Serie A - preview 19. kola

07.01.2017, 08:52, aktualizováno 08.01.2017, 08:31
Previews
Sedm zápasů má dnes na programu italská nejvyšší soutěž. Juventus hostí Bolognu a očekává se jeho jasná výhra. AS Řím čeká prověrka v Janově, AC Milán přivítá Cagliari, Lazio Crotone a Inter cestuje do Udine. Vinou sněhové nadílky se nebude hrát v Pescaře...
Udinese Calcio - Inter Milán  (neděle 12:30)
Inter Milán v posledních dnech minulého roku zabral a jeho výsledky se lepší. Jeho prvním soupeřem v novém roce se stane Udinese, které nemá s milánským celkem příliš dobré zkušenosti a jeho forma není nijak oslnivá.

Inter Milán vyhlašuje již poněkolikáté útok na evropské poháry. Mají k tomu mimo jiné pomoci i peníze movitých vlastníků z Číny, které vedení zatím utrácí nepříliš úspěšně. Velký podíl na zlepšení však má někdo jiný. Je jím trenér Stefano Pioli, který začal na lavičce Nerazzurri úřadovat po propuštění někdejšího stratéga De Boera. A zatím se mu daří náramně.

K týmu se přidal teprve na konci listopadu, ale jeho ozdravná kůra už začíná fungovat. Za celý prosinec a v něm hraných pět duelů Inter poslední čtyři soutěžní duely vyhrál a rázem se dostal na sedmé místo Serie A. Může za to především zlepšující se obrana, která v minulých třech kolech inkasovala přesně nula gólů. V minulém kole navíc Inter čekal náročný sok v podobě římského Lazia, ale s ním si Nerazzurri poradili až nečekaně hladce.

Jedním z hráčů, kteří Interu fandí a v neděli po obědě jej otestují v úloze soupeře, je mladík Marco Davide Faraoni. V rozhovoru pro Premium Sport sdělil: "Mám na Inter krásné vzpomínky, protože jsem od něj dostal první velkou šanci a debutoval jsem v jeho dresu v první lize. Mám k němu dobrý vztah a sleduji ho i jako fanoušek. Teď se proti němu postavím a už se nemůžu dočkat. Má mnoho skvělých hráčů a poslední dobou funguje opravdu dobře, ale pokud je někdo, koho se musíme obávat, je to především Mauro Icardi."

Inter bude bez zraněného Medela, domácí nastoupí bez dua Badu - Wague. Mauro Icardi má na kontě už 14 přesných zásahů jen v lize, což z něj dělá zatím nejlepšího střelce. Poslední dvě branky si připsal právě v minulém kole proti Laziu a pod trenérem Piolim je z něj opět sebevědomý tahoun. Při minulém měření sil s Udinese se sice netrefil, ale přesto mohl mít radost z výhry 3:1, pod níž se podepsali Stevan Jovetić a Éder.

Jediným hráčem Udinese, který se tehdy prosadil a na něhož Udinese stále spoléhá, je francouzský střelec Cyril Théréau. Médiím prozradil: "Na začátku sezony se mi hodně dařilo, cítil jsem se ve formě a v přípravě střílel gól za gólem. Pak jsem se ošklivě zranil, což mě hodně zpomalilo. V minulých týdnech se dávám dohromady a cítím změnu k lepšímu. Za tu vděčím především realizačnímu týmu a trenéru Delnerimu, který mě podporuje a pod jeho vedením se zlepšuji. Doufám, že urveme nějaké body i proti Interu," dodal Théréau.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Widmer, Danilo, Felipe, Samir - Fofana, Kums, Jankto - Matos, Zapata, Théréau
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D'Ambrosio, Miranda, Murillo, Ansaldi - Brozović, Joao Mario - Candreva, Banega, Perišić - Icardi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.25 - 3.57 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chievo Verona - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Největší překvapení podzimu jménem Atalanta Bergamo zahájí druhou část sezony zápasem na stadionu Bentegodi ve Veroně. Chievo se pohybuje v klidném středu tabulky a to díky dobré bilanci domácích utkání v závěru roku. Dokaže Atalanta na Bentegodi uspět, nebo si Fly Donkeys připravili další taktickou bitvu?

Chievo patří mezi ty celky, které se velice často uchylují k ryze defenzivní taktice, což je bohužel někdy na jeho zápasech velmi znát. Závěr roku byl však pro Maranovi svěřence úspěšný, a to i co se herního projevu týče. Tři zápasy bez porážky ukončil až poslední ligový zápas v roce na půdě AS Řím. Každopádně Chievo má k naplnění svého cíle (co nejrychlejší záchrana a umístění ve středu tabulky) velmi dobře nakročeno.

Atalanta na podzim předvedla parádní jízdu, díky které okupuje šesté místo a je v kontaktu nejen s Evropskou ligou, ale dokonce i s Ligou mistrů. Současné umístění je výsledkem perfektní práce trenéra Giana Piera Gasperiniho a mladého kádru, který se nezalekne ani zvučnějšího soupeře. Laťku nasadili Bergamaschi vysoko, dosud vyhráli deset zápasů, což je mimochodem stejný počet, kterého dosáhli Lazio, AC Milán nebo Neapol.

Vzájemná bilance Chieva a Atalanty je velice vyrovnaná. V loňské sezoně vyhrál vždy domácí celek nejtěsnějším rozdílem 1:0. Pokud bychom hledali výraznější rozdíl ve výsledku, museli bychom zapátrat do roku 2009 a ještě dále, to Chievo vyhrálo v Bergamu o dva zásahy.

Zatímco hostující Atalanta bude postrádat pouze zraněného Saughera, domácí mají s marodkou větší potíže. K dispozici nebudou hráči základní sestavy jako Hetemaj, Sardo, Rigoni a Izco. Jejich absence je pro Rolanda Marana určitě velkou komplikací.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Dainelli, Gamberini, Gobbi - Castro, Radovanovič, De Guzman - Birsa - Meggiorini, Inglese
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Toloi, Caldara, Masiello - Conti, Grassi, Freuler, Spinazzola - Kurtič - Petanga, Gomez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.16 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - FC Crotone  (neděle 15:00)
Na Olympijském stadionu v Římě čeká domácí Lazio na první pohled snadná práce v podobě předposledního Crotone. Hosté však necestují do "věčného města" s poraženeckou náladou, naopak na průběžně čtvrtý tým soutěže si věří a hodlají ho na úvod roku 2017 zaskočit.

V Laziu nicméně prožili hodně povedenou podzimní část, ve které směle konkurovali nejlepším týmům a s dosavadním ziskem 34 bodů se zapojili do bitvy nejen o evropské poháry, ale také o Ligu mistrů. Snad jedinou vadou na kráse je porážka v derby s AS a také poslední vystoupení na půdě Interu Milán, kde to Biancocelesti pořádně schytali a prohráli vysoko 0:3.

Pitagorici, jak se nováčkovi přezdívá, se dlouho v Serii A rozkoukávali a až v závěru roku si začali připisovat tolik potřebné body. V podstatě až od konce září získali osm ze současných devíti získaných bodů, což je pro případnou záchranu pořád strašně málo. Je tedy jasné, že Crotone boj o přežití nemine, ovšem s touto frekvencí získávání bodů by byl předem marný. Trenér Nicola má tedy jasný úkol, pozvednout tým a na konci slavit záchranu.

Crotone bude proti Laziu v pozici velkého outsidera, nicméně bez šance rozhodně není, zvláště když Biancocelesti trápí marodka klíčových hráčů. Chybějí například Djordevič, Lukaku, Felipe Anderson nebo Lulič a k dispozici nebude ani útočník Keita, jenž se připravuje na africký šampionát. Crotone se zase musí obejít bez Toneva i brankáře Cordaze, kterého zaskočí Festa.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, De Vrij, Wallace, Radu - Parolo, Bíglia, Milinkovič - Lombardi, Immobile, Alberto
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Festa - Rosi, Ceccherini, Ferrari, Martella - Rohden, Capezzi, Crisetig, Palladino - Trotta, Falcinelli
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.95 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - AS Řím  (neděle 15:00)
Domácí Grifové se utkají s římským AS a v neděli odpoledne bude málo věcí jistých tak moc, jako že se nebudou body dělit. To se totiž mezi těmito dvěma týmy už hodně dlouhou dobu nestalo. Hosté budou hodně oslabeni, domácím se zase moc nedaří.

Hodně vzájemných duelů má svá specifika, která postupně prověřuje a stvrzuje čas. Také na souboji mezi Římem a janovským CFC je cosi zvláštbího a pravidelně se opakujícího. Jejich vzájemné duely totiž nikdy nekončí dělbou bodů. Vlastně se body dělily naposledy v době, kdy se ještě v Serii A výhra neodměňovala třemi body, tedy v sezoně 1994/1995. Od té doby má každý duel svého výherce.

Za posledních deset duelů se osmkrát radovalo římské AS, kterému se více daří. Oba kluby se spolu výtečně znají a udržují spolu také čilé obchodní styky. Stačí vzpomenout na nejnovější posilu římského týmu, která dorazila do Věčného města z přístavního epicentra, Diega Perottiho. Argentinský šikula táhne ofenzívu AS a teď na něj bude upřena ještě větší pozornost. Opačným směrem zase putoval stoper Nicolás Burdisso.

Důvodem je bezpochyby absence Mohameda Salaha, který reprezentuje Egypt na APN. A to je pro Vlky hodně velká absence. Mezera v útoku je zvláště citelná proto, že zdravotní stav Francesca Tottiho se nezlepšuje a dlouhodobě je mimo hru také mladý kapitán Alessandro Florenzi. Jediným hráčem, který by snad mohl těžit z této situace, je Juan Iturbe. Jenže ten už rozdává štěstí a radost v Turíně.

Trenér Luciano Spalletti ale přesto nevěší hlavu a chystá taktiku šitou soupeři na míru. V rozhovoru pro klubové stránky prozradil: "Můj tým se mi líbí a jsem s ním spokojen. Nikdy nekomentuji možnosti, bavím se vždy jen o svých hráčích. Máme domluvenou jistou strategii a každého hráče, který odejde, někdo adekvátně nahradí. V tomto vedení naprosto důvěřuji. Já se soustředím jen na Janov a můj tým," dodal toskánský stratég.

Jeho celek zakončil minulý rok pohodlnou výhrou nad Chievem Verona, díky němuž si pojistil druhé místo za vedoucím Juventusem Turín. Právě s tímto gigantem prohrál jediné utkání za posledních pět soutěžních duelů. Na Janov si je podle trenéra Spallettiho třeba dát pozor i v souvislosti s Juventusem, který se minule proti Grifům pořádně trápil. Teď se chce tým trenéra Ivana Juriće vytáhnout i proti římskému AS.

Domácí Grifové sice v lednu zatím přišli o zkušeného záložníka Tomáse Rincona a hlavního střelce Leonarda Pavolettiho, ale získali zatím hráče jako Mauricio Pinilla, Andrea Beghetto nebo Leonardo Morosini. Pozor si však budou muset dát na ofenzívu AS, která v minulém kalendářním roce nastřílela nejvíce týmů v Itálii - 90! Aktuálně dvanáctý Janov přesto plánuje využít absencí AS a získat tři body. V jeho táboře panuje optimismus.

To dokazuje například vyjádření posily Pinilly. Zkušený střelec prozradil: "Proti AS potřebujeme hrát s chladnou hlavou, ale zároveň dát do hry všechno, maximálně se soustředit a hrát s emocemi. Víme, co dokážeme, když za námi stojí diváci na Marassi, takže si věříme. Tohle je výborný tým a my se musíme semknout, když stojíme proti AS. Poslední dobou se nám proti němu nedaří, což chceme změnit," nabádá střelec Pinilla.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Izzo, Burdisso, Munoz - Lazovic, Rigoni, Cofie, Laxalt - Ninković, Simeone, Ocampos
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Rüdiger, Fazio, Juan Jesus - Peres, De Rossi, Strootman, Emerson - Perotti, Nainggolan - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.35 - 3.55 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - Turín FC  (neděle 15:00)
Sassuolo vyhlíží nový rok s nadějí v lepší začátky. Tým trenéra Eusebia Di Francesca začíná nový rok na domácí půdě, na níž ho vyzve silný Turín. Býkům se však proti Neroverdi poslední dobou nedaří.

Sassuolo možná nemá v kádru tolik hvězd jako Turín a kvalitativně se jedná o horší celek, ale s Turínem to umí. Poslední porážka s Býky má datum 25. srpna 2013, což už je hezká řádka let. Oba týmy od té doby urazily velkou část cesty. Zatímco Sassuolu patřil konec minulé sezony a užilo si krátký pobyt v pohárové Evropě, Turín se na svou cestu na vrchol teprve chystá.

Ambiciózní celek chce ukázat, že Turín nepatří jen Juventusu. Dělá pro to, co může a platí to i na přestupovém trhu. Vedení se poctivě snaží získat trenéru Mihajlovićovi jím žádané posily s vědomím, že srbský stratég při výběru hráčů málokdy šlápne vedle. Římskou kolonii v Piemontu rozšířil například Juan Manuel Iturbe, kterému menší tlak a prostředí skromnějšího celku velmi sedí. Měl by tak dostat ideální podmínky pro rozvoj a trenér Mihajlović doufá, že spolu s Belottim, Ljajićem a Falquém dokáže táhnout Turín za poháry.

K jeho osobnosti se vyjadřuje jeden z povolaných - někdejší ředitel AS Řím Walter Sabatini, který jej do Říma za vysokou částku přivedl. V rozhovoru pro Sky Sport uvedl: "Iturbe je skvělý hráč, který jen potřebuje podporu a větší klid. Má hodně schopností, jen si musí srovnat hlavu. Což se těžko dělá pod drobnohledem a kritikou veřejnosti. Turín je pro něj ideální svým stylem hry i sázkou na mladé. Jsem si jist, že v Turíně hodně dokáže," věří Sabatini.

Turínské FC z posledních pěti soutěžních duelů hned třikrát prohrálo, když postupně nestačilo na Sampdorii, Juventus a Neapol. Chuť si alespoň částečně spravilo proti Janovu těsně před přestávkou. I proto je nyní až na osmém místě s 28 body na kontě. Pro duel proti Sassuolu nemůže počítat s duem Molinaro, Acquah. Domácím zase bude scházet dvojice mladíků Pellegrini a Mazzitelli. Pohled na marodku Sassuola je ale přímo zdrcující. Nalezneme na ní jména jako Berardi, Letschert, Duncan, Politano, Biondini, Gazzola, Cannavaro nebo Magnanelli.

Před Sassuolem se otevírá výzva v podobě domácího prostředí. Mnohé týmy staví především na domácí půdě a podpoře vlastních fanoušků, ale Sassuolo se v rámci Serie A proti Turínu trápí právě doma. Za šest dosud hraných duelů s Turínem hrálo doma třikrát, ale ani jednou nevyhrálo a jednou dokonce Býci odjížděli ze Sassuola coby vítězové. Oslabené Sassuolo naposledy v nervydrásajícím utkání nestačilo na Cagliari, což chce nyní odčinit.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Lirola, Antei, Acerbi, Peluso - Adjapong, Sensi, Missiroli - Ricci, Defrel, Ragusa
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Zappacosta, Rossettini, Castán, Barreca - Benassi, Valdifiori, Baselli - Iago, Belotti, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.93 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - Cagliari Calcio  (neděle 18:00)
Do nového roku s velkými plány vstupuje AC Milán, který se v 19.kole představí doma na San Siru proti oblíbenému soupeři z Cagliari. Milán má s tímto celkem absolutně pozitivní vzájemnou bilanci. Oba kluby se také dobře znají a nedávno si dokonce vyměnily brankáře.

Na Sardínii totiž míří mladý brankář Gabriel a opačným směrem velezkušený brankařský harcovník Marco Storari. Co se Storariho týče, ten se vrací do dobře známého prostředí, neboť v Miláně v dresu AC již působil.

AC Milán zakončil rok 2016 velice úspěšně, když v katarském Dauhá získal trofej pro vítěze italského Superpoháru. Vítěze ligy a poháru Juventus porazil na pokutové kopy a celkově na něj vyzrál už podruhé během krátké doby.

Získaná trofej potěší, avšak to důležitější na Milán teprve čeká. Řeč je o návratu do evropských pohárů, nejlépe pak do Ligy mistrů. Rossoneri mají k tomuto cíli dobře nakročeno, ovšem konkurence je velká a jakékoliv zaváhání může přijít draho. AC Milán je sice aktuálně pátý a na třetí Neapol ztrácí dva body, nicméně stále má jedno odložené utkání s Boloňou k dobru. V rámci 19. kola se střetne na San Siru s Cagliari, se kterým ještě nikdy v novodobé historii neprohrál a doma dokonce neztratil ani bod.

Sardinský celek tak pocestuje na sever Itálie v roli jasného outsidera, ovšem Milán jej podceňovat nemůže. Cagliari nejen, že v posledním zápase zvítězilo a Sassuolu nastřílelo čtyři branky, ale v jeho kádru působí několik zkušených hráčů, jako například Bruno Alvés či někdejší střelec Milána Marco Borriello.

Cagliari bude mít pochopitelně zcela jiné ambice. Jakožto nováček soutěže má primární cíl záchranu, což by se mohlo podařit i proto, že má před osmnáctým Palermem již třináctibodový náskok. Svou soutěžní pouť však odstartuje na neoblíbeném San Siru, navíc s týmem, který nikdy nedokázal porazit. O Marcu Borriellovi již šla řeč, někdejší útočník AC však do zápasu vinou zranění nezasáhme, stejně jako Ionita, Melchiorri nebo potrestaný Simone Padoin. V Miláně přes svátky vyprázdili marodku, jediný kdo na ní v tuto chvíli zbývá je dlouhodobě zraněný kapitán Riccardo Montolivo a čerstvě se k němu přidal Juraj Kucka, jenž si poranil koleno.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Paletta, Romagnoli, De Sciglio - Kucka, Locatelli, Bonaventura - Suso, Bacca, Niang
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Rafael - Pisacane, Ceppitelli, Alves, Capuano - Isla, Di Gennaro, Barella - Joao Pedro - Farías, Sau
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.15 - 8.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - Bologna FC  (neděle 20:45)
K duelu v Turíně nemá Bologna moc dobrý vztah, protože se jí proti místnímu Juventusu vůbec nedaří. Zejména pokud jde o střílení branek silné obraně italského mistra, tak Felsinei mají na čem pracovat. Jenže poslední dobou se vznáší nebezpečně nízko nad sestupem.

Juventus Turín spouští nový rok, který má být zakončen dalšími trofejemi. Superpohár mu moc nevyšel a radovalo se AC Milán, ale v lize zatím Juventus nemá konkurenci. A zdá se, že jen tak mít nebude. Na druhé AS má Juventus k dobru čtyři body a kompletní tým šampiónů, který alespoň v rámci Itálie nemá slabší místa. Ke všemu se na Juventus Stadium představí Bologna, které se tady moc nedaří.

Proti Juventusu se za posledních 28 utkání radovala ze tří bodů jen jedinkrát! Největší problémy Boloně dělá obrana Juventusu, která patří k nejsilnějším v Evropě. V minulých pěti utkáních těchto dvou týmů se Bologna trefila jen jednou a brankář Buffon mohl v klidu úřadovat bez větších potíží. Pokud se Juventusu podaří v neděli večer vyhrát nad Boloňou, stanoví tím nový rekord.

Rekord v počtu za sebou vyhraných duelů na domácí půdě, protože by se tím dostal na číslo 26. Tím by překonal sám sebe a číslovku 25 vyhraných duelů na domácí půdě, kterou stanovil v sezoně 2013/2014. Juventus zakončil minulý rok v rámci ligy důležitým vítězstvím nad dotírajícím AS Řím, čímž odrazil jeho nápor na čelo ligy. Tím zakončil dobrý rok, v němž postoupil mimo jiné ze základní skupiny Ligy mistrů.

Teď musí trenér Massimiliano Allegri řešit snad jen absence. Karetní tresty sice nezasáhly nikoho, ale z důvodů nemocí nebo zranění nejsou schopni nastoupit Bonucci, Dani Alves, Alex Sandro, Benatia nebo Lemina. Ani Bologna nebude kompletní, protože jí bude scházet trio Sadiq, Verdi a Taider.

Před duelem s Boloňou se hráči musí mít na pozor. Své o tom ví i zkušený veterán Andrea Barzagli, který v rozhovoru pro klubovou televizi pověděl: "Svého soupeře vždy pečlivě studujeme a hledáme jeho silná i slabá místa. To samé jsme udělali u Boloni. Víme, že je to hodně nebezpečný soupeř, který hraje agresivně a má rychlý přechod do útoku. Máme navíc pár zranění, takže budeme muset vydat maximum, abychom vyhráli."

Felsinei naopak zažili povedený prosinec minulého roku, když ve čtyřech duelech prohráli jen jednou. V posledním klání roku navíc vyhráli nad Pescarou, čímž zase oddálili hrozbu sestupu. Pravda, v utkání jim hodně pomohlo vyloučení Verreho, který opustil hřiště už v 16. minutě. Aktuálně je Bologna na patnáctém místě a na sestup má náskok deseti bodů.

Bologna vždy dokázala hrát s Juventusem hodně vyrovnanou partii a často narážela spíše na větší zkušenost v týmu soupeře nebo jeho kvalitu. Důkazem může být poslední remíza bez branek, která byla na pořadu dne v minulém únoru.

A něco podobného plánuje trenér Donadoni tak tentokrát. "Jedeme do Turína proto, abychom tam uhráli dobrý výsledek. Minule jsme s Juventusem remizovali a chceme dokázat, že s nimi umíme sehrát dobrou partii. Bude zapotřebí koncentrace a sebeobětování. Chceme to Juventusu hodně ztížit. Máme dobré hráče, kteří vždy dávají do hry srdce. S Juventusem je to samozřejmě také o štěstí," dodal Roberto Donadoni.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Barzagli, Chiellini, Asamoah - Khedira, Marchisio, Rincon - Pjanić - Higuaín, Mandzukić
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Krafth, Maietta, Gastaldello, Masina - Donsah, Nagy, Džemaili - Mounier, Destro, Krejčí
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Empoli FC - Città di Palermo  (sobota 18:00)
Nový rok 2017 odstartují v italské Serii A dva celky bojující o záchranu, totiž Empoli a Palermo. O něco lépe jsou na tom domácí, kteří mají na nesestupové pozici čtyřbodový náskok právě před Palermem. Před Vánocemi si oba týmy vedly poměrně dobře, dokáží na závěr roku navázat?

Empoli sice před Vánocemi prohrálo na půdě Atalanty Bergamo těsně 1:2, ale dvě kola před tím získalo čtyři body za vítězství nad Cagliari a bezbrankovou remízu v Boloni. Azzurri tak díky tomu uskočili sestupové propasti, ovšem zatím pouze o čtyři body, navíc předposlední Crotone má zápas k dobru a pokud by ho zvládlo, byl by náskok Empoli jen dvoubodový. Ať už jsou bodové propočty jakékoliv, je jisté, že svěřence trenéra Martusciella čeká litý boj o záchranu. Doposud si nevedli příliš dobře, na druhou stranu trojlístek Pescara, Crotone a Palermo na tom je ještě hůře.

Právě posledně zmiňovaný celek bude novoročním soupeřem Empoli a vzhledem k postavení obou týmů v tabulce půjde o mimořádně důležité střetnutí. Pro Palermo jde navíc o velice neoblíbeného soupeře, vždyť Empoli dokázalo porazit naposledy v roce 2008! Dlouhých téměř devět let, ať už v Serii A nebo Serii B, na Azzurri nevyzrálo. A co víc, čtyři zápasy v řadě nedokázalo tomuto toskánskému celku vstřelit ani branku.

Nyní je na čase tuto zápornou bilanci změnit. V závěru roku si Palermo nevedlo vůbec špatně. Zejména v Janově šokovalo veřejnost obratem z 1:3 na 4:3, ovšem následně jen remizovalo v záchranářském souboji s Pescarou 1:1. Důležité však je, že Coriniho svěřenci začali sbírat body, protože bez nich by to samozřejmě nešlo.

Na domácí straně bude scházet zkušený útočník Alberto Gilardino. Mistr světa z roku 2006 působil mimo jiné i v Palermu, dalšími absentéry jsou Zambelli a Costa. Ani Palermo se přes svátky nedokázalo dát plně dohromady, a tak se utkání s Empoli nebude týkat Marsona, Rajkoviče, Giuliana a Andělkoviče.
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Veseli, Bellusci, Pasqual - Krunič, Dioussé, Croce - Saponara - Marilungo, Mčedlidze
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Posavec - Cionek, Gonzalez, Goldaniga - Rispoli, Jajalo, Gazzi, Aleesami - Henrique - Quaison, Néstorovski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.15 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - UC Sampdoria  (sobota 20:45)
Sampdoria Janov se pokusí v sobotu večer zapomenout na nepříliš povedený prosinec a začátek nového roku ji zavede pod Vesuv. Domácí Neapol naopak kráčí sebejistě za druhým místem a proti Dorii se jí velmi daří.

Měsíc leden značí bláznivé vzrušení přestupového okna, ale také start ligové sezony v předních evropských scénách. Neapol v sobotu večer uvítá na stadionu San Paolo Sampdorii Janov, které se příliš nedaří. Neapol naopak produkuje výtečný fotbal a především její ofenzíva nahání strach. Partenopei za poslední tři soutěžní duely nastříleli už neuvěřitelných 13 branek! A to nemají k dispozici dlouhodobě zraněného kanonýra Areka Milika.

Sampdoria naproti tomu dostala ve třech duelech čtyři branky a jen dvakrát se trefila. Přesto se hráči na souboj s Neapolí těší. Kanonýr Luis Muriel v rozhovoru pro Premium Sport řekl: "Bude to skvělý zápas, protože v Neapoli je vždycky parádní a hodně burcující atmosféra. Nehraje se tam snadno, ale máme rádi výzvy. Víme, že se nám v poslední době moc nedařilo, takže o to větší chuť máme v novém roce. Neapol je jedním z nejlepších evropských týmů, takže to bude velký souboj," míní Kolumbijec.

Potíž je v tom, že se tým trenéra Marca Giampaola poměrně dost trápí. Před koncem minulého roku prohrál těsně s Laziem i Chievem, na což reagoval jen remízou s Udinese. A rozhodně to nebylo moc přesvědčivé utkání. Proto musí Sampdoria v novém roce zabrat, neboť aktuální 13. místo jí nemůže stačit. Do hry proti Neapoli ale půjde bez brankáře Viviana a nová posila v podobě beka Bereszynskiho by měla zůstat na lavičce. Domácím chybí především duo Ghoulam - Koulibaly, které kope na APN.

Neapol se s minulým rokem také nerozloučila nejlépe, když si jen rozdělila body s Fiorentinou. Navíc ji musel spasit nechtěný Manolo Gabbiadini penaltou v hodině dvanácté. Jinak se jí ale daří. A stejné je to i se Sampdorií, protože ta v Neapoli od roku 2007 ještě nikdy nevyhrála a poslední vítězství celkově se datuje sedm let zpátky. Jeho místo by měl nahradit Leonardo Pavoletti, který byl získán jako konkurence pro zraněného Milika.

A někdejší hráč Neapole Alessandro Renica mu věří. Pro Radio Kiss Kiss Napoli sdělil: "Pavoletti je výtečná posila, která by mohla týmu hodně pomoci. Pokud se dostane ze zdravotních lapálií, pak bude opravdovým přínosem. Doufám, že se mu podaří prodat naplno svůj potenciál. Do hry, kterým se dlouhodobě prokazuje trenér Sarri, se perfektně hodí. Proti Sampdorii to Neapol nebude mít snadné, ale Sarri má oproti Giampolovi kvalitnější kádr," dodal Renica.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Maksimović, Tonelli, Strinić - Zieliński, Diawara, Hamšík - Callejón, Mertens, Insigne
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Pereira, Škriniar, Silvestre, Regini - Barreto, Torreira, Praet - Alvarez - Muriel, Quagliarella
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.40 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC17140336:1442
2.AS Řím18122439:1838
3.SSC Neapol18105340:2135
4.SS Lazio18104432:2134
5.AC Milán17103427:2033
6.Atalanta Bergamo18102627:2132
7.Inter Milán1893628:2130
8.Turín FC1884636:2728
9.ACF Fiorentina1876528:2427
10.Udinese Calcio1874724:2425
11.Chievo Verona1874719:2025
12.Janov CFC1865721:2223
13.UC Sampdoria1865721:2423
14.Cagliari Calcio1872927:4223
15.Bologna FC1755717:2220
16.US Sassuolo18521124:3317
17.Empoli FC18351010:2614
18.Città di Palermo18241216:3510
19.FC Crotone17231214:329
20.Delfino Pescara18161114:339
Zbývající zápasy
08.01. 15:00Delfino Pescara - ACF Fiorentina (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (487)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele