Serie A - preview 20. kola

18.01.2014, 08:49, aktualizováno 19.01.2014, 09:02
Previews
Vedoucí dva týmy soutěže v sobotu vyhrály, nyní je na tahu třetí Neapol, která cestuje do Boloni. Fiorentina zamířila do Catanie, Inter Milán se chystá loupit v Janově. S novým trenérem jde do druhé poloviny sezony AC Milán, Clarence Seedorf si premiéru odbude proti Hellasu Verona...
Udinese Calcio - SS Lazio  (neděle 12:30)
Římský celek se ve snaze zalíbit se novému trenérovi vydá do Udine, aby tam prověřil domácí tým kolem kapitána Di Nataleho. Ikona italského klubového fotbalu ohlásila konec kariéry, takže každý další zápas pro ni bude svátkem a možností zapsat se do historie. Podaří se jí to už proti Laziu?

Ani jeden z týmů nedává svým fanouškům příliš mnoho důvodů k radosti, protože Lazio je pouhé čtyři body od Udinese, to se dokonce možná bude potápět do sestupových vod. Zkrátka a jasně, oba týmy potřebují impuls, nový náboj a ideálně tři body. Vzájemný duel proto slibuje celou řadu napínavých momentů. Ve dvou minulých zápasech Zebry vstřelili jen jedinou branku, dohromady navíc inkasovaly šest branek! Hrozivou bilanci se pokusí vylepšit proti Laziu, což ale také nebude snadné. Udinese sice mohlo slavit v Coppa Italia, když těsně porazilo Inter Milán, ale ani to nebylo dost ke zlepšení formy. Jen jako vítané rozptýlení se dá považovat výhra nad Mazzarriho týmem, protože Udinese na ní nedokázalo stavět a naposledy prohrálo o tři branky se Sampdorií.

Antonio Di Natale - jméno hodné metálu. Populární Toto si vysloužil lásku svých příznivců nezměrným talentem, čichem na góly i věrností jednomu klubu. Tomu ale bude brzy konec. Jednak se Udinese nedaří, jednak se střelecky neprosazuje ani Di Natale. Jeho rozlučka s fotbalovou scénou se nezadržitelně blíží, ale Di Natale ji nedokáže oslavit žádným gólem. Síť soupeře rozvlnil naposledy na konci října, což na střelce jeho kvalit a zkušeností rozhodně není nic pozitivního. Není náhodou, že od té doby se nedaří ani ambicióznímu celku, který se v tuto chvíli potýká na hranici sestupu. Žádná další velká osobnost není v dosahu a absenci kapitána nelze prozatím nijak zásadně nahradit. Alespoň ne tu střeleckou. Talentovaný Nico Lopez ještě nedosahuje jeho schopností, Luis Muriel se zase zranil.

Pokud se tedy střelecky neprobudí Di Natale, hrozí Udinese úpadek. Zmiňovaný talent Luis Muriel se ale podle posledních zpráv vydatně blíží k návratu na hřiště, poslední trénink prý absolvoval celý a bez problémů. To by byla velká posila, neboť právě Murielovy schopnosti by dokázaly Udinese pozvednout zpět do horních pater tabulky. V poslední době se ale dařilo také Laziu, kterému viditelně pomohla změna na trenérském postu. Kritizovaného Petkoviće nahradil starý známý Edy Reja a výsledkem byla pohárová výhra nad Parmou. Když k tomu připočteme tradičně solidní přestupové možnosti Lazia během měsíce ledna, mohlo by se jednat o dalšího vyzyvatele evropských pohárů. Zatím na ně Lazio ztrácí osm bodů. Každý tým sčítá nutné absence, na straně Lazia to jsou Lorik Cana se Stefanem Raduem, za domácí nenastoupí suspendovaní Gabriel Silva a Allan.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkić - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Basta, Pereyra, Pinzi, Lazzari, Douglas - Nico Lopez, Di Natale
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Cavanda, Biava, Dias, Lulić - Onazi, Biglia - Candreva, Hernanes, Felipe Anderson - Klose
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - Turín FC  (neděle 15:00)
Fantastický výkon předvedli v minulém kole fotbalisté Sassuola a zejména Domenico Berardi svými čtyřmi brankami do sítě AC překvapil fotbalový svět. Zápas s Milánem je ale minulostí a Sassuolo pořád potřebuje nutně bodovat, neboť od sestupu ho dělí pouhý bod. Na půdě nováčka se představí nevyzpytatelný FC Turín.

Mluvilo se o tom už tolikrát. Sassuolo zesměšnilo AC Milán čtyřmi brankami, o které se navíc postaral jediný hráč - Domenico Berardi. Pro Neroverdi to bylo velmi cenné a zároveň i důležité vítězství. Tříbodovým importem se dostali ze sestupových vod a aktuálně jsou sedmnáctí. Samozřejmě nic jiného než boj o záchranu Di Francescovi svěřence nečeká. Samotný trenér zatím ustál tlak a setrvává v pozici hlavního trenéra.

Domácí si jsou vědomi, že výhrou nad AC na sebe "upletli" bič a pokud doma s Turínem alespoň nebodují, bude jim psychická výhoda ze zápasu s AC v dalších bitvách k ničemu.

Turín je aktuálně sedmý, ale z posledních dvou kol nemůže mít dobrý pocit. Granata nejprve podlehla Parmě 1:3 a o týden později doma remizovala s Fiorentinou 0:0.

Terranova, Alexe, Acerbi, Masucci, Gazzola a Zaza. To jsou ztráty Sassuola pro zápas s Turínem. Zejména absence Zazy se může ukázat jako kritická. Hosté zase nebudou mít k dispozici Larronda a Gazziho.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Antei, Ariaudo, Rossini - Schelotto, Magnanelli, Marrone, Longhi - Berardi, Floro Flores, Ziegler
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimovič, Glik, Moretti - Darmian, Vives, Farnerud, Pasquale - El Kaddouri - Cerci, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.10 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chievo Verona - Parma FC  (neděle 15:00)
Mussí Volanti se poslední dobou moc nedaří a to ukázali jak v první lize, tak i v pohárovém souboji s milánským Interem. Konečná dělba bodů však může ukázat, že Chievo Verona umí překvapit i ty nejvěhlasnější oponenty, což by Donadoniho Parmě mělo sloužit jako odstrašující příklad.

Současná forma je na straně Ducali, neboť ti si poradili s FC Turín i Livornem, oběma dohromady nastříleli šest branek a inkasovali jen jedinkrát. Pohárová porážka od Lazia Řím sice ještě bolí, ale ani v tomto zápase se Parma nemá za co stydět a minimálně po stránce herní měla na víc. Teď se bude chtít soustředit na Coriniho tým, kterému se příliš nedaří. Chievo vyhrálo naposledy na začátku prosince minulého roku a trenér Eugenio Corini nemohl být nadšen ani z herní praxe v utkání proti milánskému Interu.

Za projevenou neaktivitu jej dokonce kritizoval trenér oponenta. Na Mazzarriho souhrn pasivního Chieva však po utkání trenér Eugenio Corini nereagoval nijak podrážděně. V rozhovoru pro Sky Italia bývalý záložník řekl: "Důležitá byla naše hra, protože hráči se vydali ze svých možností. Každého z nich chci pochválit, protože jsme jako celek uhráli velmi dobrý výsledek. Na začátku mého trenérského angažmá v Chievu jsme začali pracovat na některých variantách a trénink se nám docela daří. Od té doby jsme předvedli několik dobrých výkonů. Základem byla pevná obrana. Když nedovolíte soupeři vystřelit na bránu, musíte hledat chyby i u něj. Chápu, že fanoušci Interu jsou rozhořčeni, že žádali víc. Musíte ale pochopit, že pro nás je vzácný každý bod," uzavírá Corini.

O další body se bude jeho tým pokoušet proti Parmě, která zatím figuruje na osmé příčce. Ve stejném počtu utkání již Parma neprohrála, takže její postavení rozhodně není náhodné. Ambiciózní tým se často těšil jen průměrnému umístění ve středu tabulky, nyní by ale rád zúročil hráčský potenciál a pokusil se "prokousat" výš. Za poslední výhru může trenér Donadoni děkovat někdejším hráčům turínského Juventusu, neboť o góly se postarali Amauri s Raffaelem Palladinem. Přesto ještě Parma nemá vyhráno a rozhodně nehodlá usnout na vavřínech.

"Stále jsme ještě nic nedokázali, snad kromě toho, že jsme úspěšně zakončili první část sezony. Přinesli jsme domů tři důležité body, i když zápas to byl velice obtížný. Soupeř nám častokrát způsobil mnoho problémů, ale nakonec se radujeme my," pochvaloval si Roberto Donadoni. Hlavním klíčem k úspěchu pro Ducali by mohl být útok soupeře, který je se čtrnácti zásahy druhým nejhorším v celé Serii A. Parma zato nastřílela o neuvěřitelných patnáct branek víc.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Dainelli, Cesar - Sardo, Bentivoglio, L. Rigoni, Hetemaj, Dramé - Paloschi, Thereau
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Lucarelli, Gobbi - Acquah, Marchionni, Parolo - Biabiany, Amauri, Cassano
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.10 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bologna FC - SSC Neapol  (neděle 15:00)
Stadion Renato Dall'Ara hostí souboj "třetích" týmů. Zatímco však hosté z Neapole sahají po druhém AS na čele tabulky, Bologna se utápí v herní i výsledkové krizi a je na místě osmnáctém. Neapol poznala pachuť porážky naposledy v listopadovém klání Ligy mistrů, takže úloha favorita utkání je jasně daná.

O formě Partenopei hovoří čísla - poslední tři soutěžní utkání a celkové skóre v poměru osm ku jedné, to je více než jasná vizitka ambiciózního týmu. O příčinách vzestupu neapolského týmu ze zákoutí druhé ligy až mezi elitu evropských pohárů se psalo již mnohokrát, takže jen shrňme fakta. Benítezův tým se upíná k boji o Scudetto, ačkoli se o něm nahlas nemluví. Přesto je Neapol dlouhodobě považována za jednoho z nejvážnějších konkurentů mistrovského Juventusu, minulou sezonu dokonce strávil téměř bez obtíží s nálepkou "Anti-Juve." Vliv prezidenta Aurelia De Laurentiise je jasně vidět také ve schopnostech přilákat po Vesuv věhlasná jména evropské i světové kopané, která dodávají Partenopei punc velkoleposti. Filozofie "zdravého" klubu se slušným a vyrovnaným kapitálovým zázemí poskytuje fanouškům dostatek prostoru pro snění jednotlivých posil i pro jejich realizované přestupy. V následujících hodinách by se dokonce mělo jednat o další velký talent italské Serie A, záložníka Jorginha z Hellasu Verona.

Stranou od mercata, Neapol se teď potřebuje soustředit jen a pouze na boj s nejbližšími konkurenty. K tomu by mohli Benítezovi svěřenci využít už následující klání s domácí Bolognou a z tápajícího celku vydolovat potřebné tři body. O důležitosti zápasu je ostatně přesvědčen také španělský stratég a mezinárodně uznávaný taktik Benítez. Na předzápasové konferenci mimo jiné poznamenal: "Ve Veroně jsme se pokoušeli dlouhou dobu přenést svou snahu na výsledek a nakonec se nám to povedlo. Teď se chceme soustředit jen na Bolognu. Nikdy není dobré, když soupeř vymění trenéra, protože nevíte, co od něj můžete očekávat. Jsem přesvědčen, že trenér Davide Ballardini vtiskne Bologně novou tvář a bude velice nebezpečným týmem. Naším dalším cílem je neustále na sobě pracovat a postupně vytvořit z Neapole velkoklub evropských rozměrů. Máme skvělé hráče a určitě můžeme ještě nějaké očekávat, tým roste každým zápasem a náš potenciál je velký," uzavírá s chutí pracující Benítez téma o atmosféře v klubu.

Ani Neapol nepatří k pasivním týmům v rámci přestupového období a vedení v čele s Riccardem Bigonem pracuje s vědomím značné ztráty na vedoucí Juventus. Trenér Benítez si stěžuje především na nedostatečnou podporu v záloze či nekvalitní lavičku, což by Neapol měla vyřešit již velice brzy. Stále více se v novinových stáncích můžete dočíst jména jako Étienne Capoue, Jorginho či Michel Bastos. "Není snadné najít v lednovém termínu mnoho kvalitních hráčů. Pokud se ale naskytne příležitost k jejich angažování, vedení zcela jistě podnikne správné kroky. Sledujeme mimo jiné Jorginha a je to jeden z výjimečných hráčů, které máme pod drobnohledem. Nevím, zda se nám podaří někoho takového získat, ale pokud bude třeba, uděláme maximum pro zkvalitnění našeho týmu," dodává "Rafa" Benítez.

Je pravda, že Neapol neví, co přesně by od Ballardiniho měla očekávat. Jedna věc je ale jistá - oponent má dostatek kvality k tomu, aby favorita potrápil. Jména jako Alessandro Diamanti či Kone s Bianchim jsou zárukou "problémů" pro jakýkoli tým, tím spíš, když chcete hrát o přízeň či nepřízeň nového trenéra a vášnivých diváků. Co víc, z posledních pěti vzájemných soutěžních klání zvítězila Bologna hned třikrát, takže se opravdu nejedná o náhodné či neopodstatněné obavy. Vyplní je Ballardiniho noví svěřenci opět, nebo se tentokrát potvrdí papírové předpoklady silnějšího?
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Antonsson, Natali, Cherubin - Garics, Kone, Perez, Pazienza, Morleo - Diamanti - Bianchi
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Fernandez, Albiol, Armero - Inler, Dzemaili - Callejón, Mertens, Insigne - Higuain
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.80 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atalanta Bergamo - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Dva sousedé z tabulky - Atalanta Bergamo a Cagliari, se utkají v rámci 20. kola. Zápas nemá a vzhledem k absolutní vyrovnanosti ani nemůže mít jasného favorita. V prvním zápase se nicméně radovalo Cagliari.

Atalanta v italské soutěži zabrala včas a po výhře nad Catanií opět o něco utekla sestupovým vodám. Celek z Bergama ale pořád zůstává v ohrožení. K dobru má pouze pět bodů, což není mnoho. Na rozdíl od ligového zápasu se Nerazzurri nepovedl ten v rámci Coppa Italia. Colantuonovi svěřenci nestačili na Neapol (1:3) a byli vyřazeni.

Cagliari má v tabulce stejný počet bodů jako jeho soupeř a čtrnácté je jen vinou horšího skóre. Každopádně první vzájemné utkání skončilo výhrou v jeho prospěch. Oba týmy jsou ale na dobré cestě se zachránit. Po sedmi zápasech bez porážky Sardiňané nestačili na mistrovský Juventus, kterému podlehli poměrně vysoko 1:4.

Zkušený Scaloni, Bellini, brankář Consigli a Benalouane budou scházet Atalantě. Trenér Colantuono tak musí řešit hned několik problémů, neboť jak Bellini, tak i Consigli a Benalouane patří do základní sestavy. Beze ztrát se to neobejde ani v táboře hostí. Mimo jsou Nené a Pinilla.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Raimondi, Stendardo, Lucchini, Brivio - Brienza, Cigarini, Carmona, Bonaventura - Moralez, Denis
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Pisano, Rosettini, Astori - Murru, Dessena, Conti - Ekdal - Cossu, Ibarbo, Sau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Calcio Catania - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Poslední Catania se pokusí uspět proti Fiorentině, která okupuje pohárové příčky. Fialkám ale nastal velký problém v ofenzívě. Vzhledem ke zranění Gomeze a Rossiho se vedení rozhodlo získat na hostování Alessandra Matriho. Zda se "milánský" útočník rozehraje k výkonům při svém působení v Cagliari, je otázkou.

Catanii se ne a ne dařit a po vyřazení z Italského poháru došla vedení trpělivost. Odvolán byl kouč De Canio a jako jeho nástupce zvolen navrátilec Maran. Očekává se pochopitelně výrazné zlepšení a úspěšný boj o záchranu, o nic jiného v této sezoně už Catanii samozřejmě nepůjde. Elefantini musejí zlepšit zejména zápasy na hřištích soupeře. Z deseti výjezdů se nepodařilo sicilskému týmu ani v jednom případě přivézt body. Doma už je to o něco lepší, i když ani tři výhry není žádné terno. Proti Fiorentině to budou mít Maranovi svěřenci hodně složité. Viola v lize neprohrála už čtyři kola, třikrát se přitom radovala z vítězství.

Vincenzo Montella po nerozhodném výsledku v Turíně musel začít řešit situaci v útoku, která se po zranění Rossiho stala akutní. A není se čemu divit. Fiorentina od konce listopadu pokaždé vstřelila gól, ale po ztrátě aktuálně nejlepšího střelce soutěže vyšla gólově naprázdno. Branky by nyní měl dávat Alessandro Matri, který přichází na hostování z AC Milán, kde se mu vůbec nedařilo.

Forma hostů je jinak dobrá. Ze čtyř zápasů získali Montellovi svěřenci deset bodů a zcela právem se vyhřívají na čtvrté pozici. Nevzdávají ani boj o milionářskou Ligu mistrů.

Domácím budou scházet Almiron, Alvarez, Lodi a Perruzzi. Pro posledně zmiňovanou dvojici platí karetní trest. Fiorentině zase budou chybět už tolikrát zmiňovaní Gomez s Rossim, ale také Hegazi.
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Frison - Izco, Spolli, Bellusci, Biraghi - Castro, Rinaudo, Plašil - Keko, Bergessio, Barrientos
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomovič, G.Rodriguéz, Savič, Pasqual - Aquilani, Pizzaro, Borja Valero - Joaquin, Cuadrado, Matri
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Janov CFC - Inter Milán  (neděle 15:00)
Odčinit debakl s Římem budou chtít v nedělní odpoledne hráči Janova, ovšem nečeká je snadný soupeř. Inter Milán na Grify dlouhodobě umí a také on potřebuje po ztrátě s Chievem zvítězit. Nerazzurri budou také hájit páté místo před dotírajícím Hellasem. Speciální večer zažije trenér Gian Piero Gasperini, který v Interu nepříliš úspěšně působil.

Grifové v posledních týdnech střídají dobré zápasy s těmi špatnými a místo útoku na evropské poháry přišla "recese". Po důležitém vítězství se Sassuolem se domácí představili na Stadio Olimpico, ale zápas s místním AS se jim vůbec nepovedl. Vlci nasázeli Janovu čtyři branky a upevnili si druhé místo. Nyní Grifové přivítají Inter a pokud zvítězí, mohou se teoreticky posunout až na sedmé místo. V současnosti patří Gasperiniho svěřencům desáté místo. Mimochodem právě pro Gasperiniho bude mít utkání zvláštní příchuť. V Janově si totiž udělal trenérské jméno, ovšem v Interu pohořel.

Výsledkově a i herně neoslnil ani Inter, který doma nedokázal porazit až šestnácté Chievo. Mazzarriho svěřenci za sedm kol vyhráli jen jedno utkání, paradoxně městské derby proti rovněž trápícímu se AC. Inter se sice vrátil na pohárová místa, avšak jen díky tomu, že Hellas nestačil na Neapol.

Inter s Janovem v novodobé historii nikdy neprohrál. Ve prospěch Interu hovoří i první výsledek z letošní sezony. Na Giuseppe Meazza slavili černomodří pohodlnou výhru 2:0. Hosté ale nejsou v optimálním rozpoložení a Janov by toho mohl využít.

Janovští se musejí v domácím prostředí obejít bez brankářské jedničky Perina. Mimo hru jsou také Kucka, Gamberini, Portanova a Matuzalem. Interu se marodka notně zredukovala, zůstávají na ní už jen Chivu, Mariga a Icardi.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Antonini, De Maio, Marchese - Vršaljko, Biondini, Cabral, Antonelli - Konaté, Gilardino, Bertolacci
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Campagnaro, Rolando, Juan Jesus - Jonathan, Taider, Cambiasso, Guarín, Nagatomo - Alvaréz, Palacio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.50 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AC Milán - Hellas Verona  (neděle 20:45)
Nový příběh začínají psát v Miláně. Massimiliano Allegri neustál šokující porážku se Sassuolem a vedení klubu na jeho místo povolalo sedmatřicetiletého elegána tmavé pleti. Kormidla se ujímá dlouholetá opora Rossoneri, čtyřnásobný vítěz Ligy mistrů, jeden z nejlepších hráčů své doby a profesionál v pravém slova smyslu - Clarence Seedorf. Premiéru si odbude s překvapením soutěže veronským Hellasem.

Nejsou to ani dva roky, co se Clarence Seedorf proháněl po trávnících San Sira coby hráč domácího AC a nyní usedá na trenérskou lavici. Pro fotbalový svět je to přece jenom velká neznámá. Seedorf nemá s trénování na vysoké úrovní žádné zkušenosti a jeho angažování se může zdát rizikovým krokem. Celek Rossoneri přebírá ve zbídačeném stavu. Milánu se vůbec nedaří a naposledy museli fanoušci italského giganta skousnout tvrdou porážku od zachraňujícího se nováčka Sassuola, přičemž Diavoli vedli v úvodu o dvě branky.

Seedorf bude mít za úkol tým pozvednout a ligu dohrát se ctí. Cílem bude také zisk Italského poháru (AC během týdne vyřadilo pod vedením Maura Tassotiho Spezii 3:1) a ve hře stále zůstává Liga mistrů. Premiéru si nový kouč odbude proti Hellasu. Letošní nováček už na Rossoneri jednou vyzrál. V 1. kole soutěže překvapivě vyhrál 2:1.

Celkově se Hellasu daří skvěle a velkou zásluhu na tom má trenér Mandorlini a střelecké eso Luca Toni. Italský veterán vsítil už devět branek a mimochodem se trefil dvakrát i do sítě AC v onom již zmiňovaném prvním kole. Přeci jenom jsou tu ale dva varovné "signály". Před týdnem Hellas nestačil na Neapol a doma podlehl 0:3. Také druhý "signál" Se týká celku Neapole. Benítézovi se podařilo přetáhnout tahouna Jorginha. Navzdory tomu, že je veronský celek šestý, nebude na San Siru favoritem.

Milánu se opětovně zranil Pazzini, který mimochodem skóroval v pohárovém utkání proti Spezii, nicméně jeho absence by neměla být dlouhodobá. Mimo hru je i El Shaarawy, Abate, Constant a potrestaný Muntari. Hosté jsou na tom z tohoto pohledu mnohem lépe. Trenér Mandorlini nemůže počítat pouze se Salou.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - De Sciglio, Bonera, Zapata, Emanuelson - De Jong, Montolivo - Honda, Kaká, Robinho, Balotelli
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Moras, Maietta, Agostini - Romulo, Cirgliano, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Goméz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - AS Livorno  (sobota 18:00)
Giallorossi mají za sebou povedené vystoupení v posledním kole, ale stále se jim nedaří zmenšit ztrátu bezchybně hrajícího Juventusu. Další šanci k překonání soupeře budou mít proti Livornu, na které nemají právě špatné vzpomínky. Nováček soutěže je ale jedním z týmů, který není radno podceňovat.

AS Řím si po pohárové výhře v Coppa Italia připsalo tři body také proti Janovu, jehož síť zatížilo dokonce čtyřikrát. Po úvodní parádě Alessandra Florenziho se trefili také Francesco Totti, Maicon a Mehdi Benatia, který se tak oproti předpokladům stává nejlepším střelcem AS. Naopak Livorno neprožilo dobrý týden a po jeho skončení také našlo svou první oběť - nevýrazné výsledky "odnesl" trenér Davide Nicola, který byl nahrazen bývalým technickým ředitelem Attiliem Perottim. Toho čeká velmi těžký start v nové pozici, protože Řím je v současné sezoně jen těžko k vyloupení.

Chaos - to je asi slovo, které nejvíc vystihuje současnou situaci v Livornu. I když má Perotti zkušenosti právě s tímto klubem, fanoušci Livorna jej v nové pozici nevidí právě rádi a dávají mu to také najevo. Perotti tak bude možná donucen zvážit své rozhodnutí a zanechat kormidla milovaného klubu již po sezoně. Vše je ale v tuto chvíli nejisté. Jasně hovoří pouze tabulka - Livorno je předposlední, zatímco favorizované AS se vyhřívá na dlouho neobsazené pozici druhého týmu Serie A. Toto místo mu bezpochyby připomíná staré a slavné časy účinkování v Lize mistrů, tedy časy, které se nový trenér Rudi Garcia zavázal vrátit.

A daří se mu to zatím výtečně. Chválena je defenzíva, opěvována je také záložní řada. Právě do ní přibyla zatím nejvýraznější posila AS, belgický záložník Radja Nainggolan. Hvězda Cagliari si na své konto připsala již premiérové minuty v Coppa Italia, když se Vlkům podařilo zvítězit nad Sampdorií. Nyní je čeká Juventus, ale Garcia na svého protivníka nijak zásadně nemyslí.

"Chci se soustředit pouze na Livorno. O zápasu s Juve jsem sice četl mnohé, ale nechci se teď nechat rozptylovat. Byl bych rád, aby se hráči soustředili a dokázali hrát podobně, jako hráli proti Janovu. Jejich projev se mi zamlouval, takže už jen pro fanoušky by bylo dobré, kdybychom výkon zopakovali. Pokud jde o přestupové termíny, tak já tady nejsem od podobných spekulací. Vím, že třeba Nicolas Burdisso vyjádřil touhu odejít, ale je to profesionál a chce hrát co nejvíc. Samozřejmě jsme naši situaci probírali s vedením, ale požádal jsem sportovního ředitele Waltera Sabatiniho, aby mi dal čas po následující tři zápasy. Po nich uvidíme, zda do přestupového trhu znovu zasáhneme," říká tajemně Garcia.

Ani trenéra Perottiho nečeká snadná úloha a nováček na lavičce nováčka si je toho vědom. "Mým hráčům chybí odhodlání a to musíme najít co nejdřív. Chce to rovnováhu a hlad po úspěchu, i když zápasy na Olimpicu jsou vždy velkou prověrkou. Mé jmenování bylo několikrát zpochybněno, což mne samozřejmě mrzelo. Ale rozhodl jsem se pomoci klubu a vyslyšet prosbu vedení. Co bude dál, o tom teď mluvit nehodlám. Chci se plně soustředit jen na zápas s AS Řím. Máme jasný cíl a tím je záchrana v první lize. Vím, že ode mne vedení hodně očekává a udělám všechno, co bude v mých silách, abych nezklamal ani jej, ale ani fanoušky," uvedl Perotti. Ten nebude pro svou premiéru moci počítat se službami Marka Biagiantiho a Emersona, AS schází dlouhodobě zraněný Federico Balzaretti.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Torosidis, Benatia, Castán, Dodò - Nainggolan, De Rossi, Strootman - Gervinho, Destro, Ljajić
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Piccini, Ceccherini, Emerson, Valentini, Mbaye - Benassi, Luci, Duncan - Siligardi - Paulinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - UC Sampdoria  (sobota 20:45)
Vedoucí Stará dáma se bude muset postavit nebezpečné Sampdorii. Nový tým trenéra Siniši Mihajloviće si zatím vůbec nevede špatně a je na dvanácté příčce. Bude ale stačit na nekompromisně hrající Bianconeri?

Porazit Juventus se zatím daří málokomu a v současné sezoně opět působí jako jediný a suverénní celek mezi nejvyšší italskou elitou. Snad jen nepodařené účinkování v Lize mistrů vrhá na angažmá Antonia Conteho stín, ten je ale v porovnání se Serií A nepatrný. V domácí soutěži totiž Bianconeri opět válcují veškerou konkurenci a po impresivní sérii deseti vyhraných zápasů AS využili soupeřova zaváhání a vzali si zpátky první místo. Nezdá se, že by jej chtěli opustit, takže Sampdorii čeká velmi těžký zápas.

Výhra proti Cagliari nejenže pojistila Binaconeri první příčku, ale také zajistila mnoha jeho hráčům nesmrtelnost. Díky třem bodům totiž Juve vyhrálo jedenáctý zápas v řadě a zapsalo se do historie. Stará dáma sice prohrávala po brzké brance Mauricia Pinilly, ale ve velkém stylu otočila stav utkání a díky dvěma brankám Fernanda Llorenteho a gólech Claudia Marchisia a Stephana Lichteinstera zvítězilo. Současný tým tím vstoupil do historie a jedenáct utkání v řadě vyhrál poprvé od roku 1932. Na svého soupeře z Říma má nyní Juventus náskok osmi bodů, z čehož by trenér Antonio Conte rád vytěžil maximum.

Na tiskové konferenci před zápasem řekl: "Nejprve ze všeho bych tuhle šanci chtěl využít k tomu, abych vzdal díky trenéru Allegrimu, který odvedl skvělou práci. Mrzí mne, že byl odvolán, protože jako trenéra i člověka si jej hluboce vážím. Vytvořil Milán, který nám nějakou chvíli vydatně konkuroval. Podle mého názoru je Seedorf velice zajímavou volbou, protože to ukazuje něco o současné filozofii AC. Chtějí tím vyjádřit myšlenku, že hlavním strůjcem jejich nového projektu by měl být člověk, který za svou kariéru vyhrál mnoho titulů. Co se týče přestupního období, neplánujeme žádné velké investice. Zopakuji to ještě jednou - já jsem trenér a snažím se využít hráče, které mi vedení dá k dispozici. Nejsem tu od komentování přestupů, já se pokouším z každého mého hráče dostat maximum," uvedl Antonio Conte.

V posledním kole se dařilo také Sampdorii, která si připsala veledůležitou výhru 3:0 nad Zebrami z Udine. Z posledních šesti zápasů se Mihajlovićovu týmu povedlo nasbírat jen šest bodů, takže výhra v Udine byla vítanou změnou. Tři body Dorii zajistily dvě branky od Edera a jeden zásah si na své konto připsal také Daniele Gastaldello. Do zápasu proti Juventusu by měla Doria nastoupit ve vší síle, chybí jí jen Nenad Krstičić a Roberto Soriano. Turín ale není oblíbenou destinací pro Blucerchiati, ti zde vyhráli pouze pětkrát. Poslední tříbodový úspěch se datuje do minulého ledna, zatímco domácí Stará dáma se zde radovala naposledy v sezoně 2009/2010. Z celkového počtu pětapadesáti utkání se však radovala dvaatřicetkrát. Podaří se Blucerchiati zaskočit favorita a zvítězit?
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Vidal, Marchisio, Pogba, Asamoah - Tévez, Llorente
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Mustafi, Gastaldello, Costa - Palombo, Obiang - Gabbiadini, Bjarnason, Wszolek - Eder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 6.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC19171146:1252
2.AS Řím19135139:1044
3.SSC Neapol19133341:2042
4.ACF Fiorentina19114434:2037
5.Inter Milán1988338:2332
6.Hellas Verona19102734:3032
7.Turín FC1968531:2726
8.Parma FC1968529:2626
9.SS Lazio1966723:2624
10.Janov CFC1965819:2423
11.AC Milán1957731:3022
12.UC Sampdoria1956822:2721
13.Atalanta Bergamo19631020:2921
14.Cagliari Calcio1949619:2821
15.Udinese Calcio19621118:2820
16.Chievo Verona19451014:2417
17.US Sassuolo19451021:4117
18.Bologna FC1937917:3316
19.AS Livorno19341216:3313
20.Calcio Catania19341213:3413

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (652)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele