Serie A - preview 2. kola

13.09.2014, 08:55, aktualizováno 15.09.2014, 08:39
Previews
Zajímavý duel si na pondělní večer přichystala italská Serie A. Hellas Verona přivítá na svém trávníku navrátilce z Palerma a rád by jistojistě navázal na poslední dva úspěchy ze vzájemných zápasů...
Hellas Verona - Città di Palermo  (pondělí 20:45)
Hellas na domácím hřišti uvítá nováčka z Palerma a bude doufat, že se mu tentokrát povede lépe. Oba kluby v prvním utkání nové sezony Serie A pouze remizovaly, takže o motivaci bude postaráno.

Hellas Veorna remizoval s Atalantou bez branek, i když oba celky měly velké množství šancí. Neschopnost je proměnit se ale podepsala na výsledku. Ani Luca Toni se neprosadil a nebyl nikdo, kdo by jeho schopnosti zastoupil. Tým navíc opustil Juan Manuel Iturbe, který odešel do římského AS. Zdá se, že jeho absence bude mít větší důsledky, než se možná zdálo. Přesto byl trenér Andrea Mandorlini po utkání spokojen s předvedenou hrou.

V rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport uvedl: "Každý bod je velmi důležitý. Je samozřejmě škoda, že jsme jich nezískali víc, ale na druhou stranu jsme si vytvářeli hodně šancí. Pokud jste viděli to hřiště, tak víte, že muselo být těžké hrát tam a kombinovat. Vzhledem k okolnostem jsem rád alespoň za ten bod a především za to, že se chlapci nevzdali a snažili se," dodává trenér.

"Mnohem lépe se nám dařilo v první půlhodině, poté nám trochu došla energie. Líbilo se mi, že jsme drželi míč a nenechali soupeře příliš často hrát. Tvořili jsme, určovali tempo hry. Na tomto výkonu můžeme stavět. Atalanta není snadný soupeř, má množství kvalitních hráčů a jsou velmi agresivní při rozehrávce soupeře. Takže jsem v konečném důsledku spokojen. V Bergamu se vždycky hraje hrozně těžce, my jsme rádi alespoň za bod," uzavírá Mandorlini.

Ani Palermo nezačalo svou pouť Serií A plně dobře. Respektive, pokud Palermu něco v utkání se Sampdorií vyšlo, byl to právě úvod. Paulo Dybala se totiž trefil již po sedmi minutách a namlsané Palermo před vlastními diváky v utkání dominovalo. Jeho šance se ještě zvýšily poté, co byl krátce před poločasovou přestávkou Vasco Regini vyloučen. Ani početní výhoda a více sil ale Palermu nezajistily tři body. Stačila chvíle nepozornosti v nastaveném čase druhého poločasu a Daniele Gastaldello srovnal na konečných 1:1.

Způsob, jakým Palermo přišlo o dva body, samozřejmě nenechal trenéra Beppeho Iachiniho klidným. Po utkání rozčileně konstatoval: "Spálili jsme neuvěřitelné množství šancí, tohle se nesmí stávat. Několikrát jsme mohli vstřelit pojišťující branku a ukončit snahu Sampdorie, ale nedali jsme si pozor a byli za to tvrdě potrestáni. Když jsme měli početní výhodu, měli jsme dát víc branek, což by ukončilo utkání v náš prospěch. Anebo dávat víc pozor při zakončení Gastaldella. Přijít o výhru takovýmhle způsobem je tragédie," dodal Iachini. Zatímco Hellas bude téměř kompletní, Palermu budou scházet Ezequiel Munoz a Francesco Della Rocca.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Martić, Marquez, Moras, Agostini - Obbadi, Tachtsidis, Hallfredsson - Gomez, Toni, Janković
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Bamba, Terzi, Andelković - Pisano, Bolzoni, Rigoni, Barreto, Lazaar - Vazquez, Dybala
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UC Sampdoria - Turín FC  (neděle 12:30)
Už ve čtvrtek se FC Turín představí v základních skupinách Evropské ligy na půdě belgických Brugg, ale ještě než se tak stane, čeká ho cesta do nedalekého přístavu Janov. Sampdoria si naposledy přivezla bod z Palerma, který hodlá doma výhrou potvrdit.

Sampdoria byla v Palermu v těžké pozici, za nepříznivého stavu 0:1 navíc hrála bez vyloučeného Reginiho, přesto dokázala v 90. minutě srovnat a z bouřlivé Sicílie si odvézt bod. Alespoň tedy s výsledkem mohl být Siniša Mihajlovič spokojen.

Turínští už vyhlížejí premiérový start v základních skupinách Evropské ligy, kam se kvalifikovali díky dobrým výsledkům z předkola a také díky tomu, že Parma byla z pohárů vyloučena. Jak si ale Granata povede, je otázkou. Je jasné, že dvě největší hvězdy minulé sezony, Ciro Immobile a Alessio Cerci, jsou pryč. První jmenovaný zamířil do Dortmundu, druhý pro změnu do Atlética Madrid. Místo nich klub přivedl zkušené duo Amauri - Quagliarella. A právě to vyvolalo ve fanouškovských kruzích bouřlivé reakce, neboť oba nastupovali za Juventus. "Chápu, že jsou fanoušci klubu trochu zmateni mým příchodem, ale nemohu se dočkat, až budu hrát a ukážu svojí cenu. Od prvního okamžiku, co jsem dorazil do Turína, jsem se tu cítil jako doma," nechal se slyšet Amauri.

V prvním ligovém zápase proti Interu Milán se nová ofenzíva Turína neprosadila. Zápas skončil 0:0.

Domácí se musejí obejít bez Fornasiera, De Vitise, Krstičiče a Rizza. O něco lepší je situace v táboře hostí. Trenér Ventura bude postrádat jen Bashu a Farneruda.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - De Silvestri, Gastaldello, Silvestre, Cacciatore - Soriano, Palombo, Obiang - Gabbiadini, Okaka, Eder
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimovič, Glik, Moretti - Darmian, Nocerino, Vives, El Kaddouri, Molinaro - Amauri, Quagliarella
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.10 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SSC Neapol - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Veronu čeká náročný výlet pod Vesuv, kde hraje domácí utkání silná Neapol. Ta ale měla i v minulém utkání problémy, což by mohlo být inspirací pro podceňovaný celek. Outsider z Verony bude chtít po porážce od Juventusu překvapit.

A mohlo by se mu to podařit, protože když si Chievo Verona naposledy připsalo bod v Serii A, bylo to před osmnácti měsíci právě proti Neapoli. V táboře partenopei navíc něco nefunguje a pociťují to také fanoušci. Stále častěji se ozývají protesty proti vedení. Fanouškům nejvíce vadí dvě věci: tou první je příliš malá aktivita na přestupovém poli, když Neapol získala Koulibalyho, Michua, De Guzmána a Davida Lópeze. Podle původních plánů mělo přijít více středních záložníků a také jeden stoper navíc. Klub ještě k tomu opustili hráči jako Blerim Dzemaili, Goran Pandev, Federico Fernandez nebo Valon Behrami.

Druhým trnem v oku fanoušků je neschopnost probojovat se do základních skupin Ligy mistrů, do níž na úkor Italů postoupil španělský Athletic Bilbao. A nespokojenost se projevuje několika způsoby. Tím nejzávažnějším je klesající počet prodaných vstupenek. Podle italských médií prodal klub na svůj stadion s kapacitou 60 tisíc míst jen 6500 permanentních vstupenek, což není ani polovina počtu z minulé sezony. Méně sezonních lístků si koupili jen příznivci Empoli, Udine, římského Lazia, Chieva a Cagliari.

Vedení se ale pokouší uklidnit své příznivce a povzbudit je k dalším nákupům sezónních vstupenek. Viceprezident klubu, kterým je Edoardo De Laurentiis, fanouškům připomněl: "Pevně věříme schopnostem sportovního ředitele Riccarda Bigona a vizím trenéra Rafaela Beníteze. Když jsme před sezonou plánovali naše strategie na přestupovém trhu, naším hlavním zájmem bylo ozdravení ekonomické situace a nákupy mladých a perspektivních hráčů."

"To se nám podařilo. Přivedli jsme Davida Lopeze, který sice není příliš známý, ale my o něm víme všechno. Jsem si jistý, že do týmu zapadne, protože má velký potenciál a naši skauti se o něm vyjadřují velmi dobře. Ten chlapec má v sobě obrovskou kvalitu a jsem si jistý, že to brzy ukáže. Skepse našich fanoušků opravdu není na místě a pokud to mohu říci, tak je nám lhostejná. Na konci sezony totiž vždycky uvidíte, že jsme tým, který má výsledky," pevně věří činovník.

Neapol sice v prvním zápase dlouho vedla, když se už po třech minutách trefil José Callejón, ale Janov dokázal odpovědět. Krátce před poločasem srovnal Mauricio Pinilla a Neapol musela přidat. Problém tkvěl v tom, že nesehraný tým dlouho nedokázal najít recept na pečlivou a agresivní obranu domácích Grifů. Povedlo se to až nové posile Jonathanu De Guzmánovi, který ranou překonal brankáře Perina. Dal si ale dost načas, protože míč od jeho kopaček zamířil do sítě až pět minut po skončení řádné hrací doby.

Ani Chievu se nedařilo, prohrálo těsným rozdílem s Juventusem. Ale celek trenéra Eugenia Coriniho je dlouhodobě známý především touhou pokořit slavné soupeře jednotvárnou taktikou - zakopat se před vlastním pokutovým územím a popřípadě někdy vyrazit do rychlého protiútoku. Koneckonců, v utkání s Juventusem soupeř neskóroval ani jednou, neboť Biraghi zamířil do vlastní sítě. Velké gólové hody ze strany mussi volanti nelze čekat ani nyní. V kádru ale mají Maxiho Lopeze, který dva ze svých třinácti gólů minulé sezony vstřelil právě Neapoli. A rád by svůj účet rozšířil o další čísla.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Albiol, Koulibaly, Zuniga - Inler, Jorginho - Callejon, Hamšík, Insigne - Higuain
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bardi - Frey, Dainelli, Cesar, Biraghi - Izco, Mangani, Radovanović - Hetemaj - Maxi Lopez, Paloschi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - AC Cesena  (neděle 15:00)
Lazio vstoupilo do nové sezony víceméně fiaskem, neboť podlehlo milánskému AC poměrem 3:1. Stále je to ale ambiciózní tým, který přes letní calciomercato získal několik zajímavých hráčů a rád by si vydobyl své místo v evropských pohárech. V cestě mu ale stojí nováček, který posledně překvapil.

Biancocelesti cestovali k prvnímu utkání nové sezony do Milána a italská veřejnost tak trochu čekala vyrovnaný průběh utkání. Především byla ale zvědavá, jak si oba velmi pozměněné celky povedou. Lazio má nového trenéra, přišla řada nových hráčů a fanoušci mu zatím příliš nepomáhají. A milánský tým musí napravovat mnohem víc - minulá sezona je hodna zapomenutí, s novým trenérem a především odchodem Maria Balotelliho bylo AC rovněž velkou neznámou. Atraktivní duel zvládli lépe rossoneri, kteří obstarali vlastně všechny čtyři branky. Tři z nich do té správné sítě, Alex pak zamířil i do té vlastní.

Teď se Lazio vrací na vlastní stadion a prezident Claudio Lotito by rád, aby se na něj vrátili také fanoušci ultras, kteří bojkotují zápasy kvůli osobě prezidenta. Nelíbí se jim jeho vystupování, vize do budoucna a ze všeho nejméně pak přestupová politika. Přesto by se valná většina zapálených fanoušků měla vrátit, což žádali také hráči. Podporu jim vyjádřil Miroslav Klose, přidal se i mladíček Balde Diao Keita.

A obměkčit jejich srdce se pokusil i prezident Claudio Lotito. "Každý může kritizovat, to není nic těžkého. A kritiku beru, pokud je oprávněná. Ale nesmí plnit funkci bumerangu, hráči nesmí být kritizování bezdůvodně. Chceme hrát pro fanoušky a já bych rád, abych jich na našem zápase bylo co nejvíc. Chtěl bych, aby bylo Olimpico plné našich fanoušků každý domácí zápas, počínaje tím s Cesenou. Tým vás opravdu moc potřebuje," žádá kontroverzní činovník.

Lazio se bude v této sezoně soustředit jen a pouze na zápasy italské první ligy a poháru, Evropa se mu vyhýbá. O to větší chuť hrát a hlavně vyhrávat bude na hráčích vidět. Svěřenci trenéra Stefana Pioliho by si rádi co nejdříve přivlastnili nový systém, kterým chce Pioli hrát. Ve formaci 4-3-3 se ukáží Marco Parolo, Balde Keita nebo Antonio Candreva. V bráně by měl hlavní slovo mít brankář Etrit Berisha, jenž zastoupí stále ještě zraněného Marchettiho. Pro Parola to bude emotivní zápas, protože to byla právě Cesena, kdo jej dostal do první ligy.

Lazio čeká Cesena, které se vstup do Serie A povedl na výbornou. Poradila si totiž s Parmou, což čekal málokdo. Na Stadio Dino Manuzzi Cesena skórovala jednou a gól Alejandra Rodrigueze nakonec stačil. Pro Romagnoli to ale bude sezona plná obětí a také tvrdé práce, což ukazuje i sportovní ředitel Rino Foschi. "Postavil jsem tým za 900 tisíc eur. A na celou sezonu máme rozpočet 11 milionů, což je pro větší kluby skoro až směšná částka. Naší prioritou je setrvat v první lize a zaplatit co nejdřív naše dluhy. Musíme stabilizovat ekonomiku a to znamená nerozhazovat. Tento kádr bude muset vydávat maximum, aby se nám naše plány podařilo uskutečnit."

Kouč Pierpaolo Bisoli preferuje rozestavení 4-3-1-2 s hráči jako Giuseppe De Feudis, Emmanuel Cascione a Manuel Coppola. Hlavní útočné choutky bude mít na starosti technik Franco Brienza, který bude rozdávat pasy a nahrávky na dvojici Guido Marilungo - Alejandro Rodriguez, který se prosadil právě v minulém utkání.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Basta, De Vrij, Cana, Braafheid - Parolo, Biglia, Lulić - Candreva, Klose, Keita
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Capelli, Volta, Lucchini, Reneztti - De Feudis, Cascione, Coppola - Brienza, Rodriguez, Marilungo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Inter Milán se po matném výkonu v Turíně představí doma na Giuseppe Meazza a v souboji se Sassuolem nebere nic jiného, než plný bodový zisk. Sassuolo však soupiskou budí respekt a v Lombardii hodlá překvapit.

Nerazzurri se při svém prvním vystoupení v rámci Serie A příliš nepředvedli a bezbranková remíza na půdě Turína je i přes účast soupeře v EL zklamáním. V dobrém světle se neuvedla ani nová posila Nemanja Vidič, který byl v závěru zápasu vyloučen a proti Sassuolu tedy bude logicky chybět. Kouč Walter Mazzarri dostal v minulé sezoně dost prostoru a v té letošní už se očekává útok na první tři příčky a návrat do Ligy mistrů.

Inter se krom ligového zápasu ve čtvrtek představí na Ukrajině, kde změří síly s Dněpropetrovskem.

Sassuolo se loni zachraňovalo a spousta odborníků jim tento úděl přisuzuje znovu. Ovšem Neroverdi by mohli překvapit, kádr totiž má svojí kvalitu a čítá hned několik zajímavých jmen, které mají rozhodně na víc, že bojovat o udržení. Především útočník Simone Zaza se jeví ve skvělém světle, však reprezentační trenér Conte mu dal příležitost v základní jedenáctce a to jak v přípravě proti Nizozemsku, tak v kvalifikačním utkání na půdě Norska. A Zaza se odvděčil brankou právě do sítě skandinávského soupeře. "Je to muž okamžiku. Budeme mu muset věnovat zvláštní pozornost," varoval bývalý hráč Sassuola a současný obránce Interu Marco Andreolli.

"Můj život se v posledních týdnech změnil. Je to jako splněný sen. Mým cílem je i nadále hrát dobře a udržet si místo v národním týmu. Na San Siro se opravdu těším, když jsme naposledy hráli proti Interu, byl jsem jen na lavičce," prozradil natěšený a spokojený Simone Zaza.

Hostující Neroverdi v prvním kole remizovali s Cagliari 1:1 a výsledek pro ně byl zklamáním. Opět se trefil Simone Zaza, ale hned dvě minuty na to odpověděl Marco Sau.

O absenci stopera Vidiče už byla řeč, vedle něj se ale na trávníku neobjeví Jonathan a M'Vila. Kompletní nebude ani Sassuolo, scházet bude potrestaný kapitán Cannavaro a zraněná dvojice Pegolo, Manfredini.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Andreolli, Ranocchia, Juan Jesus - Nagatomo, Hernanes, Medel, Kovačič, Dodo - Palacio, Icardi
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Antei, Ariaudo, Peluso - Biondini, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Zaza, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
ACF Fiorentina - Janov CFC  (neděle 15:00)
Fotbalistům Fiorentiny se nevydařilo první kolo na půdě vicemistra AS Řím a nyní před vlastním publikem bude usilovat o nápravu a první body do tabulky proti Janovu. Grifové ale mají rovněž co napravovat, s Neapolí totiž prohráli brankou v nastaveném čase.

Začínat sezonu na půdě ambiciózního a velmi dobře posíleného Říma není zrovna potěšující, ale Fiorentina kvalitou kádru měla na to, aby z italské metropole odjižděla s bodovým ziskem. Předvedená hrá ale ukázala, že Viola má před sebou ještě velký kus cesty. Montellovi svěřenci toho na Stadio Olimpico moc nepředvedli a prohráli zcela po zásluze 2:0.

Fialky budou proti Janovu favoritem a uspět by měli i z toho důvodu, že je hned ve čtvrtek čeká další těžký zápas, tentokráte proti francouzskému Guingampu na scéně Evropské ligy.

Tatam jsou časy, kdy se Grifové probojovali do základních skupin Evropské ligy. Minulá sezona byla opět zklamáním a klubový prezident Enrico Preziosi už spřádá plány jak se zapojit do bojů o poháry v této sezoně. U kormidla zůstal kouč Gian Pier Gasperini a k dispozici dostal hned několik nových hráčů, včetně z Fiorentiny příchozích Alessandra Matriho a Facunda Roncaglii. Zdali Grifové mají na to, aby hráli minimálně střed tabulky, ukáží až následující kola. To první ale Gasperiniho svěřencům nevyšlo, brankou v páté minutě nastavení podlehli Neapoli 2:1. "Není to snadné, ztratit zápas v posledních sekundách. A to zvláštně, když můj tým podal proti Neapoli dobrý výkon. Ale musíme na to zapomenout a soustředit se na další zápasy. Jsme na správné cestě a to je to nejdůležitější," chválil své svěřence i přes porážku trenér Giampiero Gasperini.

Fiorentina je v souboji s Janovem velkým favoritem, vždyť Grifové naposledy dokázali Violu porazit koncem října 2009! Od té doby Fiorentina vždy vyhrála nebo přinejhorším remizovala. Příznivci obou táborů mají ještě v živé paměti poslední bitvu, ve které padlo celkem šest branek (3:3). Hattrickem se blýsknul Alberto Aquilani, ale na výhru to Fiorentině nestačilo.

Útočnk Giuseppe Rossi je stále zraněný a k dispozici nebude ani letní posila Marko Marin. Ještě větší ztráty hlásí Janov. Chybět totiž bude kompletní kvarteto Fetfatzidis, Improta, Antonini a Ragusa.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomovič, Rodriguéz, Savic, Pasqual - Aquilani, Pizarro, Borja Valero - Iličič, Cuadrado Gomez
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - De Maio, Burdisso, Marchese, Edenilson - Rincon, Sturaro, Antonelli - Lestienne, Matri, Perotti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Cagliari Calcio - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Kouč Zdeněk Zeman si na lavičce Cagliari odbyde domácí premiéru. Sardiňané pod jeho vedením v prvním zápase remizovali stejně jako si body před 14 dny dělila Atalanta.

Cagliari patří k těm týmům, které je těžké předsezonou pasovat do nějaké role. Určitě to není tým, který pravidelně bojuje o záchranu a totéž platí i o pohárech. Zkrátka od Cagliari nikdo nic velkého nečeká, ale nepočítá se s ním ani na samotné dno ligové tabulky. Cagliari nyní představují zcela nový tým (nový prezident, nový trenér), jehož ambice se teprve ukáží. V prvním zápase si ostrovní celek nevedl špatně. Remíza 1:1 ze hřiště Sassuola svojí hodnotu rozhodně má.

"Proti Atalantě si ale nesmíme dovolit dělat chyby, které jsme dělali proti Sassuolu.Je pravda, že jsme teprve na začátku sezonu, ale stále hledáme náš styl. Našim cílem nemůže být jen udržení pozic Serie A. Je v našich silách hrát proti každému soupeři. Bude to těžké, ale musíme se snažit být plně koncentrováni na každý zápas," rozhovořil se Zdeněk Zeman.

Stejně jako Cagliari si pouze bod za remízu připsala Atalanta Bergamo. Ta doma hostila loňské překvapení Hellas a po nudné podíváné se zrodil konečný výsledek 0:0. Také od Bergamasci se příliš mnoho nečeká, zvláště po ochodu jednoho z jejich klíčových hráčů Giacoma Bonaventury do AC Milán.

Sardiňanům bude v zápase s Atalantou chybět klíčový muž ofenzívy Ibarbo, mimo bude také Eriksson. Trenér Atalanty Colantuono se musí vypořádat s absencemi Rossetiho, Belliniho, Spinazzoly a Stendarda.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Colombi - Pisano,Ceppitelli, Rossettini, Avelar - Crisetig, Conti, Ekdal - Farias, Sau, Cossu
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Zappacosta, Benalouane, Biava, Dramé - Estigarribia, Carmona, Cigarini, D'Alessandro - Moralez, Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Parma FC - AC Milán  (neděle 20:45)
Minulou sezonu sváděli Parma s AC Milán boj o pohárovou Evropu, přičemž nakonec se do ní neprobojoval ani jeden. Stejné cíle, tedy kvalifikace do pohárů, budou mít oba týmy i tentokrát. Rossoneri vstoupili do ligy vítězstím, kdežto domácí Ducali budou skládat reparát za těsnou porážku v Ceseně.

Od Parmy se na úvod Calcia čekalo rozhodně víc, než slabý výkon a končně porážka nad nováčkem z Ceseny. O všem rozhodla jediná branka z prvního poločasu, kterou měl na svědomí Alejandro Rodríguez. Parma se pak směrem dopředu trápila a ofenzivní trio Palladino, Biabiany, Belfodil nepředstavovalo v praxi žádné nebezpečí. S návratem někdejšího hráče AC Milán, ale i Interu, Sampdorie, Říma či Realu Madrid Antonia Cassana by se to mělo změnit.

"Nezačali jsme sezonu tak, jak jsme doufali. Ale budeme se to snažit napravit proti Milánu. Bude to pro nás velká zkouška, musíme být připraveni," prohlásil odhodlaně trenér Ducali Roberto Donadoni.

Zcela jiný začátek sezony postihl AC Milán. Rossoneri na úvod porazili ambiciózní Lazio 3:1 a díky lepšímu skóre přečkalo reprezentační přestávku na prvním místě. Po úvodním zápase ale nejde dělat závěry a také kouč Pippo Inzaghi krotí přílišnou eufórii. Zápas na Ennio Tardini rozhodně nebude jednoduchý. "Je důležité začít dobře, ale pořád jsme hráli jen jeden zápas a stále máme spostu prostoru pro zlepšení." Inzaghi se následně vyjádřil i k nedávno skončenému mercatu.

"Jsem s našimi letními příchody spokojen. Skutečně jsem k nám Torrese chtěl a mé žádosti bylo vyhověno. Je teď na mě, abych ho vrátil na úroveň, na které byl. Ale věřím, že v příchodech Bonaventury, Van Ginkela a Torrese musíme mít fantastický útok."

Každopádně milánští mají Parmě co vracet. V minulé sezoně vyhráli Ducali překvapivě oba zápasy, při kterých vstřelili defenzívě AC sedm gólů!

Zdravotní problémy mají před zápasem Pozzi a Biabiany a jejich start je v ohrožení. Druhá strana zase nemůže počítat s Montolivem a nejspíše také El Shaarawym, který sice byl při reprezentačním utkání v Norsku na lavičce Squadry, ale do bojů nezasáhl.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Lucarelli, Gobbi - Jorquera, Lodi, Acquah - Palladino, Cassano, Belfodil
AC Milán - pravděpodobná sestava:
D.Lopez - Abate, Alex, Bonera, De Sciglio - Poli, DeJong, Muntari - Honda, Torres, Ménez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Empoli FC - AS Řím  (sobota 18:00)
Vlky z hlavního města čeká v týdnu po letech dlouhého odříkání opět souboj Ligy mistrů, takže je jasné, že množství myšlenek se bude upínat právě k tomuto slavnostnímu klání. Ještě před tím se ale trenér Rudi Garcia musí postarat o to, aby se jeho hráči soustředili výhradně na nováčka z Empoli.

V sobotu odehrají svá utkání první dva kandidáti na mistrovské Scudetto. Večerní zápas patří Juventusu, v dřívějším čase se představí římské AS. Giallorossi mají za sebou velmi zajímavé letní přestupové období, kdy se jim podařilo získat například Davida Astoriho, Ashleyho Colea, Josého Holebase, Manuela Iturbeho a Kostase Manolase. Na druhou stranu, ztratili Mehdiho Benatiu a to způsobem, který si zřejmě nepředstavovali.

Mehdi Benatia koncem srpna zamířil z AS Řím do Bayernu, s vedením italského klubu se ale nerozešel příliš v dobrém. Marocký obránce se nechal slyšet, že chtěl u Giallorossi zůstat a byl prodán z finančních důvodů, klubový prezident James Pallotta ho ale následně označil za lháře. Na Benatiova slova o lásce ke klubu a touze setrvat zareagoval prezident Pallotta. "V červnu jsme se v Bostonu dohodli na zvýšení platu, následující měsíc ale trenérovi Rudimu Garciovi i spoluhráčům lhal o svém úmyslu zůstat. Že lhal mně, s tím bych ještě dokázal žít, ale že lhal Garciovi a týmovým kolegům, to už je nepřijatelné," uvedl americký investor s italskými kořeny.

Do nové sezony tedy AS vyráží s dost pozměněnou obrannou linií. A toho by rádo využilo Empoli. Nováček soutěže má za sebou poměrně náročný start, mezi elitu jej uvítalo Udinese. Díky fenomenálnímu Di Natalemu se ale Empoli muselo spokojit s tím, že body se pokusí získat jindy. Na domácím stadionu se mu ale proti AS daří, v roce 2007 se zde urodila remíza. V předchozí sezoně dokonce Empoli nad AS zvítězilo nejtěsnějším možným výsledkem, když jedinou branku utkání vstřelil Nicola Pozzi. Mužem, který nastoupil v tomto utkání po boku Francesca Tottiho, byl sobotní oponent Francesco Tavano.

A Empoli si dělá nároky na další překvapení. Ostatně, svědčí o tom slova právě zkušeného útočníka Francesca Tavana, který v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport jasně řekl: "Myslím, že vyhrajeme. A řeknu vám i tip, jak utkání skončí - 2:1 pro nás. Všichni na tréninku tvrdě pracujeme a přesně víme, co máme dělat. Máme skvělého trenéra, který nám o soupeři řekl úplně všechno. Neříkám to proto, abych někoho zastrašil, to je prostě fakt. Víme všechno, co vědět potřebujeme a připravili jsme se na ně. Do utkání vstoupíme s čistou hlavou."

Ztrátou pro Empoli bude absence zkušeného veterána Massima Maccaroneho, ale jinak by tým neměl doznat větších změn. To samé platí pro Giallorossi, kteří v prvním utkání na domácím stadionu porazili silnou Fiorentinu. Nejprve se ranou k tyči prosadil Radja Nainggolan, krátce před koncem druhou branku přidal rychlík Gervinho. Držela také nově zformovaná obrana, i když brankář Morgan De Sanctis měl kolikrát co dělat, aby alespoň na brankové čáře zachytil míč směřující do brány. Ani svěřenci trenéra Rudiho Garcii nepřijedou kompletní.

Dlouhodobě jim chybí nizozemský střední záložník Kevin Strootman, kromě něj se s negativními zprávami potýká také Federico Balzaretti. Zkušený obránce je mimo hru od loňského listopadu, po konzultaci se specialisty se v lednu podrobil chirurgickému zákroku a v průběhu března se měl vrátit na trávníky. Realita ovšem byla jiná, někdejší fotbalista Palerma, Juventusu nebo Fiorentiny zmeškal rovněž zbytek sezony a začátek té nové. Dokonce je ve hře možnost nejhorší, tedy konec kariéry. Dají mu spoluhráči důvod k radosti po zápase s Empoli?
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Sepe - Laurini, Tonelli, Rugani, Hysaj - Vecino, Valdifiori, Croce - Verdi - Tavano, Mchedlidze
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Torosidis, Manolas, Astori, Cole - Nainggolan, De Rossi, Pjanić - Iturbe, Destro, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 3.75 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Juventus FC - Udinese Calcio  (sobota 20:45)
První kolo nejvyšší italské ligy máme za sebou, reprezentační přestávka pak měla sloužit k reflektování situace. Sobotní večer dokončí druhý zajímavý duel a opět se po AS bude jednat o favorita na titul. Domácí Juventus přivítá v Turíně ambiciózní Zebry z Udine.

Mezi těmito kluby panuje čilý obchodní ruch. Právě z Udinese přišel do Juventusu například Mauricio Isla, Kwadwo Asamoah a nově také Roberto Pereyra. Ten by si měl odbýt první start v základní sestavě, protože Juventus bude postrádat několik klíčových hráčů. Musí se obejít bez Álvara Moraty, který je dlouhodobě zraněn, a nově také Carlose Téveze, jehož start ale vyloučen není. Záložní řada dozná také změn, protože bude chybět záložník Arturo Vidal. Jen na deset dní se odhaduje zdravotní pauza, kterou si vyžádá zranění stehenního svalu Artura Vidala. Chilský záložník Juventusu by tak měl zmeškat zítřejší ligový duel s Udinese a úterní klání Ligy mistrů proti Malmö.

To jsou ztráty, se kterými se bianconeri musí vyrovnávat. Ambiciózní celek z Udine pod vedením mladého kouče Stramaccioniho by této absence rád využil, navíc má ve svém kádru nestárnoucího střelce Antonia Di Nataleho, na kterého je spolehnutí. Juventus bude navíc postrádat dvojici zkušených Italů jako Andrea Pirlo a Andrea Barzagli, kteří jsou rovněž zranění. Sečteno a podtrženo, trenér Massimilliano Allegri by mohl na reprezentační přestávku žehrat, protože pro něj bude bez těchto pilířů základní sestavy velmi náročné porazit nevyzpytatelné Udinese a navázat tím na práci Antonia Conteho.

Mnoho gólů jsme v podání Juventusu neviděli ani v prvním utkání nové sezony. Aktuální mistr Serie A a držitel Scudetta sehrál první partii s Chievem Verona a v podstatě se nikdo z jeho hráčů neprosadil. Jediný gól zápasu si vstřelilo Chievo samo, když do vlastní brány zamířil Cristiano Biraghi. Podstatné tři body ale mohla vézt domů Stará dáma. Aby toho nebylo málo, tak obránce Giorgi Chiellini nemůže nastoupit z důvodu karetního trestu. Zlepší se výkon Juve i bez několika hráčů základní sestavy?

Ani Udinese ale nepřijede kompletní. Doma zůstane mladý talent Simone Scuffet, takže na jeho místo se postaví náhradní brankář Karnezis. A do hry se nezapojí ani oceňovaný obránce Gabriel Silva, který byl po celou dobu letního calciomercata spojován s odchodem. Nakonec zůstal a bude se dál prát o místo. To všechno navíc pod novým trenérem. Udinese začalo svou éru bez trenéra Guidolina úspěšně, protože s Ternanou si v rámci Coppa Italia poradilo jednoznačně 5:1 a Empoli porazilo dvěma góly. O obě branky se postaralo jediné jméno a nemusíte mít věšteckou kouli, abyste uhodli, koho mám na mysli.

Fenomenální útočník Antonio Di Natale úspěšně ignoruje rok svého narození a dál střílí jednu branku za druhou. Obdobně jako římský veterán Francesco Totti si i Di Natale dál troufá bojovat s mladšími generacemi zadáků a je v tom poměrně úspěšný. To, jak je Udinese závislé na absenci a přítomnosti svého střelce ukázaly poslední zápasy. V minulém kole to odneslo právě Empoli a Di Natale vsítil obě branky. Již šestatřicetiletý veterán bude v sestavě také nyní, podporovat jej budou Luis Muriel nebo Emmanuel Badu. Di Natale by si rád připsal další zásah a možná snil o dalším ocenění capocannoniere. Dočká se?
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Caceres, Bonucci, Ogbonna - Lichtsteiner, Pogba, Marchisio, Pereyra, Asamoah - Llorente, Giovinco
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Widmer, Allan, Guilherme, Badu, Piris - Muriel, Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán11003:13
2.AS Řím11002:03
 Udinese Calcio11002:03
4.SSC Neapol11002:13
5.AC Cesena11001:03
 Juventus FC11001:03
7.Cagliari Calcio10101:11
 Città di Palermo10101:11
 UC Sampdoria10101:11
 US Sassuolo10101:11
11.Hellas Verona10100:01
 Turín FC10100:01
 Inter Milán10100:01
 Atalanta Bergamo10100:01
15.Janov CFC10011:20
16.Chievo Verona10010:10
 Parma FC10010:10
18.SS Lazio10011:30
19.ACF Fiorentina10010:20
 Empoli FC10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (440)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele