počet šancí proměňovat, chce-li uspět. "Bylo to složité, protože jsme hráli za zavřenými dveřmi a ta atmosféra zkrátka chybí. Prázdný stadion vás nežene dopředu, nevytváří žádnou kulisu. Když jsme měli šance na skórování, nedokázali jsme to a mě to mrzí. Tým nedokázal zlomit obrannou linii soupeře a na tom musíme zapracovat," doplnil zkušený trenér a někdejší lodivod Neapole.

Přes právě skončené přestupové období doznaly oba kádry několika změn. Co se týče Staré dámy, ta udržela talentovaného záložníka Paula Pogbu a získala útočníka Pabla Daniela Osvalda. Inter se naopak rozloučil s obráncem Cristianem Chivuem, získal ale dvojici Danilo D’Ambrosio - Hernanes. Brazilský záložník po dlouhých vyjednáváních přestoupil do Milána z Lazia Řím, nového vlastníka stál 18 milionů eur. Dovede "Il Profeta" stávající spoluhráče k úspěchu již proti Juventusu? Poslední vzájemné měření sil dopadlo smírem, na branku Maura Icardiho navázal jen o pár minut později Arturo Vidal. Dočkáme se další dělby bodů, nebo Juventus prohloubí krizi Interu Milán?
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Storari - Barzagli, Bonucci, Ogbonna - Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Pogba, Asamoah - Tévez, Llorente
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Campagnaro, Rolando, Juan Jesus - Jonathan, Kovačić, Kuzmanović, Taider, Nagatomo - Álvarez - Palacio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.60 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bologna FC - Udinese Calcio  (sobota 18:00)
O veledůležité body se bude bojovat na Renato Dall'Ara, kde domácí Boloňa vyzve Udinese. Oba celky jsou až po uši namočeny do bojů o záchranu a nutně potřebují body. Před sezonní cíle byly jak v Boloni, tak i v Udine, zcela jiné.

Boloňa, tažená Alessandrem Diamantim, sice vykazuje zlepšení, ale pod novým trenérem Davidem Ballardinim ještě nevyhrála. Domácí postupně remizovali s Laziem, Neapolí a se Sampdorií. A se ziskem pouhých osmnácti bodů se krčí až na sedmnácté pozici, což je ještě poslední místo, které zaručuje záchranu. Hlavní problém Rossoblu tkví v ofenzívě. Za jedenáct posledních kol vstřelila Boloňa více jak jednu branku jen v jednom případě (2:2 doma s Neapolí). Nejlepším střelcem tak zůstává Alessandro Diamanti, který rozvlnil síť soupeřů celkem šestkrát, třikrát to ale bylo z pokutového kopu.

Nedaří se také družině Francesca Guidolina, jedinou útěchou je tak postup do semifinále Italského poháru. Zde Udine vyzve Fiorentinu, které to zatím v lize šlape. V Serii A je to, jak už bylo zmíněno, bída. Udine čeká už čtyři kola na bodový import. Naposledy prohrálo v Parmě po jediné brance Amauriho. Naopak právě Ducali natáhli svojí sérii výher a nadále stoupají tabulkou.

Konfrontace Boloni a Udinese slibuje vyrovnanou podívanou. Však se spolu tyto týmy utkaly nesčetněkrát a jejich vyrovnaná bilance hovoří za vše.

Do utkání stále nebude připraven obránce Čech ani Della Rocca. Oba mají zdravotní potíže. A koneckonců k dispozici nebude ani kouč Davide Ballardini, jenž v předminulém kole vyfasoval trest na dvě utkání. Absenci dvou hráčů hlásí i Udine, u kterého se jedná o Gabriela Silvu a Yebdu.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Antonsson, Natali, Cherubin - Garics, Koné, Peréz, Pazienza, Morleo - Diamanti - Bianchi
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkič - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Basta, Pereyra, Allan, Lazzari, Douglas - Nico Lopez - Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.10 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Cagliari Calcio - ACF Fiorentina  (sobota 18:00)
Už tři zápasy s nulou bodů na kontě, k tomu další tři remízy. Nyní se Cagliari pokusí zastavit pád tabulkou v sedmém pokusu, ve kterém hostí ambiciózní Fialky. Toskánský celek sice ochromila zpráva ohledně zdravotního stavu útočníka Pepita Rossiho, ale ve svém kádru má přesto mnoho výborných hráčů.

Hlavní otázkou následujících kol bude zřejmě to, jak si Fialky povedou bez svého nejlepšího střelce a dosavadního lídra tabulky střelců. Italský reprezentant Giuseppe Rossi byl zraněn v utkání s Livornem a dokonce mu hrozila neúčast na světovém šampionátu v Brazílii. Po nedávné návštěvě u amerického specialisty se však zdá, že další operace nebude nutná a Pepito Rossi se tím pádem může těšit na mistrovství světa. Zcela jistě se jedná o velký zásah do plánů trenéra Montelly i celého týmu, ale vedení již učinilo některé kroky, které by měly zamezit případné gólové potenci. Jméno Alessandra Matriho sice v tomto ohledu nerezonuje ideálně, ale hned první utkání v novém dresu oslavil Matri dvěma brankami!

Pepito Rossi se nevzdává naděje na brzký návrat, což dokazuje jeho sen o finálovém klání Coppa Italia. Postup mezi dva nejlepší celky ligy sice Viola ještě zajištěn nemá, ale mladý útočník přesto svým kolegům věří. V krátkém interview Rossiho agent prozradil: "Aktuálně je Rossiho snem účast ve finále Coppa Italia. Opakuji, že je to pouze sen, ale Pepito se bude snažit, aby udělal vše, co je v jeho silách a mohl v případném střetu nastoupit. Teď bych chtěl poděkovat všem, kteří Giuseppeho podporují. Měli byste vědět, že si Pepito přečetl osobně každý ze vzkazů jemu určených a velmi jej to dojalo. Také chci poděkovat rodině Della Valle, která se stará o celý tým a tvoří jednu velkou fotbalovou rodinu z nejrůznějších hráčů," dodal agent Andrea Pastorello.

Fiorentina se dokázala dostat přes Sienu, nyní ji čeká Udinese. Ještě před únorovým duelem se však musí zaměřit na ligovou scénu. V ní si zahraje proti Cagliari. A hodně se bude očekávat zejména od záložníka Alberta Aquilaniho, který se lví měrou podílel na nedávné remíze s Janovem. Fialky sice po brance Alberta Gilardina prohrávaly, ale hattrick bývalého hráče AS Řím či Liverpoolu jim nakonec přinesl alespoň bod. O další budou Fialky bojovat na Sardinii.

Tamní prezident a majitel Massimo Cellino patří mezi kontroverzní a výrazné hráče na italské půdě, brzy by mohl být také jednou z nejbohatší figur. O koupi sardinského klubu se totiž již delší dobu uchází nejmenovaný obchodník z Kataru se sídlem v Miami. V současné době pokračují vyjednávání mezi Cellinem a právníky společnosti Qatar Sport Investments, která má zájem o majoritní podíl tradičního klubu. Ten se odhaduje na částku 70 - 80 milionů eur. Ještě coby majoritní vlastník a prezident klubu se Cellino rozhodl investovat některé finanční částky a po odchodu Radjy Nainggolana do AS Řím a následné kritice ze strany fanoušků koupil záložníka Vecina právě z Fiorentiny. Mladý uruguayský záložník přichází na půlroční hostování s opcí na trvalý přestup a svého debutu by se mohl dočkat již proti bývalým spoluhráčům.

Dlouhá tradice vzájemných duelů obou celků čítá různé výsledky. Ze tří posledních střetů jednou vyhrály Fialky, jednou Cagliari a jednou se zrodila remíza. Ve třetím kole letošní Serie A ji gólem načal Borja Valero, na jehož ránu odpovídal těsně před konečným hvizdem Mauricio Pinilla. Dočká se Matias Vecino úspěšného startu, nebo bude pokračovat pohádkový výstup Alessandra Matriho?
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Pisano, Rossettini, Astori, Murru - Dessena, Conti, Ekdal - Cabrera, Ibarbo, Sau
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Roncaglia, Savić, Gonzalo, Pasqual - Fernandez, Pizarro, Aquilani - Cuadrado, Matri, Vargas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.00 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AC Milán - Turín FC  (sobota 20:45)
AC Milán vyzve v domácím prostředí nevyzpytatelný Turín a tři body by měly být jasným cílem. Rossoneri pod vedením Clarence Seedorfa ve dvou zápasech neztratili ani bod, ale že by to byla přesvědčivá vítězství, to se také nedá říci. Granata si zatím užívá formu a atakuje evropské poháry.

Už je to pěkně dlouho, co fotbalisté Turína dokázali porazit AC Milán. Naposledy se tak stalo v roce 2001, tedy v době, kdy Granata nesla název AC Turín. Od té doby ale uběhlo dlouhých třináct let a další pokusy o skalp Rossoneri vyzněly naprázdno. Pokud ale někdy byla šance AC porazit, pak je to právě nyní. Milán zažívá jednu z nejhorších sezon v novodobé historii a velmi reálně to vypadá, že se příští rok nepodívá do Ligy mistrů. Naopak Turínu se daří, což dosvědčuje pohodlné šesté místo.

Nedá se říci, že by AC po příchodu Seedorfa začalo šlapat. Dvě výhry ze dvou ligových klání se sice počítají, ale hlavní cíl vytyčený v průběhu sezony se opět nepodařilo naplnit. AC totiž už pod Seedorfem vypadlo z Italského poháru a ještě více si tak zkomplikovalo účast v evropských pohárech pro příští rok. Existují už pouze dvě varianty, jak do Evropy proniknout - vyhrát Ligu mistrů a jakožto obhájce startovat automaticky v dalším ročníku, nebo získat páté popřípadě ještě šesté místo v lize. A právě z tohoto hlediska je zápas s Turínem klíčový. Venturovi svěřenci jsou šestí jen o bod před pátým Interem Milán. AC pak na Turín ztrácí z osmého místa čtyři body.

Milánští tedy budou navazovat na předchozí, doslova vydřené, výhry. Proti Hellasu zvítězili díky pokutovému kopu pár minut před koncem zápasu a proti Cagliari rozhodly opět branky až v samotném závěru.

Turín ale bude představovat těžkého protivníka. Granata z deseti kol prohrála jen dvakrát a hned šestkrát zvítězila. Špatně si nevedla ani v tom prvním zápase proti AC. S Rossoneri v průběhu zápasu vedla už o dvě branky a sahala po vítězství, ale nakonec se musela smířit jen s bodem. AC totiž brankami Muntariho a Balotelliho v nastaveném čase srovnalo na 2:2.

Na marodce AC stále zůstává talentovaný El Shaarawy. Mimo jsou i stopeři Zapata se Silvestrem a v útoku bude chybět zlobivé dítě Mario Balotelli. Italský reprezentační útočník si odpykává karetní trest. Turínští se na San Siru představí v plné síle včetně svého nejlepšího střelce Alessia Cerciho. Jedinými ztrátami jsou dlouhodobě Gazzi a distancovaný Gillet.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Bonera, Rami, De Sciglio - Montolivo, De Jong - Honda, Kaká, Robinho - Pazzini
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimovič, Glik, Moretti - Darmian, Basha, Vives, Farnerud, Masiello - Cerci, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC21182151:1556
2.AS Řím21155145:1150
3.SSC Neapol21135344:2344
4.ACF Fiorentina21125440:2341
5.Inter Milán2189438:2433
6.Turín FC2188534:2732
7.Parma FC2188532:2732
8.Hellas Verona21102935:3432
9.AC Milán2177734:3128
10.SS Lazio2177727:2928
11.Janov CFC2176823:2727
12.Atalanta Bergamo21731121:3024
13.UC Sampdoria2157925:3222
14.Cagliari Calcio2149820:3121
15.Udinese Calcio21621320:3220
16.Chievo Verona21461116:2718
17.Bologna FC2139920:3618
18.US Sassuolo21451222:4617
19.AS Livorno21441319:3716
20.Calcio Catania21351313:3714

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (731)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele