Serie A - preview 16. kola

14.12.2013, 08:51, aktualizováno 16.12.2013, 08:53
Previews
Šestnácté kolo italské ligy nabízí atraktivní tečku v podobě utkání AC Milán proti AS Řím. Domácí mají v Serii A co napravovat, jejich bodový zisk momentálně nestačí ani na umístění v horní polovině tabulky. Hosté zatím ani jednou neprohráli a drží druhou pozici za Juventusem.
AC Milán - AS Řím  (pondělí 20:45)
Největší šlágr tohoto kola si v Itálii schovali až na dnešek. Stále neporažený AS Řím se totiž představí na San Siru, kde bude jeho soupeřem AC Milán. Vlci si potřebují z milánského svatostánku odvést tři body, aby udrželi kontakt s vedoucím Juventusem. To Rossoneri sice mají dávno po titulu, ale body potřebují snad ještě nutněji, aby se zapojili do bojů o evropské poháry.

AC Milán stále nemůže najít ideální herní tempo a patřičnou pohodu. Po výhrách na Catanii a v Celtic Parku nad Celtikem se zdálo, že se tým konečně zvedne a další výhrou v Livornu se opět posune o něco výše v tabulce. Jenomže Milán na půdě nováčka opět vyhořel. V zápse sice brzy vedl, celkově byl ale horším týmem a nakonec byl po obratu Livorna rád, že alespoň v závěru srovnal na 2:2. Vydolovaný bod je ale i tak velmi málo. Současná ztráta na první místo dělala před tímto kolem ohomných dvaadvacet bodů.

Jedinou radostí současného Milána je alespoň postup mezi šestnáctku nejlepších týmů v Lize mistrů. AC je navíc jediným zástupcem italského fotbalu kterému se to povedlo. Stačilo ale málo, aby i Rossoneri zamířili jen do Evropské ligy. V rozhodujícím zápase s Ajaxem remizovali 0:0, ale převážnou část zápasu hráli bez vyloučeného kapitána Montoliva. Nizozemský celek pak zahazoval jednu šanci za druhou a měl i dost smůly.

Rossoneri se teď představí doma proti silnému Římu, který ještě neochutnal hořkost porážky. Navíc po návratu Tottiho opět přesedlal na vítěznou vlnu.

"Totti sice může mít 37 let, ale i tak ho budeme muset velmi bedlivě sledovat a dávat si na něj pozor. Je příkladem pro všechny mladé hráče, jak se stát velkým hráčem. Byl bych raději, kdyby zítra nehrál, protože je katalyzátorem jejich fotbalu a zvyšuje úroveň kvality celého týmu," nešetřil chválou na ikonu Vlků trenér Massimiliano Allegri.

Skvěle do letošní sezony vstoupili fotbalisté AS Řím, kteří ale po vytvoření nového rekordu Serie A poněkud polevili. Neporazitelnost Giallorosi sice stále trvá, ale místo vyhřívání se na první pozici musejí Vlci koukat na záda Juventusu, který si před nima po včerejšku vytvořil už šestibodový náskok. Výhodou hostů je, že se jich letos netýká pohárová Evropa. Římští tifosi by se rádi po hubených letech opět vrátili do pohárové Evropy a pod Garciovým vedením jsou tomu hodně blízko.

Vzhledem k výsledkům bude AS favoritem. Na milánském stadionu letos už triumfoval, Inter smáznul 3:0 a o něco podobného se pokusí i proti AC.

"Každý ví, že AC Milán má hráče nejvyššího kalibru. Nemůžete postoupit ze své skupiny Ligy mistrů, jestliže nemáte ve svém týmu silné hráče. Jsou talentovaní, musíme být opatrní. Jedeme si tam pro tři body. Bude to těžké, ale je to náš cíl,"
prohlásil Rudi Garcia.

Allegrimu se opět zranil El Shaarawy a dobře to nevypadá ani s Birsou a Abatem. V útoku by tak měl dostat prostor Matri a pochopitelně Mario Balotelli. Římanů bude scházet potrestaný Miralem Pjanič a také zraněný Marco Borriello, pro kterého to jinak mohl být pikantní zápas.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - De Sciglio, Mexes, Zapata, Emanuelson - Montolivo, De Jong, Muntari - Kaká - Balotelli, Matri
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Benatia, Castan, Dodo - Bradley, Strootman, De Rossi - Florenzi, Gervinho, Totti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.40 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Parma FC - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Fotbalisté Parmy trápí jednoho favorita za druhým a v zápase s Cagliari chtějí na dobrou formu navázat. Donadoniho svěřenci nic jiného než tři body neberou, zvláště když Cagliari venku letos ještě nezvítězilo.

Čtyři utkání je Parma neporažena a vzhledem k těžkému losu jde o velký úspěch. Gialloblu nejprve remizovali s Laziem, poté porazili Neapol, remizovali s Boloňou a nakonec i s Interem Milán. Vítězství slavili také proti Varese v rámci domácího poháru.

Domácí ale čekají na velký úspěch již několik let a vzhledem ke špatnému začátku letošní sezony to na veleúspěšný ročník stále nevypadá. Donadoniho svěřenci nasbírali prozatímních osmnáct bodů a na páté místo zaručující Evropskou ligu ztrácejí devět bodů.

Stejnou bilanci čtyř zápasů bez porážky má na svém kontě i Cagliari. Sardiňané naposledy porazili těsně Janov 2:1 a v tabulce poskočili na jedenácté místo. Cílem Cagliari rozhodně nejsou evropské poháry, ovšem Lopezův tým by rád obsadil pozici v horní polovině tabulky. Cagliari může těžit zejména z domácího prostředí, venku se naopak Sardiňanům vůbec nedaří. Společně s Catanií a Laziem venku ještě nevyhrálo.

Gialloblu tentokráte budou bez Pavariniho, Galloppy, Gargana a Parola. Opory základní sestavy bude postrádat i Cagliari. Mimo jsou Ibarbo a Pinilla, suspendovaný je Conti.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Lucarelli, Gobbi - Acquah, Marchionni, Munari - Biabiany, Cassano, Sansone
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Pisano, Rossettini, Astori, Avelar - Dessena, Nainggollan, Ekdal - Cossu - Sau, Nené
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - Turín FC  (neděle 15:00)
Zebry mají co napravovat, protože nedávná série zápasů bez výhry mrzí fanoušky ještě teď. Jak jinak je potěšit, než zvítězit nad hosty z Turína? Ani tomu se příliš nedaří, čehož by mohli Guidolinovi svěřenci využít.

Udinese se rozhodně nepohybuje na příčkách, které byly fanouškům slíbeny. Bývalý adept na poháry, tým kolem kapitána Antonia Di Nataleho, se již delší dobu nedokáže vrátit na přední příčky a nyní se dokonce nachází pouhé čtyři body od pásma sestupu! Zabere proti hostům z Turína?

Udinese často, bohužel, slouží spíše jako továrna na talenty, z jejichž prodeje profituje. To je ale trend, který jej právě stál evropské poháry, protože kromě zkušeného lídra Di Nataleho klub rozprodává své největší hvězdy se železnou pravidelností. Sázka pouze na mladé dorostence či talenty z Jižní Ameriky se zatím Udinese nevyplácí tak, jak vedení možná čekalo a vypadá to, že Zebrám pomalu dochází dech. Boj o případné poháry ale stále není ztracen a Udinese by určitě nemělo být odepisováno. Pokud však tým nemůže spoléhat na zraněného Di Nataleho, bývá poloviční. Teď se populární "Toto" vrací do základu, takže by se domácí fanoušci mohli dočkat příjemného duelu s Granatou.

Na špatné série si fanoušci Zeber museli zvyknout, o čemž hovoří pouze tři vyhraná utkání z devíti domácích zápasů! Nicméně, poslední týdny alespoň trochu dodávají optimismus do srdcí fanoušků - zmiňme například povedené utkání s Juventusem Turín, ve kterém přišlo Udinese o bod až v závěru utkání kvůli gólu Fernanda Llorenteho. A poslední utkání? Neapol možná na domácím stadionu vedla ještě v poločase, ale nakonec se body dělily. Ve skvělém zápase padlo šest branek, po třech na každé straně. Do týmu se navíc vrací kapitán a střelec Di Natale, který by mohl své spoluhráče motivovat k lepším výkonům.

Turín prožívá trochu odlišný příběh. Jeho sedmá pozice těší fanoušky, kteří navíc v posledním kole mohli slavit všechny tři body. A proti Laziu Řím se něco podobného jistě cení dvojnásob. V kádru trenéra Giampiera Ventury navíc figuruje Alessio Cerci, velký to aspirant na finální výběr reprezentačního bosse Cesareho Prandelliho. Osmigólový útočník se těší přízni fanoušků a chtěl by dalšími trefami dopomoci svému týmu k porušení "prokletí města Udine". V něm totiž Turín nevyhrál již dlouhých 34 let! Podaří se Venturovým svěřencům navázat na minulý úspěch proti Laziu, nebo se Udinese vzchopí a na Stadio Friuli zvítězí?
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkić - Naldo, Danilo, Heurtaux - Basta, Allan, Lazzari, Gabriel Silva - Pereyra, Bruno Fernandes - Di Natale
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Darmian, Glik, Moretti - Basha, Vives, Farnerud, Pasquale - El Kaddouri - Cerci, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - AS Livorno  (neděle 15:00)
Trápící se Lazio se pokusí výsledkově zvednout v domácím utkání proti Livornu. Biancocelesti sice ve čtvrtek potvrdili postup do další fáze Evropské ligy, ale jejich situace v domácí soutěži je žalostná. Problémy má i Livorno, které je na sestupovém osmnáctém místě.

Římský celek ve čtvrtek remizoval 0:0 s Trabzonsporem a ve skupině Evropské ligy skončil na druhém postupovém místě. Petkovičovi svěřenci tak splnili základní cíl evropských pohárů, ovšem doma se jim zatím hrubě nedaří. Po porážce v Turíně s místním FC spadli Biancocelesti už na dvanácté místo a od sestupu je dělí pouhé čtyři body. Trenér Vladimir Petkovič je pod palbou kritiky a jeho odvolání zatím brání jen úspěšná pouť Evropskou ligou.

Příliš se nedaří ani Livornu, které se krčí na osmnáctém místě. Nováček Serie A sice naposledy remizoval 2:2 s AC Milán, ale celkově nevyhrál už čtyři zápasy v řadě. Přerušit nejen čtyřzápasové čekání na vítězství, ale také přerušit nelichotivou bilanci s římským Laziem se hráči Livorna pokusí v nedělním odpoledne. Livorno nedokázalo domácí porazit více než osm let!

Lazio se bude muset obejít bez svého kapitána Mauriho, který je dlouhodobě potrestán za korupci. Zranění pak do hry nepustí Gonzaleze a Pereirinhu. Zcela kompletní nebude ani Livorno. Nováček má na marodce Bottu a Picciniho. De Lucia si odpykává karetní trest.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Konko, Dias, Cana, Radu - Onazi, Biglia, Hernanes, Candreva - Klose, Lulič
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Schiatterella, Coda, Emerson, Ceccherini - Mbaye, Luci, Biagianti, Duncan, Siligardi - Paulinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Janov CFC - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Grifové doma přivítají Atalantu a budou chtít odstartovat novou sérii bez porážky a také bránit osmou pozici před dotírajícím Milánem. Atalanta je zatím třináctá.

Janov v minulém kole přišel o několikazápasovou sérii bez porážky, když prohrál poněkud smolně na hřišti Cagliari 2:1. Sardiňané otočili skóre dvěma brankami, které vstřelil Marco Sau až v samotném závěru. Každopádně s prozatimní situací mohou být v Janově spokojeni, zvláště když to srovnáme s minulými sezonami. Grifové jsou zatím osmí, ale na záda jim dýchají takové týmy jako AC Milán, Parma nebo Lazio Řím.

Atalanta po postupu do dalšího kola Coppa Italia přivítala Hellas Verona a bohužel venku prohrála 1:2. Propadla se tak na třinácté místo, ale svěřenci trenéra Colantuona stále věří, že se do první desítky dostanou. Ztráta na desáté místo totiž činí pouze jeden bod. Prioritou je pak samozřejmě co nejrychlejší záchrana.

Janov se musí obejít bez Ze Eduarda, Portanovy, Kucky, Santany a Manfrediniho. Na druhé straně barikády budpou zase scházet Yepes, Raimondi, Bellini a suspendovaný Cazzola.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Antonini, Gamberini, Marchese - Vršaljko, Biondini, Matuzalem, Bertolacci, Antonelli - Gilardino, Calaió
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Scaloni, Canini, Lucchini, Brivio - Brienza, Carmona, Cigarini, Kone - Moralez, Denis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.10 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ACF Fiorentina - Bologna FC  (neděle 15:00)
Montellova družina si opravdu může stěžovat na náročný program, neboť ji v týdnu čekal těžký duel s Dněprem. Utkání Evropské ligy ale Fialky zvládly na výbornou a teď se chtějí vrhnout zpět na Serii A. V ní do Toskánska zavítá Bologna. Felsinei se poslední dobou nedaří a bojují v pásmu sestupu.

Fiorentině se nedaří dlouhodobě udržet si přední příčky, protože se jí do cesty kromě zranění pletou také občasné výpadky formy. Přesto se zatím sezona dá považovat za úspěšnou - může za to především dobrý vstup do Evropské ligy a následná kvalifikace do vyřazovacích boj. Případné peníze, úspěchy i prestiž by mohly Fiorentině přidat na ambiciózním projektu (v Itálii velmi oblíbené slovo), kterým je renesance klubového fotbalu a postupně možná evropské výsluní. To chce ale čas a především ustálení formy. Právě díky tomu zatím Juventus potvrzuje roli italské jedničky. Povede se Montellovi nalézt cestu k triumfům v evropských pohárech?

Do té doby ale ještě čeká toskánský celek mnoho práce. Další krok směrem vpřed by mohla Viola udělat v neděli odpoledne, když se v "tradičním" čase střetne s Felsinei. Potvrdí dobrou formu a odčiní prohru s AS Řím, nebo se na stadionu Artemia Franchiho zrodí překvapení? Osobně bych si vsadil na to první. Přece jen, v posledních pěti zápasech má Bologna na svém kontě pouhé dva body, což je daleko za očekáváním. Pioliho práce se tak zdá ve značném ohrožení a pomyslnou stoličku pod ním může značně rozkymácet právě Fiorentina. Ta má ve svém kádru taková jména jako Borja Valero či Giuseppe Rossi. Především italský útočník gólově táhne celý tým a to je vidět také z počtu vstřelených branek - po patnácti zápasech se Pepito dostal již na číslo dvanáct.

Fialky nepotkalo právě množství štěstí, neboť v posledním utkání Serie A si nedokázaly poradit s AS Řím. Pro mnohé bývalé hráče klubu z hlavního města, kteří dnes oblékají dres toskánského celku (a to včetně trenéra Montelly nebo dalších členů vedení) to bylo jistě zklamání. Naopak AS mohlo slavit, protože se po dlouhém zranění na hřišti objevil Mattia Destro a hned skóroval. Přesto se nedá říct, že by Fiorentina za svým soupeřem příliš zaostávala - naopak mu byla velice vyrovnaným soupeřem. Kdyby se utkání v konečné části nezlomilo ve prospěch domácího týmu, nikdo by se asi příliš divit nemohl. Teď ale Viola musí zapomenout na špatné zprávy posledního kola a zaměřit se na Bolognu.

Podle statistik by měla být jasným favoritem, ale právě u těchto utkání hrozí faktor podcenění. Bologna sídlí na předposledním místě, za celou dobu zatím získala pouze dvanáct bodů. Největší slabinou Pioliho týmu se zdá být nedostatek gólových střelců, o čemž svědčí opět statistiky - šestnáct vstřelených branek v patnácti utkáních. Přesto se situace nemusí jevit zase tak černě, protože Bologna ztrácí na nesestupové příčky pouhé dva body. Získá nějaké z nich v utkání s Fialkami? Do otevření přestupového okna, které se zdá být jedinou možností, jak změnit nepříznivou bilanci, ještě zbývá dost času. Dobrou zprávou pro Felsinei je návrat záložníka Diega Laxalta. Trenér Stefano Pioli by měl opět změnit rozestavení a využít čtyř obránců, protože předešlá taktika se tříčlennou obrannou linií proti Juventusu k úspěchu nevedla.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomović, Gonzalo Rodriguez, Savić, Pasqual - Aquilani, Pizarro, Borja Valero - Cuadrado, Rossi, Vargas
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Curci - Garics, Antonsson, Natali, Morleo - Pazienza, Khrin - Kone, Diamanti, Laxalt - Cristaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - UC Sampdoria  (neděle 15:00)
Velmi dobrou formou se mohou pyšnit fotbalisté Chieva a Sampdorie. Přitom oba týmy bojují o záchranu a v tabulce jim patří patnácté, respektive šestnácté místo.

Chievo se po velmi špatném startu rozehrálo ke skvělým výkonům a momentálně okupuje příčku, která znamená Serii A i pro příští rok. Fly Donkeys jsou sice stále ve stínu městského rivala, nováčka Hellasu Verona, ale právě vzájemný souboj jinak zkušenějšímu celku výrazně pomohl. Nejtěsnější výhrou nad Hellasem odstartovali Fly Donkeys tří zápasovou šňůru bez ztráty kytičky. K tomu ještě zvládli zápas italského poháru s Regginou (4:1).

Na výbornou formu budou chtít svěřenci trenéra Coriniho pochopitelně navázat, ale čeká je stejně dobrý soupeř, kterému se rovněž daří. Sampdoria se výsledkově zvedla a velmi ji pomohla změna trenéra. Siniša Mihajlovič zatím odvádí přesně to, co se od něj očekávalo. Blucerchiatti pod jeho vedením ještě neprohráli, remizovali s Laziem i Interem a porazili Hellas (Coppa Italia) a Catanii.

Sampdoria je na tom co se týče vzájemných zápasů o něco lépe. Pravidlem také bývá, že v těchto zápase nepadá příliš mnoho branek.

Trenér Eugenio Corini se musí vypořádat s absencemi Calella, Claitona a vykartovaného Dramého. Jeho trenérský protějšek Siniša Mihajlovič zase musí řešit náhradu za Castelliniho s Costou.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Frey, Dainelli, Cesar, Pamič - Radovanovič, L.Rigoni, Hetemaj - Estigarribia, Théréau, Paloschi
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Da Costa - De Silvestri, Mustafi, Gastaldello, Regini - Palombo, Obiang - Gabbiadini, Krstičič, Soriano - Éder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.00 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Juventus FC - US Sassuolo  (neděle 18:30)
Stará dáma nezvládla klíčový duel s tureckým Galatasarayem a i když patřila k jednomu z hlavních favoritů na celkové prvenství v Lize mistrů, nakonec se se soutěží loučí. Jak tým trenéra Antonia Conteho zareaguje? Turín navštíví Sassuolo, v jehož kádru je několik bývalých či budoucích hráčů Juve.

Bolestivá ztráta s Turky musí Juventus mrzet o to víc, že slavnému klubu přinesla šokující vypadnutí z milionářské soutěže. I když se domácí tým pod vedením trenéra Manciniho notně zlepšil, přece jen byla návštěva z Itálie mírným favoritem. Velkým problémem byl především stav hřiště, které ani přes odložení zápasu neodpovídalo evropským standardům. Oba trenéři se shodli, že na podobném trávníků, který byl z větší části přímo zasypán sněhem, se hrát kvalitní fotbal zkrátka nedá. Teď ale Staré dámě zbývá jen jedna věc - odložit výčitky a přestat se rmoutit ohledně minulých ran. Serie A je totiž úplně jiná soutěž. A v ní Stará dáma neomezeně kraluje.

Po trochu pomalejším startu Juventus opět začal drtit soupeře a vzal si od AS Řím zpět první místo. Prokazuje tím, že dlouhodobě patří na samotný vrchol italské kopané, což se jeho fanouškům po roce stráveném až ve druhé lize jistě zdá jako zadostiučinění. Ke gólům Juventusu pomáhá také střelecká dvojice v podání Carlose Téveze a Fernanda Llorenteho. Zejména druhý jmenovaný se po sezoně na lavičce Bilbaa znovu dostal do formy a daří se mu střílet důležité branky. V devadesáté minutě například rozhodl o těsné výhře nad Udinese.

K úspěchům Juventusu přispívá také velice dobře organizovaná defenzíva, kterou má již velmi dlouho na starosti zkušený Gianluigi Buffon. Pokud počítáme pouze ligová střetnutí, udržel čisté konto již více než šest set minut, když si připsal sedm čistých kont v řadě. Problémem by mohlo být složení záložní formace Juve, protože Claudio Marchisio dosáhl určeného počtu karet, Andrea Pirlo je stále zraněn a navíc je mimo Simone Pepe. Ani Sassuolo však nebude kompletní. Chybí mu například talisman Domenico Berardi (hráč spoluvlastněný právě Juventusem, kterému je zároveň předpovídána skvělá budoucnost). Kromě něj nemůže do zápasu zasáhnout ani zraněné duo Emanuele Terranova - Aladje Gomes.

Původně se toto utkání mělo hrát v sobotu, ale z důvodů sněhové kalamity v Istanbulu muselo být také odloženo. Bude se jednat o vůbec první soutěžní utkání mezi dvěma týmy. Sassuolo zatím převážně platí nováčkovskou daň. To se potvrdilo také v minulém utkání proti Chievu Verona. Od konce října se Neroverdi celkem dařilo sbírat potřebné body, ale Cyril Théréau svou brankou rozhodl utkání ve prospěch Mussi volanti. To znamená, že se tým trenéra Eusebia Di Francesca nachází pouze bod a jedinou příčku nad sestupovou zónou. Napraví mu reputaci alespoň druhý velký talent s příjmením Zaza na dresu? Ten spolu s Berardim nastřílel již dvanáct branek z celkových sedmnácti.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Vidal, Pogba, Asamoah, Peluso - Tévez, Quagliarella
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pegolo - Antei, Bianco, Rossini - Gazzola, Magnanelli, Marrone, Longhi - Missiroli, Floro Flores, Zaza
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 7.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Inter Milán  (neděle 20:45)
Walter Mazzari se po dlouhé době vrací pod Vesuv, aby se domácímu týmu postavil v roli oponenta. Fanoušci Neapole na svého bývalého trenéra nezapomněli, takže se dá očekávat napjatá atmosféra.

Neapol prožila velmi složitý týden. Nejprve v divokém zápase remizovala se Zebrami z Udinese, poté ji čekalo náročné utkání s londýnským Arsenalem. Italové potřebovali zvítězit alespoň o tři branky, aby se mohli zúčastnit jarních bojů Ligy mistrů. Díky brankám Gonzala Higuaína a Josého Callejóna sice zvítězila, na postup jí ale tři body nestačily. Zklamání v týmu trenéra Rafaela Beníteze byl evidentní, přesto se jím ale jeho tým nemůže dlouho trápit. V neděli večer jej čeká další důležité utkání.

Do velmi známého prostředí se totiž vrací Walter Mazzarri. Nyní již trenér Interu Milán bude chtít obrat staré známé o tři body. Ty by mu mohly pomoci k postupu v tabulce - před Interem Milán se nachází právě třetí Neapol. Ztráta na vedoucí Juventus Turín však ukazuje mnohem větší rozdíl mezi kvalitami obou celků. Milánský tým ztrácí dokonce dvanáct bodů. Alespoň část z nich by chtěl získat právě na stadiónu San Paolo. I když má hostující tým výhodu menšího zápasového zatížení, nečeká jej vůbec nic snadného. Neapol prohrála naposledy na konci listopadu, když ji nejprve porazil mistrovský Juventus, poté si tři body odvezla také Parma. Jediná branka Antonia Cassana rozhodla o tom, že si Ducali odvezli tři body.

Svým bývalým svěřencům se postaví také trenér Rafael Benítez, který Inter krátkou dobu neúspěšně vedl. Inter Milán má v poslední době problémy se zakončením, což vedlo ke čtyřem remízám v šesti prvoligových utkáních. Trenér Mazzarri, který je znám především disciplínou a výborně organizovanou hrou, se dlouho musel obejít bez dvojice útočníků Maura Icardiho a Diega Milita. Dobrou zprávou pro všechny fanoušky Nerazzurri by mohl být zdravotní stav této dvojice, protože oba dva by měli být přepraveni usednout alespoň na lavičku. Kromě nich se do zápasového rytmu opět zapojí také Yuto Nagatomo, jehož zdravotní forma dosáhla soutěžní úrovně. Mezi zraněnými nadále zůstává argentinský stoper Walter Samuel.

Mnozí lidé možná budou očekávat, s jakou přijdou fanoušci Neapole na adresu uznávaného a dříve oblíbeného Mazzarriho. Malou radu jim dává Rafael Benítez, který vzkazuje: "Ignorujte ho. Kdybych byl fanouškem Neapole, mojí jedinou starostí by bylo podporování Neapole. Čeká nás velmi náročné utkání, takže pokud fanoušci přijdou, mohli by nám úlohu zjednodušit povzbuzováním. Ostatně, pokud se opět dostaneme do Ligy mistrů, velká zásluha bude patřit také trenéru Mazzarrimu, který v minulé sezoně odvedl skvělou práci. Co se týče Neapole, očekávám od hráčů stejné nasazení jako proti Arsenalu. Výhra nám bohužel nestačila, ale s předvedenou hrou jsem maximálně spokojen. Není jednoduché zvládat Serii A i Ligu mistrů zároveň, ale jsme profesionálové a musíme si s tím umět poradit," dodává zkušený stratég.

To trenér Benítez musí přemýšlet o trochu víc, když bude skládat základní sestavu. Španělský trenér se bude muset obejít bez Slováka Marka Hamšíka. Gonzala Higuaína bude mimo jiné podporovat jeden z dvojice Dries Mertens - Lorenzo Insigne. Inter má co napravovat, protože na San Paolo nevyhrál od roku 1997. Po neúspěšném angažmá by se naopak tří bodů rád dočkal stratég Benítez. Pomoci by mu k tomu mohli Gonzalo Higuaín, autor letošních sedmi ligových branek. Kdo z trenérů vyjde ze souboje bývalých zaměstnanců úspěšněji?
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Fernandez, Albiol, Armero - Behrami, Inler - Callejón, Pandev, Insigne - Higuain
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Campagnaro, Ranocchia, Juan Jesus - Jonathan, Taider, Cambiasso, Alvarez, Nagatomo - Guarin - Palacio
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Calcio Catania - Hellas Verona  (sobota 20:45)
Veronské překvapení sezony se stává stále více atraktivnějším celkem. Po velice zajímavém utkání s Fialkami se v minulém kole vrátilo na vítěznou vlnu a stoupající formu bude chtít dokázat také proti Catanii. Ta je totiž zatím poslední, s čímž na začátku sezony počítal málokdo.

Více než padesát minut se Catania mohl těšit na nějaké body, ale ani v minulém kole proti Sampdorii jí nebylo přáno. Nejprve se totiž trefil Éder, na nějž o pár minut později navázal také Manolo Gabbiadini. Trenér Luigi De Canio se sice snažil hledat pozitiva, ale na posledním místě celé tabulky se to dělá jen velmi těžce. Ostatně, sám po utkání přiznal, že "když hrají hráči pod psychologickým tlakem a jsou nervózní, dělají čím dál víc chyb."

Nepříznivá situace na Sicílii dokonce vyvrcholila protesty ze strany fanoušků, kteří v posledních sezonách nebývali zvyklí na podobná umístění a dávají konstantně najevo svůj nesouhlas a zklamání. Trenér De Canio si je ale jist, že s uzdravením některých jeho svěřenců by se situace v klubu mohla uklidnit a Sloni by mohli opět stoupat tabulkou. Musíme vzít v potaz, že v současné chvíli chybí Catanii hráči jako Mariano Izco, Cristiano Biraghi, Sergio Almiron, Giuseppe Bellusci a Gonzalo Bergessio.

Verona má naopak po dlouhou dobu jasně navrch a její fanoušci si mohou užívat nejen pohledného fotbalu, ale také skvělých výsledků. V současnosti se Hellas usadil na šesté příčce, což je velký úspěch. Trenér Andrea Mandorlini si je ostatně vědom, že vedení i fanoušci od něj a jeho hráčů nyní očekávají něco víc. Také proto nehodlá Catanii podcenit a to ani při pohledu na její negativní vstup do sezony.

Na tiskové konferenci zkušený trenér zdůraznil: "Catania má kvalitní tým a v minulých sezonách často trápila nejednoho favorita. Neznám důvody jejich pádu, ale po té minulé sezoně to musí být docela šok. Pro nás to ale nebude úplně snadné utkání, protože na Sicílii se vždy hraje velice obtížně. Tamní fanoušci jsou velice vášniví a podporují klub snad ve všech domácích zápasech. Musíme být dobře připraveni, abychom mohli dosáhnout dobrého výsledku," uzavírá trenér Mandorlini.

Také Verona si ale prošla těžkým obdobím, když se její série tří porážek zastavila až v minulém kole. A vůbec to nebylo jednoduché utkání, protože Atalanta díky brance Germána Denise vedla. Skvělý závěr ale předvedl nejprve Juan Ignacio Gómez a po něm se dokonce z pokutového puntíku trefil mladík Jorginho. Trenér Mandorlini byl po právu spokojený s výsledkem a radost z něj přímo zářila. Hlavním cílem nováčka soutěže sice není boj o poháry, ale pokud bude Verona pokračovat v nastoleném trendu, tento nečekaný úspěch by ji vůbec nemusel minout. Problémem by mohli být zranění. Mimo hru bude určitě čerstvě zraněný Argentinec Ezequiel Cirigliano. Zajímavé je, že se oba týmy potkaly v rámci Serie A pouze dvakrát - v sezoně 1983/1984 se z obou výher radovala Verona.
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Frison - Peruzzi, Spolli, Legrottaglie, Capuano - Plašil, Tachtsidis, Castro - Keko, Leto, Barrientos
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Moras, Maietta, Agostini - Romulo, Donati, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Gomez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC15131131:1040
2.AS Řím15114029:537
3.SSC Neapol15102331:1732
4.Inter Milán1577134:1728
5.ACF Fiorentina1583429:2027
6.Hellas Verona1581627:2525
7.Turín FC1547424:2319
8.Janov CFC1554616:1819
9.AC Milán1546523:2318
10.Parma FC1546522:2418
11.Cagliari Calcio1546517:2318
12.SS Lazio1545619:2217
13.Atalanta Bergamo1552816:2017
14.Udinese Calcio1552815:1917
15.Chievo Verona1543812:1815
16.UC Sampdoria1535717:2414
17.US Sassuolo1535717:3114
18.AS Livorno1534815:2513
19.Bologna FC1526716:2812
20.Calcio Catania15231010:289

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (966)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele