Serie A - preview 15. kola

02.12.2016, 08:55, aktualizováno 05.12.2016, 08:48
Previews
Serie A si pro nás na pondělí přichystala hned dva zápasy. Chievo přivítá Janov, zatímco Udinese, které se nebezpečně přiblížilo k sestupovému pásmu, hostí Bolognu...
Chievo Verona - Janov CFC  (pondělí 19:00)
Chievo na svém stadionu Bentegodi přivítá nevyzpytatelný Janov. V tabulce si vedou lépe Grifové, ovšem před Chievem mají jen jednobodový náskok. Oba celky mají podobnou formu a v týdnu navíc přešly do dalšího kola Italského poháru.

Začněme nejprve u Chieva. To v minulém kole padlo v Turíně a nenavázalo tak na předchozí vítězství nad Cagliari. Svěřenci Rolanda Marana si spravili chuť až v poháru, kde bez problémů vyřadili po výsledku 3:0 Novaru. Chievo začalo tuto sezonu dobře, ale postupně jako by mu docházel dech. V lize za posledních deset kol vyhrálo jen třikrát a s povděkem musí přijmout až třinácté místo.

Postup v Coppa Italia zaznamenal i Janov, jenž se proti Perugii pořádně natrápil. O postupu rozhodl až dvěma brankami v prodloužení, když v normální hrací době prohospodařil dvoubrankové vedení. Grifové tak nebudou v osmifinále chybět.

V ligové soutěži to zatím tak slavné není, byť zejména doma dokáže Janov porazit kohokoliv. S prázdnou se odtud vracely takové celky jako AC Milán nebo naposledy Juventus. V zápase se Starou dámou předvedl úchvatnou první půlhodinu, během které obhájci trofeje nastřílel tři branky a de facto tím utkání rozhodl. Bohužel podobné výkony Janov v každém kole nepředvádí, spíše naopak. Grifové v posledních třech zápasech venku nezískali ani bod a doma ztratili i s takovými týmy jako Pescara a Empoli. I proto patří janovskému celku až desáté místo.

Rolando Maran nemůže počítat s Hetemajem a dva zápasy si nezahraje potrestaný Cacciatore. Podobně jako on je na tom i hostující Orban a není to jediná absence Grifů. Scházet bude i klíčový muž ofenzívy Pavoletti.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Frey, Dainelli, Gamberini, Gobbi - Izco, Radovanovič, Castro - Birsa - Meggiorini, Inglese
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Izzo, Burdisso, Muňoz - Lazovič, Rincón, Veloso, Laxalt - Rigoni - Simeone, Ocampos
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Udinese Calcio - Bologna FC  (pondělí 21:00)
Na stadionu Friuli se utká domácí Udinese s nejbližším sousedem v tabulce Serie A, Bolognou. To ale není jejich jediný společný rys. Ani jednomu týmu se teď nedaří, takže oba potřebují přímo zoufale body, aby se ještě víc nepřiblížilo sestupové pásmo.

Aktuálně je k němu blíže Udinese, které sídlí na 15. příčce s patnácti body na kontě. Zebry za posledních deset soutěžních duelů vyhrály jen dvakrát, přičemž poslední dva duely prohrály shodně 2:1. V minulém kole cestovaly Zebry na Sardinii, aby se zde utkaly s Cagliari. Hrálo se za poměrně vyrovnaných sil, jenže v 58. minutě rozhodl utkání Marco Sau a Zebry opět prohrály těsným rozdílem 2:1.

Ačkoli se Udinese proti Bologně dlouhodobě daří, v minulém měření sil padlo. Na domácí půdě se muselo sklonit před Boloňou, kterou do vedení poslala jediná branka utkání, jejímž autorem se stal Mattia Destro. Naštěstí pro Udinese mohou domácí počítat s kompletním kádrem, protože jim chybí jen Ewandro. Hosté přijedou bez karetního hříšníka Gastaldella a zraněni jsou pak navíc Sadiq, Verdi a Rizzo.

Ani Bologna neprožívá úplně ideální chvíle. V posledních deseti střetech dokázala porazit jen Palermo a Sampdorii, jinak kupí porážku za porážkou. V minulém kole schytala dobrou formu Atalanty Bergamo, která jí vstřelila dvě branky. Felsinei opět vyšli střelecky na prázdno a jsou nyní až na průběžném 14. místě Serie A. Utěšovat je může fakt, že jim někteří lidé v postupu tabulkou věří.

Například legendární Arrigo Sacchi v rozhovoru pro klubovou televizi BFC TV zmínil: "O tohle mužstvo strach nemám, Bologna si povede dobře. Teď prožívá slabší období, ale to pomine. Je to tradiční klub s velkým zázemím a lidmi, kterým na fotbalu opravdu záleží. Jsou tu dobří hráči a především trenér Roberto Donadoni. To je velmi dobrý trenér a úžasná osobnost, se kterou je radost pracovat. On vždycky přijde na nějaké řešení a vím, že se Bologna v lize rozhodně neztratí," dodal někdejší trenér Sacchi.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Widmer, Danilo, Samir, Felipe - Fofana, Kums, Jankto - De Paul - Zapata, Thereau
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Torosidis, Oikonomou, Maietta, Masina - Taider, Viviani, Dzemaili - Krejčí, Destro, Di Francesco
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - FC Crotone  (neděle 12:30)
AC Milán bude na San Siru proti nováčkovi Crotone hájit třetí pozici a netřeba zdůrazňovat, že je velkým favoritem. Slavnému velkoklubu se pod Montellovým dozorem daří, z posledních deseti kol prohrál jen jediné utkání. Crotone je na tom přesně opačně a s jedním vítězstvím na kontě zůstává předposlední.

Milán tedy bude krátce po poledni v roli velkého favorita a nic jiného než zisk tří bodů se od něho neočekává. Na druhou stranu, pokud mívájí Rossoneri potíže, je to v zápasech s menšími celky, či jinak řečeno v zápasech, ve kterých jsou v pozici jasného favorita. Za všechny můžeme zmínit letošní domácí zápas s Udinese, který Milán nezvládl a prohrál 0:1.

Ztrácet se soupeři z druhé poloviny tabulky bylo tabu zejména v loňské sezoně, ale letos se přeci jenom zdá, že Montella na tomto velice dobře zapracoval. Zkrátka letošní AC Milán je jiný a rovnou můžeme říci, že lepší. V minulém kole si Montellova družina poradila s Empoli, kterému nasázela rovnou čtyři branky. Znovu se prosadil v báječné formě hrající mladíček Suso a dvě branky zaznamenal útočník Lapadula. Vše také nasvědčuje tomu, že právě Lapadula by měl být upřednostňován před Kolumbijcem Baccou, jenž údajně není ve městě módy spokojen.

Zatímco Milán po dlouhých letech bojuje o návrat na čelní pozice a v nejlepším případě do Ligy mistrů, Crotone řeší úplně jiné problémy. S pouhými šesti body je předposlední jen díky lepšímu skóre a na nesestupové Empoli ztrácí čtyři body. Samozřejmě soutěž je ještě dlouhá a ztráta není tak výrazná, aby se nedala dohnat, nic však zatím nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít ke zlepšení. Crotone ale naposledy bodovalo, se Sampdorií Janov remizovalo 1:1.

Pitagorici to samozřejmě budou mít na San Siru velmi těžké. Rádi byse inspirovali zápasem na Fiorentině, kde překvapili a získali bod. Na druhou stranu jim k tomu tenkrát pomohly etxtrémní podmínky počasí.

AC už může počítat s uzdravenými Bertolaccim či Antonellim a vracejí se i další. Kdo však stále zůstává na marodce, jsou Montolivo, Calabria a nově se k nim přidali Bonaventura a Fernández. Kouč hostujícího celku Nicola nemůže počítat s Tonevem, Nalinim, Claitonem i někdejším hráčem AC obráncem Mesbahem.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Paletta, Romagnoli, De Sciglio - Pašalič, Locatelli, Sosa - Suso, Lapadula, Niang
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Rosi, Ceccherini, Ferrari, Martella - Rohden, Capezzi, Barberis - Trotta, Falcinelli, Palladino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.25 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Delfino Pescara - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Pescara se bude bít o tolik potřebné body s Cagliari, jež je na tom v tabulce přeci jenom o poznání lépe. Domácí tým v podstatě ještě nezvítězil, na svém kontě má pouze kontumační výhru nad Sassuolem, a tak by konečně rád potěšil své příznivce.

I s kontumační výhrou mají Delfíni pouze sedm bodů a aktuálně jim patří sestupová osmnáctá příčka. Na Stadio Adriatico tak stěží mohou být spokojeni, vedení však zatím na odvolání Massima Odda nemyslí. Zatím.

Pescara v minulém týdnu potrápila zvučnější AS Řím, ale na body to znovu nestačilo a nepodařilo se jí zaskočit ani Atalantu Bergamu v rámci italského poháru. Zkrátka Delfíni nemají formu a nalézt se jí pokusí na Stadio Adriatico proti jinému nováčkovi Cagliari. V historii už se vyzrát na sardinský celek podařilo. V sezoně, kdy oba celky hrály ještě Serii B, z níž nakonec oba postoupily výše, doma Pescara vyhrála a to po jediné brance Gianlucy Lapaduly, současného střelce AC Milán. Právě absence gólového útočníka činí Delfínům velké problémy.

Cagliari také neoplývá bůhvíjakou formou, ale minulé kolo narozdíl do soupeře zvládlo. Udinese doma přehrálo 2:1 a potvrdilo, že se ji před vlastním publikem mimořádně daří. Cagliari je v tabulce domácích zápasů na šestém místě! Venku je to ale o poznání hoší, pouze jedno vítězství a šest porážek znamenají ve venkovní tabulce předposlední místo. Také svěřenci trenéra Rastelliho mají za sebou italský pohár a rovněž neúspěšně. Cagliari prohrálo na Sampdorii Janov 0:3 a rovnou dvěma brankami se na tom podílel i český reprezentační útočník Patrik Schick.

Oba tábory se musejí vypořádat s několika absencemi. Domácím nepomohou Bahebeck, Mitrita, Campagnaro a Coda. Hostům zase Capuano, Bittante, Murru, Joao Pedro a Ionita.
Delfino Pescara - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Zampano, Zuparič, Gyomber, Crescenzi - Memushaj, Brugman, Benali - Verre - Pepe, Caprari
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Storari - Isla, Ceppitelli, Bruno Alves, Pisacane - Dessena, Padoin, Barella - Farías - Sau, Borriello
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - Turín FC  (neděle 15:00)
Turín stále vyhrává a pokukuje po pohárových příčkách. Dalším oponentem pro něj bude Sampdoria Janov, která konečně našla svůj rytmus a je dost nebezpečným soupeřem. Tradicí mezi těmito soupeři je více branek na zápas. Turín v rámci první ligy z Janova se třemi body ještě neodjížděl.

Turínští Býci opustí své město a v neděli odpoledne se podívají do Janova. Přístavní město je hrdým dodavatelem dvou prvoligových týmů, z nichž na Býky si zuby brousí Doria. Tým trenéra Marca Giampaola je v poměrně dobré formě a podařilo se mu zastavit příval porážek z počátku sezony. Oba kluby navíc mají za sebou náročné pohárové utkání, které jim sebralo mnoho sil. Oba jej ale vyhráli a dobře se naladili na víkendový střet.

Domácí Doria na začátku sezony zažila mizérii spojenou s přestavbou kádru i výměnou trenéra a zdálo se, že Marco Giampaolo nesetrvá ve své funkci moc dlouho. Vedení ale mělo to, co je při dlouhodobém projektu potřeba - trpělivost. Svého trenéra podrželo a ten se nyní odplatil zlepšenými výkony. Doria pět soutěžních zápasů neprohrála, třebaže poslední ligové klání proti Crotone chtěla uhrát lépe než na remízu. V rámci Coppa Italia si Doria poradila s Cagliari, když dva góly zaznamenal Patrik Schick.

V lize patří Dorii zatím 11. příčka, což by Námořníci rádi vylepšili. Sportovní ředitel Carlo Osti k tomu řekl: "Máme pečlivě budovaný tým, kde má každý své místo a svou roli. Věříme, že máme dostatečně kvalitní kádr na to, abychom se pohybovali mnohem výš. Naším cílem je vytvořit tady tým s velkým potenciálem, který bude bavit své fanoušky a bude se neustále zlepšovat. Teď nás čeká Turín, který je ve skvělé formě a má několik výjimečných hráčů. My musíme najít způsob, jak je eliminovat," uvědomuje si Osti.

Turínské FC se nalézá na průběžné šesté příčce, přičemž mu náleží 25 bodů. O Evropu bojuje především díky dvojici Iago Falque - Andrea Belotti, která Býky střelecky táhne. Turín nadělil pět branek Cagliari, vyhrál nad Crotone i naposledy nad Chievem Verona. V Coppa Italia měl potíže s Pisou, takže se nerozhodný stav musel rozhodovat až v nastavení. V něm ale posílený Turín nastřílel rovnou čtyři branky!

Domácím Námořníkům budou scházet Viviano, Sala a Carbonero, zatímco hosté přijedou bez Vivese s Molinarem. Patrizio Sala, který oblékal dres Turína mezi léty 1975 až 1981, pro web TorinoGranata.it sdělil: "Pozoruji velkou změnu v myšlení celého týmu. Trenér Mihajlović vyžaduje disciplínu, odvahu a plnění taktických pokynů. Zároveň ale ví, co má u kterého hráče využít. Pokud Turín nehraje nijak krásný a útočný fotbal, ale vyhrává, pak si dovolím tvrdit, že má před sebou hodně úspěšný ročník," míní veterán Sala.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Puggioni - Pereira, Silvestre, Škriniar, Regini - Barreto, Torreira, Linetty - Fernandes - Quagliarella, Muriel
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Hart - Zappacosta, Rossettini, Castán, Barreca - Benassi, Valdifiori, Baselli - Iago, Belotti, Ljajić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SS Lazio - AS Řím  (neděle 15:00)
Nadcházející kolo si pro fanoušky italského calcia nachystalo hned několik klíčových a prestižních duelů, ale opravdovou lahůdkou by z hlediska náboje mělo být jen jediné utkání. Největším tahákem 15. kola Serie A bude zcela jistě městské derby mezi nesmiřitelnými tábory AS a Lazia.

Kdo neprožil, nepochopí. I tak by se dalo charakterizovat utkání, které se i přes stížnosti fanoušků odehraje v neděli od tří hodin odpoledne. V kulisách majestátního Stadia Olimpico se o nadvládu nad městem poperou týmy AS a Lazia Řím. Obě strany se dlouhodobě nemusí, panuje mezi nimi obrovská sportovní rivalita, ale na něčem se přeci jen shodnou: v derby není hlavní zúčastnit se. Jde jen o výhru. Nic jiného se nepočítá.

A když jsme u počítání, i proto bude tohle derby hodně vypjaté. Oba celky totiž mají solidní umístění a Lazio dělí od AS jen jediný bod! Málokdy se stalo, aby se oba římské celky vešly mezi první čtveřici týmů na čele. Letošní ročník však přeje dramatům a nepředvídatelným výsledkům, takže se za vedoucím Juventusem postupně tísní AS, AC a Lazio, přičemž je od sebe dělí jen bod. V Římě se již týden nemluví o ničem jiném - derby je pro obyvatele Věčného města jedinečný svátek.

Trochu navrch má AS. Vlci jsou druzí a pod vedením trenéra Luciana Spallettiho se týmu daří sbírat body pravidelně. Právě jejich útok nastřádal nejvíce branek v lize, na hrotu pak září obrozený kanonýr Edin Džeko. Stále se však Giallorossi nedokáží vyvarovat některým chybám. Především v závěru zápasů fyzicky odpadnou a umožní soupeři kvůli individuálním chybám zdramatizovat zápas. Například jako v minulém kole. AS vedlo nad Pescarou 2:0, ale nakonec se bálo o výhru 3:2 do posledních minut.

Trenér Spalletti si však nedělal přílišnou hlavu s výkonem a vyslovil zajímavou myšlenku: "Hodně často jsme chtěli bavit naše diváky, hrát na krásu. Někdy to ale bylo na úkor výsledků. Je jasné, že krásný fotbal vám tituly nevyhraje. Proto je pro nás teď mnohem důležitější vyhrávat zápasy, třeba i silou, než krásným projevem. A v derby to platí mnohonásobně: počítá se jen výhra, ne to, jak jste zápas odehráli. Pevně věřím, že jsme připraveni a Lazio porazíme," dodal toskánský stratég.

Vlci budou bez Florenziho s Paredesem, největší ztrátou je ale delší zranění Mohameda Salaha. Dohromady se ale dali Manolas i El Shaarawy. Nově je na lavičce také obránce Mario Rui a Vermaelen. Lazio nemá mnoho absencí a zpět v nominaci by měli být brankář Marchetti i obránce de Vrij. Lazio má velkou chuť porazit svého soka, protože to se mu nepovedlo už víc než tři roky.

Teď k tomu má ideální podmínky. Na rozdíl od AS Biancocelesti nemusí dělit své síly do evropských pohárů a rovněž oni mají dostatek kvality. Ta je především v útoku ztělesněná Cirem Immobilem, který devíti góly táhne své Lazio. Na krajích útoku mu navíc pomáhá duo Keita - Felipe Anderson. Lazio prohrálo naposled koncem září a v posledních pěti duelech už čtyřikrát vyhrálo! V minulém kole si díky brance Milinkoviće-Saviće poradilo s Palermem.

Při příležitosti nadcházejícího derby si s novináři popovídal také bývalý prezident Lazia Sergio Cragnotti. Právě v jeho době zažilo Lazio velké úspěchy a v jeho dresu řádili hráči jako Nedvěd, Salas a Vieri. "Líbí se mi styl trenéra Inzaghiho. Vnesl do Lazia organizaci, nadšení a týmového ducha. To je právě něco, co vám může vyhrát derby. Hrát fotbal srdcem, ale organizovaně a disciplinovaně. V tom Lazio převyšuje Vlky. Mužem zápasu podle mě bude Ciro Immobile," predikuje Cragnotti.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Wallace, Radu, Lulić - Parolo, Biglia, Milinković-Savić - Anderson, Immobile, Keita
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Manolas, Fazio, Rüdiger - Peres, Strootman, De Rossi, Emerson - Nainggolan, Perotti - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - Empoli FC  (neděle 15:00)
Sassuolu se dobře nakročená sezona rozpadá pod rukama. Z Evropské ligy nic nezbude a ani situace v Serii A není růžová. Neroverdi jsou jen dvě příčky od sestupu a nutně potřebují bodovat. Empoli je na tom dokonce ještě hůře.

Sassuolo se sice v minulém kole vzepřelo Neapoli a ze San Paolo si odvezlo velice cený bod, při celkovém pohledu na tabulku však nemůže být spokojeno. Tím spíše, že v Evropské lize je to "nämlich" to samé. Boj na vicero frontách hráčům Neroverdi nesvědčí a již brzy se budou moci soustředit zase jen na domácí scénu. V Evropské lize už totiž postoupit nemohou a tak ve čtvrtečním zápase proti Genku o nic podstatného z jejich strany nepůjde.

Ještě v horším postavení se v tabulce nachází Empoli. Tým trenéra Martusciella si připsal tři po sobě jdoucí domácí porážky v řadě. S Fiorentinou 0:4, Milánem 1:4 a naposledy v poháru i s Cesenou! Znovu se tak dostala na přetřes otázka setrvání kouče Martusciella. Ten zatím ve funkci hlavního trenéra zůstává, ale na jak dlouho?

Když se oba celky spolu střetly naposledy, byla z toho nesmírně zajímavá podívaná, ve které padlo dohromady pět branek. Z vítězství se radovalo domácí Sassuolo, které jinak na Azzurri doma umí. Empoli zvítězilo na Cittá del Tricolore před dlouhými osmi lety!

Jedním z důvodů, proč se Sassuolu v letošní sezoně nedaří, je pochopitelně rozsáhlá marodka. K dispozici stále není útočník Berardi, kterého by kouč Di Francesco potřeboval jako sůl, stejně jako jeho parťáka Duncana či záložníky Politana s Biondinim. Mimo hru je i Letschert. Hosté tolik absencí v kádru nemají. Zraněné je pouze duo Veseli, Pucciarelli.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Pellegrini, Magnanelli, Missiroli - Ricci, Matri, Defrel
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Zambelli, Bellusci, Costa, Pasqual - Krunić, Dioussé, Croce - Saponara - Marilungo, Maccarone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Città di Palermo  (neděle 20:45)
Fiorentina se po zpackaném týdnu představí znovu na domácí půdě, kde vyzve sestupem ohrožené Palermo. Na Artemio Franchi zavítá Palermo i s novým trenérem Eugeniem Corinim. Jak dlouho na lavičce sicilského klubu setrvá?

Až do minulého týdne si fotbalisté Fiorentiny vedli nad míru dobře, jenže pak přišly zápasy s PAOKem (v rámci Evropské ligy) a s Interem. Dohromady sedm inkasovaných branek a žádný bod! Do obou zápasů vstoupila Viola přímo katastrofálně. Ve šlágru s Interem velice brzo prohrávala 0:3, navíc přišla o vyloučeného hráče a tím pádem bylo po zápase. Fiorentina se tak odmítla posunout blíže k evropským pohárům, na druhou stranu má stále jedno odložené utkání k dobru.

Další trenérská rošáda byla na programu v Palermu. O osudu Roberta De Zerbiho se spekulovalo už dlouho a sám kouč dostal od vedení nezvykle hodně času. Jenomže body nepřicházely a jak nepřicházely, tak odcházela trpělivost kontroverzního prezidenta Zampariniho. De Zerbimu nakonec definitivně "zlomilo vaz" pohárové utkání se Speziou, které Palermo prohrálo. Jeho nástupcem se stal někdejší hráč Sicilanů Eugenio Corini. Růžový dres oblékal v letech 2003-2007. Nyní šestačtyřicetiletý kouč naposledy trénoval Chievo Verona a s Palermem bude mít jednoznačný úkol - zachránit pro tým nejvyšší soutěž.

Hosté mají jinak prachmizernou formu. Poslední výhra je už přes dva měsíce stará. Koncem září Palermo zvítězilo na půdě Atalanty Bergamo, ale to byla doposud jediná výhra v sezoně. Nového trenéra Eugenia Coriniho čeká ostrý start na půdě Fiorentiny. Palermo tam za šest let nevyhrálo a jen o rok méně je stará poslední domácí výhra.

Trenér Paulo Sousa nemůže počítat s Toledem, ani Rodríguezem, jehož jméno se začalo skloňovat s možným přesunem na San Siro. Mnohem početnější marodku hlásí Sicilané. Kvůli zdravotním paláliím se na trávníku neobjeví Bentivegna, Trajkovski, Marson, Rajkovič, Giuliano a González. K tomu všemu musíme ještě přičíst potrestané Diamantiho s Goldanigou.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Tomovič, Salcedo, Astori, Olivera - Vecino, Borja Valero - Tello, Iličič, Bernardeschi - Kalinić
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Posavec - Morganella, Vitiello, Andělkovič, Pezzella - Hiljemark, Gazzi, Čočev, Aleesami - Quaison, Néstorovski
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.25 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - Atalanta Bergamo  (sobota 20:45)
Atalanta pokračuje ve strhující a překvapivé jízdě, čímž si získává další fanoušky i obdivovatele. Teď ji však čeká dosud nejtěžší zkouška, protože jede na Juventus Stadium, aby v Turíně čelila Staré dámě. Ta v minulém kole nečekaně zaváhala a bude to chtít napravit.

Trenér Gian Piero Gasperini zažívá doposud možná nejlepší momenty své trenérské kariéry. Málokdo mu věřil a rovněž na začátku působení v Bergamu nic nenasvědčovalo tomu, že by právě v Atalantě měl nějak zázračně oslnit. Dokonce jej po pár nepovedených představeních chtěla část fanoušků odvolat. Teď se píše začátek prosince a vše je jinak. Atalantě se daří a celek bez posil či velkých investicí dokonce útoční na pohárovou Evropu!

Atalanta je na více než skvělé 5. příčce Serie A, k čemuž ji dovedlo 28 získaných bodů. Ačkoli její kádr postrádá velké a dobře placené hvězdy, mladý tým působí vyrovnaně na obou koncích hřiště. Potvrzuje to například jen 14 inkasovaných branek, což je méně než AS Řím, AC Milán nebo Neapol s Interem. Atalanta sází na zabezpečenou obranu plnou odhodlání a koncentrace, přičemž se spoléhá na týmového ducha a rychlé brejky.

Je to rukopis trenéra Gasperiniho, který už mnoho protivníků zná, ale přesto jej těžko zastavuje. Orobici prohráli naposledy koncem září (ještě k tomu s Palermem, které se blíží sestupu) a připsali si skalpy Neapole, AS Řím nebo Interu Milán. Naposledy se před nimi poklonili v Boloni, kde hosté udrželi čisté konto a díky brankám Masiella s Kurtičem brali tři body. Atalantě to jde dokonce tak dobře, že ji někteří přirovnávají k zázraku anglického Leicesteru.

To však trenér Gasperini odmítá: "Pokud by se jednalo o úsek těchto dvou a půl měsíců, pak je to možné použít. Ale v dlouhodobém horizontu se Leicesteru a jeho výkonu ani neblížíme. I když, vsadit na nás pár eur klidně můžete, to vás skoro nic nestojí. V Itálii je podle mě nemožné napodobit Leicester a dosáhnout něčeho takového. V tuto chvíli si naši formu užíváme a pokusíme se vyhrávat co možná nejdéle," dodal Gasperini realisticky.

V Itálii je dlouho jediným vládcem Juventus Turín, který by v symbolické rovině rád využil tohoto utkání k tomu, aby zachoval staré pořádky a řeči o "italském Leicesteru" odkázal do patřičných mezí. Stačí se podívat do historie vzájemných duelů mezi turínským favoritem a hosty z Bergama. Ti totiž Juventus porazili naposledy v roce 2001 a na půdě Juve se v novodové historii neradovali ani jednou!

Juventus nadále sídlí na prvním místě, i když v minulém kole se mu nedařilo tak dobře. I díky dvěma brankám mladíka Simeoneho totiž prohrál v Janově a především první půli si za rámeček dá jen sotva. V lize prohrál už třikrát, ale stále se jeho obrana pyšní nejlepšími čísly. Porážka v Janově by navíc podle slov trenéra Allegriho mohla nakonec celému týmu i pomoct.

"Ta porážka samozřejmě bolí, stejně jako náš výkon v prvním poločase. Nechci nás nijak omlouvat, prostě jsme prohráli. To se ale stane a já si myslím, že se tím můžeme něčemu naučit. Nejsme stroje a nemůžeme spoléhat jen na naši reputaci. V Itálii není slabých soupeřů, to musíme mít na paměti. Doufám, že v příštím kole se naše hra zlepší o sto procent. Koneckonců, Juventus je zvyklí vstávat z popela," dodal někdejší kouč AC Milán.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Rugani, Benatia, Chiellini - Lichtsteiner, Khedira, Marchisio, Pjanić, A. Sandro - Higuaín, Mandzukić
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Masiello, Toloi, Caldara - Conti, Kessie, Freuler, Kurtić, Spinazzola - Gomez, Petagna
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Inter Milán  (pátek 20:45)
V patnáctém kole nejvyšší italské fotbalové ligy čeká její fanoušky hned několik šlágrů. Do této kategorie se určitě dá zařadit také souboj domácí Neapole s Interem Milán, třebaže se ani jednomu z těchto týmů zatím moc nedaří.

Po několik sezon jsme byli zvyklí vídat Neapol i Inter na vyšším místě. Neapol v minulém roce skončila za Juventusem Turín a ačkoli odešel střelec Gonzalo Higuaín, přesto hlásala další boj o první příčky. Inter Milán zase po několikáté překopal kádr, investoval další finance na jeho přestavbu a s novým trenérem cílil na evropské poháry. Ani jednomu týmu se ale vůbec nedaří naplňovat své předsezónní cíle.

Pro Neapol je současné sedmé místo zklamáním, ale ještě větší kritika se ozývá na hru, kterou tým trenéra Maurizia Sarriho produkuje. Několikrát omílaná absence střelce Arkadiusze Milika je zmiňována před každým zápasem v naději, že nastane čas prozření pro mladého Itala Manola Gabbiadiniho. Prakticky po každém duelu, do kterého někdejší hráč Sampdorie Janov nastoupí od začátku, ale média opět smutně konstatují jeho matný výkon. Neschopnost rozhodovat zápasy se pak odráží na celém týmu.

Partenopei za posledních deset soutěžních duelů vyhráli jen třikrát, na což už dlouho nebyli zvyklí. V Lize mistrů sice sídlí na prvním místě ve skupině, ale Evropská liga je jí vzdálena jen jeden bod, takže ještě nic není rozhodnuto. A v Serii A má obdobné potíže. Po těsné výhře nad domácím Udinese si v minulém kole ze stadionu San Paolo odvezlo jeden bod Sassuolo, které muselo dotahovat. Osm minut před koncem se ale prosadil útočník Grégoire Defrel, který srovnal na konečných 1:1.

Množí se rovněž kritické hlasy k výkonům španělského brankáře Pepeho Reiny. Jeho přímým konkurentem by měl být mladík Luigi Sepe, který si zatím nepřipsal ani start. Přesto je v Neapoli spokojen, jak říká jeho manželka Anna Laura Acampora. "Luigi zde vyrostl a patří sem. Jeho srdce i celý život je tady. Miluje Neapol a i když zrovna nechytá, myslí jen na blaho týmu. Určitě dostane svou šanci, o tom jsem přesvědčena. Od Pepeho Reiny se může hodně naučit a v klubu má mnoho přátel. S Lorenzem Insignem se znají od malička a oba dělají maximum pro dobro klubu," dodala brankářova žena.

Inter Milán se postupně učí zásady a vize nového trenéra, protože odvolaného Franka de Boera nahradil rázný Stefano Pioli. A jeho cesta začala rozpačitě. V derby remizoval, v Evropské lize prohrál. V minulém kole si ale konečně užil plody své práce a před vlastními fandy mohl slavit výhru nad Fiorentinou. I díky dvěma brankám Maura Icardiho slavil výhru 4:2, k níž hodně přispěla také červená karta pro hostujícího obránce Gonzala Rodrigueze, která sebrala Fiorentině poslední naděje.

Výkony Interu Milán jsou ale jinak hodně střídavé a platí to vlastně i na vzájemné duely s Neapolí. Poslední dva vyhrál Inter, před ním se ale dlouho držela u moci právě Neapol. Do duelu s Neapolí se nepostaví snad jemn zraněný záložník Medel, jinak má trenér Pioli všechny hráče k dispozici. Neapol musí oželet diskvalifikovaného útočníka Mertense, kterého doplní právě dlouhodobě zraněný útočník Arkadiusz Milik. Utkání dostal na starost zkušený arbitr Nicola Rizzoli.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Diawara, Hamšík - Callejon, Gabbiadini, Insigne
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D’Ambrosio, Miranda, Murillo, Ansaldi - Kondogbia, Joao Mario - Candreva, Brozović, Perišić - Icardi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.90 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC14110329:1233
2.AS Řím1492333:1629
3.AC Milán1492325:1829
4.SS Lazio1484227:1428
5.Atalanta Bergamo1491423:1428
6.Turín FC1474331:1725
7.SSC Neapol1474324:1525
8.Inter Milán1463522:1821
9.ACF Fiorentina1355320:1520
10.Janov CFC1354417:1519
11.UC Sampdoria1454517:2019
12.Cagliari Calcio1461722:3119
13.Chievo Verona1453614:1618
14.Bologna FC1444614:2116
15.Udinese Calcio1443718:2315
16.US Sassuolo1442817:2614
17.Empoli FC142487:2110
18.Delfino Pescara1414911:267
19.FC Crotone14131011:276
20.Città di Palermo14131010:276

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (502)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele