Serie A - preview 16. kola

09.12.2017, 08:56, aktualizováno 12.12.2017, 09:40
Previews
Až v úterý bude dohráno šestnácté kolo italské nejvyšší soutěže. Spokojen před tímto utkáním nebude ani jeden z jeho účastníků, Janov bojuje o záchranu, Atalanta zase ztrácí na pohárové pozice už sedm bodů...
Janov CFC - Atalanta Bergamo  (úterý 19:00)
Atalanta má za sebou velký úspěch v podobě postupu ze základní skupiny Evropské ligy, ale její postavení v Serii A není zas tak úchvatné. Orobici mají šanci něco s tím udělat v odložené úterní dohrávce, kdy se jim do cesty postaví domácí Janov.

CFC prošlo opět velkou změnou a odvolaného trenéra Ivana Juriće nahradil velmi dobře známý Davide Ballardini. Jmenován byl na začátku listopadu po prohraném derby a málokdo čekal, jak dobře klub vybral. Pod vedením zkušeného trenéra se totiž Grifové zvedli a začali vyhrávat. Po vítězství nad Crotone uhráli bod dokonce s AS Řím a v minulém kole brali rovněž bod. Do sítě Hellasu Verona se trefil Goran Pandev a Janov stoupá tabulkou.

Aktuálně mu patří už 15. příčka a dno, na kterém se ještě nedávno nacházel, se každým kolem vzdaluje. Podle hráčů za to může právě zkušený trenér Davide Ballardini, který vnukl mužstvu energii, nápad a dokázal hráče motivovat. Snad každý hráč v týmu si osobnost trenéra i změny pod jeho vedením pochvaluje. Výjimkou není ani záložník Andrea Bertolacci, který trenéra velmi chválí.

V rozhovoru pro média Bertolacci zmínil: "Měli jsme za sebou tři velmi náročné duely a z nich jsme vyválčili sedm bodů. Je jasné, že pod vedením Ballardiniho jsme udělali obrovský pokrok a neustále se chceme zlepšovat. Teď cítíme obrovskou vlnu optimismu, věříme ve vlastní síly a máme vlastní identitu. Změna trenéra nám hodně pomohla a také já osobně jsem mu velmi vděčný," dodává zkušený záložník.

Atalanta bude ale velmi složitým oříškem. O jejích kvalitách svědčí například účast Orobici v Evropské lize. Po dlouhých letech bez pohárů se do nich celek z Bergama vrátil ve velkém stylu a dokonce vyhrál celou svou skupinu, ačkoli v ní měl Everton nebo Olympique Lyon. Právě proti francouzskému týmu si v posledním soutěžním duelu zajistil postup z první příčky, když se o jedinou trefu postaral Andrea Petagna.

Účast týmu v Evropské lize mužstvo ale také vyčerpává, což je vidět z aktuálního postavení Atalanty. Současná desátá příčka rozhodně není ničím zvláště příjemným pro fanoušky. V poslední době se hráči snaží své fandy potěšit a po těsné výhře nad Beneventem se jim povedlo remizovat s nebezpečným Turínem.

Nepříliš zkušený celek musí najít rovnováhu mezi poháry a ligou, což si uvědomuje obránce Mattia Caldara. "Tohle utkání nás stálo opravdu hodně sil, ale zvládli jsme ho a získali první místo. To je něco skvělého, protože s námi před začátkem skupiny nikdo nepočítal. Jsme velmi šťastní, že jsme to dokázali, ale je potřeba se znovu soustředit na šampionát. Svou pozici musíme vylepšit," uvědomuje si Caldara.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Izzo, Spolli, Zukanović - Rosi, Bertolacci, Veloso, Rigoni, Migliore - Taarabt, Pandev
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Tolói, Caldara, Masiello - Hateboer, Freuler, De Roon, Spinazzola - Iličić - Gomez, Petagna
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.33 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - Turín FC  (pondělí 21:00)
Lazio čeká v pondělní dohrávce těžký soupeř. Turín zatím zdaleka nenaplňuje své ambice, což dokládá jen jedna výhra za posledních deset kol. Přesto si musejí Biancocelesti dávat na ofenzívu Granaty ve složení Belotti, Falqué, Ljajič velký pozor. Simone Inzaghi bude jako vždy spoléhat na Cira Immobileho, mimochodem někdejšího snajpra právě turínského klubu.

Lazio se minulý týden vyhrabalo z menšího herního výpadku, když získalo všechny body na horké půdě Sampdorie. Stalo se tak vůbec prvním týmem letošní sezony, který dokázal Sampdorii na jejím vlastním hřišti obrat o body. Římský celek zároveň udržel kontakt s první čtyřkou a pokud nad Turínem zvítězí, dotáhne se bodově na nenáviděný AS Řím, který o víkendu ztratil remízou 0:0 s Chievem.

Jakkoliv je Turín v tabulce až dvanáctý, nelze ho v žádném případě podceňovat. Býci neprohráli pět ligových zápasů v řadě, na druhou stranu jak už bylo zmíněno, vyhráli jen jediný zápas a to je rozhodně málo. V minulém kole neudrželi vedení nad Atalantou a znovu brali jen bod za remízu 1:1.

Pro Sinišu Mihajloviče to není lichotivá situace. Přeci jenom kvalitě kádru by mělo odpovídat mnohem vyšší postavení. Na evropské poháry už hosté ztrácejí sedm bodů.

Domácím se proti Granatě daří. Za poslední čtyři roky s ní ani jednou neprohráli. Mimochodem Olympijský stadion je pro Mihajlovičovi svěřence doslova zakletý, neboť v novodobé historii tam nikdy nezvítězili.

Laziu bude chybět portugalský křídelník Nani a také záložník Davide Di Gennaro. Turín se zase musí obejít bez obránce Cristiana Ansaldiho.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Bastos, De Vrij, Radu - Marušič, Parolo, Leiva, Milinkovič, Lulič - Luis Alberto, Immobile
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - De Silvestri, N'Koulou, Lyanco, Molinaro - Acquah, Rincón, Baselli - Falqué, Belotti, Ljajič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.64 - 6.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - AS Řím  (neděle 12:30)
Výkonnostně se Chievu Verona vůbec nedaří a poslední duely a poslední duely to jen potvrzují. Aby toho po minulém debaklu od Interu nebylo málo, do Verony zavítá římské AS. Vlkům se ve Veroně často daří a aktuální forma rovněž hovoří pro ně.

Chievo se vzpamatovává z těžké porážky, kterou utrpělo v minulém kole. Nestačilo totiž na Inter Milán a především na chorvatského rychlíka Ivana Perišiće, který se na San Siru dočkal dokonce hattricku. Další porážka týmu trenéra Rolanda Marana jej odeslala na současnou dvanáctou příčku a především hodně narušila jeho sebevědomí. Chievo má velmi často pověst suše bránícího týmu s těžko proniknutelným blokem, což s tímto výsledkem dostává trhliny.

Aktuálně má Chievo v kolonce inkasovaných branek číslici 26, což je těžký podprůměr Serie A. Za posledních deset zápasů dokázal celek přezdívaný Létající oslové vyhrát jen třikrát a dlouhodobě se mu nedaří ani proti AS Řím. Ačkoli mnohé týmy na své půdě vyhrávají s mnohem větší lehkostí než na půdě soupeře, Chievu ani prostředí stadionu Marc‘Antonio Bentegodi nepomáhá k dobrým výsledkům. Nad AS zde domácí vyhráli naposledy v prosinci 2012 a celkem jednou za posledních 16 let.

Poslední návštěva AS ve Veroně musela zanechat v divácích dojem epického střetu, protože padlo hned osm branek! Výhru o dva góly zařídilo především hostující duo Stephan El Shaarawy a Mohamed Salah, přičemž dvě branky za domácí si připsal útočník Roberto Inglese. Také nyní je Inglese oporou mužstva, i když je stále ve hře jeho předčasný zimní odchod do Neapole.

O nadcházející bitvě s AS Řím mluvil na tiskové konferenci zkušený útočník Riccardo Meggiorini. "Bude to podobný zápas jako proti Neapoli. Dostaneme jen málo příležitostí ke vstřelení gólu, takže musíme být maximálně efektivní. Stejně jako Neapol, i AS bude hlavně kombinovat a nebude nám moc půjčovat balon. My musíme vydržet, běhat a neunavit se, naopak napadat. Bude to vyčerpávající, ale podobné zápasy hrajeme často. Jsme zvyklí hrát pod tlakem a doufám, že překvapíme."

Překvapení by to zajisté bylo. Za poslední čtyři vzájemné duely dokázalo AS soupeři nasázet vždy alespoň tři branky, takže se zřejmě můžeme těšit na ofenzivní hody. V poslední době se sice Římané neprojevují jako vyloženě ofenzivní tým, ale ani to jim nebrání vyhrávat. Pod vedením trenéra Eusebia Di Francesca se mužstvu daří udržovat si svou stálou formu a k dobrým výkonům v Serii A ještě přidávají skvělé výkony v Lize mistrů.

Poté, co AS vyhrálo přesvědčivým způsobem nad nováčkem z Ferrary Spalem, se mu povedlo zvítězit také v rozhodujícím utkání Ligy mistrů nad Karabachem. O jedinou trefu se postaral Diego Perotti, který se mimo jiné dočkal prodloužení stávající smlouvy. I díky remíze na Stamford Bridge mezi Chelsea a Atléticem se tak AS dostalo na první příčku ve skupině, což se mu v moderní éře amerického vedení klubu ještě nepovedlo.

Bývalý zkušený záložník Cristiano Zanetti za tím vidí především osobnost trenéra Eusebia Di Francesca. "Di Francesco je jedním z nejlepších trenérů, kteří se pohybují v moderním fotbale. Velmi rychle se učí, je důkladný, komunikativní a má jasnou představu o tom, co po hráčích chce. Umí je motivovat a dostat z nich to nejlepší. Věřím, že pod jeho vedením dojde AS hodně daleko v lize i v pohárech," myslí si Zanetti.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Gamberini, Tomović, Gobbi - Depaoli, Radovanović, Bastien - Birsa - Inglese, Meggiorini
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Alisson - Peres, Manolas, Juan Jesus, Kolarov - Pellegrini, Strootman, Nainggolan - El Shaarawy, Džeko, Perotti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.56 - 4.11 - 1.66
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SSC Neapol - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Fiorentina v minulém kole přesvědčivě porazila Sassuolo a vrátila se do formy, jenže nyní ji čeká hodně velká překážka. Jede totiž do Neapole, kde se místní mužstvo vzpamatovává z dvou těžkých porážek a rozhodně nemá příliš vřelou náladu.

V neděli odpoledne nás čeká další z duelů dvou týmů, které se poperou o umístění v předních patrech tabulky. Především Neapol hodlá stále bojovat o mistrovský titul, i když v posledních dnech zažila nejedno zklamání. Situace ale není nijak kritická, protože na první Inter teď ztrácí jen dva body a navíc se právě Inter utká s třetím Juventusem. A když se dva perou,... však to znáte.

Neapol prožila dvě velká zklamání v období pouhého týdne. Nejprve v Serii A, kde statečně válčí a dlouho to vypadalo, že je dostatečně zralá i kvalitní na to, aby sebrala Juventusu myšlenky na titul. Jenže to se nestalo, Neapol v přímém souboji se Starou dámou prohrála. A aby té hořkosti nebylo málo, rozhodl Gonzalo Higuaín, někdejší hvězda Neapole a muž, kterému dosud mnozí fanoušci Neapole nemohou přijít na jméno.

Není to ale chyba jen v obraně, co trápí trenéra Sarriho. Zkušený stratég se potýká s dlouhodobou absencí Areka Milika a zatímco první rok se jeho neúčast zase tak zásadně neprojevovala, letos se útok Neapole nachází v trochu horší formě. Jedním z faktorů, které za to mohou, je i šíře kádru a nekvalitní alternativy v podobě Ounase či Giaccheriniho. Neapol tak nyní ztrácí dva body na první místo a aby toho nebylo málo, naposledy prohrála v Lize mistrů proti Feyenoordu. Kromě porážky to především znamenalo její konec v milionářské soutěži.

Trenér Sarri je přesvědčen, že jeho tým hodně ovlivnila právě porážka od Juventusu. "Ta porážka s Juventusem na nás hodně zapůsobila a myslím, že hráči se dosud nepřenesli přes ten výsledek. Očekávání byla hodně vysoká, ale ztratili jsme náš rytmus. Od té doby jsme nepřišli na lék. Ani v minulém utkání s Feyenoordem jsme nekombinovali a nepohybovali se tak, jak jsme zvyklí. Na tom musíme pracovat," uvědomuje si Sarri.

Naštěstí pro něj není ani Fiorentina v úplně optimálním rozpoložení. Stefano Pioli stále nedokázal najít ideální jedenáctku a styl hry, jakým se chce prezentovat. Týmu po velkém letním exodu chybějí osobnosti a novým hráčům trvá aklimatizace na nový tým a často i novou ligu o něco déle. Fiorentina se nyní nachází na sedmém místě, přičemž její ztráta na evropské poháry činí už pět bodů.

Po čtyřech zápasech bez výhry se toskánská pýcha dočkala v minulém kole konečně výhry a Pioli si mohl zhluboka oddechnout. O góly proti Sassuolu se postarali Giovanni Simeone, Jordan Veretout a Federico Chiesa, přičemž brankář Marco Sportiello udržel čisté konto. A právě Giovanni Simeone, syn slavného trenéra Atlética Madrid, predikoval zápas s Neapolí.

"Jsme velmi kompaktní a ambiciózní tým, takže chceme utkání vždycky vyhrát a zlepšovat se. Teď nás čeká Neapol a to je jedno z těch utkání, kdy musíte proměnit to minimum šancí, které vám soupeř dovolí, pokud chcete uspět. Neapol sice teď dvakrát prohrála, ale na jejím stylu hry to nic nemění. Pořád je to rychlý a technicky skvěle vybavený tým, proti kterému se hraje hodně těžko. Věřím, že se nám povede uhrát dobrý výsledek."
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Mario Rui - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejón, Mertens, Zieliński
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Laurini, Astori, Pezzella, Biraghi - Veretout, Badelj, Benassi - Chiesa, Simeone, Théréau
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.70 - 7.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SPAL 2013 - Hellas Verona  (neděle 15:00)
SPAL versus Hellas Verona bude dalším ryze záchranářským duelem. Oběma celkům se nedaří podle představ a po čtrnácti kolech oba zaujímají sestupové pozice.

Ve Ferraře se tak utkají osmnáctý celek s předposledním. Výsledky domácího SPAL jsou dlouhodobě špatné, pouhé dvě výhry a čtyři nerozhodné výsledky jsou pro nováčka Serie A málo. U kormidla týmu je nadále trenér Leonardo Semplici, ale tlak na jeho osobu se samozřejmě zvyšuje. SPAL se po třech týdnech konečně představí doma, kde získal převážnou většinu všech svých bodů.

SPAL vyhrál jediný z posledních pěti ligových zápasů, na druhou stranu remíza na Atalantě i doma s Fiorentinou se dají považovat za úspěch. Horší už je to se dvěma venkovními porážkami od Chieva respektive AS Řím. Mezitím také SPAL vypadl z poháru, když nestačil na druholigovou Cittadellu.

Hellas se sice před nedávnem blýskl zajímavými výsledky, ale v minulém kole zase prohrál klíčovou bitvu s Janovem a vrátil se zpátky na sestupová místa.

Utkání určitě neslibuje žádný ofenzivní koncert. V sázce je hodně a výhra toho, či onoho celku může být průlomová. Dá se proto očekávat spíše opatrné, taktikou svázané utkání. Oba týmy se znají ještě z dob působení v nižší soutěží a vždy míval navrch Hellas. Veronský celek nikdy se SPAL neprohrál.

Ani jeden tým nebude kompletní. SPAL bude postrádat Mereta, Costu, Konatého i potrestaného Felipeho. Stejně je na tom Hellas, jenž nemůže počítat s kvartetem Bianchetti, Zaccagni, Pazzini a Zuculini.
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Gomis - Salamon, Vicari, Vaisanen - Lazzari, Schiattarella, Viviani, Grassi, Mattiello - Paloschi, Borriello
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Nícolas - Cáceres, Ferrari, Caracciolo, Fares - Romulo, Bessa, Büchel, Verde - Cerci, Valoti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.43 - 3.49
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Udinese Calcio - Benevento Calcio  (neděle 15:00)
Udinese bude pod novým trenérem Massimem Oddem usilovat o tři body proti největšímu outsiderovi Serie A Beneventu. Zebrám se zatím daří střídavě, výhry střídají porážky. Naposledy tedy Udine vyhrálo a to jak v lize, tak i poháru. Dokáže na to navázat i proti Beneventu?

Udinese v této sezoně střídá porážky s vítězstvími a do spokojenosti má daleko. Svěřenci nového trenéra Massima Odda, který ve své funkci nahradil Luigiho Delneriho, by se mnohem raději viděli na vyšší, než čtrnácté pozici. Dobrou zprávou je, že Zebry pokračují v Italském poháru, protože naposledy rozdrtily 8:3 Perugii, když rovnou polovinu branek zařídil Maxi López. Mimochodem jednou se trefil i Jakub Jankto, jenž má společně s krajanem Antonínem Barákem výbornou formu.

Příběh, jak Benevento k prvnímu bodu v Serii A přišlo, se navždy zapíše do dějin italské kopané. Slavný soupeř, nastavený čas a branka brankáře Brignoliho. Vše to zní jako pohádka, nicméně celkové postavení a situace Beneventa rozhodně žádnou pohádkou nejsou.

Roberto De Zerbi má před sebou stále velký úkol, pokusit se nováčka zachránit a k tomu bude potřeba mnohem více, než jen urvat doma bod. Na druhou stranu remíza s AC Milán může mít na jeho svěřence velmi pozitivní dopad, protože ti si na vlastní kůži ověřili, že se dá hrát s kýmkoliv a že ve fotbale je možné naprosto všechno. Benevento se po domácím zápase zase představí venku, kde je jeho bilance stoprocentně záporná.

Udinese bude postrádat zkušené záložníky Hallfredssona, Behramiho a Angellu. Benevento je na tom podobně, disciplinární trest si odpykává kapitán Lucioni, stejně jako Cataldi a u trojice Iemmelo, Laazar, Lombardi se jedná o zranění.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Larsen, Danilo, Samir - Widmer, Barák, Fofana, Jankto, Adnan - Maxi López, Lasagna
Benevento Calcio - pravděpodobná sestava:
Brignoli - Letizia, Djimsiti, Costa, Di Chiara - Del Pinto, Memushaj, Chibsah - Parigini, Puscas, D'Alessandro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.55 - 7.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - FC Crotone  (neděle 18:00)
Nedělní podvečer bude v Itálii patřit dvěma týmům zoufale se bijícím o záchranu. Domácí Sassuolo se nachází jen kousek od pásma sestupu a nyní chce využít formy i situace Crotone. To je sice v tabulce nad ním, ale potkala jej změna trenéra.

Sassuolo se ocitá v hodně špatné situaci, neboť sestupová propast se neustále přibližuje. Aktuálně má jen 11 bodů a z posledních deseti ligových zápasů vyhrálo jen dva. Oba ale byly s týmy, kterých se sestup také týká, takže by Neroverdi mohli mít proti Crotone jistou psychickou výhodu. Ani jejich soupeř se navíc nenalézá v ideálním rozpoložení a navíc mužstvo opustil na vlastní žádost trenér Davide Nicola, jehož nástupcem byl určen Walter Zenga.

A právě toho by Sassuolo rádio využilo. Mladý útočník Diego Falcinelli prohlašuje: "Crotone teď zažívá hodně složité období, protože se mu výsledkově nedaří. Musí se navíc vypořádat s nečekaným koncem trenéra, což pro tým, pokud nejde o snahu vedení, není nikdy moc dobrá zpráva. Pokusíme se využít maximálně situace našeho soupeře a získat tři body. Pevně věřím, že se nám to povede. I proto, že hrajeme doma a tam se nám vždycky hrálo mnohem líp," dodává Falcinelli.

Sassuolo se v minulém kole moc nepředvedlo a od Fiorentiny dostalo tři branky, aniž by brankáře Sportiella samo nějak reálně ohrozilo. Velký problém má Sassuolo právě v útoku, který dosud zaznamenal jen osm branek! S Crotone se Neroverdi dobře doplňují, protože hosty trápí zase obrana. Není sice hlavním problémem a často se ocitá pod velkým náporem i početní převahou soupeře, ale inkasovala už 30 gólů, což je druhý nejhorší stav.

Crotone má se Sassuolem společné také to, že v minulém kole dostalo také tři branky. Na svědomí je mělo Udinese, které si poradilo za vydatné pomoci Jakuba Jankta. Crotone se na Sassuola nikdy moc nedařilo a od roku 2009 zde nevyhrálo ani jednou. Domácí trenér Iachini se musí obejít bez prakticky celé záložní řady a problémy má také obránce Acerbi. Crotone se naopak do hry vrací útočník Budimir.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Goldaniga, Cannavaro, Acerbi - Lirola, Mazzitelli, Missiroli, Peluso - Politano, Falcinelli, Berardi
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Sampirisi, Simič, Ceccherini, Pavlović - Rohden, Barberis, Mandragora, Stoian - Trotta, Budimir
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.82 - 5.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AC Milán - Bologna FC  (neděle 20:45)
AC Milán přivítá na San Siru Boloňu a půjde o první domácí zápas nového trenéra Gennera Gattusa. Klubová legenda nezačala na lavičce AC vůbec dobře a jeho svěřenci budou mít co napravovat. Boloňa v současnosti představuje nebezpečného soupeře, který tři zápasy v řadě neprohrál.

Gennaro Gattusu nezačal na lavičce Milána zrovna optimálně. S Beneventem ztratil výhru v nastavení, když na konečných 2:2 vyrovnával brankář Brignoli. Mimoto Benevento získalo svůj vůbec první bod v Serii A. Náprava se AC nepovedla ani v Evropské lize, nad síly Gattusových svěřenců byla chorvatská Rijeka. Špatný výkon rozhodně neomlouvá fakt, že Milán měl již první místo a tedy postup v kapse.

AC je na tom v tabulce hodně mizerně a takřka v polovině soutěže ztrácí na první místo už devatenáct bodů! Třináct bodů na čtvrté místo a Ligu mistrů a šest bodů na šestou Sampdorii. Od začátku sezony je to velké zklamání, ale sezona přeci jenom ještě není ztracena. V Serii A se vedoucí kvarteto bude těžko dohánět, ale jednu z cest, jak se vrátit do Ligy mistrů, představuje Evropská liga a k tomu by se mělo AC upínat.

Domácí přivítají na San Siru Boloňu, která slavný celek dokázala několikrát nepříjemně zaskočit. V loňské sezoně ovládli Milánští oba zápasy, aniž by přitom inkasovali.

Milán se musí obejít bez Contiho, Calhanoglua a Mauriho, navíc v zápase s Beneventem uviděl červenou kartu Romagnoli, takže ani on nebude k dispozici. Boloňa zase nastoupí bez Di Francesca a také Poliho, který milánský dres ještě nedávno oblékal.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Musacchio, Bonucci - Rodríguez, Kessié, Montolivo - Bonaventura, Suso, Borini - Kalinić
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Torosidis, De Maio, Gonzalez, Mbaye - Taider, Pulgar, Donsah - Verdi, Destro, Palacio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.18 - 6.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cagliari Calcio - UC Sampdoria  (sobota 18:00)
Šestnácté kolo italské nejvyšší soutěže odstartuje zápas mezi Cagliari a Sampdorií Janov, kde papírovým favoritem budou hosté a to navzdory faktu, že poslední dvě kola prohráli. Námořníky čeká těžký úkol, zvítězit na půdě soupeře, kde se jim to už deset let nepodařilo.

Opravdu, Sampdoria zvítězila na sardinské půdě naposledy 4.listopadu 2007 a od té doby se vracela jen třikrát s remízou. Těžko říci, co stojí za dluhodobým neúspěchem na Sardinii triumfovat. Je ale pravdou, že venku mívá Sampdoria vždy o poznání horší bilanci, což platí i pro tuto sezonu. Zatímco v tabulce domácích zápasů patří Sampdorii třetí místo, venkovní bilance o dost horší.

Cagliari se po špatném začátku rozehrálo do zajímavé formy a za posledních šest kol třikrát zvítězilo a jednou si dělilo body. Jeho situace se v tabulce stabilizovala, i když ani šestibodový náskok na sestupové pozice ještě nemusí zaručit bezpečí. Cagliari potřebuje dál sbírat body a nejlépe doma. To se mu sice naposledy nepodařilo, Sardiňané prohráli s Interem Milán 1:3, ale z venčí přivezli hned čtyři body za vítězství proti Udine a remíze s Boloňou.

O vzájemné bilanci již šla řeč. Sampdoria na Sardinii deset let nevyhrála a to už je pořádná doba. V minulé sezoně se oba celky utkaly třikrát, Cagliari doma zvítězilo a v Janově získalo bod, zatímco v italském poháru se po hladkém průběhu radovala Sampdoria.

Kouč Diego López se bude muset obejít bez vykartovaného Barelly a k dispozici mu nebudou ani zranění Crosta s Melchiorrim. Na druhé straně barikády bude chybět pouze marod Linetty, jinak je tým trenéra Giampaola kompletní.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Rafael - Romagna, Ceppitelli, Pisacane, Faragó - Ionita, Cigarini, Joao Pedro, Padoin - Farías, Pavoletti
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Bereszynski, Silvestre, Ferrari, Strinić - Barreto, Torreira, Praet - Ramírez - Quagliarella, Zapata
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Juventus FC - Inter Milán  (sobota 20:45)
Nejen italská veřejnost se pomalu připravuje na horečku sobotní noci - šlágr kola mezi domácím Juventusem Turín a Interem Milán. Bude to bitva dvou velikánů italského calcia a zároveň prvního se třetím týmem tabulky.

Byť možná ne v tom gardu, na jaký jsme byli zvyklí. Po letech důkladné nadvlády Juventusu se blíží zimní přestávka, aniž by na prvním místě byl právě turínský velkoklub. Jeho postavení zaujala od začátku ligy Neapol, která byla a stále je považována za největšího soupeře pro Bianconeri. Pomalu ale jistě se však vedení ujímá Inter Milán, který dodržuje pevný krok nastavený trenérem Lucianem Spallettim a prakticky nechybuje.

Inter Milán je doposud jediným týmem, který ještě v novém ročníku neprohrál ani jedno ligové klání. Zatím inkasoval jen deset branek, což z něj činí jednoho ze tří týmů (spolu s Neapolí a AS Řím) s nejlepší obranou. Nemalý podíl na tom má kompaktní stoperská dvojice složená z Mirandy a Škriniara, především pak ale právě mladý Slovák, jehož výkony rostou téměř každým zápasem. Spolu se Samirem Handanovičem a Ivanem Perišićem navíc odehrál nejvíc minut z týmu.

Inter si připsal jen dvě remízy v posledních deseti zápasech, jednu s Neapolí a druhou z turínským FC. V minulém kole naopak předvedl suverénní dominanci proti Chievu Verona, které rozložil pěti hned góly! V současné chvíli tak má před druhou Neapolí náskok jednoho bodu a Juventus je vzdálen na dva body. Přesto je obecně právě Juventus vnímán jako favorit sobotního utkání.

Dokládá to například někdejší hráč obou soupeřů, záložník Cristiano Zanetti. V rozhovoru pro TMW řekl, že "Juventus je mírným favoritem, protože má výhodu domácího prostředí. Inter naopak umí překvapit, hraje výborně a má velmi schopného trenéra. Jednou ze schopností současného Interu je fakt, že vyhrává, i když nehraje příliš dobré utkání nebo se mu nedaří optimálně. Přesto nakonec strhne vítězství na svou stranu," míní Zanetti.

Inter naposledy na Juventus v Turíně nestačil a Derby d‘Italia rozhodl v minulém ročníku Juan Cuadrado. Letošní Inter je ale o něco dospělejší a má trenéra, který je schopen připravovat se na důležité soupeře s až maniakálním důrazem na detail. Navíc má tu neocenitelnou výhodu, že na rozdíl od Juventusu nehraje evropské poháry, takže může svou pozornost soustředit jen na ligu. Právě účast v pohárech je něco, s čím se (samozřejmě rád) bude Juventus potýkat i na jaře.

V minulém utkání proti Olympiakosu si totiž zajistil postup ze skupiny a spolu s AS Řím je jedním ze dvou italských týmů, které uvidíme v Lize mistrů nadále. O branky se podělili Juan Cuadrado a Federico Bernardeschi, takže Juve končí druhé o tři body za vedoucí Barcelonou. Dařilo se mu navíc také v ligovém kalendáři, protože v minulém kole jej čekal výlet do Neapole. První z přímých soubojů o titul Juventus vyhrál díky brance Gonzala Higuaína.

O bitvě mezi Interem a Juventusem hovořil také někdejší střelec Roberto Boninsegna, který prohlásil: "Osobně favorizuji Juventus. Jednak kvůli domácímu prostředí a jednak kvůli větší zkušenosti s vypjatými či emočně náročnými zápasy. Juventus je navíc zvyklý vyhrávat Scudetta i za předpokladu, že mění svůj kádr," dodal zkušený střelec. Tentokrát bude Juventusu zřejmě opět chybět legendární brankář Gianluigi Buffon, zatímco Interu se vrací Gagliardini s Mirandou.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - De Sciglio, Benatia, Chiellini, Alex Sandro - Khedira, Pjanić, Matuidi - Cuadrado, Higuaín, Dybala
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D’Ambrosio, Škriniar, Miranda, Santon - Vecino, Gagliardini - Candreva, Borja Valero, Perišić - Icardi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.52 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Inter Milán15123033:1039
2.SSC Neapol15122135:1038
3.Juventus FC15121241:1437
4.AS Řím14111227:1034
5.SS Lazio14102235:1632
6.UC Sampdoria1482428:2026
7.ACF Fiorentina1563626:1921
8.AC Milán1563621:2021
9.Bologna FC1563618:1821
10.Atalanta Bergamo1555521:1920
11.Turín FC1548319:2120
12.Chievo Verona1555517:2620
13.Cagliari Calcio1551914:2516
14.Udinese Calcio1450921:2415
15.Janov CFC1534813:2013
16.FC Crotone1533911:3012
17.US Sassuolo1532108:2711
18.SPAL 20131524913:2610
19.Hellas Verona15231012:309
20.Benevento Calcio1501148:361

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (387)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele