Serie A - preview 19. kola

11.01.2014, 08:45, aktualizováno 13.01.2014, 08:51
Previews
Inter dnes hraje proti Chievu a nebere nic jiného než výhru. Pokud tři body skutečně získá, posune se na páté místo na úkor Hellasu. Ve druhém pondělním utkání hostí Sampdoria souseda v tabulce Udinese. Především hosté myslí výš než na současné čtrnácté místo.
UC Sampdoria - Udinese Calcio  (pondělí 19:00)
Naposledy v roce 2010 se Sampdoria radovala ze tří bodů proti Udinese. Nyní se na janovské hřiště Luigi Ferraris přijedou svěřenci trenéra Francesca Guidolina podívat opět, nyní by rádi využili náročného programu domácích k dalším třem bodům.

Jejich zisk se zatím Zebrám nedaří tak, jak by si vedení a jistě i mnozí fanoušci představovali. Dříve ambiciózní tým, který byl zvyklý bojovat o poháry, se musel spokojit s průběžným třináctým místem a je jasné, že ani kapitán Antonio Di Natale nestačí na pokrytí náročných potřeb fanoušků sám. Zkušený střelec navíc oznámil, že se již brzy chystá pověsit kopačky na pověstný hřebík a dál se fotbalu účastnit spíše coby činovník. "Už jsem se rozhodl. Bavil jsem se o tom se svou rodinou a agentem a rozhodl se, že toto bude moje poslední sezona. V červnu to vše skončí," řekl v rozhovoru pro Sky Sport Italia. Kritika se samozřejmě snáší i na kapitána samotného, který se v letošní sezoně prosadil jen čtyřikrát. To jej ale na kolena nesráží: "Nebolí mě to, za Udinese jsem dal více branek, než kolikrát jsem šel s manželkou na večeři. O Udinese se starám, tento klub je jako moje rodina," prohlásil.

Série tří výher naopak slouží k dobru Sampdorii, která na své lavičce uvítala mladého Srba Sinišu Mihajloviće. Někdejší slavný fotbalista a také asistent trenéra se do Janova přestěhoval od kormidla srbské seniorské reprezentace a zatím si své rozhodnutí pochvaluje. Tradiční italský celek se dostal z pásma sestupu, v němž se před Mihajlovićovým příchodem nacházel, a teď si pomalu probíjí cestu zpět mezi první desítku.

Když jsem hovořil o náročném programu Blucerchiati, jednalo se především o pohárové utkání Coppa Italia, které bylo na programu ve čtvrtek. Ztrátou pro Sampdorii je také nucená absence záložníka Pedra Obianga, který si svými výkony také říká o zájem větších klubů. Mladý Španěl nasbíral příliš mnoho karet, což jej v dalším kole suspenduje. Jeho místo by měl zaujmout zkušený Enzo Maresca. Dalším problémem pro Dorii by mohl být fakt, že domácí stadion příliš mnoho útěchy neskýtá - v Janově uhráli Blucerchiati jen devět bodů ve stejném počtu utkání. Zlepší své statistiky proti Udinese?

Kromě toho, že se jedná o souboj dvou bezprostředních sousedů v tabulce, je to také duel týmů, které v posledním ligovém kole prohrály. Sampdoria nestačila na rozjetou Neapol, od které inkasovala dvakrát. O tři body se zasloužil především Dries Mertens, autor obou gólových střel. Kvality svého soka musel uznat i Mihajlović, který na vývoj zápasu bezprostředně po jeho skončení reagoval takto: "Nemáme si na co stěžovat, Neapol si výhru zkrátka zasloužila. Je jasné, že prohra v Neapoli se nenese úplně tragicky, protože domácí patří k absolutní špičce. Hlavní věcí je naše vlastní představení a mě se výkon mého týmu líbil. Co se týče přestupního období, máme vytipované určité hráče a já jsem vedení jasně řekl, co bych si představoval. Pokud ale našich cílů nedosáhneme, budeme pokračovat s kádrem, který už máme k dispozici," nepřikládá Mihajlović případnému nezdaru tragické rozměry.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Mustafi, Gastaldello, Costa - Palombo, Maresca - Gabbiadini, Krstičić, Sansone - Eder
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkić - Heurtaux, Danilo, Domizzi - Basta, Pereyra, Allan, Pinzi, Gabriel Silva - Nico López - Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.10 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inter Milán - Chievo Verona  (pondělí 21:00)
Interu se přestalo dařit, ale v domácím prostředí se proti Chievu nic jiného než vítězství nečeká. A ještě aby jo, za deset let vyhráli Fly Donkeys nad Interem jen jednou. Navíc veronský celek není zrovna v optimální formě.

Jenomže vítěz Ligy mistrů z roku 2010 také ne. V lize naposledy prohrál po špatném výkonu na Laziu 1:0 a stejnou mizérii předvedl i v pohárovém zápase proti Udinese, který ztratil stejným výsledkem, tedy 1:0. Kouč Walter Mazzarri tak musel poprvé vstřebávat kritiku. Inter následkem toho spadl na šesté místo a pohárové páté místo přenechal Hellasu Verona. Ztratil také šanci na zisk Italského poháru, který rovněž znamená vstupenku do pohárové Evropy.

Nicméně bodová ztráta na páté místo není nijak dramatická a ani případných jedenáct bodů na Ligu mistrů nemusí být nedostižných. Inter ale potřebuje vyhrávat a další ztráty už si nemůže příliš dovolit.

Chievo před sezonou vyhlásilo jasný cíl v podobě klidné záchrany, ale ten se zatím nedaří naplnit. Veronští zatím mohou závidět svému městskému rivalovi Hellasu, že se vyhřívá na fantastické páté pozici. Kdo by to byl také před sezonou očekával. Také hosté se museli v týdnu poroučet z italského poháru, neboť nestačili na Fiorentinu. Předtím v lize podlehli Sampdorii i Turínu a s Cagliari uhráli po dlouhé nudě bezbrankovou remízu. Nyní se představí na hřišti Interu, se kterým nemají dobrou vzájemnou bilanci.

"Nebude to jednoduchý zápas. Chtějí se vrátit na vítěznou vlnu ale my chceme zlomit jejich vůli. Mají silný tým, který musí být respektován, ale můj tým je schopen ublížit, kterémukoliv týmu včetně Interu," věří v úspěch svých svěřenců trenér Eugenio Corini.

Nerazzurri se musejí obejít bez Chivua, Marigy, Icardiho a vykartovaného Guarína. Trenér Fly Donkeys Eugenio Corini musí zase oželet start Calella a Rigoniho.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Campagnaro, Rolando, Juan Jesus - Jonathan, Alvarez, Cambiasso, Kuzmanović, Nagatomo - Kovačić - Palacio
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Dainelli, Cesar - Sardo, Radovanović, Bentivoglio, Hetemaj, Dramé - Paloschi, Thereau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turín FC - ACF Fiorentina  (neděle 12:30)
Na velké problémy v ofenzívě to vypadá u ambiciózní Fiorentiny. Gomez s Rossim jsou zranění a kdo tedy bude obstarávat důležité branky, je otázkou. Viola se tento problém pokusí vyřešit už v zápase na půdě turínského FC, který letos v lize předvádí velmi dobré výkony.

Čtrnáctigólový Giuseppe Rossi je díky zranění na delší dobu mimo hru, a jelikož už předtím marodil Mario Goméz, totálně se rozpadla Fiorentině ofenzíva. Už bez Rossiho v sestavě ale Viola zvládla zápas Italského poháru s Chievem a po brankách Joaquína a Rebiče zvítězila pohodlně 2:0. Ovšem italská liga je zcela jiná soutěž a bez svých největších ofenzivních es to budou mít fialky v boji o evropské poháry hodně těžké. Montellovi svěřenci jsou jinak ve skvělé formě. Vyhrát dokázali už pět soutěžních zápasů v řadě a zuby si brousí i na osmý FC Turín. Granata v minulém kole sice padla, když prohrála na Parmě 3:1, jinak ale může být kouč Ventura s výsledky svých svěřenců naprosto spokojen.

Fiorentina si navíc zakládá také na pevné defenzívě. V lize neinkasovala už 270 minut a čistý štít udržela i v již zmiňovaném pohárovém duelu s Chievem. Turínští ale letos nemají vůbec žádný problém střílet branky. Manko soupeřů zatížili už jedenatřicetkrát, což je lepší bilance než má Lazio či AC Milán.

Granata ale na Violu příliš neumí, což dokládá vzájemná bilance. Za deset let dokázala vyhrát jen jednou. Ztráty Fiorentiny jsou jasné - Gomez s Rossim jsou zranění a mimo zůstává i Hegazi. Domácím zase bude chybět Larrondo, Bovo a potrestaný Vives.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimovič, Glik, Moretti - Darmian, Basha, Brighi, Farnerud, Pasquale - Cerci, Meggiorini
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomovič, Gonzalo Rodriguéz, Savič, Roncaglia - Mati Fernandez, Pizarro, Borja Valero - Joaquín, Cuadrado - Iličič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.00 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - Janov CFC  (neděle 15:00)
První porážka v sezoně je minulostí, AS o neporazitelnost připravil mistrovský Juventus. A to nejen ledajakým rozdílem - konto Morgana De Sanctise zatěžkal hned třikrát! Rozdíl mezi Vlky a Starou dámou se tedy zvětšil. Na odpověď nemají Giallorossi moc času, protože v sedmi dnech dvakrát svedou souboj s týmem z Janova.

Soubojů AS Řím s Juventus jako by se Itálie nemohla nabažit. Po utkání osmnáctého kola Serie A se Bianconeri postaví AS ještě jednou a sice v Coppa Italia. První krok k další šanci na soukromou vendetu udělal Garciův tým již ve čtvrtek večer, když si s Blucerchiati na svém domácím stadionu díky brance Vasiliose Torosidise poradil nejtěsnějším možným rozdílem. Janov se pomalu stává osudovým městem pro Římany. Po Sampdorii čeká druhý celek tabulky prověrka s druhým celkem ze slavného přístavního města.

Grifové nebudou pro Vlky právě snadným soupeřem. Kromě stoupající formy by se AS mělo bát také složení základní jedenáctky. Po vyloučení s Juventusem Turín totiž do hry nebudou moci nastoupit dva základní kameny římské sestavy. Mimo hru je Leandro Castán, který byl vyloučen za ruku v pokutovém území, po ostrém faulu viděl červenou kartu také zástupce kapitána Daniele De Rossi. Kdo zaujme jeho místo? Ještě před pár dny by to byla palčivá otázka, ale nyní je odpověď na ni velice jednoduchá. Vedle Pjaniće se Strootmanem se postaví nová akvizice Římanů v podobě Radjy Nainggolana. Silový záložník přišel do Věčného města z Cagliari a již druhý den si připsal svou soutěžní premiéru, když oproti předpokladům nastoupil v základní sestavě vítězného AS proti Sampdorii.

Některá italská média uvádí, že tento přestup je prozatím nejlepším tahem na poli zimního italského calciomercata, což potvrzují také vyjádření trenéra Rudiho Garcii. Úspěšný francouzský lodivod na tiskové konferenci svého nového svěřence jen a pouze chválil, když řekl: "S Radjou jsme silnějším týmem. Co nám může přinést? Není to jen investice do zbývající části sezony, ale do budoucnosti. Chtěli bychom se kvalifikovat do dalšího ročníku evropských pohárů, takže Radjovy služby budeme ještě hodně potřebovat," těší se Garcia na spolupráci s belgickým reprezentantem.

Minulý zápas srazil Vlky na kolena, protože poprvé v sezoně poznali hořkost porážky. Římany "načal" chilský záložník Arturo Vidal, který využil perfektní nahrávky od Carlose Téveze. Druhou branku domácího výběru zaznamenal Leonardo Bonucci, který si instinktivně naběhl na skvělý pas od Pirla. A poslední hřebíček do pomyslné rakve AS zatloukl bývalý hráč Giallorossi Mirko Vučinić, který se trefil z pokutového kopu. Rudi Garcia přesto nechtěl mluvit o minulém zápasu v negativním světle, respektive o něm nechtěl mluvit vůbec.

"Nechci se vracet k porážce. Jen zopakuji slova Gianluigiho Buffona, který nás schválil za styl, jakým jsme se prezentovali první půlhodinu. To je vše, co si ze zápasu odneseme. Nebudu plýtvat časem rozborem porážky, jdeme dál. Jestli se ještě můžeme pokusit o Scudetto? Samozřejmě, protože konečný účet je vystaven vždycky až poslední kolo. Do té doby budeme bojovat o přízeň fanoušků i vlastní hrdost. Nebudeme dělat žádná ukvapená rozhodnutí založená na jednom zápase. Doufám, že se nám podaří postoupit v poháru. Vyhráli jsme ho devětkrát, takže pokud by se nám to povedlo po desáté a my si mohli na dresu přišít další hvězdu, osobně bych se tomu nebránil," dodává Francouz s úsměvem.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Burdisso, Dodò - Pjanić, Nainggolan, Strootman - Florenzi, Totti, Gervinho
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, Portanova, Manfredini - Vršaljko, Biondini, Matuzalem, Marchese - Konate, Calaiò, Antonelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - SSC Neapol  (neděle 15:00)
Partenopei se v poslední době daří úspěšně navazovat na své dobré výkony a rádi by bojovali o první dvě místa. Ta nyní obsazuje Juventus na prvním a AS Řím na druhém místě. O víkendu se Benitezův celek vydá do Verony, aby se tam postavil domácímu Hellasu.

Domácí tým se bude pokoušet zvrátit osud a favorita potrápit. Proti němu ale nestojí jen silný tým hostí, nýbrž také statistiky. Pokud chcete zavzpomínat na poslední výhru Hellasu ze vzájemného utkání, pak vězte, že se musíte vrátit o celých třináct let zpět! Tři body si totiž Hellas proti Neapoli připsal právě v roce 2001, i když se nejednalo o poslední střet obou týmů. Drtivá většina z nich se ale odehrála v rámci druhé nejvyšší italské soutěže, odkud se Neapol vynořila zpět do Serie A. Vlastně do ní spíše vtrhla a teď se snaží dokázat svůj vzestup pečlivou prací a trpělivostí. Mocný mág italského showbyznysu Aurelio De Laurentiis hraje v Neapoli prim a snaží se ambiciózní celek dostat zpátky mezi elitu. To se mu daří nejen příchody velkých jmen či trenérů, ale Partenopei se vede výborně také v pohárové Evropě. Prosadit se v nabité konkurenci těch nejlepších sice týmu z pod Vesuvu činí ještě trochu problémy, ale přesto se Neapol může pyšnit evropskými zkušenostmi, pohlednou hrou a především výsledky.

Na poli Serie A sice zatím nestačí na vedoucí duo v podání Juventusu Turín či AS, ale někteří hráči připomínají, že je za námi teprve polovina sezony, takže jakékoli dohady zatím postrádají smyslu. Jedním z nich je i argentinský střelec Gonzalo Higuain. Bývalý hráč Realu Madrid přišel do Neapole teprve před sezonou, aby zacelili mezeru po hvězdném Edinsonu Cavanim a zatím se mu to poměrně daří. Dohromady má Pipita na kontě již 22 zápasů a v nich se radoval ze třinácti branek. Na jeho schopnosti se bude celá Neapol soustředit o to víc, že jí již delší dobu chybí kreativní mysl Marka Hamšíka.

Fotbal je pod Vesuvem opravdu láskou a posedlostí, o čemž svědčí návštěva posledního tréninku pro veřejnost. Na stadion San Paolo dorazilo bezmála 20 tisíc fanoušků, kteří byli svědky nácviku svých miláčků před utkáním s Hellasem. Počet a oddanost příznivců Vesuviani zapůsobil i na Argentince, který v obsáhlejším rozhovoru po tréninku sdělil: "Tohle pro nás bylo příjemným překvapením, málokdo čekal až takovou účast. Byl to výborný trénink a krásný den pro všechny. Víme, že proti Hellasu nás nečeká nic snadného, protože jsou pátí a hrají dobrý fotbal, ale my se vždy pokoušíme soupeře předčit. Jestli se můžeme zaměřovat na Scudetto? Nejprve musíme hlídat Řím, protože právě on je naším nejbližším konkurentem. Teprve potom můžeme upínat zraky na Juve. A podle mého názoru ano, můžeme Juve dohnat. Ještě zbývá mnoho zápasů, takže proč ne? Tým se ale změnil, stejně jako mnoho hráčů nebo formace, takže fanoušci musí být trpělivý. Máme skvělý tým, takže ať už někdo nový tým posílí, nebo se tak nestane, vždy se pokusíme odevzdat to nejlepší," říká optimisticky bývalý hráč Bílého baletu.

Hellas již čtyři utkání po sobě neprohrál a jeho pátá příčka není náhodná. Trenér Mandorlini odvádí skvělou práci a té si váží i samotní hráči. Jedním z nich je zkušený Vangelis Moras, který je pilířem zadní řady defenzívy. Sám řecký obránce se vyjádřil ke klubovým cílům takto: "Naším hlavním cílem byla záchrana, ale proč nemířit výš? Daří se nám, fotbal nás baví a zatím jsme v první pětce. Teď nás čeká velký a těžký test, protože Neapol je plná skvělých fotbalistů. My ale hrajeme doma a tam nás fanoušci vždy motivují ke skvělým výkonům," varuje Partenopei Moras.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Moras, Maietta, Agostini - Romulo, Jorginho, Hallfredsson - Iturbe, Cacia, Martinho
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Fernandez, Albiol, Armero - Inler, Džemaili - Callejón, Pandev, Mertens - Higuain
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 3.40 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Cagliari Calcio - Juventus FC  (neděle 15:00)
Sardinské Cagliari se pokusí o extrémně obtížný úkol - na svém stadionu hostí mistrovský Juventus a rádo by překvapilo. Stará dáma má za sebou velice úspěšné kolo, v němž porazilo druhé AS Řím rozdílem třídy, navíc se díky třem bodům může radovat ze zvýšení náskoku.

V minulém kole se oba týmy mohly alespoň částečně radovat. Juventus porazil konkurenta v boji o titul, Cagliari v boji o záchranu neprohrál. Svěřenci trenéra Antonia Conteho se dokázali předvést a římskému AS nedali žádnou šanci. Vlci neunesli situaci a dvě vyloučení jen demonstrovala rozdíl mezi turínským a římským týmem. Juventus díky brankám Artura Vidala, Leonarda Bonucciho a Mirka Vučiniće porazil hrdé Giallorossi a opět navýšil svůj bodový náskok.

Teď ale není čas usnout na vavřínech úspěchu a to dobře ví i trenér Conte. Někdejší hráč Juventusu a ikonická postava klubové historie v předzápasovém rozhovoru s noviníři jasně uvedl: "Sice mne těší, že jsme náskok navýšili na osm bodů a soupeři odskočili, ale stále nemáme vyhráno. Pokud by nás oponent obral o touhu po výhře a chuti do zápasů, pak bychom byli v problémech. Zisk tří bodů nesmíme brát automaticky. Stát se může cokoli, takže chceme zůstat připraveni a plní elánu. Chci, aby celý Juventus zapomněl na Řím a soustředil se jen na sebe a naši vizi," dodává Conte.

Do konce sezony zbývá téměř ještě polovina a navíc měsíc leden nikdy nepatřil mezi nějak oblíbené úseky Bianconeri. Teď se na Juventus chystá domácí Cagliari Calcio, které se bude snažit ukázat, že ani prodej klíčových hráčů neoslabil jeho chuť vítězit a především se udržet v první lize. Prezident Massimo Cellino se rozhodl umožnit velký přesun svému chráněnci Radjovi Nainggolanovi a pustil jej do Věčného města. Devět milionů sice může Cagliari těšit, otázka ale zní, jak si Isolani poradí s absencí středního záložníka a jednoho z nejlepších hráčů předchozích let po sportovní stránce? Právě středová linie bývá považována za největší přednost Juve, takže se dá očekávat, že největší tlak bude na Cagliari vyvíjen právě zde.

Sardinský celek si v posledním kole také nevedl úplně špatně, protože udržel čisté konto se zlepšujícím se Chievem Verona. Protáhl tak svou sérii neporazitelnosti, která začala už od měsíce listopadu. Již sedmý zápas nenašly Isolani přemožitele, navíc mohli v klidu vyhrát. Dostalo se jim skvělé příležitosti, když Mauricio Pinilla kopal penaltu. Jeho pokus se mu ale vůbec nepovedl, takže se veronský tým mohl pyšnit cenným bodem. Dalším problémem trenéra Lopeze by mohla být absence záložníka Erikssona a ofenzivně laděného Neneho. K dispozici pravděpodobně nebude ani brankář Vlada Avramov, takže do brány sardinského týmu by se opět mohl postavit Adán.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Adàn - Pisano, Rossettini, Astori, Murru - Dessena, Conti, Ekdal - Cossu - Pinilla, Ibarbo
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Caceres, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Pogba, Asamoah - Tévez, Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.10 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atalanta Bergamo - Calcio Catania  (neděle 15:00)
Poslední tým italské Serie A se pokusí vzpamatovat po neúspěšné podzimní části a ve výpravě za třemi body cestuje do Bergama. Ani tamní Atalanta však nepřekypuje dobrými zprávami či úchvatnou formou, takže Slonům se naskýtá velká šance na zlepšení svých statistik.

Orobici tráví první týdny nového roku v bezprostředním ohrožení, neboť nyní mají na poslední nesestupové místo náskok pouhých tří bodů. Výhodou pro ně může být snad jen domácí prostředí, ve kterém se týmu s přezdívkou La Dea tradičně daří. I když Atalanta prožívá rozporuplnou sezonu, na stadionu Atleti Azzurri d'Italia v Bergamu se body dělí jen sporadicky. Vyhrát nad tamním celkem dokázal jen Juventus, který na trefu Maximiliana Moraleze odpověděl brankami Carlose Téveze, Paula Pogby, Fernanda Llorenteho a Artura Vidala. Před tímto zápasem se Atalantě podařilo vyhrát na domácí půdě hned pětkrát.

Ani z posledního hraného utkání nemůže mít Atalanta radost, protože padla proti AC Milán. Týmu trenéra Stefana Colantuona se sice povedl výkon, protože v souboji s milánským celkem nebyl výrazně horším oponentem, ale jubilejní branky Riccarda Kaká a Bryana Cristanteho vedly k jednoznačně vypadajícímu skóre. Problémem Atalanty se jeví především střelba. I když si Orobici vypracovali dost velké procento příležitostí, proměnit nějakou slibně vypadající akci v gól se jim nepovedlo. Ačkoli se po herní stránce může trenér Colantuono těšit z dobrého projevu, tři body v novém roce ještě nezískal. Napraví to proti Catanii?

V tom by mu mohl pomoci Franco Brienza, který i díky svým zkušenostem a dobrým výkonům přitahuje pozornost ostatních klubů italské první ligy. Bývalý hráč sicilského Palerma je odhodlán setrvat v Atalantě a dokázat vedení, že si svůj plat zaslouží. V utkání s AC Milán se Brienza dostal na hřiště coby náhradník, ale radost ze zápasu rozhodně neměl. Stejně se jevil i trenér Colantuono, který bezprostředně po skončení zajímavého duelu prohlásil: "Zvlášť ve druhém poločase jsme měli několik šancí, ale nedokázali jsme žádnou z nich proměnit. Pokud mám být upřímný, myslím si, že jsme si takový výsledek nezasloužili a že neodpovídá skutečnému dění na hřišti," uvedl smutně zkušený trenér.

Francesco Lodi - to je jméno, které v Catanii vzývají snad všichni příznivci Slonů. Zkušený záložník se po neúspěšném angažmá v janovském CFC rozhodl vrátit se na Sicílii a dobře udělal - jeho schopnosti se projevily již v prvním utkání. Lodi na první branku Gonzalovi Bergessiovi nahrál, druhou z penaltového puntíku sám přidal. Obnovená premiéra Lodiho tedy skončila výhrou 2:0, které se fanoušci Catanie dočkali po dlouhých pěti prohraných zápasech! Sergio Almiron nastoupit nemůže, z kádru byl dočasně vyřazen také Maxi López. Nový trenér Luigi De Canio se tedy bude spoléhat opět na totožnou jedenáctku, která mu udělala radost již v utkání s Bolognou.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Benalouane, Stendardo, Lucchini, Brivio - Brienza, Cigarini, Migliaccio, Bonaventura - Moralez - Denis
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Frison - Peruzzi, Rolin, Spolli, Biraghi - Izco, Lodi, Plašil - Castro, Bergessio, Barrientos
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - AC Milán  (neděle 20:45)
Před týdnem se na San Siru slavilo vítězství nad Atalantou a v tomto kole se to samé očekává po zápase na Sassuolu. AC Milán potřebuje sbírat body a jakákoliv ztráta bude znamenat obrovskou komplikaci. Debut si v dresu Rossoneri odbude Keisuke Honda, jenž byl ve středu oficiálně představen jako nová posila.

Sassuolo se v první polovině sezony seznámilo s nejvyšší soutěží a starý rok 2013 nakonec nepřežilo mimo sestupové pozice. Nováček odstartoval katastrofálně, poté ale začal sbírat body ale aktuálně se opět trápí. Před týdnem si zelenočerní nedokázali poradit s Janovem (2:0) a připsali si čtvrtou ligovou porážku v řadě.

AC Milán vstoupil do nového roku dobře a všichni nyní očekavají, že na výhru nad Atalantou naváže i v dalších zápasech. Spoléhat by přitom měl na útočné duo Kaká-Balotelli a hodně se očekává od nové posily Japonce Keisukeho Hondy. Ten byl ve středu oficiálně představen veřejnosti jako nová posila. Honda sledoval zápas s Atalantou z tribuny a byl svědkem jak Kaká dvěma góly zajistil svému týmu tři body. Pro někdejšího nejlepšího hráče světa to byla zároveň stá a sto první branka v dresu AC.

Na Stadio Cittá del Tricolore se očekává velký svátek. Přijede AC Milán, který tu v novodobé historii ještě nehrál. Neroverdi se musejí obejít bez zkušeného Terranovy, Alexe, Acerbiho a Masucciho. V trestu je Bianco, a tudíž ani on se na trávníku Tricolore neobjeví. Marodka AC se sice výrazně zredukovala, stále ale na ní zůstává El Shaarawy. Zdravotní potíže mají i Birsa, Abate a Constant. Ghaňan Muntari je stejně jako domácí Bianco v trestu.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Antei, Ariaudo, Rossini - Gazzola, Magnanelli, Marrone, Longhi - Berardi, Zaza, Ziegler
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - De Sciglio, Bonera, Zapata, Emanuelson - Montolivo, De Jong, Poli - Kaká, Robinho, Balotelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 3.75 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Livorno - Parma FC  (sobota 18:00)
Fotbalisté Parmy už sedm kol neokusili hořkost porážky a prodloužit tuto sérii budou chtít na hřišti předposledního Livorna. To pro změnu už sedm kol nevyhrálo a i ono bude chtít se svojí sérií něco udělat. Vzhledem k aktuální formě jsou favoritem jednoznačně hosté.

Nováček z Livorna se trápí a pod čím dál silnější palbou kritiky se ocitá kouč Nicola. Jeho svěřenci nevyhráli už sedm kol a tuto tragickou bilanci budou chtít proti Parmě napravit. Špatné výsledky zároveň znamenaly propad v tabulce už na předposlední místo, přitom se zdálo, že Livorno půjde výsledkově nahoru. V zápase s AC Milán dokonce vedlo, ale nakonec muselo brát pouze bod za remízu 2:2. Naposledy se domácí museli sklonit před Fiorentinou, která na Artemio Franchi vyhrála 1:0.

Zatímco Livornu se nedaří, Parma má za sebou úspěšné období. Po třech remízách opět vyhrála a odnesl to do té doby dobře hrající Turín. Ducali zvítězili 3:1 a v tabulce se posunuli na osmé místo. Trenér Roberto Donadoni zatím může být spokojen. Jeho svěřenci naposledy prohráli začátkem listopadu loňského roku.

Vzájemná bilance obou soupeřů je vyrovnaná a ještě nikdy se nestalo, že by vyhrál hostující celek.

Na hřiště se nepodívá zraněný Coda a také potrestaná dvojice Schiattarella, De Lucia. Parma hlásí větší ztráty, na marodce zůstávají Pavarini, Galloppa, Gargano a Munari. Vykartovaný je Cassani.
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Valentini, Emerson, Ceccherini - Mbaye, Benassi, Lucio, Biagianti, Gemiti - Greco - Paulinho
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Rosi, Paletta, Lucarelli, Gobbi - Acquah, Marchionni, Parolo - Biabiany, Amauri, Cassano
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.25 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bologna FC - SS Lazio  (sobota 20:45)
Davide Ballardini usedl na lavičku sestupem ohrožené Boloni a svojí premiéru si odbude proti Laziu, které nedávno rovněž prodělalo změnu trenéra. Edy Reja byl při svém "debutu" úspěšný a výhru proti Interu bude chtít na Renato Dall'Ara potvrdit.

Nejprve pár slov k Boloni. Severoitalský celek se v první polovině sezony namočil do bojů o záchranu a hned po vánoční přestávce nastoupil k důležitému záchranářskému souboji na půdě Catanie. Ten ale nezvládl a po porážce 0:2 se musel poroučet trenér Stefano Pioli. Pod tím se kývala židle už nějakou dobu a porážka s posledním týmem Serie A mu definitivně "zlomila" vaz. Novým trenérem domácích se nakonec stal padesátiletý Davide Ballardini, který naposledy působil v Janově a jeho cíl bude jasný, dostat Boloňu co nejdříve ze sestupového ohrožení.

Hned v prvním zápase ho ale nečeká snadná práce. Do Boloni zavítá Lazio, které sice venku ještě nevyhrálo, ale právě kvůli této špatné bilanci angažovalo staronového trenéra Edyho Reju. Boloňa má jinak s Biancocelesti poměrně dobrou bilanci, i když na poslední vzájemné střetnutí nebude určitě vzpomínat v dobrém. Lazio na Stadio Olimpico zvítězilo 6:0! Dobrou zprávou pro Ballardiniho je určitě návrat Alessandra Diamantiho do sestavy. Klíčový muž celé hry Boloni proti Catanii citelně scházel.

Lazio už má svojí výměnu trenérů zasebou. Jak už bylo zmíněno, kormidla se chopil Edy Reja a hned ve svém prvním zápase byl úspěšný. Lazio ve šlágru kola udolalo Inter Milán 1:0 a posunulo se na desátou příčku. V Římě se sice nehrál bůhví jaký fotbal, ale Lazio potřebuje především získávat výsledky. A také potřebuje začít sbírat body zvenčí. Biancocelesti dosud venku nezvítězili a Edy Reja doufá, že se to povede právě na hřišti sedmnácté Boloni.

Nový kouč se musí obejít bez Sörensena a Péreze. K dispozici nebude mít ani vykartovanou dvojici Mantovani, Della Rocca. Na sever Itálie nedorazí zcela kompletní ani Lazio. Římský celek nemůže spoléhat na služby reprezentačního brankáře Marchettiho, kterého mezi třemi tyčemi nahradí Berisha. Zraněný je i Cana a pro Mauriho s Raduem platí disciplinární tresty.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Garics, Natali, Antonsson, Morleo - Koné, Khrin, Pazienza - Diamanti - Acquafresca, Cristaldo
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Cavanda, Biava, Dias, Lulič - Candreva, Gonzalez, Ledesma, Hernanes, Felipe Anderson - Klose
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.10 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC18161142:1149
2.AS Řím18125135:1041
3.SSC Neapol18123338:2039
4.ACF Fiorentina18113434:2036
5.Hellas Verona18102634:2732
6.Inter Milán1887337:2231
7.Turín FC1867531:2725
8.Parma FC1858526:2623
9.Janov CFC1865719:2023
10.SS Lazio1865723:2623
11.AC Milán1857628:2622
12.Cagliari Calcio1849518:2421
13.Udinese Calcio18621018:2520
14.UC Sampdoria1846819:2718
15.Atalanta Bergamo18531018:2818
16.Chievo Verona18441013:2316
17.Bologna FC1836917:3315
18.US Sassuolo18351017:3814
19.AS Livorno18341116:3013
20.Calcio Catania18341112:3213

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (921)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele