Serie A - preview 16. kola

10.12.2016, 09:09, aktualizováno 12.12.2016, 09:09
Previews
Pořádný bonbónek připadl v Itálii až na pondělí: AS Řím má akutálně na druhé příčce stejně bodů jako AC Milán, takže na Stadiu Olimpico půjde věru o hodně. Také v druhém utkání vystoupí pohároví účastníci, když Fiorentina narazí na Sassuolo...
ACF Fiorentina - US Sassuolo  (pondělí 19:00)
Sassuolo odehrálo svůj zápas Evropské ligy teprve v pátek, a tak logicky nastoupí k dohrávce kola na půdě Fiorentiny netradičně v pondělí. V souboji dvou pohárových účastníků budou favoritem domácí fotbalisté.

Fiorentina v minulém kole na poslední chvíli urvala důležité vítězství nad Palermem, a byť až z osmého místa si udržuje minimální odstup od evropských pohárů. Viola také odčinila pohárový nezdar v domácím souboji s PAOKem a na závěr základních skupin zvítězila v dalekém Karabachu. Škoda jen, že hozenou rukavici nezdvihl Liberec.

Sassuolo se vypořádává s krutou realitou dvou náročných soutěží, tedy Serie A a Evropské ligy. Nedaří se na ani jedné frontě, tedy nyní už můžeme hovořit jen o jedné soutěži, protože po pátku se Sassuolo s premiérovou účastí v Evropské lize definitivně rozloučilo. Neroverdi nastoupili proti Genku v hodně pozměněné sestavě a na hře to bylo znát, Belgičané zvítězili 2:0 a narozdíl od Italů postoupili dále.

Sassuolo se ve zbytku sezonu může plně koncentrovat už jen na domácí soutěž, kde to tedy také není žádná sláva, byť poslední dvě kola se výsledkově i bodově vyvedla. Neroverdi nejprve plichtili v Neapoli, aby následující kolo smetli Empoli 3:0 a v tabulce si přilepšili postupem na patnácté místo. Od osmnáctého Crotone je dělí osm bodů.

Lepší vzájemnou bilancí oplývá Fiorentina, která na Artemio Franchi ovládla poslední vzájemné měření sil výsledkem 3:1. Sassuolu naposledy podlehla v květnu 2014 po úchvatné přestřelce 3:4.

Paulo Sousa hlásí jen dvě absence, vedle zraněného Toleda nenastoupí karetní hříšník Tomovič. Jeho protějšek Eusébio Di Francesco má mnohem více starostí, neboť marodka Sassuola se ne a ne vyprázdnit. A tak na ní můžeme stále nalézt Berardiho, Letscherta, Duncana, Politana a Biondiniho.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - De Maio, Rodríguez, Astori, Milič - Vecino, Borja Valero - Tello, Iličič, Bernardeschi - Kalinić
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Pellegrini, Magnanelli, Missiroli - Ricci, Defrel, Ragusa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - AC Milán  (pondělí 21:00)
Pondělní večer bude patřit atraktivnímu utkání dvou italských velikánů, kteří jsou ve velmi dobré formě a hodlají vyzvat Juventus Turín. Domácí a trochu oslabené AS Řím se utká o body s milánským výběrem trenéra Vincenza Montelly.

Asi je zbytečné rozepisovat se o spojitosti Vincenza Montelly s římským týmem. Pro rodáka z městečka Castello di Cisterna je Řím srdeční záležitostí, neboť v dresu AS sehrál necelé dvě stovky zápasů a nastřílel v nich přes 80 gólů! Jeho trenérské působení na lavičce Vlků bylo hodně krátké a někteří fanoušci možná doteď vedení vyčítají, že jejich miláčkovi nedalo více šancí. Montella totiž ukazuje, že je výborným trenérem s velkým potenciálem. Před sezonou si dal za cíl znovu vybudovat značku AC Milán a dostat tento tradiční celek zpět do pohárů. A zatím si ví rady.

AC Milán se často staví do čela novinových článků především kvůli neustále se protahujícímu prodeji a přechodu do čínských rukou, který můžeme čekat (nejdříve) začátkem příštího roku. V nejisté době má ale jednu nespornou výhodu, protože nehraje evropské poháry a nemusí svou pozornost či síly dělit na více front. V klidu se soustředí na práci trenéra Montelly s co nejlepším umístěním v lize a zatím se mu to vyplácí.

AC prohrálo za posledních deset utkání jen jediné, když dostalo trochu nečekaně tři branky od janovského CFC. Po remízovém derby s Interem se opět vrátilo na vítěznou vlnu a vzalo si tři body v zápasech proti Empoli i Crotone, ačkoli nemělo k dispozici renomovaného střelce Carlose Baccu. Jeho místo k radosti fandů zaplnil Gianluca Lapadula, kterému se vedle mladíka Susa daří a sedí mu i styl, kterým se AC prezentuje. I díky němu jsou Rossoneri na aktuální třetí příčce.

Jen horší skóre jim brání v druhém místě, ale to se dá napravit právě v pondělní dohrávce. AC totiž jede do Věčného města, aby se utkalo s druhým AS. V tomto utkání mu k dispozici nebudou Montolivo a Calabria, kvůli kartám nenastoupí ani slovenský záložník Juraj Kucka. Absence domácích jsou ale snad ještě závažnější. Kvůli zranění se před domácím publikem neukáže Mohamed Salah s Alessandrem Florenzim a Leandrem Paredesem.

Dlouho se spekulovalo také o Kevinu Strootmanovi, který si ve vítězném derby pokazil reputaci a za nesportovní chování mu byl vyměřen distanc na dva klíčové duely s AC a Juventusem. V pátek se ale odvolací řízení shodlo na zrušení trestu, takže Strootman bude coby klíčový záložník AS k dispozici. A trenér Spalletti dobře ví, že jeho služby budou třeba, protože AC je ve formě.

"V pondělí to bude opravdu krásný a hodně důležitý duel. AC Milán hraje pod trenérem Montellou opravdu pohledný fotbal a ještě za to získává výsledky. My máme několik absencí, ale to není omluvou. Snažíme se naučit, že výhra je nutností a naší povinností, ať hrajeme proti komukoli. Máme za sebou utkání Evropské ligy, ale také dost času na získání sil. Doufám, že uvidíme krásný zápas plný akcí, že nás naši fanoušci přijdou podpořit," přeje si holohlavý trenér.

Římanům se povedlo zvítězit v hodně emotivním duelu nad Laziem a připsalo si kromě morálního vítězství další tři cenné body. Následujícím soupeřem pro Giallorossi byla Astra Giurgiu v posledním skupinovém utkání Evropské ligy. AS se kvalifikovalo už s předstihem, takže trenér Spalletti nechal doma několik hráčů základní sestavy. I proto jeho celek jen remizoval, s myslí soustředěnou na šlágr kola s AC.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Peres, Manolas, Rüdiger, Emerson - Strootman, De Rossi - Perotti, Nainggolan, El Shaarawy - Džeko
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Paletta, Romagnoli, De Sciglio - Pašalić, Locatelli, Bonaventura - Suso, Lapadula, Niang
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.20 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Cagliari Calcio - SSC Neapol  (neděle 12:30)
Po postupu do jarní fáze Ligy mistrů potřebuje Neapol zmobilizovat síly a do konce roku se plně koncentrovat na domácí soutěž, kde je až čtvrtá. Parthenopei si sice ani po tomto kole v tabulce nepolepší, nicméně v případě vítězství stáhnou manko na třetí místo. Domácí Cagliari je až dvanácté, s bezpečným odstupem od sestupového pásma.

Sardiňané si svůj návrat do Serie A patřičně užívají a prozatím se pohybují v klidném středu tabulky. Naposledy sice ztratili body v zápase s předposlední Pescarou, ale o týden dříve si poradili s Udinese. Zejména doma na stadionu Sant'Elia se svěřencům trenéra Rastelliho mimořádně daří, zvítězili tu už pětkrát a jen jednou prohráli (s Fiorentinou 3:5). I přes vynikající domácí bilanci nebudou v souboji s Neapolí v pozici favorita, spíše naopak.

Neapol moc dobře ví, že jí na Sardinii nečeká nic snadného, vždyť tu neuspěly třeba AS Řím nebo Atalanta Bergamo. Je však odhodlána zvítězit a využít tak vzájemného zápasu Říma s Milánem. Na třetí místo totiž v tuto chvíli ztrácí čtyři body, na vedoucí Juventus už bodů osm. Parthenopei jsou ale v dobré formě. Přesvědčil se o tom v minulém kole Inter Milán (3:0 pro Neapol) a přesvědčila se o tom i Benfica (2:1 pro Neapol). Právě na úkor portugalského celku Neapol celou skupinu vyhrála.

Není to zas tak dávno, co se Cagliari utkalo s Neapolí naposledy. Před rokem a půl zvítězili Azzurri na tomto stadionu jasně 3:0 a tři branky vsítili i v dalších dvou předchozích zápasech. Právě vysoký počet branek je pro vzájemná střetnutí poměrně charakteristický. V listopadu 2014 se zrodila remíza 3:3 a o dva roky dříve dokonce Neapol zvítězila hokejovým výsledkem 6:3. Nezbývá než doufat, že podobné brankové hody nám oba aktéři přichystají i tentokrát.

Domácím bude scházet potrestaný Di Gennaro, ale není to jediná citelná ztráta. Na marodce totiž zůstávají zranění Bittante, Murru, Joao Pedro a Ionita. Neapol se stejně jako v předchozích zápasech musí obejít bez polského střelce Milika.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Storari - Isla, Ceppitelli, Bruno Alves, Pisacane - Dessena, Padoin, Barella - Farías - Sau, Borriello
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Zielinski, Diawara, Hamšík - Callejón, Mertens, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.50 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Turín FC - Juventus FC  (neděle 15:00)
Pokud hledáte v neděli odpoledne zápas, který by měl obsahovat hvězdné hráče, napětí i strhující atmosféru, jeden z nejvážnějších adeptů by měl být střet v rámci proslulého Turína. Hostující Juventus je samozřejmě zavedenou značkou, ale také jeho rival v poslední době o sobě dává hodně hlasitě vědět.

Derby della Mole je v Itálii zase o něco významnější událostí. Juventus Turín bojuje v Evropě o slávu i trofeje a čerpá bohatou fanouškovskou základnu právě z celosvětového měřítka, zatímco v Turíně samém fandí mnozí právě jeho městskému sokovi. Ten navíc v poslední době ukazuje, že by se také rád zapojil do bojů o poháry. Ekonomicky dlouhodobě roste a tvrdá práce všech činovníků postupně vykazuje pozitivní výsledky.

Když noviny přinesly zprávu o tom, že anglický reprezentační brankář Joe Hart bude rok působit v Turíně, kdekdo v žertu ukazoval jako jeho cílovou stanici Juventus. Je to pochopitelné, protože právě Juventus je známou značkou, vlajkovou lodí italské kopané a jako movitý celek láká jednu hvězdu za druhou. Jenže Joe Hart měl namířeno jinam. Konkurenční FC totiž využilo možností trhu a přivedením anglického brankáře ukázalo, že má rozhodně zajímavý potenciál.

Velice rádo by se totiž přiblížilo slavné éře týmu, kterému se přezdívalo Grande Torino. A zatím k tomu úspěšně spěje. Trenér Siniša Mihajlović odvádí velmi dobrou práci, tým má pověst klubu sázejícího na mladé Italy a výsledky se dostavují. Aktuálně je Turín sedmý a občasné zaváhání se mu nevyhýbá, ale čelo italské ligy je obecně hodně našlapané, takže na čtvrtou Neapol a předkolo Ligy mistrů ztrácí Granata jen tři body.

Na účinkování v dresu Býků vzpomíná někdejší útočník Franco Selvaggi, který za Turín nastupoval v letech 1982-1984. "Zažil jsem celkem čtyři derby, dva z nich jsem vyhrál a stejný počet prohrál. Ta atmosféra, která pohltí celé město, je nepopsatelná. Byly doby, kdy se turínské FC nebralo moc vážně a Juventus měl jasnou převahu. Teď se ale zdá, že se z Býků opět stává silný tým, který umí hrát výborný fotbal. Podle mého názoru to bude skvělý zápas a Býci vyhrají 2:1," dodal Selvaggi.

Granata v minulém kole nestačila na Sampdorii Janov, zatímco Juventus si s přehledem poradil s Atalantou Bergamo. Navíc se Staré dámě povedla i poslední bitva základních skupin Ligy mistrů proti Dinamu Záhřeb. A aby těch dobrých zpráv nebylo málo, konečně se na hřišti objevil také dlouho zraněný miláček davů, Argentinec Paulo Dybala. K těm zraněním, víc jich má stále Juventus, který nemůže využít hráče jako Mandragora, Barzagli, Pjaca, Bonucci nebo Dani Alves. Domácí trenér Siniša Mihajlović pak postrádá trojici Vives, Molinaro a Obi.

Stará dáma dokazuje svoji sílu dlouhodobě a i proto bude podle Roberta Jarniho favoritem. Jarni ví, o čem mluví, protože nastupoval za obě strany. "Turín je sice v dobré kondici a jedná se o hodně silného soupeře se skvělými hráči, ale Juventus je na jiné úrovni. Je mnohem zkušenější, lepší a má v sobě především vítěznou mentalitu. Trenér Allegri dobře ví, jak připravit své hráče na tak důležitý duel, takže je podle mého FC nijak nepřekvapí. Doufám ale, že to bude hodně atraktivní utkání," přeje si někdejší hráč před klíčovým střetem.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Zappacosta, Rossettini, Castán, Barreca - Benassi, Valdifiori, Baselli - Iago Falque, Belotti, Ljajić
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Rugani, Chiellini, Alex Sandro - Khedira, Marchisio, Sturaro - Pjanić - Higuaín, Mandžukić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.60 - 3.40 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Città di Palermo - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Eugenio Corini při své premiéře jen tak tak na body nedosáhl, ale tentokrát by si to nechtěl nechat ujít, zvláště když se poprvé představí na stadionu Renza Barbery. V ostré domácí premiéře bude soupeřem Chievo.

Eugenio Corini byl jmenován hlavním trenérem místo odvolaného Roberta De Zerbiho a premiéru si odbyl na Artemio Franchi v souboji s favorizovanou Fiorentinou. Fialky sice byly lepším týmem, ale Palermo dobře bránilo a celkově hrálo hodně zodpovědně. Dlouho trvající stav 1:1 však neudrželo a po brance Babacara ze třetí minuty nastavení padlo.

Situace sicilského klubu je nadále špatná. S pouhými šesti body na kontě mu patří poslední místo. Na druhou stranu ztráta na nesestupové pozice není tak výrazná, činí čtyři body. Tak jako tak, Palermo prostě potřebuje sbírat body a nejlépe doma, kde je to zatím velká bída. Společně s Pescarou doma ještě nevyhrálo, ba co je horší, nezískalo ani bod!

Na Renzo Barbera zavítá Chievo, které představuje určitě hratelného soupeře. Palermo má s veronským klubem vyrovnanou bilanci a šance na vítězství to rozhodně jsou, vždyť Fly Donkeys dokázali naposledy v Palermu zvítězit před pěti lety.

Dá se předpokládat, že svěřenci trenéra Marana budou opět vycházet ze zabezpečené defenzívy. Koneckonců to předvedli v minulém kole proti Janovu (0:0) a předvádějí to pořád. Však méně branek v sezoně obdržely jen Juventus, Neapol a Janov.

Domácím bude chybět zraněné kvarteto Marson, Rajkovič, Giuliano a Gonzalez, zatímco hosté nastoupí pouze bez suspendovaného Cacciattoreho.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Posavec - Cionek, Goldaniga, Andělkovič - Rispoli, Hiljemark, Jajalo, Čočev, Aleesami - Quaison, Néstorovski
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Frey, Dainelli, Gamberini, Gobbi - Izco, Radovanovič, Castro - Birsa - Meggiorini, Inglese
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.00 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atalanta Bergamo - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Novou sérii zápasů bez porážky hodlá odstartovat Atalanta Bergamo, která doma přivítá Udinese. V posledních letech jde o neoblíbeného soupeře, protože Atalanta nad ním nedokázala zvítězit už pětkrát v řadě.

Neuvěřitelná série bez porážky v podání Atalanty skončila na kopačkách obhájce prvenství Juventusu a i díky tomu se domácí propadli na šesté místo. Nejde však o žádný velký pád, páté Lazio i čtvrtá Neapol má stejný počet bodů, jen o něco lepší skóre. Pro svěřence trenéra Giana Piera Gasperiniho to byla lekce, ze které se ale mohou hodně poučit.

Udinese naposledy udolalo Boloňu 1:0 a výhry se dočkalo po čtyřech zápasech. Výsledky hostů zatím postrádají jakoukoliv kontinuitu a průběžné čtrnácté místo tomu odpovídá. Trenér Luigi Delneri mohl být spokojen především s defenzivní prací, vždyť Zebry udržely čisté konto po dlouhých jedenácti zápasech.

Bylo už zmíněno, že Atalanta na Udinese v posledních letech neumí. Nevyhrála celkem pět zápasů v řadě, přičteme-li k tomu ještě jednu porážku v Coppa Italia, dostaneme se už na šest utkání! Výhra Atalanty je stará více jak tři roky, na druhou stranu je ideální čas tuto nelichotivou statistiku vylepšit. Bergamaschi mají výtečnou formu a bojují o evropské poháry.

Atalanta nemůže počítat s útočníkem Paloschim, brankářem Berishou a dalšími jako jsou zranění Konko či Saugher. V tomto ohledu jsou na tom Zebry lépe. Trenéru Delnerimu bude scházet pouze Ewandro a Penaranda.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Toloi, Caldara, Masiello - Conti, Kessié, Gagliardini, Spinazzola - Kurtič - Petanga, Gomez
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Widmer, Danilo, Felipe, Samir - Fofana, Hallfredsson, Kums - Matos, Zapata, Théréau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bologna FC - Empoli FC  (neděle 15:00)
Empoli opět prožívá hodně smutnou sérii, kdy se týmu nedaří a prohrává jedno utkání za druhým. Prodloužit jeho trápení bude chtít Bologna, které se ale také zrovna nedaří a sama je namočena do sestupových starostí.

Po sobotním souboji dvou účastníků sestupové zóny je na pořadu dne také další duel týmů, které jsou ohroženy sestupem. Bologna je aktuálně 16. a chlácholit ji může snad jen fakt, že má dostatečně velký bodový náskok oproti dalšímu týmu. Pocit zatracení je pak zvláště silný u jeho sobotního soupeře, Empoli. Toskánský celek má na poslední tři příčky náskok jen dva body a poslední dobou se mu vůbec nedaří.

Pokud počítáme i ten pohárový, pak Empoli prohrálo už čtyři zápasy po sobě, což na psychické stránce týmu vždycky zanechá stopu. Naposledy vkládalo Empoli naděje do špatné formy Sassuola a doufalo, že se z jeho půdy bude vracet alespoň s bodem. Domácí se ale vzdor Evropské lize probrali a nasázeli nepevné obraně Empoli tři branky! Dva góly navíc padly z penaltové značky, s čímž se opravdu něco dělá jen velmi špatně.

V týmu Empoli je přesto hráč, který se na duel s Bolognou už hodně těší. Jmenuje se Andrea Costa, hraje většinou na pozici obránce a hrál právě v Boloni. "Pro mě to bude hodně zajímavé a emotivní utkání. Mám specifický vztah k tomuto městu i týmu, ale nejvíc se těším, až opět uvidím trenéra Roberta Donadoniho. K němu chovám respekt a moc si ho vážím po profesní i osobní stránce. Doufám, že konečně prolomíme smůlu a povede se nám získat tři body. Je ale jasné, že to nepůjde snadno," uvědomuje si Costa.

Ani Bologna nemůže být v žádném případě se svými výkony spokojena. Má sice 16 bodů a na jedenáctý Janov ztrácí jen čtyři, ale herně tápe. Je to s ní jako na houpačce - po výhře nad Palermem nestačila na Atalantu, na pohárovou výhru navázala v minulém kole smolnou porážkou z rukou Udinese. Je ale pravda, že tady jí k bodu chybělo málo, protože domácí Danilo se trefil až ve třetí minutě nastavení. Podaří se Felsinei uhrát body doma?
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Torosidis, Gastaldello, Maietta, Masina - Dzemaili, Viviani, Taider - Mounier, Destro, Krejčí
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Laurini, Bellusci, Costa, Pasqual - Krunić, Diousse, Croce - Saponara - Maccarone, Pucciarelli
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Janov CFC  (neděle 20:45)
Desátý s jedenáctým, to bude večerní souboj nedělního programu italské Serie A. Inter Milán ani pod Piolim nepřesvědčuje a po vyřazení z Evropské ligy se může koncentrovat jen na domácí soutěž. Na San Siro, tentokráte z větší části zaplněné, zavítá FC Janov.

Stefano Pioli stihl odtrénovat už tři ligové zápasy, ve kterých nasbíral čtyři body a dvě pohárová utkání, z nichž pouze jedno vyhrál. Bohužel pro českého fanouška to bylo právě proti Spartě, byť Letenští mohli klidně vyhrát. Kdyby Bořek Dočkal proměnil penaltu...

Ale to je kdyby. Sparta na San Siru prohrála pozdním gólem Édera, což jí sice může mrzet, ale o pondělní los další fáze jí to na rozdíl od slavného soupeře neochudí. Inter vyrukoval v posledním zápase skupiny, ve kterém mu již o nic nešlo, s velmi pozměněnou sestavou, takže to nejlepší by mělo být na Janov v plné síle.

Grifové se v minulém kole vrátili z Verony pořádně znuděni, zato však s jedním bodem na kontě. Zápas na Bentegodi proti Chievu branku nepřinesl, a tak se ani Janov v tabulce příliš neposunul. Hosté jsou pod chorvatským trenérem Ivanem Juričem hodně nevyzpytatelní, což potvrzují čísla odehraných zápasů - 5 výher, 5 remíz a 4 nerozhodné výsledky. A mohli bychom pokračovat, 17 vstřelených branek a jen 15 inkasovaných. Doma navíc dokáží porazit AC Milán, Juventus nebo naopak ztratit s Pescarou či Empoli.

"Inter je teď trochu jiný, prohráli jen na San Paolo, ale to protože Neapol má fantastický tým. Stefano Pioli je skvělý trenér, mohu říct, že v jejich hře je více italského stylu. Musíme hrát odvážně, i když čelíme velkému klubu," nechal se slyšet před utkáním kouč Grifů Ivan Jurič.

Na trávníku se určitě neobjeví potrestaný obránce Ansaldi a také defenzivní záložník Gary Medel. Zdravotní potíže má po zápase se Spartou i Andrea Ranocchia. Také Janov se beze ztrát neobejde. Karetní trest do hry nepustí Orbána a útočník Pavoletti nadále laboruje se zraněním.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - D'Ambrosio, Miranda, Murillo - Biabiany, Brožovič, Joao Mario, Nagatomo - Candreva, Icardi, Perišič
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Izzo, Burdisso, Muňoz - Lazovič, Rincón, Veloso, Laxalt - Rigoni, Ninkovič - Simeone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Crotone - Delfino Pescara  (sobota 18:00)
Sobotní program nejvyšší italské soutěže odstartuje souboj dvou týmů ze spodních pater tabulky bojujících o záchranu. Domácí Crotone se konečně poprvé popere s Pescarou, na kterou častokrát naráželo v nižších soutěžích.

Když byste si měli v sobotu odpoledne vybrat, na jaký zápas se budete dívat, utkání mezi domácím Crotone a hosty z Pescary by určitě nebylo na vrcholu vašeho žebříčku. Ačkoli se nejedná o atraktivní či známé týmy, tento duel by měl stát za to. Důvod je prostý - záchrana. Crotone má jedinečnou šanci předskočit svého soka v tabulce, protože sídlí až na předposledním místě. Ani Pescara se ale nemůže s klidem zabrat do práce, protože má jen o dva body víc.

Crotone stále ještě žije převážně z duelu proti Chievu, v němž si připsalo tři body. Občas se mu sice povede nějaký ten body přidat (jako proti Sampdorii Janov či Fiorentině), ale většinou se vrací do vod porážek (ostatní zápasy). V minulém kole to vypadalo slibně, když Crotone vedlo nad AC Milán, jenže nakonec domácí díky brankám Pašaliće s Lapadulou otočili skóre.

Což mrzelo i obránce Ferrariho. "Minule se nám nevedlo a mrzí nás, že jsme nedokázali získat alespoň bod. Proti tak zkušenému soupeři se vůbec nehrálo snadno, ale my jsme se stejně nevzdali. Teď potřebujeme něco podobného, protože nás čeká boj o záchranu. Každý bod se proti Pescaře bude počítat dvakrát. Já osobně se cítím velmi dobře a jsem rád, že nás vede trenér Nicola. Dodává nám stimulaci a rosteme pod jeho vedením."

Pescara ještě před minulým kolem musela hodně pracovat především na své obraně. Ve čtyřech předchozích duelech totiž vždy inkasovala minimálně tři branky! Minule to ale bylo o mnoho lepší, když si rozdělila body s Cagliari. Ani sympaticky fotbalový projev trenéra Odda ale Delfínům moc nepomáhá a směrem do druhé ligy je táhne nekvalitní i úzký kádr. Dočká se Crotone dalšího cenného vítězství?
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Sampirisi, Ferrari, Ceccherini, Martella - Rohdén, Capezzi, Barberis, Palladino - Trotta, Falcinelli
Delfino Pescara - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Zampano, Gyömber, Fornasier, Biraghi - Verre, Memushaj, Brugman - Pepe, Benali - Caprari
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.25 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UC Sampdoria - SS Lazio  (sobota 20:45)
Římské Lazio se chce co možná nejdříve oklepat z porážky v derby a ideální šanci k tomu má v sobotu večer. Cestuje do Janova, kde na něj již netrpělivě čeká tamní Sampdoria. Ta však nebude pro Biancocelesti vůbec snadným sokem.

Prohra patří k životu fotbalisty a podle její četnosti se dá posoudit úspěšnost. Prohra v derby ale bolí. A o to víc, že se jedná o Derby della Capitale, jedno z nejslavnějších a nejdramatičtějších střetnutí v dějinách fotbalu. Lazio vstupovalo do derby i díky mnoha absencím svého soupeře jako mírný favorit, ale po vypjatém průběhu nakonec prohrálo 2:0. Teď se tým trenéra Inzaghiho snaží dát co možná nejrychleji do pořádku.

Lazio tak kleslo na průběžnou pátou příčku v Serii A a doufá, že jeho pád se zastaví hned v dalším kole. V to věří i Paolo Tramezzani, velký fanoušek Lazia a součást trenérského ansámblu reprezentace Albánie. "Ani prohra v derby Lazio nijak výrazně nerozhází. Je to psychicky velmi odolný a zkušený tým. Myslím, že ty emoce tam byly hodně silné zvlášť bezprostředně po zápase, ale teď už se celý tým zase soustředí jen na další utkání. Na Sampdorii si musí Lazio dát dobrý pozor, protože je v dobré formě a hraje hodně zajímavý fotbal."

Před duelem s Námořníky se trenéru Inzaghimu musí spát zase o něco lépe, protože se mu po lehčím zranění zpátky k tréninku vrátil útočník Keita Balde Diao, který je po boku Immobileho hybnou silou útoku Lazia. Kvůli vyloučení v derby nebude hrát Danilo Cataldi, připraven není ani Luis Alberto. V táboře domácích barev se absence víceméně stále opakují: Sala, Viviano a Carbonero jsou nadále mimo hru.

Sampdoria Janov přečkala náročné týdny a měsíce od doby, kdy byl do funkce trenéra jmenován Marco Giampaolo a s nově doplněným týmem se teprve seznamoval. V poslední době už můžeme ovoce jeho práce konečně vidět v celé kráse. Slabší defenzivu Doria vynahrazuje výtečnou záložní řadou, která doplňuje útočníky Muriela s Quagliarellou, popřípadě se o slovo hlásí také dvojice Schick - Budimir.

V minulém kole asi jen málokdo čekal úspěch proti turínskému FC, které má skvělé fotbalisty a prohrává málokdy, ale přesto se to stalo. Doria vyhrála díky zásahům Barreta se Schickem 2:0 a navázala na pohárovou výhru nad Cagliari. I díky tomu má nyní 22 bodů a na Lazio Řím ztrácí jen šest bodů. Útěchou pro ni může být také fakt, že v minulém střetu dokázala nad Římany vyhrát a po brankách Fernanda s Diakitém je poslala do Věčného města bez bodů.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Pereira, Silvestre, Škriniar, Regini - Barreto, Torreira, Linetty - B. Fernandes - Muriel, Quagliarella
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, De Vrij, Radu, Lulić - Parolo, Biglia, Milinković - Felipe Anderson, Immobile, Keita
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.50 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC15120332:1336
2.AS Řím15102335:1632
3.AC Milán15102327:1932
4.SSC Neapol1584327:1528
5.SS Lazio1584327:1628
6.Atalanta Bergamo1591524:1728
7.Turín FC1574431:1925
8.ACF Fiorentina1465322:1623
9.UC Sampdoria1564519:2022
10.Inter Milán1563622:2121
11.Janov CFC1455417:1520
12.Cagliari Calcio1562723:3220
13.Chievo Verona1554614:1619
14.Udinese Calcio1553719:2318
15.US Sassuolo1552820:2617
16.Bologna FC1544714:2216
17.Empoli FC152497:2410
18.Delfino Pescara1515912:278
19.FC Crotone15131112:296
20.Città di Palermo15131111:296

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (630)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele